Pokaż pełną wersje : Prawie kompletny spoiler Winged Helmet Questa
To dzieło jest własnościa Averona z konkurecyjnego forum i to on odkryl ta zagadke a ja tylko napisalem to tutaj
Witam,
Ponieważ za kilka dni opuszczam na zawsze świat Tibii postanowiłem opublikować tutaj informacje o sekretach Tibii oraz o queście nad którym pracowałem tyle czasu, w którym nagrodami są Winged Helmet oraz Grey Tome - w skrócie nazwijmy quest go WHQ.
Quest ten został wprowadzony do gry 14 lipca 2002 r. i do tej pory wykonano go zaledwie dwa razy - na Antice oraz Premii. Ani razu nie był testowany publicznie, wciąż uchodzi za tajemnice.
Rozpoczyna się w Hellgate, wiąże się oczywiście z kodem beholderów. W tym miejscu podziękowania należą się panu prof. Jerzemu Nowakowskiemu którego ten sekret pochłonął bez reszty i który pomógł mi złamać szyfr. Całości prac nie udostępnię tutaj, wyjaśnię tylko pokrótce metodę odszyfrowania tekstu. Otóż złamanie tego szyfru wykracza poza zdolności nas wszystkich wzięte razem - kod beholderów opiera się na gematrii starohebrajskiej, która następnie jest poddawana działaniom z zakresu algorytmów kryptografii asymetrycznej przy użyciu macierzy którą podałem kilku osobom (nie znam sie na matematyce więc nie wiem o co tu chodzi).
Książki z Hellgate Library to klucz do wszystkich sekretów w Tibii. Dwie z nich służą otwarciu WHQ.
61143128895003624968475601996585506499670467261145 8003690422046484
51911889521977128895219594576552364672119118003575 7654600364671180
01401525517
HUMAN ENTITY RETREATED MOURN DEATH LIFE KEY HIDDEN AND SEALED
Autor mial tu na myśli jednego z Nightmare Knightów który uciekł z PoHu zabierając cześć informacji i klucz. Pamiętacie te książkę z PoH:
Uhgly beholda stollen ki we gut from slain humi nigt. Tohk it 2 stinky place, noone will go thare fur guud king of cyclops. Beholda bat und ughly, to manni eyes.
To co ukradli beholderzy jest teraz schowane w Hellgate Sealed Library (której broni gs, a sposób wejścia tam opisuje jedna z beholderowych książek). Nie róbcie sobie apetytu, to tylko książki ostatniego druida z Crunor Caress, które opisuja los Yenny the Yentle oraz całego bractwa, a także wooden key 4013. Uzbrojeni w tę wiedzę (i klucz) możemy teraz wejść do Femor Hills Tower, gdzie Crunor Caress miało swoją siedzibę za dawnych czasów, a która jest zarośnięta trawą. Podpowiem tylko że kluczem do wieży jest yellow rose, które zdobywamy w trakcie.
We wieży znajdujemy 7 książek które pozwalają na rozpoczęcie WHQ (a także pewną sukienkę). Teraz czas na Thais trolle. Korzystając z wiedzy która pochodzi ze starożytnej Antici składamy ofiarę w Sali Pamięci (to jest w książkach) i teleportowani dostajemy sie do środka. Zdobywamy tam książki, scroll z napisem "utevo lux", klucz 0008 oraz "a remains of an ancient sword". Ten to Ancient Sword musimy przekuć u Cyklopa w Ab'dendriel, wykonując dwie misje. Zgadnijcie co się stanie gdy mając ten miecz w bp trzy osoby staną na przełącznikach w bibliotece na pustyni... Tu korzystając z książek z biblioteki oraz mocy talonów (pozdrowienia dla wszystkich tych którzy sprzedali swoje talony z Paradox Questu u NPC Rachel) trzeba trochę pokombinować, by na przedostatnim piętrze Triangle Tower otworzył sie teleport do banshee.
Dalej już jak z płatka - NIE PRZEŁĄCZAJĄC switcha u banshee wchodzimy w teleport by znaleźć się The Dead Villa (to ten Void pod pustynią). Dead Villa to świetne afk place oraz genialna zagadka logiczna pod tytułem - tak przestaw dźwignie żeby teleporty połączyły się w odpowiedni sposób. Jeśli przełączniki będą źle ustawione, znajdziecie się u wejścia Triangle Tower, jeśli dobrze będziecie mogli zbadać co jest za magicwallami w Shadowthorn. (podpowiedź - pod bagnami między Venore a Elf Fortem są ruiny czegoś, przypatrzcie sie co to jest i już macie wskazówkę).
Za magic wallem ofiarujemy krew na ołtarzu by uzyskać część duszy zmarłego przywódcy Teshial, tam też jest wyjaśnienie sekretu "podniesienia gruntu wokoło jeziora Amroos. Tak, dokonuje sie tego u Adreniusa, aktywując przełącznik (po złożeniu ofiary jesteśmy w stanie już go aktywować). Teraz możemy suchą stopą wejść na wyspę Amros by wziął z martwego ciała... jacket, short sword i list, w którym wymienionych jest tych "7 nekromantów". Po lekturze listu będzie wiadomo o czym z nimi rozmawiać. "Nekromanci" wyjawią nam resztę sekretu Crunor Caress i pozwolą wejść za mrugające drzwi u Hoggla, które prowadzą do teleportu...
Teraz tylko aktywacja przełącznika u banshee (to powinno być zrobione jeszcze przed tp u Hoggla), kolejny przełącznik w spike sword quest area, zabijamy 3 smoki, drabinką w górę, korytarzem do schodów i stajemy otoczeni magic wallami, mając naprzeciwko nas warlocka i 4 behemoty. Po zwycięstwie zabieramy nagrody.
Nie posiadając PACC nie ukończysz questa.
Dzięki Lifterowi za poprawienie na polskie litery
Shakur
Postanowiłem trochę pomóc i poprawić błędy w tekście.
Poprawiałem wszystko ręcznie, ponieważ quest bardzo mnie zaciekawił ;]
@down
Ok, już edytuje ^^
Dzieki Lifter ty zawsze pomozesz... :D
EDIT
Lifter juz edytnij posta bo zaduze to xDD
Również mnie zaciekawił ten temat, może i autor wymyślił to sobie, a może i nie, czytałem temat na tibi.org i moim zdaniem ta teoria ma sens i moze być słuszna, narazie sam próbuje rozwiązać ten kod, narazie bez rezultatów.
