Pokaż pełną wersje : Poprawa zabezpieczeń na forum
W związku z niedawną plagą exploitów na forum poczyniliśmy odpowiednie kroki, aby zabezpieczyć użytkowników przed złymi wirusami. Modyfikacja prezentuje się całkiem dobrze, mamy nadzieję, że nie będzie w żadnym stopniu uciążliwa.
Od dzisiaj przy linku na forum pojawi sie ostrzeżenie w postaci obrazka: http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif. Nie dotyczy to stron takich jak: tibia.com, tibia.pl (oraz paru projektów tibia.pl).
Jeśli będziecie podawali linki do obrazków ze stron takich jak: imageshack.us, photobucket.com, foteka.pl oraz fotosik.pl pojawią się one prawidłowo.
Tagi IMG zostały włączone, jednak jeśli będziecie podawali obrazki z innych stron, zostanie wyświetlony wyłącznie URL i obrazek http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif. Takie działanie pozwoli na uniknięcie wirusów, oraz pozostawienie włączonych obrazków na forum. Ponadto wydaje nam się, że to lepsze rozwiązanie, niż pozwalanie na obrazki wyłącznie użytkownikom, którzy osiągną określony staż, bądź liczbę postów na forum.
Oklaski dla Tibia.pl
Co nie zmienia faktu, ze nie ma MM juz. ;<
Ech, teraz mój banner wygląda o wiele gorzej... (link prowadzi do kevan.brain.org) Nie mogłoby się to pojawiać pod obrazkiem?
Oklaski dla Tibia.pl
Co nie zmienia faktu, ze nie ma MM juz. ;<
Czego niema ?
kamosblue
25-02-2007, 00:58
Czego niema ?
chodzilo mu chyba o Metal Militie ;p
chodzilo mu chyba o Metal Militie ;p
No ba, teraz jest Metaloly... whatever...
@Topic
Nie podoba mi się to wcale, a wcale.
maciek_92
25-02-2007, 01:07
Trochę nie dorobiony ten pomysł ;/
Przez to niektórzy użytkownicy nie będą mogli mieć normalnie wyglądających podpisów (zobaczcie coście zrobili z moim podpisem brutale :confused: ).
I można by było też zezwolić na wyświetlanie obrazków z tibia.erig.net.
Może jednak bedą ludzie z tego pomysłu ;)
@edit
Może oprócz eriga mogli byście dozwolić również na wstawianie fotek z innych supported fansites co? Bo na nich chyba nie będzie keyloggerów.
erig zaraz zostanie dozwolony, ale przeciez mozesz sobie to Twoje logo wrzucic na imageshack i Ci sie bedzie normalnie wyswietlalo :)
Don^Mokate
25-02-2007, 01:23
w tibii przy kopiowaniu linku tez wyskakuje ostrzezenie i jakos wiekszosci osob to nie chroni-.- im sie nawet tego czytac nie ebdzie chcialo
Tom The Tanner
25-02-2007, 01:23
Składam petycję! :)
Każdy widzi mój podpis. Przy każdym linku widać dopisek. Jest to nieestetyczne. Chciałbym, aby wyglądało to tak:
[Tibia.pl nie ponosi odpowiedzialności za szkody wynikające z klikania w poniższe linki]
Rookgaard Library • Rook Balanced • Trening na Rookgaardzie • Fallen Sword • Insomnia • The best site of Rookgaard
albo:
[Klikasz na własną odpowiedzialność!]
Rookgaard Library • Rook Balanced • Trening na Rookgaardzie • Fallen Sword • Insomnia • The best site of Rookgaard
Przecież widzicie, że teraz jest brzydko. :( W końcu musimy dążyć do tego, by pracowało się nam tu jak najlepiej. Wiem, wiem. Boicie się, że to chwyt, że sam to zmienię? Zróbcie tak jak teraz, nie mogę nic zmienić. :P Z góry dzięki. ;)
Vial
Mi oczywiście nie pasuje z jednego prostego względu- mój kochany, wierny i wspaniały Lycos został zdyskrymionwany.
Tak jak wszystkie FTPki które jak wiadomo - są 100* lepsze od imageshacków, itd... ;/
Hestoran
25-02-2007, 01:27
Poprawcie tak , zeby nie bylo ostrzezenia na temat zagrożenia gdy ktoś podaje linki wewnetrzne , i bedzie dobrze.
