Pokaż pełną wersje : Nowa twórczość
W związku z częściową zmianą twórczości, chciałbym wiedzieć, na jakiej zasadzie będzie odbywała się selekcja "dobrej twórczości" i przez kogo?
Zupka_Chinska
28-02-2007, 18:40
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=118948 < Moderator działu "twórczość".
Prawdopodobnie "Moderatorem Twórczości" zostanie Oxygane, jednak na jakiej zasadzie przenoszenie będzie polegało to nie mam pojęcia.
Moderator chyba sam wie, co się nadaje? Elo chłopcze, tu jesteśmy. A ocenianie w skali 1-10 na forach internetowych to najgłupszy pomysł od czasów turystycznego poidła dla psa.
Dr. Omader
28-02-2007, 19:12
Jeszcze nad tym pracujemy.
Pojawilo sie troche niesnaskow po zastosowaniu tego, moze sami userzy sie wypowiedza.
Sprawa jest taka:
Chcemy najlepsze opowiadania/wiersze/itp. nagradzac umieszczeniem na stronie, co na pewno doda im popularnosci. Znudzeni treningiem, robieniem run czy oczekujacy na update tibijczycy beda mieli dodatkowe zajecie, a najlepsi pisarze beda mieli popularne opowiadania, ktore bedzie czytalo duzo ludzi. :)
Jednak pojawil sie pewien problem...
Na poczatku chcielismy to zrobic na zasadzie podobnej do poradnikow - najlepsze opowiadania bylyby przenoszone do osobnego dzialu i pojawialby sie na stronie. Opowiadania, ktore sa za slabe aby ukazac sie na stronie pozostawalby w propozycjach, badz bylby przenoszone do osobnego dzialu, jednak nie trafialby na stronie, ani nie bylyby kasowane(jak to ma miejsce w poradnikach). Oczywiscie opowiadania strasznie idiotyczne bylyby kasowane.
Selekcja zajmowaliby sie konkretni modkowie, tak jak ma to miejsce w poradnikach, jesli z obecnych modkow nie wybralibysmy nikogo chetnego to by sie wybralo kogos z dobrych uzytkownikow.
Jednak teraz pojawiaja sie takie glosy z problemami:
- Mozliwe, ze nie kazdy tworca chcialby sie znalesc na stronie (to akurat maly problem, po prostu zastrzegalby to i by nie trafial na strone)
- Czesto nowe czesci opowiadan sa pisane w kolejnych postach w jednym temacie i tu sie pojawia troche problemu z organizacja umieszczania tego na stronie.
Jest tez propozycja aby ktos po prostu zebral najlepsze opowiadania razem i w postaci linkow bylyby one przedstawione na stronie, po wejsciu na linka uzytkownik bylby przekierowywany juz na forum do konkretnego opowiadania...
Moze ktos z Was ma jakies pomysly/uwagi na ten temat? Jak zwykle staramy sie to tak zrobic aby jak najwiekszej ilosci ludzi pasowalo(bo wszystkim i tak nie dogodzimy :P)...
Z tego co pamiętam, kiedyś na stronie był taki dział "RPG" gdzie było umieszczone kilka opowiadań. Czyli będzie to tak jak było kiedyś?
Korektor
28-02-2007, 19:23
@Drom,
Możnaby wprowadzić jakby "komisję", która najlepsze opowiadania oceniałaby i zgłaszała do przeniesienia konkretne, dobre opowiadania. Ci ludzie byliby bardzo starannie wybrani, tacy evul znawcy. Użytkownicy albo chcą być "masta blasta" i oceniają na 2 robiąc z siebie noobów, czasem się ostro podlizują i dają 9,5/10 lub też po prostu się nie znają i wszędzie wtrącają swoje 3gp oceniając zarazem temat zupełnie niewiarygodnie. Wniosek z tego taki, że głosowanie przeprowadzane przez użytkowników nie byłoby bardzo dobrym pomysłem. Przemyślcie taką opcję.
Dr. Omader
28-02-2007, 19:35
PS.
Jak widzicie obecny opis jest troche nie ten tego...
Twórczość stworzona przez użytkowników forum.
Ktos ma jakas inteligentna propozycje jak to napisac? Najchetniej to bysmy nazwali dzial "opowiadania", jednak tam tez sa wiersze, itp. Wiec to odpada :/
Żeby nie dawac dwoch moderatorow, proponuje jednego oraz jego pomocnika. Ta dwojka decydowalaby o przenoszeniu tematow etc. O twórczości jaka byłaby na stronie głównej, decydowaliby użytkownicy należący do Karczmy Skrybów.