Równie dobrze może być ten kod na podstawie gematri enochian Crowleya,ale także moze być ona zmieniona przez knightmare lub całkiem abstrakcyjna. :)
Może i nie na temat, gdzie znajdę tłumaczenia książek na tibi.pl???
Może i nie na temat, gdzie znajdę tłumaczenia książek na tibi.pl???
Tutaj :) (http://tibia.pl/books.php)
znakiznakiznaki
HellCatcher
18-04-2007, 15:51
A masz przypadkiem zgode autora na umieszczenie tego tekstu tutaj? '-.-
Spoiler jest prawdziwy - ja jestem właśnie na etapie ruin w Venore w pobliżu EF ^^
seksowna_druidka
18-04-2007, 16:23
Czytalam to na org.pl i mam pewne zastrzezenia do wykonywania "questa". Mianowicie final room nie istnieje! Wiele osob skanowalo Jakundaff Desert botem ng i w pomieszczeniu z trzema dragami nie ma nic ciekawego, nie mowiac o drabinie i korytarzu dalej.
Pogadaj najpierw z Avarionem czy możesz zamieścić ten tekst tutaj. Jak się on zgodzi to dopiero będziemy mogli zacząć dyskusję...
Powiec mi jaki ma nick osoba ktora to napisala ?? bo jesli Averon albo Avarion to jeden ma 11 lvl a drugi 10 wiec raczej nie napisali by tego
Redial czy ty przypadkiem jestes nienormalny?? mowie ze na forum....
Ooops niemam jego zgody ale chyba wystarczy ze rozslaiwe jego imie jako odkrywce questa??
Razor_Boss
18-04-2007, 18:15
Dobry koleś jesteś xD zkopiowałeś temat i co ci to da? xeroboju xD
orginalny temat : http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?t=180777
Pozdro dla Avarion'a i czytelników forum tibia.org.pl ;]
Hahaha rofl, nie ma to jak połączyć wszystkie miejsca [większość zbadane na NG i innych botach] i powymyślać niestworzone historie. Jedyne czego mi brakuje to możliwość chodzenia ukrytymi tunelami w kazo i możliwość dostania się do bazyliszka.
Bo tu sa inteligentniejsze posty....... a jak sie niepodoba to www.tibia.org.pl tam znajdziesz jedzenie dla ciebie trollu
Rozpoczyna się w Hellgate, wiąże się oczywiście z kodem beholderów. W tym miejscu podziękowania należą się panu prof. Jerzemu Nowakowskiemu którego ten sekret pochłonął bez reszty i który pomógł mi złamać szyfr. Całości prac nie udostępnię tutaj, wyjaśnię tylko pokrótce metodę odszyfrowania tekstu. Otóż złamanie tego szyfru wykracza poza zdolności nas wszystkich wzięte razem - kod beholderów opiera się na gematrii starohebrajskiej, która następnie jest poddawana działaniom z zakresu algorytmów kryptografii asymetrycznej przy użyciu macierzy którą podałem kilku osobom
wez to skasuj bo jeszcze przyjdzie ktos kompetentny i cie wysmieje ;p
30 sekund i wikipedia podaje cos takiego: "Polega na przekształcaniu słów na liczby, zwykle przez przypisanie liczby do każdej litery alfabetu hebrajskiego".
Jak latwo sie przekonac dlubiac glebiej, alfabet hebrajski 'nieco' rozni sie od uzywanego przez nas, czego nie przekroczysz nawet kryptografia.
#
Polecam tez poczytanie o kryptografii asymetrycznej i zastanowienie sie, jak rzeczony, wyimaginowany profesorek zdobyl klucz prywatny.
Szukam na REFUGI osób które chciały zbadać prawdziwość tej informacji proszę o wiadomość na PM. Najlepiej jakieś wyższe levele! Ale jeśli dobrze znasz Hell Geate pod Ab to z chęcią wezmę cię pod opiekę nawet jeśli masz 10 lev. i kręcone włoski XD
PS.Jeśli nawet to głupia bujda to jednak zawsze lepsza mała przygoda niż ciągłe Expienie czy hunty. Nie licze że odkryje jakąś nowość ale na to że będzie to jakaś fajna rozrywka :cup:
Hm... ciekawe. Ktoś próbował z forumowiczów to zrobić? Sam nie wiem, czy w to wierzyć, czy nie. Ale czy tego nie powinno się podciągnąć pod QS?
QS to bedzie jesli okaze sie ze faktycznie jest to rozwiazanie questu, jak na razie to wyglada mi na scieme ( na tyle na ile pozwala mi akademicka wiedza o kodowaniu i kryptografii ).
(...)
Chciałem zapytać tylko, czy zapytałeś go o zgodę przed zamieszczeniem tego na tym forum?
Razor_Boss
19-04-2007, 22:44
Ej no ale 2 razy wykonano ten quest to jest już coś (Antica,Premia) ale cipy mogli zatarasować quest albo go zmienić :/
the_Serpent_Rider
20-04-2007, 11:07
nick avariona na tym forum to Elevarm, mieszka na moim osiedlu i razem bawimy sie w lamanie 469, ma 111 rp
udzielal sie duzo w temacie o sekretach pustyni jakundaf, gdzie narodzila sie cala ta sprawa
QS to bedzie jesli okaze sie ze faktycznie jest to rozwiazanie questu, jak na razie to wyglada mi na scieme ( na tyle na ile pozwala mi akademicka wiedza o kodowaniu i kryptografii ).
wiesz wlasnie tu jest pies pogrzebany, im wiecej w tym bardziej widze ze 469 ma tyle wspolnego z kryptografia co nic, dlatego nie opieraj sie na tym co on napisal o tlumaczeniu 469 bo nie rozumie tego jak trzeba
469 to nie szyfr to jezyk rozumiesz teraz?
W tym miejscu podziękowania należą się panu prof. Jerzemu Nowakowskiemu którego ten sekret pochłonął bez reszty i który pomógł mi złamać szyfr. Całości prac nie udostępnię tutaj, wyjaśnię tylko pokrótce metodę odszyfrowania tekstu. Otóż złamanie tego szyfru wykracza poza zdolności nas wszystkich wzięte razem - kod beholderów opiera się na gematrii starohebrajskiej, która następnie jest poddawana działaniom z zakresu algorytmów kryptografii asymetrycznej przy użyciu macierzy którą podałem kilku osobom (nie znam sie na matematyce więc nie wiem o co tu chodzi)
im wiecej w tym bardziej widze ze 469 ma tyle wspolnego z kryptografia co nic, dlatego nie opieraj sie na tym co on napisal o tlumaczeniu 469 bo nie rozumie tego jak trzeba
to jak w koncu jest ? uslyszal o rozwiazaniu, dostal do reki nierealna metode matematyczna ktora rzekomo do niego doszli i lyknal to, czy twierdzi, ze sam to zrobil i po prostu wali scieme ?
