PDA

Pokaż pełną wersje : Budynki / budowle Korka

Korektor
22-04-2007, 14:36
Dzisiaj rozpoczynam serię grafik związanych z moim rodzinnym miastem, którym jest Bydgoszcz. Zobaczycie tutaj miejsca i budynki, które są warte obejrzenia. Zaczynam od największej i najnowocześniejszej opery w Europie. Jest nią Opera Nova, mieszcząca się zaraz obok Starego Rynku (plac w centrum) przy ulicy Focha. Widok z tzw. Wyspy Młyńskiej - jedynej wyspy w Bydgoszczy mieszczącej jednąz większych mennic średniowiecza - aktualnie w renowacji. Operę budowano przez 30 lat, większość z tego czasu zajęło utwardzanie podmokłego terenu przy brzegu jednej z większych rzek w Bydgoszczy - Brdy. Dzisiaj opera jest jedną z bardziej prestiżowych w Europie. Na jej scenie wystawia się najlepsze opery jak Carmen, Tosca czy Czarodziejski Flet.

http://foteka.pl/full/32aae2b0b06f401cca0278fc856b70ed.jpg (http://foteka.pl/32aae2b0b06f401cca0278fc856b70ed)

Oto most. Jakiś ceglany, pieszy most zawieszony nad przepaścią. Słońce - zachodzące, kolorystyka piaskowa, raczej ciepła.

http://images21.fotosik.pl/199/ca023ea56aa7241c.png (www.fotosik.pl)

Oto zamek. Po przebudowach i modernizacjach z najtańszych materiałów. Raz był to kamień, innym razem piaskowiec brunatny.

BTW. Jak się na niego patrzy, to niby ma mało szczegółów, ale jakby się dokładnie przyjrzeć to:

-na pracy jest około 10 armat,
-na murach razem spaceruje 3 wartowników,
-mury i niektóre wieżyczki są popękane,
-na głównej ścianie jednego z budynków rośnie bluszcz,
-Na dachu katedry są typowe dla gotyku krzyże,
-w oknie jest księżniczka, taka niewidoczna, ale jest xP
-flaga na szczycie jest polska,

http://images21.fotosik.pl/283/0e0cca4410e1a097.png (www.fotosik.pl)

Symbol minionych lat w Europie Wschodniej. Wieżowiec mieszkalny. Dla jednych szczyt marzeń, dla innych uosobienie zła i terroru ZSRR. Jako cel postawiłem sobie dokładne odwzorowanie owej budowli. Nie chodziło o artyzm itp. Dlatego chciałbym żebyście oceniali raczej bryłę, proporcje, realizm itp. a nie wielość kolorów. Poza tym w sumie to patrząc na podobny budynek w mieście, to zauważamy, że wielu kolorów to on nie ma...

http://images21.fotosik.pl/199/abcdcea9eda149fa.png (www.fotosik.pl)

Kościółek, mniejwięcej XIXw.

http://images20.fotosik.pl/352/13f7fea7047db01a.png (www.fotosik.pl)

Oto sygna przedstawiająca wspaniały świat Pixartu. Poszukajcie szczegółów, bo są poukrywane. Indżoj.

http://images12.fotosik.pl/67/da67bbececc7ff57.png (www.fotosik.pl)

Wieżowiec - projekt budynku, który miałby zastąpić stare WTC. Indżoj. BTW Dla niemyślących: Na szyldzie metra napisałem "metro" ale nie wykorzystujcie tego, w stanach to "underground" albo "subway".

http://images29.fotosik.pl/52/c6034267ffdf10ea.png (www.fotosik.pl)

matiiii
22-04-2007, 14:38
Most ładny i to nawet bardzo, ale te niebo jakieś jednolite.

Blok taki sobie.

Arnisan
22-04-2007, 15:58
Most to kawal dobrej roboty, jednakze mogles uzyc mniejszej ilosci kolorow, tak btw to ile ich uzyles?

Blok mogles zrobic w izometrii. Tak naprawde to nic ciekawego i niezbyt przyjemnego dla oka. Proporcje moze i dobre ale realizm odpada. W porownaniu z mostem to prawie w ogole nie ma realizmu. Wyszedl Ci ten blok nieprzestrzennie. Widac uwypuklenia klatki schodowej, ale to dalej nie to. Sprobuj, jak wczesniej wspomnialem, zrobic tak, zeby byl izometryczny, widac dach i w ogole wiesz o co chodzi ;P
pozdrowienia

Korektor
22-04-2007, 16:02
@up,
Most to 2 dni roboty. Około 35 kolorów, aczkolwiek w większości są to po prostu inne odcienie jednego, który jakoś tak przypadkowo mi podpasował.
Zastosuję się do rad odn. wieżowca ;) Dzięki za ocenę.

