Pokaż pełną wersje : MATURA- lnie...
Matura za tydzień. Niektórzy przygotowują się do niej od trzech lat, inni zaczynają teraz. Wielu nie może już spac po nocach, pozostali żyją dniem, starając się przesadnie nie stresować.
Forumowa mniejszość z nas egzamin dojrzałości ma już za sobą.
...Ciekawi mnie jak wspominacie wasze maturalne zmagania, jak ukształtowały one waszą przyszłość. Przedmaturalna stresówa? Radość z uzyskania ilości punktów pozwalających wybrać się na wymarzone studia? Może gorycz porażki i plucie sobie w brodę?
Nie brakowało też pewnie zabawnych historii, których wspomnienie rodzi lekki uśmiech.
...Niektórzy, jak ja, za tydzień staną do walki o własną przyszłość.
Jak wygląda to u was? Co i na jakim poziomie zamierzacie zdawać, gdzie chcielibyście znaleźć się potem? Jakie są wasze odczucia związane z maturą?
Korektor
27-04-2007, 14:41
Do dziś jak mam koszmar, to zazwyczaj o maturze.
:O Ja zdaję dopiero za cztery lata, ale przedmioty mam już wybrane, więc pozwolisz, że je zaprezentuję. I nie gadać, że się zmienią, bo już od kilku lat są to moje ulubione i wybitne przedmioty. Język polski, angielski, matematyka, informatyka, francuski, chemia(jeżeli będzie można). Wszystko rozszerzone oprócz francuskiego.
jak pójdziesz na swoje wymarzone (= trudne, ambitne) studia to szybko stwierdzisz, że matura to błachostka.
Czemu skill zycia ciagle rosnie? =/
Zgadzam się z tym co napisał p.l. Matura to pryszcz w porównaniu z tym co się dzieje na studiach. Człowiek się cieszy, że skończył wkońcu liceum/technikum, a potem tęskni.
Ale stresik przed maturką jest fajny, mile się go wspomina. Osobiście zacząłem się przygotowywać na miesiąc przed nadejściem matury.
gavreonien
27-04-2007, 19:00
No ja bedę mieć właśnie za tydzień, jakoś się specjalnie nie denerwuje, nie zależy mi na maturze tak bardzo, nie pytajcie czemu. A co do liceum - to najlepsze lata mojego jakże krótkiego zycia.
Ja się ze słowem "błachostka" nie zgodzę. Zarówno ze strony merytorycznej jak i ortograficznej ;)
Wybrałem rozszerzone: polski, angielski i wos. Niby pryszcz, ale zdać a zdać dobrze to spora różnica. Poważne przygotowania zaczynam od jutra, więc mogę podzielić niedługo nocne przygody Korektora...
gavreonien
27-04-2007, 20:15
Mhm, to ja wybrałem: Angielski (rozszerzony), Niemiecki, Geografie i Historie Sztuki. Polski, podstawowy. :)) w sumie nie wiem po co, ale to są jedyne rzeczy z którymi w miarę sobie radzę :)
Thot, good luck na maturze :)
Dwimenor
27-04-2007, 20:20
Studenci zdają maturę co semestr. Potraktujcie maturę jako rozgrzewkę przed sesją egzaminacyjną;)
I to mówi ktoś, kto zdawał biologię, chemię i fizykę. Wszystko rozszerzone.
Dr. Omader
27-04-2007, 21:02
Studenci zdają maturę co semestr. Potraktujcie maturę jako rozgrzewkę przed sesją egzaminacyjną;)
Tia... Najciekawiej jest jak sie na zajecia nie chodzi... Kilku wykladowcow widzialem pierwszy raz na oczy na egzaminie ;)
Co do maturki to ogolnie jestem czlowiekiem w miare spokojnym i nigdy sie nie stresowalem szkola czy krotkim czasem do nauki, bardziej traktowalem to jako wyzwanie. Angielski znam perfect to poszlo latwo, polski olewalem i dobrze napisalem go na luzie, jedyny smaczek poczulem na matmie, ktora tez poszla mi dobrze, jednak byla dla mnie osobiscie wiekszym wyzwaniem niz angielski(bo polski jak juz mowilem mialem gdzies :P).
