zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Jak obronić się rycerzem w PvP?

Maryan
13-03-2007, 19:25
Dziś po raz pierwszy w moim Tibijskim życiu musiałem walczyć a raczej bronić się moim rycerzem przed przeważającymi siłami wroga. Zostałem zaatakowany przez 5 graczy w tym 130 MS, 105 EK, 88 MS, 118 RP i jeszcze jeden EK. Terenem mojej heroicznej walki była najpierw forteca orków, potem teren między wieżą Wyvern i wejściem do OF.

Mam takie pytanie do znawców walki PvP jakie taktyki obronne mogliby polecić.

1. Nikt mi nie mógł pomóc
2. Starałem się cały czas biegać aby nie dać sie zblokować.
3. Miałem 160 UHów

Czy coś pomogłoby gdybym:
1. Zatrzymał się i próbował atakować?
2. Uciekł na jakąś wieżę i metoda Up/Down

Czy może moja sytuacja była patowa i jedyne co mogłem zrobić to przetrwać aż do końca UHów-co też zrobiłem.

Pozdrowienia i ciekawi mnie co byście zrobili na moim miejscu.

nock keciron
13-03-2007, 19:40
Dobil 9 ml i nosili ze sobą przynajmniej bag mwalli ;] Dzięki nim można naprawdę wiele zdziałać..

The Shodow
13-03-2007, 19:43
Wiac do kazo, kazdym tunelem ktorego zobaczyles.....

...i nie dac sie zlapac;)

Lipers
13-03-2007, 19:50
Zostałem zaatakowany przez 5 graczy w tym 130 MS, 105 EK, 88 MS, 118 RP i jeszcze jeden EK.

masz 100 lvl a ich bylo pieciu.... nic bys nie zrobil gdybys sie zatrzymal :D tzn bys odrazu dednal ( szybciej napewno niz ucieczka ), w takich przypadkach to nogi za pas, UHy w pogotowiu i wiac do najblizszego miasta, nie mysl o walce :D

Mroku
13-03-2007, 19:55
Dziś po raz pierwszy w moim Tibijskim życiu musiałem walczyć a raczej bronić się moim rycerzem przed przeważającymi siłami wroga. Zostałem zaatakowany przez 5 graczy w tym 130 MS, 105 EK, 88 MS, 118 RP i jeszcze jeden EK. Terenem mojej heroicznej walki była najpierw forteca orków, potem teren między wieżą Wyvern i wejściem do OF.

Mam takie pytanie do znawców walki PvP jakie taktyki obronne mogliby polecić.

1. Nikt mi nie mógł pomóc
2. Starałem się cały czas biegać aby nie dać sie zblokować.
3. Miałem 160 UHów

Czy coś pomogłoby gdybym:
1. Zatrzymał się i próbował atakować?
2. Uciekł na jakąś wieżę i metoda Up/Down

Czy może moja sytuacja była patowa i jedyne co mogłem zrobić to przetrwać aż do końca UHów-co też zrobiłem.

Pozdrowienia i ciekawi mnie co byście zrobili na moim miejscu.

biegac ,biegac,probowac ich zgubic..jak to nic nie da <powinienes zwrocic uwage ,jakie max. combo ci ubili i do ilu cie zjechali... musisz miec wyczucie kiedy sie uhac>..jak to nic nie da,to leciec i up & down robic kilkla minut ,a potem w najmniej spodziewanym momencie ,zaczac uciekac ,do tej dziury kolo dragga w kazz ,i bys wyszedl przy d0bridge...z d-bridge to do ab leciec ,jak najszybciej ,bo w veno by cie trapneli latwo ;x

Maryan
13-03-2007, 19:59
Pomysł z rozkopaniem dziury i ucieczką tunelem odpuściłem bo wydaje mi się, że:

1. Nie zdążyłbym rozkopać dziury, bo pewnie rzuciliby albo Magic wall albo garnek na dziurę.
2. Jakbym wszedł do tunelu to tam jest wąsko i łatwiej byłoby mnie zblokować Mwallem, po drugie muszę jeszcze użyć liny, co również mogliby mi uniemożliwić rzucająć garnek na miejsce do użycia liny.

A gdybym tak wszedł na wieże, tam jest może 5-8 kratek +3 orc spearmany i poczekał aż wejdą za mną-wtedy staliby na 1 kratce wszyscy-odpaliłbym exori i uderzał z GFB+GS. Czy to miałoby jakiś sens?

Lipers
13-03-2007, 20:06
A gdybym tak wszedł na wieże, tam jest może 5-8 kratek +3 orc spearmany i poczekał aż wejdą za mną-wtedy staliby na 1 kratce wszyscy-odpaliłbym exori i uderzał z GFB+GS. Czy to miałoby jakiś sens?

Ty exori + gfb + GS oni SD SD SD ( 2 sorki + pal ) + EK + RP + co tam jeszce sorki puszcza :D

Diego'Odin
13-03-2007, 20:09
pytanie:
czy przed ich atakiem miales pz lock?
jesli tak to up/down czekajac az ktos pomoze lub jakos powalczyc ale ytzeba by bylo ich odlurowac troche od siebie zeby w grupie nie byli

Malkowicz
13-03-2007, 20:10
Dwimenor na topicu o nie ale i tak go lubię :p :p
a na temat uciekać uciekać a najlepiej wbić 9 magic i z 1,5 baga magic walli oni cię cię gonią a ty uh i magic wall i jeden sorc juz jest na tyłach musi użyc utani gran hur żeby dogonić później używasz ich więcej a oni zwalniają twoja przewaga coraz większa i większa i uciekłeś :)

Maryan
13-03-2007, 20:17
pytanie:
czy przed ich atakiem miales pz lock?
jesli tak to up/down czekajac az ktos pomoze lub jakos powalczyc ale ytzeba by bylo ich odlurowac troche od siebie zeby w grupie nie byli

Tzn nie rozumiem o co Ci chodzi z PZ lockiem? Normalnie expiłem na OF kiedy po mnie przyszli. Nie mogłem się wylogować z oczywistych przyczyn.

Nikt mi by nie pomógł-napisałem w 1 poście.

Kwestia rozdzielenia atakujących-próbowałem, biegałem ale niestety byli naprawdę dobrze zgrani i wg mnie komunikowali się na ventrilo, bo kiedy nawet udało mi się zgubić 2-3 to nadal były zablokowane drogi ucieczki z pola bitwy

boromeusz
13-03-2007, 20:33
Przedewszystkim unikać wąskich tuneli i przejść.
Od razu powiadomić gildię żeby ktoś pośpieszył z pomocą.
Nie walczyć bo to nie ma sensu, uciekać ale w taki sposob zeby nie pasc na trapa, czyli daleko od scianek itp.
Jedyna i najlepsza taktyka to taktyka na przetrwanie, czyli jak najdluzej utrzymac sie przy zyciu i jak jest jakas okazja to zwiac z pola bitwy, bo nawet jak jednego zabijesz (w co watpie) i tak sam padniesz a wlasnie o to chodzi zeby nie pasc.
Runki mwall i destroy field obowiazkowe.
Niestety ale taka sytuacja jest tragiczna i na dobra sprawe bez pomocy z zewnatrz jestes martwy.

Cadonis
13-03-2007, 20:40
Atakowanie to największy idiotyzm w takiej sytuacji (przynajmniej jeżeli chcesz trochę pożyć), oczywiste jest że nawet jeżeli jakimś cudem zabijesz jednego z przeciwników (chociaż musiałby być niezłym noobem), to i tak pozostali mogą cię dalej klepac, a ty nawet do PZ nie zwiejesz. Jedyna rada to uciekać; jesli np. blokują ci w OF drogi ucieczki jakimiś wallami albo cuś, to trzeba biegać dość chaotycznie żeby się koncentrowali na blokowaniu i atakowaniu, a gdy droga się otworzy szybko biec. Up & down pomaga, ale i tak nie przybliża cię do PZ, a mimo wszystko marnuje trochę UH - stosować należy głównie wtedy, gdy nie masz w danej chwili żadnej innej drogi ominięcia combosa. Knightem nie odetniesz się żadnym m wallem, więc pozostaje tylko uciekać i mieć nadzieję że starczy UHów. Takie życie rycerza.

@up
Pierwszy był >.<

Maryan
13-03-2007, 20:43
Zapytam jeszcze o te runki Mwall. W Jaki sposób miałyby mi one pomóc. Rozumiem, że mogą spowolnić pościg w wąskich miejscach ale równie dobrze sam mogę zostać strapowany w takim wąskim przejściu.

