PDA

Pokaż pełną wersje : Walka

midurap
05-04-2007, 14:17
Witam!
Po długim i bezowocnym przeszukiwaniu forum postanowiłem napisać post przedstakiający mój problem. Mainowicie jestem knightem 23lvl 55/53 w swordzie (miałem dużo lepsze ale ginąłem ok. 15 razy;( ) eq: k-arm, p-legs,fs,l-boots,scarf,dragon shield, c- helmet. Mój kolega ma identczne eq 20lvl i skille 48/44. Zarówno on jak i ja walcze swordem. Pewnego razu wybralem się z nim poexpić a on zadawal takie hity jak ja a czasami nawet lepsze8o. I tu nasuwa się pytanie czy lepiej skillować czy może zbierać kase na lepsze bronie skoro różnica 10 skilli nie robi różnicy?

Basswarrior
05-04-2007, 14:23
Witam!
Po długim i bezowocnym przeszukiwaniu forum postanowiłem napisać post przedstakiający mój problem. Mainowicie jestem knightem 23lvl 55/53 w swordzie (miałem dużo lepsze ale ginąłem ok. 15 razy;( ) eq: k-arm, p-legs,fs,l-boots,scarf,dragon shield, c- helmet. Mój kolega ma identczne eq 20lvl i skille 48/44. Zarówno on jak i ja walcze swordem. Pewnego razu wybralem się z nim poexpić a on zadawal takie hity jak ja a czasami nawet lepsze8o. I tu nasuwa się pytanie czy lepiej skillować czy może zbierać kase na lepsze bronie skoro różnica 10 skilli nie robi różnicy?

Po pierwsze:
Dlaczego założyłeś 2 takie same teamty?
Po drugie:
Skilluj, skilluj i jeszcze raz skilluj różnica 7 skili to niedużo, ale mając skille o 15, czy 20 wyższe wyraźnie czuć różnicę. Broń - no cóż... uzbieraj na tego bright sworda, nic lepszego pewnie i tak nigdy nie będziesz miał. Jeżeli chcesz w tibi jakoś zaistnieć jako knight, to tylko świetnymi skillami.

kamilszczep
05-04-2007, 18:18
Dokładnie tak jak kolega wyżej! Skille, skille i jeszcze raz skille. Broń też jest ważna ale najważniejsze są skille. A może twój kolega po prostu walił na full atacku, a ty miałeś zaznaczony balance fighting. I jeszcze jedno: jak cały czas będziesz walił na defensivie to różnica nawet 15 skilli nie będzie widoczna!

Marfu
05-04-2007, 18:46
Tru tu tu tu... Zakladajac, ze Kolega dluzej pogra, teraz sie naskiluje powiedzmy 200 godzin, bedzie mial o 20 lepsze od kogos nieskilujacego, za rok bedzie mial skile od niego o 2-4 lepsze. Chyba ze caly czas bedzie wiekszosc czasu poswiecal na skilowanie.

Decyzja nalezy do Ciebie - jak nie bedziesz skilowal, bedziesz rownie dobrym knightem, tyle ze bedziesz ciut slabiej udezal, ale za to bedzie bogatszy, bo wiecej czasu bedziesz ekspil.

Plaski93
06-04-2007, 01:37
jest jusz taki temat gdzies -.-

KPSNF!!!

krotko i na temat

LookamZzaRogu
06-04-2007, 01:51
Jak dla mnie, to skill'e są podstawą. Wg mnie powinieneś nabić 65-70/65 i dopiero potem pozdobywać doświadczenie (exp) i pieniądze na lepszy sprzęt. Pomyśl logicznie:
nabijesz wyższe skill'e --> będziesz mógł exp'ić na lepszych potworach
będziesz mógł exp'ić na lepszych potworach --> będziesz dostawał więcej exp'a i kasy z hunt'ów
będziesz dostawał więcej exp'a i kasy z hunt'ów --> kupisz sobie lepszy ekwipunek.
Oczywiście skill'owanie zajmuje sporo czasu, ale naprawdę się opłaca.
Pozdrowienia,
LookamZzaRogu