Blooder Sirk
25-02-2007, 01:29
Za późno to zrobiliście mnie zdążyli dwa dni temu hacknoć :/
Trzeba nie uzywac cheatow ;)
Albo mieć dobrego firewalla i antyvirusa.
Obie są w opcji freeware wiec nie ma wymówki.
Niewiedza nie jest usprawiedliwieniem
Foto_scr
25-02-2007, 02:08
Poczekamy, zobaczymy.
A to peszek.
Dreamers
25-02-2007, 02:09
Gratulacje ! Wkoncu Cos z tym zrobiliscie :):]
Pozdro...
http://erig.net zostal dodany do poprawnych linkow
Hm... troche w tym niewygody (troche irytują te dopiski jak ktos ma jakies linki w podpisie np), ale forum zrobi sie bezpieczniejsze...
SkateElement
25-02-2007, 02:48
Mnie się podobają zmiany _/
-=DanieL=-
25-02-2007, 03:15
tia. jeszcze wynajmniecie kogoś kto wyczyści korupcje w rządzie tibia.pl i będzie ok (taki żarcik komunistyczny ;<)
Pomysł na szybko:
ustawić tak by w podpisach napis nie wyświetlał się, natomiast by po lini oddzielającej post od podpisu w wypadku linków w podpisie pojawiał się napis
"Tibia.pl nie odpowieda za linki w podpisach, mogą być one niebezpieczne" i tu dla ozdoby następna taka linia (tekst między dwoma liniami),
w razie braku linków tekst by się nie pojawiał.
Pomysł nr. 2:
ustawić jakąś tam granicę odległości między linkami, i jeśli nie zostawała by ona przekroczona, np 5 linków pod sobą lub obok siebie oddzielone tylko 1-2-3 zdaniami max powiedzmy, linki te ograniczane by były na początku (przed pierwszym) i na końcu (po ostatnim) przez tekst o którym mowa.
PS. Na moje oko tibicams też zasługuje na dodanie do listy ignorowanych linków.
jak wyzej kilka razy oklaski dla tibi.pl :) pasuje mi to :)
kamil35s
25-02-2007, 09:27
Imho nie wyszło Wam. Tibia.org znalazła zdecydowanie lepsze rozwiązanie.
Sorcerereq
25-02-2007, 09:43
www.tibia.pl
www.tibia.com
http://forum.tibia.pl
http://forum.tibia.com
www.erig.net
http://tibia.erig.net
http://lottery.erig.net
/Pomysł zaczerpnięty z tibia.com? ;]
Wszytskie Supproty powinny byc on.
Imho dobra decyzja.
A dlaczego imageshcuk, fotosik, etc. są dozowolone? Czy na nie nie da się exploitów wrzucić?
z deczka asekuranckie zagranie, nie wiem w czym komu to ma pomóc . A nie przypomniało mi się,tym milionom dzieci które wchodzą bezmyślnie na różne głupie strony,przecież ostrzeżenie napewno je powstrzyma tak jak w tibii...
www.tinypic.com
dodajcie do bezpiecznych-.-
A dlaczego imageshcuk, fotosik, etc. są dozowolone? Czy na nie nie da się exploitów wrzucić?Tak, obrazki zamieszczane tam są bezpieczne.
Imho nie wyszło Wam. Tibia.org znalazła zdecydowanie lepsze rozwiązanie.Znam conajmniej 10 osób, które założyły tu konto tylko po to, aby dzielić się z ludźmi swoimi zdjęciami z Tibii. I teraz pomyśl, że każda taka osoba musiałaby spamować (no bo jak to inaczej nazwać?) do momentu, aż osiągnie 100 postów - bezsens. Ale no cóż, z tego co widać, to tam głównie użytkowników ocenia się po ilości postów...
A mi sie to wszystko podoba !
Tylko pomyślcie...czy nie da sie wywalić obrazka z exploitem na imageshack ?B) Bo nie jestem w 100% tego pewien.
A i proszę o dopuszczenie linków z tinypic, bo ostatnio zwiększyła się popularność tego serwisu hostingującego obrazki.
@PiXik
Tinypic rlz!