Edek Rozprowacz
28-04-2007, 00:44
Matura za tydzień a ja o dziwo się nie stresuje wcale. Polski będzie dla mnie o tyle wyzwaniem iż muszę go zaliczyć, angielski próbną pisząc na freestyle miałem +80 więc powinno być ok. Matma.. moje oczko w głowie zamierzam napisać co najmniej na +70<wersja pesymistyczna> no i fizyka =]. Bardziej mnie dołuje fakt że już nie będę spotykał się z moją klasą ehh.. Niby wspólny wyjazd tu jakieś wypady na miasto ale to już nie będzie to samo =/.
Pozdro dla wszystkich zdających.
Looźna guma, od tego tescioru zależy jedynie nasza przyszłosc. Pozornie.
Ja tam na maturze mam zabawę.
Pewniek do mnie (Poznań lub Kraków) na Filologię Japońską to...
90% z wszystkich trzech przedmiotów, zakres rozszerzony.
A to jest już nielichym wyzwaniem
Ja, chcąc uderzyć na dziennikarstwo UJ, muszę spłodzić powyżej 75% z rozszerzonych.
Gdyby liczył się nakład pracy, jaki włożyłem w naukę, to nawet amnestia by mnie nie ratowała ^^
Życzę sprostania wyzwaniom ;]
gavreonien
29-04-2007, 12:03
Buhaha, Wy to przynajmniej w miare ambitnie podchodzicie do tego tematu... Ja jeszcze nie jestem pewny, ale chyba przyszłość powiązę z turystyką...
Good Luck :)
Cóż życzę powodzenia wszystkim tegorocznym maturzystom, mnie matura czeka w 2009 roku i dzięki ostatnim decyzjom ministra nie będę pisał obowiązkowej matmy. :P (matematyka obowiązkowo wchodzi w 2010)
Do matury uczylem sie dzien przed danym przedmiotem, nic nie zdalem ponizej 70%, wiec to chyba dobra metoda;)
gavreonien
29-04-2007, 15:46
Jak ktoś w miare aktywnie słucha w szkole i jest troche inteligentny to sobie poradzi ;) dlatego sie boję o siebie ;)
Odnoszę wrażenie jakby mniej maturzystów było na tym forum...
Analogiczny temat o testach gimnazjalnych był o wiele bardziej popularny mimo iż matura jest o wiele ważniejszym egzaminem...
Widocznie wszyscy tegoroczni maturzyści nie maja czasu na siedzenie przed komputerem tylko się uczą. :P
Znaczenie ma raczej średni wiek użytkowników tego forum...
... Liczę, że po pierwszych egzamkach będzie tu można znaleźć ciekawe wypowiedzi
Rok temu zdawałem rozszerzony angol, takową matę no i polski na poziomie podstawowym. O dziwo, największy stres miałem przed egzaminem ustnym z angola ;)
Co do przygotowań:
Z maty przygotowywałem się regularnie, z angola nieco mniej intensywnie, a z polskiego uczyłem się przez kilka dni przed egzaminem (a i tak pisałem rozprawkę z książki, której nie przeczytałem ;p). A prezentacja - hoho, 3 dni przed egzaminem rozpocząłem jej naukę (i tak lepiej niż goście, którzy zaczęli pisać właśnie wtedy jej tekst). Ale nie bierzcie tego jako przykładu, temat był dla mnie prosty, więc i mało czasu musiałem tekst przyswajać.