Niestety upewniam się w przekonaniu, że po prostu moja śmierć musiała nastąpić, wcześniej czy później...

Sozemego
13-03-2007, 20:45
A moglbym wiedziec dlaczego padles? Tzn, co bylo tego powodem, combo, koniec uhow czy co?

Diego'Odin
13-03-2007, 20:49
Tzn nie rozumiem o co Ci chodzi z PZ lockiem? Normalnie expiłem na OF kiedy po mnie przyszli. Nie mogłem się wylogować z oczywistych przyczyn.

chodzilo o to czy nie ubiles jakiegos noobka
trza bylo uciekac do dp np. w ab albo venore

Cadonis
13-03-2007, 20:53
Zapytam jeszcze o te runki Mwall. W Jaki sposób miałyby mi one pomóc. Rozumiem, że mogą spowolnić pościg w wąskich miejscach ale równie dobrze sam mogę zostać strapowany w takim wąskim przejściu.

M wall stoi 20 sekund, co pozwala ci uciec o 100+ kroków od pościgu, ofcoz pod warunkiem że przejście jest w jedną stronę (tzn nie mogą ominąć walla inną drogą). Jeśli chodzi o zostanie trapniętym - kwestia tego kto szybciej rzuci walla :) Zauważ, że ty chwilę przygotowujesz się do wbiegnięcia w wąski korytarz, a oni są raczej zajęci zabijaniem. Jeśli mają słaby refleks, to mogą nie zdążyć postawić ściany... Zresztą, co za różnica. I tak m walli nie możesz używać ;o

Maryan
13-03-2007, 20:54
Combo jako takie przeżywałem bez większych problemów-nie spadało mi HP poniżej 400.

Ogólnie nie było większego problemu z leczeniem się. Padłem bo nie wiedzieć czemu nacisnąłem ESC zamiast F1 pod którym mam UHa. Do końca UHów zostało mi 20, więc tak czy inaczej po jakiś 3-5 minutach byłoby po wszystkim.

Vis
13-03-2007, 20:54
Mam pytanko jeśli pozwolisz.

Jakim CUDEM zrobiłeś 100 level bez zdobycia choćby minimalnej wiedzy o walce PvP? Przez 100 leveli nikt nigdy Cię nie zaatakował i o!, nagle teraz przyszli? O co kaman?

@ topic

Atak w takiej sytuacji jest najgorszym pomysłem - jedyny sposób to skierowanie się do najbliższego PZ (Ab'dendriel od OF).

Cadonis
13-03-2007, 21:02
@Vis
Obstawiam że Maryan dostał "hunta" za "PGing to join war"; powiedzmy że orientuję się trochę w sytuacji na jego servie.

@Maryan
Co do UHów: nie lepiej mieć pod f12? DUŻO bliżej strzałeczek, szybciej się używa...
Ah, i tak, ci goście na 100% mieli ventrilo.

Maryan
13-03-2007, 21:03
Mam pytanko jeśli pozwolisz.

Jakim CUDEM zrobiłeś 100 level bez zdobycia choćby minimalnej wiedzy o walce PvP? Przez 100 leveli nikt nigdy Cię nie zaatakował i o!, nagle teraz przyszli? O co kaman?

@ topic

Atak w takiej sytuacji jest najgorszym pomysłem - jedyny sposób to skierowanie się do najbliższego PZ (Ab'dendriel od OF).

Ależ proszę: oto odpowiedź:
Nabiłem 100 lvl regularnie zabijając potwory, nie biorąc udziału w wojnach i innych zadymach. Przeczytaj dokładnie mojego posta-było 5 vs 1, nie jest problemem obronić się 1 vs 1 lub 1 vs 2. Takie potyczki są o wiele łatwiejsze niż próba przetrwania przy takiej przewadze liczebnej wroga.

Moja wiedza o PvP jest wystarczająca do przeżycia przy spotkaniach z nisko lvl PK ale zawsze warto się zapytać co inni-mądrzejsi by zrobili na moim miejscu w takiej sytuacji w jakiej się znalazłem.

I jak widzisz z postów powyżej-wydaje mi się, że CAŁKOWICIE wykorzystałem wszystkie możliwości na przeżycie...
Pozdrowienia

@Cadonis
hehe, nie mam czasu na PG, zresztą moje PvP jest do bani jak widać, dlatego do żadnej wojny przystąpić nie zamierzałem i nie zamierzam.

Sama moja śmierć nic nie zmieni w sytuacji na servie bo zmienić nie może. Ale nie róbmy Off-topic'u

Cadonis
13-03-2007, 22:20
hehe, nie mam czasu na PG, zresztą moje PvP jest do bani jak widać, dlatego do żadnej wojny przystąpić nie zamierzałem i nie zamierzam.

Wiem. Po to był cudzysłów. Przecież obaj wiemy jak wygląda zabijanie osób "pomagających" (:)) w wojnie.

Sama moja śmierć nic nie zmieni w sytuacji na servie bo zmienić nie może. Ale nie róbmy Off-topic'u

Jak przestaniemy offtopowac to zamkną nam temat ;<

nock keciron
13-03-2007, 22:49

Niestety upewniam się w przekonaniu, że po prostu moja śmierć musiała nastąpić, wcześniej czy później...

Nie znasz potęgi mwalla :)

Nie musi być on wykorzystywany tylko w wąskim przejściu... Na otwartej powierzchni też nieźle działa (pod warunkiem że grasz od tibii 7.5 lub starszej)
Kiedyś, kiedy ćwiczyłem PvP z kumplem (tak, tak 15 k na lmmy ;P) nauczyłem się przynajmniej trochę wykorzystywać poty i m-walle przy ucieczce... Znajomość terenu także jest niezbędna (pamiętam jak 43 msem ucieklem dwom ~50 rp... było to w kopalni 'labirynt' ;)... Odpowiednio wykorzystane ~6 mwalli sprawiło, że bez teleportu(tego z białym napisem) znalazłem się w świątyni ;P tylko dlatego, że nierozważnie weszli razem w pewien korytarz )

@edit:
Przy ucieczce pamiętaj że Twoja postać jest tylko garstką pikseli i zachowuj zimną krew - nie panikuj...Gdy przeciwnik popełni błąd - wykorzystaj go... Nawet jeśli - lepiej jest paść w ładnym stylu, z powodu braku runów (nawet przy aolu) niż dla oszczędności czasu i pieniędzy...

Rozklekotany_Krucifiks
13-03-2007, 23:02
Rycerz powienien mieć moc. Inaczej sie nie obroni. Trza tez uhów i szczęścia.

Fagaro
14-03-2007, 09:03
Pomijajac fakt ze kazdy z nich byl obladowany runami, amuletami i przygotowany do bitwy to nie ma sensu ich atakowac chociazbyz tego powodu ze knightem trudno zabic grupe pekujacych noobow ze srednim levelem 40, a co dopiero z levelami grubo ponad 100.

Dla tych ktorzy sadza ze mieli dobre zgranie. Jakby mieli je to nasz glowny bohater nie wyszedl by z of tylko zatrzymaliby go na mostku.

Jezeli grupa ludzi z levelami podobnymi do ciebie zaczyna cie atakowac to jedynym wyjsciem jest ucieczka do pz. Z orc fortes najlatwiej uciekac na dywana nie do ab czy innego carlin. Venore jest blizej, ale od groma tam przejsc o szerokosci 1.

Kolejne pytanie. Czemu miales tylko 8 bp uhow? ja knigtem nosze 20-30. czy miales takie runa jak destroy fieldy? Ja bez nich z pz nie wychodze bo banda pekerow na 30 levelu moze mnie trapnac i chyba bym sie spalil ze wstydu wolajac kumpli do pomocy.

Inna sprawa, ze jak kiedys na eterni byla pewna gildia co siala PA, to bardzo czeto payment za najglupsze przewinienia byla smierc+placenie. wiec nie bylo sensu tracic uhow jesli mialo sie aola na ucieczkedo pz bo potem i tak chcieli cie zabic i tak.

Odnosnie m walli. Najnizszy knight ktory posiada 9 m level to chyba Ivion reaver na 134 leveleu.

nock keciron
14-03-2007, 09:56
@ludzie radzacy uzywac magic wall.
Macie szczescie ze lenistwo zwyciezylo, inaczej cala piatka miala by upomnienie za gadanie glupot - rycerzy mogacych uzywac magic wall w skali calej Tibii jest moze 5, wiec co wy tutaj wysowacie to jako taktyke dla przecietnego rycerza na 100 lvl.