@Edit
Czy jest możliwość wyłączenia tagów img, tylko dla siebie...np dodanie takiej opcji w profilu ?
@Edit2/down
Te linki są bardzo niebepieczne xD
ShadowSSJ2
25-02-2007, 11:31
No i mala literowka sie pojawila ; ). W moim podpisie jest wyjasnione ;d.
Btw. Moze dodacie do serwisow bezpiecznych, xFire?
Wreszcie sobie pooglądam normalnie zdjecia
ale
Prosze dodac strone www.tinypic.com do stron akceptowanych bo wiele osob wklada tam fotki!
I teraz w większości podpisów widnieje napis :
Uwaga, klikasz na własną odpowiedzialność -.-
I w moim też chociaż mam link counterstrike.pl
PS Jak zrobić żeby nie bylo adresu w sygnaturce ?
Foto_scr
25-02-2007, 12:17
www.tibia.org.pl <test> <-------to raczej też możecie dodać do bezpiecznych stron.
Znam conajmniej 10 osób, które założyły tu konto tylko po to, aby dzielić się z ludźmi swoimi zdjęciami z Tibii. I teraz pomyśl, że każda taka osoba musiałaby spamować (no bo jak to inaczej nazwać?) do momentu, aż osiągnie 100 postów - bezsens.
Wprowadźcie załączniki z załadowywaniem zdjęć. Tam juz znaleziono rozwiązanie i nie ma placzu.
Dwimenor
25-02-2007, 12:20
Wreszcie sobie pooglądam normalnie zdjecia
ale
Prosze dodac strone www.tinypic.com do stron akceptowanych bo wiele osob wklada tam fotki!
Pytanie czy Tinypic stosuje bezpieczne sposób zapisywania zdjęć(tak jak photobucket/imageshack)?
Jeżeli tak-nie ma problemu i zapewne zostanie dodane.
Foteka.pl też jak upora się z problemami technicznymi.
@Foto_scr
Obecny tibia.pl ma 200gb przestrzeni dyskowej. Biorąc pod uwagę przyrost ilości zdjęć dawanych na forum-wypełniłoby się to w 2-3 tygodnie. A potem co? Zmieniamy zakres działalności z "forum" na "hoster zdjęć"?
W związku z niedawną plagą exploitów na forum poczyniliśmy odpowiednie kroki, aby zabezpieczyć użytkowników przed złymi wirusami. Modyfikacja prezentuje się całkiem dobrze, mamy nadzieję, że nie będzie w żadnym stopniu uciążliwa.
Od dzisiaj przy linku na forum pojawi sie ostrzeżenie o treści [Uwaga, klikasz na własną odpowiedzialność]. Nie dotyczy to stron takich jak: tibia.com, tibia.pl (oraz paru projektów tibia.pl).
Jeśli będziecie podawali linki do obrazków ze stron takich jak: imageshack.us, photobucket.com, foteka.pl oraz fotosik.pl pojawią się one prawidłowo.
Tagi IMG zostały włączone, jednak jeśli będziecie podawali obrazki z innych stron, zostanie wyświetlony wyłącznie URL i informacja [Niebezpieczny link!]. Takie działanie pozwoli na uniknięcie wirusów, oraz pozostawienie włączonych obrazków na forum. Ponadto wydaje nam się, że to lepsze rozwiązanie, niż pozwalanie na obrazki wyłącznie użytkownikom, którzy osiągną określony staż, bądź liczbę postów na forum.
Zróbcie żeby jeszcze to było: http://www.tinypic.com/
Jest to dobry uploader zdjęć.
slimaczek
25-02-2007, 12:21
Beznadziejne rozwiązanie. Ja wolałbym po prostu pier**lić IEowców, niech ściągają Operę i Firefoxa to nie stracą tego swojego 15lvlowego konta.. Zaraz zacznie się plaga podobna co do działu Filmy, podam link do byle jakiego serwisu i od razu 5 postów "UWAGA NIE WCHODZIĆ KEYLOGGER!!".
Poza tym nie jest to zrobione dobrze.. Próbowałem już userbara wgrywać na photobucket i foteka.pl, a mimo to zamiast obrazku pojawia mi się link (a używam taga [IMG]).. A nie chcę wgrywać na imageshack, gdyż tam co chwile jest jakaś awaria..