Jak to Dwim powiedział - student to "maturkę" co semestr ma ;) W czerwcu mam 6 egzaminów... matura to przy tym pikuś. B)
BTW. Jest tu ktoś z AE w Katowicach? :p
Ja przywitam mature juz za rok. Mam zamiar zdawac:
Geografie rozszerzona, Matematyke dwujezyczna, Angielski rozszerzony, Niemiecki i Polski podstawowy. Przygotowania planuje zaczac od poczatku 3 klasy :)
Mature mam pojutrze.. A jakos przygotowania mi nie ida. Najbardziej sie boje o fizyke (podst - po co to wogole bralam??) oraz wszelkie ustne. Optymistyczna wersja jest taka, ze bede sie strasznie denerwowac i nie potem tego, co powinnam. Pesymistyczna - zatne sie i na tym sie skonczy. Ktos ma jakies sprawdzone sposoby, jak przejsc przez to i zdac na satysfakcjonujacy wynik (musze ta prezentacje zrobic..:/)?
Korektor
02-05-2007, 20:22
@up,
Jak można się bać fizyki =p rozumiem polski, ale fizyka jest prosta...
@up,
Jak można się bać fizyki =p rozumiem polski, ale fizyka jest prosta...
Coz, mozna. Nic nie umiejac mozna. Mam podstawowa.. Ale nie jestem jakims orlem z fizy. Wzielam ja bo uczelnia chciala, lecz zaluje. Polski spokojnie zdam (na te 50% - starczy), reszte takze. Tylko ta fiza :/. No i jak wyzej napisalam - ustne.
Edek Rozprowacz
02-05-2007, 20:41
@up
tak czy owak fiza podstawowa jest na poziomie gimnazjum. No może lekko przeginam ale jest prosta ;D. Sposoby na stres ? Mieć wszystko obkute dlatego ja sie boje polaka XD.
gavreonien
02-05-2007, 20:42
...Masz 17 lat i do matury? ;)
nie boje się nic. Najwyżej nie zdam (w co wątpie)
17 wedlug tego licznika :). W tym roku koncze 18... A mature zdaje teraz przez to, ze chodze do "eksperymentalnej" szkoly. To znaczy chodzilam. Teraz mature tez bedzie zdawal 15-latek :).
Jak jest na poziomie gim to ok ;). Powinnam sobie poradzic. W sumie.. Jeszcze duzo czasu na nauke.
17 wedlug tego licznika :). W tym roku koncze 18... A mature zdaje teraz przez to, ze chodze do "eksperymentalnej" szkoly. To znaczy chodzilam. Teraz mature tez bedzie zdawal 15-latek :).
Jak jest na poziomie gim to ok ;). Powinnam sobie poradzic. W sumie.. Jeszcze duzo czasu na nauke.
To troche jak amerykanski system awansowania w gore zgodnie z poziomiem wiedzy :P (przynajmniej tak bylo w dexterze :D )
A co do bania sie fizyki: niby nie jest trudna, ma sie karte wzorow (2 strony A4) ale jak sie mialo zlego nauczyciela w liceum (tak jak ja teraz mam) to ciezko zdac :P
To troche jak amerykanski system awansowania w gore zgodnie z poziomiem wiedzy :P (przynajmniej tak bylo w dexterze :D )
A co do bania sie fizyki: niby nie jest trudna, ma sie karte wzorow (2 strony A4) ale jak sie mialo zlego nauczyciela w liceum (tak jak ja teraz mam) to ciezko zdac :P
Awansowania... W tym przypadku skracania nauki ;P. Mialam 5 lat gim i lic razem zamiast 6.
No sa te wzory.. Ale jest ich, w porownaniu do matmy, dosc malo niestety. Koniec marudzenia, jakos napisze to cos.
Może to spojrzenie laika, ale mając choćby te tablice wzorów człowiek jest w stanie chyba zdać fizykę na w miare zadowalającym poziomie ?
Ja jutro startuję rozszerzonym polskim, a tam wstrzelić się w klucz jest czasem trudniej niż wstrzelić się na imprezę do Hugh Hefnera...
The show must go on... ?
Edek Rozprowacz
03-05-2007, 10:12
@up
Zgadzam się. Pora zabrać się za streszczenia i opracowania :P.
Korektor
03-05-2007, 10:27
Wg mnie trzeba rozumieć fizykę żeby ją chociaż zadowalająco napisać. Same wzory to dla osoby nie mającej pojęcia o tym przedmiocie, to tylko puste cyfry.