Nie zmienia to faktu, że by dobić ten 9 ml od 6 potrzeba tylko 7m. gp co dla sredniego levela nie jest aż tak dużą kwotą... Przykładem tego, że na niskim levelu można mieć 9 ml jest choćby Rostein i Ivion Reaver
A tak w ogóle to autor pytał się co zrobilibyśmy na jego miejscu - ja mając gotówkę, wydałbym ją na manasy...

pAnoramiks
14-03-2007, 10:41
jedynym sensownym wyjściem jest ucieczka...
miałeś "battle", ale jeżeli ich nie zaatakowałeś (lub nawet jeśli) to ono znika po jakiś 3 min od czasu gdy nic Cie nie atakuje, czyli jakbyś zgubił na tyle pościg, byłbyś uratowany... ktoś powie... "no tak, ale weź i uciekaj jak oni są szybsi odemnie..." ale taka prawda, to była Twoja jedyna szansa... (mogłeś używać levitate żeby ich zmylić np. wejść na jakąś góre, może by sie rozproszyli na dwie grupy, MOŻE coś by z tego wyszło... ale to tylko gdybanie, bo potrzebowałbyś sporo szczęścia i tak:) )
metoda up/down jest dobra na jakieś moby, a nie na "inteligentnych" graczy...
i troche mało uszków miałeś ;/ (być może dlatego że zeszły na exp)

Desew
14-03-2007, 13:32
1. Nie atakuj bo i tak nikogo nie zabijesz. Najsłabszy MS ma 585 hp, a ty go z broni walniesz max za 138 hp. O reszcie to już w ogole zapomnij. Jakbyś użył run do ataku to by cię łatwo zdjęli na UE combo bo miałbyś exhausted na 2 sekundy. Zostaje więc ci tylko broń, z której nikogo nie zabijesz.

2. Nie stosuj metody up/down bo wtedy schodzą UH'y a nie przybliża cię ona do PZ.

3. Cały czas biegaj, żeby cię nie zablokowali. Uciekaj możliwie jak najbardziej chaotycznie, aby nie wiedzieli w którym miejscu stawiać M-Wall'e. Unikaj wąskich korytarzy o szerokości 1-2 sqm, za to jak najczęściej biegnij otwartym terenem.

4. Kieruj się w stronę najbliższego PZ, czyli w twoim przypadku do depo w Ab. Powinieneś spokojnie dać radę, ponieważ masz 1565 hp, a oni zabierają ci w ciągu dwóch sekund około 1000 hp waląc z SD i Explo. Ty się leczysz UH'em co sekundę czyli 740 hp * 2 sekundy = 1480 hp. Tak więc w ciągu tury leczysz się prawie do pełna. Nie ma bata, żeby ciebie zabili bez użycia UE. Musieliby idealnie trafić obydwaj z UE w tym samym momencie, a to jest prawie niemożliwe.

Frapper
14-03-2007, 17:11
rycerzy mogacych uzywac magic wall w skali calej Tibii jest moze 5, wiec co wy tutaj wysowacie to jako taktyke dla przecietnego rycerza na 100 lvl.

Spokojnie ponad 10.

Gwi@zd@
14-03-2007, 17:24
Topic
W takiej sytulacji szkoda uhow nalezalo tylko ustapic i pasc bo i tak nie miales ZADNYCH szans..
Co mowic taka prawda

P.s prosze mnie nie bluzgac ale z doswiadczenia wiem ze ten Knightcik padnie i tak ....
P.s2 Gwarantuje ze 3 sorcow na 100 + bierze tego Knighta w 5 sekund a tu bylo 2 wystarczy zeby podeszli i po ue reszta ekipy by dobila.... i bys w tample sie domyslal co sie stalo

Maryan
14-03-2007, 17:35
Topic
W takiej sytulacji szkoda uhow nalezalo tylko ustapic i pasc bo i tak nie miales ZADNYCH szans..
Co mowic taka prawda

P.s prosze mnie nie bluzgac ale z doswiadczenia wiem ze ten Knightcik padnie i tak ....

Oczywiście masz rację, ale dla własnego zdrowia psychicznego postanowiłem mimo wszystko spróbować bronić się. Zupełnie inaczej traktują Cię przeciwnicy gdy widzą, że walczyłeś i padłeś niż gdy pokornie umarłeś bo chciałeś zaoszczędzić te 10k na UHach :)

miałeś "battle", ale jeżeli ich nie zaatakowałeś (lub nawet jeśli) to ono znika po jakiś 3 min od czasu gdy nic Cie nie atakuje, czyli jakbyś zgubił na tyle pościg, byłbyś uratowany...

Wszyscy dobrze wiemy, że jest to niemożliwe, bo nikt nie pozwoli mi uciec i schować się aż będę mógł dać loga...

Kolejne pytanie. Czemu miales tylko 8 bp uhow? ja knigtem nosze 20-30. czy miales takie runa jak destroy fieldy?

Miałem 8 Bp UHów bo ze 2 bp zużyłem na exp i nie spodziewałem się ataku. Noszenie 20 BP UHów ma sens wg mnie, gdy ktoś czuje się zagrożony, że może zostać zaatakowany (wojna, RS itp).

Obawiam się, że nawet 20 BP UHów nie pomogłoby mi, ale być może na przyszłość będę nosił więcej.

Co do Mwalli to nie ma tematu bo są niedostępne dla mnie i już.

Pozdrowienia

Gwi@zd@
14-03-2007, 17:56
Obawiam się, że nawet 20 BP UHów nie pomogłoby mi, ale być może na przyszłość będę nosił więcej.
Pozdrowienia

Sam se na wszystko odpowiedzales nie ucieklbys i tyle uhy czym predzej czym pozniej sie skoncza a taka ekipa bardzo szybko zjedzie 100 knighta

Piotrek Marycha
14-03-2007, 18:06
Dwimenor na topicu o nie ale i tak go lubię :p :p
a na temat uciekać uciekać a najlepiej wbić 9 magic i z 1,5 baga magic walli oni cię cię gonią a ty uh i magic wall i jeden sorc juz jest na tyłach musi użyc utani gran hur żeby dogonić później używasz ich więcej a oni zwalniają twoja przewaga coraz większa i większa i uciekłeś :)

ta, z 6 na 9 mlvl to jest jakies kilka mln wydanych na mfy + czas na to

@topic, nie mozesz miec do siebie pretensji bo to byly ZBYT przeważające siły wroga, 5v1 gdzie polowa ma wiekszy lvl od ciebie to szanse sa bliskie zeru

nock keciron
14-03-2007, 18:22
@up:
dokładnie 7 mln z groszami (sellując flaski )

Desew
14-03-2007, 20:11
P.s2 Gwarantuje ze 3 sorcow na 100 + bierze tego Knighta w 5 sekund a tu bylo 2 wystarczy zeby podeszli i po ue reszta ekipy by dobila.... i bys w tample sie domyslal co sie stalo
100 knight w ciągu dwóch sekund leczy się za 1480 hp, a oni go walą średnio po 1000 hp. Spokojnie by przeżył pod warunkiem, że tamci nie zgraliby się idealnie z UE i nie puścili w tej samej sekundzie. Należy jeszcze dodać, że musieliby mieć Stone Skin Amulety bo jak nie to bardzo prawdopodobne, że sami by się pozabijali. 1 UH co sekundę daje 60 UH'ów na minutę, a żeby spokojnie zdążyć dojść do Ab potrzebowałbyś około 5 minut ponieważ kolesie po drodze by cię blokowali. 60 * 5 = 300 UH'ów. 300 UH'ów : 20 = 15 Backpack'ów. Gdybyś miał 15 BP UH to mógłbyś spokojnie myśleć o ucieczce zakładając stosowanie właściwej taktyki czyli wędrówki przez Troll Bridge, a nie smoka w Kazo gdzie by cię łatwo zablokowali rzucając pota na dziure.
ta, z 6 na 9 mlvl to jest jakies kilka mln wydanych na mfy + czas na to
A co to za problem zarabiając po 5k na godzinę? Z moich obliczeń wynika, że jest to tylko 175-200 dni maksymalnego PG (czyli po 8 godzin dziennie, bo na więcej nie pozwala stamina). Picie tych wszystkich manafluidów zajęłoby tylko 5 godzin z kawałkiem.

