zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Uzyskiwanie pomocy od Tutorów.

Dwimenor
02-03-2007, 18:14
Czy nadal pamiętasz swój pierwszy dzień w Tibii? Czy czułeś się zagubiony, czy może miałeś przyjaciół aby wyjaśnili ci co i jak?

http://images.tibia.pl/tutorpicture.jpg

Szczególnie nowi gracze często potrzebują pomocy w grze. Co teraz zrobić? Użyć opcji pomocy kilenta czy podpowiedzi błyskających czerwienią w górnym prawym rogu ekranu gry? Czemu nie, jednak nie wszystkie odpowiedzi się tam znajdują. Czytać instrukcję Tibijską? Powiedzmy prawdę, instrukcja jest dość długa i komu chciałoby się czytać gdy zamiast tego może chwycić miecz i zabić kilka paskudnych trolli i podstępnych szczurów.
Oczywiście FAQ oraz quickstart mogą być bardzo pomocne podczas twoich pierwszych kroków w Tibii, jednakże dużo łatwiej jest zapytać doświadczonych graczy znajdujących się w pobliżu. W końcu Tibia jest grą MMORPG więc gracze powinni ze sobą współpracować. Kogo teraz zapytać? Tak naprawdę są gracze, których cieszy pomaganie innym – tak zwani tutorzy. Jak tylko uzyskasz poziom 2, wciśnij Ctrl+T i otworzy się kanał help. Jeżeli masz pytania na temat gry, tutaj możesz spytać tutorów o poradę.

Już od grudnia 2003 roku tutorzy pomagają społeczności graczy na wiele sposobów. Mogą oni zgłaszać błędy w grze tak samo jak i niedozwolone imiona prosto do customer supportu. Odpowiadają oni na rozmaite pytania również na forach pomocy (http://forum.tibia.com/forum/?subtopic=supportboards). Co więcej, są oni wspaniałymi pomocnikami jeżeli chodzi o testowanie nowych opcji podczas gry na serwerach testowych. Jednak ich głównym zadaniem jest odpowiadanie na pytania z kanału help o grze, zasadach, bezpieczeństwie konta oraz wielu innych tematach. Można ich łatwo rozpoznać dzięki temu, że na tym właśnie kanale używają pomarańczowej czcionki.

Kto tak właściwie może zostać tutorem? By zacząć swoją karierę tutora musisz mieć co najmniej jedną postać z poziomem 20 na swoim koncie, które istnieje nie mniej niż 3 miesiące. Twój konto musi również być zarejestrowane oraz przynajmniej raz musi być na nie wykupione konto Premium.
Tutorzy muszą posiadać bogatą wiedzę na temat gry, zarządzania kontem, bezpieczeństwa konta oraz zasad gry. Oczywiście tutorzy również muszą potrafić porozumiewać się w języku angielskim aby byli w stanie odpowiadać na pytania zadane przez graczy. By sprawdzić czy dany gracz spełnia te wymagania, każda osoba starająca się o pozycję tutora musi zdać test. 20 pytań na temat Tibii musi zostać rozwiązanych w przeciągu 45 minut. By zdać nie można popełnić ani jednej pomyłki.

Tutorom, którzy przez 3 miesiące aktywnie pomagali społeczności tibijskiej, zostaje nadany tytuł senior tutora, pozycji wprowadzonej w sierpniu 2005 roku. Jednakże nagrodą nie jest jedynie nowy tytuł. Senior tutorzy mają znacznie więcej możliwości by efektywnie pomagać społeczności. Czy kiedykolwiek natknąłeś się na post, który powinien zostać usunięty z forum? Wejdź na kanał help! Senior tutorzy mają możliwość zgłaszania nielegalnych postów do customer supportu tak aby niebezpieczne tematy stały się niewidoczne. Czy kiedykolwiek denerwował cię hacker wysyłający niebezpieczne linki na kanale? Poproś senior tutora! Mogą oni zgłaszać nielegalne wypowiedzi z każdego z 5 publicznych kanałów (trade channel, help channel, game-chat, rl-chat and trade-Rookgaard) do customer supportu. Tutaj wszystkie zgłoszenia zostaną indywidualnie sprawdzone a zgłaszani gracze ukarani zależnie od wykroczenia jakie popełnili. Nikt nie zostanie oczywiście ukarany jeżeli zgłoszenie nie było uzasadnione.