Sozemego
06-04-2007, 05:19
Jak dla mnie, to skill'e są podstawą. Wg mnie powinieneś nabić 65-70/65 i dopiero potem pozdobywać doświadczenie (exp) i pieniądze na lepszy sprzęt. Pomyśl logicznie:
będziesz mógł exp'ić na lepszych potworach --> będziesz dostawał więcej exp'a i kasy z hunt'ów
będziesz dostawał więcej exp'a i kasy z hunt'ów --> kupisz sobie lepszy ekwipunek.
Pozdrowienia,
LookamZzaRogu
Skille nie pozwalaja expic na lepszych potworach, po prostu nieznacznie zwiekszaja efektywnosc na danych potworach, ktore mozesz zabijac na okreslonym lvlu. Tym samym, niszcze ci cala drabinke zaleznosci, tyle.

midurap
06-04-2007, 11:19
Więc teraz mam jeszcze inne pytanie: czy lepiej jest być np. na 17lvlu i mieć skille 65/65 czy na 25lvlu i mieć skille 57/57??

kasii
06-04-2007, 12:28
pewnie ze skile nic niedają każdy knight z skilami 50/50 moze demka bloknac a ze pujdzie mu kilkakrotnie wiecej uh czy to ma znaczenie ?
o ironio nieszczesna niestety ma :)
jak nie skilujesz niemozesz chodzic na silniejsze potworki i myśleć o zzysku
wiekszosc knightów gdy chce zarobic idzie na guardy a przy skilu 50 guarda ledwo bloknac sie da o zabiciu mozna pomażyc bo na uh nie wyrobisz
mówisz że kolega bił taksamo cuz ja knightem jak biegam niekiedy to tez bije z GSa po 30 a qmpel z BSa po 100 czaska a innym razem mi włazi raz po raz 130+ i qmpel mówi ze on tez chce expa troche :)
niechcesz skilowac zrób sobie druida/sorca bo knight bez skili to niewypał
nie uchodze za eksperta ale czas skilowania do skila 65(choc i ten skil niejest zbyt wysoki) to kilka dni niezbyt intensywnego treningu :) wiec lepiej sie poswiecic i poskilowac zeby potem nie plakac ze knight 20 poz zadaje wieksze obrazenia niz ty na 40 :)

ale oczywiscie to czy poskilujesz czy nie to twoja wola

Marfu
06-04-2007, 19:39
Kasii powiedział: "pewnie ze skile nic niedają każdy knight z skilami 50/50 moze demka bloknac a ze pujdzie mu kilkakrotnie wiecej uh czy to ma znaczenie ?
o ironio nieszczesna niestety ma "

Oj Kasii - na demona czy beda to skille 100, czy 20, rożnica bedzie nie wielka - on wali glownie magia...

Reszty zrozumiec sie nie da, bo chyba jeszcze poza przedszkole nie wyszedles - w pierwszej klasie ucza o pozytku ze znakow przystankowych, jak kropka czy przecinek.

Ale... Knight zarabiający na guardach... Niezly dowcip, ciekawe ile wyciąga na czysto po odjeciu kosztow wszelakich :-)

Twoj_Miszcz
06-04-2007, 19:51
Kasii powiedział: "pewnie ze skile nic niedają każdy knight z skilami 50/50 moze demka bloknac a ze pujdzie mu kilkakrotnie wiecej uh czy to ma znaczenie ?

Oj Kasii - na demona czy beda to skille 100, czy 20, rożnica bedzie nie wielka - on wali glownie magia...

Reszty zrozumiec sie nie da, bo chyba jeszcze poza przedszkole nie wyszedles - w pierwszej klasie ucza o pozytku ze znakow przystankowych, jak kropka czy przecinek.