Cadonis
14-03-2007, 20:21
Spokojnie by przeżył pod warunkiem, że tamci nie zgraliby się idealnie z UE i nie puścili w tej samej sekundzie.

Co to za problem z ventem? "Double UE raz, dwa, trzy" i po ptokach.

Należy jeszcze dodać, że musieliby mieć Stone Skin Amulety bo jak nie to bardzo prawdopodobne, że sami by się pozabijali.

Utamo vita/e ring/cokolwiek. Zresztą odrobina myślenia i można tak zrobić double UE, żeby się nie zranić nawzajem.

Raditz Saiya-jin
14-03-2007, 20:42
A co to za problem zarabiając po 5k na godzinę? Z moich obliczeń wynika, że jest to tylko 175-200 dni maksymalnego PG (czyli po 8 godzin dziennie, bo na więcej nie pozwala stamina). Picie tych wszystkich manafluidów zajęłoby tylko 5 godzin z kawałkiem.

Chyba 5 dni...

Gwi@zd@
14-03-2007, 21:11
100 knight w ciągu dwóch sekund leczy się za 1480 hp, a oni go walą średnio po 1000 hp. Spokojnie by przeżył pod warunkiem, że tamci nie zgraliby się idealnie z UE i nie puścili w tej samej sekundzie. Należy jeszcze dodać, że musieliby mieć Stone Skin Amulety bo jak nie to bardzo prawdopodobne, że sami by się pozabijali. 1 UH co sekundę daje 60 UH'ów na minutę, a żeby spokojnie zdążyć dojść do Ab potrzebowałbyś około 5 minut ponieważ kolesie po drodze by cię blokowali. 60 * 5 = 300 UH'ów. 300 UH'ów : 20 = 15 Backpack'ów. Gdybyś miał 15 BP UH to mógłbyś spokojnie myśleć o ucieczce zakładając stosowanie właściwej taktyki czyli wędrówki przez Troll Bridge, a nie smoka w Kazo gdzie by cię łatwo zablokowali rzucając pota na dziure.

Ale debil nawet na otsie nie miales 100 knighta tylko ze atak z zaskoczenia to jest na serio rzecz szokujaca watpie zeby knight zdarzyl sie wyuhac jakby podjechali z ssa i po frytkach robilem tak z 6 razy moim 62 Ms 4 sorcow podjazd z ssa i niedowyuchania spam i to juz nie wina umiejetnosci gracza tylko sily sorca

ripper
14-03-2007, 21:19
Zastanawia mnie jedna rzecz. Jak ty, człowieku, zrobiłeś 100 ek, nie mają pojęcia o pvp? Pytasz się o to na forum, gdzie większości ludzi to niewydarzone dzieci, posługujące się informacjami zasłyszanymi na podwórku od kumpla dziadka mojej cioci. Get some life. Pograj trochę w tą grę, nie tylko bezmyślnie klep exp, a się nauczysz. SAM.

Maryan
14-03-2007, 22:54
Zastanawia mnie jedna rzecz. Jak ty, człowieku, zrobiłeś 100 ek, nie mają pojęcia o pvp? Pytasz się o to na forum, gdzie większości ludzi to niewydarzone dzieci, posługujące się informacjami zasłyszanymi na podwórku od kumpla dziadka mojej cioci. Get some life. Pograj trochę w tą grę, nie tylko bezmyślnie klep exp, a się nauczysz. SAM.

Misiu kolorowy, poczytaj pierwszego posta ze zrozumieniem, potem postuj.

Pytam na forum bo poza ludźmi, którzy nic nie wnoszą do tematu vide Twój post, są też wypowiedzi np Gremlina, które sobie cenię.

Dla Twojej informacji gram w tą grę od 2 lat.

Poza tym proszę o nie rozmywanie tematu, w sumie nic więcej już napisać się nie da, więc spokojnie można temat zamknąć aby uniknąć off-topicu.

Pozdrowienia

ripper
14-03-2007, 23:05
Misiu kolorowy, poczytaj pierwszego posta ze zrozumieniem, potem postuj.
Och, ja doskonale wiem, czego ty oczekiwałeś. Inną sprawą jest to, o co ja chciałem zapytać. Może powinienem był to zrobić na PW? Mniejsza. Stało się.
Pytam na forum bo poza ludźmi, którzy nic nie wnoszą do tematu vide Twój post, są też wypowiedzi np Gremlina, które sobie cenię.

Bo zaczynam drugą dyskusję, która jest IMO równie ciekawa jak ta, którą zacząłeś ty.
Dla Twojej informacji gram w tą grę od 2 lat.
Ok. Ty grasz dwa lata i zadajesz pytania w stylu newbie, a pan X gra tydzień i umie myśleć samodzielnie. Tibia to gra prosta jak budowa cepa, w każdej kwestii.
Poza tym proszę o nie rozmywanie tematu
To odpowiedz mi na PW.

Piotrek Marycha
14-03-2007, 23:21
1 UH co sekundę daje 60 UH'ów na minutę
Od kiedy?

żeby spokojnie zdążyć dojść do Ab potrzebowałbyś około 5 minut
wliczajac 4x mwall to jakies 25 min

A co to za problem zarabiając po 5k na godzinę? Z moich obliczeń wynika, że jest to tylko 175-200 dni maksymalnego PG (czyli po 8 godzin dziennie, bo na więcej nie pozwala stamina)

Omg zycia nie masz?
Picie tych wszystkich manafluidów zajęłoby tylko 5 godzin z kawałkiem

wg tego co powiedzial Nock~ to okolo 3 dni i 5 godzin non stop manasownia

Gwi@zd@
15-03-2007, 16:24
Od kiedy?

wliczajac 4x mwall to jakies 25 min

Omg zycia nie masz?

wg tego co powiedzial Nock~ to okolo 3 dni i 5 godzin non stop manasownia

Powiem inaczej nie 25 minut bo Po padnieciu szybko sie logujesz i jestes w pz
Ludzie! Jak jest taka sytulacja to twoje sznase przezycia sa rowne Tak tak "0"Temat do zamkniecia

Sozemego
15-03-2007, 16:38
lol, jak mialem 76 lvl i expilem jeszcze na guardach, to wpadla po mnie ekipa okolo 10 osob, dodam jeszcze, ze mialem pz, bo uzylem runy desintegrate na rope spocie, zeby zwiac. Biegalem z nimi chyba z godzine, zuzylem 19 bp uh i bp destroy fieldow, zostal mi ledwie bp uhow ale dostalem sie do pz. A trapowali mnie gdzie sie dalo xd, wystarczy chwila pomyslunku, duzo runow, szybkie reagowanie i uhanie sie (to za czasow gdy nie bylo cipbota), poznanie terenu i troszke szczescia. Jedyna rzecz, ktora nie byla zasluga to wydostanie sie z trapa, z ktorego sam nie dalbym rady sie wydostac (na mostku miedzy kopalniami guardow), pozniej juz radzilem sobie sam. A to, ze grasz 2 lata to nic nie znaczy, trzeba miec jeszcze troche doswiadczenia w pvp, mozesz miec genialna wiedza teoretyczna na ten temat, ale nie zastapi to prawdziwego doswiadczenia ;o

Cadonis
15-03-2007, 20:55
Niestety na to nie ma innej rady jak tylko pograć trochę, popadać trochę, poodrabiać lvle i uczyć się na własnych błędach. Bo na cudzych nic się nie zyska - nawet jak zobaczysz film, to wciąż to tylko teoria, to samemu trzeba nauczyć się reagować na każdy ruch przeciwnika. I to reagować szybko.