Było się przygotowywać wcześniej, albo chociaż uważnie słuchać na lekcjach żeby teraz móc spokojnie zdać.
Wald_Kerius
03-05-2007, 16:51
Cytacik z GG dla zainteresowanych jutrzejszą maturą
OLCIA: (15:22)
nie wiem na ile to prawda ale chodzą słuchy,że na polskim podstawowym ma być :WESELE i GRANICA, a na rozszerzeniu : grudzinski, borowski / porównanie edelmana z dr.rieux > PODAJ DALEJ
ile w tym prawdy nie wiem ale wysyłam
Swoją drogą rok 2007 jest rokiem Wyspiańskiego więc a nuż to może być prawdą ( w co jednak wątpię)
A ja każdemu życze powodzenia :P I modlę się by odwołano niedawno dodaną maturę z matmy :/ Jeżeli tego nikt nie zrobi to mogę już się nie pokazywać w szkole :/
co do przyszlej matury, zostalo podpisane nowe rozporzadzenie wiecej tutaj:
http://matura.onet.pl/1408468,informacje.html
Mi do matury jeszcze trochę brakuje, ale co do tego co powiedział Wald to może być prawdą, bo już w kilku miejscach i na kilku forach o tym czytałem. (-;
GL!
Hyhy, wspomnień czar... ;)
Egzaminy maturalne zaczynałem 12 maja a jeszcze 3go dochodziłem po siebie po dwudniowej imprezie plenerowej - oczywiście zaraz potem zaczął się Power Gaming i...o dziwo poszło b. dobrze :) (inna sprawa, że tzw "stara" matura praktycznie nie oddziaływała na to czy dostaniesz się na jakiekolwiek studia, więc Wy - tegoroczni maturzyści - pewnie odczuwacie nieco większy stres :p ).
W tym momencie jestem już trzy lata (omfgjaktoleci O.o) po moim egzaminie dojrzałości i mogę chyba stwierdzić, że matura to pikuś w porównaniu do sesji ;) ...A liceum zapamiętałem jako najlepsze lata mojego życia. Pozdrowienia i POWODZENIA ^^.
Z innej beczki: Bro mi w tym roku maturkę zdaje i "zabił" mnie tekstem swojej kumpeli z opisu gg (też maturzystka tegoroczna): "Kto idzie jutro na wagary bo podobno coś z polskiego jest?" :D
Nom. Czyli juz po maturze z polskiego (przynajmniej podstawowa). I mam male pytanie do maturzystow... Jak ocenianiacie trudnosc czytania ze zrozumieniem (dla niewtajemniczonych - przemowienie jakiejs pani filozof na rozpoczeciu roku akademickiego) i ktory temat wybraliscie (dziady, porownaj kreacje matek w przedwiosniu i granicy)?
tekst sam w sobie byl prosty za to pytania do niego byly strasznie chujowe imho ;>
a temat 1 czyli ziarno w dziadach :D wlasnie na taki temat chcialem trafic, na dziady 3 albo cos z 2 wojny swiatowej ;>
granicy nie czytalem, nie bylo mnie na lekcjach kiedy byla omawiana, przedwiosnia prawie nie pamietam... wiec wybor byl oczywisty :D
Lady Death
04-05-2007, 13:58
Hum...
co do CR to uważam że był średnio-trudny, no i ta okropna punktacja, wszędzie po 1 pkt, a w zadaniu kilka przykładów do podania. Nie wiem jak oni to będą liczyli, pewnie za 2 poprawne odpowiedzi dadzą ten jeden punkt.