Co do opisu, to niech napisze coś, któryś z tworzących, będzie ciekawiej ;-)
@Drom,
Użytkownicy albo chcą być "masta blasta" i oceniają na 2 robiąc z siebie noobów, czasem się ostro podlizują i dają 9,5/10 lub też po prostu się nie znają i wszędzie wtrącają swoje 3gp oceniając zarazem temat zupełnie niewiarygodnie.
Rotfl!! hahaha, o kim to? /\
@ontopic
Co do oceniania opowiadań..
Wydaje mi się, że opcja, kiedy dane "dzieło" ocenia jedna osoba, domyślnie modek odpada, bo każdy ma inny gust, o ktorym sie nie dyskutuje (no oczywiscie z usuwaniem skrajnie debilnych tematów każdy by sie zgodzil). Osobiscie uwazam, że należalo by wybrać jakąś mniejszą grupe zaufanych ludzi, udzielających się od dłuzszego czasu w działe opowiadania i znających sie na rzeczy.
@down
hahaha, milusi.
Bedziemy tesknic za Twoim podpisem.
Witam, pragne poinformowac, ze zostalem nowym moderatorem tworczosci ;) Bede staral sie sledzic wasze sugestie i opinie w tym temacie, milego dnia ;d
Hahaha i co sie chwalisz Lukasz?
Otóż mam pewien pomysł.
Tylko njapierw potrzbuje odpowiedzi na 2 pytania:
1. Czy jest opcja przenoszenia "hardem"?
2. Czy jest opcja niemożności zakładania nowych tematów, ale pisania postów tak?
@up
1. Tak
2. Tak
Dziekuje p-;
@up:
Thx
Czyli tak
Mamy 1 kategorie
Twórczość
która dodatkowo ma 2 podkategorie
1. obecne propozycje
2. Opowiadania na stronie (nazwa wstepna)
Wszystkie tematy przez userow mogą być zakładane tylko w propozycjach.
Spełniając określone kryteria (Niewielka ilość błędów ortograficznych, Praca na poziomie, nie musi być dobra, wystarczy średnia. Ale by to nie był gniot - ocenia moderator lub komisja).
Tematy które "zdadzą" kida do Twórczości
Tam są pisane, dodawane, poprawiane.
Tam także moderatorzy, admin, ktośtam wybrany skłąda propozycję by dane opowiadanie wylądowało na stronie.
Jeżeli taki delikwent się zgodzi daje gotowe opowiadanie (ocenione, z nałożoną korektą, wszystkim - ogólnie wersja finalna - czego często nie ma w Twórczości) w propozycjach i zostaje ono hardem przeniesione do "Opowiadania na stronie"
I zostaje umieszczone na forum.
Jest to projekt który oczywiście może zostać przerobiony, jest to koncepcja Instant.
Ale IMHO sensowna
Ignatius Fireblade
01-03-2007, 10:26
Zgadzam się z eerionem. Poza tym, pomysł selekcji jest swietny... Zalew debilnych tekstów był przytłaczający... Hmm... wpadłem na inny pomysł.
Moze by tak założyć "Szkółkę niedzielną" dla tych, co piszą tragicznie, ale chcą poprawic warsztat... Wtedy paru (dwóch, trzech) dobrych użyszkodników poprawiało owe teksty, wytykało błędy i wskazywało sposoby poprawy tematu... Of korz, odpowiedzi w stylu "Wal się, tępaku" odpadają.
Wiem, że nie będzie tam zalewu "tfurcuff", ale tych kilku mogłoby podnieść poziom i z tragicznych tekstów mogłyby wyrosnąć mocne średniaki... Jeśli nikt z forumowych twórców nie byłby chetny, to sam się zgłaszam.
Jeśli nikt z forumowych twórców nie byłby chetny, to sam się zgłaszam.
Jako uczeń, nie ? :P
Ignatius Fireblade
01-03-2007, 12:13
Nie, ten z drugiej strony biurka.
Ale, jeśli chcesz, to mogę nauczyć Cię tego i tamtego :P
Moze by tak założyć "Szkółkę niedzielną" dla tych, co piszą tragicznie, ale chcą poprawic warsztat... Wtedy paru (dwóch, trzech) dobrych użyszkodników poprawiało owe teksty, wytykało błędy i wskazywało sposoby poprawy tematu... Of korz, odpowiedzi w stylu "Wal się, tępaku" odpadają.
Mozna to podciagnac pod Karczme Skrybów.
@Igni:
Dzięki, że potwierdzasz
@Oxy:
Z tym mógłby być kłopot.
bo nie cała karczma ma ochotę podciągać nupków w pisarstwie.
Dlatego IMHO grupka powinna być - ale nie jako grupa jak M&A Otaku, MM czy Karczma Skrybów.
To mogłoby być kolejne podforum w twórczości na którrym mogliby pisać tylko ci z grupy "Szkółka niedzielna"
Zarówno uczniowie jak i nauczyciele.
