zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tibia a granie RPG

.Matrik.
01-04-2007, 22:06
Tak się ostatnio zastanawiam, i doszedłem do wniosku, że założę temat, dotyczący sprawy często wspominanej przeze mnie w innych topicach, mianowicie grania w Tibię RPG-owo.

Kiedy przyjrzymy się światu, możemy zauważyć drobne szczegóły, jak na przykład dobrze opisane questy, knajpy, ciekawe miejsca NIE zamieszkane przez potwory... Jak myślicie, po co one istnieją?

Mnie wydaje się, że początkowo Tibia miała być grą nastawioną na RPG i odgrywanie ról (ale nie jestem nawet w 50% pewny, to moja teza), ale zachowanie graczy zmusiło CIP-y do pójścia na komercję... Ja chętnie zagrałbym na serwerze RPG (albo chociaż znalazł grupę graczy grającą w ten sposób), ponieważ byłaby to miła alternatywa ciągłego expienia i użerania się z PK i n00bami... Teraz moje pytanie:

Czy istnieje więcej osób, które chciałyby zagrać w Tibię nie zwracając DUŻEJ uwagi na exp n' stuff? Gdyby zebrała się taka grupka, można by zebrać się na jednym świecie i pograć wedle naszego uznania albo zorganizować coś ciekawego (mam nawet dwa pomysły)...

A więc?

Piotrek Marycha
01-04-2007, 22:23
Takie pytanko... co bys robil na takim servie zamiast expienia i zbierania kasy? prawda jest taka że szczytem RPG w tibii są wojny, rpg-owo to mozesz sobie na single player pograc w gothica inne tego typu gierki

Pepperinho
01-04-2007, 22:27
@up

Dokładnie.
RPG to własnie odkrywanie terenów, hunty i questy z gildia (ktorej ja nie mam :D Solo style blz)

P0zDr00

kamillo-ja
01-04-2007, 22:28
a wiesz ze matrik ja jestem chętny, takie Questy bez spoilerow, caly desert wykonany grupa, nie kupowanie lecz zdobywanie EQ z silnych potworow, wypas.

.Matrik.
01-04-2007, 22:30
@Piotrek

Podejrzewałem, że ktoś tak odpowie...

RPG - Role Playing Game - Polega na ODGRYWANIU RÓL

Nie mówię, że zero expienia - ale odrzuca mnie obecny stan rzeczy. Wolę "Wyczyśćmy tę jaskinię z plugawych bestii!" niż "chodź na dc tylko weź bp mf i 4bp sd mimo że będzie waste bo muszę expa do lvla dobić"...

Tylko wojny gildii? To stereotyp. Da się zrobić więcej, ale... Nikt nie próbuje ;(

Pepperinho
01-04-2007, 22:34
Zreszta jak przed chwila powiedziałeś.Wojny gildi to za mało.
A słyszałeś o Chince, która grała tylko w tibie i wkońcu umarła z głodu?Chłopcu który pobił mame krzesłem.

Ja mam kolege który padł swoim 18 lvl Knight i płakał całą noc i jeszcze zwierzał mi się że chce popełnić samobujstwo...

Jak tutaj mozesz zrobić "Więcej RPG"?

ripper
01-04-2007, 22:36
Łap kostki, kartkę, ołówek, z 2-3 kumpli i masz _prawdziwe_ RPG. Tibia to kretyński hack 'n' slash, nie RPG. Nie próbuj tego zmieniać, bo to jakbyś z idioty noblistę chciał zrobić.

Kimo36
01-04-2007, 22:39
Przydała by się taka dawka czegoś bardziej związanego
z legendą ani na ciągłym expieniu...
Chociaż jak się bliżej przyglądniesz to zobaczysz troche tego RPG :P
Chociażby głupie zapiski z rookgardu...
Opisują np orków , gracze mogą również stworzyć własne historie co do różnych nietypowych NPC (np. blind orc )

Było by ciekawie...

Ghand
01-04-2007, 22:56
OMG, RPG polega na urozmaicaniu gry, na przykład wspólne posiłki z talerzami, kubkami itp, + specjalne "dodatki" w rozmowach w ostrych nawiasach <>, np:
Zamiast: - O! Ork!
Tylko: Cóż za przebrzydła kreatura posuwa się ku nam!
lol xD
Również:
<smieje sie>
<placze>
<podnosi, upuszcza, bierze..>

~Ghand

Withord
01-04-2007, 23:15
Ja staram się grać w ten sposób. Ludzie przez to uważają mnie troche za dziwaka, ale co tam :) Jeśli chcesz to sie odezwij do mnie, dane masz w profilu :P

Tuba^^
02-04-2007, 02:22
Aby ratowac tibie jest juz za pozno ;p

Kwadratowe Koło
02-04-2007, 07:57
Tak, tak, tak! Chce! Chce! CHCE!!!