Jeśli chodzi o tematy, to wybrałam 2 (kreacje matek i ich relacje z dziećmi). Fajny temat, dobrze się pisało, prawie zabrakło miejsca ^^' Także sądzę, że do zaliczenia :>
Podrawiam, Prs
A jak rozszerzeni? :)
Był średni tekst o dziennikarstwie + całkiem trudne pytania do niego, a w cześci pisemnej porównanie obrazów prowincji na podstawie fragmentów ksiązek dodatkowych (nie lektury!) albo analiza wiersza :)
Imo czesc rozszerzona na poziomie trudnym lub średnio-trudnym, ale raczej nie narzekam ;)
Edek Rozprowacz
04-05-2007, 15:33
Miodzio !
Tekst był prosty ale pytanie delikatnie powiedziawszy lekko poje**e ? Przynajmniej temat mi przypasował Dziady III =] już nie będę potrzebował amnestii ;D.
@down
+75% ? Moim priorytetem było zdanie polaka ;]. Ja już na 99% jestem pewny że maturę zdałem i dostałem się na studia tam gdzie chce.
gavreonien
04-05-2007, 17:06
Lol, ja dziadów nie pamiętałem, only przedwiośnie ;) no i tak z niczego licze na 75%+
Po co tyle gadac? I tak nie zdacie ;)
Jak sobie myśle o maturze, to boje się, że nie będe wstanie nic zrobić na Polaku, bo mi dowalą jakąś beznadziejną lekturę.
No i fizyki troszkę się boje, bo pokrętna jest strasznie. Z tego co widziałem, to jest tam dużo więcej haczyków i szczegółów niż np. w macie.
Ktoś się orientuje czy i jaka będzie nowa matura? Słyszałem coś, że nie będzie części ustnej + rozszerzenie będzie połączone z podstawką (ale dobrze że nie teraz, bo mniej dni z lekcjami by wypadło).
gavreonien
04-05-2007, 19:56
Mhm, dzięki :) Ale jakoś o to się nie boje ;)
Korektor
04-05-2007, 20:24
Jakiemuś ziomalowi telefon zadzwonił 20 minut przed końcem, wyprosili go i ma puste konto. Oczywiście konto punktów.
Wald_Kerius
04-05-2007, 20:37
Jakiś ty zabawny....
poczekajcie na pierwsze kolosy na studiach .. taka mala matura co 2 tygodnie.
Dr. Omader
04-05-2007, 22:11
Jakiemuś ziomalowi telefon zadzwonił 20 minut przed końcem, wyprosili go i ma puste konto. Oczywiście konto punktów.
Niezly koles ;)
Mysmy baterie wyciagali z komorek dla bezpieczenstwa. ;)
Jak wam poszlo drodzy maturzysci?
Mi chyba dobrze ;). Wybralam temat 2, gdyz o dziadach duzo nie pamietalam. Nie umiem ladnie pisac, lecz udalo mi sie zapelnic 3 strony dosc drobnym pismem, moze pare punktow sie uzbiera. Tylko pytania do czytania ze zrozumieniem byly troche dziwne. Czytajac przykladowe odpowiedzi nie jestem raczej z wlasnych zadowolona. Lecz jak naprawde poszlo przekonam sie za jakis czas ;).
(zdawalam podstawowa :P)
Ja troszeczkę zawiedziony. Czytanie ze zrozumieniem było z pozoru łatwe, ale dałem plamę, nie interpretując dobrze kilku pytań. Chciałbym startować na dziennikarstwo, więc temat jak znalazł ;)
Druga część też pozornie prosta. Dwa epickie teksty, dwa obrazy prowincji- znajomość lektur niepotrzebna, znajomość epok też nieszczególnie. Przeczytałem przykładowe wypracowanie na stronie CKE i nieco załamalem rączki, bo miejscami trzeba było zwyczajnie przytoczyc dany fragment i napisac, ze narrator wyraża przez niego negatywny stosunek do prowincji - coś jak postawić przed kimś radio i powiedziec, że sluzy do sluchania muzyki - a doszukiwalem się motywów utopii, sensualizmów i Bog wie jeszce czego. Czas rozplanowałem źle i na 5 minut przed końcem nie miałem jeszcze skonczonej interpretacji , a już trzeba było sensowne wnioski wysnuć... I jak tu 26 trafnych wskazań int. wypisać?