Ale... Knight zarabiający na guardach... Niezly dowcip, ciekawe ile wyciąga na czysto po odjeciu kosztow wszelakich :-)

Moze byc Knight zarabiający na guardach,tyle ze lvl 80 + skille 80 + :P

ten na dole:
skilluj do 60/60 i kup skull staffa + shielda albo k armora
nie wiem jakie sa u was ceny ale na dragon shielda i knight armora powinno wystarczyc te 10 k?

Malkowicz
06-04-2007, 19:52
skoro już jest taki termat to sie spytam mam knighta skille 34\29 eq noble armor plate legs steel helmet l-boots dwarven shield bron mam studded club rox wale z clubow mam 14 levc swiat guardia co zrobic bede miec 10k mam jescze 2 bp of ih co zrobić??? moge doskillić na maxa do 60\60 i 4 magica plz odpwoiedzcie

sorry za literówki łeb mnie boli...

miszczu a jakiego shielda????
raczej powinno wytsraczyc na d shielda i ka ram karm=5k d shield=5k na bank starczy + cos zarobie moze bedzie skull staff

Marfu
06-04-2007, 22:35
@up: Co zrobic - Apap, i po bolu...

@2up. Wiem, ze mozna zarabiac na guardach, ja tez na 60+ i bez skilowania zarabiam, ale malutko...

midurap
10-04-2007, 13:12
Czy ktoś mógł by mi odpowiedzieć na pytanie:
co ma wpływ na wartosć zadawanych przeciwnikowi hitów (ile hp mu zabiorę) podczas walki?
Czy ma znaczanie jak stoimy względem przeciwnika (np. odwróceni plecami)?
Pewien tibijczyk powiedzial mi, że stworzył sobie nową potać ponieważ poprzednia miała zybt wiele deadów- czy to ma jakieś znaczenie??- moja postać miała ok. 16 deadów.
Swoją przygodę z tibią zacząłem od tegorocznych ferii zimowych dlatego proszę mnie nie winić za tą niewiedzę.;)

Fiszbin
10-04-2007, 16:59
Czy ktoś mógł by mi odpowiedzieć na pytanie:
co ma wpływ na wartosć zadawanych przeciwnikowi hitów (ile hp mu zabiorę) podczas walki?
Czy ma znaczanie jak stoimy względem przeciwnika (np. odwróceni plecami)?
Pewien tibijczyk powiedzial mi, że stworzył sobie nową potać ponieważ poprzednia miała zybt wiele deadów- czy to ma jakieś znaczenie??- moja postać miała ok. 16 deadów.
Swoją przygodę z tibią zacząłem od tegorocznych ferii zimowych dlatego proszę mnie nie winić za tą niewiedzę.;)

Żadna z tych rzeczy nie ma wpływu na zadawane obrażenia.

Wracając do skill'i. Nie ma co się sugerować różnymi "normami" podawanymi na różnych stronach, czy w poradnikach(np."na 15 lvl'u musisz mieć skile 60/60").
Skill'e są dla ciebie, a nie po to aby zgadzały się z tym co ktoś sobie wymyślił. Jeżeli czujesz, że powinieneś zadawać większe obrażenia to potrenuj trochę.
Oczywiście wraz ze wzrostem lvl'u musisz zmieniać exp'owiska na bardziej opłacalne, a co za tym idzie poprawiać swoje skille. Ale trenowanie tylko dlatego, że gdzieś przeczytało się że taki powinien być skill na danym lvl'u to głupota. Po prostu trzeba mieć takie skille, żeby nam samym wystarczały.