469 to nie szyfr to jezyk rozumiesz teraz?
Jezyk jest kodem, i w taki sposob do tego podchodze probujac od paru miesiecy cos z tych ksiazek wyciagnac. Im glebiej jestem tym bardziej stwierdzam ze jesli wogole jest tam zakodowana jakas informacja, to odkodowac ja nalezy metoda "trzeba trafic w rozwiazanie" a nie podchodzic do tego metodycznie po akademicku.
the_Serpent_Rider
20-04-2007, 12:34
to jak w koncu jest ? uslyszal o rozwiazaniu, dostal do reki nierealna metode matematyczna ktora rzekomo do niego doszli i lyknal to, czy twierdzi, ze sam to zrobil i po prostu wali scieme ?
Jezyk jest kodem, i w taki sposob do tego podchodze probujac od paru miesiecy cos z tych ksiazek wyciagnac. Im glebiej jestem tym bardziej stwierdzam ze jesli wogole jest tam zakodowana jakas informacja, to odkodowac ja nalezy metoda "trzeba trafic w rozwiazanie" a nie podchodzic do tego metodycznie po akademicku.
Nie doszli, tylko doszlismy, ja z moimi wyklaadowcami z uczelni i ich znajomymi, a elevarm siedzial z nami tylko ostatnim razem i sluchal o wszystkim, sprobuj sobie wyobrazic kogos kto nie zna sie na matmie i slyszy naraz o gematrii i kryptografii asymetrycznej. Fakt, to elevarm znalazł matryce na której oparlismy swoje badania, ale poza tym namieszal w spoilerze w czesci dotyczacej 469. Nie bede sie produkowal, jesli interesuja Cie wyniki, moge je przyblizyc przez prywatne wiadomosci. I mówie Ci jeszcze raz - nie próbuj rozkodowywac 469, bo to nie jest szyfr do rozkodowania tylko język do przetłumaczenia.
nie próbuj rozkodowywac 469, bo to nie jest szyfr do rozkodowania tylko język do przetłumaczenia.
a ja ci powtarzam, ze kazdy jezyk jest kodem w rozumieniu teorii kodowania, bo posiada zbior 'slow kodowych' ( = slow ) odpowiadajacym pewnym zdarzeniom przestrzeni.
Proponuje natomiast poczytac na czym polega wspomniana kryptografia asymetryczna, w skrocie rozkodowanie wiadomosci wymaga znajomosci klucza prywatnego, ktory jest w posiadaniu tylko i wylacznie adresata.
Moje wrazenie jest takie: nie wiecie co zrobiliscie ( co automatycznie podwaza wiarygodnosc ) albo wrzuciliscie do jednego worka pare madrych slow co do ktorych jestescie przekonani, ze nikt ich nie zrozumie i liczycie ze wszyscy lykna scieme.
#
Bardzo chetnie zobacze wasze wyniki, nawet w szczatkowej formie ( chodzi mi szczegolnie o macierz ).
... wiadomosci wymaga znajomosci klucza prywatnego, ktory jest w posiadaniu tylko i wylacznie adresata...
#
Bardzo chetnie zobacze wasze wyniki, nawet w szczatkowej formie ( chodzi mi szczegolnie o macierz ).
Nie wątpię.
Z tym że mi wcale nie zależy na przekonywaniu nikogo 'na siłę'. Grupa ponad 20 zainteresowanych osób łamie już sobie nad tym głowę na prywatnym forum. A spoiler to drogowskaz, który wskazuje kierunek a nie dokładną drogę. Naprawdę, nie musisz mi 'na siłę' wpierać że nie mam racji. Wiem gdzie są luki i pracuje/pracujemy nad nimi.
Temat bardzo mnie ciekawi i ekscytuje.
Chętnie dołączyłbym do tej grupy celem odkrycia owej zagadki. Wreszcie Winged Helmety byłyby (choćby po kilka sztuk) na innych serwerach, aniżeli tylko na Antice oraz Premii.
Pozdrawiam, Artur
Popatrzyłem trochę na te książki i mały wniosek po ich lekturze na przykładzie kilku z nich:
Książka numer 1.
11857642197096805796366125275705845217652197278304 64876515956461141451988997511216151800545856119735 3646724348561145196726114519031180657191894343
Książka numer 2.
95219618003114572785726118576421970968057963661252 75705845217652197278304648765159564611414519889975 11216151800545856119735364672434856114519672611451 9031180657191894343
Książka numer 3.
65128896721277889438872151288952196180031145727857 26118576421970968057963661252757058452176521972783 0464876515956461141451988997511216151
Książka numer 4.
86756356114519199118003646889521991103651288967212 77889438872151288952196180031145727857261185764219 70968057963661252757058452176521972783046487651595 646114145198899751121615180
Ostatnia z końcówka 80 w kolejnych książkach występuje.
Nareszcie cos uzytecznego ...
spostrzezenia:
- bardzo watpliwe, zeby byl to kod litera-cyfra
- bardzo watpliwe czy wyroznione poszczegolnymi kolorami fragmenty sa slowami, jesli tak to kazda ksiazka jest kopia drugiej z niewielkimi modyfikacjami, co nie ma sensu
- nie jest to kod pierscieniowy
- mozna pokombinowac z liczeniem sumy liczb w ciagu i podstawieniem tego pod kod ASCII ?
- mozna pokombinowac z liczeniem sumy liczb w ciagu i podstawieniem tego pod kod ASCII ?
nie wychodzi nic sensownego...
Niby rozwizanie jest w hellgate tzw "macierz"... Lecz przeszukujac cale hg nie natknalem sie na nic sensownego oprocz "kregow" ktore powtarzaja sie w kilku miejscach, moze to w nich tkwi odpowiedz. Ale jest za duzo poszlak niz faktow, chociazby Yellow Rose o ktorej praktycznie nic nie wiemy...
#Edit
Znalazlem jeszcze jedna ciekawa ksiazke:
The Origin of Species by Means of Natural Selection
by Dave Charlwin
After years of research, I believe I have found the origin of of any living creature that
exists in our dimensions. First, shortly after our world was created, the were just stones and earth.
There were small stones, big stones, gray and brown stones, sharp and round stones.