No, jak komuś nie w smak nabieranie skilla na traceniu własnego lvla, to zawsze zostają te niedobre, złe, nie oddające stanu rzeczy w rl Tibii itp. itd. OTSy. I nie pierdolić mi tu że OTS niczego nie nauczy - jeżeli gra się na dobrym servie, długo, i z nastawieniem na polepszanie swojego skilla, to można sporo zyskać. Ale co ja się będę rozwodzić - mówienie o OTS jest tu zabronione, więc sza :)

Piotrek Marycha
15-03-2007, 21:26
lol, jak mialem 76 lvl i expilem jeszcze na guardach, to wpadla po mnie ekipa okolo 10 osob, dodam jeszcze, ze mialem pz, bo uzylem runy desintegrate na rope spocie, zeby zwiac. Biegalem z nimi chyba z godzine, zuzylem 19 bp uh i bp destroy fieldow, zostal mi ledwie bp uhow ale dostalem sie do pz. A trapowali mnie gdzie sie dalo xd, wystarczy chwila pomyslunku, duzo runow, szybkie reagowanie i uhanie sie (to za czasow gdy nie bylo cipbota), poznanie terenu i troszke szczescia. Jedyna rzecz, ktora nie byla zasluga to wydostanie sie z trapa, z ktorego sam nie
dalbym rady sie wydostac
Heh, dla takich akcje gra sie w tibie ^^ , btw miałem film jak koles 99ek zładowal na siebie ~1000 uhów i zaatakowal dla jaj jakiegos ~110 pala, pal wezwal ekipe i skonczylo sie na tym że tego Ek ganialo po edron 15+ osób, ale widac że koleś jest niesamowity, bo aż samemu dawal sie trapować i potem z tych trapow uciekal, ośmieszal ich dosłownie :P

No, jak komuś nie w smak nabieranie skilla na traceniu własnego lvla, to zawsze zostają te niedobre, złe, nie oddające stanu rzeczy w rl Tibii itp. itd. OTSy. I nie pierdolić mi tu że OTS niczego nie nauczy - jeżeli gra się na dobrym servie, długo, i z nastawieniem na polepszanie swojego skilla, to można sporo zyskać. Ale co ja się będę rozwodzić - mówienie o OTS jest tu zabronione, więc sza :)
Święta prawda, na OTSach tych bliskich "rl" mozna fajnie sobie poćwiczyć PvP, chociaz zaden OTS nie zastąpi test serva :>

Chrzaszcz
15-03-2007, 22:49
Pomysł z rozkopaniem dziury i ucieczką tunelem odpuściłem bo wydaje mi się, że:

1. Nie zdążyłbym rozkopać dziury, bo pewnie rzuciliby albo Magic wall albo garnek na dziurę.
2. Jakbym wszedł do tunelu to tam jest wąsko i łatwiej byłoby mnie zblokować Mwallem, po drugie muszę jeszcze użyć liny, co również mogliby mi uniemożliwić rzucająć garnek na miejsce do użycia liny.

Czy ja zle zrozumialem, czy ty twierdzisz, ze jesli cos lezy na rope spocie to nie mozesz sie ropnac? Tak bylo owszem, ale pare uptadow temu...

Gwi@zd@
15-03-2007, 23:00
lol, jak mialem 76 lvl i expilem jeszcze na guardach, to wpadla po mnie ekipa okolo 10 osob, dodam jeszcze, ze mialem pz, bo uzylem runy desintegrate na rope spocie, zeby zwiac. Biegalem z nimi chyba z godzine, zuzylem 19 bp uh i bp destroy fieldow, zostal mi ledwie bp uhow ale dostalem sie do pz. A trapowali mnie gdzie sie dalo xd, wystarczy chwila pomyslunku, duzo runow, szybkie reagowanie i uhanie sie (to za czasow gdy nie bylo cipbota), poznanie terenu i troszke szczescia. Jedyna rzecz, ktora nie byla zasluga to wydostanie sie z trapa, z ktorego sam nie dalbym rady sie wydostac (na mostku miedzy kopalniami guardow), pozniej juz radzilem sobie sam. A to, ze grasz 2 lata to nic nie znaczy, trzeba miec jeszcze troche doswiadczenia w pvp, mozesz miec genialna wiedza teoretyczna na ten temat, ale nie zastapi to prawdziwego doswiadczenia ;o

A wiec tak Dobra pompa nie jest zla oczywisice 76 Ms wcale by nie padl chyba ze to 30 lvl byly i cie z hmm bili to tak i bys napewno mial 19 bp uh no czemu nie... w kopalniach najwieksze przejscia maja 3 sqm a 10 osob napewno cie przepusci No nie co beke mialem
Zgranie to najwazniejsza sprawa wystarczylo 2 + 60 ms szybkie 2 ue i Papa :* ja z moim kolega bysmy dostali 60 + mse i bierzemy cie w 10 sekund masz gwarancje 100%

Fagaro
15-03-2007, 23:04
Heh, dla takich akcje gra sie w tibie ^^ , btw miałem film jak koles 99ek zładowal na siebie ~1000 uhów i zaatakowal dla jaj jakiegos ~110 pala, pal wezwal ekipe i skonczylo sie na tym że tego Ek ganialo po edron 15+ osób, ale widac że koleś jest niesamowity, bo aż samemu dawal sie trapować i potem z tych trapow uciekal, ośmieszal ich dosłownie :P

Ja pamietam akcje z askary jak 100 ek zaczal klepac 140 ms'a, najlpier ten 140 ms kazal mu sie odpier~ potem powiedzial ze go zaraz zajeb.. potem w koncu zaczal go lac, 100 EK uciek pod swoj domek i 3 sorcow z mana shieldem i ssa na sobie sie zalogowalo, puscilo UE i tyle zostalo z 140 MS, pamietam ze ktorys z tych sorcow ktorzy sie zalogowali puscil tekst
"to sie kolo zdziwil"

P0nury
15-03-2007, 23:11
A wiec tak Dobra pompa nie jest zla oczywisice 76 Ms wcale by nie padl chyba ze to 30 lvl byly i cie z hmm bili to tak i bys napewno mial 19 bp uh no czemu nie...

Jak znam życie, to Soz mówił o akcji na swoim knighcie.

Btw., wiesz, że taki fajny wynalazek, jak przecinek, jest bardzo przydatny i warto go stosować?

Gwi@zd@
15-03-2007, 23:25
Jak znam życie, to Soz mówił o akcji na swoim knighcie.

Btw., wiesz, że taki fajny wynalazek, jak przecinek, jest bardzo przydatny i warto go stosować?

Na furorze mam Takiego Ms mam tam duzo kolegow i znam jednego wysokolvlego knighta z Duss jest wojna a on nosi 25bp uh przy sobie a mowisz ze 76 Ek nosi 20bp uh przy sobie na Guardy ?I jakby mieli go zabic to by go zabili
P.sW godzine mu zeszlo 19 bp uh? Pasterz the axemaster mial 80 bp uh w trapie zeszlo mu w 35 minut ...a w kopalni wcale by go nie ztrapowali ,ciekawe z czego oni bili z boltow hmmow i malee? bo nie wyobrazam se czegos takiego.

P0nury
15-03-2007, 23:36
Ty wierzysz w swojego 97 ED, goburu wierzy w swojego 90+ ms'a, a ja mogę wierzyć w to, co pisał Soz. Zabronisz mi? A może zabronisz jemu noszenia 19 bp uhów? Każdy nosi tyle, ile chce. Może to było w czasach, gdy UHy były dużo bardziej opłacalne, niż mf'y i expiło się EK na guardach? No ale jak Ty, dziecko wandów, może takie czasy znać...

Btw., za czasów, gdy nie było Cipbota. Wtedy wiele było możliwe.

Sozemego
15-03-2007, 23:38
tak gwoli wyjasnienia, to byl post dla tych, ktorzy uwazaja, ze najt nie ma szans w takiej sytuacji. A po drugie, male sprostowanie. Na poczatku w kopalni byly 2 osoby (130ms i 110 ek), potem gdy zwialem z kopalni to zawolali reszte. A kto nosi 20 bp uh? Ja nosze. Zawsze duzo nosilem. A co do twojej gwarancji gwi@zd@, to mozesz sobie ja w dupe wsadzic, nie dasz rady zabic ani mojego sorca ani mojego najta, zadnymi 60 msami.

Gwi@zd@
15-03-2007, 23:56
tak gwoli wyjasnienia, to byl post dla tych, ktorzy uwazaja, ze najt nie ma szans w takiej sytuacji. A po drugie, male sprostowanie. Na poczatku w kopalni byly 2 osoby (130ms i 110 ek), potem gdy zwialem z kopalni to zawolali reszte. A kto nosi 20 bp uh? Ja nosze. Zawsze duzo nosilem. A co do twojej gwarancji gwi@zd@, to mozesz sobie ja w dupe wsadzic, nie dasz rady zabic ani mojego sorca ani mojego najta, zadnymi 60 msami.