Lord Dreathan
10-04-2007, 17:52
Sam mialem 89 knighta. Skille 85/82 . Bylem pierwszy na liscie w axe majac przewage jednego czy tam 2 skilli nad drugim miejcem. ALe nie o to mi chodzi. Chce powiedziec ze moim knightem w zyciu nie poswiecilem wiecej niz 8h treningu tygodniowo. Jedyne co robilem to exp/exp/exp/exp/hunt/exp/exp/exp i i raz na jakis czas trening (np. jak logowalem sie na 30 min i nie mialem co robic)

PS Dla tych co mi nie wierza ze bylem pierwszy w axe bez trenowania, powiem ze gralem od poczatku serva i mialem przez to ulatwiony start.

midurap
10-04-2007, 18:29
Widze więc że skille same przyjdą wraz z expieniem.
Jak myślicie dlaczego wspominany tibijczyk stworzył nową postać skoro duża ilość deadów nie ma znaczenia?
PS: Jakie expowiska chodzi mi o fajny loot mi polecacie? :miecz: Knight 61/60 25lvl.:D

Fiszbin
11-04-2007, 00:39
Jak myślicie dlaczego wspominany tibijczyk stworzył nową postać skoro duża ilość deadów nie ma znaczenia?
PS: Jakie expowiska chodzi mi o fajny loot mi polecacie? :miecz: Knight 61/60 25lvl.:D

Koleś chciał zrobić nową postać pewnie dlatego, ponieważ źle czuł się mając świadomość, że wiele razy padł i chciał zacząć od nowa z czystym kontem.

Co do expienia to kopalnie-> dwarf'y soldier'y.

Khar
11-04-2007, 10:25
Różnica 10 skilli nie robi różnicy? o_O (wiele razy mowiłem, że wychowywanie dzieci bijąc je po głowie sieje spustoszenie w ich mózgach) Otóż 10 skilli różnicy to wielka różnica...większy damage, częstsze trafianie w Moby i w Graczy. Skilluj, skilluj i jeszcze raz skilluj...do znudzenia, a jak Ci się znudzi to i tak skilluj, bo skille u knighta to podstawa...

Shakur
11-04-2007, 11:05
Zgadzam sie z tym co koledzy UP mowia ale niebede bil takich samych postow

Sprobuje odgaddnac dlaczego bil wiecej

(1 Czy stał ukosem? Czasami jak ktoś stoi ukosem do potwora mocniej w niego wali
(2 Napewno niemial gs'a?
(3 Bił TESAME potworki czy ty
(4 Czy uderzales pierwszy? Jak biłeś z kimś (np z 3 osobami) 2 pierwsze co biły wchodzily na tarcze rywala a osoba 3 wchodzila juz tylko na arm.

A tak wogule uderzenia w tibi zaleza od skilla i broni ale takze od rzutow wirtualna kością. Moze poprostu miał więcej szcześcia?

Cacuss
11-04-2007, 13:39
Po pierwsze, chcialbym zauwazyc, iz takich tematow bylo miliony. Tak,tak dokladnie takich samych. Koniec kwestii!!

Po drugie, jesli nie masz pacca(przypuszczam ze tak jest) to mozesz pozegnac sie z Tibia :P (lekki zarcik, choc kryje prawde) to idz poexpic na dwarf soldierach, katedra, i powiem szczerze, ze nie pogardzalem na swoim (przludnionym) serverze beholderami na bagnach obok Venore. Na calym expowisku:
-4-5 beho (zwkla powieszchnia-1, dokladnie po dnim-1, pod tym co byl pod nim 8o sa jeszcze 2-3 beho nie pamietam dokladnie, tam gdzie jest questa z mumiami)
-3 slimy (niby nic, a jednak expa w dupe duzo :P )
-no i jak sie skonczy jedzonko, to rotow masz co nie miara