Funkcja raportowania upewnia nas, że żaden tutor ani senior tutor nie nadużyje swojej pozycji. Każdy pojedynczy raport jest oglądany i sprawdzany przez customer support pod kątem jego zasadności. Gdy tutor wyśle zbyt wiele fałszywych raportów, zostanie wtedy usunięty z pozycji. To samo dotyczy tutorów, którzy nie są aktywni. Regularnie sprawdzamy czy tutorzy są na bieżąco oraz czy pomagają społeczności.

http://images.tibia.pl/tutorstatistics.jpg

W chwili obecnej mamy około 1200 tutorów, z czego około 430 to senior tutorzy. W przybliżeniu 10,5 gracza codziennie zdaje test. Taka sama ilość (około 10 graczy) traci swoją pozycję lub rezygnuje. Najstarsi tutorzy posiadają tą pozycję już od grudnia 2003 roku, najnowsi prawdopodobnie dołączyli zaledwie kilka minut temu, podczas gdy ty czytasz ten tekst.

Dzięki temu artykułowi chcemy nie tylko pokazać graczom jak zdobyć pomoc w grze. Chcielibyśmy skorzystać z okazji aby podziękować każdemu z naszych wspaniałych tutorów za ich oddanie oraz pilną pracę. Dziękujemy wam za cierpliwe odpowiadanie na pytania zadawane przez nowicjuszy na kanale help, dziękujemy za raportowanie osób wysyłających hacklinki oraz ostrzeganie innych graczy, dziękujemy za wspaniałe tłumaczenia przygotowywane dla nielegalnych imion oraz wypowiedzi, dziękujemy wam wszystkim za to, że jesteście tam cały czas by pomagać Tibijskiej społeczności! Świat Tibii nie byłby taki sam bez was.

Zajrzyj do przewodnika tutorów (http://www.tibia.com/support/?subtopic=tutorguide) by znaleźć jeszcze więcej interesujących faktów na temat ich zadań oraz pracy. Gdy wydaje ci się, że to coś dla ciebie i mógłbyś zostać świetnym tutorem, zgłoś się!

Bawcie się w Tibii!
Wasz CipSoft

Tłumaczenie wykonał: pebe83 (http://forum.tibia.pl/member.php?u=3175)

Pan Goner
02-03-2007, 18:26
czy ja wiem ? czy to cos da...pamietam jak ja zaczynalem grac to prawie wogole nie umialem rozmawiac po angielsku...wg mnie powinni oni zrobic po przynajmnije 1 tutorze na swiat z kazdego panstwa zeby taki 1 lvl polak nie musial buszowac w slownikach zeby przetlumaczyc co 2 slowo...

Brudzio
02-03-2007, 18:29
No kolejny bardzo fajny artykuł napisany przez CipSoft :) A pebe83 dziękujemy za przetłumaczenie na język polski ;)

Rekin Master
02-03-2007, 18:31
sam bede zdawac na tutora...ale musze troche poczakac, bo 4miechy temu dostalem bana za...<UWAGA> psucie aukcji domkow xDDD
najfajniejsza rzeczą w byciu tutorem jest to, ze podczas update zawsze sa test servy dla nich<dla normalnych graczy nie> :))

Milan ognia
02-03-2007, 18:50
Ten obrazek roxorzuje.
Artykuł - hm... to chyba normalne, że zrobili takie "cuś"... Ludzie kupią pacce. ^^

--Cienius--
02-03-2007, 18:52
i tak 90% oblewa sprawdzian

Uther92
02-03-2007, 18:57
Popieram zdanie szczura ;)

..::QRAS::..
02-03-2007, 18:58
ja ostatnio robilem test i w 1 pytaniu sie machnolem ;/ a tak blisko bylem xD

Wojtulineczka
02-03-2007, 19:01
Good fajnie ktos kto jest turorem niech powie jaki są pytania na test! :) PLX

Pin'gwin
02-03-2007, 19:08
Największym kretyństwem jest to, ze aby napisac coś na publicznych kanałach trzeba miec 2lvl. Więc troche i tak samemu trzeba odkrywac...

