Pokaż pełną wersje : Konsekwencje wobec "hackerów"
Ostatnio zastanawiałem się nad jedną rzeczą. Nasze forum codziennie zalewa fala "hakjerów" - niestety, to fakt. Podają wszędzie linki do uber filmików, tymczasem nie trzeba dużo się zastanawiać, co kryje się pod szyldem "Mateusz Dragon Wielki solo poi" ;)
Wiem, niewiele można zrobić. Modkowie mogą banować delikwenta, ludzie mogą klnąć na cwaniaczka, tylko, że to nic nie daje.
Z reguły nie jestem wielkim miłośnikiem prawa, lecz wydaje mi się, że tutaj można by tego spróbować.
Otóż na pewno system zarządzania forum ma takie opcje jak wykrycie IP delikwenta, z którego napisano kolejny temat z fałszywym linkiem, prowadzącym do syfa. Skoro jesteśmy uzbrojeni w informacje o IP oraz w dowód winy, to wyciągnięcie prawnych konsekwencji wobec takiej osoby jest dziecinnie proste. Wystarczy wejść na stronę np. http://ip.boo.pl/ip.php i mamy sporo informacji o sieci i mieście hackera.
Wiem, co część z was pomyśli. "No tak, super, ale to jest tylko GRA! Nikt za to nie pójdzie siedzieć!". I tutaj się mylicie.
Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem specjalnym.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Co to oznacza? Dla nas to, że jeśli administracja forum wystąpi z formalnym wnioskiem do net providera delikwenta, to sprawę można skierować do prokuratury.
Nie mam pojęcia, czy ten projekt wypali. Nie próbuję tutaj rozpocząć prawnej krucjaty przeciw hackerom, tylko poznać wasze zdanie. Zapraszam do udziału w sondzie i wypowiadania się.
Współczuję ci hacka itd., ale czy ty nie przesadzasz?
Nic ująć a dodać tylko że tu jest lepszy link do sprawdzenia : http://www.ip-adress.com/
Tomcio Pall
02-04-2007, 19:03
Bardzo dobry pomysł. Ale tylko że moderatorów jest kilku a "hakjerów" pełno na tym forum. Potrzebni by były "dodatkowe siły"
Magdaw92
02-04-2007, 19:04
Trochę za dużo by mogło się zamieszania z tym wszystkim zrobić. Podać kogoś do sądu to nie jest tak hop-siup.
Lepiej uświadomić ludzi na ten temat obrony przed hakerami (zdaję sobie sprawę, że wiele osób po prostu z własnej woli broni się przed choćby samym przeczytaniem artykułu na temat hakerów).
Współczuję ci hacka itd., ale czy ty nie przesadzasz?
Hack miałem, tylko że nic nie zginęło - dzięki twojej pomocy między innymi ;)
Zdjecia_rar
02-04-2007, 20:10
nie wiem, czy szukales stary w tym dziale, ale taki temat byl jakis czas temu:
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=114362&highlight=xiii
Nic ująć a dodać tylko że tu jest lepszy link do sprawdzenia : http://www.ip-adress.com/
Jestem w Toruniu, pokazalo mi Włcoławek. Almost pwned ;)
Texterus
02-04-2007, 23:52
Hacker Bysia z Secury poszedł siedzieć, tyle że nie za złamanie powyższej ustawy lecz za wysłanie lewego paszportu z prośbą o new rec keya czyli podrabianie dokumentów. W sumie nie mam zdania na temat, dużo roboty, ogólnie gdyby się coś takiego udało działałoby to tylko na korzyść ale jak już mówiłem dużo pracy trzeba by w to włożyć/
Nie wzorowałem się na w/w temacie, nawet go nie widziałem.
Hm, może przesadziłem z wezwaniem do sądu itd., ale chyba net provider może odłączyć internet, gdy wpłynie taka informacja... to by zniechęciło część evul hakeruff do tego typu działań (a już na pewno takich, co godzinami przy tibii siedzą ;))
Adow Adan
03-04-2007, 01:47
ja sie z tym całkowicie zgadzam , kolo daje beznadziejne linki , newbie na nie wchodza , łapią keya , puzniej ten owy koles co najwyzej dostanie bana na konto(ale po co jezeli ma neo to co mu to da? założy next konto) a tak to przynajmniej młody gówniarz który chciał sobie zalatwic konto albo słono zapłaci lub pujdzie do poprawczaka . SWIETNY POMYSL
@up
Za 1 razem prawdopodobnie ujdzie mu to na sucho, a nastepnym razem jadynie grzywna. I tyle.
@donas
Ty Ich nazywasz hackerami? lol? Bluznisz dobre imie hackera.