------ Dokladnie nie pamietam, ale wychodzilo cos okolo 15kexpa/h

Po trzecie, najlepszym rozwiazaniem od razu po wyjsciu z rooka jest udanie sie na pozadny w cholera dlugi (jak dla kogo) trening. Zalecam zdobycie skillii 65-70. Wtedy bedziesz mial juz ten ukochany 4mlvl, zeby uzywac uhow, a nie tych beznadziejnych ihow co jest wyrzucaniem kasy w bloto. I choc mialbys skille okolo 60, takze zabijal bys te dwarf soldiery tak samo szybko ale uzywal bys ihow, i cala kase fszuuuuuu na ihy, zamiast oszczedzac. Nie mowie juz co by bylo jakby jakis PK'er sie wkradl... ZEGNAJ LVL'q. Musze to opowiedziec kawalek swojego doswiadczenia, zeby mi sie zara nie przyczepili ludzie krzyczacy "A ihy tyle samo daja co uhy na tym lvl. To nie ma roznicy co nosisz!!!!" Spier... No wiec kiedy robilem juz 2 knajta... trenilem tak dlugo, az mialem uh, i potem z innymi robilem to samo (bylo ich dwoch jeszcze, jeden dla kolegi, i jeden na innym servie, ktorym tak naprawde zaczelem w Tibie grac) czyli ogolnie w swoim zyciu stworzylem 4 knajtow, tak 4 bo pierwszy byl na Antice, po wyjsciu z rooka poszedlem zwiedzac ten uroczy kontynet, a po zwiedzeniu zrezygnowalem z gry. Wiec "mialem" 3 knajtow ze skillami ~70. Nie raz i nie dwa, zdazylo sie, ze napadl mnie Pk'er, ktory widzac lvl 14-20 myslal... "Ho ho, ale nubek lata, pojdzie jak z platka." i zaczal bic. Oczywiscie nie bylem wtedy obeznany jeszcze i panika itd. Ale po 5 sec. zawsze myslalem... "Ten pker to mi zabral moze pol zyc, a mam caly bp uhow." i z okrzykiem bojowym na niego... Zadziwiajace, jak sprawdza sie powiedzenie "Najlepsza oborna jest atak." bo po paru uderzeniach, PK'er (przewaznie sorc,drut,pal) zdawal sobie sprawe, ze to nie on atakuje, tylko on sie BRONII!
No i tak to bywa... Raz na treinie, choc to juz byl trein od 70-80 skilla, zaatakowal mnie sorc z fire devilem... Zjechal mnie tym combosem pierwszym bardzo ladnie, ale coz.. Uhnalem sie... i wyszedlem do gory (byly to kopalnie).
Otworzylem sobie bp co potrzebowalem i.. "Po loota z niego!" i bieglem na niego z mieczem w reku. Pewnie sie cieszyl ale nie dlugo, bo staralem si trzymac caly czas przy nim, wiec jego fd bil nie tylko we mnie, ale i w niego...
Bilem caly czas, nie zabijajac Fire Devila tylko sorca... A combo mieczyk+hmm+ przecudowny fd zakonczylo zywot marnej istoty ludzkiej. I takim sposobem dostalem pare uhow, 2xbp manasow i reszte.
To bylo pare przykladow po co trenic.
--------

Jeszcze warto trenic do skilli 70 bo zaloze sie... ze zalozmy ze masz kolege, ktory nie treni, tylko od razu expi. To bedziecie miec wkoncu ten sam lvl, np na 25... Tylko ze ty bedziesz mial skille 71/70, a on MOZE 50/50. Plus ty masz wiecej kasy bo mniej marnacji na leczenie. Im szybciej zabijasz potwora, tym szybciej expisz panowie!!!

----------

@LordD Szanowny panie lordzie, co ty za nubowski swerv trafiles zeby ze skillami 85 i to zrobionymi tylko przez exp byc na pierwszym miejscu. I w ogole to przy badaniach naukowych sie Ciebie pod uwage nie bierze, bo jestes wyjatkiem i to nie wiadomo jaka anomali, NEO czy cus. Ale rozumiem, ze na new servie sie tylko expi, bo tak trzeba, i tak sie robii... Ale zeby miec skille 85 bez treina na pierwzsym miejscu, to musisz pozdziekowac swoim kolegom servowiucza ze Ci dali taki przywilej ;)