Milan ognia
22-04-2007, 16:44
Góra za mostem śmiesznie się kończy.
Co do bloku - a pfe... ;<

Korektor
22-04-2007, 16:47
@Milan,
Bo z założenia to ten most miał być nad rzeką, która potem zamienia się w wodospad. Niestety nie udało mi się owego wodospadu zmieścić, więc tło zostawiłem takie jakie było.

@down,
Co miałeś na myśli pisząc "inną"? ;) Staram się próbować wszystkiego zanim w jakimś kierunku się "ustadkuję".

MKM
22-04-2007, 16:59
Mostek ładny, blok bee :P szczerze mówiąc, kiedyś myślałem, że zajmiesz się grafiką w nieco innym wydaniu niż pixelart :)

Extermis
22-04-2007, 17:24
@ Arnisan - izometria to zachownaie odleglosci poszczegolnych punktow miedzy soba (patrz przeksztalcenia) raczej chodzilo Ci o ujecie z innej perspektywy :P ale mniejsza o to i tak wiadomo o co kaman wsumie
@ topic most jest genialny ^^
a dom hmm szary nie wzbudzajacy zadnych emocji - taki jak te na rlu :P ale za to malo realistyczny ;s
ogolem fajnie wiecej wrzuc jak bedzie moziwe i pobaw sie w cos innego jak pixele moze:>

Lasooch
22-04-2007, 17:30
Most ładniutki. Aż mam ochotę się przejść ;>

Descartes
22-04-2007, 17:53
Most jest piękny, ale za blok zasługujesz na chłostę.

Korektor
22-04-2007, 17:56
Właśnie robię coś w stylu wielkiego zamku nocą. Tj. pracę podobną do mostu, tylko, że z zamkiem, no i w nocy ;p

Glamri
22-04-2007, 19:16
Most naprawdę fajny... Tylko mogłeś bardziej wycieniować niebo i popracuj nad tym blokiem. ; )

emilok
23-04-2007, 10:16
Fajne to....

OnlyShadow
23-04-2007, 11:08
Jak Korektor zakłada temat to pół forum się zbiega, a jak jakiś porządny ciężko pracujący grafik założy galerię to nikt nie odpowiada (nie mówię o sobie - żeby nie było;) ) No i najfajniejszy jest mod, ze swoją jakże konstruktywną i nie spamującą krytyką.
Fajne to....

@top
Pierwsza praca bardzo fajna, chociaż gdzieniegdzie niepotrzebne kolorki. Druga praca jest słaba, nawet nie ma się tu co zagłębiać w szczegóły.

Thero
23-04-2007, 11:14
No i ta woda w pierwszym rysunku nie powala. ;)

Dark Sven
23-04-2007, 17:11
W pierwszym linku widzimy piękny obrazek, choć troche brzydkie góry.
W drugim- praca Korektora.

Bardzo to dziwne, pierwszy obrazek wszystko ładnie, pięknie praca wygląda jak praca kogoś średnio-zaawansowanego, a druga? Nie ma nawet anti-aliasingu (czy jak to tam) co w pierwszej pracy jest. Nie mam dowodów na poparcie swej tezy, ale te obrazki dają do myślenia.

Korektor
23-04-2007, 17:26
W8, zaraz podeślę Ci kilka kawałków obrazka, z których korzystałem jako z palety kolorów, ponadto niedokończoną pracę, bo bez tła i gór. Jak to nie wystarczy to wstawię tu zdjęcie porostu, na którym się opierałem. I nie oskarżaj mnie o plagiat bucu. 1 pracę robiłem 2 dni, 2'gą 10 minut, ale jak już mówiłem, w obydwu miałem inny cel.

Ok, masz:

http://patrz.pl?172197

A tutaj masz pracę, nad którą nadal pracuję. Na dole są palety, z których korzystałem również w moście.

http://patrz.pl?172196'

@down,
Pozostaje wierzyć mi na slowo. Jeśli nie to sorry... Pokaż mi na jakiejś stronie taki sam mostek. Pixel w pixel identyczny z moim, który pojawił się wcześniej od mojego, to będziesz miał dowody na plagiat.