Some of these stones looked very much like today's seeds; that isn't just per chance.
Obviously, some of the round, small, brown stones, which were somehow placed some fingerlength
deep in the earth, started growing in the directions of the sun - in the opposite direction of hell.
That is how plants and trees were created - big trees came out of big stones, small plants out of small stones.
Now one may ask oneself (or me): How did animals come into the world?
I thought really long about this question, and I obviously found the correct answer.
Once there were plants existing they started "mixing" with stones:
Plants are living objects (just like animals are), but they can't move very fast (animals move fast).
Stones on the other hand do not live, but they can move very fast (think about stones falling down a mountain).
That's how animals and monsters started to exist.
Silvaeris
24-04-2007, 13:29
#Edit
by Dave Charlwin
After years of research, I believe I have found the origin of of any living creature that
exists in our dimensions. First, shortly after our world was created, the were just stones and earth.
There were small stones, big stones, gray and brown stones, sharp and round stones.
Some of these stones looked very much like today's seeds; that isn't just per chance.
Obviously, some of the round, small, brown stones, which were somehow placed some fingerlength
deep in the earth, started growing in the directions of the sun - in the opposite direction of hell.
That is how plants and trees were created - big trees came out of big stones, small plants out of small stones.
I thought really long about this question, and I obviously found the correct answer.
Plants are living objects (just like animals are), but they can't move very fast (animals move fast).
Stones on the other hand do not live, but they can move very fast (think about stones falling down a mountain).
Dave Charlwin = Charles Darwin ;)
A sam tekst to kolejny przykład tego, że w Tibii żaden element fabuły nie został stworzony z powagą....kamienie "mieszające/łączące" się z roślinami i tworzące zwierzęta :D Nie mówiąc już o tych "szybkich" kamieniach, co to z góry spadają...roflmao dobre
nie wychodzi nic sensownego...
Niby rozwizanie jest w hellgate tzw "macierz"... Lecz przeszukujac cale hg nie natknalem sie na nic sensownego oprocz "kregow" ktore powtarzaja sie w kilku miejscach, moze to w nich tkwi odpowiedz. Ale jest za duzo poszlak niz faktow, chociazby Yellow Rose o ktorej praktycznie nic nie wiemy...
#Edit
by Dave Charlwin
nei chce mi sie isc do HG wiec daj SS z tych kregow poniewaz one moga byc rozwiazaniem bo MACIERZ to cos jak kostka rubika ktora sie sklada ze wspolrzednych na osiach X i Y wiec davaj mi te krego bo w nich moze byc macierz zapisana potrzebna do rozszyfrowania jezyka beho...
Mam pare pytan... Po pierwsze co to jest gematria starohebrajska...
wg googla i wikipedii cos takiego nie istnieje... i jeszcze co to sa macieze?
gematria jak najbardziej istnieje, okazuje sie jednak ze wikipedia tez wymaga inteligencji przy uzywaniu i potrzebne informacje znajdziesz pod haslem "gematria" ( bez starohebrajskiej ).
macierz - pojecie matematyczne o wielu roznych ( choc komplementarnych ) znaczeniach w zaleznosci od kontekstu w ktorym zostalo uzyte, wikipedia tez cos powinna o tym wiedziec.
Co do kodu beholderow trzeba zastanowic sie jakie typy kodowania mogla znac grupa studentow w latach, w ktorych napisali tresc tych ksiazeczek z HG.
O ile sie nie myle to te ksiazki moga miec okolo 6 lat?? Albo i lepiej?? :)
Wg mnie:
-albo są to numerki bez ładu i składu. (zaleznosc pomiedzy ksiazkami moze wynikac z lenistwa cipow i uzywania kopiuj wklej :P )
-albo jest to jakis kod, ktory poznali na studiach
-a moze polaczenie kilku kodow? 0.0
nei chce mi sie isc do HG wiec daj SS z tych kregow poniewaz one moga byc rozwiazaniem bo MACIERZ to cos jak kostka rubika ktora sie sklada ze wspolrzednych na osiach X i Y wiec davaj mi te krego bo w nich moze byc macierz zapisana potrzebna do rozszyfrowania jezyka beho...
Poszukaj...albo jak juz tak bardzo chcesz to pm, nie bede tutaj zamieszczal bo slaba jakosc;
Z tego co sie dowiedzialem od autora tekstu to tylko 2 ksiazki z hg zakodowane tym o to dziwnym jezykiem, doprowadza nas do konca questu, a takie powtarzanie sie kodu w kilku ksiazkach po przetlumaczeniu praktycznie bedzie bez sensu, dlatego trzeba znaleźć takie 2 ksiazki ktore wogole nie sa podobne do innych jezeli dobrze mysle.
Yellow rose and enchanted rose - tak, nie podałem tu do końca wszystkich info. Przedmiotem jaki należ użyć do otwarcia Femor Hills Tower jest enchanted rose o spricie yellow rose. Otrzymuje się ją w Carlin od NPC Padreia, ale to już jest trochę za początkiem.
Szkoda tylko, że ten NPC nic nie mowi, kombinowalem na wszystkie sposoby rozmowy z nim.
Wszystko ladnie pieknie gdyby nie ten kod, bo wlasnie dzieki niemu dowiadujemy sie jak wejsc do pomieszczenia obok gsa w ktorym zaczyna sie quest.... aff :S
#Edit
Jeszcze jakis link dla zainteresowanych:
http://www.chaosmatrix.org/library/magick/enochian/enochgem.txt
I Jeszcze jedna z ksiazek z Isle of The Kings Library:
Behold the beholders!
The beholders are a ancient race of underground dwelling necromancers. Allthough they can 'speak' like humans using some membranes, their native 'toungue' consisnts of a blinking code wih each eye, in which blinking could mean some syllable, letter or word. Its by far the most complex speach we ever encountered and almost impossible to comprehend. As far as we can tell its not only a language but also some kind of mathemathics. This combination makes it tedious even to try to understand that language. The books the beholder write constist only numbers and the code behind them is incredibly complex. This race was one of those which were part in the creation wars and therefore its peak of civilisation and power is long gone. Its rumored of still existant settlements of beholders where they try to improove their unspeakable necromantic rituals and create an army of undead. In general they seem malicious but without ambition to do more then to claim some lairs and defend them. They seem too haveno ambitions in conquering or allying with other races in a bigger style then an ocasionally beholder merchenary which joins forces with other entitys for private reasons.
up
to moze byc tak samo jak z djinami. Nie odpowiadaja na pozdrowienia zanim nie pogadasz z Melchiorem.