DZIEKUJE ZA UWAGE!!

midurap
11-04-2007, 17:51
Dobra dzięki za wszystkie odpowiedzi. Jednak będę grał moim knightem i nie przejmował się dużą ilością deadów. Ostatnie 2 pytania:
przypomne 61/60 Knight 25lvl eq: knight armor, crown helmet, plate legs, fire sword, medusa shield, scarf czy pokonam beholdera bez straty UHów?
Czym się różni def od arm??? Czy arm wpływa na strade hp przy obrażeniach "fizycznych"???:baby:

Bromeek
12-04-2007, 14:34
1)Pokonasz beholdera moim zdaniem.
2)Tak,wpływa.

dzbanoln
13-04-2007, 01:50
Pozdrowienia,
LookamZzaRogu

Niestety chyba obale Twoja teorie drogi kolego:)
Co z tego ze na np.15 lev bedzie mial skile po 80 jak hp bedzie mial niewiele i nawet zadajac niezle hity nie bedzie nadazal z leczeniem.
Nie mowie juz o takich dragach...
Wedlug mnie to musi isc proporcjonalnie ,a nie nabije 80 axe fighting na 15 lev i dalej bede chodzil na roty...
To jest tylko moje zdanie jesli sie myle to:)))

Kellerman
14-04-2007, 02:35
Muhuahau jak czytam niektórych posty to aż mi łzy do oczów nachodzą -.-
jasne że jest różnica ja bloczyłem demony przy skillu 94 a kolega przy 83 i co?jaki efekt na demona 3 uhy mu wiecej zchodzily to ma różnice...skille są postawą i niważne kto co powie...z dobrą bronią nawet o 20+hit na demonach sprawia różnicę przy długim huncie...

Nadol
15-04-2007, 02:57
Witam!

Słuchaj stary może on miał czity:( ,albo po prostu miał dobry dzień , mi też czasami wejdzie w humana z sd za 90 a czasami za 140 :confused: (tak można w kółko)

kasii
15-04-2007, 12:52

spytaj większości knightów lev 60+ z dobrymi skilami
bo widzę że ty dalej twierdzisz że skile 10/10 są dobre
czy wychodzi knight na + ?
to że jeden z lepszych polaków na nova na guardach wbił od 120-145 lev świadczy o tym że za <cenzura>sie nie zwraca
weź zachowaj swe mądrości dla kolegi który zaczął grać miecha temu i przewiduje że za pół koku z niego wyjdzie co i tak pobiło by pewnie twój rekord
bo do tematu wniosłeś tyle co skunks do kościoła

pozdro

Kellerman
16-04-2007, 02:51
spytaj większości knightów lev 60+ z dobrymi skilami
bo widzę że ty dalej twierdzisz że skile 10/10 są dobre
czy wychodzi knight na + ?
to że jeden z lepszych polaków na nova na guardach wbił od 120-145 lev świadczy o tym że za <cenzura>sie nie zwraca
weź zachowaj swe mądrości dla kolegi który zaczął grać miecha temu i przewiduje że za pół koku z niego wyjdzie co i tak pobiło by pewnie twój rekord
bo do tematu wniosłeś tyle co skunks do kościoła

pozdro

;d narobił tylko zapachów ;d i jasne jest że skille są podstawą i bez nich fakt że może i zbloloczysz potworka ale cooo z tego?walniesz mu coś bez skilli?

Mekeda
02-11-2007, 11:56
Koleś chciał zrobić nową postać pewnie dlatego, ponieważ źle czuł się mając świadomość, że wiele razy padł i chciał zacząć od nowa z czystym kontem.

Co do expienia to kopalnie-> dwarf'y soldier'y.

Ja np. gram na Thori 25 knightem i nie moge expic w kazo poniewaz jest tam gildia rozowych pk-erow i gdy tylko ide expic to zacznaja mnie bic X(

Ps. Powiedzcie gdzie moge expic 25 knightem 55/53 :]