OnlyShadow
23-04-2007, 21:59
bucu
Bez takich.
Jego podejrzenia są jak najbardziej uzasadnione. Pixelartis to osoba z założenia cierpliwa (a przynajmniej podczas pracy z pixelartem) i nie robi niczego na "odwal się". Druga praca taka jest. To by wskazywało, że dopiero zaczynasz. Zresztą ja też podchodzę sceptycznie, poziom prac jest masakrycznie kontrastowy. Zresztą twoje dowody to żadne dowody. Wycięcie pixelartu z tła to nie sztuka.

Korektor
13-05-2007, 14:56
Dobra, dodaję coś nad czym męczyłem się 3 tygodnie.

Meryba
13-05-2007, 15:22
Piękny zamek bardzo realistyczny ; O bardzo mi się podoba

Lasooch
13-05-2007, 15:24
Most imho ładniejszy. Ale zamek niczego sobie.

Bastash
13-05-2007, 21:09
Most zdecydowanie najlepiej wykonany. Zamek też mi się podoba, chociaż wygląda jak z dennej gry na GameBoy'a, ale spoko, Bill Gates też zaczynał od niczego ; ). Blok, jako że mieszkam w 10-piętrowcu nie podoba mi się : p

matiiii
13-05-2007, 21:21
Niebo jest do kitu. Mogłeś dać jakieś gwiazdy itp, zamek ładne. Czekam na więcej.

@down
No to na co czekasz?

Korektor
13-05-2007, 21:25
@up,
Nie wiem gdzie mam tą płytę z resztą grafik. Ale mogę zrobić nowe, lepsze. Na razie chcę zrobić kościółek wiejski z mniej więcej XVIIIw. / XIXw.

ZeuSbobo
13-05-2007, 21:28
No proszę koruś pięknie pięknie oby tak dalej :P czekam na next prace

pozDro

Korektor
16-05-2007, 20:39
Dodałem kościół. Miał być trochę lepszy, ale wyszedł taki nijaki...

Meryba
16-05-2007, 22:07
Co Ty tak szybko robisz te prace ;=] Kościół fajny, ale zamek jest lepszy.
Cień tego drzewa na kościół jest jakiś dziwny, ale ogólnie bardzo miłe dla oka.(te kolory)

matiiii
17-05-2007, 09:16
Nie rób na siłę i nie po pijaku. :P Drzewo takie sobie. W ogóle otoczenie do kitu. Jakbyś zrobił sam kościół bez dalszych i bliższych rzeczy to byłoby całkiem fajnie. ;) Zrób jakiś wierzowiec, np. WTC (jak samolot wali) ;)

Korektor
08-06-2007, 12:53
Dorzucam sygnę. Chyba jestem pierwszy, który stworzył sygnaturę w pixarcie - w każdym razie ja na taką się jeszcze nie natknąłem. Nie jest bez błędów, ale mi się bardzo podoba. Zaraz znajdzie się w moim podpisie. Jeśli ktoś chce sobie ją wrzucić do profilu to nie mam nic przeciwko, byle ten ktoś nie pisał, że on jest autorem i nie wynosił jej poza forum bez mojej zgody. Dzięki za krytykę.

matiiii
08-06-2007, 14:57
No muszę powiedzieć, że te wszystkie pixelbadziewa wychodzą Ci fajnie. :P Ale jak już mówiłem na gg, albo robisz przejście, albo sygna to jeden obrazek (np. te średniowiecze).

Arnisan
08-06-2007, 15:09
zajebista syga, najprostsze techniki polaczane calkiem pomyslowo. Mi w przeciwienistwie do Matiiiiego sie podoba to ;p Caly urok psuje to badziewie po prawej, ta nowoczesnosc. Mogles dalej potrzymac prace w przyjemnym klimacie. Ogolnie sie musiales napracowac, ale sie nie przemeczyles ;) rob dalej. Moze domek teraz? w izometrii, gg moje jest podane wiec mozesz zagadac jak czegos nie bedziesz wiedzial.