Imho nie wyszło Wam. Tibia.org znalazła zdecydowanie lepsze rozwiązanie.
To z tym ze trzeba nabic 100 postow aby wrzucic obrazek ? Smieszny jestes, czy moze to ze u nich da sie dodawac zalaczniki zdjecia? U nas serwer forum dziala jak blyskawica, porownaj sobie z tibiaorg, nie ma sensu dodawac zalacznikow, powstanie modyfikacja forum, gdzie mozna bedzie bezposrednio uploadowac fotki na imageshack czy foteka.pl
www.tibia.org.pl <test> <-------to raczej też możecie dodać do bezpiecznych stron.
Wprowadźcie załączniki z załadowywaniem zdjęć. Tam juz znaleziono rozwiązanie i nie ma placzu.
czytaj wyzej
Poza tym nie jest to zrobione dobrze.. Próbowałem już userbara wgrywać na photobucket i foteka.pl, a mimo to zamiast obrazku pojawia mi się link (a używam taga [IMG]).. A nie chcę wgrywać na imageshack, gdyż tam co chwile jest jakaś awaria..
foteka.pl jest obecnie przebudowywana, zajmnie to mniej wiecej do 3-4 tygodni, natomiast jesli chodzi o imagesshack, fotosik.pl czy photobucket, to kwestia jak dodajesz te zdjecia, jesli link pomiedzy tagiem IMG nie jest zakonczony .jpg .png .gif .jpeg to forum ma wlasne standardowe zabezpieczenie, ktore wyswietli go jako link
Co do napisow, postaram sie dzisiaj wymyslij jakis bardziej przystepny sposob ostrzegania userow, np maly obrazek przed niebezpiecznym linkiem np. stop, po najechaniu wieksza informacjia. Co wy na to ?
@up: mnie uszczęśliwi po prostu doklejanie wiadomości (nawet na czerwono, świecąca, wielkości syga, itp.) POD SPODEM.
kamil35s
25-02-2007, 13:00
U nas serwer forum dziala jak blyskawica
Na tibia.org też działa szybko, tylko że u Was jest raczej mniej użytkowników online.
Użytkownicy on-line: 553 (222 użytkowników oraz 331 gości)
Użytkownicy aktywni w ostatnich 10 minutach: 611 (207 zarejestrowanych oraz 404 gości)
Ilu użytkowników opuszcza i wchodzi na stronę podczas tych 10 minut, tego nie wiem, ale wiem że forum tibii.org chodzi równie szybko jak forum tibii.pl
Mój podpis jest teraz taki piękny.
może by tak przy odrobinie czasu dodać last.fm do tych 'dobrych' stron?
może by tak przy odrobinie czasu dodać last.fm do tych 'dobrych' stron?
Za słabe zabezpieczenia...żadnych ftp, i tym podobnych !
Thoundoom
25-02-2007, 13:25
Trza by zrobić jakiś system który przed wysłaniem posta sprawdza linki. Co myślicie?
Silnikos
25-02-2007, 13:45
U nas serwer forum dziala jak blyskawica
Ah, ta skromność.
porownaj sobie z tibiaorg, nie ma sensu dodawac zalacznikow
Oj, chyba cos slabo z informacjami stoisz. Wejdz sobie i zobacz.
Ja róznicy nie widzę, jesli jakas jest, to tylko w godzinach szczytu, spowodowana tym, ze na torgu jest wiecej userow, tutaj tylko wchodza jako goscie i wychodza.
Ilu użytkowników opuszcza i wchodzi na stronę podczas tych 10 minut, tego nie wiem, ale wiem że forum tibii.org chodzi równie szybko jak forum tibii.pl
Tyle, ze my nie mamy dzialu cheaty i OTS - gdyby to bylo, uzytkownikow byloby prawdopodobnie 2x wiecej u nas ;)
slimaczek
25-02-2007, 13:55
jesli link pomiedzy tagiem IMG nie jest zakonczony .jpg .png .gif .jpeg to forum ma wlasne standardowe zabezpieczenie, ktore wyswietli go jako link
A połowa tych serwisów nie jest tak zbudowana, gdyż obrazek jest generowany w php.
Co do napisow, postaram sie dzisiaj wymyslij jakis bardziej przystepny sposob ostrzegania userow, np maly obrazek przed niebezpiecznym linkiem np. stop, po najechaniu wieksza informacjia. Co wy na to ?
