zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Komentarze do konkursu pt "Opowiadanie"

Stron : [1] 2

Ashlon
20-03-2007, 20:50
Chciałbyś skomentować czyjąś pracę, a może czekasz na ocenę własnego opowiadania? Jeśli tak, ten temat jest stworzony dla Ciebie!

Temat z regulaminem - link (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=121727).
Temat ze zgłoszeniami - link (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=121728).

Grocix
20-03-2007, 22:09
Co do pierwszej pracy... Raczej kiepska, przynajmniej mi się nie podoba... A konkurs, znając życie, wygra Slay, ripper, eerion, czy ktoś inny z "czołówki".

Yero
20-03-2007, 22:15
Co do pierwszej pracy to autor widać, że regulaminu nie czytał, gdyż tam pisze że po wysłaniu pracy nie można jej edytować, a koleś wyraźnie dał nie skończoną pracę. ;)

Belizariusz
20-03-2007, 22:32
Co do pierwszej pracy... Raczej kiepska, przynajmniej mi się nie podoba... A konkurs, znając życie, wygra Slay, ripper, eerion, czy ktoś inny z "czołówki".

To ty życia nie znasz;) Całkiem to możliwe ale wydaje mi się, że sporo osób weźmie udział w konkursie i bynajmniej, prace nie będą na poziomie tej pierwszej, którą zamieszczono.

Walekifa
20-03-2007, 23:12
Praca Gallara jest fajna.Nie przeczytałem całej,ale myślę że jak znajdę trochę czasu to wezmę się za to.

Zaphi
21-03-2007, 00:59
ha swietny pomysl i dobre nagrody jesli ktos tego jeszcze nie czytal : p
ide poczytac pierwsze prace

Kulikos
21-03-2007, 13:50
Moim faworytem jest .Matrik. Szkoda tylko, że nie dodał czegoś do swojej pracy, tylko skopiował to co już zgotował ^^

.Matrik.
21-03-2007, 13:56
@Up
Miałem coś dodać, ale wyszło by ponad 10 stron, więc wiesz...

Oxygane
21-03-2007, 16:54
hehehe, mam nadzieje, ze to ja wygram! hehehe

Sir Marilion
21-03-2007, 16:55
Ja także zamierzam wystartować.

Ciekaw jestem, jak mi pójdzie... I jak wielkie zero dostane ;)

Gallar
21-03-2007, 16:56
hehehe, mam nadzieje, ze to ja wygram! hehehe

Pacz to tak samo jak ja, zły i podły znajomy zeżarł moją sage o wiedźminie, nie pogardzę nową.
666 1337 0000 6900001 standardowy numer konta na wpłacanie 'dobrowolnych' datków na tibia.pl?

Ruppert
21-03-2007, 17:51
Zastanawiam się czy wstawić początek swojej książki, czy później już nie będę mugł z nią nigdzie startować :P

Tom The Tanner
21-03-2007, 19:03
Zobaczymy... na razie mało osób się zgłosiło. Jednak 99%, że trzy pierwsze miejsca zajmie elita. Na razie nie widzę tam niczego "wielkiego" (cudzysłów potraktuj wieloznacznie). Jednak wydaje mi się, że mój znajomy (mogę być dumny, że mam takiego znajomka!) wystawi swoje opowiadanie to zetrze wszystkich z powierzchni ziemi. Oprócz elity oczywiście, która jest wąską grupką. :P Nie, nie chodzi mi o Ignatius'a

Tym ukrytym talentem jest... miszcz Gofin!

<oklaski>

Nie żartuję! Atrament z jego gęsiego pióra zaleje wszystkich. Uciekajmy bo oto nadchodzą dni zagłady! Aaaa!

<potyka się o psią kupę, upada i umiera na zawał serca, mózgu oraz raka piersi kurczaka>

Vial

TaifunIII
21-03-2007, 19:39
Już napisałem w wordzie, ale teraz muszę tylko zamieścić :P Jak sie pisze hide..??:P

@Edit
Ok już wiem :P

KoSzaLiniok
21-03-2007, 19:49
Moim faworytem jest Oxygane!!!!! Jak to twoje opowiadanie to Gzz!! i z chcecia przeczytałbym wiecej jakby sie nie zabił chlopak :P

Thor of heaven
21-03-2007, 20:04
Taak Oxy~ po co go zabijałeś?! :P

Morgaroth
21-03-2007, 20:58
Godni przeciwnicy, ale spróbuję sił. Kto chce być moim fanem? :p

eerion
21-03-2007, 21:18
Jeśli zajmiesz III miejsce powędruje do Ciebie "Eragon. Trylogii Dziedzictwo".

Za co ta kara? =f
Naprawde nie ma lepszych książek do obdarowania?

Kenixia
21-03-2007, 21:22
Ej ale ja juz widzilam gdzies w necie prace o tym "hakerze co grał w kłejka" xD

Parys
21-03-2007, 21:42
Oxy to urodzony morderca!

Nikast Shynix
21-03-2007, 21:42
@up: Ja chyba też... I to chyba nawet nie w necie...

@prace: Na pierwszej stronie większość prac jest niezgodna z regulaminem... To już z daleka widać, że 1 stronę to one zajmą jak się je napisze czcionką 16 pt z podwójną interlinią. Ale i tak ledwo. Myślę, że część osób pośpieszyła się z pisaniem opowiadań w temacie ze zgłoszeniami. Zamiast spokojnie popracować nad tekstem wrzucili "coś" co najprawdopodobniej zostało napisane naprędce.

Oxygane
21-03-2007, 22:41
Taak Oxy~ po co go zabijałeś?! :P

Nie chcial possac ;/

Don^Mokate
21-03-2007, 22:57
@up
ehuehuehue najbardziej mi sie podobal dialog "-byles swietny, wczoraj za duzo wypilam i wiesz... ZARTUJE":D roox na razie praca Oxygane najlepsza;]

MasteR Driv3r
21-03-2007, 23:14
Oxyś bardzo sexy emo opowiadanie, tylko trza bylo dopisac co potem zrobila ta Ania :P

Arka_Sath_Wielki
21-03-2007, 23:28
Oxy - napisz do Tolkiena z prośbą o wydanie nowej części pod tytułem :
Władca Pierścieni : Ania i Paweł, albo
Ania i Paweł - tam i spowrotem" :D
znaczy, spowrotem na 10 piętro xD

Oxygane
21-03-2007, 23:39
Oxy - napisz do Tolkiena
Tolkien nie zyje od przeszlo 30-stu lat.

Gladius
22-03-2007, 02:12
Ehh nie ma co już pisać, przy pracy oxygane każda inna praca wydaje się gorsza ; ). Naprawdę GZ dla ciebie, świetne, powinno wygrać ; )

Ruppert
22-03-2007, 02:24
Oxygane, kurde nie spodziewałem się że możesz napisać coś co czyta się równie przyjemnie jak władcę pierścieni czy inne tytuły z wyższej półki.
Zrezygnowałem ze startu :) Brawo za ten tekst

eerion
22-03-2007, 07:28
Opko nie jest złe Ox.
Ale myśle, że mógłbyś stworzyć coś lepszego.
Wypatrzyłem pare błędów, fabuła kategorii "Ivul Emo"
obawiam się, że to jednak nie starczy by dostać się do wielkiej 3
Bo jest takie... Oklepane?

Jamar Dracken the first
22-03-2007, 12:42
Nie no pozazdrościć ładnego opowiadanka ;) Wciągnęło mnie na tyle, żeby doczytać do końca :p
Trzymam kciuki B)

Felixis
22-03-2007, 14:06
Aż chyba sobie całość przeczytam jego pracy :P skoro sie tak tym zachwycacie :D weźcie sobie przeczytajcie moją 8o :D może i nie wygram ale ponabijać sie można ;P

MasteR Driv3r
22-03-2007, 15:02
Feliksis: Nudnawe i średnio śmieszne, przynajmniej dla mnie...

Ruppert
22-03-2007, 17:42
Zdecydowałem się, możecie ocenić :P
Przeczytajcie i powiedzcie co sądzicie!

KUBA222
To chyba nie praca na poważnie?
Jeśli chciałeś być śmieszny to nie wyszło.

<<<Kiemi>>>
22-03-2007, 18:06
Kuba222
Rozumiem, że to miał być żart? Jeżeli nie, to pierw popatrz 20 razy co napisałeś i chociaż 3 razy przeczytaj. Przecież tam co 2 słowo jest słowo "Paweł".
W całym twoim opowiadaniu naliczyłem 23 razy słowo "Paweł (Pawła)". To nie jest mądre...wybacz :/ Co do innych prac, są nawet niezłe..nie ukrywam, że najlepiej napisał Oxygen :)

Vanhelsen
22-03-2007, 18:42
ROTFL jak ja widzę te prace co nawet 1 strony A4 nie mają to aż zal pytać, czy autorzy przeczytali chociaż regulamin...

ripper
22-03-2007, 18:50
@Gallar
Niezłe, ale stylistyka psuje obraz całości.
@Harr
Słabe.
@Tom The Tanner
Słabe.
@.Matrik.
Dość dobre.
@Xamash123
Nędzne.
@Sermi
Nędzne.
@Oxygane
Schematyczne, trochę błędów. Zbyt emo.

Reszte może skomentuję później.

Misza
22-03-2007, 18:53
Wy się nie znacie, KUBA222 napisał najlepszą pracę! Powinien wygrać, ale na bank Oxyś podał już kilka kopert kilku osobom (stąd świetne oceny jego pracy)... Ech, te układy. :<

Oxygane
22-03-2007, 18:58
@Oxygane

ROTFL! A jak Emo story moze nie byc emo? Zwaliles mnie z nog przyjacielu ;)

MasteR Driv3r
22-03-2007, 18:59
@Oxygane

Hmm, może dlatego że to Emo story? -.-

KUBA222,
To jest żart, prawda? Proszę powiedz mi że tak.... Zdania są sklecone jakby pisało je dziecko z 3 klasy podstawówki...

Sermi
22-03-2007, 18:59
@Sermi
Nędzne.

aż tak źle? :D

Gallar
22-03-2007, 19:10
@Gallar
Niezłe, ale stylistyka psuje obraz całości.

Dzięki. tam stylistyka. I tak wiem że wygram całą sage wiedźmaka. A Oxy dostanie Eragona. Jedynie drugie miejsce nie zostało jeszcze osadzone, ale z tego co wiem niektórzy już zbierają na koperty.

.Matrik.
22-03-2007, 19:14
@.Matrik.
Dość dobre.

THX, ale niestety raczej nie mam szans na podium... Mimo, że chętnie przeczytałbym Wiedźmina :]

A Eragon nagrodą za 3 miejsce? Nie czytałem, to nie wiem ale mam wrażenie, że hicior to to nie jest X[

Arka_Sath_Wielki
22-03-2007, 19:30
Byłem na Eragonie w kinie, i niestety czytalem ksiazke... Byl to czas wyrzucony w bloto. No ale lepsze cos niz nic :P. Skomentuje ktos moja prace ?? Albo w sumie chyba lepiej nie :D.

Ruppert
22-03-2007, 19:37
Ta moja też skomentujcie, bo siędzę i się zastanawiam czy na głupka nie wyjdę:P

MESSER
22-03-2007, 20:07
2 post na forum w przeciagu prawie 3 lat ; )

Napiszcie proszę coś o mojej pracy.

Co do opowiadania Oxy~ kilka razy zabrakło ogonków ^^. (Ja już tak mam jak czytam czyjąś pracę)

.Matrik.
22-03-2007, 20:31
@Arka~

Dość słabe, ale nie tragiczne. To opowiadanie czy sprawozdanie? Opis dnia? Mam wrażenie, że opisałeś swój dzień, a w dodatku na siłę. Sama budowa zdań nie jest taka tragiczna, ale... No właśnie - słabość tego tekstu leży w tym, że opisujesz konkurs etc. = dla mnie wygląda jak pisane pod przymusem :P

Chciałeś opinie, a ja wolę być szczery.

Crusher Bash
22-03-2007, 20:56
Hmm, może dlatego że to Emo story? -.-

KUBA222,
To jest żart, prawda? Proszę powiedz mi że tak.... Zdania są sklecone jakby pisało je dziecko z 3 klasy podstawówki...

Poczytaj se moje, jestem z III klasy podstawówki, moje opowiadanie to - Ziemia Wież.
To mnie obraziło, no, ale cóż, nie zawsze od każdego można usłyszeć komplement w życiu.
Skąd wiesz, że 10 - iolatki pisać nie umieja, każdy mówi jak zobaczy, że ktoś źle pisze "Jesteś z III klasy podstawówki chyba" to chyba nigdy nie widzieli jak ktoś pisze...
Ja nie uważam, że moja praca jest "boska" czy coś w tym stylu, tylko osądzacie go bez powodu...

Zigrin
22-03-2007, 20:57
Matrik byq ty no no , to żeś zabłysnął. ps. wiedzmina czytać skończyłem dziś, jak chcesz to ci załatwie za darmo xD. No i powodzenia , odezwij się kiedyś :)

ripper
22-03-2007, 21:01
ROTFL! A jak Emo story moze nie byc emo? Zwaliles mnie z nog przyjacielu ;)

Są pewne granice, coś może być emo, ale tym nie razić. Tutaj maksymalna doza 'emowatości', która nie czyni tekstu śmiesznym, została przekroczona. Anyway, niech sobie będzie emo^2. To nie jedyna wada tekstu.

Oxygane
22-03-2007, 21:09
Są pewne granice, coś może być emo, ale tym nie razić. Tutaj maksymalna doza 'emowatości', która nie czyni tekstu śmiesznym, została przekroczona. Anyway, niech sobie będzie emo^2. To nie jedyna wada tekstu.

Ripp, ja wiem, ze ten tekst jest chujowy =p Napisalem to chyba z dwa lata temu i dzisiaj smieje sie jak go czytam, ale, ze doza "emowości" zostala przekroczona, to bym nie powiedzial. Zawsze moglo byc gorzej =p.

MasteR Driv3r
22-03-2007, 21:18
Poczytaj se moje, jestem z III klasy podstawówki, moje opowiadanie to - Ziemia Wież.
To mnie obraziło, no, ale cóż, nie zawsze od każdego można usłyszeć komplement w życiu.
Skąd wiesz, że 10 - iolatki pisać nie umieja, każdy mówi jak zobaczy, że ktoś źle pisze "Jesteś z III klasy podstawówki chyba" to chyba nigdy nie widzieli jak ktoś pisze...
Ja nie uważam, że moja praca jest "boska" czy coś w tym stylu, tylko osądzacie go bez powodu...

No wiesz, ja też potrafiłem dobrze pisać (ciocia polonistka daje w kość), ale chodzi mi o to, że w takim wieku większość nie lubi czytać książek, nie zwraca uwagi na układ zdania, na błędy... Wiesz, syn znajomej chodzi do czwartej klasy a nadal popełnia błędy jakby nie chodził na lekcje ortografii... Przepraszam, że Cię uraziłem. Wiem, że nie wszyscy są "młodymi analfabetami", ale niestety takie są polskie realia, dużo rodziców nie zwraca na to uwagi lub sama popełnia błędy gramatyczne i ortograficzne (przyszłem, poszłem, wziełem, itd.)