Napisałem ponad półtorej strony, ale moim pismem byłbym w stanie Pana Tadeusza przetworzyć na wersję kieszonkową.
Ciekawe doświadczenie, z niecierpliwością czekam na angielski :evul:
gavreonien
05-05-2007, 13:10
75% + / zadowolony jestem :)
Angielskiego nic się nie boje :)
Angielskiego nic się nie boje :)
Jak u was maja sie sprawy z angielskim, ponad 3/4 maturzystów wybrało właśnie ten język, wiec wnioskuje iż na tym forum jest podobnie.
Jaki poziom zdajecie i czy czujecie sie na silach ??
Edek Rozprowacz
05-05-2007, 23:37
@up
Angol podstawowy nie potrzebuje rozszerzenia na Politechnike. Tylko by mi to punktacje zaniżyło a tak liczę na +90% (na Polibudzie rozszerzenie się nie liczy a przelicznik Giertycha w tym przypadku jest trochę hu***y)
Z matmy 95% a z fizyki 93%. Cienko jak na mnie.
Co do angielskiego to zgadzam sie z przedmowca. Nie potrzebny mi rozszerzony i licze znow na 92% (na probnej tyle mialam). I po angielskim trzeba bedzie zaczac sie uczyc..:/
Ja english na rozszerzeniu. Na próbnej 67%, ale liczę, że te 10- 15% podciągnę.
Lady Death
06-05-2007, 13:52
Huum, angol na rozszerzeniu, na probnej było 73%, teraz może bedzie wiecej. Dzisiaj posłucham troche listeningu i poćwicze formy pisemne :p Bedzie dobrze ^^
Prs :0
Anglik?
Liczę tak na 85-95%
I będę miał ładną punktację na Filologię Japońską ;)
gavreonien
06-05-2007, 14:29
Na próbnym angielski rozszerzony 93% (lecz wątpie, czy na tyle umiem ;)), swoją drogą licze na wynik 85%+
Edek Rozprowacz
07-05-2007, 13:17
Matura z Angola Done.. Jak można było się spodziewać nic specjalnego =]. Chociaż przez nagłośnienie prawie nie usłyszałem pierwszego pytania. No nic jutro ustny z polaka. Good Luck 4 all
adriaanek
07-05-2007, 13:52
Ja tak srednio jestem z angielskiego zadowolony... moglo byc lepiej
Jaki był poziom trudności ?
Odpowiednio poziomu podstawowego i rozszerzonego ?
Jaki był poziom trudności ?
Odpowiednio poziomu podstawowego i rozszerzonego ?
Pisałam podstawowy, i sluchanie chyba cos trudne bylo... Wszscy maja cos takie wrazenia. Normalnie wszystko rozumiem, teraz mialam dosc spore problemy. Na pewno bylo o wiele trudniejsze niz na podstawowym. A rozszerzony... Pierwszy arkusz byl nawet latwy (z opini innych), a o drugim nie mam pojecia.
Sozemego
07-05-2007, 16:20
Pierwszy arkusz, banal w ****. Drugi - sluchanie latwe, ale reszte dorzucili do pieca chlopaki o0. Prawie brak pytan testujacych angielski, ale raczej takie typu "o co chodzilo autorowi?". Z probnej bylo 89%, teraz liczylem to okolo 86.
15:06:27 madman
zgadnij
15:06:36 madman
ile slow napisalem w wypr ktore moze miec max 250 slow?
15:06:45 hoom
249
?
15:06:49 madman
800
;D
(...)
15:08:09 madman
zreszta sobie wyobraz jak wyglada praca w ktorej kazde zdanie wynika z drugiego i nagle musisz ja obciac z 800 do 250 slow
15:08:37 madman
kurwa a tak zajebiscie mi sie pisalo, tyle wjebalem madrych slowek i konstrukcji ze szok
15:09:00 madman
tak se pisze i mysle ze to bedzie najlepsza praxca ever i beda ja pokazywac mlodszym rocznikom jako przyklad
(...)