Hergen88
26-04-2007, 17:14
Pracuje nad tym questem okolo 2 lata i podpowiem wam troche:
-porozmawiajcie z pewnym slepcem na ank
-ten quest zaczyna sie w hg i konczy na podziemiach w kazo w ukrytym tunelu
-bramka lvl zeby skonczyc ten quest to 123 lvl :)
-potrzebne sa: 321 talonow, dwarven shield, 10 bottle of beer i anni bear(tylko do pokazania, nie znika)
-jezyk beholderow do tego etapu questu niema nic wspolnego
Dalej niedoszedlem poniewaz mam za maly lvl lecz gdy dobije ten lvl bende gluwkowal dalej. Mysle, ze moglem wam pomoc. :)
@up:
Oczywiście a ja jestem Elżbieta II. :baby:
Druidaxo
26-04-2007, 17:46
Jest to teoria dziwna nie powiem, ale Vil jak przytoczył fragmenty studiów matematycznych? to mnie zatkało, no cóż inne studia...
W Sobotę ruszam na poszperanie w HG
Pracuje nad tym questem okolo 2 lata i podpowiem wam troche:
-porozmawiajcie z pewnym slepcem na ank
-ten quest zaczyna sie w hg i konczy na podziemiach w kazo w ukrytym tunelu
-bramka lvl zeby skonczyc ten quest to 123 lvl :)
-potrzebne sa: 321 talonow, dwarven shield, 10 bottle of beer i anni bear(tylko do pokazania, nie znika)
-jezyk beholderow do tego etapu questu niema nic wspolnego
Dalej niedoszedlem poniewaz mam za maly lvl lecz gdy dobije ten lvl bende gluwkowal dalej. Mysle, ze moglem wam pomoc. :)
I kolejne wskazowki... Daj jakis fakt bo tyle to ja moge wymyslic...
fragmenty studiów matematycznych
wikipedii.
Nie mam nic przeciwko wspolpracy z kimkolwiek dysponujacym wskazowkami/ informacjami, ostrzegam jedynie przed hurraoptymizmem na widok spoilera, ktory nie trzyma sie kupy merytorycznie.
Hergen88
26-04-2007, 19:10
I kolejne wskazowki... Daj jakis fakt bo tyle to ja moge wymyslic...
wystarczy napisac cos do Melchiora i potem z gorki juz idzie ;)
wystarczy napisac cos do Melchiora i potem z gorki juz idzie ;)
Wystarczy cos napisac..., tak samo jak wystarczy cos napisac do NPC Pandreia zeby dala enchanted yellow rose...
Hergen88
26-04-2007, 20:56
Wystarczy cos napisac..., tak samo jak wystarczy cos napisac do NPC Pandreia zeby dala enchanted yellow rose...
niemam zamiaru spoilowac nawet niejestem w 100% pewny czy dobrze robie tego questa bo niewiem co bendzie za bramka lvl..
owntibia.exe
26-04-2007, 21:35
@up
Zapodaj nam jakąś fotkę z przebiegu ,,questa" ^^
Hergen88
26-04-2007, 22:10
@up
Zapodaj nam jakąś fotkę z przebiegu ,,questa" ^^
jak minie ban za pk to wrzuce
Niltin Quent
26-04-2007, 22:13
Hummm... tylko dwie książki sa użyteczne powiadasz?
>>___________________________61143128895003624968475 60199658550649967046726114580036904220464845191188 95219771288952195945765523646721191180035757654600 36467118001401525517
>>78167057477090961216480065861143128895003624968475 60199658550649967046726114580036904220464845191188 95219771288952195945765523646721191180035757654600 36467118001401525517519118018944522953452734709201 28571972783040421585765943442159560421830203118065 719189434346465180099673
>>____________________480065861143128895003624968475 60199658550649967046726114580036904220464845191188 9521977128895219594576552364672119118003575765
W takim razie te dwie są do niczego, ale informacja w w nich zawarta sie pokrywa?
Ciekaw wobec tego jestem która to ta druga :p
TaifunIII
26-04-2007, 22:32
O tak, wrzystko robiłem wg. twoich zasad i mam tego helmeta!! Yeee
15.24 You see a Winged Helmet(arm.15)It's the Helmet of Hermes. It's weight 12 oz.
O tak jak chcecie to mogę zrobić screena!!!!! Dzieki za wskazówki
Mogles sie chociaz postarac piszac ...
##
moze lepiej skupic sie nie na tym, w czym ksiazki sa podobne, a w czym sie roznia ? Moze powtarzajacy sie fragment to jedynie wypelnienie ?
Nadal obstawiam, ze konieczne jest znalezienie ksiazki-klucza, w ktorej zawarte beda wskazowki na temat mozliwosci ewentualnej translacji 469 na angielski. Spodziewam sie, ze jesli wogole jest jakies rozwiazanie tej zagadki to ktos w historii swiata Tibii musial juz podejmowac proby porozumienia sie z beholderami i w jakis sposob te proby udokumentowac ( jakis pamietnik, slownik albo cokolwiek innego co daloby punkt zaczepienia ).
Machrumczas
27-04-2007, 16:51
Cos o porozumiewaniu sie z beholderami jest napisane w notatkach w poblizu domu bk(link: http://wiki.hunted.pl/wiki/Notatki_w_pobli%C5%BCu_domu_Czarnego_Rycerza )
Moze tam trzeba szukac wskazowki?
-Jakby byly tam rozne kody z zakresu kryptografii asymetrycznej to tibia byla by chyba gra dla profesorow z uniwersytetu... To jest zrobione dla zwyklych ludzi ktorzy ukonczyli studia,a a nie dla mozgow siedzacych przy kartce papieru i kalkulatorze i bawiacych sie w skomplikowane obliczenia matematyczne. Ale moge sie mylic.
filobossek2
27-04-2007, 17:27
Cos o porozumiewaniu sie z beholderami jest napisane w notatkach w poblizu domu bk(link: http://wiki.hunted.pl/wiki/Notatki_w_pobli%C5%BCu_domu_Czarnego_Rycerza )
Moze tam trzeba szukac wskazowki?
-Jakby byly tam rozne kody z zakresu kryptografii asymetrycznej to tibia byla by chyba gra dla profesorow z uniwersytetu... To jest zrobione dla zwyklych ludzi ktorzy ukonczyli studia,a a nie dla mozgow siedzacych przy kartce papieru i kalkulatorze i bawiacych sie w skomplikowane obliczenia matematyczne. Ale moge sie mylic.
