PDA

Pokaż pełną wersje : kurs rysowania kryształów

limenu
21-09-2004, 15:39
http://members.lycos.co.uk/limenu/kurs1.PNGhttp://members.lycos.co.uk/limenu/kurs2.PNG

zdjęcie1:
1-rysujemy "obręcz"
2-rysujemy jaśniejszy odcien u góry i na prawo, zostawiając na dole pustą kratke
3-ciemniejszym rysujemy cień na dole po lewej zamalowując pustą kratkę i
4-wypełniamy grzbiet kamienia najjaśniejszym zielonym(nie dostłownie) i zamieniamy kolor obramowania na najciemmniejszy zielony(też nie dosłownie),

zdjęcie2
1-powtórz kroki ze zdjęcia 1 od 1 do 4
2-pogrób cienie "symetrycznie"
3-"przytnij" kąty na zetknięciu cieni, by nadać złudzenie zciętego stożka.
w ten sposób otrzymaliśmy kamień który wadaje się wyższy, lub jak kto woli grubszy.

Pomogło? XD

besn
21-09-2004, 17:43
tutorial wykonany wporządku, ale średnio mi to kryształ prypomina oO

limenu
21-09-2004, 20:31
kiedy jest mniejszy i ma inny kolor(czerwony, niebieski) jest ładniejszy XD

Uncle Warrior
21-09-2004, 20:47
tutorial wykonany wporządku, ale średnio mi to kryształ prypomina oOMhm racja ;\
Toz to jest pixel! xD Tzn. pare pixeli xD to jest tak spixelowane ze az pixelowate normalnie i nie przypomina krysztala =P
Wogle coraz wiecej tu jest "artystow" wkurza mnie to ze uzywaja painta >.< bosh przecie to pixel jeden wielki pixel z tego wychodzi :\
IMHO paint works sux... no chyba ze juz od jakiegos "profesjonalisty" :|

limenu
21-09-2004, 20:51
lol uncle..lol....
nikt nie karze ci walnąć jednego pixela na cały ekran...to ma być część całości. A to że widzisz tam tylko jeden pixel to nie moja wina...może za dużo siedzisz przed ekranem?(ja se bryłki chyba też załatwie)

::edit::
ja niby nie jestem profesionalny? Na tym forum jest pełno profesjionalistów!
A pix art wcale nie sux!

no..może to że jestem profesjionalny to przesadziłem, ale mi nikt za to nie płaci jak cipą :P

]v[ichal
21-09-2004, 20:57
O moj boze , te rysunki robi sie na 10x powiekszeniu....po pomiejszeniu bedzie to wygladalo jak krysztal .Po prostu zrobione jest tak wielkie zeby bylo przejrzysscie....
@limenu , a co z trokatnymi klejnotami , albo z tymi ktore sa szescianami? Poradnik na 3+ xD

limenu
21-09-2004, 20:58
trujkątne i sześcienne też bym dał..ale z koro nie chcą to zrobię tylko dla ciebie i na gg dostaniesz(no i jeszcze kilka osób XD)

Khan
21-09-2004, 21:00
Nie wiem czy JA jestem profesjonalsitą, ale wiem, że w ten sam sposób rysowane są wszelkie kryształy, a takze okna komunikatów w windowsie czy w tibii. Kwadrat w jakims kolorze i opdowiednie wycieniowanie brzegow stanowi PODSTAWĘ dobregi wyglądu stronki www czy guzika w jakimkolwiek Menu. Okreslenie 'kryształy' to przenosnia, przyjrzyjcie sie kiedys jakimkolwiek buttonom.
Ty nie lubisz painta? A ja nie lubie jak ludzie, którzy się nie znają krytykują młode talenty.

Nie wiem czego się czepiacie.

shae
22-09-2004, 00:32
Zawsze mnie to zastanawiało, dlaczego kolorki używane w arcie oznaczacie (widziałem takie coś w wielu tutorialach piksel-artowych) krzyżykiem, a nie np. kropką lub kwadratem 3x3? Żeby takie coś pojawiło się w jednej pracy, to bym się nie zdziwił. Ale to jest w większości prac :)

PS. Pixel-Art & ASCII-Art r00x ;)

Uncle Warrior
22-09-2004, 08:57
Nie wiem czy JA jestem profesjonalsitą, ale wiem, że w ten sam sposób rysowane są wszelkie kryształy, a takze okna komunikatów w windowsie czy w tibii. Kwadrat w jakims kolorze i opdowiednie wycieniowanie brzegow stanowi PODSTAWĘ dobregi wyglądu stronki www czy guzika w jakimkolwiek Menu. Okreslenie 'kryształy' to przenosnia, przyjrzyjcie sie kiedys jakimkolwiek buttonom.
Ty nie lubisz painta? A ja nie lubie jak ludzie, którzy się nie znają krytykują młode talenty.