A w propozycjach byłoby skłądanie kandydatur, podań itd.
Byłoby to rozpatrywane na podstawie pracy kandydata.
I jego reakcji na krytykę
Inną niż "wyjdź i nie wracaj" :P
A tak w ogole to Tibia.pl nie jest forum literackim, tylko strona o pewnej grze, wiec nie mozemy sie tutaj spodziewac niewiadomo jakich tekstow. Najlepiej byloby przestawic Tworczosc na opowiadania rpg, tak zeby pasowaly do klimatu strony, bez wyciskajacych lzy tekstow "o jak mi zle, o jak mi niedobrze, o jak....".
Korektor
01-03-2007, 16:20
Oxyś, i tutaj byłby również mały prolem. Jeśli zmusisz kogoś do pisania tylko w klimatach strony to nikt nie pomyśli o realnym średniowieczu i na forum będzie wylew gniotów w fantasy. Uważam, że ogólnie większość tórczości to fantasy, niestety to bardzo słabe fantasy, bo żeby napisać coś na prawdę dobrego w tym gatunku to trzeba być niezłym, nie można wymagać od zwykłego Tibijczyka niewiadomo czego.
Jeśli zaś ktoś stwierdzi, że pisać powinni tylko ci dobrzy i świetni to twórczość upadnie. Za mało mamy dobrych pisarzy żeby poświęcć temu cały dział, bo jedno opowiadanie pojawi się raz na miesiąc.
Gdybyśmy zrobili "szkółkę" pisarzy to z forum o Tibii zrobiłoby się forum o twórczości. Nie można "zatrudniać" 30 osób do pracy nad jednym działem. Nawet nie mamy tych 30'tu kompetentnych.
Takie jest moje skromne zdanie.
Obscenity
01-03-2007, 19:51
Oxyś, i tutaj byłby również mały prolem. Jeśli zmusisz kogoś do pisania tylko w klimatach strony to nikt nie pomyśli o realnym średniowieczu i na forum będzie wylew gniotów w fantasy.
owszem, masz rację. ale wydaje mi się, że nie lubisz tego typu literatury...
co do pomysłu ze szkółką, nie można samego siebie nazywać nauczycielem. osobiście pomysł mi się nie podoba.
a jeśli chodzi o dział z opowiadaniami, których autorzy zasługują na wgląd, za nazwę "opowiadania na stronie" (tak to chyba było) proponuję
"twórczość zasłużona" (bez komentarzy, proszę)
czekam na szybki powrót tego działu. czekam już z moja powieścią, choć bardziej trafna byłaby nazwa opowiadanie wielowątkowe.
życzę powodzenia :)
A tak w ogole to Tibia.pl nie jest forum literackim, tylko strona o pewnej grze, wiec nie mozemy sie tutaj spodziewac niewiadomo jakich tekstow. Najlepiej byloby przestawic Tworczosc na opowiadania rpg, tak zeby pasowaly do klimatu strony, bez wyciskajacych lzy tekstow "o jak mi zle, o jak mi niedobrze, o jak....".
@Oxy:
Forum.tibia.pl stał się tak potężnym serwisem, że nie można odrzucać sporej ilości tworów literackich.
A nie wiem czy pamiętasz - właśnie z zapotrzebowania z działu RPG wyłoniłą się "Twórczość"
Scalenie tego z powrotem = krok w tył.
A co do opowiadań do klimatu strony - utopia. Tyle komentarza.
Nieosiągalne to jest i tyle :P
Ignatius Fireblade
01-03-2007, 21:16
@Obscenity
Możesz mi pokazać w którym miejscu nazwałem siebie nauczycielem? Napisałem, że ten z drugiej strony, ale w gruncie rzeczy chodziło mi o osobę, która może pokazać błędy i ukierunkować zapały młodej twórczości. Sam się ciagle uczę.
@Topic
Nie zostałem całkowiecie zrozumiany. Chodziło mi o podforum, gdzie MAŁA (30 nie jest mała grupką. Najwyżej 3 osoby) garstka osób "lepsiejszych" będzie zajmowała się wyciąganiem początkujących twórców z ogólnego marasu. Lepiej? Już wszystko jasne? To może być sposób na poprawienie poziomu. przynajmnej byłoby trochę mniej biadolenia "Och, jakie tu dodupne tekst, jak tu brzydko, ależ zanubienie"... Może trudno uwierzyć, ale wśród tej powodzi miżna znaleźć kogoś, kto chce si e nauczyć tego i owego.