Aversin
02-03-2007, 19:24

Skąd wiesz, że w jednym ? Na koniec testu zawsze wyświetlone zostanie losowo tylko jedno błędne pytanie, nawet jak zrobiłeś ich 10.
Co do tutorów, nie wiem jak jest na innych światach, ale na Securze wystarczy poprosić o Polaka/ Brazylijczyka/ Szweda i zawsze znajdzie się jakiś tutor/ gracz, który z chęcią pomoże na PM .. lub przynajmniej pomoże z tłumaczeniem.

Andrealfus
02-03-2007, 19:28
czyta sie fajnie :]

Ale tutorzy tak naprawde nigdy mi nie pomogli, tyle razy na helpie pytalem sie np. gdy niewiedzialem co to lag i sie zapytalem co to jest ten lag o ktorym wszyscy pisali w owczas a tutor odpisal : jestes idiota i noobem .. bardzo pomocne :-(

Lupil
02-03-2007, 19:47
Na koniec testu zawsze wyświetlone zostanie losowo tylko jedno błędne pytanie, nawet jak zrobiłeś ich 10.
Nie, zostaje wyświetlone pierwsze pytanie w którym zrobiłeś bład, dalej po prostu nie sprawdza.
@Topic
Mój cel w Tibi - zostanie tutorem ^^ Ale Pacc'a nie kupie, bo waste kasy.
Btw - ten pierwszy obrazek dobry jest.

Ilus Thor
02-03-2007, 19:51
ten artykuł to był nonsens. Teraz jeszcze więcej zidiociałych polaków będzie pisać na helpie po polsku. A myślałem, że ktoś uszanuje NASZĄ pracę.

P.S. Jestem Senior Tutorem.

Maniek_Diixus
02-03-2007, 20:01
Wie ktoś może czy test można zdawać tylko raz?
Podoba mi się ten obrazek z ratem xD

Frezer
02-03-2007, 20:05
czyta sie fajnie :]

Ale tutorzy tak naprawde nigdy mi nie pomogli, tyle razy na helpie pytalem sie np. gdy niewiedzialem co to lag i sie zapytalem co to jest ten lag o ktorym wszyscy pisali w owczas a tutor odpisal : jestes idiota i noobem .. bardzo pomocne :-(

ten tutora to jestes idiota i noobem ;)

Pin'gwin
02-03-2007, 20:17
Wie ktoś może czy test można zdawać tylko raz?
Podoba mi się ten obrazek z ratem xD

Raz na 2 miesiące po "zpaccowanym" koncie

#edit
Ależ się w rym ułożyło~ :P

Tom The Tanner
02-03-2007, 20:24
Hmmm, no to teraz dosyć dużo tutorów zacznie się zgłaszać. :) Co do testu, nie macie się co łudzić... jest na pewno losowo generowany i gotowiec nic nie da. :D Albo będzie trzeba uzasadnić. Przepraszam, jeśli tu kogoś przygasiłem. ;)

Vial

Aversin
02-03-2007, 20:45
ten artykuł to był nonsens. Teraz jeszcze więcej zidiociałych polaków będzie pisać na helpie po polsku. A myślałem, że ktoś uszanuje NASZĄ pracę.

P.S. Jestem Senior Tutorem.