Jeżeli ci chodzi o onmouseover, to dobry pomysł. Po najechaniu pokazuje się mały znak STOP z napisem.
@bosal - pare postów niżej
Dobra, może przesadziłem z tą połową, ale nie włożysz zdjęcia z foteka.pl do taga IMG na tym forum tak, żeby nie było tego idiotycznego linku.
@tibia_org_pl
Dla mnie to jest noobowskie forum i trzymam się z niego z daleka (np. forum OTS to 3/4 tematy z problemami który poradził by sobie każdy z IQ powyżej 90).
http://members.chello.pl/l.lewczyk/images/monsters/Chicken.gif
Ciekawe czy members.cheelo.pl działa.
@Edit
Nie działają wasze własne linki ^^
Tom The Tanner
25-02-2007, 14:50
Składam petycję! :)
Każdy widzi mój podpis. Przy każdym linku widać dopisek. Jest to nieestetyczne. Chciałbym, aby wyglądało to tak:
[Tibia.pl nie ponosi odpowiedzialności za szkody wynikające z klikania w poniższe linki]
albo:
[Klikasz na własną odpowiedzialność!]
Przecież widzicie, że teraz jest brzydko. :( W końcu musimy dążyć do tego, by pracowało się nam tu jak najlepiej. Wiem, wiem. Boicie się, że to chwyt, że sam to zmienię? Zróbcie tak jak teraz, nie mogę nic zmienić. :P Z góry dzięki. ;)
Vial
Milan ognia
25-02-2007, 15:14
Hm... a co o dodaniu stron z działu linki na stronie jako 'bezpiecznych'? Albo zmiana na ten znaczek stop, bo teraz to jest syfne jak cholera.
Milu Arhangel
25-02-2007, 15:23
@2x up
To samo zauważyłem, przydałoby się zmienić w sygnaturkach to zabezpieczenie i wykorzystać jeden z jego pomysłów :) Ogólnie to był bardzo dobry pomysł :]
@slimaczek
wszystkie serwisy pobieraja i wypluwaja obrazek przez php, ale zauwaz ze zawsze masz pelno linkow podanych i umieszczasz taki jaki podalem wtedy pokazuje Ci obrazek. Nie wglebiajac sie w szczegoly, umieszczasz po prostu nie ten link co trzeba :)
@ co do Tibii.org no comment, my dbamy o reputacje :) oni, coz moge powiedziec trafiaja tam przewaznie ludzie, ktorzy chca cheatowac, lub ktorzy u nas dostali banana.
@ co do Tibii.org no comment, my dbamy o reputacje :) oni, coz moge powiedziec trafiaja tam przewaznie ludzie, ktorzy chca cheatowac, lub ktorzy u nas dostali banana.
No i jeszcze ataki na stronę przynajmniej raz na 3 miesiące ^^
slimaczek
25-02-2007, 15:52
A nie dałoby się połączyć rozwiązania tego i tego z tibia.org.pl? (idiotyczne napisy + od 100 postów napisów nie ma) Bo na całkowite usunięcie napisów się nie zgodzicie na 100%. ;P
Nareszcie CoŚ Nowego :):)
A nie dałoby się połączyć rozwiązania tego i tego z tibia.org.pl? (idiotyczne napisy + od 100 postów napisów nie ma) Bo na całkowite usunięcie napisów się nie zgodzicie na 100%. ;P
ciezka sprawa, napewno nie zalezalobyto od ilosci postow, a raczej od czasu ktory uplnal od rejestracji, pomysle.
Tymczasem wprowadzilem zmiany, zamiast napisow jest po prostu maly wykrzyknik :) dodalem tez pare stron do zatwierdzonych m.in. tinypic.com chodz nie jestem na 100% przekonany do zabezpieczen jakie tam maja
Tom The Tanner
25-02-2007, 16:57
Nooo, nareszcie ktoś rozsądny. ;>
Vial
kamil35s
25-02-2007, 17:15
Tyle, ze my nie mamy dzialu cheaty i OTS - gdyby to bylo, uzytkownikow byloby prawdopodobnie 2x wiecej u nas ;)
Wiesz, to nie mój problem, że woleliście mieć jakiś znaczek supported fansite i stracić połowę użytkowników ; ).
