Pokaż pełną wersje : Def w broni
A więc mam taki problem, wiele ludzi mówi żeby walic z miecza, ponieważ BS ma 30 defa, a f axe ma tylko 2 ataku wiecej niz bs (38) a tylko 16 obrony, a ja mam takie pytanie.., czy ta obrona w swordach, axach, clubach cos daje?, czy daje bardzo malo, duzo , odpisujcie plx
Jesli daje, to i tak mniej niz przewaga axe w ataku.
Piterownik
22-04-2007, 15:24
http://hunted.pl/2007/03/20/teoria-obrony/
I wszystko jasne...
Shor'tugal
22-04-2007, 15:26
@UP a własnie, że nie jasne, bo to tylko teoria...
Astral55
22-04-2007, 15:50
21:32 You see the avenger (Atk:50 Def:38).
It weighs 64.00 oz.
This holy blade was forged of shattered dreams.
21:32 You lose 87 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:32 You lose 74 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:32 You lose 16 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:32 You lose 62 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:32 You lose 14 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:32 You lose 4 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:33 You lose 95 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:33 You lose 51 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:34 You lose 63 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:34 You lose 3 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:34 You lose 57 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:35 You lose 25 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:35 You lose 73 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:35 You lose 24 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:35 You lose 53 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:35 You lose 13 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:35 You lose 33 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:36 You lose 92 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:36 You lose 59 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
Total Damage: 898
Average Damage: 47.26
Highest Damage: 95
21:41 You see a magic sword (Atk:48 Def:35).
It weighs 42.00 oz.
It's the Sword of Valor.
21:41 You see a mastermind shield (Def:37).
It weighs 57.00 oz.
It's an enchanted shield.
21:41 You lose 8 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:41 You lose 26 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:41 You lose 7 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:41 You lose 131 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:42 You lose 67 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:42 You lose 62 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:42 You lose 46 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:42 You lose 45 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:42 You lose 135 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:42 You lose 35 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:43 You lose 1 hitpoint due to an attack by an orc berserker.
21:43 You lose 83 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:43 You lose 31 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:43 You lose 62 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:43 You lose 1 hitpoint due to an attack by an orc berserker.
21:44 You lose 19 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:44 You lose 30 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:44 You lose 4 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:44 You lose 52 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:44 You lose 1 hitpoint due to an attack by an orc berserker.
21:45 You lose 25 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:45 You lose 35 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:45 You lose 63 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:45 You lose 70 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:46 You lose 29 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:46 You lose 39 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:46 You lose 5 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:46 You lose 98 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
21:46 You lose 83 hitpoints due to an attack by an orc berserker.
Total Damage: 1293
Average Damage: 44.59
Highest Damage: 135
za niska proba statystyczna zeby te wyniki byly wiarygodne.
Marciniek
23-04-2007, 00:33
Ta teoria jest mylna, typ miał szczęście, aczkolwiek osobiście avengerem blokuje gsy/bk z nieznacznie gorszym skutkiem niż czyniłem to za pomocą bs+ demonka.
Przewaga axe w ataku jest odczuwalna, choć przewaga sworda w obronie też nie pozostaje niewidoczna, jednak przy "biedocie" knighta zwiększenie zużycia uh o 2-3% to nie problem.
Warto dodać że Avenger jako umiejętności do blokowania nie używa shieldingu, tylko sword fighting - a ten w sumie łatwiej nabić niż shield.
@ Gremlin
Sprawdziłem to porównując palla z 80 shielda i koło 40 sworda z knightem z podobnym shieldem i 90 sworda. Obaj byli w jednakowym eq, blokując avengerem na full ataku jednego zerka. W sumie test nie był długi bo różnica była naprawdę łatwo zauważalna. Oczywiście jestem otwarty na krytykę tej tezy, ale jestem pewny że jeśli ktoś dokona podobnych testów dojdzie do tego samego wniosku.
obrona broni jest brana pod uwage jesli nei mamy tarczy na sobie. wez avengera, stan na full defia i pozwol berkowi cie troche poklupac. potem sie zmien na mmsa. ciekawy jestem jak duza roznice odczujesz.
Warto dodać że Avenger jako umiejętności do blokowania nie używa shieldingu
sprawdzalem, wyglada na to ze to prawda.
Uwielbiam kiedy na forum banda troli wypisuje ze def broni nie ma zupelnie zadnego wplywu na obrone bo liczy sie tylko def tarczy (jako wiekszy), a jednoczenie ta sama banda troli w temacie Axe vs Sword spamuje ze "sword>axe bo ma wieksza oborne i idzie mniej uhow"
Fakty sa takie ze nie da rady zrobic wiarygodnych testow na przykladzie 100-200 udezen. Kiedy zamienilem dsm na mpa (2 arm wiecej) nie widzialem roznicy. Ale okazalo sie ze po 5 godzin w tombie mam minimalny zysk zamiast straty jak to bylo dotychczas (wczesniej zbieralem ~2,6k gp/bp uh a z mpa juz ponad 3k). Zeby to zrozumiec trzeba znac sie na rachunku statystycznym, np jesli porownamy 2 wykresy Gaussa zlozonych funkcji w ktorych zmienimy nieznacznie jedna zmienna (atak broni, def broni, def tarczy, suma arm, skile, level, rodzaj potwora, czynniki losowe), to te wykresy beda w duzej mierze sie pokrywac, bo czynnik zmieniony ma ~10% wplywu na koncowy wynik i do tego zmieniamy go o mala wartosc.