Korektor
01-03-2007, 21:35
@up,
Weź pod uwagę to, że takiemu Ripperowi czy Slay'owi nie będzie się chciało codziennie prowadzić "szkółki" poprawiając denne teksty. Takie coś zajęłoby im jakieś 2-3 godziny dziennie przynajmniej. Do tego potrzebna jest większa ekipa, ale nie ma aż tylu nadających się.
Obscenity
01-03-2007, 21:40
@Ignatius Fireblade
wybacz, może źle Cię zrozumiałem. co do tej garstki, mogę też się zgłosić, o ile moje opowiadanie, które niedługo tutaj zamieszczę, okaże się na tyle dobre, że nie będziecie mówić "o jaki nup. pisze badziewia a poucza innych!!1"
@Korek:
znajdą sie 3 osoby ;)
Korektor
01-03-2007, 21:47
@up,
A potrzeba nie 3 ale 30 niestety... Trza bydzie coś wymyślić.
@up:
Nie ma takiej opcji.
Ty nie rozumiesz co to by było.
30 osób do nauczania trudno gdziekolwiek znaleźć
A amatorów choćbyśmy wszystkich uczyli by ich brakło.
Więc bez paranoi.
Poza tym z takim projektem nie ruszysz.
Trzeba po trochu
Poza tym taka masa wprowadzi tylko chaos
Trzy NAPRAWDĘ kompetentne osoby na tym forum? I w dodatku takie, które mają czas i chęci na poprawianie tekstów, które najlepiej byłoby hardem wypieprzyć z forum? Rotfl. Litości. Nigdy w to nie uwierzę = )
@up:
Albo jeszcze sprowadzić kogoś trzeba.
Rotfl.
Nauczyciel nie musi być na poziomie mistrzowskim by uczyć słabego
Weźcie się uspokójcie, z kołyski wylecieliście? Czujesz potrzebę nauczania to przyfrancol sobie jakiegoś newbie i zamęczaj do nocy błędami w jego opowiadaniu pisanym "for fun".
eerion, zadnej szkolki NIE BEDZIE, to juz jest pewne, lepiej dajcie jakies propozycje dotyczace selekcji tekstow.
Czyli tak
Mamy 1 kategorie
Twórczość
która dodatkowo ma 2 podkategorie
1. obecne propozycje
2. Opowiadania na stronie (nazwa wstepna)
Wszystkie tematy przez userow mogą być zakładane tylko w propozycjach.
Spełniając określone kryteria (Niewielka ilość błędów ortograficznych, Praca na poziomie, nie musi być dobra, wystarczy średnia. Ale by to nie był gniot - ocenia moderator lub komisja).
Tematy które "zdadzą" kida do Twórczości
Tam są pisane, dodawane, poprawiane.
Tam także moderatorzy, admin, ktośtam wybrany skłąda propozycję by dane opowiadanie wylądowało na stronie.
Jeżeli taki delikwent się zgodzi daje gotowe opowiadanie (ocenione, z nałożoną korektą, wszystkim - ogólnie wersja finalna - czego często nie ma w Twórczości) w propozycjach i zostaje ono hardem przeniesione do "Opowiadania na stronie"
I zostaje umieszczone na forum.
Jest to projekt który oczywiście może zostać przerobiony, jest to koncepcja Instant.
Ale IMHO sensowna
Skomentuj ten pomysł jak możesz.
Przynajmniej będą jakieś podstawy do manewrowania
A ja mam duzo bardziej prostszy pomysl, mianowicie jezeli z komenatarzy wywnioskuje, ze dane opowiadanie jest dobre, to bede je przenosil z propozycji do tworczosci, po co kombinowac za duzo ;) Dzisiaj nie mam czasu, jutro sie za to wezme.
@up:
Rotfl?
Wiesz jak wyglądają komentarze często.
Albo wataha nupów daje 10/10 ciagle albo opko zgarania 0/10 od slaya i ekipy
Nie jest to zbyt dobre rozwiązanie
Korektor
02-03-2007, 12:58
Oxyś, ale 3/4 komentarzy pochodzi od niewiarygodnych osób, od ludzi nie znających się na rzeczy. Zrobisz jak uważasz, powodzenia.
@down,
Chciałoby Ci się czytać te wszystkie opowiadania? I oceniać? Nawet jeśli teraz tak, to pamiętaj, że z czasem możesz (chodź nie musisz) stracić zapał i po prostu później wszystkiego nie ogarniesz. Może powinieneś mieć jakiegoś pomocnika? Ale takiego, który zna się na rzeczy, najlepiej kilku.
Korketor, Eerion, wierzcie mi, ze chociaz moze wydawac sie inaczej, to ja mam odrobinke inteligencji =p Nie bede bral pod uwage komenatarzy pochodzacych od niewiarygodnych uzytkownikow ;) (Np. od Ciebie Korus ^.-). Zreszta, sam tez bede staral sie czytac opowiadania. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.