Extermis
08-06-2007, 18:53
no nei wiem mnie tam pixarty nie ciesza =p ale kto co lubi

@up chyba w perspektywie... izometria to odwzorowanie ktore zachowuje orginalne miary i odleglosci - domek mialby 2 metry wysokosci + 1,5metra na dach i z 3 metry szerokosci.. taki najmniejszy... :x

@down wiec co wg Ciebie znaczy izometria "fachowcu" ?

Pan i Wladca
08-06-2007, 19:15
Dobrze powiedział mowiąc "izometria" sa róże rodzaje izometria- to jest fachowe pojecie, perspektywa to tylko takie ogolne popularne pojecie

Korektor
09-08-2007, 19:20
Uff, odkurzyłem temat. Fuj, ile tego pyłu już się zebrało przez te półtora miesiąca ;)

matiiii
18-08-2007, 13:45
No cóż mogę powiedzieć o tej operze,trochę mało szczegółowa, ten krzak jest za bardzo zlewający się z bagnem, bagno za mdłe kolory ma, powinieneś pomieszać zgniłą, jaskrawą zieleń, z brązem i żółcią wyszły by fajne moczary, rzeka zbyt monotonna, mogłeś dorobić jakieś większe fale, albo mgławice ryb pod wodą (ściemnienie kolorów). Niebo zbyt proste, trzeba było gradient zastosować, a nie 3 kolory. Podsumowując sama opera dobrze wyszła, aczkolwiek jej otoczenie już nie za bardzo. Mogłeś spędzić nad tym więcej czasu.

Arnisan
18-08-2007, 15:01
O ile woda w na tej pracy z opera wyszla ladnie o tyle reszta jest co najmniej brzydka. Nie bede nic pisal co zle, bo to po prostu widac prawda? ;) Postaraj sie fakturowac i zachowac realizm przedmiotu. Sa takie pixelarty, przy ktorych zasada "jak najmniej kolorow" sie w ogole nie przydaje. Pamietaj o tym.

Korektor
18-08-2007, 15:36
Dobra, poprawiłem operę wg Waszych rad. Dodałem więcej kolorów, cieni, refleksów itp.

matiiii
18-08-2007, 16:42
Z tym czymś ciemnym na wodzie to se nie żartuje. Lepiej to może i wygląda, ale nie poprawiaj prac tylko rób nowe, wieksze, z zastosowaniem rad.

Vanhelsen
18-08-2007, 17:05
Deja Vu?!! Dziwne, bo jestem w stanie przysiąc, że na 1o5% widziałem już ten mostek w którejś pixel galerii parę lat temu gdy sam bawiłem się pixami...

swoją drogą, jeżeli zamek jest pracą robioną przez 3 tygodnie a most robiony w 2 dni to coś mu tu trąci szitem... zamek nawet się nie umywa do mostu, czyżby spadek kondycji?... -.-"

p.s.
to jest moje prywatne zdanie, nie musi być poprawne* ale zawsze "Pozostaje wierzyć mi na slowo. Jeśli nie to sorry..."

---
*-poprawne ortograficznie i/lub gramatycznie

matiiii
18-08-2007, 17:09
Deja Vu?!! Dziwne, bo jestem w stanie przysiąc, że na 1o5% widziałem już ten mostek w którejś pixel galerii parę lat temu gdy sam bawiłem się pixami...

swoją drogą, jeżeli zamek jest pracą robioną przez 3 tygodnie a most robiony w 2 dni to coś mu tu trąci szitem... zamek nawet się nie umywa do mostu, czyżby spadek kondycji?... -.-"

p.s.
to jest moje prywatne zdanie, nie musi być poprawne* ale zawsze "Pozostaje wierzyć mi na slowo. Jeśli nie to sorry..."

---
*-poprawne ortograficznie i/lub gramatycznie

Wątpie, pokazywał mi co robił w trakcie. :P

Korektor
18-08-2007, 17:16
@Wieszok,
Ja Ci ręczę, że nie widziałeś go nigdzie indziej ;) Jeśli nadal mi nie wierzysz, tj. jeśli moje słowo nie wystarcza, to mogę dać Ci kawałek tła w Knights of Honor, gdzie jest podobny mostek, który dał mi natchnienie. Korzystałem też z jego palety kolorów. Zanim zarzucisz mi plagiat, znajdź identyczną pracę, która powstała przed zaistnieniem tutaj tego tematu, wtedy będziesz mógł zgłosić złamanie regulaminu, i jakby nie patrzeć przestępstwo.