Po tej wypowiedzi widzę, że na tutora to się niezbyt nadajesz. Gdy ktoś zaczyna mówić po polsku na kanale help to zwyczajnie wysyłasz mu PM i tłumaczysz o co chodzi .. a nie nazywasz idiotą. Jeżeli to nie pomaga to piszesz raport i dajesz ignore. Proste.

Praktikerman
02-03-2007, 20:49
Total beznadzieja..... Bardzo doceniam ludzki wkład w przetłumaczenie tego (res for pebe), ale nie sądzę, aby coś komuś pomogło to tłumaczenie (a właściwie artykuł)//beznadzieja, że trzeba zostać PACCiem żeby być tutorem!!! Pacca kupują sobie jakieś 35/45/70/90 etc. lvle!!!! i co nawet jak do 200000000000000000 lvla napiszesz myśląc, ze on widział i wiedział wszystko to ci nie odpowie bo jest na demonach/questach/hero a na pewno 20000000000000000 lvl nie będzie miał ochoty odpowiedzieć 2 lvl "a co to jest fjal of slim?" a jeżeli nie umiecie gadać po angielsku to Tibia nie jest dla was!!!! ja mam 12 lat (tylko nie starcze :P) a mogę powiedzieć, ze znam dużo osób, które są starsze i jak mówię "leave plz" albo "leave NOW OR DIE!!!!" to mi odpowiadają "pl?"/"swe?"/"br?"............
Na początku powinien być jakiś mini-test z angielskiego (na tym forum na Tajemnicach Rookgardu widnieje temat "Co to jest Vial of Slime?" <---- -.-)
AŻ ŻAL!!!
Player(23): Hi friend!
Noob(7): PL?
Player(23): No, I am from England :P
Noob(7): A chcesz w ryj?
Player(23): Sorry, I can't understand.... :P
Noob(7): wes ty lol jestes

albo

PLayer(23): Leave plz...
Noob(7): pl?
Player(23): IDZ STAD!!!!
Noob(7): niby czemu??
Player(23): BO JA TU EXPIE!!!!
Noob(7):a kto tak powiedział???
Player(23) JA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Noob(7): to nie twoje miejsce
Player(23): ODEJDZ WRESZCIE JA TU EXPIE!!!!!!!!!!!
Noob(7): HUNTED!!!!!!!! Wiesz ze muj rl kolega to xXxXxXxX????

I właśnie dlatego powinni zrobić testy IQ....

pawlon
02-03-2007, 21:01
podoba mi sie ten news... jakbym nie byl juz senior tutorem to chyba bym sie skusil!

zapraszamy wszsytkich niezdecydowanych i lubiacych pomagac innym do sprobowania swoich sil w walce z testem na tutora :)

Praktikerman@
ehm, tak jak pisze gdy otwierasz help channel...cytuje:
"19:41 Welcome to the help channel! Feel free to ask questions concerning client controls, general game play, use of accounts and the official homepage. In-depth questions about the content of the game will not be answered. Experienced players will be glad to help you to the best of their knowledge. Keep in mind that this is not a chat channel for general conversations. Therefore please limit your statements to relevant questions and answers."

wiec akurat pytanie o svial of slime itp jest kompletnie nie na miejscu... widzisz, masz tu prawie wszystko(na tej stronce) przetlumaczone na oplski a ciagle tego nie wiesz... a pacc musi byc zeby ktos sobie nie robil 50 accountow z tutorem i nie naduzywal tego np w orkesie wojny... zawsze to cos by mu dalo a jakby stracil tutora to co..? mialby jeszcze 49 accountow w zapasie? nic nie jest bez powodu i jest dobrze tak jak jest:)

PS:
poza tym ze pytania z tutor testu sa juz za bardzo znane i tym ze nie mozna reportowac z default channel, ale to jest w pelni zrozumiale... juz widze te tysiace reportow w obcych jezykach i CS meczacy sie z tlumaczeniem tego i sprawdzaniem wiarygodnosci reportu ;)