To jest ciekawe duży "+" dla Ciebie ... ;D
Jedyne co mnie zastanawia to , dlaczego Beholdery "... galaretowate potwory z mackami, żyjące głęboko w podziemiach Tibii. Gdy tylko kogoś zobaczą, atakują potężnymi, magicznymi pociskami. Oprócz tego potrafią przywoływać szkielety, które dodatkowo otaczają ofiarę." nie zaatakowały Black Knighta ?
-Jakby byly tam rozne kody z zakresu kryptografii asymetrycznej to tibia byla by chyba gra dla profesorow z uniwersytetu...
Poszukaj sobie na wikipedii co to jest kryptografia asymetryczna, nie chce mi sie po raz kolejny tlumaczyc dlaczego wiazanie jej z ta zagadka jest zwyczajnie glupie. Poza tym jest to sprawa na tyle nieskomplikowana ze myslacy gimnazjalista potrafilby pojac o co w niej chodzi.
Skoro rozwiazywaliscie zagadke Pustini Jakundarf or sth ... to do czego sluzy dzwignia ktora znajduje sie po prawej stronie od Spike Sword quest w przedostatnim pokoiku podczas wykonywania tejze misjii a ktora wlasnie mozna przelaczyc od strony Jakundarf Desert ?.
Jak wogole dostac sie do tej dzwigni ktora jest w ostatnim pomieszczeniu po prawej stronie za lawa ?
Draggy_Slayer
28-04-2007, 09:11
masz zgode Everanor'a na zamieszczenie tego tutaj? tak sie sklada ze pracuje z nim nad tym i z tego co wiem nie chcial on zeby bylo to umieszczone na tym forum, kopiowaniem chwaly sobie nie przyniesiesz....
Jestem pierwszą ofiarą tego qesta.
Apr 26 2007, 15:54:58 CESTDied at Level 58 by a dragon lord.
Ale tylko 100k poleciało bo AoLa nie miałem. Więc życzę odkrywania bez ofiary w lev.
A nagrodą było dla mnie ... sami zgadnijcie. :cup:
owntibia.exe
28-04-2007, 14:32
a ja nie wiem, dlaczego ten temat jeszcze istnieje, skoro QS jest tutaj zabroniony...
Marshaal
28-04-2007, 14:46
a ja nie wiem, dlaczego ten temat jeszcze istnieje, skoro QS jest tutaj zabroniony...
Jakbyś czytał wszystkie strony to wiedziałbyś, ze to nie QS bo nie wiadomo czy to jest rozwianie questa.
2Topic
Chyba zboiore qmpli z guildi i spróbuje rozwiązać tego questa na podstawie waszych notatek. Jak zrobię jakiś postęp albo jak znajde coś ciekawego to oczywiście napisze
Archimondrius
28-04-2007, 15:11
Jesli ktos jeszcze pracuje nad tym questem to wpadlem na pomysl moze ktos rozszyfruje to co mowi elder Beholder tez cos w ich jezyku co mowi mozna zobaczyc na tibia.erig.net. gl :)
Archi my cos na candii mozemy pokombinowac:]
Elwer Balus
29-04-2007, 15:48
Bujda. Cyclop nie reaguje na "ancient sword"itp.; i final room nie istnieje.
up
pesymista:/. Poza tym twoj argument do mnie nie przemawia. Domyśliłbyś się, że żeby popłynąc na Meriane trzeba powiedzieć peg leg? Hasło może być tajemnicą zapisaną w książkach becholderów!
Widziałem identyko na tibia.org.pl ... kolo zkopiował albo ma 2 konta
moim zdaniem cale podziemia pustyni to nic poza starym desert questem, tunele dla profesji , hall last doors itp
Jak byscie sie zbierali na candi to msg me in game :evul:
Widziałem identyko na tibia.org.pl ... kolo zkopiował albo ma 2 konta
No co ty? Ma 2 konta naprawdę niesamowite, jak on to zrobił? 8o
[Sorry, ale nie czytałem wszystkich stron; przyczepiam się tylko do pierwszego postu]
~ Knightmare oficjalnie gdzieś się wypowiadał, że język beho nie ma żaddnych ukrytych właściwości.
~ Na Premii faktycznie wykonano quest z M-Wallami w Shadowthornie, ale to był Silver Mace Quest a nie WHQ.
(do dalszej części już nie wnikam, bo nie da się do niczego wczepić; btw, można to rzucić na forum z propozycjami t.com :) )
Fajny tekst, ale najlepszy jest ten kod beholderow 8o cipsoft sie pewnie sporo meczyl z tym zapisem ;)
Budelmud
08-05-2007, 23:44
skopiowane z t.org
Super, ale i tak za bardzo nie kumam tego kodu xD
cipsoft sie pewnie sporo meczyl z tym zapisem ;)
wrecz przeciwnie, rozwiazanie na pewno jest banalnie proste. Gdyby wymagalo wyksztalcenia albo IQ powyzej 110 zbyt drastycznie ograniczaloby to ilosc osob ktore moglyby ten problem rozwiazac.
Sozemego
09-05-2007, 01:29
wrecz przeciwnie, rozwiazanie na pewno jest banalnie proste. Gdyby wymagalo wyksztalcenia albo IQ powyzej 110 zbyt drastycznie ograniczaloby to ilosc osob ktore moglyby ten problem rozwiazac.
skoro tak, to kazdy przecietny debil by to rozwiazal. jezeli mialoby ograniczyc liczbe luda, ktorzy to rozwiaza to bardzo dobrze o0
w koncu jeszcze nikt tego nie rozwiazal, jak dla mnie to zwykly mit.
Adrio PL
09-05-2007, 16:11
dobry poradnik 10/10 jak kupie pacc i bende mial dobry lev to go zrobie
skopiowane z t.org
Wyraznie jest napisane ze:
To dzieło jest własnościa Averona z konkurecyjnego forum i to on odkryl ta zagadke a ja tylko napisalem to tutaj
Wiec nie widze tutaj zadnego problemu :S
skoro tak, to kazdy przecietny debil by to rozwiazal. jezeli mialoby ograniczyc liczbe luda, ktorzy to rozwiaza to bardzo dobrze o0
w koncu jeszcze nikt tego nie rozwiazal, jak dla mnie to zwykly mit.