@Up, jest wiele osob, ktorych opowiadania mogłyby byc przenoszone, ze tak powiem w ciemno, Kald, Slay, Ado, Hege i reszta ;)
Wiesz, trzebaby także wziaśc pod uwagę pare innych czynników.
Choćby to, że opowiadanie średnie może zostać i tak zjechane przez Slay&Friends
Więc trudno by tutaj było tylko na ocenie się opierać.
A co do czytania - możesz, tylko czy masz tyle czasu ;)
Chyba, żę byś pogadał z paroma osobami, itd.
I Sobie podrzucali pomysły, propozycje, itd. itp.
edit:
@Down:
Nie. Ale weź pod uwagę, że ich sposób krytykowania, jest delikatnie mówiąc ostry.
Dlatego jeżeli do twórczości mają trafiać opka większej liczby niż kilkunastu osób które są znane - taka krytyka niestety nie wystarczy. Potrzeba jakiejś niższej poprzeczki także, by średniacy mogli się dostać
Slay & Friends sa chyba najbardziej kompetentnymi osobami na forum, jesli chodzi o tworczosc, masz kogos lepszego do oceniania opowiadan?
Ignatius Fireblade
02-03-2007, 20:04
Przestańcie juz =.= Moze, tak po prostu, oddać ocenianie w ręce Skrybów + modków... I tyle. Co to za problem? Fakt, mało tego bedzie, ale myślę, że jak się weźmiemy do roboty (też jestem wśród Skrybów :P), to opowiadania o poziomie przynjamniej "normalnym" przejdą.
Ignatius Fireblade
02-03-2007, 22:10
Chociaż raz XD
Baron Kaldrick
03-03-2007, 13:19
Jak zrobiliście burdel, to może to teraz posprzątajcie i dajcie w końcu jakiegoś moda do twórczości? Ja wiem, że sprzątanie to nie w waszym stylu, bo 'wkręty' są o wiele bardziej funny (waszym zdaniem...), ale to co teraz jest w*****a.
Korektor
03-03-2007, 13:50
@Kald,
tru.
@topic,
Może by tak Khan? On byłby dobrym kandydatem na moda.
Ripper też może być. Slay również tylko nie wiem co to by było, jakby zaczął robić czystki... Może wtedy zostałyby tylko dobre opowiadania? I byłoby co czytać? To jest dobra strona.
Ja bym proponował Rippera
Bo kaldek chyba czasu nie ma
Ignatius Fireblade
03-03-2007, 14:53
Z całym szacunkiem, Slay, ale Ty byś zrobił taką czystkę, że by tu piździało i gwiździło... Jak już, to ripper. Poza tym, skłaniałbym się do eeriona (ma dobre pojęcie o pisaniu), Grinion też jest na miejscu. Prócz nich, jest jeszcze kupa Skrybów i bezpartyjnych. I co? Głosowanie?
Dr. Omader
03-03-2007, 15:33
Ja przypominam ze mieliscie rzucic pomysly jak to rozwiazac, a nie kogo na modka wziasc. Kogo brac to my juz sami wybierzemy...
@Kald:
Musi tak byc poki co, bo musimy strone przygotowac pod to, przewaznie jak cos nowego dorzucamy to najpierw to dopracowujemy, a potem wrzucamy, niestety tym razem trzeba bylo zrobic tak.
Baron Kaldrick
03-03-2007, 15:35
Wybranych na wrzucenie na stronę osobników należałoby powiadomić przez PM, żeby zedytowali pierwszy post swojego tematu wklejając tam całość opowiadania, ot i problem z głowy.
Ignatius Fireblade
03-03-2007, 15:40
Tylko jest pewien problem, aye? Jak chcesz to zrobić, gdy ktoś wrzuca swe dzieło w odcinkach? Co, poczekac aż skończy? A Hegemmon? On chyba w żyicu tego nie zamknie... Poza tym, pierwszy post musiałby zostac podzielony na x kolejnych. Ten sposób jest dobry jedynie w wypdku shortów i krótszych opowiadań. Z drugiej strony, nie zamieszczanie świetnego opowiadania, bo ciągle jest w produkcji, to pewna dyskryminacja.
Nie należy przesadzać z surowościa w drugą stronę.
Pablofrs
03-03-2007, 16:39
Oxyś, ale 3/4 komentarzy pochodzi od niewiarygodnych osób, od ludzi nie znających się na rzeczy. Zrobisz jak uważasz, powodzenia.
Przepraszam, ale czy jeżeli komuś się coś podoba, a sam nie potrafi pisać to się nie zna ? Tylko ludzie, którzy piszą opowiadania mogą je oceniać ?