SerisZ
02-03-2007, 21:15
Total beznadzieja..... Bardzo doceniam ludzki wkład w przetłumaczenie tego (res for pebe), ale nie sądzę, aby coś komuś pomogło to tłumaczenie (a właściwie artykuł)//beznadzieja, że trzeba zostać PACCiem żeby być tutorem!!! Pacca kupują sobie jakieś 35/45/70/90 etc. lvle!!!! i co nawet jak do 200000000000000000 lvla napiszesz myśląc, ze on widział i wiedział wszystko to ci nie odpowie bo jest na demonach/questach/hero a na pewno 20000000000000000 lvl nie będzie miał ochoty odpowiedzieć 2 lvl "a co to jest fjal of slim?" a jeżeli nie umiecie gadać po angielsku to Tibia nie jest dla was!!!! ja mam 12 lat (tylko nie starcze :P) a mogę powiedzieć, ze znam dużo osób, które są starsze i jak mówię "leave plz" albo "leave NOW OR DIE!!!!" to mi odpowiadają "pl?"/"swe?"/"br?"............
Na początku powinien być jakiś mini-test z angielskiego (na tym forum na Tajemnicach Rookgardu widnieje temat "Co to jest Vial of Slime?" <---- -.-)
AŻ ŻAL!!!
Player(23): Hi friend!
Noob(7): PL?
Player(23): No, I am from England :P
Noob(7): A chcesz w ryj?
Player(23): Sorry, I can't understand.... :P
Noob(7): wes ty lol jestes

albo

PLayer(23): Leave plz...
Noob(7): pl?
Player(23): IDZ STAD!!!!
Noob(7): niby czemu??
Player(23): BO JA TU EXPIE!!!!
Noob(7):a kto tak powiedział???
Player(23) JA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Noob(7): to nie twoje miejsce
Player(23): ODEJDZ WRESZCIE JA TU EXPIE!!!!!!!!!!!
Noob(7): HUNTED!!!!!!!! Wiesz ze muj rl kolega to xXxXxXxX????

I właśnie dlatego powinni zrobić testy IQ....

A ty od początku umiałeś się porozumieć z innymi playerami(jeśli nadal twoj "perfekt inglisz" nie ogranicza się do wyrzuacania z expowisk), a co do wymagania pacc to uważam, że dobrze, ponieważ z ledwością teraz sprawdzają reporty, a gdyby było ich o te 10%facc więcej to nigdy by ich nie sprawdzili wszystkich.Pozatym w większości to gracze doświadczeni(chyba, że jakiś newbie cię zapyta co to pacc i co daje nie możesz mu w pełni na to odpowiedzieć)
Co do odpowiedzi na wyrzucanie to już musisz się z tym pogodzić ewentualnie latać ze skullem(bardziej nerwowi rs)
PS. help-chanel nie jest dla noobów, ale dla newbie.

DarTra
02-03-2007, 21:42
Dobry pomysł :P ja zaczynałem w tibie z kolegą także tutor był zbędny ;) ale dla tych którzy 1 raz słyszą o tibi i w to grająprzyda sie...:)

PZDR 4all :))

Kaiba_Valoria
02-03-2007, 21:47
Bardzo dobrze. Wczoraj wieczorem już było to na tibia.com . Czemu tak puźno tutaj?

Sabadi
02-03-2007, 22:06
A co się stanie jak obleje test? Moge zdawać2 raz?

@Edit:
Teraz już wiem, oblałem :((
Ma ktoś może odpowiedzi ;p.(pisać na PW)

Jaroszy
02-03-2007, 22:36

Tak, za dwa miesiące :)

Andrealfus
02-03-2007, 22:36
ten tutora to jestes idiota i noobem ;)

nierozumiem tej skladni zdania.

NIeiwem jacy sa teraz tutorzy tamto bylo pod koniec 2003r. wiec bylem noobem jak nikt inny pewnie xD a czy tutorzy cos daja? wedlug mnie niewiele, chyba ze sie na milego trafi

Mroku
02-03-2007, 23:03
Tak, za dwa miesiące :)

za 2 miesiace jesli nie zlapiesz po drodze criminal record...