Może troszkę OT zrobiłem, ale chciałem się wybronić :p

Mad-Sin
22-03-2007, 21:35
Oxygane... napisz ciąg dalszy, np. co się stało z Anią? :D

ripper
22-03-2007, 21:44
Ripp, ja wiem, ze ten tekst jest chujowy =p Napisalem to chyba z dwa lata temu i dzisiaj smieje sie jak go czytam, ale, ze doza "emowości" zostala przekroczona, to bym nie powiedzial. Zawsze moglo byc gorzej =p.

Och, to oczywiste = ) Gorzej może być zawsze. Czy chujowy, cóż... Ludziom się podoba. Publika z tego forum kocha wprost historyjki, wyciskające łzy z oczu = P

Kaniek
23-03-2007, 07:50
ja tylko przeczytałem tekst Oxygane'a, i nawet bardzo Mi się spodobał:P.

Parys
23-03-2007, 11:42
Och, to oczywiste = ) Gorzej może być zawsze. Czy chujowy, cóż... Ludziom się podoba. Publika z tego forum kocha wprost historyjki, wyciskające łzy z oczu = P
Oxy może zacznie pisać Harlequiny - też takie romantyczne i wyciskające łzy z oczu ((-;

Crusher Bash
23-03-2007, 14:27
No wiesz, ja też potrafiłem dobrze pisać (ciocia polonistka daje w kość), ale chodzi mi o to, że w takim wieku większość nie lubi czytać książek, nie zwraca uwagi na układ zdania, na błędy... Wiesz, syn znajomej chodzi do czwartej klasy a nadal popełnia błędy jakby nie chodził na lekcje ortografii... Przepraszam, że Cię uraziłem. Wiem, że nie wszyscy są "młodymi analfabetami", ale niestety takie są polskie realia, dużo rodziców nie zwraca na to uwagi lub sama popełnia błędy gramatyczne i ortograficzne (przyszłem, poszłem, wziełem, itd.)

Może troszkę OT zrobiłem, ale chciałem się wybronić :p

Nie ma sprawy, poprawiłeś mi humor :>.

MasteR Driv3r
23-03-2007, 15:32
W sensie, ze się ośmieszyłem czy poprawiłem Ci humor? :p

.Matrik.
23-03-2007, 15:45
Publika z tego forum kocha wprost historyjki, wyciskające łzy z oczu = P

Kto jak kto... Ja Emo omijam szerokim łukiem... (podobnie jak shorty o tej tematyce) Choć niektóre są niezłe.

Ty też raczej genialnie nie piszesz...

"10 - iolatki" - żal

Nikt nie powiedział, że WSZYSTKIE dzieci z III klasy podstawówki piszą dennie, ale akurat twoje opowiadanie jest dość słabe (ale nie bardzo). Pierwsza linijka jest genialna w maksymalnie ironicznym tego słowa znaczeniu.

@Zigrin
Prosisz się o kolejnego bana xD

Rafals from hell
23-03-2007, 16:03
sory, że dialogi nie są od nowych linijek(po to zebym mogl wicej napisac)

w wordzie wyszlo mi akurat 10 stron :P

Praca długa, ale jeżeli dialogi nie są w nowych linijkach, to praca jest nieczytelna. Wszystko zlewa sie w calość literka kolo literki... az oczy bolą ;/

MasteR Driv3r
23-03-2007, 17:48
A co z moją? Wiem zakończenie jest denne... Ale nie mialem pomyslu... Powinienem byl poczekac na wene

Sebahej
23-03-2007, 21:18
Napisalem jurz wlasne opowiadanie. Ale nie za bardzo kapuje jak zglosic je do konkursu :/ i co chodzi z tym oraz .

MESSER
23-03-2007, 21:44
Proponuję lekturę regulaminu konkursu. Oceni ktoś moje?

Napisalem jurz wlasne opowiadanie

Jezuu...

Sebahej
23-03-2007, 21:47
Napisales , ze terz chcesz wystartować. Ja terz , tylko , że nie wiem jak zglosic moją pracę do konkursu-pomorzes mi? Jesli tak-to napisz na [email protected] z góry dzienki :)

Rafals from hell
23-03-2007, 22:54
Napisalem jurz wlasne opowiadanie. Ale nie za bardzo kapuje jak zglosic je do konkursu :/ i co chodzi z tym oraz .
Drogi Panie Sebahej. Myślę, że Pana zgłoszenie będzie zamanifestowaniem braku swojego talent.. a może nie, talent możesz mieć ale jeżeli "jurz" piszesz przez "rz" to ja boję się czytać reszty opowiadania.

Apel do użytkowników. Jak możecie to skomentujcie moją pracę. Znajduję się na 4 stronie. Zależmi mi głownie na waszych opiniach, a ewentualna nagroda (na którą nie liczę zbytnio) może być tylko motywacją. W kręgu moich znajomych tekst przyjął się i każdy czeka na następne części. Chciałem wiedzieć, co wy o tym sądzicie. Jak wiadomo kolega powie, że tekst jest dobry, a w głowie myśli: "ale szajs", czyli nie powie prawdy.

Drizzt
23-03-2007, 23:42
Rafals from hell: Obczytałem twoje opowiadanie. Z tego co widzę liczysz na szczerość to też ją otrzymasz. Da się to czytać aczkolwiek ni jak nie potrafię czerpać z tego przyjemności. Co najważniejsze: Fabuła jest banalna i wręcz naszpikowana nielogiczmnościami. Jakoś nie mogę uwierzyć, że tak profesjonalna organizacja jak mroczne bractwo przyjmuje w swe szeregi ludzi prosto z ulicy, ba nawet odrazu powieża im odpowiedzialne zadania. Taich "smaczków" jest niestety o wiele więcej. Dialogi biją po oczach swą sztucznością i zapisane zostały z błędami. Dla przykładu
"- Masz jakiś pomysł? - Spytał Allen." Spytał powinno zaczynać się małą literą. Po zatym wypowiedzi bohaterów powinny być częsciej przerywane komentarzami narratora.
Tak przy okazji ustrój tego państwa-miasta to chyba bardziej oligarchia niż demokracja.

Ruppert
24-03-2007, 01:33
Oceńcie moją pracę, szczerze, zalerzy mi na waszych opiniach. Ja ocenię wszystkich ale przeczytałem dopiero pierwszą stronę. Jak przeczytam wszystkie to napiszę :)

Rafals from hell
24-03-2007, 08:43
Rafals from hell: Obczytałem twoje opowiadanie. Z tego co widzę liczysz na szczerość to też ją otrzymasz. Da się to czytać aczkolwiek ni jak nie potrafię czerpać z tego przyjemności. Co najważniejsze: Fabuła jest banalna i wręcz naszpikowana nielogiczmnościami. Jakoś nie mogę uwierzyć, że tak profesjonalna organizacja jak mroczne bractwo przyjmuje w swe szeregi ludzi prosto z ulicy, ba nawet odrazu powieża im odpowiedzialne zadania. Taich "smaczków" jest niestety o wiele więcej. Dialogi biją po oczach swą sztucznością i zapisane zostały z błędami. Dla przykładu
"- Masz jakiś pomysł? - Spytał Allen." Spytał powinno zaczynać się małą literą. Po zatym wypowiedzi bohaterów powinny być częsciej przerywane komentarzami narratora.
Tak przy okazji ustrój tego państwa-miasta to chyba bardziej oligarchia niż demokracja.

dzieki za szczerosc... jezeli chodzi o mroczne bractwo i ich rekrutacje... to wszystko wyjasni sie w kolejnych czesciach.
Bledy w dialogach wiem ze sa ;/ niestety z byt puźno zwróciem na to uwage, a... niedokonca wyjasniona przeszlosc bohaterow czy nagly koniec akcji ma za danie wprowadzisz pewna tajemniczosc... czytales Terrego Goodkinga? taki obraz bohaterow przedstawia wlasnie i Goodking... zeby dowiedziec sie cos o bohaterze jego wczesniejszym zyciu trzeba naprawde duzo przeczytac... dodam ze jego seria Miech Prawdy: sklada sie z 12 tomow, z czego od tomu 2 poznajemy bohaterów po kawałku. Cos w tym stylu probowalem wprowadzic w tym tekscie z uwagi na to ze bedzie on kontynuowany

MESSER
24-03-2007, 11:09
Rupp~

Twoja praca wydaje mi się napisana zbyt szybko, językiem zrozumiałym lecz czasami zbyt bezpośrednim. Co do błędów - masz problemy z interpunkcją. Często brakuje przecinka, innym razem stoi on w nieodpowiednim miejscu. Dodatkowo w jednym miejscu brakuje kropki. Często "powtarzają się powtórzenie". ; )
Jednak mimo wszystko praca podoba mi się. Czasami zaskakuje, ale w większości można przewidzieć co się stanie. Proponuję włożyć więcej pracy w takie "dopieszczanie", przeczytać ją jeszcze raz i z wolna wyłapać wszystkie błędy.
Liczę również na szczerą ocenę "Zlodowacenia".
Pozdrawiam,
Mess

Ruppert
24-03-2007, 11:16
Mam problemy z dyslekcją. Błędy poprawia mi Word a interpunkcja zostaje :). Zlodowacenie przeczytam ale idę po kolei a to dość żmudne :)

Mulsus
24-03-2007, 12:02
A mi podoba się historia Ascon'a. Ciekawie napisana :)

MasteR Driv3r
24-03-2007, 17:14
@Sio,
Nudne, banalne... poza tym czcionka 11 to chyba 1/4 strony zajmuje

Sio
24-03-2007, 17:50
Ehh wiem myśle nad lepszym

Rethfing on Aldora
24-03-2007, 18:11
Opowiadanie Frajerr'a to przerobiona historyjka z Jakubem Wędrowyczem i Kostuchą, tylko niektóre elementy przerobił.

Sebahej
25-03-2007, 20:06
Uważam, że najlepsza praca to ta druga, długa, ciekawa i troche śmieszna.

.Matrik.
25-03-2007, 20:16
A może ktoś oceni moją? Opinię Kulikosa i Rippera już znałem :P

ripper
25-03-2007, 20:54
@Arka_Sath_Wielki
Słabe. Fatalna stylistyka. O niczym.
@MESSER
Stylistyka leży, błędy interpunkcyjne, ortograficzne. Opowiadanie nielogiczne (nawet bardzo) momentami, o niczym.
@MasteR Driv3r
Ortografia, interpunkcja, stylistyka - leżą. O niczym.
@Ruppert
Stylistyka leży. Błędy interpunkcyjne. Nielogiczności.
@smiechosz
Przede wszystkim błędy ortograficzne i interpunkcyjne.
@MJowitek
O niczym, bez opisów, fatalna stylistyka.
@Rafals from hell
Ortografia, interpunkcja - słabo. Stylistyka leży. Tekst nudny i ubogi.
@Ziutek666
Błędy interpunkcyjne i masa powtórzeń. Słabe.
@Lord Wlodek
Beznadziejna stylistyka, i co to w ogóle ma być?

Jezus
25-03-2007, 23:27
Moje byście przeczytali :P
wszystkie posty przeczytałem i nikomu sie przez moje nie chciało przebrnąć
liczę na solidną krytykę xD

TaifunIII
25-03-2007, 23:29
A czytał ktoś "Chłopiec który interesował się śmiercią" ?? Jest na 2 stronie. jak ktoś przeczyta to niech da komentarz

ripper
25-03-2007, 23:44
@Jezus
Sporo powtórzeń i chyba kilka interpunkcyjnych, ale tragicznie nie jest. Powiedzmy, że jedna z lepszych prac tutaj (chociaż wcale 'dobrą' bym jej nie nazwał).
@Taifun III
Słabe. Stylistyka leży, fabuła nędzna. Do tego błędy interpunkcyjne.
@wyrdfell
Masa powtórzeń, błędy interpunkcyjne, jakaś literówka, nielogiczność pod koniec, kilka razy pomieszana składnia. Fabuła nędzna.

Jezus
26-03-2007, 09:53
Dzięki Rip xD

Oxygane
26-03-2007, 11:59
Kurde, to ja mialem calkiem niezla opinie rippera =p

.Matrik.
26-03-2007, 16:05
Teraz tylko czekać, aż Ripper wskaże kto zajął jakie miejsce :]

Gallar
26-03-2007, 18:49
Kurde, to ja mialem calkiem niezla opinie rippera =p

To jak ja.
No, komentujcie, ja chce wiedźmina, bo mi mój komplecik ktoś zjadł.

zytus
26-03-2007, 21:15
Ja też chyba w wezmę udział mimo że taka potężna konkurencja na miarę carrefoura jest tu niniejszym obecna. Prace nad opowieścią mą trwają i mają się dobrze. Ale nie wiem jak skończyć. Więc z nagrodami to poczekajcie na waszego mistrza :p

.Matrik.
26-03-2007, 21:53
@Gallar
Ja to wiedźmina też chętnie przyjmę (nie czytałem :(), ale przy takiej konkurencji... Achaji też nie mam więc chętnie się zaopiekuję... A miejsce trzecie będzie wyróżnieniem :P Choć książka też się przyda...

Ziutek666
26-03-2007, 22:11
Achaja jest IMHO największym syfem, jaki kiedykolwiek wyszedł spod pióra Ziemiańskiego*. Polecam(tego samego autora) Zapach Szkła - bodajże trzy nagrodzone Zajdlem opowiadania i kilka innych.

*Niemniej jednak, lepszy rydz niż nic :P

Belizariusz
27-03-2007, 11:20
Moim skromnym zdaniem jako nagrodę, powinni dać coś twórczości Gemmella. A tak właściwie dlaczego już ustaliliście jakie miejsca zajeliście, przecierz to nie Riper będzie oceniać:p

smiechosz
27-03-2007, 13:53
Jakby ktoś miał chwilkę czasu na poczytanie mojej pracy, chętnie posłucham krytyki. Nieważne czy pozytywnej, czy negatywnej, na tym polega krytyka -.^

Tom The Tanner
27-03-2007, 17:40
O moim nawet nikt słowem nie wspomniał. ;< Buuu... (jak co, to dół pierwszej strony chyba :D).

Vial

Jezus
27-03-2007, 19:12
smiechosz
jeżeli chodz o sposób napisania to podoba mi się, jednak dość oklepane - brak 'tego czegoś'
oxygane
puki co najciekawsza praca jaką dane mi było przeczytać - jednak sądzę że wygra jakaś fantastyka
pan yuzek
nic ciekawego mowiac delikatnie
gallar
ciekawe, wciągające... chyba mój faworyt

chciałem dodać że wymienione przeze mnie oceny Waszej
twórczości to tylko moje zdanie i nie chcę nikogo obrazić !
to by było na tyle :P

Oxygane
27-03-2007, 19:43
oxygane
puki co najciekawsza praca jaką dane mi było przeczytać - jednak sądzę że wygra jakaś fantastyka

Drogi krytyku literacki, pisze się "póki".