Nie wiem czego się czepiacie.LOL! Tak najlepiej no nie? xD Tylko cos skrytykuje i juz "Wez idz nie znash sie!!!!!!1111111" To nawet smieszne jest ale za bardzo mnie nei obchodzi to ;D.
Grafiki ogladam od bardzo dawna (te "Tibijskie" i nomalne(to chyba normalne bo normalne sa wszedzie xD(juz trzeci nawias!))) z tym, ze na tibia.de ;\ Tam NIKT nie uzywa juz painta O.o A dlaczego? Poniewaz w klasycznym paincie nie ma takich mozliwosci jak w photoshopie czy psp czy innym programie graficznym. Otoz pozwolilem sobie lekko zedytowac ten krysztal w photoshopie.
http://members.lycos.co.uk/extremedami/lolek.PNG
Prownaj sobie oba(ten tez nie jest za mocno podobny do krysztalu ale zrobilem stylem tworcy). Popatrz ile kolorow ma pierwszy krysztal ;\ Nie liczac kontury to "aż" 3! I jak to moze byc podobne do krysztalu? Gdzie cienie? Blask? Trzema kolorami nie da sie objac wygladu prawdziwego krysztalu jak juz wspomnialem ten tez nie jest idealny ale gdyby ktos sie pobawil troche dluzej otrzymal by za***isty efekt jakiego w paincie nie osiagnie :(
I wlasnie o taki pixel mi chodzilo. Tam za mocno widac te malutkie kwadraciki w dodatku tylko w 3 kolorach ;(
Wiec chcialbym zachecic do uzywania bardziej "profesjonalnych" narzedzi przy pomocy, ktorych otrzymac mozemy znakomity efekt.
trujkątne i sześcienne też bym dał..ale z koro nie chcą to zrobię tylko dla ciebie i na gg dostaniesz(no i jeszcze kilka osób XD)A wsadz je tutaj chociazby dla wlasnej satysfakcji ze inni zobaczyli. Ze nei zrobiles tego na darmo. Ja NIE mowie ze tutorial jest zly wrecz przeciwnie jest b. dobry. Prowadzi przez wszystkie etapy tworzenia tylko ten efekt te 3 kolory to nei jest poprostu TO!
Grrrrr... sorry za bledy i za te "NEI" ciagle wbijam szybciej E niz I :\
To wszycho narazie ;\

shae
22-09-2004, 10:42
Trzema kolorami nie da sie objac wygladu prawdziwego krysztalu jak juz wspomnialem ten tez nie jest idealny ale gdyby ktos sie pobawil troche dluzej otrzymal by za***isty efekt jakiego w paincie nie osiagnie :(

Mylisz się. Nawet nie wiesz jak bardzo. Polecam galerię Pixel artów na http://www.deviantart.com. Zwykłym paintem można zrobić wiele. Można osiągnąć kosmicznie za***iste efekty.

Jeszcze pytanie do tego Photoshopa: kliknąłeś dwa razy na ikonkę typu "make shadow", czy zrobiłeś te cienie ręcznie, piksel po pikselu?

Uncle Warrior
22-09-2004, 11:32
Jeszcze pytanie do tego Photoshopa: kliknąłeś dwa razy na ikonkę typu "make shadow", czy zrobiłeś te cienie ręcznie, piksel po pikselu?Bosh... jasne ze nie recznie... wlasnie o to mi chodzi ze w paincie nei ma zadnych ulatwien... wystarczy blur i pare innych rzeczy i mozna zmienic calkowicie wyglad ;\ imho paint sux :)
Edit:
Gdybym robil pixel po pixelku to to by nie mialo w ogole sensu kiedy moge zrobic to szybciej za pomoca narzedzi takich jak blur itp. ;\

shae
22-09-2004, 12:09
Gdybym robil pixel po pixelku to to by nie mialo w ogole sensu kiedy moge zrobic to szybciej za pomoca narzedzi takich jak blur itp. ;\
I w tym tkwi problem. Bo pixel arty robi się ręcznie, piksel po pikselu.

Pozdrawiam,
/me co p-artów nie rysuje, ino podziwia ;)

Uncle Warrior
22-09-2004, 12:15
I w tym tkwi problem. Bo pixel arty robi się ręcznie, piksel po pikselu.

Pozdrawiam,
/me co p-artów nie rysuje, ino podziwia ;)No w sumie -.- niech Ci bedzie ale mnei pix art wkurza i to mocno :S wolalbym zeby wszyscy robili rzeczy wychodzace poza pix art ^^
Awwww...

limenu
22-09-2004, 14:13
@shae, dzięki że stanołeś po mojej stronie XD

(już nie do shae)
Pokazałem tylko jak narysować ten chol***y kryształ, a nie jak narysować arcydzieło. Refleksy świetlne, prześwitywanie to co innego.
A sam mam photoshopa i corela i inne bajery. Ale pixel art to pixel art.
WWW.pix.art.pl wsadź tam ten kryształ i powiedz że to pixel art :P
nie zostawią na tobie suchej nitki jak się dowiedzą że w photoshopie to przerabiałeś.