15:11:37 madman
babka nam po rozdaniu arkuszy 5 razy tlumaczyla ze ona jest germanistka i zawsze uczniowie robia taki blad ze za duzo pisza i potem musza skreslac i my juz na maturze absolutnie nie mozemy tak zrobic i kazdy po prostu musi miec te 4 pkt za kompozycje
15:11:53 madman
tak sobie slucham i mysle po chuj ona nam to tak tlumaczy przeciez nie jestesmy debilami
:D
;]]]]]] Nie ma to jak zajebisci znajomi ;d
I chyba cytat miesiaca...:
15:18:01 madman
w ogole tarka na polskim napisal
15:18:26 madman
"z powodu brakow w mej pamieci nazwiska autora tego utworu na potrzeby mojego wypracowania nazwe go Tomasz"
15:18:39 madman
i pisal tomasz cale wypr
gavreonien
07-05-2007, 23:10
15:18:01 madman
w ogole tarka na polskim napisal
15:18:26 madman
"z powodu brakow w mej pamieci nazwiska autora tego utworu na potrzeby mojego wypracowania nazwe go Tomasz"
15:18:39 madman
i pisal tomasz cale wypr
o Kvrwa co wymiata :DDDDDDDDD
Wogole matura z pol jest smieszna. Tez nie znalam nazwisk i imion, wiec uzywalam tylko tego, co pylo w tekscie. Nie kombinowalam, nie wymyslilam nic jak "spenser boryn" jak to ktos na maturze napisal.
A co do klucza... Slyszalam taka historie. Pewnien chlopak mial napisac analize wiersza, czyli co autor mial na mysli. Lecz poniewaz znal autora (jakims cudem) polecil mu napisanie tego. Pozniej okazalo sie, ze to bledna interpretacja i dostal 1.
I nie radze porownywac swoich odp do przykladowych... Pierwsze pytanie - jaka jest sytuacja (w tekscie - najkorzystniejsza od dawna bo ble...), zas odp to - pozytywna i negatywna..
Wiec o co kurcze chodzi?
Pisałem polski rozszerzony i jestem względnie zadowolony (temat drugi). Jutro piszę WOS rozszerzony, ale nie uczyłem się. Pojutrze niemiecki podstawowy.
Jutro dzierżcie kciuki, nie dziękuję.
Pisałem polski rozszerzony i jestem względnie zadowolony (temat drugi). Jutro piszę WOS rozszerzony, ale nie uczyłem się. Pojutrze niemiecki podstawowy.
Jutro dzierżcie kciuki, nie dziękuję.
I jak z wos-u poszło ??
Bieda, proszę pana, bieda. Nie wykorzystałem całego potencjału. Ucieszę się, jak będzie 70% (poszło mi na prawdę słabo, nawet jak na mnie, bardzo przychylny egzaminator postawi maksymalnie tyle).
Ja z Wos-u też słabiutko. Ok 30% bez wypracowania, wiec max 70`... Dla porównania angielski bez wypracowania 44%. Pocieszam się, że mało osób wybrało rozszerzenia polskiego, angola i wos-u...
Edek Rozprowacz
09-05-2007, 01:01
Widzę że nie tylko mi coś poszło nie tak jakby sobie tego życzył ;]. Zawsze wiedziałem że baba która będzie mnie egzaminować w trakcie ustnego polaka to siekiera ale tym razem przeszło to moje najśmielsze oczekiwania ^^. To że w ogóle zdałem można uznać za fart :P. Grunt że ustny nigdzie się nie liczy.. pozostaje czekać na matmę i pokazać po co zdaje się maturę.
Sozemego
09-05-2007, 04:15
Wos podstawowy byl latwy (i na **** ja to pisalem?), ale po 2 nocach nie przespanych mialem problemy z napisaniem slowa "Polska". Okolo 50-60% bedzie.
Dzisiaj pisałem niemiecki podstawowy. Była czytanka o Białorusince pracującej na czarno w Niemczech i trudna była ;-) Ale ogółem jestem zadowolony, chyba najbardziej ze wszystkiego na razie.