def broni brany jest po duwage przy waleniu bronia bez tarczy ( walac takim gsem to mozna sie tarcza oslaniac jak sie ja ma na plecach tylko, albo jak jest wbita w ziemie )nie wiem jak to dokladniej jest z polaczeniem - bron duzy def, tarcza maly def. czy liczona jest tarcza, czy bron do obliczen.
1. Teoria EO jest tak samo wiarygodna jak teoria wysunieta przez Mercedesa na podstawie testow przeprowadzonych przez Mercedesa na potrzeby reklamy Mercedesa o tym ze Mercedesy sa lepsze od BMW - jedna wielka reklama zeby nie sprzedawac przedmiotow z PoI taniej.
2. Time stamp mowi ze Avengerem blokowal 4 minuty a z SoV + MMS 5+
3. Berserk jest zlym potworem do testowania shielda poniewaz bije ciosy nieblokowalne (jestem prawie pewien ze te 2 ciosy po 130+ to wlasnie takie ciosy).
4. Wplyw pancerza???
5. Moja teori na blokowanie jest taka:
Skill okresla maksymalna szanse na wykozystanie szansy na blok z broni/tarczy = skillowanie 100+ nic nie daje
Pierwszy przedmiot (tarcza/bron 2 reczna) daje szanse na zablokowanie 2x n% (gdzie n = defense), bron jednoreczna trzymana z tarcza daje 1x n%, ale tylko jesli tarcza nie zaskutkuje.
Czyli:
Majac 80 shielding, SoV i MMS potwor bije nas i wtedy:
Blokujemy najpierw tarcza na co mamy szanse 80% * (2*37) = 80% * 74 = 59.2, zostaje 40.8% szansy na trafienie nas przez potwora, z czego mamy 80% * 35 szansy na zablokowanie SoVem = 28% (w tym ze te 28% nie jest od ogolnych 100% tylko od pozostalych 40.8% wiec do ogolnej szansy dodaje sie 11.424%). Tak wiec sov + mms na skillu 80 daje ogolna szanse zablokowania ataku potwora ~52%... do tego oczywiscie dochodza modyfikatory ataku potworow i losowe rzuty, ale:
sov + mms > avenger
avenger > mms
ja pierdziel ale ty jestes glupi !
nie ma zadnej szansy na zablokowanie!
shielding redukuje obrazenia!
przyklad?
kina wali cie w hammerem i ma skila 70 i full attack wiec zada ci obraznia max:
7*45*70/100=220
w pvp to sie dzieli przez 2 i masz ze kina moze zadac cios od 0-110
pozniej gra liczy redukcje z shieldinga
np. sorek ze skilem 25 guardianka i full def moze zbloczyc tarcza max:
7*30*25/100=52
czyli moze zbloczyc od 0-52
czyli np kina wylosuje 60 dmg a sorek 32 shielding to blood hit bedzie 28 i to jest jeszcze redukowane przez pancerz jezeli cios pojdie np na p arma to o 10 zredukuje i blood hit bedzie 18
a dla niedowiarkow mam dowod:
jest tak jak pisze bo sredni blood hit z hitow jakie otrzymasz maac full def jest mniejszy niz z blood hitow na balance czy full atack jakby byl rzut na szanse obrony tarcza lub nie to bloodhit by mialy ta sama srednia w full atack full def i balance tylko by byly rzadsze w full def niz w balance i full atack
bye bye nooby
acha i jesczze cos nooby
def gra wybiera z lepszego itemu
defy broni i tarczy sie nie sumuja
a do tego jak jzu gra wezmie def z broni to shielding liczy ze skila z broni
a jak wiadomo praktycznie kazdy kina ma lepszy skil z broni niz z shielda ;)
dlatego maja avengera ma sie podwojna korzysc raz z przewagi def nad mms 2 raz z przewagi skilla broni nad shieldingiem ;)
bye bye nooby
ZeboslawCalmera
26-04-2007, 15:42
Czytam wasze posty i nasuwa mi się taki wniosek:
Miałem FSa i meduskę. Kupiłem bright sworda bo chciałem mieć więcej defa. Wychodzi na to że mój zakup wychodzi na darmo? Zyskałem tylko 1 pkt ataku.
To jest dla mnie kompletna bzdura. WYchodzi na to że jak pójdę na zerka z samym bright swordem to będzie on mnie ciachać minimalnie lepiej.
Po co w tym wypadku def broni(1 handed)?????
Czy def broni + tarcza się sumuje, a def broni (tzn. jak się będę bronił w walce) będzie zależał od skilla sword fightingu??