Po zatym bardzo ładny ten kryształ ci wyszedł, ale jak byś go skurczył do "rzeczywistych" rozmiarów(przyjrzyjcię się na lewo od tych "dużych")
to z twojego pięknego efektu by nic nie zostało XD. Nawet powiem więcej, sam zrobiłem za duże :P. W swoim podpisie widać jakie miałybyć naprawde XD

a widziałeś mój fak? te zbroje zrobiłem(nie licząc czarnych kontur) w 6 lub 7 kolorach. I bez nieśmiałości powiem że mi się bardzo podobają XD...jak narazie jest to jedna z najleprzych moich prac (tak sądze)

PS. dziękuje za uznanie wykonania mojego kursu XD
a co do rzeczy wychodzące poza pixel art to bawie się w 3d max studio i rysuje tradycyjne dzieła(huh..dzieła to za mocne słowo XD)...ale kogo to interesuje ;)

shae
22-09-2004, 14:30
@shae, dzięki że stanołeś po mojej stronie XD
To w ramach podziękowania odpowiedz mi na pytanie które wcześniej zadałem ;)

limenu
22-09-2004, 14:45
jest kilka powodów.

kropka jest za mała
Kwadrat długo się rysuje
krzyżyk jest ładny, przejrzysty i wogule to już tradycjia kursów pixart XD XD

a co do kwadrata, iloma ruchami zrobisz dobrze wodoczny kwadrat 3X3 a iloma krzyrzyk o ramionach po 3?

zadowala cie taka odpowiedź? :P

shae
22-09-2004, 15:04
jest kilka powodów.
[...]
zadowala cie taka odpowiedź? :P Tak :P

PS. dziękuje za uznanie wykonania mojego kursu XD
a co do rzeczy wychodzące poza pixel art to bawie się w 3d max studio i rysuje tradycyjne dzieła(huh..dzieła to za mocne słowo XD)...ale kogo to interesuje Niektórych ludzi interesuje ;) Wielu twierdzi, że takie małe pikselowe obrazki są brzydkie, że można narysować coś na kompie 1M razy lepiej... Jasne, że można. Przykład? Chociazbynajlepszy grafik komputerowy na Świecie (http://www.anry.ru/eng/gallery/gallery.htm) [moim zdaniem :)]. Ale to nie o to chodzi. Sam zajmuje się jedną z zapomnianych dziedzin sztuki :P, która rozwijała się całkiem ładnie mniej więcej w tym samym czasie co i Pixel-Art. Stąd moja sympatia :)

besn
22-09-2004, 15:33
lol, uncle co ty pierd***** , chyba nie wiesz na czym polega pixel art, smiejesz sie z innych ,ze mowia o tobie ze sie nie znasz, a taka jest rzeczywistosc, tu nie chodzi o to zeby uzyc calej palety barw i krysztal wygladal jak identyczny, sztuka jest uzycie 3 kolorow do pokazania wszystkiego, sztuką której ty nie pojmujesz, na tibia.de juz nikt nie uzywa painta? boze czlowieku gdzie ty zyjesz, cala grafika tibijska jest grafika pixelowa i prawie wszystkie elementy zostaly wykonane ta metoda, czy w paincie czy w photoshopie czy innym to nie ma roznicy, metoda jes ta sama, i nie uzywa sie blurow, automatycznych cieniow itd, beware or die

Khan
22-09-2004, 15:39
Zrobić blura albo inne bajery w photoshopie to jest chwila moment. Ale sztuką jest narysowanie efektu blura w paincie, pixel po pixelu. A juz miliony prac było takich.
Paint będzie zawsze zywy własnie dlatego ze jest prosty i prymitywny.

Shanhaevel
22-09-2004, 20:00
@Khan

O właśnie! Zawsze myślałem, że Paint to prymitywny program dla pięciolatków... Nudziło mi się, narysowałem mieczyk w Paincie z Tibii, wyszedłmi nieźle i teraz rysuje co się da (nie brać dosłownie) ! HAIL PAINT! :P

sathard
23-09-2004, 09:41
@limenu
może nie darzę Twoich wypowiedzi na forum, ani Ciebie, zbytnim szacunkiem, ale muszę oddać ci, że poradnik mi się przydał. No i chyba zacznę rysować nieco trudniejsze rzeczy teraz. Właśnie od tego poradnika zacząłem rysować ;) Jak kogoś to interesuje, oto moje kryształy, zrobione w oparciu o poradnik (te ukośne sam spróbowałem zrobić i są chyba nie bardzo ;])

http://members.lycos.co.uk/cuirdan/files/krysztaly.gif http://members.lycos.co.uk/cuirdan/files/krysztalyd.gif

limenu
23-09-2004, 15:21
cieszę się ze ci pomogłem XD...te ukośne, rzeczywiście są jakieś dziwne, trzeba znaleźć na to sposób...a to że niezbyt darzysz mnie szacunkiem mogłeś...zataić XD..mam nadzieje że teraz twój szacunek do mnie chociaż lekko wzrósł :D

PS. reszta ci bardzo ładnie wyszła, tylko że w żułtym nie widać rużnicy pomiędzy jasną stroną, a grzbietem, no i skoro przykryłeś tamte kryształy innymi powinien być cień....ale to takie szczeguły