Jezus
27-03-2007, 21:28
nie bądź taki kąśliwy
"drogi krytyk literacki" ma cały pakiet: dysleksja dysgrafia i dysortografia
z resztą wypowiedziałem tylko swoje zdanie :/

ripper
27-03-2007, 22:15
Dysmózgowie najpewniej. Przed wysłaniem wrzucaj teksty do Worda albo używaj FF2.

Mathea
27-03-2007, 22:40
nie bądź taki kąśliwy
"drogi krytyk literacki" ma cały pakiet: dysleksja dysgrafia i dysortografia
z resztą wypowiedziałem tylko swoje zdanie :/

Lenistwo a nie pakiet. Taki pakiet to wymówka - chciałbyś - nauczyłbyś się.

Ignatius Fireblade
28-03-2007, 11:53
Ło ciu... Dopiero teraz zobaczyłem temat... Trza będzie coś napisać. Nie ma sensu wstawiać nic starego... Co więcej, mam nawet pomysł :]

<Ignaś patrzy na kalendarz, zerka na termin> Pfff... Git, bez problemu się wyrobię :D

Co do poziomu prac... Jest kilka niezłych. Może być trudno, ale w końcu wyzwanie to wyzwanie :D Kurde, szkoda, że "Złomowisko" zarezerwowałem do innych celów, byłby gotowy horrorek.

Ciekawe, musiałbym zająć trzecie miejsce, bo zarówno Wiedźmaka, jak i trylogię Achajki mam :P

(tak naprawdę, to eerion wcześniej mi o tym pisał, ale wyleciało mi z głowy XD)

Jezus
28-03-2007, 12:31
Lenistwo a nie pakiet. Taki pakiet to wymówka - chciałbyś - nauczyłbyś się.

a co miałeś cokolwiek z tego co wymieniłem że sie wypowiadasz znawco?

a co do chciałbyś - wierz mi że bardzo chce i mnóstwo czasu poświęcam aby się pozbyć tych "dysów"
Możliwe że pewna (znaczna) grupa osób załatwia sobie papiery na "dyse" aby mieć pewne przywileje (tj więcej czasu na egzaminach i trochę inne zasady oceniania)
ale gdyby to była kwestia lenistwa to nikt by nie wymyślił żadnej dysgrafii dysortografii i dysleksji
a Twoją opinię na ten temat uważam za conajmniej krzywdzącą

Oxygane
28-03-2007, 13:06

Mathea to kobieta, swiadczy o tym nick konczoncy sie samogłoską "a".

Mathea
28-03-2007, 13:48

a co do chciałbyś - wierz mi że bardzo chce i mnóstwo czasu poświęcam aby się pozbyć tych "dysów"
Możliwe że pewna (znaczna) grupa osób załatwia sobie papiery na "dyse" aby mieć pewne przywileje (tj więcej czasu na egzaminach i trochę inne zasady oceniania)
ale gdyby to była kwestia lenistwa to nikt by nie wymyślił żadnej dysgrafii dysortografii i dysleksji
a Twoją opinię na ten temat uważam za conajmniej krzywdzącą

Jak powiedział Oxygane - jestem kobietą, więc oh, skrzywdziłeś mnie, biorąc mnie za faceta! ;f

No cóż kolego, życie, nie wszyscy będą Ci na każdym kroku słodzić, a ja tylko i wyłącznie wyrażam swoją opinię na ten temat, którą popierają praktycznie wszyscy, których znam, więc proszę nie wyjeżdżaj mi tu z tekstem, że Cie krzywdzę.

Jezus
28-03-2007, 13:54
nie oczekuje żeby mi ktokolwiek słodził
po prostu podważyłem jak to wyraziłeś "Twoją opinię" na temat o którym nie masz pojęcia

ja tu sie żreć z nikim nie chce ale jak ktoś gada takie bzdury "że wystarczy chcieć i dysleksja przejdzie" to po prostu niemogę się niekłócić

Mathea
28-03-2007, 14:01
JESTEM KOBIETĄ!

Ktoś jeszcze nie zauważył?

A ja nadal stoję przy zdaniu, że jakbyś chciał to byś się nauczył - idealny przykład - mój ex, chciał i się nauczył.

Koniec tematu.

Dwimenor
28-03-2007, 14:23

Może Mathea nie, ale ja(i nie kryję się z tym) jestem dyslektykiem. I powiem tak: to można "wyleczyć", to można zwalczyć. Można pozbyć się nawyku pisania nieortograficznie. Wymaga to ciężkiej pracy i ciągłej samokontroli(której u ciebie nie widać). Mi zajęło 4 lata doprowadzenie mojej pisowni do stanu w którym cały tekst nie podkreślany jest na czerwono. Kiedy startowałem na forum to był jeszcze okres robienia wielu ortów(tak-u mnie to był poważny problem-około 3 błędów w 10 słowach, przy 100% znajomości zasad i regułek). Więc proszę nie pisz, że:
"ja tu sie żreć z nikim nie chce ale jak ktoś gada takie bzdury "że wystarczy chcieć i dysleksja przejdzie" to po prostu niemogę się niekłócić"
bo jak widzę, to mnie coś zalewa. Naprawdę-wystarczy chcieć włączyć worda/OO writera/firefox'a 2 i nie będzie widać przynajmniej efektów.

Powiem szczerze-nie widać abyś coś robił. Chyba, że przez "dużo czasu" rozumiesz cotygodniowe zajęcia z panią psycholog. Wiesz ile ja siedziałem w ciągu pierwszych 2 lat "terapii"? 3-4 godzinny dziennie spędzone nad pisaniem wypracowań(byle jaki temat, oby tylko pisać. Jak brak weny-rodzice dyktowali mi książki), wszystko w wordzie z wyłączoną autokorektą. Teksty po prostu roiły się od ortów, ale z czasem, z miesiąca na miesiąc było tego coraz mniej.
a Twoją opinię na ten temat uważam za conajmniej krzywdzącąPrawda boli.
Za parę lat (o ile naprawdę będziesz chciał nad dysekcją pracować) zrozumiesz.

A teraz-przepuszczaj wszystkie posty przez jakiś program. Posty powyżej ja ci odpuszczę, ale za kolejne tak kaleczące język polski już mogą posypać się ostrzeżenia.

Swoją drogą-wiesz ile błędów popełniłem w tym poście, przed ich sprawdzeniem? Zobacz sobie wersję oryginalną przed korektą

Może ripper nie, ale ja(i nie kryję się ztym) jestem dyslektykiem. I powiem tak: to można "wyleczyć", to można zwalczyć. Można pozbyć się nawyku pisania nieortograficznie. Wymaga to ciężkiej pracy i ciągłeś samokontoli(której u ciebie nie widać). Mi zajeło 4 lata doprowadzenie mojej pisowni do stanu w którym cały tekst pokdreślany jest na czerwono. Kiedy startowałem na forum to był jeszcze okres robienia wielu ortów(tak-u mnie to był powarzny problem-około 3 błędów w 10 słowach, przy 100% znajomości zasad i regułek). Więc proszę nie pisz, że:
"ja tu sie żreć z nikim nie chce ale jak ktoś gada takie bzdury "że wystarczy chcieć i dysleksja przejdzie" to po prostu niemogę się niekłócić"
bo jak widzę, to mnie coś zalewa. Naprawdę-wystarczy chcieć włączyć worda/OO writera/firefox'a 2 i nie będzie widać przynajmniej efektów.

Powiem szczerze-nie widać abyś coś robił. Chyba, że przez "dużo czasu" rozumiesz cotygodniowe zajęcia z panią psycholog. Wiesz ile ja siedziałem w ciągu pierwszych 2 lat "terapii"? 3-4 godzinny dziennie spędzone nad pisaniem wypracowań(byle jaki temat, oby tylko pisać. Jak brak weny-rodzice dyktowali mi książki), wszystko w wordzie z wyłączoną autokorektą. Teksty po prostu roiły się od ortów, ale z czasem, z miesiąca na miesiąc było tego coraz mniej.
a Twoją opinię na ten temat uważam za conajmniej krzywdzącąPrawda boli.
Za parę lat (o ile naprawdę będziesz chciał nad dyslekcją pracować) zrozumiesz.

A teraz-przepuszczaj wszystkie posty przez jakiś program. Posty powyrzej ja ci odpuszczę, ale za kolejne tak kaleczące język polski już mogą posypać się ostrzeżenia.

Swoją drogą-skończmy temat dysleksji, bo robi się nieciekawie. Jak pan Jezus chce podyskutować o tym problemie-zapraszam na pw.

Jezus
28-03-2007, 14:28
Mathea -> przepraszam za pomyłkę
i zakończmy ten temat bo ta dyskusja do niczego nie prowadzi, a można by ją ciągnąc jeszcze bardzo długo

Felixis
28-03-2007, 17:09
a jak ja mam końcówke "-is" to jestem mężczyzną czy kobietą? 8o :evul:

Hehe, sam zdecyduj ;)

chyba sama ;P bo jestem kobietą ;D

zytus
28-03-2007, 20:51
Mam małe pytanko. Otóż mam opowiadanie bez zakończenia. I nie wiem czy mógłbym je wstawić, a kiedyś powstawiałbym kolejne części. Taka historia z napisem "ciąg dalszy nastąpi".

Wern
28-03-2007, 22:32
Mam 1 Pytanie czy jak bd pisał te opowiadanie to mam uzywac słów "manafluid"<mf> czy "mikstura która dodaje mane" ?? Czy można pisać jak sie chce??

Z Góry THX!! = P

Gallar
28-03-2007, 22:46
Mam 1 Pytanie czy jak bd pisał te opowiadanie to mam uzywac słów "manafluid"<mf> czy "mikstura która dodaje mane" ?? Czy można pisać jak sie chce??

Z Góry THX!! = P

O KUŹWA PADŁEM +D

Myślę, że manafluid będzie okej ( - ;

Thot
29-03-2007, 00:22
Czasu niewiele, ale może i ja zdążę. . .

Tomu$13
29-03-2007, 16:37
sd leee :D:D:D:

Don^Mokate
30-03-2007, 00:49
Mathea to kobieta, swiadczy o tym nick konczoncy sie samogłoską "a".

Kuba tez sie konczy na "a"

Jezus
30-03-2007, 01:30
Kuba tez sie konczy na "a"
"Kuba" to zdrobnienie od Jakub.

dambibi
31-03-2007, 15:22
oryginalnie napisane przez:Jezus
"Kuba" to zdrobnienie od Jakub.
Pomyłka mój kolega niema na imię Jakub tylko Kuba.

PS:jest nawet taka piosenka-Pije Kuba do Jakuba............
w końcu to o czymś świadczy

Jezus
31-03-2007, 18:23
to są to 2 różne imiona?
myślałem że "kuba" występuje tylko jako zdrobnienie :p

Nedomanus
31-03-2007, 19:26
mogę prosić o jakieś opinie o mojej pracy ?^^

rananel
31-03-2007, 20:46
cóż biore udział w konkursiku (Łowca Wilków), ale wątpie bym coś zdobył...

NA necie znaleść można nieskończenie wiele fanficków, fantasy i horrorów jest od ... bardzo dużo. Co to za sztuka np. zmienić trochę Liczmistrza, jeśli ktoś grał w WH? Komisja może nawet się nie zorientować...

Jeszcze jeden koment do mojej pracy - praca była dość często publikowana w necie (khaash to moja ksywa) oraz brała udział w kilku konkursach (została także opublikowana w zbiorkach konkursowych). Mam do niej pełne prawo - mogę potwierdzić to wysyłając do jury kserokopie dowodu osobistego, wersje roboczą opowiadania wraz z poprawkami lub kontaktując się osobiście.

Felixis
01-04-2007, 11:18
sugerujesz że sam tak zrobiłeś? :P

U nas na infie gość to rozwiązał tak, że poscalał teksty i mieli przekopane bo pół klasy zrobiło "razem" zadanie, każdy po kawalku i sobie potem połączyli w jedno i każdy sam poprawiał błędy ;P

tyle że to było przepisywanie książki z historii...

rananel
01-04-2007, 12:01
W sumie to nic nie sugeruje to moja praca i stoi na dość niskim poziomie. Jeśli miałbym coś kopiować to znalazłbym lepszą.

ripper
01-04-2007, 16:35
Twój tekst czy nie - nie ma się o co kłócić, bo napisane wprost tragicznym językiem, a do tego jest przewidywalne i schematyczne.

FaFa
01-04-2007, 19:33
Rananel - twoja praca strasznie zalatuje mi Mroczną Wieżą Kinga. Zapewne to zainspirowało cię do jej napisania co mnie szczerze mówiąc odrzuca. Nie jest to nic orginalnego.

\/ Borcio - Mnie jakoś ten tekst nie porywa. Raczej za krótki, stylistycznie nie najlepszy oraz fabuła kiepska.

Borcio88
01-04-2007, 21:46
Mam prośbę, mógł by ktoś ocenić moje wypociny? nie jest tego dużo.

http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=1338203&postcount=51

Sebahej
02-04-2007, 15:58
Moje opowiadanie to te pierwsze na 7 stronie. Zmarnujcie troche swojego wspaniałego życia na przeczytanie go. Bardzo zależy mi na waszych opiniach i głosach (ale Szczerych!!) Napiszcie co wam się podobało i nie. Co można było dodać, a co wyciąć itd.
- Tytuł: "Bitwa o Thirane, bitwa o władzę..."
- Piszcie na forum lub odeślijcie e'mailem na [email protected]
- bardzo prosze, zależy mi na waszych ocenach.B)

nic tu nie ma - hehe:D 8o to takie spóźnione prima'aprilis!!

Jogi92
02-04-2007, 16:28
Praca Xamash123 wyglada jak jeden wielki worek z ktorego wszystko się wysypuje ;] .

DR.UTi
02-04-2007, 18:07
Mam prośbę, mógł by ktoś ocenić moje wypociny? nie jest tego dużo.

http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=1338203&postcount=51

Masz tutaj kilogramy błędów stylistycznych. Jest to dość chaotyczne np.

"i musiał wynająć pokój w tym hotelu"
- jakim hotelu? co to za hotel? Gdzie on się znajduje. Czytelnik nie może się domyślać. Ty masz przedstawić sytuację tak, aby czytelnik był świadom istotnych szczegółów. Dochodzi również pytanie, dlaczego musiał? Został zmuszony, czy może wynikło to z zaistniałej sytuacji. Jakiej sytuacji?.

"Siadł przy stoliku i spojrzał na jakiegoś biznesmena przy ladzie. Czemu to
zrobił? Ponieważ miał portfel, wypchany po brzegi."
- Czemu co zrobił? Dlaczego usiadł z biznesmenem, czy dlaczego na niego spojrzał? Kto miał portfel wypchany po brzegi? Bohater opowieści, czy napotkany biznesmen?

"Biznesmen sie odwraca od lady"
-odwraca się.

"kupował a potem"
- przed "a", "że", "gdyż", "iż" itp. oraz "który" dajemy przecinek. Przed drugim "i" w zdaniu, także dajemy przecinek.