Tacy ludzie wykorzystujacy keyloggera nie mozna zaliczac do grupy hackerow.
(to tak jakbys porownywal nobliste z idiota)
Pomysl nie wypali.
Po 1 primo: Znajac dzisiejsza sytuacje w naszym kraju takie "hamostwo" bedzie omijane przez sady.
Po 2 prmo: Na sady wydasz spora sumke.
Po 3 primo: To tylko gra.
Dziwny pomysl.
Nytalith
03-04-2007, 17:40
okay, spoinsorujesz wszystkie koszty sadowe?.
I co powiesz jak sie zapytaja o straty? "moje hiper konto z 20lvlem"? zauwaz ze wiekszosc ludzi ktorzy sie na to lapia niema nawet 30lvl, czyli straty sa naprawde nieduze, i nikomu nie bedzie sie chcialo z tym isc do sadu...
@janek@
Jeśli nie zauważyłeś, to w większości przypadków słowo hacker umieściłem w cudzysłowiu lub użyłem ironii, ale z przyjemnością wytłumaczę ci co to jest, aby nie było offtopa.
Ironia – sposób wypowiadania się oparty na zamierzonej niezgodności, najczęściej przeciwieństwie, dwóch poziomów wypowiedzi: dosłownego i ukrytego, np. w zdaniu Jaka piękna pogoda wypowiedzianym w trakcie ulewy.
W skrócie - nie uważam takie osoby za hackerów, ponieważ nie spełniają chyba żadnych cech, które powinny być przypisane hackerowi.
Napisałeś, że na sądy wydam dużą sumkę... no tak, ale od czego są instytucje publiczne? Prokuratura może ścigać to przestępstwo z urzędu, również i adwokat może być z urzędu. Co z tego, że to tylko gra? Przepis nie mówi o tym, że nie dotyczy to gier, tylko o tym, że każdy, kto chociażby podejmuje próbę pozyskania danych dla niego nie przeznaczonych (a passy są raczej tajne?), ponosi odpowiedzialność karną.
@Nytalith
Co powiedziałbym? Prawdopodobnie argumentowałbym tym, że społeczeństwo naszego forum jest dość duże, a konto czy poszczególne postacie/przedmioty reprezentują pewne wartości w złotówkach (wystarczy wejść na allegro.pl by prokurator mógł zorientować się w przeciętnej wartości waluty tibijskiej w złotówkach).
Kilka dni temu na znalazłem przez google forum programistyczne, na którym administrator ścigał takich hackerów. Przypadki były bardzo podobne - ba, nawet znalazłem jeden wpis z wnioskiem o wyciągnięcie konsekwencji przez net providera wobec kolesia, który usiłował zarazić użytkowników keyloggerem owntibia, dokładnie taką samą metodą co nasi lamerzy.
Jak już powiedziałem, to nie jest krucjata przeciw hackerom, a ja nie chcę stanąć na jej czele. Po prostu jestem ciekaw waszego zdania.
Zdaję sobię sprawę, że rzadko kiedy dana osoba pójdzie siedzieć - ba, rzadkie będą przypadki wyroków w zawieszeniu! Ale myślę, że dla takiego 14-latka to będzie pewnego rodzaju przestroga, gdy policja zapuka mu do drzwi z wezwaniem/upomnieniem.
Vanhelsen
03-04-2007, 22:05
Współczuję ci hacka itd., ale czy ty nie przesadzasz?Wcale nie przesadza... taki pomysł już sie przewinął i mam nadzieję, że modkowie coś tam ukrycie robią. Jak w dawnym temacie już padło: "Gdy ojciec takiego wypierdka dostanie wezwanie do sądu, gówniarz nie zobaczy kompa przez następne dwa lata..."
To, że Ciebie problem nie dotyczy, nie oznacza, że pomysł jest do (_!_)...
na tego typu stronki wchodza tylko newbie wiec ludzie ponizej lvl 30 ( wiem ze bylo napisane ) a do tego lvl'a nie masz nic cennego a wiec nie ma sensu isc z tym do prokuratury ;] zreszta wyobraz sobie ich reakcje jak im powiesz ze chodzi o glupia gre ?? no przepraszam ale ja na miejscu Adwokata naprzyklad bym ci parsknal smiechem w twarz. i Jak juz masz zamiar sie wypowiadac to mow bardziej cracker albo cos w tym stylu bo prawidzwy Hacker by sie nie meczyl zeby komus passy jumnac a jak juz by sie meczyl to w calkiem inny sposob
Rapishade
03-04-2007, 22:49
Witam !