EDIT

Oto tło, na którym się wzorowałem. Lewy, dolny róg. Poznajecie?
http://www.4gamer.net/patch/demo/knightsofhonor/000.jpg

OnlyShadow
17-09-2007, 15:08
Czyżby czyszczenie postów w galerii korektorusia?

tarangoul
06-10-2007, 23:52
To wspaniałe! Poprostu "Importowane opancerzoną ciężarówką prosto z pracowni europejskich mistzów" (tekst Ed'a z Ed, Edd n Eddy).

Extermis
07-10-2007, 14:16
osobiscie uwazam ze poza mostem to nic nie jest takie fajne wcale.
moze jeszcze ten zamek jest calkeim calkeim ale reszta mi sie nie podoba, zupelnie nie dopracowana i od groma bledow.
1 opera.
najfajniejsze ze wszytkeigo to tam jest drzewo...
np. czemu drzewo rzuca cien a sam budynek nie?
pozatym beton ktory jest wstawiany w koryto rzeki jest prostopadly do podloza a nei pod skosem jak to wyglada u Ciebie.
a no i mowi sie "z wiekszych rzek przeplywajacych przez Bydgoszcz" a nie "z większych rzek w Bydgoszczy" ale to tak tylko drobne sprosotowanie bo z 3 minuty nad tym myslalme po przeczytaqniu ze cos mi tu nie gra =P
2. most / 3. zamek mi sie podobaja, most jest swietny, zamek troche nie dopieszczony ale tez fajnie wyglada.
4. blok -ujdzie
5. kosciolek - hmm wieza i budynek z czeronym dachem sa z 2 roznych perspektyw? tak nie moze byc, rzutowanie lezy.. pozatym to drzewo by lepiej wygladalo bez galezi a te z tylu wygladaja jak plot z liscmi...
6. sygna - kto co lubi
7. wtc - to jzu Ci keidys dokladnie opisalem co mi sie nie podoba, swoja droga chyba zmieniles od tamtej pory tylko okna w tym budynku po prawej (albo one juz tam byly ?).

btw. strasznie malo realizmu w tych wszystkich pracach, chyba poza mostem tylko. wszystko ma jakas fakture a u Cibeie wiekszosc wyglada na gladkie..

KrEmAs KAc
09-10-2007, 18:55
Graficzka jak na Amiga.
Boskie malowidła :D

Korektor
09-10-2007, 19:02
Popracowałem trochę nad realizmem i wyszło to:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5fae034788bd7eb2.html

Wczoraj to już zrobiłem. Oto rysunek mojej ręki. Różni się tylko tym, że moja jest kolorowa i nie ma blizn ;p

matiiii
12-10-2007, 19:43
Wyglada jak nieudana proba ciecia sie przez jakies emo. No ale ze cie znam i wiem ze nie jestes emo, ale bardzi ich lubisz dlatego praca jest na plus ale kontur reki jest zbyt gruby. Powinienec zmieniszyc go o jakies 2 px. Kolorowanie jet konieczne. :P

Nelo
29-11-2007, 15:20
Podziwiam cierpliwosci.
Nie bawilem sie nigdy pixelartami... ale rysowac cos "kropka za kropką" to musi byc przedsięwziecie.

Nasuwa sie jednak pytanie... czy oprócz tego ze jest to jakis rodzaj sztuki, przyda ci się to kiedys? Wątpie, zeby w przyszlosci powstawaly gry na bazie kilku pixelów >>>> no chyba ze bedziemy miec kolejną tibię 8o

pozdrawiam.

Nelo
29-11-2007, 15:22
double post. sorry

Korektor
29-11-2007, 19:29
Nie, nie przyda mi się to. Robię pixele wtedy kiedy chcę się wyluzować. Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu i jakby nie potrzebuję odstresowania, co widać po "świeżości" pracek. Jak mi się uda w końcu dokończyć coś co robię już dłuższy czas, to na pewno wrzucę na forum.

Torog Velrock
31-03-2008, 22:38
Jak mi się uda w końcu dokończyć coś co robię już dłuższy czas, to na pewno wrzucę na forum.

Czyż byś robił coś "Większego" ? ;]

matiiii
07-04-2008, 19:15
Czyż byś robił coś "Większego" ? ;]

Nie aż tak dużego jak ci się zdaje.

Decade
01-05-2008, 09:03
ciekawe, bardzo mi sie podoba! pozdrawiam