Krolon
03-03-2007, 00:01
Bardzo dobry pomysł :)
(a i obrazek jest super :P)
Ja na poczatku tez nie umialem grac i zabijalem te jak to tam shipy :]
Mam nadzieje ze wszyscy są ze mna zgodni.

RaHak
03-03-2007, 00:11
Ehhh bycie tutorem fajna sprawa. Jednak trzeba mieć cierpliwość i trochę czasu :). Lecz nie rozumiem tych osób, które zdają test na tutora z dwóch powodów.
1) Test server dla pracowników cipsoft'u jego członków i tutorów.
2) Marzenia o zostaniu gamemaster'em :confused:.

crystal12
03-03-2007, 10:32
Ja jestem chętna do pomocy innym. Rozdaje pierwszym levelom itemy typu legion helmet, hatchet, studded armor... Pamiętam, że kiedy ja byłam nowicjuszką to pomógł mi ktoś prowadząc mnie na szczury i dając mi plate shield. To na tyle...
Profesja: Nie mam :P
Outfit: Mage :mag:
Mlvl: 0 :lucznik:
Skille 17/17 :axeman:

Fpitolony w sprawe
03-03-2007, 10:43
Fajnie, ze "pomagaja" nowym graczom, bo to oznacza, ze zalezy im tylko na PACCach, bo jak widac praca GMow sie na razie nie przejmuja i tym , ze ich jest za malo -.^, przeciez sa tysiace cave botterow i innych...

Carkerek
03-03-2007, 15:14

Widac ze sie nie znasz. To pokazuje tylko 1 blad, pierwszy jaki popelniles.
Wiec nie mow ze popelniles 1 blad.

@topic
Tak, sam chce zostac tutorem, jeszcze 2 miesiace bo 2 examow nie zdalem :/

antyrycerz
04-03-2007, 22:59
i jak mówię "leave plz" albo "leave NOW OR DIE!!!!" to mi odpowiadają "pl?"/"swe?"/"br?"............
To sie ciesz ze tylko tak bo ja bym cię zabił. (nienawidze tego typu odzywek) Pewnie jesteś frajer i latasz z tym swoim mieczykiem bijąc w ludzi po 50 hp średnio, ciekawe czy byłbyś taki mądry jakbym z UE pociągnął.

Drzamich
05-03-2007, 18:50
Jest chyba pewna nieścisłośc w tym artykule.
Aby móc skorzystac z pomocy Tutora trzab miec 2 lvl, a by móc wypowiadac się na Helpie.
Z obrazka wynika jednak że gość nie wie jak zaatakowac potwora, a Tutor mu pomaga.
Jak więć nabił 2 lvl?

antyrycerz
05-03-2007, 22:15
Jak więć nabił 2 lvl?
Możliwe, że już grał kiedyś w Tibię sorcem, drutem lub palem i się zna na tej grze...

Aversin
06-03-2007, 04:03
Jest chyba pewna nieścisłośc w tym artykule.
Aby móc skorzystac z pomocy Tutora trzab miec 2 lvl, a by móc wypowiadac się na Helpie.
Z obrazka wynika jednak że gość nie wie jak zaatakowac potwora, a Tutor mu pomaga.
Jak więć nabił 2 lvl?

Ciężka ta maczuga, nie umiał utrzymać i mu spadła kilka razy na szczura .. :P

DarTra
06-03-2007, 12:05
Nie do tematu...

Dzięki za zbanowanie antyrycerza :D

Lukrecja
06-03-2007, 12:16
http://img145.imageshack.us/img145/8371/senioooordy0.jpg
: ) Feel free to ask questions concerning client controls, general game play, use of accounts and the officialhomepage.

pawlon
07-03-2007, 00:05
nierozumiem tej skladni zdania.