Cóż, jeśli ktoś ukradnie Ci rzeczy z konta, które zdobył poprzez zhakowanie* konta, to jak najbardziej złamał nie tylko regulamin gry ale tez i Polskie prawo.
Moim zdaniem osoby odpowiedzialne za grę, czyli twórcy, bądź jacyś zarządcy w krajach, czy coś takiego ;) powinni zebrać nicki i IP osób które zhakowały co najmniej 3 konta i podać je Policji. Można by tez wytoczyć 1 wielki proces, alb kazać oskarżonym pokryć koszta. Choć czy to realne... ? Słowem prawa tak, lecz czy w żeczywstaości... smiem wątpić.. :(
Sama kradzież przedmiotów wartych mało, może być zbagatelizowana, lecz jeśli ktoś ukradnie coś bardzo rzadkiego... w sumie ludziom wydaję się, ze to tylko gra więc są bezkarni, że internet i komputer to takie pudełeczko gdzie wolno im wszystko... Być może informowanie rodziców jeśli osoba jest nie-pełnoletnia było by dobrym rozwiązaniem, ale czy realnym :?:
Najlepszym rozwiązaniem, będzie jesli my gracze nie damy żyć tym osobą, ktoś spodka kogoś kto ukradł czyjeś konto, zabija go i tak ciągle póki nie przestana grać ;) Taka lista obywatelska ;)
*Słowo popularne, wiem, że mało prawidłowe, ale to tak samo jak Spamerzy i spam, taka swego rodzaju Gwara internetowa ;)
Pozdrawiam ;)
Zabuza92Xpl
04-04-2007, 00:10
zobaczmy jesli haker mieszka poza terenem unii europejskiej to musialbys wkrecic w ta sprawe interpol ktury raczej nie bedzie sie przejmowal hakowaniem kont tibijskich
Inne czynniki:
dynamiczne IP
Proxy w korei
Dochodzenie zostalo umozone ze wzgledu na mala szkodliwosc spoleczna czynu
Wyobraz sobie policjanta ktury po dniu gwaltow,morderstw zobaczy dziecko kture mu powie ze uber haxor zhaczyl mu jego wyjebanego w kosmos em esa
Duzo chyba nie zdzialasz ;d
zobaczmy jesli haker mieszka poza terenem unii europejskiej to musialbys wkrecic w ta sprawe interpol ktury raczej nie bedzie sie przejmowal hakowaniem kont tibijskich
Inne czynniki:
dynamiczne IP
Proxy w korei
Wyobraz sobie policjanta ktury po dniu gwaltow,morderstw zobaczy dziecko kture mu powie ze uber haxor zhaczyl mu jego wyjebanego w kosmos em esa
Duzo chyba nie zdzialasz ;d
żebyś się nie zdziwił ivul hakierze
Vanhelsen
04-04-2007, 01:15
Inne czynniki:
dynamiczne IP
Proxy w korei
Duzo chyba nie zdzialasz ;dTak, ale ivul haker z koreii środkowej nie hakuje przez tibia.pl a tu głównie o takich cffaniaków chodzi... -.-''
Nie chodzi mi tu o to, by ścigać "hackerów" z drugiego końca świata. Ktoś zapomniał, że tworząc ten temat, opierałem się na lame-hackingu poprzez wrzucanie na forum linków do keyloggerów czy innych programów.
Powtarzam poraz kolejny: w większości przypadków i tak sprawa zostałaby umoż(rz?)ona, ale większość takich bałwanów, to osoby niepełnoletnie - sądzę, że sam strach przed rozprawą i konsekwencjami oraz gniewem rodziców byłby dostateczną karą.
Mówię to jako 14-latek (tak, mam tyle lat i jeśli ktoś uważa, że z tego powodu nie powinno się traktować mojego pomysłu i konkluzji poważnie to pozostawię to bez komentarza) i potrafię sobie wyobrazić taką sytuację.
1. Poczules sie dowartosciowany?
2. Wiekszosc hakow jest na low lvl postaciach z prostego powodu... takich postaci jest duzo wiecej niz takich na 150+ lvl.
3. Czy wybicie szyby w Polonezie z 1995 jest mniejszym przestepstwem niz wybicie szyby w nowym BMW?
1. Nie wrecz przeciwnie, chcialem tylko uzmyslowic autorowi tematu ze nie ma sensu robic wielkiej afery o nic
2. Tak masz racje ale zauwaz tez ze 150+ nie wejdzie na stronke z filmikiem gdy nie ma 100% pewnosci ze keyloga nie ma czyz nie ?? za to newbie owszem
3. Prosze cie nie porownoj samochodu do glupiej gry bo to calkiem co innego
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.