Spadl z krzesla <wstal> ale pompa ten 130 ms by cie jednym ue na red hp zjechal no nie i powiedz mi ze jakby 2-3 sorcow z ssa wpadlo spamujac ue bys sie wyuhal szczerze powiedzawszy czy mnie lubisz czy nie czy jestem przeciwko tobie czy nie wiesz sam ze bys padl

Fagaro
16-03-2007, 00:04
Spadl z krzesla <wstal> ale pompa ten 130 ms by cie jednym ue na red hp zjechal no nie i powiedz mi ze jakby 2-3 sorcow z ssa wpadlo spamujac ue bys sie wyuhal szczerze powiedzawszy czy mnie lubisz czy nie czy jestem przeciwko tobie czy nie wiesz sam ze bys padl

a jakby na tych 3 ms wpadlo 9 ms to tamtych by zmietli, a jakby na tych 9 ms wpadlo 50 knightow 100+ to tez by ms zabili, a jakby na 50 knightow wpadlo 300 paladynow to z knightow by niewiele zostalo it ak omzna gdybac. zrozum ze tibia to gra gdzie masz kumpli ktorzy czasem musza sie wylogowac zeby stamine zregenerowac, ze wcale nie ejst tak jak na twoim ot ze wybierasz sobie podczas logowania czy chcesz 120 ek, 120 ms czy 120 rp, tylko masz ta swoja postac i nie zmienisz jej. to ze jestes 180 ms, pierwszy w expie na serverze to wcale nie oznacza ze w kazdej chwili masz 3 kumpli 100+ ms ktorzy zaloguja sie, przerwa hunt, bedzie chcialo im sie ruszyc dupe po jakiegos 70 ek....

sat
16-03-2007, 00:13
terefere. co by bylo gdyby... poza tym sorce nie maja niewiadomo ile hp, a ue hp zciaga wszystkim w okolicy...

Sozemego
16-03-2007, 00:25
nie padlem, face it. to ze ty bys nie potrafil przezyc to juz twoja wina

Gwi@zd@
16-03-2007, 00:58
terefere. co by bylo gdyby... poza tym sorce nie maja niewiadomo ile hp, a ue hp zciaga wszystkim w okolicy...

A slyszales kiedys o Ssa?

nie padlem, face it. to ze ty bys nie potrafil przezyc to juz twoja wina
Nie wyobrazam sobie nie pasc w takiej sytulacji sam ten 130 ms by cie zabil

a jakby na tych 3 ms wpadlo 9 ms to tamtych by zmietli, a jakby na tych 9 ms wpadlo 50 knightow 100+ to tez by ms zabili, a jakby na 50 knightow wpadlo 300 paladynow to z knightow by niewiele zostalo it ak omzna gdybac. zrozum ze tibia to gra gdzie masz kumpli ktorzy czasem musza sie wylogowac zeby stamine zregenerowac, ze wcale nie ejst tak jak na twoim ot ze wybierasz sobie podczas logowania czy chcesz 120 ek, 120 ms czy 120 rp, tylko masz ta swoja postac i nie zmienisz jej. to ze jestes 180 ms, pierwszy w expie na serverze to wcale nie oznacza ze w kazdej chwili masz 3 kumpli 100+ ms ktorzy zaloguja sie, przerwa hunt, bedzie chcialo im sie ruszyc dupe po jakiegos 70 ek....

To jest gdybanie ? robiles tak 2-4 60 + ms z ssa Spam zmiana ssa drugi spam niedowyuhania combo... nie wiesz nie odzywaj sie to nie jest gdybanie bez konca tylko robilem tak i wiem -.-

P0nury
16-03-2007, 01:20

Teraz już wiem, dlaczego admin ots'a na którym grałeś skasował twojego 97 ED.

130 MS z 70 mlvl'em ma besta z SD w człowieka koło 400 hp. 76 EK z 6 mlvl'em UHa się za 425hp. Na UE zawsze może mieć SSA.

Jesteś noobem i padłbyś? Ok. To nie znaczy jednak, że wszyscy są takimi noobami jak Ty.

robiles tak 2-4 60 + ms z ssa Spam zmiana ssa drugi spam niedowyuhania combo...

Czekaj, niech zgadnę. Z góry zakładasz, że 2-4 60+ms zdąży w tej samej chwili zmienić SSA i zasadzić tego combosa, a knight tego nie zrobi?

EDIT:

@Lovah

Nie przemówisz. Dziecko ma swoją wizję i tyle. Szkoda w ogóle strzępić klawiatury na tłumaczenie mu tego. Wychował się na wandach i rodach i myśli, że jest skarbnicą wiedzy dzięki temu.

Lovah
16-03-2007, 01:23
@Gwiazda

Jesteś śmiechu wartym ziomem i tyle.

Sozemego mogli bic na Tibii 7.3-7.5, a więc:

Kiedys nie bylo hydr i SSA kosztowal 5-6k, UE w PvP bylo uzywane bardzo rzadko.

76 ek ma 1200 hp, a taki sorc moze z UE walnac 550-600. Mam dalej wyjasniac, czemu go nie zabije, jesli EK potrafi sie uhac?

To jest gdybanie ? robiles tak 2-4 60 + ms z ssa Spam zmiana ssa drugi spam niedowyuhania combo... nie wiesz nie odzywaj sie to nie jest gdybanie bez konca tylko robilem tak i wiem -.-

Chyba na OTSie. Poza tym wtedy sprawa miała się inaczej:
- SSA było drogie i mało powszechne.
- Manasy dawały mniej many i byly drozsze, ponadto nie bylo cipbota.
- Bylo malo h-lv sorcow, ze wzgledu na trudnosc PGowania takiego.

Spadl z krzesla <wstal> ale pompa ten 130 ms by cie jednym ue na red hp zjechal

Co najwyzej yellow hp.

no nie i powiedz mi ze jakby 2-3 sorcow z ssa wpadlo spamujac ue bys sie wyuhal szczerze powiedzawszy czy mnie lubisz czy nie czy jestem przeciwko tobie czy nie wiesz sam ze bys padl

Patrz wyzej o sorcach, ssa i ue spamach.

Na furorze mam Takiego Ms mam tam duzo kolegow i znam jednego wysokolvlego knighta z Duss jest wojna a on nosi 25bp uh przy sobie a mowisz ze 76 Ek nosi 20bp uh przy sobie na Guardy ?I

Jak już ktoś wspomnial - kiedys knajt expil tylko z UHami. Ponadto EQ było drozsze, wiec 76 ek na 80% nosil AOL-a, co sprawialo ze moze nosic tyle UH ile chce.

jakby mieli go zabic to by go zabili

To skomentuje na koncu.

P.sW godzine mu zeszlo 19 bp uh? Pasterz the axemaster mial 80 bp uh w trapie zeszlo mu w 35 minut

Pasterza biło wiecej osob widocznie i nie mogl sie ruszyc, poza tym kiedys cipbotow nie bylo i jak taki sozemego sobie biegal, to ciezko bylo mu zjechac te uhy.

Podsumowujac:
Chvja wiesz o starej Tibii, kiedys bylo zupelnie inaczej, h-lv EK byl bardzo trudny do zabicia, najczesniej ich zabijano poprzez skonczenie uhów.

Jestes dzieckiem, ktory wymyslil sobie ze ma 97 ED i zyje ta mysla. Zrozum, jednak ze kiedys nie było:
- Hydr
- Tanich SSA
- Wandów
- PG Sorcem duzego
- UE nie bylo popularne
- Nie bylo CipBota, czyli ciezko bylo trafic ofiare.
- Manasy byly drozsze.
- Nie bylo h-lv sorcow duzo.

Zaczalem grac na tibii 7.3, wiec wiem cos o tym.