Przepraszam, ale czy jeżeli komuś się coś podoba, a sam nie potrafi pisać to się nie zna ? Tylko ludzie, którzy piszą opowiadania mogą je oceniać ?
Przepraszam, ale nie widzisz tej przepaści, która dzieli "dobry tekst" i "tekst podobający się kilku osobom [które tak btw z reguły faktycznie nie znają się na rzeczy i zatrzymały się na etapie Harry'ego Pottera]"?
Przepraszam, ale nie widzisz tej przepaści, która dzieli "dobry tekst" i "tekst podobający się kilku osobom [które tak btw z reguły faktycznie nie znają się na rzeczy i zatrzymały się na etapie Harry'ego Pottera]"?
Sęk w tym, że teksty powinny się podobać większości ludzi, których rozwój literacki zakończył się na lekturze szkolnej, a nie pojedynczym tetrykom. Chcę tylko zaznaczyć, że nie ma nic złego w tych 3/4 komentarzy.
Korektor
03-03-2007, 19:11
Z relacji kolegów i po części z własnego doświadczenia wiem, że młodzieży niezbyt podoba się np. Pan Tadeusz, który przez ludzi, którzy się na tym znają jest uznawany jako wybitną książkę. Jedni piszą dla wszystkich ludzi, inni dla niektórych. Oba rodzaje opowiadań powinny być przenoszone.
Sęk w tym, że jest wielu, którzy oceniają opowiadania nawet ich nie czytając. Kiedyś się natknąłem na ewidentną nieznajomość tekstu w czyjejś opinii. I jak tu się kierować punktacją wszystkich?
Thero, to już jest sprawa autora, czy chce aby jego twórczość podobała się kilku tetrykom, czy była dla mas.
Drom, kilka propozycji już padło, może teraz przyszło, abyś ty troche podecydował?
Baron Kaldrick
03-03-2007, 19:48
@Ignatius Fireblade
To na stronę wrzucałoby się taką część opka, jaka aktualnie jest. Tak czy owak całość musiałaby być w pierwszym poście, doipsywałoby się jeno na końcu jakieś 'cdn', 'cdnn' czy 'cdbmn'.
Ignatius Fireblade
03-03-2007, 20:23
@Ignatius Fireblade
To na stronę wrzucałoby się taką część opka, jaka aktualnie jest. Tak czy owak całość musiałaby być w pierwszym poście, doipsywałoby się jeno na końcu jakieś 'cdn', 'cdnn' czy 'cdbmn'.
To już brzmi logiczniej. Mam tylko jedno (kolejne) ale... Skąd czytelnicy mieliby wiedzieć, że jest już kolejna część? Bo przecież forum nie zaznacza edytowanych postów jako nowych... Fakt, mogą w kółeczko patrzeć na upatrzone tematy, tylko, że (znając tempo większości autorów odcinkowych, choćby wspomnianego już Hegemmona) może to trochę potrwać.
Trza coś wykombinować. Może autorzy dawaliby do podpisów informację o aktualizacjach? A może zezwolić im jednak na pisanie postów jeden pod drugim? Czy może założyć odpowiedni temat, gdzie dawaliby takie informacje? Przykładowo, gdy wymęczony już Hege doda cosik, wtedy pisałby odpowiednią notkę i lud miast oraz wsi wiedziałby, że można se poczytać... Oczywiście we wspomnianym temacie nie byłoby możliości pisania czegokolwiek innego. Tylko zaakceptowani autorzy i tylko odpowiednie informacje.
Co wy na to?
To już brzmi logiczniej. Mam tylko jedno (kolejne) ale... Skąd czytelnicy mieliby wiedzieć, że jest już kolejna część? Bo przecież forum nie zaznacza edytowanych postów jako nowych... Fakt, mogą w kółeczko patrzeć na upatrzone tematy, tylko, że (znając tempo większości autorów odcinkowych, choćby wspomnianego już Hegemmona) może to trochę potrwać.
Trza coś wykombinować. Może autorzy dawaliby do podpisów informację o aktualizacjach? A może zezwolić im jednak na pisanie postów jeden pod drugim? Czy może założyć odpowiedni temat, gdzie dawaliby takie informacje? Przykładowo, gdy wymęczony już Hege doda cosik, wtedy pisałby odpowiednią notkę i lud miast oraz wsi wiedziałby, że można se poczytać... Oczywiście we wspomnianym temacie nie byłoby możliości pisania czegokolwiek innego. Tylko zaakceptowani autorzy i tylko odpowiednie informacje.
Co wy na to?
No to są jakieś rozwiązania, choć osobiście nie widzę niczego złego w tym żeby sprawdzać sobie ręcznie czy ulubione opowiadanie nie ma już kontynuacji.
Jeżeli miałbym wybierać z rozwiązań podanych przez Cię wybrałbym "zezwolenie na pisanie postów jeden po drugim".