Na dzień dzisiejszy, dałbym Ci 2+ za wyobraźnie. Nie dbasz o stylistykę, zaniedbujesz znaki interpunkcyjne, piszesz nielogicznie. O ortografach już nie będę wspominał. Popraw tą prace, inaczej masz nikłe szanse w jakimkolwiek konkursie literackim, nawet na wygranie "Akademii Pana Kleksa"...

Borcio88
02-04-2007, 20:36
Dzięki UTi. Masz racje w wszystkim. To było pierwsze opowiadania jakie w życiu napisałem, w szkole zawsze brało sie byle co z neta :p . Brakuje mi wszystkiego oprócz weny, w głowie układa mi sie piękna historia ale jak trzeba ją ubrać w słowa to wychodzi jak wychodzi :( . Jeszcze raz dzięki że ci się chciało.

Misza
02-04-2007, 22:35
@Kwadratowe Koło: opowiadanie... przewidywalne. I to bardzo. Kilka powtórzeń i potknięć stylistycznych. Rozbawiło mnie 'uciekł z pracy klasowej z POLSKIEGO'. Fajny Holender (...jasny!), nie ma co. ;) Takie trochę emo. I jak jakiś dziennikarz tu zajrzy, w 'Fakcie' lub innej 'Rzeczypospolitej' będziemy mieli wykład o szkodliwości gier...

@edit: aha, ciekawe jeszcze były te 'salcesony i spaślaki' - takie słowa nie pasują do narracji w opowiadaniu (do dialogów - oczywiście)...

@edit2: z ciekawości wkleiłem do Worda - kilka literówek, głównie braki ogonków. Poza tym pisze się 'egoizm', nie 'egoistyczność', to tak na przyszłość. ;)

FaFa
02-04-2007, 22:47
Sebahej - skoro ci zależy na komencie to prosze bardzo:
Po pierwsze pomysł z tą boską istotą jaką jest Irlan, który przez lata nie opuszcza swojego pałacu żeby w końcu z niego wyjść i zakochać się w jakiejś kobitce to straszna lipa.
A potem ta boska istota umiera jak normalny śmiertelnik. Kolejnie utarty już przez wielu wątek dwóch skłuconych braci - żadna nowość.
A ta stu-tysięczna armia? Tez niewypał. Władcy tej krainy byli az tak ograniczeni, że nie mieli wcześniej zielonego pojecia iż coś się święci?
No i ciekawe ile zeszło tej armia przekroczanie: "niewielki drewniany mostek" i jak tego dokonali?
"Zargon postanowił odwiedzić miejscowe gospodarstwa i zgrabić dużą sumkę złota tylko i wyłącznie dla siebie" - Stać go było na 100 tysięcy wojowników, a musiał sam się fatygować do jakichś wiosek?
"jednak nie wiedział, że to go morze zgubić…" - co to było za morze?
Jak przeczytałem ten kawałek w którym Zargon przychodzi do jakiegoś myśliwego żeby mu zabrać sakiewke to myślałem, że padne ze śmiechu :)
"poskładał krzyż" - to chrześcijanie też tam byli ?
"żeby nie wzbudzać podejrzeń" no tak bo fakt, że strzelał do straznika z łuku i ogłuszył go nie wzbudzi żadnych
"łańcuchami !, inne" - wykrzyknik to raczej kończy zdanie i przecinek jest zbędny.
"Ten sam co zagonił Tiragorna do roboty, czyli ten z jednym okiem." - przecież to woła o pomstę do nieba.
Nie mam siły wymieniać reszty tych głupot, a mógłbym jeszcze bardzo długo. Jest pełne nielogiczności, fabuła to dno. Żałuję każdej minuty poświęconej na przeczytanie tego badziewia. Prosze odpuście sobie zamieszczania takich prac.
Aha , chciałeś żeby napisać co się podobało, a co nie. Mianowicie nie podoba mi się nic w tym opowiadaniu. Co mozna zmienić? Najlepiej dać sobie spokój z pisaniem ...

eerion
03-04-2007, 00:17
Ja od siebie powiem tak, ze miło by mi było jakby top3 zajęli Skrybowie ^^
Tylko na chwile obecną to oznacza, że wszyscy skrybowie musieliby wygrać (o których wiem, że coś napiszą).
Choć mam nadzieję, że reszta też coś napisze. Slay się sam skreślił, ale Ripper, może coś skrobnie. Może Grinion mimo przerwy czy Adolphie.
Fajnie by było.
Z takimi ludźmi nie szkoda przegrać, a zwycięstwo by cieszyło o wiele bardziej ;)

Dakar de'Slayer
03-04-2007, 17:23
To może i na moje okiem rzucicie?
Strona 6, jakoś pod koniec...

Thamion
03-04-2007, 22:19
Achh... chyba też się załapię na ten konkurs... do tej pory widziałem kilka prac dobrych, aczkolwiek niewiele oryginalnych. Nie twierdzę, że moja będzie dobra lub oryginalna, ale zawsze coś.

Sebahej
03-04-2007, 23:00
Sebahej - skoro ci zależy na komencie to prosze bardzo:
Żałuję każdej minuty poświęconej na przeczytanie tego badziewia. Prosze odpuście sobie zamieszczania takich prac.
Aha , chciałeś żeby napisać co się podobało, a co nie. Mianowicie nie podoba mi się nic w tym opowiadaniu. Co mozna zmienić? Najlepiej dać sobie spokój z pisaniem ...

:( Twoj komentarz był szczery (aż za bardzoX( ) i za to Ci dziękuje. Ale jak jesteś taki cfany to napisz , na której stronie jest twoje opowiadanie, to Ja też przeczytam( wcale nie mósisz ) A może nie masz? To był by wstyd!!:evul:

Ale chyba jednak zapomniałeś, że to nie być książka, ani jakaś powieść czy baśń itd. tylko zwykłe opowiadanie.

"Niech wygra najlepszy...:cup: "

FaFa
03-04-2007, 23:40
Ale chyba jednak zapomniałeś, że to nie być książka, ani jakaś powieść czy baśń itd. tylko zwykłe opowiadanie.

Oczywiście, że opowiadanie. Jednak za stosowne uważam żeby trzymało się ono kupy :) (chociaż troszke, tyci tyci)

" wcale nie mósisz " - Nie mUsze i dobrze o tym wiem. (Już w tym temacie była wałkowana ortografia ale to strasznie rani oczy)

"A może nie masz? To był by wstyd!!" - Jeśli moja praca była by na poziomie twojej to wstydem było by jej zamieszczanie. Może więc lepiej oszczędze tej męki światu?

Nie mówiłem, że jestem lepszym pisarzem od Ciebie. Pracę może zamieszczę, może nie. Jednak wątpie żeby twoja opinia była obiektywna ;)

Sebahej
04-04-2007, 18:37
Nie mówiłem, że jestem lepszym pisarzem od Ciebie. Pracę może zamieszczę, może nie. ;)

Zauważyłem, że oceniłeś nie tylko moją pracę, ale i innych. Żaden z twoich komentarzy nie był pozytywny. A jak by tego było mało nie masz WŁASNEGO opowiadanka. Na końcu mówisz jeszcze, że nie jesteś lepszym pisarzem ode mnie . ( Moja praca nie jest taka zła, chyba, że te błedy logiczne to tak...)
Uważam, że masz za wysoki mniemanie o sobie... :( Nie uwarzasz, że to troche dziecinne:baby:

.Matrik.
04-04-2007, 19:23
@Sebahej
On nie musi mieć pracy by komentować. Jeśli się zna - robi co uważa. Może się nie znać, mówić co chce - nie chcesz, olej. KAŻDY ma prawo komentowania a teksty w stylu "jak jesteś taki kozak to sam coś zrób" są poniżej krytyki...
Zresztą, on ma rację co do twojego tekstu...

PS. Sor, ale zachowujesz się jakbyś chciał zaszpanować nauczeniem się nowej funkcji - hide ;/

Thamion
04-04-2007, 20:30
Ja chciałbym przeprosić za d-post w temacie z wystawianiem prac. przez przypadek kliknąłem dwa razy.

Przepraszam również za nie schowanie tekstu. Nie umiem :)

Mathea
04-04-2007, 21:43
Zauważyłem, że oceniłeś nie tylko moją pracę, ale i innych. Żaden z twoich komentarzy nie był pozytywny. A jak by tego było mało nie masz WŁASNEGO opowiadanka. Na końcu mówisz jeszcze, że nie jesteś lepszym pisarzem ode mnie . ( Moja praca nie jest taka zła, chyba, że te błedy logiczne to tak...)
Uważam, że masz za wysoki mniemanie o sobie... :( Nie uwarzasz, że to troche dziecinne:baby:

No i co, że nie napisał własnego opowiadania? Ma to jakiekolwiek znaczenie? Raczej nie, choć Ty jednak czepiłeś się tego jak nie wiem co.
Twoja praca fatalna, błędów pełno wszelakiej maści. Rozumiem, że uważasz ją za wyśmienitą, bo sam ją pisałeś, ale nie oczekuj, że innym będzie się ona podobać - każdy ma prawo wyrazić własną opinię, w tym przypadku była to akurat krytyka, którą odebrałeś jako atak. A krytyka atakiem nie jest, powinieneś więc wziąć ją pod uwagę i ze schowanym honorem i dumą do kieszeni przyznać rację, wyciągając z niej wnioski na przyszłość.
Tyle ode mnie. ;]

FaFa
05-04-2007, 01:55
Sebahej - Jeśli chodzi o mnie to osobiście nic do Ciebie nie mam. Według mnie twoja praca jest bardzo słaba i to wyraziłem w swoim komencie. A na to czy moja praca się ukaże to wpływu i tak nie masz. Jeśli chcesz mnie sprowokować to ci się to nie uda.
Dlaczego nie wyraziłem się o żadnym opowiadaniu pozytywnie? Po pierwsze nie przeczytałem wszystkich. Chociaż z tego co wyczytałem to jest kilka prac niezłych. Ale nie ma takiej, która by mnie rzuciła na kolana. Natomiast jest kilka beznadziejnych.
"praca nie jest taka zła" - Za wysokie mniemanie to chyba ty masz. ;)
Ja napisałem pracę przyznaje. Ale samemu trudno ocenić czy ona sie nadaje na konkurs. Nie chce żeby to była praca za, którą musiałbym się wstydzić. Więc jeszcze sie wstrzymam.
Aha i nie uwaŻam, że to dziecinne. (Chłopie weź przepuść swoje teksty przez worda. Chyba na tyle cię stać?)

Felixis
05-04-2007, 14:34
FaFa, pokaż ją komuś żeby ocenił :P jakiemuś koledze czy coś :D najlepiej komuś kto sie wszystkiego czepia, albo komuś kto ma prace już zamieszczoną

Qdłaty
05-04-2007, 22:58
Ludzie, to jest temat do komentowania prac. 2/3 posty to kłótnie. Nie dorośliśmy do krytyki to nie piszmy opowiadań :/. Ja swoje napisałem już dość dawno, a nie doczekałem się żadnej opinii. Może ktoś się pokusi o ocenę? Post numer 34. Pozdrawiam.

FaFa
06-04-2007, 00:09
Postanowiłem, że pokusze się o ocenę twojej pracy Qdłaty. Więc po kolei.
Osobiście nie bardzo mi się podoba osadzenie akcji w świecie Tibijskim przyznaje jednak, że niektóre opisy mi sie podobały.
Dopatrzeć można się kilka nieścisłości i nielogiczności.
"Morten zadał pytanie które nurtowało wszystkich" - Na pczątku przedstawiasz bohaterów ale nie ma tam żadnego mortena. Więc skąd on się wziął.
Jest też masa błedów stylistycznych oraz literówki.
W sumie to opowiadanie strasznie bajkowe czyli takie jak cała Tibia. Do mnie ono nie trafia, aczkolwiek nie jest najgorsze.

Qdłaty
06-04-2007, 00:40
No nareszcie :) Dzięki wielkie. A co do "mortena" to najpierw tak miał się nazywać, dopiero potem doszedłem do wniosku, że można by ponadawać bohaterom nicki z tibii skoro całe opowiadanie jest tibijskie :P No i musiałem później przegapić to miejsce kiedy zmieniałem imiona. Jeszcze raz- dzięki.

FaFa
06-04-2007, 02:13
Przeczytałem kilka prac więc skomentuje.
Avelon - Można widzieć gdzie zgubiłeś opisy? Występują tylko jakieś szczątkowe. W dodatku historia 16-letniego chłopca zabijającego potwory morskie, ogromne wilki oraz podróżującego w czasie to raczej kiepski motyw. Tylko tyle, że osadzone w wymyślonym przez siebie świecie. Ale świecie nie mającym prawa bytu (miecze, roboty itp.). W sumie fabuła też ciepśniutka. Nie wiadomo wogule o co w tym biega. I to co w większości innych prac czyli stylistycznie do kitu.
asdf1906 - "Klan Wilka" - Jedenasto letni chłopiec mordujący dorosłych i dużo silniejszych wojowników to też kicha. Opowiadanie pełne nielogiczności. Stylistyka leży.
"Około stu mężczyzn z toporami w rękach maszerowało w stronę osady" - Obrońcy ostrzelili ich pięcioma salwami po około 40 strzał. A oni jeszcze dobiegli do murów i o mało nie zniszczyli osady. Jacyś nieśmiertelni?
Podsumowując jest to praca słaba. Ale na tle tego co już czytałem w tym temacie to nie najgorsza ;)

eerion
06-04-2007, 07:45
Kurczaki, robi się coraz ciekawiej.
Ignatius nie ma czasu i wrzuci tekst awaryjny.
Mój tekst rodzi się w ciężkich bólach i wybitny to on raczej nie będzie.
huhu, może być masa niespodzianek w tym konkursie

Ignatius Fireblade
06-04-2007, 09:53
Ano tak. Zdażyły się kłopoty i musiałem posilić się nieco innym tekstem. Jednak mam nadzieję, że i ten przypadnie wam do gustu. Zyczę miłej lektury, a ja moghę znów wrócic do pisania Alrui :P

Thamion
06-04-2007, 12:44
Może skomentuję nieco opowiadanie Ci3by:

przystąpić do naszego kręgu Magów?, Aff bez zastanowienia, jako jeszcze młody, oraz

Przed tym wtrąceniem powinna być chyba pauza. A przed "oraz" się chyba nie daje przecinka

Powstać Afterlife

Powstań?

zapanować pokuj

??

Niechce

Nie chcę?

tego kotka. –Afterlife, ufam tobie, spróbuj to zrobić. –Boję się

Powinien być enter przed następbną kwestią dialogu. Poza tym chyba raczej "ufam CI"

spotkasz tam, szczury oraz Trolle

źle przecinek. Poza tym oprócz szczurów i Trolli coś tam jeszcze powinno być w tym lesie. Chociaż niedźwiedź jakiś...

Wyciągnął z niej wszystko co sprawi, że głodny nie będzie

To zdanie takie trochę dziwne...

trolli Trolli

Zdecyduj się, czy traktujesz trolle jako rasę, czy potwory

Zobaczył wizję palącego się jego ścierwa

Na pierwszy rzut oka wyadje się, że chodzi o ciało jego dziadka. Poza tym o ludzkich trupach mówi się raczej "ciało", lub "trup". Ścierwo jest hmm...
niaładne.

przyjął ten sen do serca

Wziął?

zobaczył zbliżające się hordy orków przeszukiwających las w niewiadomym celu. Afterlife zdziwił się na widok orków,

powtórzenie "orków".

mistrz Mistrzu

Czemu raz z dużej, raz z małej?