Debil czy nie debil, ale zazwyczaj tak jest ze glowkujesz nad czyms miesiacami a rozwiazanie masz przed nosem i tym razem moze byc podobnie.
dobry poradnik 10/10 jak kupie pacc i bende mial dobry lev to go zrobie
Powodzenia xD
Dlugo mnie tu nie bylo i nie wiem czy jest jakis sens pisania postow w stylu 'skopiowane z tibia.org" bo takie cos jest wg mnie bezsensu, albo wnosisz cos nowego do tematu albo bezsensownie nie komentujesz =s.
Mam tez troche nowych wiesci i pewna teorie ale zanim ja tutaj napisze musze wszystko posprawdzac co troche potrwa bo ostatnio nie mam za wiele czasu.
pzdr
Glopsson
09-05-2007, 22:49
Podejrzana sprawa... Coś mi tu śmierdzi... Hm... Może wy wiecie o co tu chodzi?
panterowsky
10-05-2007, 17:03
niezle sie natrudziles gratuluje
Nie uwarzacie ze wlasnie to jest w tibi Najlepsze...? Przeciez ktos to w koncu musial wymyslec, ile pracy musial wlozyc w to aby skombinowac taka zagadke. Wiele osob mnie pyta czemu gram w tibie, no bo przecie ta grafika i wogoule ale tu chodzi o cos wiecej niz o samie expienie i robienie runek<- to tez jest bardzo mile ale niemoge sobie wyobrazic siebie samego jak bym rozwiazal ta zagadke jako jedyny na te 250 tys Tibijczykow:]
Bardzo mnie zaintrygowal ten temat i tego mi wlasnie czasami brakuje... takich tajemnic:D:P:);]
Pan Klocek
11-05-2007, 22:42
Powiadasz że do zdobycia jest klucz 0008? Jeśli się nie mylę posiada go raptem z 5 osób,z Antica jedną z nich jest Shapeshifter
a klucz ładny, srebrny, otwierał ukrytą piwnice w Thais ze strange talismanem. Więc coś w tym twoim spoilu sie kupy nie trzyma.
Hehe pisze niekompletny?? Wlasnie...... Pozatym byscie czytali all to byscie wiedzieli
Że Mi Niemacie Co Gratulować To Nie Ja Jestem Autorem Tylko Averon z org.pl
Brawa dla Averona nawet jezeli to jest klamstwo to fajnie zmyslone :D <joke>
PS: Skończy mi się ban to się tym zajme
Moje zainteresowanie tym questem na nowo narosło : >
Już z kolegom bierzemy się za niego. Jak coś się ruszy to dam znać.
JazzCaffe
19-06-2007, 01:01
NIE WIEM CZY TO COŚ DA ALE WARTO SPRÓBOWAĆ!
Proszę nie wyśmiewajcie mnie, może coś pomoże, a jak jakiś z modków na to wpadł, proszę o usunięcie posta.
A więc zacznę. Weźcie sobie jakąś kartkę i namalujcie na niej "kratkownicę" 7 kratek w poziomie na 4 kratki w pionie. I oznaczajcie tak jak ja to zrobiłem żółty jako "ż" czarny jako "A", czerwony "c" itd.
(chodzi o tą podziałke przedstawioną przez jakiegoś gracza w tym temacie)
C Z N A
Ż C Z N A
R Ż C Z N
F R Ż C Z N A
widzicie jakąś zależność? Bo ja tak :) Zauważcie, że literki układają się w "ukos"...
Fire Knight
19-06-2007, 10:48
Witam!
Załóżmy, że mam ten spis kombinacji cyfr odpowiadających literą czyli alfabet Gematri Starohebrajskiej, tylko co dalej? Po przepisaniu cyfr na litery nie wychodzą żadne słowa, trzeba dale to uporządkować za pomocą algorytmów, tylko jak? Ma ktoś jakiś pomysł?
Dla przykładu:
A 1
B 2
C 20
D 4
E 5
F 6
R 100
T 300
U 0
W 0
Melon_Zawodowiec
19-06-2007, 12:32
Ludzie zrozumcie ze tego sie nie da zdobyc -.-
Znajac Cipsoft pewnie w przyszlym update zrobia prawdziwego questa
Taaa... Czytałem to na ( tylko nie krzyczeć :P) tibia.org.pl, i mam nadzieję że uda mi się kiedyś wykonać teko questa ;)
@offtop
tibia.org.pl to NIE jest konkurencyjna strona, tamta jest undergroundowa, a my jesteśmy Supported Tibia Fanstite :)
Szekelebongo
19-06-2007, 21:03
Właściwie to jest najciekawsza część gry, która przykuwa uwagę sporej części graczy. Chodzi mi o przedmioty o których wszyscy wygadują rzeczy typu : "nie do zdobycia", "prezent, nagroda od godów", "kiedyś loot z...".
Ja tam wierzę albo powiem inaczej, ja chcę wierzyć że rzeczywiście jeszcze dużo można odkryć i znaleźć questy które nie wymagają tylko lvl [POI, ANNI].
Mam nadzieję że komuś się to uda. Nawet jeśli nie będę to ja to przynajmniej szczęśliwy wykonawca raz na zawsze utnie dyskusje o przedmiotach których mieć "nie można".
Pozdrawiam :)
danielski2
20-06-2007, 00:00
Ehh ten jezyk beholderow chyba nic nie znaczy sam w sobie.Moze potrzebny jest jakis dekoder lub poprostu trzeba poznac wszystkie powtorzenia liczb. Siedzialem nad tym chwilke i zauwazlem np to:
Pułka numer 1 - ksiązka nr 1
56114572785726118576436467243534527560192889521973 53646724968475601996847709088952197278167051216485 6114519199118003646889521991180065128
Pułka numer 1 - ksiązka nr 2
18003646889521991180065128895236467211911800357651 35347830464679727839673405792827585765125275705845 21765219727830464876515956461141451988997
I cala treść pierwszej książki powtarza sie na 3 pułce w drugiej ksiązce i kawalek drugiej rowniez pojawia sie na 3 pułce w drugiej ksiązce.
50843485611457278572611857643646724353452756019288 95219735364672496847560199684770908895219727816705 12164856114519199118003646889521991180065128895236 46721191180035765135347830
To z koleji książka 1 z pulki nr 6
23646721191180035765135347830464679727839673405792 8275857651252757
05845217652197278304648765159564611414519889975159 5372434856127830
20
Widzicie prawidlowosci ;p Takich kombinacji jest multum...zazębiają sie...nikt nie podejmie sie wypisania wszystkich...zreszta chyba niema to najwiekszego sensu :D
Jareczek90
21-06-2007, 20:08
Według mnie quest jest nieco podejrzany. Jakos nie chce mi sie wierzyc ze to takie łatwe i mysle ze ktos tu robi nas w balOOOna. Ale to tylko moje zdanie.