Korektor
03-03-2007, 22:15
A może by zrobić taki system:
1 temat - opowiadanie, 2'gi "komentarze do opowiadania".
Coś jak ze zdjęciami z rl, w jednym dodajemy, w następnym komentujemy. Wtedy autor miałby dla siebie temat, w którym każdy kolejny post byłby następną częścią.
Tylko, że to ma jedną poważną wadę, otóż byłoby 2x więcej tematów, czyli 2x mniej miejsca na twórczość na pierwszej stronie.
Jak dla mnie to w każdym temacie z opowiadaniem powinna być dodawana ankieta z pytaniem czy przenieść do twórczości, userzy wybieraliby jedną opcje i musieliby uzasadnić dlaczego taka odpowiedz.A ankieta byłaby jawna, kto jak głosował.Głosowanie trwałoby np tydzień po tym czasie moderator po ocenie ankiety i komentarzy userów przenosiłby lub zostawiał dany utwór.
No to są jakieś rozwiązania, choć osobiście nie widzę niczego złego w tym żeby sprawdzać sobie ręcznie czy ulubione opowiadanie nie ma już kontynuacji.
Jeżeli miałbym wybierać z rozwiązań podanych przez Cię wybrałbym "zezwolenie na pisanie postów jeden po drugim".
Oh Thero, do tej pory uwazalem Cie za wzorowo piszacego usera = p
Powinno byc "Ciebie", a nie "Cię".
Mam nadzieje ze to pojedyncza wpadka ;-)))
Moja propozycja na opowiadnaia pisane po trochu to wrzucanie go "Rozdziałami" ^^
Proste, logiczne i w ogóle cacy ;)
Oh Thero, do tej pory uwazalem Cie za wzorowo piszacego usera = p
Powinno byc "Ciebie", a nie "Cię".
Mam nadzieje ze to pojedyncza wpadka ;-)))
Ja po prostu taki dziwny styl mówienia mam. : p
Jak dla mnie to w każdym temacie z opowiadaniem powinna być dodawana ankieta z pytaniem czy przenieść do twórczości, userzy wybieraliby jedną opcje i musieliby uzasadnić dlaczego taka odpowiedz.A ankieta byłaby jawna, kto jak głosował.Głosowanie trwałoby np tydzień po tym czasie moderator po ocenie ankiety i komentarzy userów przenosiłby lub zostawiał dany utwór.
Jestem w pełni za. To już moderator sobie zdecyduje czyje uzasadnienie brać pod uwagę.
Dla mnie to samo tylko bez ankiety. Po prostu każdy user, który komentuje opko pisałby, czy jest za przeniesieniem, czy też może jest przeciw temu. Oczywiście musiał by to też odpowiednio uzasadnić. A modek by sobie poczytał i jak będzie miał odpowiednie uzasadnienia i dobre argumenty to będzie mu łatwiej decyzje podjąć. Dziękuje.
Korektor
04-03-2007, 16:38
@up,
W sumie to faktycznie modek to nie komputer, który trzeba odpowiednio zaprogramować i tworzyć mu zmyślne programy. Na podstawie swojej opinii i dobrze uzasadnionych postów zapewne podjąłby dobrą decyzję.
Moje skromne zdanie: proszę o przywrócenie starych opowiadań jak najszybciej się tylko da, chociażby w posataci linków, jak zaproponował to nasz szanowny doktorek. Szkoda by było, aby z powodu tych zmian wielu utalentowanych pisarzy, którymi nasze forum się szczyci, tak po prostu odeszło. Nie chcę wymieniać po nickach, ale na prawde podobało mi się jedno opowiadanie o Tyraelu(czytałem dawno, poprawcie, jeżeli się myle), który wybrał chłopca (imienia nie pamiętam) na bardzo ważną misję. Nie skończyłem czytać i teraz właśnie chciałem wrócić do lektury, a tu klops i nic nie ma :o . Więc modkowie, róbcie cokolwiek chcecie, tylko żeby najlepsze stare dzieła wróciły na to forum.
@carlo:
Zoabcz do podforum.
Tam są te opowiadania ;)
Ale bardzo dorbze, zę temat został odświeżony.
Bo przydałoby sie coś z tym fantem zrobić!
Dr.Unknown
16-03-2007, 16:01
Co wy na to?
Nie chciałem się w to mieszać, ale skoro te "wybrane" opowiadania mają być rozpowszechniane na taką skalę, to problemem nie będzie dodanie na końcu newsów, która chcąc-nie-chcąc większość czyta, adnotacji typu "Nowy fragment opowiadania xxx już jest, pamiętaj, sprawdź temat x (url)", tak jak to już jest z "Pamiętaj, bezpieczny PACC tylko z DROM", itp.