Jezeli teza nr1 jest prawdziwa (def bright sworda mogę sobie wsadzić) to bez sensu jest kupowanie go zamiast FSa.
@enderty
Widzę że Ty wiesz WSZYSTKO o Tibii. Pewnie Twój ojciec pracuje w CipSofcie a matka jest GMem, nie? -.-
Draggy_Slayer
26-04-2007, 16:43
ja tam zadnych wiarygodnych testow nie prowadzilem wiem jedno , jak tluke zolwie/dle (bo glownie tak expie:P) zuzywam mniej uh z ave niz mms + ms wiec dla mnie wybor prosty :) (i roznica w uh jest zauwazalna, nie sa to 2-3 runy na pare godzin)
@enderty
Widzę że Ty wiesz WSZYSTKO o Tibii. Pewnie Twój ojciec pracuje w CipSofcie a matka jest GMem, nie? -.-
i zapomniales dodac ze jestem 10 razy madrzejszy od ciebie xD
i zapomniales dodac ze jestem 10 razy madrzejszy od ciebie xD
zapomniales dodac ze ty myslisz, ze jestes 10x madrzejszy od niego.
"Jestem przekonany ze mam racje i wy tez powinniscie" to genialna taktyka.
ja pierdziel ale ty jestes glupi !
nie ma zadnej szansy na zablokowanie!
shielding redukuje obrazenia!
jak na to wpadles watsonie? jak jestes w stanie sprawdzic czy szara chmurka to osloniecie sie tarcza, czy tez zmniejszenie hita tak bardzo, ze sie nie przebil przez tarcze?
przyklad?
kina wali cie w hammerem i ma skila 70 i full attack wiec zada ci obraznia max:
7*45*70/100=220
w pvp to sie dzieli przez 2 i masz ze kina moze zadac cios od 0-110
pozniej gra liczy redukcje z shieldinga
np. sorek ze skilem 25 guardianka i full def moze zbloczyc tarcza max:
7*30*25/100=52
czyli moze zbloczyc od 0-52
czyli wynika z tego, ze nie trzeba nosic eq? ok bede pamietal jak nastepnym razem pojde na gsy albo do tomba
czyli np kina wylosuje 60 dmg a sorek 32 shielding to blood hit bedzie 28 i to jest jeszcze redukowane przez pancerz jezeli cios pojdie np na p arma to o 10 zredukuje i blood hit bedzie 18
zaloz leather set i mmsa, idz na roty. potem zaloz dsma, golden legi, dh, sb i wooden shielda. zobaczymy kiedy dostaniesz mniej obrazen
a dla niedowiarkow mam dowod:
jest tak jak pisze bo sredni blood hit z hitow jakie otrzymasz maac full def jest mniejszy niz z blood hitow na balance czy full atack jakby byl rzut na szanse obrony tarcza lub nie to bloodhit by mialy ta sama srednia w full atack full def i balance tylko by byly rzadsze w full def niz w balance i full atack
bye bye nooby
nowa strategia obrony swoich tez: napierdolic bełkotu tak, zeby nikt nie zrozumial, to wtedy wszyscy zrozumieja... nie wpadles einsteinie na to, ze zaleznie jakim trybem walczysz, to dostajesz i zadajesz rozne hity?
acha i jesczze cos nooby
def gra wybiera z lepszego itemu
defy broni i tarczy sie nie sumuja
a do tego jak jzu gra wezmie def z broni to shielding liczy ze skila z broni
a jak wiadomo praktycznie kazdy kina ma lepszy skil z broni niz z shielda ;)
dlatego maja avengera ma sie podwojna korzysc raz z przewagi def nad mms 2 raz z przewagi skilla broni nad shieldingiem ;)
bye bye nooby
cos juz mowilem o bełkocie?
summa summarum to jest istny narrenturm
Widze kilka problemow z tym testem, ale kto wie, moze masz racje, jak brat wstanie to zatrudnie go do testow... moj rycerz ma 81 shielda, jego 82, on ma 86 axe ja mam 83 sword, zobaczymy co z tego wyjdzie.
nie lepiej sprawdzic na bracie? ;)
Ta teoria Gremlina z shieldingiem jest nawet ciekawa, ale czy poziom aby napewno nie ma tutaj żadnego wpływu?
Gra'velo
03-05-2007, 01:01
Moim skromnym zdaniem def broni jednorecznej zostaje brany pod uwage przy balance/full deff:p
Takie sa moje przypuszczenia
Son_blessed
05-05-2007, 16:03
A ja słyszałem jeszce inną teorię na podstawie hitów atakujących.
Np. przyjmijmy obrone g shieldem w łapie ma on 30 defa
Na skilu 0 max obrona za 30 hp śr 15 hp
Na skilu 10 max obrona za 45 hp śr 23 hp
Na skilu 20 max obrona za 60 hp śr 30 hp
Na skilu 40 max obrona za 90 hp śr 45 hp itd.
Min obrona równa 0.
Na tej samej podstawie wnioskujemy obronę sworda axa i cluba na przy skilach im odpowiadających.
A obrona tarczą zależy od stylu walki full atk balanced full def.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.