Był to wczesny ranek

"to" niepotrzebnie

zaczął trącić nimi trolla,

Eee?

troll dostał jednym z nich w oko, na które od razu oślepł i w popłochu z kwikiem zaczął uciekać

Ośmiolatek rzucił kamieniem w trolla, oślepił go, a ten uciekł? Groteska.

Po dłuższej rozmowie, zostali przyjaciółmi.

Szybko jakoś. Przyjaźń to kwestia co najmniej tygodni. (Nie zawsze, ale na ogół)

nagle Rider dostał wizji i im oczom ukazał się ogromny złotogłowy smok, zionący piekielnym ogniem.

Tego zdania nie łapię.

Od razu Rider wyciągnął włócznię i starał się zabić smoka, lecz smok jednym machnięciem łapy, o mało go nie zabił, ale dzielny Afterlife chwycił za jego włócznię i dźgnął smoka prosto w serce,

Ośmiolatek jednym uderzenim zabił smoka?

Hiho Afterlife!

Wkurza mnie takie... zangielszczenie. Tak samo jak OK. Psuje klimat.

Jeszcze dwie sprawy.
1. Afterlife Master? Imię pasujące do nekromanty.
2. Denerwują też tibijskie nazwy. Venore, Wild Warrior etc.

UWAGA! Jest to tylko moja opinia, z którą nikt się zgadzać nie musi. UWAGA!

FaFa
06-04-2007, 12:48
Nono, coraz lepiej. Tekst Ignatiusa jest napewno jednym z lepszych jeśli nie najlepszym do tej pory. Troche zbyt makabryczny, ale orginalny i ciekawy pomysl.
Zapowiadało się tak pięknie ale następne opowiadanie już nie stoi na takim poziomie. Ci3ba - Kiepski pomysł i słaba praca.

Konkursowicz89
06-04-2007, 14:22
Witam wszystkich.
Mam prośbę, czy znalazłby się ktoś, kto oceniłby moją pracę, którą zamieściłem dzisiejszego dnia?
Oto link do posta:
http://forum.tibia.pl/showpost.php?p=1354354&postcount=72
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Thamion
06-04-2007, 14:53
Intersująca i oryginalna. Nie doczytałem jeszcze do końca, ale dość mi się podoba.

.Matrik.
06-04-2007, 15:15
A może moją (1sza strona)? :P Na razie uzyskałem tylko jedną opinię...

Gallar
06-04-2007, 16:07
moje też mógłby ktoś ocenić x_x
pierwsza strona.

eerion
06-04-2007, 18:51
W końcu napisałem i oddałem.
trochę "na wymus" jest, ale jest.
Zobaczymy co z tego będzie ;)

Mathea
06-04-2007, 21:36
W końcu napisałem i oddałem.
trochę "na wymus" jest, ale jest.
Zobaczymy co z tego będzie ;)

Z moją podobnie, chociaż nie była pisana teraz, na mus, tylko wzięta ze starego zbioru, który cudem ocalał :)
Na mus to mi nic nie wychodzi nigdy, wena musi być. ;d

Rafals from hell
06-04-2007, 22:59
Apel do wszystkich, bez wyjątku...
1. Połowa z was pisze posty na temat: "twoja opinia była za ostra", "jestem dyslektykiem", "jestem kobietą", itp......
Co to wnosi... ?? Znacie temat tego wątku? (Komentarze do konkursu pt "Opowiadanie"). Nie chodzi tu o komentarze w powyższym stylu, a o komentarze na temat opowiadań zamieszczanych na konkurs. Nikogo tu nie obchodzi, czy jesteś kobietą, czy mężczyzną, jak również nie obchodzi nikogo, czy jesteś dyslektykiem, dysgrafikiem, itp. Piszcie na temat.
2. Jeżeli uważasz, że jesteś dyslektykiem, dysgrafikiem, dysortografem... Nas to nie obchodzi. Obchodzi nas to, czy twoje opowiadanie ma sens i twoja wyobraźnia. Jeżeli masz problemy z błędami to przepuść tekst przez odpowiednie programy. Jak nie masz nie zgłaszaj go do konkursu.
3. W wątku zobaczyłem 2-3 osób, które "komentują" prace... reszta?? nabijacie posty bezsensownymi wiadomościami, góra jednozdaniowymi (często niepełne zdania). Wyrażając swoją opinię w taki sposób siejecie tylko zamęt w tym wątku. Prawdę mówiąc jedyną osobą na tym forum, która komentuje z sensem jest Ripper i dzięki za to (może czasami za ostro, ale mobilizuje to do dalszej pracy nad sobą i swoją twórczością). inni co nie potrafią przyjąć krytyki niech się nie udzielają, a jeszcze inni co nie potrafią oceniać lub robią to bezradnie bądź bezsensownie nieczytając w ogóle tekstu niech się po prostu zamkną. Ja prawdę mówiąc czytałem wiele spośród tych tekstów. Nie wypowiadam się, bo nie uważam to za konieczne i czekam na wyniki konkursu.
One wszystko pokażą i rozwiążą... kto jest najlepszy...

Na koniec wszystkim życzę szczęścia.

eerion
06-04-2007, 23:56
Znacie temat tego wątku? (Komentarze do konkursu pt "Opowiadanie"). Nie chodzi tu o komentarze w powyższym stylu, a o komentarze na temat opowiadań zamieszczanych na konkurs.
Kupa.
Tutaj można komentować wszystko co jest związane z konkursem. Ocena i krytyka prac jest tylko dodatkiem któy jest uprzejmością niektórych userów (jak Rippera)

Ci3ba
07-04-2007, 00:04
Chciałbym po krótce skomentować prace Thamion'a, ale najpierw kilka słów dla tego szanownego użytkownika forum.

Chłopcze, po pierwsze w twojej pracy nie ma ciekawej fabuły i w dodatku widać pełno błędów. A co to za słowo "otwarły", jak już to otworzyły :D

Ok no to zaczynamy (będzie tego sporo 8o )- będę specjalnie liczył błędy i tak jak on będę mu je wytykał :]

- Elf od jakiegoś czasu siedział przy stoliku w cieniu. Co tam robił, nie wiadomo, ale pewnie jak to elf, pił wino, czynił jakieś diabelskie sztuczki

To co ten elf w końcu robił w tym barze? Zdecyduj się czy
A:nie wiadomo
B:coś tam robił (ciekawe co? :p )
C:pił wino, czynił jakieś diabelskie sztuczki

żeby mu wina do szklanicy dolać

Ja przepraszam, ale się muszę spytać, co to jest Szklanica domyślam się, że jakiś obleśny kubek :D

Widać, miał pewność, że elf jest wyłp... wypłacalny.

Chłopcze, jeżeli pisząc opowiadania się jąkasz, to współczuję...

Jak tak siedział już z godzinę, czy więcej nawet, drzwi do karczmy się otwarły i wszedł jakiś gość.

Zdecyduj się, czy siedział z godzinę, czy więcej nawet... A w ogóle podziwiam w tym tekscie słowo Otwarły

Ni cholery nie wiem, kim on był

Więc to ty byłeś tym elfem? Mówisz w tym zdaniu, jakbyś to był ty...

Rasy nawet nie dojrzeć było jak, taki był opatulony w kaptury, szale, renkawice i inne duperele.

Ty, ile on miał tych kapturów? :D Jakiś ciepluch :D i duperele nosił 8o , a i fajne słowo Renkawice

że każden jeden w karczmie myślał

Boshe Każden

Z początku ten elf zasrany to tak go przydybał, że tamten aż o ściany dojść musiał bronić się.

No! Ostry jesteś koleś 8o

ale tak zręcznie siem fechtował

No nie, zaczynam się zastanawiać, czy ty polakiem jesteś wogóle...

Elf siedział, coś tam mruczał pod nosem i pił wino

Hmmm, co w końcu robił ten elf...

gadając po jakiemuśtam

Czyżby nowy język?

dwoma mieczami tak go począł tłuc

Elf miał dwa tępe miecze 8o , ponieważ o ile mnie ojciec z matką uczyli, to mieczem można ciąć, a nie tłuc 8o

Tak więc tym stołkiem to się zamachnął i tak pieprznął tego elfa w łeb

pieprznął muszę się tego zajefajnisto-hipero-ostrego z turbo napędem wyrazu nauczyć 8o

Imć Jagfarr podszedł do barierki.

Buehehehe dobre słowo, a raczej imię Imć

sir Matyd

Czy ta akcja dzieje się w polsce? Bo jak Sir, to raczej na wyspach brytyjskich... (Znasz choć trochę Historię Polski?)

nie zdołał się uchronić przed kopniętym stołkiem, który ugodził go w twarz.

Hehehe niesłychane rzeczy! Stolik wbił mu się w twarz... :o musiało boleć.
A wogóle to słowo ugodzić, to znaczy tyle co wbić, przebić.

to tylko niktore bledy jakie wychwycilem, a niechce mi się komentować do końca.

Tak więc Thamion, widzisz, że pisanie nie jest takie łatwe, nie mówię, że moje opowiadanie jest SUPER, ale na pewno lepsze :] a w ogóle to u ciebie akcja jest prawie cały czas w sądzie. Popraw się :cup:

POZDRAWIAM

Thamion
07-04-2007, 00:36
A.S.Jeśli nie zauważyłeś, ten tekst na początku jest WYPOWIEDZIĄ! Zaczyna się od pauzy i jest wypowiedzią kmiecia. Także po kolei odpieram zarzuty dot.:

- Robienia kilku rzeczy pod rząd, czy nawet naraz. Da się, serio.
- Szklanicy. Starodawna nazwa na kubek, czy z czego tam ludzie pili
- O jąkanie się. Kmieć nieuczony jest, ma prawo nie znać co bardziej skomplikowanych słów.
- Tekst ten jest wypowiedzią...
- Otwarły. j.w (chociaż to akurat skomplikowane nie jest)
- Renkawice. Kmiecie nie mówili raczej z dykcją Jolanty Kwaśniewskiej. Nie wymawiali pięknie wszystkich "ą", "ę" etc.
- Każden Jak w przypadku Otwarły.
- Kmieć też człowiek. Czasami poprzekilnać można
- Siem. Jak z renkawicami
- Jak na początku. Kilka rzeczy naraz da się robić
- Jakiemuśtam. Wypowiedź karczmarza to jest. A on też kolokwializmów sobie poużywać może
- Daobra, przyznaję, można było napisać rąbać. Ale to też wypowiedź jest. W prawdziwym życiu wszyscy zawsze sprawdzają w słowniku wyrazu, zanim użyją? Takoż i osoba wypowiadająca się w moim opowiadaniu.
- Pieprznął. A co? nie można słabszych przekleńst używać, od tych k**** popier**** itd?
- Imć? Chryste Panie... Ty weź do słownika zaglądnij, co? Definicji słowa imć nie znam, ale o imieniu to chyba bym pomyślał jako o statnim. (a z dużej litery dlatego, że to był początek zdania)
- Sir. Wcale nie. W wielu opowieściach fantasy użyawny jest ten zwrot, a raczej nie rozgrywają się oone na Wyspach.
- Co do stołka... Ugodzić znaczy uderzyć.

Nie ty mnie będziesz uczył pisania poprawnego. Jakby krytyka miała choć trzy sensowne argumenty, to możnaby się zastanowić, a tak...

P.S.
- Akcja toczy się w sądzie. I co z tego? To nie jest opowiadanie akcji.

Tuszę, że napisałem więcej opowiadań od ciebie, także ni gadaj mi tu o tym, że pisanie nie jest łatwe.

FaFa
07-04-2007, 02:02
Dejw - Nie mnie to oceniać ale według mnie to niepotrzebnych przekleństw jest zdecydowanie za dużo w twoim opowiadaniu.
Cellin - nic orginalnego.
eerion - Dobry tekst. Możliwe, że najlepszy. Ale troszkę zakręcony. Albo ja już jestem zbyt śpiący albo za glupi zeby sie w tym połapać ;)
Ci3ba - jeśli chodzi o Ciebie i twoje komentarze to prosze cię: odpuść sobie.
Nie powiem, żeby praca Thamiona mi się podobała. Jednak to czego ty się akurat czepiasz to głupota z twojej strony. Każdy w miarę inteligentny człowiek powinien się zorientować, że ten tekst ma być tak właśnie napisany. Jest to bodajże stylizacja językowa ;)
"Tak więc Thamion, widzisz, że pisanie nie jest takie łatwe, nie mówię, że moje opowiadanie jest SUPER, ale na pewno lepsze a w ogóle to u ciebie akcja jest prawie cały czas w sądzie. Popraw się " - Zbyt duże mniemanie o sobie. Według mnie to twoja praca nie umywa się do pracy Thamiona, którą i tak uważam za kiepską.

nuget
07-04-2007, 03:13
Ehhh jak widze takich ludzi jak ty Thamion to ogarnia mnie przygnębienie i smutek ... Zacznijmy od tego, że krytykujesz kogoś prace i wytykasz błędy to nie wiem czy masz satysfakcje z tego co robisz, czy co ?? Pokazujesz komuś jakieś "usterki" w pracy (jeżeli można tak to nazwać) i to w dodatku które prawie zaznaczam PRAWIE nic nie wnoszą, a następnie jak ktoś Cię kontratakuje w tym wypadku osoba którą krytykowałeś to odpisujesz jakimiś deblinymi przypisami. Chłopie, uważasz, że ten twój kmieciu mówi z błędami bo ma prawo ... No cóż jeżeli tak uważasz to po co kogoś krytykujesz za podobne błędy np. "powstań" może ta osoba miała taki sam zamiar jak ty pisać głupoty np. rENkawice ... To mnie rozwaliło całkowicie (chociaż w to wątpie, że Ci3ba miał na myśli zrobić te mało rażące błędy). Cóz wniosek z tego, że krytykujesz kogoś za coś a sam masz takie bzdury powypisywane w swoim opowiadaniu czy wypowiedzi jak wolisz. Aha pozatym chciałbym Cię poinformować, że błędów sie specjalnie w tekście nie robi (buahahahah) jeżeli chcesz pokazać, że jakiś kmieć nie mówi "po normalnemu". To koljna głupota z twojwj strony i jeszcze NIGDY sie nie spotkałem z takim przypadkiem, że w tekście się celowo robi błędy. Jestem ciekaw np. czy Pan Tadeusz (mam nadzieje, że wiesz co to jest skoro jesteś już wytrawnym pisarzem to pewnie masz już na karku pewnie z 18 lat, jak gdzieś to stwierdziłeś) i pewnie autor tego utworu A.M. przypuszczając, że Tadeusz źle wymiawiał "R" to pewnie twoim zdaniem autor powinien pisać np. wlota zamiast wrota. Ehhh szkoda pisania i czasu na takie rozmowy z takim filzofem jak ty. Pewnie teraz dostanę odpowiedź agresywną od wielu użytkowników, że troche tutaj napisałem na Ciebie, ale zanim się ktoś wypowie niech najpierw przeczyta 2 teksty Twój i Ci3by potem twoją krytykę i kontratak Ci3by, a następnie się niech wypowiadają.