Independence
20-03-2007, 14:46
Widziałem taki post Dr.Omadera na pierwszej stronie, który mówi o "dawaniu linków na forum z opowiadaniem", więc od razu mówię - zły pomysł.
Jest to tak jak fake - strona ładuje się około minuty, pół minuty, a na stronie okazuje się, że nie ma części opowiadania, której szukamy - propozycja jest taka: znaleźć najpierw te części i zamieścić je tak:
"Część 1."
"Jurek znalazł ziemniaka (przykładowy tekst)"
"Część 2."
"Ziemniak okazał się wróżką"
"Część 3"
"Jurek i tak go zjadł"
Takie znajdowanie części jest o wiele wygodniejsze dla użytkowników, a przecież o to wam chodzi prawda?
Moderator chyba sam wie, co się nadaje? Elo chłopcze, tu jesteśmy. A ocenianie w skali 1-10 na forach internetowych to najgłupszy pomysł od czasów turystycznego poidła dla psa.
Twoja wypowiedź jest w całości tak głupia że płakać się chce. Turystyczne poidło dla psów według mnie bomba. Dlatego wole grać w Ultime online na świecie nelderim albo mysterious world. Tam żaden debil nie gra bo się nie dostanie.X(
Hegemmon
29-03-2007, 17:59
ekh a co to za insynuacje odnośnie mnie i mojego tematu? :P
czytaliście/oglądaliście "Autostopem przez galaktykę"?
TYLKO BEZ PANIKI! :p
ok teraz poważnie.
Na forum modków też trwają rozmowy co z tym fantem zrobić. Osobiście od początku byłem przeciw traktowaniu opowiadań jak poradników.
Nie chodzi tu tylko o tasiemce ( :) ), ale też między innymi o to, że większość osób, oprócz opowiadania, zamieszcza jakieś wypowiedzi/komentarze/odpowiedzi na komentarze (i jeszcze kilka innych niepoprawnie politycznych tekstów), które w ten sposób również trafiały by na stronę główną. Na pewno niejedna osoba mogłaby się w tym wszystkim pogubić.
Niedawno zaproponowałem zupełnie inny pomysł i jeśli tylko zyska on pochlebną opinię wśród modków, to wcielę go w życie w nie dłużej niż dwa tygodnie. Oczywiście mogą być opóźnienia w tym terminie, ale tylko wtedy, gdy obywatel Pregusia wytknie mi błędy.
EDIT:
ekh pomyłka w tekście była ;)
Baron Kaldrick
29-03-2007, 18:38
Czyli jak rozumiem, Ty zostajesz modem Twórczości?
Hegemmon
29-03-2007, 18:53
Tak, jeśli dostanę na wszystko zgodę, co wcale nie jest jeszcze powiedziane.
Coś z tym nie tak?
Baron Kaldrick
29-03-2007, 18:57
A czy ja mówię, że coś nie tak? Od samego początku tego tematu apeluję przecież o to, żeby w końcu znalazł się mod...
Hegemmon
29-03-2007, 19:10
no toż ja nie wystawiam barów w agresywnej postawie, tylko uprzejmie zapytuję :P
w końcu nie za wiele się udzielam publicznie od jakiegoś czasu.
Jeśli chodzi o Tanę, to z tego co mi wiadomo- zaginęła w akcji (nie ma neta)
i nie jestem pewien czy o na też, ale modkowie działów zostali ostatnio promowani do rangi S moda.
Baron Kaldrick
29-03-2007, 19:14
'Coś z tym nie tak?' brzmiało nieco jak 'A co, masz wąty?', po którym częstokroć następuje 'bo jak tak to w pysk'.
Hegemmon
29-03-2007, 19:18
Fakt, ale pierwowzór był trochę inny, tylko zmieniłem bo pomyślałem, że pomyślisz sobie to co pomyślałeś sobie i tak ;)
drobne nieporozumienie z pomyśleniem hehe
Według mnie tam poza opowiadaniami powinny znależć sie sccreny, faki i inne dzieła związane z tibią np. szkice potworów jakie już widziałem na jednym z forów.:p :p
zrobić to tak żeby prosty człowiek mógł je dodawać i najlepiej jakby każde przed dodaniem na strone było sprawdzane przez admina
Dr. Omader chciałeś nazwe działu może dać nazwe działu "Poezja" ?
"Dr. Omader PS.
Jak widzicie obecny opis jest troche nie ten tego...
Ktos ma jakas inteligentna propozycje jak to napisac? Najchetniej to bysmy nazwali dzial "opowiadania", jednak tam tez sa wiersze, itp. Wiec to odpada :/"
Szanowny Dr. Omader może nazwij ten dział "Poezja" ? ;)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.