NIeiwem jacy sa teraz tutorzy tamto bylo pod koniec 2003r. wiec bylem noobem jak nikt inny pewnie xD a czy tutorzy cos daja? wedlug mnie niewiele, chyba ze sie na milego trafi

kazdy tutor jest zobligowany do bycia milym, przyjaznym i kulturalnym...jesli nie to jest pozerem albo sie minal z powolaniem. isnitje cos takiego jak Code of Conduct i jestesmy zobligowani by tego przestrzegac...

@Edit:
Teraz już wiem, oblałem :((
Ma ktoś może odpowiedzi ;p.(pisać na PW)

taa, takim jak ty nawet jak ktos zda test to max 2-3 tygodnie i "papa" panie "tutorze"
Ehhh bycie tutorem fajna sprawa. Jednak trzeba mieć cierpliwość i trochę czasu :). Lecz nie rozumiem tych osób, które zdają test na tutora z dwóch powodów.
1) Test server dla pracowników cipsoft'u jego członków i tutorów.
2) Marzenia o zostaniu gamemaster'em :confused:.

kompletnie sie zgadzam jako ze tutor test serwer to glownie meczenie sie z bugami(masakra, przynajmniej na poczatku) a szanse na GMa sa mniej niz mizerne :p poza tym wymagania stawiane GMom sa zapewne batrdzo duze i prawda jest taka ze pewnie z 95% tutorow ich nie spelnia ;)

\Tharrin

tomekp-91
08-03-2007, 14:25
Proszę proszę, niby cipsoft jest taki bezbłędny i profesjonalny a tu takie karygodne błędy w tym rysunku. Ten szczur powinien myśleć newbie a nie noob.

Bo newbie to ten ktory nie wie nic o grze i dopiero ja zaczyna
A noob to taki ktory nie wie nic o grze a juz w nia dlugo gra.

Najstarzy
09-03-2007, 16:57
Dobry pomysł z "Turoami" bardzo chciałbym zostac Tutorem.
Ale nie wiem jak :(

Aversin
09-03-2007, 17:12
Dobry pomysł z "Turoami" bardzo chciałbym zostac Tutorem.
Ale nie wiem jak :(

Skoro nie wiesz jak to widocznie nie jesteś na to jeszcze gotowy ;)

zalfik
11-03-2007, 19:07
By zdać nie można popełnić ani jednej pomyłki.

Popelnia sie bledy a nie pomylki ^_^

PalladynHunter
14-03-2007, 17:32
muj pierwszy char powstal w tibii 7.6 bylem noobem idzie do mnie koles i muwi omg a ja muwie co koles do mnie noob a ja seima od do mnie spadowa a ja jestem foobem ?? xDDDDDD muj nick exrixip junusa :P:PP:PP:P:P:PP

PalladynHunter
14-03-2007, 17:38
Największym kretyństwem jest to, ze aby napisac coś na publicznych kanałach trzeba miec 2lvl. Więc troche i tak samemu trzeba odkrywac...

pytasz sie tutejszych playeruw wytlumacz mi gre wytlumacza i zabiles i pytasz sie tuta o dalsze posuniecia w tibii :P

ernest210
18-03-2007, 21:18
Tak tylko ale czy wy też to zauważyliście, że szczur mówi Noobs a nie Noob :p. Sorry tutorzy ale to nie ja jestem twórcą obrazka tylko ludzie z cipsoft, ja tworzę tylko teorię spiskowa ich opinni na temat tutorów :evul: :evul: :evul:

ps. Osobiście uważam, że to fajna sprawa ale mi raczej to nie grozi bo siedzę na rooku chociaż lvl mam odpowiedni :]

Player'Galana
15-09-2007, 14:33
i tak 90% oblewa sprawdzian

Taa, bo 90 % nie ma pojęcia jak to jest być tutorem, tutorem zostają doświadczeni gracze, którzy mają jakieś pojęcie o : FAQ, Tibia Rules, Tutor Guide, itp ... Mi sie udało przejść test ;)