Over and out,

/Lovah.

sat
16-03-2007, 01:41
wyobraz sobie ze slyszales. slyszales tez o might ringu. sorc na 130 levie i 80 mlvl zadaje z ue od 970 do 1500 obrazen. w ludzia wchodzi wowczas od 485 do 750 hp. sorc na takim poziomie ma 3695 many i 795 hp. obrazenia z ue tak samo jak obrazenia z reki, sd, explo czy tez morta jest modyfikowane ujemnie o klase pancerza przeciwnika. knight na 100 levie ma dobre eq i 1569 hp. teraz zalozmy 2 przypadki:
- przypadek A - 3 sorcow wali minimalne ue
- przypadek B - 3 sorcow wali maksymalne ue
dla przypadku A - knightowi zabiora (3 * 485) - modyfikator hp czyli mniej niz 1455 hp, sami dostana po (2 * 485 )- modykator - 80% czyli mniej niz 194 hp ( lub many jesli sa inteligentni )
dla przypadku B - knightowi zabiora ( 3 * 750 ) - modyfikator czyli mniej niz 2250 hp ( gdyby oczywiscie ten knight tyle hp posiadal ), sorcowie natomiast dostana po ( 2* 750 ) - modyfikator - 80% czyli mniej niz 300 hp ( lub many )
tyle teorii. z praktyka jest o tyle inaczej, ze male sa szanse na wystrzelenie 3 ue dokladnie w tym samym czasie, poza tym knight wie, ze oni przyszli wlasnie do niego, wiec ma klawisz z uhem w pogotowiu, poza tym nie wiadomo, czy knight nie jest przygotowany na konfrontacje i czy nie ma czasem ssa plus ewentualnie might ringa ( a w przypadku ilosci hp knighta takie ue za 300 hp jest raczej smieszne -> wystarczy ze pusci 2 gfb i pozabijaja sie biedni sorcowie sami ), do tego nalezy dodac, ze sorcowie maja many tylko na 2 ue ( chyba ze sa debilami i nie maja wlaczonej utamki to maja na 3)

Fagaro
16-03-2007, 08:58
banie ? robiles tak 2-4 60 + ms z ssa Spam zmiana ssa drugi spam niedowyuhania combo... nie wiesz nie odzywaj sie to nie jest gdybanie bez konca tylko robilem tak i wiem -.-

Musze Ci przyznac racje, jestes naprawde lepszym graczem odemnie. Mi nigdy nie udalo sie zrobic UE combo druidem ;(

dymka
16-03-2007, 16:10
Ja pamietam akcje z askary jak 100 ek zaczal klepac 140 ms'a, najlpier ten 140 ms kazal mu sie odpier~ potem powiedzial ze go zaraz zajeb.. potem w koncu zaczal go lac, 100 EK uciek pod swoj domek i 3 sorcow z mana shieldem i ssa na sobie sie zalogowalo, puscilo UE i tyle zostalo z 140 MS, pamietam ze ktorys z tych sorcow ktorzy sie zalogowali puscil tekst
"to sie kolo zdziwil"

Nie jestem pewien, ale chyba o ta akcje ci chodzi >>
http://tibicams.tibianetwork.net/en/movies/show/11085
Przepiekny filmik

Cadonis
16-03-2007, 20:24
@Fagaro
Wiesz, na niektórych OTSach poison storm druida działa tak jak UE sorca ;p

TheThunder
16-03-2007, 22:02
Wiec tak ... Na poczatku pozwole sobie pojechac po ludziach ktorzy pisza o 9 mlvlu 100 najtem ... TO JEST NIEMOZLIWE* ! Ja na 100 EK (pacc od 40lvlu) ze skillami teraz 90/80 mam 58% do 8mlvlu a wy mowicie o 9 ... Marzenia.

Wracajac do tematu ... Nic lepszego bys nie zrobil ... Najgorsza rzecza byloby zrobienie sobie pz'ta (tymbardziej ze nikt nie moze ci pomoc) ... Niedosc ze nie zabilbys nikogo (mozliwe, ale bardzo trudne do wykoniania), to sam bys padl bo by nie odpuscili ... Zreszta nie balbys sie o hunta za bicie kogos takiego? Nie wnikam ... Up&Down wypaliloby tylko wtedy gdyby sorcowie wchodzili zaraz za toba - wiec automatycznie nazwajem by sie sdkowali (stojac "na tobie) - doblibys z exori, i chociaz taka satysfakcja by byla. Uciec miales mala szanse - tak jak sam stwierdziles mogli rzucic m walle ... Chyba ze na czysto leciec przez mostek do Ab (nie przez dziure od draga) - w Veno (lub w drodze do niej) mialbys minimalne szanse na przezycie ... chyba zebys mial m walle (pwnd).

@Ppl
Nie piszcie skoro sie nie znacie ... tripple combo z UE? Jak sie zgrasz to nakrec filmik i podeslij, rotfl (jak ktos juz wspomnial taki knight nie czeka bezczynnie tylko po pierwsze UCIEKA a po drugie trzyma palca juz na hocie z UH'em)

* Wykluczam przypadek skilli 150/150 oraz taki ze koles jest miliarderem

KoGuTeK
16-03-2007, 22:04
W twojej death liscie widze ze 130 lvl mial paladyn a 89 sorc, do tego mowisz 118 lvl paladyn... czyli w grucie rzeczy bardzo slabych ludzi mieli na SDkach (ich laczne cambo z SD to ~600 czyli podobnie jak twoj UH).
Tylko, że uhy sie kończą.

nock keciron
16-03-2007, 22:21
Wiec tak ... Na poczatku pozwole sobie pojechac po ludziach ktorzy pisza o 9 mlvlu 100 najtem ... TO JEST NIEMOZLIWE* ! Ja na 100 EK (pacc od 40lvlu) ze skillami teraz 90/80 mam 58% do 8mlvlu a wy mowicie o 9 ... Marzenia.

Pojechałeś po mnie ;( będę płakał...

Przeczytaj sobie mój poprzedni post, to zobaczysz że 9 ml na 134 levelu JEST MOŻLIWY... Masz tam nawet podany nick... (Jest to tylko 7m gp wydanych ma mfy..)

Ps: Przyślij paczkę chusteczek na mojego maila ;(

@edit:
co do tripple UE combo: jeżeli double jest możliwe to czemu nie tripple ;P?

@down:

Tiaa..Mówię Ci, 9 ml JEST MOŻLIWY na 100 levelu...Po raz kolejny powtarzam, że to tylko kwestia 7m gp od 6 ml... To nie jest dużo... Jak chcesz, mozesz przeczytac to: http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=1315614&postcount=26

Ah.. Pozdrów mojego sorca w Twoim śnie... Proszę!!!!!11111

A co do kwestii zgrania się zgodzę... Tylko że szansa jest nikła ;)

TheThunder
16-03-2007, 22:21
Tylko, że uhy sie kończą.

Wyobraz sobie ze sdki tez.

Tak btw ...
80bp uhow? To co on caly pusty chodzil? 42oz * 80 = 3360cap - czyli cap okolo 170ek (mowie z pamieci, jak komus sie chce to niech sprawdzi ile dokladnie bo mi sie nie chce sprawdzac - a chodzi tylko o to zeby udowodnic ze typ nie wie co pisze) ... 3360 + eq (czyli jakies 400? cos w tym stylu) + inne runy (zalozmy ze wazyly 500oz) + ringi + mf'y = ponad 4k capa ... Chyba te bp'ki uhow mu rzucali pod nogi jak sie konczyly ... Kazdy tu takie pompy strzela? -.-

@Cadonis
xD

@Lovah
Ale jezeli juz byl owy sorc 130+ to mial niebywaly szacunek. Ja na Tibii 7.1 wbijajac 40lvl druidem potrafilem zrobic tak, ze baly sie mnie 70 palkowie. Jak sam napisales zrobienie hlvla sorca/druida bylo bardzo trudne, wiec teoretycznie nikt takiemu nie podskoczy (jezeli oczywiscie umial sie ustawic jako tako na servie)

@Up
Czytanie ze zrozumieniem sie klania. Zreszta wydaje ci sie ze czytalem wszystkie posty? Uswiadomie cie ze NIE! Wjechales mi na ambicje, nie bede spal po nocach i bedzie mi sie snil twoj shakowany sorc. Stfu, dziekuje.
@Kolejny edit
Kwestia zgrania? I to niezwyklego.
@Next?
A czy ja napisalem ze to niemozliwe? Napisalem zeby nagral filmik jak to robi. Jest to bardzo trudne do wykonania - to tyle. ... I kolejny raz musze napisac zebys czytal ze zrozumieniem ... napisalem we wczesniejszym poscie:
Na poczatku pozwole sobie pojechac po ludziach ktorzy pisza o 9 mlvlu 100 najtem ... TO JEST NIEMOZLIWE* !
100 knight - nie 134 ... I zauwaz gwiazdke ( * ) i odnosnik na dole posta ktory brzmial
* Wykluczam przypadek skilli 150/150 oraz taki ze koles jest miliarderem
A sorca pozdrowie ... Dziwie sie ze taki pr0 gracz dal sie "hacknac" (w ogole co to za wyrazenie - shackowac ... Hacking to zabezpieczenia sieci, a nie jakies k**** Script Kiddle, zrozumcie to wreszcie!)