Uwielbiam takie granie. Call me ; *

Dabeko
02-04-2007, 07:57
Moim zdaniem dobrze by było sprubować czegoś nowego. Jeżeli szkuasz chętnej osoby, masz mnie :)

Elendart
02-04-2007, 10:15
jezeli juz chcialbys polaczyc tibie i "rpg"
to sprobuj tradycyjnego sposobu grania
czyli papierowego tyle ze w swiecie tibii
bo nie zbierzesz takiej grupy ktora grajac
na kompie wciagnie sie w klimat [np wykorzysta
to jako milszy czas robienia 3bp gfb]

@Kuraj
OST z Baldura albo NWN2
ahh ...

Descartes
02-04-2007, 10:31
O wiele łatwiej byłoby wczuć się w klimat, gdyby gra miała muzykę. Posłuchajcie sobie kiedyś soundtracków z Lineage II podczas grania, od razu się robi miły klimacik. ;]

Vanhelsen
02-04-2007, 15:01
Chyba jedynym wyjściem, by do Tibii wrócił klimat RPG jest stworzenie odpowiednich serwerów na styl tych z UO czy WoWa - mianowicie Serwery RPG wymuszające zachowanie klimatu (automatyczny ban za wszelkie odzywki w stylu "lol", "noob", "gfb", "hunted", "br?", "lag", "kick", itd") Ale by to działało, potrzeba nie tylko rozsądnego systemu banującego ale i zgranych i PRACOWITYCH GMów a z tymi czasem jest problem...

Elwer Balus
02-04-2007, 15:37
Była juz na forum grupka ludzi, w której byłem i ja, chcąca zrobić gildie rpg. Plany były piękne, ale życie zweryfikowało. Trzy osoby okazały się pustymi noobami i wszystko sie posypało. Jeśli nic się nie zmieni w samej Tibii to rpg nie ma szans na przetrwanie.

.Matrik.
02-04-2007, 16:52
Jest tak: w gry papierowe RPG gram i będę grać, ale chodzi mi o to, że nie zawsze chcę być MG, a chciałbym pograć np. z WSZYSTKIMI kumplami, tzn. bez MG. Nasuwa się jakiś MMO, a jak Ghand (?) powiedział, w Tibii mogłoby być nieźle bo duży poziom interakcji pasuje...

Jedyny problem - trzeba by zebrać się na jednym serwie, a wątpię, czy większość osób tu się wypowiadających z radością porzuci swego chara po to by grać gdzieś indziej RPGowo (jeśli nie to zwracam honor). Chyba, żeby stworzyć DODATKOWĄ postać do grania w ten sposób... Mam dwa ciekawe pomysły, ale by nie brano mnie za idiotę (choć sam wiem, że nim jestem ;]) wyjawię je dopiero, kiedy zbierze się parę osób (jeśli to nastąpi, hm ;]).

Zdjecia_rar
02-04-2007, 17:17
rpg to mozecie szukac co najwyzej w gw, a nie w tibii.

.Matrik.
02-04-2007, 17:27
Oczywiście. Ale szkoda, że w GW nie położysz żarcia na talerzu, usiądziesz sobie w barze przy fotelu lub spotkasz kumpli za miastem na polowaniu... Nastroje to za mało.

zoliax
02-04-2007, 17:29
Cóż.. ja mógłbym porzucić mojego super, uber, hiper, duper 29lvl 57/55. :D
Tylko w Tibię i tak gram niewiele, więc... ehh...

.Matrik.
03-04-2007, 21:32
Pozostaje mi zaprosić wszystkich chcących RPGować na Askarę, piszcie na nick Alteir. Właśnie zacząłem grać, więc nie będzie dysproporcji lvl-cośtam (a czy to ważne przy RPG?)...

Tomciu
03-04-2007, 21:49
w TES IV oblivion jakby zrobic multiplayera mozna by idealnie odgrywac rpg z kumplami,tes jest na tyle zaawansowany że spokojnie mięsko na talerze i jeść ale kto by próbował zrobić TES jak multiplayera ;{

Ghand
03-04-2007, 21:50
Była juz na forum grupka ludzi, w której byłem i ja, chcąca zrobić gildie rpg. Plany były piękne, ale życie zweryfikowało. Trzy osoby okazały się pustymi noobami i wszystko sie posypało. Jeśli nic się nie zmieni w samej Tibii to rpg nie ma szans na przetrwanie.

Pozdro od Rydzka, Daza i Phora :*

@topic
jak już mówiłem - jak chcesz, to możesz, w końcu Cipki nie na darmo zrobiły kubki, talerze itp...

Khalak
03-04-2007, 23:36
Ja na dobrą sprawę na takie coś się mogę pisać B)

Zabuza92Xpl
04-04-2007, 00:06
nie denerwuj tibia jest jaka jest i ty tym zalosnym topiciem nic nie zmienisz ...

.Matrik.
04-04-2007, 15:50
Tak samo jak swoim żałosnym komentarzem nie zmienisz mojego sposobu myślenia...