BTW

"Tuszę, że napisałem więcej opowiadań od ciebie, także ni gadaj mi tu o tym, że pisanie nie jest łatwe."

Jestem ciekaw ile już tych opowiadań napisałeś i na jaką skalę ... skoro stwierdziłeś, że znasz się na tym "fachu". Jak by to napisać : żal mi Ciebie i twojej obrony ...

Pozdrawiam

Ddevil
07-04-2007, 10:08
Ehhh jak widze takich ludzi jak ty Thamion to ogarnia mnie przygnębienie i smutek...

A mnie ogarnia smutek widząc ludzi, którzy od krytyki tekstu, przechodzą do bezpośrednich ataków na osobę autora...

Zacznijmy od tego, że krytykujesz kogoś prace i wytykasz błędy to nie wiem czy masz satysfakcje z tego co robisz, czy co ??

To się nazywa "krytykowanie" i, między innymi, od tego jest właśnie ten temat.

Cóz wniosek z tego, że krytykujesz kogoś za coś a sam masz takie bzdury powypisywane w swoim opowiadaniu czy wypowiedzi jak wolisz.

Czyli tylko nie popełniający żadnych błędów ma prawo do krytyki? Zastanów się troszkę nad swoją argumentacją bo jest infantylna. Nie muszę pisać książek (opowiadań/esejów/tekstów/etc.), żeby móc je krytykować, tak samo jak nie muszę być reżyserem, żeby móc krytykować filmy. Nie muszę też być bezbłędny, żeby móc jakiś błąd skrytykować.

Aha pozatym chciałbym Cię poinformować, że błędów sie specjalnie w tekście nie robi (buahahahah) jeżeli chcesz pokazać, że jakiś kmieć nie mówi "po normalnemu". To koljna głupota z twojwj strony i jeszcze NIGDY sie nie spotkałem z takim przypadkiem, że w tekście się celowo robi błędy.

To chyba zbyt wiele książek jeszcze nie przeczytałeś. Uwierz mi - wypowiedzi bohaterów tekstu nie muszą być poprawne językowo. Oczywiście, interpunkcyjnie i ortograficznie powinny być poprawne, ale już składnia zdań czy ich logika niekoniecznie. Przyczepił bym się jedynie do tych "renkawic", bo faktycznie nieszczęśliwie wyszły i sprawiają wrażenie byka zrobionego przez autora przypadkowo.

Tadeusz źle wymiawiał "R" to pewnie twoim zdaniem autor powinien pisać np. wlota zamiast wrota.

To zdanie już mnie autentycznie rozśmieszyło. Dobrze ci radze - naucz się rozróżniać pojęcia "narracja" i "wypowiedź postaci", zanim zabierzesz się za krytykę tekstów w jakiejkolwiek formie.

Pewnie teraz dostanę odpowiedź agresywną od wielu użytkowników, że troche tutaj napisałem na Ciebie, ale zanim się ktoś wypowie niech najpierw przeczyta 2 teksty Twój i Ci3by potem twoją krytykę i kontratak Ci3by, a następnie się niech wypowiadają.

No cóż, nie zamierzam zniżać się do twojego poziomu i wylewać swoją agresję na kogokolwiek. Przeczytałem oba teksty i żaden mi się nie podobał. Nie zmienia to faktu, że tekst Thamiona jest i tak wielokrotnie lepszy od tego crapu napisanego przez Ci3be.

Thamion
07-04-2007, 10:34
Dobra. Pominę te kontrargumenty, które wytoczył Ddevil.

to w dodatku które prawie zaznaczam PRAWIE nic nie wnoszą, a następnie jak ktoś Cię kontratakuje w tym wypadku osoba którą krytykowałeś to odpisujesz jakimiś deblinymi przypisami.

Bogu dzięki, że te "usterki" nic nie wnosiły. Ale według ciebie, jeśli coś dzieje się na dalszym planie, lub nie ma zbytniego znaczenia fabularnego dla całego tekstu, to można tam walić błędami na prawo i lewo?

Chłopie, uważasz, że ten twój kmieciu mówi z błędami bo ma prawo ... No cóż jeżeli tak uważasz to po co kogoś krytykujesz za podobne błędy np. "powstań" może ta osoba miała taki sam zamiar jak ty pisać głupoty

No to niech się wytłumaczy, tak jak ja to zrobiłem. Ale swoją drogą nie dziwi cię, że tylko w wypowiedzi kmiecia zrobiłem tak rażące błędy?

Jestem ciekaw np. czy Pan Tadeusz (mam nadzieje, że wiesz co to jest skoro jesteś już wytrawnym pisarzem to pewnie masz już na karku pewnie z 18 lat, jak gdzieś to stwierdziłeś)

Tak. Wiem co to Pan Tadeusz. Nie mówię, że jestem wytrawnym pisarzem, ale że jestem lepszy od Cie3by. A dzisiaj obchodzę 14 urodziny.

Jestem ciekaw ile już tych opowiadań napisałeś i na jaką skalę ... skoro stwierdziłeś, że znasz się na tym "fachu". Jak by to napisać : żal mi Ciebie i twojej obrony ...

Ani mi w głowie twierdzić, że się na tym znam. Troszeczkę tam wiem, ale to tyle co nic.

Spis moich opowiadań (w miarę chronologicznie):
- Ósma Gwiazda (50 stron A4, czcionką 12, żeby nie było) - Mój pierwszy "wyrób". Wprawdzie cienkie jak cholera, ale zacząłem mając chyba z 10 lat. Poza tym można na tych 50 stronach zauważyć, jak zmieniało się omje podejście do pisania.
- Overlord (5 stron) - Praca na pewien konkurs. Nie chwaląc się, ale zajęła I miejsce w Rzeszowie i okolicach w mojej grupie wiekowej.
- Rebelia (14 stron) - Komedia pisana wierszem. Też na konkurs. Zajęła II miejsce w konkursie regionowym bodajże, nie pamiętam.
- Opowiadanie bez nazwy. (39 stron) - Takie opowiadanie wypełnione ciągłą walką. Dość słabe zarówno fabularnie, jak i stylistycznie, ale można poczytać
- Bitwa pod Crecy (3 strony) - Opowiadanie o bitwie pod Crecy z perspektywy Anglików.
- Ardeny (3,5 strony) - Opowiadanie o walkach o Ardeny. Dość słabe. Na konkursie zajęło II miejsce w kategorii wiekowej 6 klasy-II gim. Wtedy chodziłem do podstawówki.
- Termopile (3,5 strony) - Opowiadanie o Bitwie pod Termopilami
- Point de Huc (2 strony) - Ostatnie moje opowiadanie. O ataku na Normandię.

Wybaczcie, ale chciałem połechtać swoją próżność. :)

P.S. Napisałeś więcej?

Ci3ba
07-04-2007, 10:56
Ludzie, do licha, nie chodziło mi tutaj o to, żebyśmy się kłucili... Poprostu dałem Thamionowi Kontr-Koment, bo uznaję zasadę koment za koment i tyle ;) Nie chciałem nikogo obrazić itp.

Życzę wszystkim kandydatom do konkursu powodzenia

Ok, no to przechodzę do komentowania.

Ci3ba
07-04-2007, 11:11
Wspaniałe opowiadanie! Aż miło się czyta, Duch Niespokojny ma naprawdę talent. Napisz kiedyś książkę, a na pewno ją kupię :) W trakcie czytania tego tekstu, wciągnąłem się! Kto wie, czy nie będzie w pierwszej trójce :] :cup:

POWODZENIA

Ghol, zarąbiste opowiadanie! Ale szkoda, że takie krótkie :( Ale nadal jestem pod wrażeniem twojej wyobraźni! Przeczytajcie jego pracę, a jestem pewien, że się wciągniecie! :) Po tym tekście naprawdę widać, że się napracował i że to nie był tekst napisany w 15 min. Prawda, jest krótki, ale sensowny. Dopatrzyłem się tylko jednego błędu i tym błędem jest to, że Część 2 i 3 są razem B)

Pozdrawiam

Koleś, fajnie opowiadanie! Podobało mi się, ale przy końcu trochę się smęci, ale jest jednym z lepszych! :] Trochę za długie, ale w porządku, doceniam twój wysiłek. Pozdrawiam. :)

Khalan Blitzhammer
07-04-2007, 12:21
A czy tego, do jasnej cholery, nie dało się napisać w JEDNYM poście? Robisz straszny bardak...

Poziomu "dyskusji" sprzed paru postów nawet nie próbuję ocenić, bo wyszłoby gdzieś w okolicach dna Rowu Mariańskiego. Dzieci...

A żeby nie było kompletnie offtopicznie, to powiem tylko, że na dobrą sprawę żadna z prac mnie nie zachwyciła. Jest parę solidnych (eerion, Mathea), większość jednak to zwykłe śmieci.

Ci3ba
07-04-2007, 12:51
Prosze nie nazywać czyichś wypocin Śmieciami, ponieważ każdy nad swoją pracą pracował ciężko i nie jest zadowolony z tego, że nazywa się je Śmieciami :confused: . Można komentować je, ale nie nazywać Śmieciami. Nawet opowiadanie Thamiona, które ostro skrytykowałem, tak naprawdę nie jest takie złe i widać, że się napracował i jak już zauważyłeś, nie nazwałem tego Śmieciem

Acha i jeszcze jedno, sory za tamte posty i te kilka moich, które mogłem połączyć w jeden, ale pisałem je w różnych odstępach czasu i komentowałem różne osoby, chcąc je jakoś wyróżnić. :)

Pozdro. I niezbytnio grzecznie jest nazywać czyjeś prace od śmieci, gówien itp.

Kanapeczka
07-04-2007, 13:21
Tutaj Ci3ba ma rację, chociaż żeczywiście mogłeś napisać w jednym poście. A pozatym to twoja praca Ci3ba zasługuje na wielką pochwałę, moim zdaniem masz szanse być w wielkiej Trójce zwycięsców!!! Przeczytałem wiele prac, ale żadna nie była tak oryginalna jak Ci3by!!! :cup: Inne prace, też kiepskie nie były. Inni użytkownicy piszą posty i wyzywają Ci3bę, bo boją się że przegrają konkurs. 8o

nuget
07-04-2007, 14:05
A czy tego, do jasnej cholery, nie dało się napisać w JEDNYM poście? Robisz straszny bardak...

Poziomu "dyskusji" sprzed paru postów nawet nie próbuję ocenić, bo wyszłoby gdzieś w okolicach dna Rowu Mariańskiego. Dzieci...

A żeby nie było kompletnie offtopicznie, to powiem tylko, że na dobrą sprawę żadna z prac mnie nie zachwyciła. Jest parę solidnych (eerion, Mathea), większość jednak to zwykłe śmieci.

Dzieckiem to może jeszcze jest Thamion (oczywiście nie mam zamiaru Cię tutaj obrażać ! W końcu 14 lat to jeszcze wiek dziecięcy. I powtarzam, że nie mam zamiaru obrazić osoby. Ale co do Ciebie Khalan, to jak możesz stwierdzić, że ktoś jest dzieckiem ... Chodzi tu o mnie, jestem ciekaw jak stwierdziłeś, że jestem dzieckiem, nie rozumiem takich ludzi jak ty. Chcesz tutaj pokazać, że masz więcej lat niż tutejsi forumowicze ?? Oby tak dalej powodzenia. Aha i powiem Tobie jeszcze jedno ja już na pewno nie jestem dzieckiem ...
Co do krytyk to skończmy tą głupią rozmowe o oowiadaniu i wypowiedzi Thamiona i Ci3by. Pogadaliśmy troche, powyzywaliśmy (jeżeli można tak to nazwać) i koniec. Co do ilości tekstów Thamiona to gratulacje, że w tak młodym wieku już pisałeś i piszesz dalej, oby tak dalej (to jest komplement;) )

P.S
"No cóż, nie zamierzam zniżać się do twojego poziomu i wylewać swoją agresję na kogokolwiek." - Ddevil jeżeli stwierdziłeś, że jest to tekst agresywny i Cię uraził to bardzo przepraszam, już nie będę pisał takich ostrych postów ...

Koniec z bzdurami typu nasych postów i niech się już nikt nie wypowiada !! Przynajmniej będzie spokój, tylko myśle, że i tak jakaś nierozgarnięta osoba napisze coś.

Pozdrawiam
@edit Khalan widać, że nie czytasz ze zrozumieniem ...

Khalan Blitzhammer
07-04-2007, 14:07
Prosze nie nazywać czyichś wypocin Śmieciami, ponieważ każdy nad swoją pracą pracował ciężko i nie jest zadowolony z tego, że nazywa się je Śmieciami :confused: . Można komentować je, ale nie nazywać Śmieciami. Nawet opowiadanie Thamiona, które ostro skrytykowałem, tak naprawdę nie jest takie złe i widać, że się napracował i jak już zauważyłeś, nie nazwałem tego Śmieciem
Trzeba było jeszcze zmienić krój, rozmiar i kolor czcionki, bo NAPRAWDĘ inaczej nie zauważymy podkreślenia.

A co do nazewnictwa - cóż, skoro to są śmieci (a są), to nie widzę powodów, by bawić się w eufemizmy. Przykro mi - skoro ktoś nie umie pisać, to niech
a) nie pisze
b) liczy się z taką właśnie oceną jego tFUrczości
Tyle.

Inni użytkownicy piszą posty i wyzywają Ci3bę, bo boją się że przegrają konkurs.
A co to ma, cholera, do rzeczy? Myślisz, że wyzywanie w jakikolwiek sposób wpłynie na wyniki? Dorośnijcie, dzieci...

edit:
@up: Ale co do Ciebie Khalan, to jak możesz stwierdzić, że ktoś jest dzieckiem ... Chodzi tu o mnie, jestem ciekaw jak stwierdziłeś, że jestem dzieckiem, nie rozumiem takich ludzi jak ty. Chcesz tutaj pokazać, że masz więcej lat niż tutejsi forumowicze ?? Oby tak dalej powodzenia. Aha i powiem Tobie jeszcze jedno ja już na pewno nie jestem dzieckiem ...
Mówiąc (czy raczej pisząc) "dziecko" nie miałem na myśli wieku, a zachowanie. I nie, nie chcę pokazać, że jestem starszy (chociaż jestem) - to w zasadzie żaden powód do dumy czy czegokolwiek.
A że Ty nie jesteś dzieckiem? Widząc Twoje zabawne napuszanie się i napinanie w ostatnim poście, śmiem twierdzić, że jesteś.

Jeszcze jeden edit:
Pokaż mi, w którym momencie. I sprostuj. Byle w nowym poście.

