zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Przyspieszajaca postac

zalfik
16-04-2007, 14:31
Witam!
Ostatnio grajac troszke w Tibie zauwazylem dosyc ciekawa rzecz. Mianowicie postac po wduszeniu ktoregokolwiek kierunku i przytrzymaniu klawisza zachowuje sie nastepujaco: robi krok w danym kierunku, po czym stoi przez krotka chwile, a nastepnie przemiszcza sie juz plynnie. Jest to takie spowolnienie jak kiedy chodzimy na skos, z tym ze troche krotsze.
Sprawdzalem to na innych postaciach i okazalo sie, ze im postac wolniejsza (mniejszy lvl, bez bohow) tym ten przestoj jest krotszy.
Nie jest to na pewno spowodowane lagami ani zle dziajaca tibia, poniewaz efekt ten nastepuje zawsze tylko przy pierwszym kroku.

Mam nadzieje, ze wyjasnilem w miare dobrze i zrozumiale ;)
Czy u Was postacie zachowuja sie tak samo?

zoliax
16-04-2007, 14:41
Hmm, może nie lagami, ale mimo wszystko nie doskonałym połączeniem. Pierwszy ruch robisz, nawet, gdy nie masz połączenia, by gra pozornie chodziła płynnie. Kolejny ruch wykonujesz dopiero, gdy otrzymasz informacje od serwera; każdy następny jest już płynny, bo serwer otrzymuje i odsyła informacje jedna za drugą, ponieważ cały czas trzymasz klawisz.
A im szybsza postać, tym większa przerwa, bo szybciej porusza się z jednej kratki na drugą, szybciej się zatrzymuje. Na dobrą sprawę, niezależnie od szybkości postaci, czas między naciśnięciem klawisza, a drugim ruchem powinien być identyczny.
Mam nadzieję, że się nie mylę... i że jasno wytłumaczyłem, a z tym może być już problem. ;]

Misza
16-04-2007, 20:58
@up: bluźnisz. ;) Moje postacie zawsze się tak zachowują, nawet na własnych OTSach, na których, niespodzianka, zawsze ma się bezbłędne połączenie.

@top: naciskając co chwila strzałkę (rytmicznie, szybkość naciskania zależna od szybkości postaci) nie będziesz miał przestoju. ;)

zalfik
16-04-2007, 21:15
Tez mi sie wydaje, ze nie moze byc to problem z polaczeniem internetowym.
Wyprobuje Twoja porade. Dzieki ;)

polostap
16-04-2007, 21:51
Tez mi sie wydaje, ze nie moze byc to problem z polaczeniem internetowym.
Wyprobuje Twoja porade. Dzieki ;)

No to Cię rozczaruję...
Wejdz kolejno:
Panel sterownia -> Drukarki, lub inne urzadzenia -> Klawiatura -> Pokazuje się okienko, w którym wszystkie paski przemieszczasz maksymalnie w prawo. Możesz odpuścić sobie ten ostatni.

SCREEN:
http://img391.imageshack.us/img391/8686/untitledfz1.jpg

Zapewniam, że po tym zabiegu już nie odczujesz tego efektu.

Pozdrawiam
polostap

zalfik
17-04-2007, 00:16
No i rzeczywiscie.... w zyciu nie pomyslalbym o takim rozwiazaniu :P
Dzieki za pomoc ^_^

BTW: Czy ten screen to nie jest Vista?