@Down
Zaczne od tego, ze nikt nie pisal ze jestes pro, ale na takiego sie robisz. Expienie na zolwiach z exura? I co? Ktory zrobisz tam mlvl do 100lvla? Bo 9 napewno nie ... Btw nie chodzilo mi doslownie o miliarderow, tylko o ludzi bogatych.
@Edit
Hacker to osoba zajmujaca sie bezpieczenstwem sieci.

nock keciron
16-03-2007, 22:47
Wiesz, okularów nie potrzebuję - gwiadzkę zauważyłem ;) Ale dzięki za informację... Tu Ci powiem, że wcale nie trzeba być miliarderem, żeby mieć taki ml... Wystarczy normalne expienie na żółwiach (mfy + exura) i przeznaczanie zarobionej tam gotówki na manasy...

Ktoś tu mówił, ze jestem pr0 graczem?Bo ja nie i za takiego się nie uważam...

@edit:
To co wg Ciebie oznacza słowo hacker?

@2edit:
Dobra, dobra... Co jeszcze? Gwiazdki nie widze, robię się za pr0... Możesz coś jeszcze dodać bo trochę tego mało...
Topic: 7750 bp mf > Licząc, ze na żółwiach wyjdziesz na 1.bp mf 2k na plus wyjdzie to tylko 2.5k bp manasów zużytych do expienia na żółwiach.. Resztę można zużyć ot tak sobie ;) Dłużej niż rok nie powinno trwać zrobienie tych trzech mleveli... Dziękuję, nie chcę się dalej kłócić - możesz mieć swoje zdanie... Na dalsze epitety z Twej strony już nie czekam bo nie ma to sensu ;) A co do mojego Hacka (hehe, powiem to na złość ;P) to uważam, że nie była to moja wina... Jak chcesz, mogę napisać na PW szczegóły...

Pearl Agata
16-03-2007, 23:08
To co wg Ciebie oznacza słowo hacker?

tak jak napisal TheThunder, Signed

Ktoś tu mówił, ze jestem pr0 graczem?Bo ja nie i za takiego się nie uważam...

i slusznie bo ja ciebie tez za takiego nie uwazam

Wystarczy normalne expienie na żółwiach (mfy + exura)

pewnie - wszystko wydam na mfy, kit z uhami, eq, domkiem i innymi runami... napewno sie uda tak zrobic nawet 15mlvl _/ powodzenia... jak zrobisz to napisz na PW

@Gwi@zdk@
80bp uhow, tak, tak, wmawiaj sobie dalej

Fagaro
17-03-2007, 00:14
Pojechałeś po mnie ;( będę płakał...

Przeczytaj sobie mój poprzedni post, to zobaczysz że 9 ml na 134 levelu JEST MOŻLIWY... Masz tam nawet podany nick... (Jest to tylko 7m gp wydanych ma mfy..)

Iviona znam od 30-40 levelu. Te 7 mln kasy na mf to NIE jest duzo. sadze ze 130 ek podobna kwote wydal na uhy. On od zawsze polowal z mf, sam pamietam z 4-5 jego zgony spowodowane brakiem uhow/miloscia do mf. raz go drowala banda 80-100 waste charow, raz walil exori w 3 dragi i dostal niefortunne combo, raz mial exhousta na DL, raz mu zabraklo uhow w hero cave itp....
9 m level nie jest kwestia kasy, tylko uporu. taki knight musi prosic innych o przyniesienie mu mf. nie raz mu nosilem do vdl, poi itp. i obserwowalem jak poluje "exura, exura, exura exura" mozna bylo szaleju dostac obserwujac to. walenie exori za kazdym razem kiedy jest 2+ stworow, ivion na 110 levelu latal w plate secie i z gs. jak zrobil anihilatora to zainwestowal w lepsze eq. Pamietam tez sytuacje jak poszlismy klepac jakiegos gnojka - rp na 110 levelu prawie zabil iviona bo ten przylazl z jednym uhem i 20 bp mf, a mial wtedy ~90 level.

Carchii
17-03-2007, 10:18
mozna bylo szaleju dostac obserwujac to. walenie exori za kazdym razem kiedy jest 2+ stworow
Wytłumacz mi co w tym złego, proszę.

nock keciron
17-03-2007, 11:02
@up
Ja np. szaleju dostaję jak widzę sorca który przy każdym 1+ stworze - Vis, Vis, Vis... 0 zabawy :)

A tak wracając do posta Fagara... Wreszcie znalazł się ktoś kto ma rację ;)
Tak.. 9 ml nie jest kwesią kasy, bo o te 7m gp jest akurat najłatwiej... Chodzi tu o silną wolę... Bo który rycerz nie będzie używał uhów, kiedy wyjdzie na tym i taniej i szybciej? Nieliczni...

A tak btw. proponuję zmienić nazwę tematu na:
'Czy 9 ml knightem jest możliwy przed 100 levelem'

Carchii
17-03-2007, 11:25
Bo który rycerz nie będzie używał uhów, kiedy wyjdzie na tym i taniej i szybciej?
Leczenie się "exurą" jest tańsze niż UH'ami.

nock keciron
17-03-2007, 13:01
@up
Hmm.. O ile mi się wydaje, kiedyś ktoś liczył na tym forum, że na żółwiach korzystniej wychodzi się z uhami...
Ale jeżeli tak - zwracam honor ;)

TheThunder
17-03-2007, 13:04
Leczenie się "exurą" jest tańsze niż UH'ami.

mf = 55gp - 5gp (za viala) = 50gp
uh = 175gp

3,5mfa w cenie 1 uh'a

Uh uleczy 100 knighta za 650~hp
1 mf to jakies 100 many (czasem mniej czasem wiecej) ... wiec 350 many
350:25(bo tyle zabiera exura)=14 exur
1 exura = 55(okolo, czasem mniej czasem wiecej)hp
55*14=770

Wydaje sie wydajniejsze, lecz na huncie lepszych potworow nie uzyjesz mfow, tylko uhow, bo szybciej sie uleczysz

@Up
Wydaje mi sie, ze z mf'ami wychodzi wydajniej

Carchii
17-03-2007, 13:11
lecz na huncie lepszych potworow nie uzyjesz mfow, tylko uhow, bo szybciej sie uleczysz
"Lepszych" tzn. jakich konkretnie?

nock keciron
17-03-2007, 13:26
2up:
Wg strony Pskonejotta średnia ilość hp uleczona przez knighta 100 lvl i 6 ml wynosi 43 hp.
Zmienia to całkowicie postać rzeczy:

43*14 = 602...
Doliczam ew. zdarzenia losowe (duże szczęście knighta) i wychodzi raczej na to samo ;)

Tak btw. przepraszam, pomyliłem się... Były obliczenia, ale wskazywały one na to, że wydając pewną ilość gotówki czy to na manasy czy na Uhy - dostaniemy to samo :) Mój błąd...

TheThunder
17-03-2007, 13:32
"Lepszych" tzn. jakich konkretnie?

Wrl, Demony, Behe, Dle ...

@Up
Na 100lvlu 6mlvl?

Mf'y korzystniejsze raczej, ale niestety zajmuja wiecej capa (o duzo wiecej) ... I tu Uh'y maja duzego plusa

nock keciron
17-03-2007, 13:37
A jaki ml ma autor tematu na 100 lvl?
Tu się z Tobą zgodzę - troszkę za niski moim zdaniem ;)

Maryan
17-03-2007, 14:03
Mam 6 mlvl ale co to zmienia?

Carchii
17-03-2007, 14:20
Wrl, Demony, Behe, Dle ...
Na tych ostatnich można huncić "exurą".
Były obliczenia, ale wskazywały one na to, że wydając pewną ilość gotówki czy to na manasy czy na Uhy - dostaniemy to samo
No to były błędne bo ja 12 exurami (3 manasy => 165 gp) uleczę się średnio 1100-1200 hp, a 1 UH'em (175 gp) średnio 1000 hp.

nock keciron
17-03-2007, 15:24
No to widocznie były błędne... :)
Nie ja liczyłem, ja powiedziałem tylko, że coś takiego było...
@edit:
Mam 6 mlvl ale co to zmienia?
Siłę Twojej magii...

sat
17-03-2007, 17:55
Siłę Twojej magii...
tak bardzo to podniesie sile staku magicznego, ze hoho. samo posiadanie 6 mlvl daje tylko i wylacznie mozliwosc walenia z explo, ktore tak czy siak w zasadzie jest niepotrzebne na niskim levelu. sam mam 60 lvl i jakos explo nie uzywam bo za slabo nim wale.

nock keciron
17-03-2007, 18:08
@up:
Dobra... Może i mało, ale zmienia... Ja tylko odpowiedziałem na pytanie...