Sebahej
07-04-2007, 19:17
Dzisiaj jest ostatni termin zgłoszeń do konkursu(07.04.07r.):) Ciekaw jestem kto wygra. Może napiszecie jak według Was będzie wyglądała pierwsza trójka...:cup:

:lucznik: :mag: :berserk: :wiking:

.Matrik.
07-04-2007, 20:44
@Sebahej
Trudno powiedzieć. Wiele opowiadań jest na podobnym poziomie, ale żadne IMO nie wybija się bardzo ponad ten poziom... Ja nie ułożę moich faworytów, ale może ktoś inny podejmie się tego zadania?

eerion
07-04-2007, 23:08
Slay jednak wystąpił.
Ciekawie się robi, ciekawie ;)

Korektor
07-04-2007, 23:12
@Nuget,
Pisanie ostrej krytyki jest najbardziej pozytywne. Należy jednak pamiętać, że osoba wytykająca powinna być kompetentna. Krytyką można pomóc, ale równie dobrze mocno zaszkodzić. Nie przepraszaj za surową opinię, pod warunkiem, że wiesz na 100%, że jest trafna.

@all,
Byłbym wdzięczny za opinię nt. mojego opowiadania. Z góry dziękuję.

EDIT,

@up,
Faktycznie dziwne, mówił, że jednak nie będzie nic zamieszczał ;)

PS. Powodzenia wszystkim. Wyniki pewnie będą w czerwcu, albo jeszcze później, ale chyba warto.

Jezus
09-04-2007, 16:29
szkoda że aż za tyle czasu będzie trzeba czekać na wyniki - ciekawe kto wygra... no ale prac jest niemało a w końcu żeby je ocenić trzeba przeczytać...

eerion
09-04-2007, 16:39
Z nieoficjalnych źródeł wiem, że jedna praca już odpadła :D
Przy takim tempie się wyrobią rpzed początkiem nowego roku szkolnego =]

Gallar
09-04-2007, 21:28
Z nieoficjalnych źródeł wiem, że jedna praca już odpadła :D
Przy takim tempie się wyrobią rpzed początkiem nowego roku szkolnego =]

Która, moja?
Tak btw. nie chcąc być nie miłym, to ktoś tu powinien ruszyć dupe - wszak w większości prac wystarczy przeczytać kilka pierwszych zdań, coby stwierdzić, że takowa śmierdzi.

.Matrik.
09-04-2007, 21:30
Tak serio, to jakby się chciało to by dało radę zrobić to w jeden dzień...

Metoda z wadami, ale szybka (wszyscy czytaliby prace w miarę ich pojawiania się) - każdy modek może dać 1x 3pkt, 1x 2pkt i 1x 1pkt :)

Vard Acal
09-04-2007, 21:31
sporo prac szybko odpadnie i nie będą czytane ponieważ są niezgodne z regulaminem. Niektóre nie miały nawet strony A4, inne nie były w znaczniku hide a jeszcze inne były edytowane po wstawieniu. zdarzały się i takie których się nie dało czytać (ortografia, składnia) więc te też nie mają szans. Zostanie zapewne kilka lepszych w które ktoś włożył trochę pracy i sprawdził pisownie oraz przeczytał swoją pracę poprawiając błędy.

Ignatius Fireblade
10-04-2007, 09:01
Nie będą spać, nie będa jeść, nie będą wychodzić z chałup... Trochę tego jest, fakt. Mam tylko nadzieję, że jakoś się wyrobią i dadzą wyraźny znak, że już w połowie/jeszcze pare... Kurde, jestem ciekaw wyników :)

Duch Niespokojny
10-04-2007, 12:38
Pewnie teraz modki zdały sobie sprawę w co wdepnęli i każdy się próbuje wymigać od sprawdzania :D

Rafals from hell
11-04-2007, 00:33
Nie będą spać, nie będa jeść, nie będą wychodzić z chałup... Trochę tego jest, fakt. Mam tylko nadzieję, że jakoś się wyrobią i dadzą wyraźny znak, że już w połowie/jeszcze pare... Kurde, jestem ciekaw wyników :)

No jest troche, ale wzroćmy uwagę, że wiekszość prac a nawet prawie 3/4 to krótkie opowiadania 1-3 stron a to duzo czasu nie zajmuje
mysle ze zrobią to jak najszybciej ale ich nie poganiajmy...

Sebahej
12-04-2007, 20:36
Tak serio, to jakby się chciało to by dało radę zrobić to w jeden dzień...

Metoda z wadami, ale szybka (wszyscy czytaliby prace w miarę ich pojawiania się) - każdy modek może dać 1x 3pkt, 1x 2pkt i 1x 1pkt :)

/\ < To, to jest akurat święta racja.
Ktoś jednak napisał, że z nieoficjalnych źródeł wie, że jedna praca odpadła.
Z JAKICH ŹRÓDEŁ ?!?!X( Czyżbyś miał kontakt z Jury?
"Coś mi tu śmierdzi"

Duch Niespokojny
12-04-2007, 21:07
Ktoś jednak napisał, że z nieoficjalnych źródeł wie, że jedna praca odpadła.
"Coś mi tu śmierdzi"

eerion
12-04-2007, 22:08
A co to nie ludzie, że nie można mieć z nimi kontaktu?
To są informacje bez jakichkolwiek konkretów więc nie ma tutaj jakiegokolwiek waznego przeciwku.
Przeiceż i tak większość prac odpadnie ;)

Sebahej
13-04-2007, 21:17
__________________________________________________ __________________________________________________ ______________________________
[QUOTE=eerion;1366517A co to nie ludzie, że nie można mieć z nimi kontaktu?
[/QUOTE]

A jeśli twoja praca będzie miała miejsce w I trójce... Jeśli jest naprawde dobra to spoko(nie czytałem jeszcze), ale jeśli przeciętna to bedzie to troche podejrzane...
Ja na twoim miejscu wogule nie pisalbym takich rzeczy.
Nie muszisz odpowiadać na ten post, po co sie klucic , co nie?;)
__________________________________________________ _______________
__________________________________________________ _______________

eerion
14-04-2007, 00:25
A jeśli twoja praca będzie miała miejsce w I trójce... Jeśli jest naprawde dobra to spoko(nie czytałem jeszcze), ale jeśli przeciętna to bedzie to troche podejrzane...
Ja na twoim miejscu wogule nie pisalbym takich rzeczy.
Ukryty tekst:
Nie muszisz odpowiadać na ten post, po co sie klucic , co nie?;)

A tam kłócić.
Ja powiem tak - nie bawię się w żadne kolesiostwo, ani nie stosuje takiej zasady. To raz
Dwa - moderatorzy chyba długo by nimi nie pozostali, gdyby dopuszczali się takich czynów
Trzy - Co do mojej pracy - jest jaka jest. Zgadzam się z Ignatiusem, któy stwierdził, że miałem parę wpadek (praca na szybko dość. Gdyby nie te wpadki byłbym faworytem Ignatiusa)
Moją pracę mogę ci podrzucić, sam ocenisz.
Cztery - To co mnie najbardziej obchodzi, to żeby top3 to była całą karczma skrybów. Na szanse na podium cicho liczę, ale konkurencja jest niezła - Slay, Ignatius, Adolphie i paru innych.
A z takimi nie wstyd przegrać.

Tak czy siak - odpowiedziałem na post (należało - skoro zacząłem...)
Mam nadzieję tylko, że sprawa nie będzie jakoś ciągnięta nie wiadomo jak.
Bo się jeszcze warny za spam posypią :P

PS - nie ufacie swoim modkom? Nieładnie... xD

Ignatius Fireblade
14-04-2007, 14:19
Eerion dobrze prawi, dać mu herbaty! Może lepiej zaprzestać jałowych kłótni i skupić się na gdbanu co będzie? Już to trochę trwa, a brak oficjalnych komunikatów ze strony oceniających jest dla mnie wysoko niepokojący...

Rafals from hell
16-04-2007, 22:54
Nie pozostaje nam nic jak tylko cierpliwe czekanie...

Co prawda trochę już to trwa, no ale przy takiej ilości prac... trzeba się porządnie zastanowić. Wytypować najlepszych potem jeszcze raz przefiltrować ich opowiadania i ukazać światu I Trójcę... :D

Ashlon
22-04-2007, 00:35
Pewnie teraz modki zdały sobie sprawę w co wdepnęli i każdy się próbuje wymigać od sprawdzania :D

A zebys wiedzial - zapalu nie ma, wiec ja musze sie wszystkim zajac ;)

Powiem tak - jutro/pojutrze zostanie wytypowanych przeze mnie kilka prac do oceny reszty modkow, wiec w srodku tygodnia powinny byc wyniki.

eerion
22-04-2007, 15:02
O_o.
Ashlon - a może będzie jakiś oficjalny przeciek? ;)

Gallar
22-04-2007, 17:08
A zebys wiedzial - zapalu nie ma, wiec ja musze sie wszystkim zajac ;)

Powiem tak - jutro/pojutrze zostanie wytypowanych przeze mnie kilka prac do oceny reszty modkow, wiec w srodku tygodnia powinny byc wyniki.

możesz nam może już powiedzieć, swoje typy? : >
Ew. które prace zostały po pierwszej selekcji.

Misza
22-04-2007, 23:18
Eerion, jak już wygrasz, to prześlij mi od Chrzestu Ognia w górę...

Czekamy na wyniki z wypiekami na twarzy i na talerzu. Prawie zasnąć nie mogę, nawet w Obka chwilowo nie gram.

eerion
23-04-2007, 00:50
Eerion, jak już wygrasz, to prześlij mi od Chrzestu Ognia w górę...
Chciałbym mieć taką pewność ;)
Kandydaci są naprawdę ciężcy, wygrana może być trudna.
Ale trzeba być optymistą i nie poddawać się ;)

Seyantis
23-04-2007, 14:19
No cóż, wszystko rozstrzygnie się w przeciągu najbliższych dni.
Pozostaje czekać i skakać na nosie ze zniecierpliwienia. :P

.Matrik.
23-04-2007, 14:54
Fajnie byłoby mieć jakieś szanse... :P

Ale to kiedy te wyniki? W środę?

Ashlon
23-04-2007, 21:52
Ogloszenie konkursu troche sie przesunie, mam trudnosci z odrzuceniem kilku prac - po prostu niektorych zal eliminowac, aby przepuscic inne. W kazdym razie, wyniki zostana ogloszone w ciagu kilku najblizszych dni.

eerion
23-04-2007, 22:44
Ogloszenie konkursu troche sie przesunie, mam trudnosci z odrzuceniem kilku prac - po prostu niektorych zal eliminowac, aby przepuscic inne. W kazdym razie, wyniki zostana ogloszone w ciagu kilku najblizszych dni.
Tylko ty to wszystko robisz?
Ojej. To naprawdę musi boleć :/
A jak masz problemy to może spróbuj rozpisać - i daj 5-6 kategorii np. jak wciaga, poprawność, itd. I na tej podstawie wyeliminuj

Ignatius Fireblade
23-04-2007, 23:35
Eerion dobrze gada, dać mu herbaty! Utwórz 4/5 kategorii, w których będzie można dawać tekstom punkty. Te z najlepszymi wynikami przechodzą dalej. I po problemie.

Jezus
24-04-2007, 10:09
Czyli to już kwestia dni :) czekam z niecierpliwością... lecz na nic nie liczę, poziom był dla mnie za wysoki ;p

Ignatius Fireblade
24-04-2007, 10:16
Ciu... skoro nawet Jezus bierze udział, to może być problem XD Trudno walczyć z Synem Boga, prawda? XD A tak serio, już nie mogę się doczekać... Poważnie, im bliżej wyników, tym ja coraz bardziej się niecierpliwię.

eerion
24-04-2007, 13:29
Poważnie, im bliżej wyników, tym ja coraz bardziej się niecierpliwię.
nooo
A najgorsze to, ze wyniki ciągle są przekładane...

Ashlon
24-04-2007, 17:08
Tylko ty to wszystko robisz?
Ojej. To naprawdę musi boleć :/
A jak masz problemy to może spróbuj rozpisać - i daj 5-6 kategorii np. jak wciaga, poprawność, itd. I na tej podstawie wyeliminuj

Tak staram sie robic, tylko jest w sumie kilka prac, ktore mi sie podobaja, a ktoras musze wyeliminowac. Na innych nie licze, bo nikomu nie chce sie pktowac kilkudziesieciu prac...Musze zrobic sonde, wtedy kazdy przeczyta te kilka i zaglosuje :)

Ignatius Fireblade
24-04-2007, 17:45
<Ignaś zaczyna biegać w kółko, tocząc pianę z mordy>

Końkurs, końkurs... [...] Dobra, przerwa na kawę.

<Ignaś idzie na kawusię, a na scenę wkracza Chórek Piromański zabawiajac publikę pod jego nieobecność>

eerion
24-04-2007, 20:07
Tak staram sie robic, tylko jest w sumie kilka prac, ktore mi sie podobaja, a ktoras musze wyeliminowac. Na innych nie licze, bo nikomu nie chce sie pktowac kilkudziesieciu prac...Musze zrobic sonde, wtedy kazdy przeczyta te kilka i zaglosuje :)
Jak jest ich 5 - wrzucaj na forum tam do wybrou.
Jak jest ich 12 - musisz rozpuntkować i wrzucisz ludziom.
nie poradzisz.

.Matrik.
26-04-2007, 20:56
Może jakaś informacja jak idzie z pracami? Ashlon? :)

Gallar
26-04-2007, 21:03
No tak właśnie środek tygodnia już jest..

Seyantis
26-04-2007, 22:25
Może być i tak, że do końca tygodnia przyjdzie nam poczekać. Prawdopodobnie konkurencja jest ostra, trudno wytypować faworytów, a i pewnie rąk do pracy brak. :)
Mimo to, podpisuję się pod prośbami. Jakieś info, choćby ochłap, by się przydało... :D

Ashlon
26-04-2007, 23:46
Juz mam moje typy, jutro popoludniu dokoncze wylanianie prac, wrzuce odpowiedni temat z pracami na forum moderatorow i pozostawie to ich ocenie - powinno to juz przebiegac bardzo sprawnie i szybko.

eerion
27-04-2007, 09:33
To ile?
z 3 dni? :P

Ignatius Fireblade
27-04-2007, 11:37
Bry... Piszę, by zakomunikować,że nie będzie mnie do wtorku wieczór i jeśli do tej pory nastąpi rozwiązanie konkursu, to ładnie i grzecznie poprosiłem Eeriona o poinformowanie mnie o tym fakcie.

Jeżeli (tu odrzucamy fałszywą skromność) uda mi się zajać miejsce w pierwszej trójce i będzie trzeba udzielić jakichkolwiek informacji, to upoważniam do tego eeriona właśnie. Mam nadzieję, że nie będzie z tego powodu żadnych problemów. Dziękuję za uwagę :]

Matheous
27-04-2007, 21:00
Myślę, że w sprawie wydobywania informacji, etc. to najlepiej dać ludziom czas - teraz jest długi weekend i wielu wyjeżdża, więc... Głupio by było, gdyby ktoś stracił nagrodę przez to, że sobie wyjechał.