Wiesz, to nie mój problem, że woleliście mieć jakiś znaczek supported fansite i stracić połowę użytkowników ; ).
łojapierdo*e leże xD. Stracić?aż tak dużo dzieci gra w otsy xD? bo z cheatami ta stronka czy była ze znaczkiem czy bez nic nie miała wspolnego
Tom The Tanner
25-02-2007, 17:24
Raczej po takiej zmianie połowa użytkowników odeszłaby widząc działy z OTS i botami, a druga połowa przyszła. :D Krótko mówiąc - liczba użytkowników by się nie zmieniła, a śmieszny znaczek <puff>.
Vial
@@ co do Tibii.org no comment, my dbamy o reputacje :) oni, coz moge powiedziec trafiaja tam przewaznie ludzie, ktorzy chca cheatowac, lub ktorzy u nas dostali banana.
Tibia.org = Tibia.com
Czemu nie odrozniacie tibia.org.pl od tibia.org ? :baby:
@topic
Pomysl taki sobie, ci co uzywaja IE maja po prostu problem i tyle ....
@up
ja używam tibia.org w skrócie i tak wszyscy wiedzą o co biega, a przynajmniej większość.
@topic
napewno poprawi się bezpieczeństwo na forum, mi to troche w podpisie szkodzi, ale co tam.
Zillek Edonek
25-02-2007, 18:26
No , bosal zrobił poprawkę , i podpisy wyglądają teraz lepiej.
Edit: Ale mój nadal jest szpetny...
wejdz w panel uzytkownika > podpis i zapisz go jeszcze raz
OTS a cheaty, boty to dwier rozne rzeczy, z tych 3 dwie ostatnie sa zle :)
U nas serwer forum dziala jak blyskawica Na tibia.org też działa szybko, tylko że u Was jest raczej mniej użytkowników online.
Oryginalnie napisane przez tibia.org
Użytkownicy on-line: 553 (222 użytkowników oraz 331 gości
Oryginalnie napisane przez tibia.pl
Użytkownicy aktywni w ostatnich 10 minutach: 611 (207 zarejestrowanych oraz 404 gości)
Widzisz. Serwery WWW mają to do siebie, że NIE MA możliwości sprawdzenia, ile tak na prawdę jest osób online, można tylko sprawdzić, ile osób odwiedziło stronę w ciągu ostatnich XXX minut (sekund, godzin itp.) Nie wiem, za jaki czas mierzy tibia.org.pl, wydaje mi się, że jest to 20 minut, ale mogę się mylić. Nawet, jeśli jest to podobnie jak u nas 10 minut (domyślnie na forum vBulletin) to i tak mamy więcej gości. Po za tym czy to takie ważne, kto ma więcej gości? Ważne, która strona lepsza dla ciebie. Jeśli wolisz tibia.org.pl, to nikt ci nie broni mieć swojego zdania.
A pomysł z koniecznością napisania 100 postów jak dla mnie jest chory, bo nie prowadzi do niczego innego, jak spamowania i zmniejszenia ilości zdjęć na forum, ale widocznie arch uznał, że to dobre rozwiązanie i tak ustawił, jego forum, jego sprawa.
ciezka sprawa, napewno nie zalezalobyto od ilosci postow, a raczej od czasu ktory uplnal od rejestracji, pomysle.
Ale branie pod uwagę samego stażu na forum to nie najlepszy pomysł, bo wtedy taki 'chakier' założy sobie kilka kont, a po np. pięciu miesiącach będzie miał wszystko jak z obrazka, akurat by spamować exploitami.
Ja sądzę, że dobry będzie wzór tego typu:
s - staż na forum (w miesiącach); p - napisane posty; o - zdobyte punkty ostrzeżeń; b - zaliczone bany
s * p/20 - o/10 - b >= 10
Znak '>=' oznacza oczywiście, że wynik musi być większy lub równy 10.
Kamil1000
27-03-2007, 22:10
coś już z tymi wykrzyknikami zaprzestaliście, bo mi się już one nie pokazują
np.: http://img515.imageshack.us/img515/8231/snap110ji6.jpg
WayneSilverFan
30-04-2007, 22:02
tak dalej chlopaki!
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.