Piastol93
22-06-2007, 23:45
Hmmm a może szkoła hakerów złamie ten kod.
kondom69
23-06-2007, 16:10
rozmowa z npc. Jest on nad royal helmet roomem w zamku w thais
3kropki to moj nick:
14:49 ...]: Hi
14:49 Trimegis: <mumbles> Greetings, sister Elena Covenant.
14:49 ...]: job
14:50 Trimegis: I am the kings new courtmage and advisor in arcane matters.
14:50 ...]: courtmage
14:50 Trimegis: The last courtmage was killed by Ferumbras in one of his attacks.
14:50 ...]: ferumbras
14:50 Trimegis: He failed in his quest for power since he ultimately forfeited greater powers for a quick but limited powerboost by enslavinghimself to some dark entities.
14:50 ...]: quest
14:50 ...]: mission
14:50 ...]: sell
14:50 ...]: buy
14:50 ...]: offer
14:50 ...]: trimegis
14:50 ...]: king
14:50 Trimegis: Our king frequently relies on my divinations and spells of protection.
14:50 ...]: spell
14:50 Trimegis: My spells are my personal secret.
14:51 ...]: power ring
14:51 Trimegis: Power comes to those who have the intelligence to claim it.
14:51 ...]: life
14:51 ...]: key
14:52 ...]: mage
14:52 ...]: frodo
14:52 Trimegis: A bar is fine to distract the mundanes from doing something foolish.
14:52 ...]: bozo
14:52 Trimegis: At least one mundane who knows his proper place.
14:52 ...]: x]
14:52 ...]: king tibianus
14:52 Trimegis: Our king frequently relies on my divinations and spells of protection.
14:52 ...]: tibianus
14:52 Trimegis: Our king frequently relies on my divinations and spells of protection.
14:52 ...]: =/
14:52 ...]: eeeh
14:52 ...: bexter
14:52 ...: :}
14:52 ... : baxter
14:53 ...: baxter
14:53 Trimegis: Brawns but no brain.
14:53 ... : XD
14:53 ... : aruda
14:55 Trimegis: Farewell.
Nie ma akurat danego tamatu o excalibugu, ale w tym sie to omawia. Wiemy, ze ferumbras go posiadal ale go stracil ;D. Myślę, ze nalezy szukać u więzniów w thais itp bo oni byli napewno świadkiem tej wojny ;D
@sorry, ten post miał pójść do innego tematu ;/
Segalczuk
23-06-2007, 16:28
Piastol93 > "Hmmm a może szkoła hakerów złamie ten kod."
Lol pełno stron fansite i nie próbują to rozwiązać i gówno im sie udaje wiec nie sąndze że jakiś podrzendny haker to zrobi.
Bulbasaur
24-06-2007, 23:49
Ja jestem ze swiata nova dosc starego swiata... jest tam gildia istniejaca od poczatkow..Hussary of Glory.. jest rowniez jej akademia Hussary Stronghold na stronie akademi znalazlem zdjecie a mianowicie
http://www.hussar-stronghold.webpark.pl/big/9.jpg (mozecie skanowac 100% czysty) i nie wiem czy to fake czy nie poprotu chce wam pokazac co znalazlem :p jest tam WH
@up jedna myśl: OTS? Przecierz widać że to Open tibia server bo kto wyrzuciłby takie itemki na dach? :D Wystarczyłoby tylko użyć czaru levitate i sie cieszyć :p
Osobiście uważam że to może byc quest i Powodzenia w trudzeniu sie nad nim ;)
Sadze ze wasze rozwazania nad tym qestem w ten sposob do niczego nie doprowadza mysliscie ze tworcy gry wymyslili by taki qest do ktorego trzeba tworzyc jakies macierze czy tym podobne rzeczy...nie znam sie na tym tak jak wiekszosc graczy a jesli mi wiadomo gra jak kazda inna jest tworzona z mysla o graczach wiec wnioskujac qest pewnie zostal zablokowany tak jak kiedys POI lub jest on odblokowany a odpowiedz jest pewnie banalna :]
Ale tak lepiej cos prubowac niz siedziec bezczynnie wiec pozostaje mi zyczyc wam powodzenia:)
Jeżeli użyto gematrii to zapewne najpierw przetłumaczono tekst an hebrajski więc tu macie alfabet:
alef א
bet ב
gimel ג
dalet ד
hej ה
waw ו
zajn ז
chet ח
tet ט
jud י
kaf (chaf) ך] כ]
lamed ל
mem ם] מ]
nun ן] נ]
samech ס
ajin ע
pe (fe) ף] פ]
cade ץ] צ]
kof ק
resz ר
sin (szin) ש
taw
Befsztyk
14-09-2008, 12:49
@up
ARCHEOLOG MIESIACA!!!! SKLADAM CI NAJSZCZERSZE KONDOLENCJE Z POWODU BRAKU MOZGU
nie_slucham_ludzi
06-10-2008, 17:45
prosze o zamkniecie tematu
PS. przepraszam za niepoprawna polszczyzne gdyz muj komputer nie obsluguje polskich znakuw :]
KarolDari
13-10-2008, 19:15
X( dlaczego maja usuwac temat. bardzo ciekawy wg. mnie i nawet jeżeli jest troche nieścisłości to co z tego. Nikt wam go nie każe rozwiązywać. Sam bym go zrobił ale nie mam pacca:(;(.
P.S. fajny spoiler-opoiastka ;)
#edit:
ileś tam up. SKĄDŻEŚ WYTRZASNĄŁ TEN ALFABET?
Kinydrut
17-10-2008, 07:15
Ten cały niby spoiler to sciema, teraz juz kazdy wie ze drzwi u hogla sa do kissing pig questa i wierza na fermor hills takze di niego wiec....
a z reszta sprawdzcie sami -.-
to tylko kolejny uzytkownik tego forum ktury chciał "zabłysnac" a w rzeczewistosci zdemaskował go update uahsuhauhsuahsuhaushaushau XD!
No to tyle myśle ze temat mozna zamknac poniewaz dalsza dyskusja niema sensu... ewentualnie otworzyc nowy ale bez tego typu "spoilerow"
Pietras_Askara
23-02-2011, 01:14
______:)______
cocojumbo
25-02-2011, 14:54
@up
Moze sprobojesz odkopac cos jeszcze starszego niz temat z zaledwie 2007r?
Pietras_Askara
20-09-2011, 01:52
______:)______
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.