Pozostaje nam trzymać kciuki i gryźć paznokcie u stóp ;)

Ashlon
27-04-2007, 23:21
Nie no, oczywiste jest, ze na tego kogos poczekamy, a nie przyznamy dana nagrode "nastepnej osobie w kolejce" ;)

Kwadratowe Koło
27-04-2007, 23:23
Ehh... Macie tupet oglosic wyniki na majowke i jesli ktos wprzeciagu 3 dni sie nie odezwie to nagroda przepada... lol... Przeciezto monopol jest : S

Ashlon
28-04-2007, 08:18
Ehh... Macie tupet oglosic wyniki na majowke i jesli ktos wprzeciagu 3 dni sie nie odezwie to nagroda przepada... lol... Przeciezto monopol jest : S

Opacznie zrozumiales. To oczywiste jest, ze pol forum wyjezdza na majowke, wiec z wysylaniem nagrod poczekamy do tego czasu, az ktos sie zglosi, czyli mniej wiecej ~10 maja.

eerion
29-04-2007, 09:59
@up:
Cieszy mnie, że majówka nie wpłynie na ogłoszenie wyników.
Tak czy siak jestem kinda zniecierpliwiony. 2 dni temu podobno weszło na forum te kilkanaście prac ^^

Korektor
29-04-2007, 22:01
@up,
Mam nadzieję, że moja jest wśród nich ^^

Gallar
30-04-2007, 00:03
Nie to zebym cos mowil, ale srodek tego tygodnia, to juz chyba znikl, minal, i Jah jeden wie co jeszcze.

eerion
30-04-2007, 00:44
Nie to zebym cos mowil, ale srodek tego tygodnia, to juz chyba znikl, minal, i Jah jeden wie co jeszcze.

Obawiam sie, że jeszcze sobie poczekamy.

ravena
30-04-2007, 15:05
Hmmm... nie ma jakiejś przewidywanej daty wyników??? Tak mniej więcej??? :)

Korektor
30-04-2007, 16:04
@up,
Jesień 2422r.

Dwarf
02-05-2007, 20:17
Jakies postepy?

Gallar
02-05-2007, 21:19
tak wiem że ciężka praca a Wy robicie to za darmo, ale
ruszylibyście mości panowie dupy ; )

eerion
03-05-2007, 00:11
Spokojnie.
Pogonić ich nie pogonicie, co najwyżej warn będzie na papę.
Jedyne co możemy teraz robić, to czekać.
Niestety =f

Marshaal
03-05-2007, 22:27
... Poprostu Jury robi sobie jaja ^^
Ile czasu już czekamy..?? Dobre kilka miesięcy.
Modetorzy to jest praca na max tydzień ^^ Każdy czyta każdą prace i stawia jej
od 1 do 10 pkt. Prac jest może z 100-150 to około 1tyg do 2 czyt ^^

MESSER
03-05-2007, 23:31
@up
Tak, a Moderatorzy to boty bez życia prywatnego.

Marshaal
04-05-2007, 12:56
Dobra rozumiem, że nie maja czasu na sprawdzanie, ale chyba 2 miesiące do sprawdzenia prac w zupełności wystarczy....
Chyba nie zaszkodzi każdemu moderatorowi dziennie przeczytać około 5 prac no nie..??

eerion
04-05-2007, 13:39
Dobra rozumiem, że nie maja czasu na sprawdzanie, ale chyba 2 miesiące do sprawdzenia prac w zupełności wystarczy....
Składanie prac było do 7 kwietnia.
Czyli niecały miesiąc

Chyba nie zaszkodzi każdemu moderatorowi dziennie przeczytać około 5 prac no nie..??
Chyba nie wiesz co mówisz...
5 prac to - wraz z oceną - minimalnie 3h roboty.
A każdy ma też inne czynności do robienia

Gallar
05-05-2007, 16:11
i nadal nic?.

Ashlon
05-05-2007, 17:41
Weekend majowy skonczony, wiec mozna zabrac sie do pracy. Poprosilem Gangrela, zeby zrobil temat na forum modkow - temat jest. Teraz tylko kilku moderatorow zaglosuje (ja juz ich przycisne :P) i zostana ogloszone wyniki ^^

eerion
05-05-2007, 19:47
Weekend majowy skonczony, wiec mozna zabrac sie do pracy. Poprosilem Gangrela, zeby zrobil temat na forum modkow - temat jest. Teraz tylko kilku moderatorow zaglosuje (ja juz ich przycisne :p) i zostana ogloszone wyniki ^^
Not o jeszcze z tydzień- dwa =f

Gallar
05-05-2007, 20:51
Not o jeszcze z tydzień- dwa =f

dłużej pewnie.

wiec z wysylaniem nagrod poczekamy do tego czasu, az ktos sie zglosi, czyli mniej wiecej ~10 maja.

patrząc na Wasze tempo to raczej nikt się nie zgłosi, bo nie będzie wiedzieć, że ma to zrobić;)

I może się czepiam, ale. długo troszkę. tak wiem że robisz Nekromanto za darmo. Tylko że jak już sie czegoś chwyta, to można by to skończyć.^^

@down: wspaniałomyślnie w ostateczności, za tego wiedźmina, wybaczam ! ; - )

Ashlon
06-05-2007, 00:20
Wybacz, ale nie moge po prostu przyspieszyc tego - to nie ode mnie zalezy, czy ktos inny ma czas/checi...Ja sprawdzilem prace, oddalem glos, teraz czekam na reszte. W kazdym razie do zwyciescow zglosimy sie osobiscie...

eerion
06-05-2007, 13:57
Wybacz, ale nie moge po prostu przyspieszyc tego - to nie ode mnie zalezy, czy ktos inny ma czas/checi...Ja sprawdzilem prace, oddalem glos, teraz czekam na reszte. W kazdym razie do zwyciescow zglosimy sie osobiscie...
Ty masz moje rozgrzeszenie ;)
A tak na serio - do czytania jest sporo, a wszyscy są tylko ludźmi. Wiem to i rozumiem.
Prace jednak trwają długo = mamy prawo pomarudzić trochę prawda? ;)

Jak najbardziej ;)

owntibia.exe
06-05-2007, 18:10
Sorki że sie wtrącam ale mam nadzieję, że w tym konkursie nie zwycięży kolesiostwo.

Slay
06-05-2007, 19:47
Sorki że sie wtrącam ale mam nadzieję, że w tym konkursie nie zwycięży kolesiostwo.
Nadzieja matka glupich.

Hegemmon
07-05-2007, 05:29
Ty masz moje rozgrzeszenie ;)
A tak na serio - do czytania jest sporo, a wszyscy są tylko ludźmi. Wiem to i rozumiem.
Prace jednak trwają długo = mamy prawo pomarudzić trochę prawda? ;)

Jak najbardziej ;)

ekhm... ja nie brałem udziału w procesie eliminacji najsłabszych prac, toteż aż tyle do przeczytania nie mam, jednak pozwól, że ci słówko o tym opowiem.
Dla wygody postanowiłem sobie finałowe prace wydrukować (~10 prac pozostało obecnie). Format A4 przy czcionce 10,5, font-TNR, z wykasowaniem kilku pustych linii (niektórych to ponosiło przy robieniu odstępów). Wyszło mi niecałe 114 stron. Przygotowanie dokumentu do druku zajęło komputerowi jakieś 15 minut. W sumie stworzył mi tymczasowy pliczek o wadze prawie 400mb. Przy 50 stronie zaczął mi się kończyć jeden z kolorów, musiałem anulować drukowanie na stronie 86 bo został tylko czerwony. Jutro muszę kupić tusz czarny i dokończyć drukowanie.
Samo czytanie trochę zajmie a nie mogę poświecić na to zbyt dużej ilości czasu.
jakie kolesiostwo?

eerion
07-05-2007, 07:49
ekhm... ja nie brałem udziału w procesie eliminacji najsłabszych prac, toteż aż tyle do przeczytania nie mam, jednak pozwól, że ci słówko o tym opowiem.
Dla wygody postanowiłem sobie finałowe prace wydrukować (~10 prac pozostało obecnie). Format A4 przy czcionce 10,5, font-TNR, z wykasowaniem kilku pustych linii (niektórych to ponosiło przy robieniu odstępów). Wyszło mi niecałe 114 stron. Przygotowanie dokumentu do druku zajęło komputerowi jakieś 15 minut. W sumie stworzył mi tymczasowy pliczek o wadze prawie 400mb. Przy 50 stronie zaczął mi się kończyć jeden z kolorów, musiałem anulować drukowanie na stronie 86 bo został tylko czerwony. Jutro muszę kupić tusz czarny i dokończyć drukowanie.
Samo czytanie trochę zajmie a nie mogę poświecić na to zbyt dużej ilości czasu.Jakie poświęcenie xD
ale btw
Objętość waszych prac musi wynosić od 1 do 10 stron A4 czcionką 11.
Format A4 przy czcionce 10,5, font-TNR, z wykasowaniem kilku pustych linii (niektórych to ponosiło przy robieniu odstępów). Wyszło mi niecałe 114 stron.
yum yum?
To ktoś tam musiał ostro nagiąć miejsce i zastosować najmniejszego w świecie fonta, by taki numer odstawić xD. Zwłaszcza, że taka praca Ignatiusa (która przeszła na pewno :P) miała bodajże 7 stron TNR 12tką. I nie ona jedna na pewno nie miała objętości maksymalnej dopuszczalnej
No, ale nie wnikam.
Czytania jest sporo. Dowiodłeś.
Jednak myślę, że jedno opowiadanko dziennie można brać. Będzie to 11,4 strony średnio. Prace muszą być interesujące choć odrobinę (nawet jak tematyka nie pasuje), skoro zostały już tylko najlepsze. Coś koło godziny wolnego czasu powinno to zabrać razem z oceną. Myślę, że to norma, którą da radę wyrobić.
Wiem, że to teoria, w praktyce może to wyglądać różnie.
No, ale - oczekujący się niecierpliwią.

Hegemmon
07-05-2007, 13:45
UP:
czemu od razu nagiąć?
po pierwsze: w tym konkursie przekroczenie tego limitu nie jest aż tak istotne, jak np w czasie expienia z konkursu w 2006 roku. Te 10 stron daliśmy po to, żeby nie przysyłano nam stu stronicowych zbitek literowych, albo dziesięciozdaniowca, bo skoro jest taki limit maksymalny, to te najkrótsze wypociny prawdopodobnie nie zostały zgłoszone do konkursu.
A tak na marginesie, to w tych 114 stronach mieści się 14 stron, więc aż takich przegięć nie ma :P

kurde, ale jeśli chodzi o kupowanie tuszu, to mi zajefajnie nie po drodze ;)

eerion
07-05-2007, 14:11
UP:
czemu od razu nagiąć?
nagięcie przestrzeni na kartce... Dobry motyw - muszę się go nauczyć :D
Niepotrzebnie tłumaczyłeś.
Mogłem dokonywać spekulacji na temat odkrycia które zmieni oblicze świata!

kurde, ale jeśli chodzi o kupowanie tuszu, to mi zajefajnie nie po drodze ;)
To czytaj na razie co masz ;)

FaFa
09-05-2007, 00:38
Czytając wypowiedzi zniecierpliwionych przyszedł mi do głowy pewien pomysł.
Może umieścic te 10 prac które się zakfalifikowały w jednym temacie i zrobić sondę wśród internautów. Oczywiście taką poza konkursem. Jury kupiło by sobie tym samym troche czasu i zajęło czymś czekających.
Co wy na to ?

eerion
09-05-2007, 11:40
Może umieścic te 10 prac które się zakfalifikowały w jednym temacie i zrobić sondę wśród internautów. Oczywiście taką poza konkursem. Jury kupiło by sobie tym samym troche czasu i zajęło czymś czekających.
Co wy na to ?
IMHO odpada.
To powinno być tajne.

Halley
09-05-2007, 13:21
IMHO odpada.
To powinno być tajne.
Zgadzam się całkowicie, w końcu to konkurs i trzeba poczekać na wyniki oficjalne. Pozatym cała przyjemność w tym, że się nie wie kto jest wśród wybrańców a wciąż jest nadzieja, że może i moja praca tam jest? :)

Velatieren
10-05-2007, 16:07
Do postu wyzej

No tak... zawsze slepa nadzieja na to, ze moj gniotek 8-smio stronicowy wejdzie do pierwszej setki zostaje... :P

Duch Niespokojny
10-05-2007, 22:27
Co wy na to ?
Jestem za, a nawet przeciw. Modki sobie mogą sprawdzać w swoim tempie, a zwykli śmiertelnicy niech poczytają sobie najlepsze opowiadania i sami wybiorą zwycięzcę. Nikt przecież moderatorom nie każe się sugerować ocenami użyszkodników.

eerion
11-05-2007, 11:55
@up:
A tam.
Obecnie są większe nadzieje, więcej niewiadomej - to działa tylko na korzyść

Gallar
13-05-2007, 11:55
Nic nowego? ; ;;

Sermi
13-05-2007, 20:24
Hmmm... A może wyniki konkursu mają być dla nas prezentem na Święta Bożego Narodzenia? Zastanówcie się, to bardzo możliwe!

1. Sprawdzający będą mieli dużo czasu, aby dokładnie sprawdzić każde opowiadanie. Nie będą też musieli się spieszyć.

2. Sprzedaż leków uspokajających w Polsce znacznie wzrośnie - wszyscy startujący nie będą mogli z nerwów zasnąć.

3.Wytwórnie leków nie będą nadążały z produkcją, będą musiały przyjąć nowych pracowników, czyli bezrobocie spadnie

4.Czyli podsumowując: sytuacja w kraju znacznie się polepszy!

5. A za zasługi dla kraju moderatorzy z tibia.pl zostaną ministrami ;)

6. I może nawet zniosą podatki dla użyszkodników forum Tibia.pl :D

7. I wtedy już w kraju nie będzie dobrze, ale fantastycznie

Ileż to można zdziałać za pomocą zwykłego konkursu B)

eerion
13-05-2007, 23:50
@up:
A ja myślałem że to ze mną jest źle

ravena
14-05-2007, 14:56
Wyrozumiałości trochę :)
Sprawdzający to tylko ludzie :)
(co oczywiście nie zmienia faktu że codziennie wchodzę dwa razy dziennie na tibia.pl sprawdzając czy może nie ma wyników i za jakiś tydzień zapewne dostanę nerwicy :D)

Seyantis
14-05-2007, 19:00
Może tak jakieś info dotyczące postępu pracy?

Hegemmon
14-05-2007, 20:28
UP:
proszę bardzo- ostatni etap wyłaniania zwycięzcy został zakończony w 50%

Ignatius Fireblade
14-05-2007, 20:37
Ujmę to tak:

No to GIT!

eerion
14-05-2007, 21:00
UP:
proszę bardzo- ostatni etap wyłaniania zwycięzcy został zakończony w 50%
Dodaj jeszcze:
A prace postępują z prędkością 10% tygodniowo ;)

Ot, taki mały niewinny żarcik z powodu znudzenia.

Sermi
14-05-2007, 21:04
Hmmm... czyli moja teoria okazała się niezbyt trafna... a miało być tak pięknie...

No ale ogłoszenie wyników konkursu zbliżające się w Siedmio™ Milowych® Butach® to i tak świetna wiadomość :)