@Thot - raczej mnóstwo osób wybrało rozszerzenie z WOSu. A ja bez wypracowania mam max. 44% chyba (na 60% możliwych). Za wypracowanie jednak na pewno maksa nie dostanę, a i tam mogą mi coś odjąć przecież.
gavreonien
09-05-2007, 19:30
Kuźwa, zawaliłem z deczka niemiecki (podstawowy)... ale kij ;) nie bedę się przecież przejmował, jakoś te 50% wyciągne... ( w najlepszym razie)
A czy ktoś z was pisał Historię Sztuki podstawową?
Kuźwa, zawaliłem z deczka niemiecki (podstawowy)... ale kij ;) nie bedę się przecież przejmował, jakoś te 50% wyciągne... ( w najlepszym razie)
A czy ktoś z was pisał Historię Sztuki podstawową?
W mojej sql 2 osoby pisało podstawę a 2 rozsz. ponoć podstawa była łatwa. ;p
Nie zrozumieliśmy sie ? pisze o sztuce nie o niemieckim.... :) pozdro
JMJ, pewnie, że była łatwa. Ale jak nie jestem orłem z niemieckiego, to i tak nie napiszę na 100%, prawda? U mnie ze 20 osób pisało podstawę, a rozszerzenie 4, ale razem z poprawiającymi z zeszłych lat.
gavreonien
09-05-2007, 22:30
Niemiecki: wyjątkowo mi nie poszedł, zdających około 25
Historia Sztuki: 3 podstawowe(w tym ja), 1 rozszerzony. Podstawowy banalny
Wald_Kerius
09-05-2007, 22:40
Nie czytałem całego tematu więc jak był już o tym wątek to sorrki. Chodzi mi o to co może się stać jeżeli zapomniałęm wpisać numeru wypracowania na egzaminie maturalnym? Zaliczą mi, czy nie?
Nie chcę Cie martwić, ale wszystko w rękach egzaminatora. Jeśli wierzyć słowom, że matura jest dla ludzi a nie przeciwko, powinienes spać spokojnie.
@ Zapomniałem o dzisiejszym ustnym angolu .. Dziewczyna pół godziny przed moim egzamkiem zadzwoniła i uratowała mi tyłek... ^^
Półtora miesiąca czekania na wyniki...
Sozemego
10-05-2007, 00:31
No wlasnie. Bylo tam napisane, zeby zaznaczyc temat, ale ja tylko napisalem, ktory wybralem. Jakos to bedzie.
A co do wynikow. Mysle, ze orientacyjne rezultaty mozesz sprawdzic juz teraz, tak zeby wiedziec.
Jutro gegra rozszerzona i 11 dni, zeby zdac 2 egzaminy ustne -.-. Juz mogli mi te katorge troszke skrocic :p
Sry, że jako gówniarz się wtrące, ale matura z rozszerzonego angielskiego to banał :x
FCE zdany - 85% gwarantowane
Jak z następnymi przedmiotami ?? W poniedziałek matematyka jestem ciekawy ile osób z tego forum podjęło sie zdawania tego przedmiotu... :)
Dr. Omader
12-05-2007, 02:06
Jak z następnymi przedmiotami ?? W poniedziałek matematyka jestem ciekawy ile osób z tego forum podjęło sie zdawania tego przedmiotu... :)
Jan swojej maturze pisalem. Pamietam, ze sporo dobrych osob poleglo na podstawowej wersji bo zagadnienia byly z przelomu gim/lo i po prostu nie szykowali sie pod takie tematy ;)
Edek Rozprowacz
12-05-2007, 10:58
Ja ! ;D
@up
Teraz niema tego problemu bo jest tylko arkusz rozszerzony ^^. Nie ma to jak Giertych i jego pomysły.
I ja! ; P
Rozszerzona...
Nie powiem, bym sie uczyla, lecz jakos sie uda ladnie napisac. Gorzej bedzie pozniej. I ustne i fiza ; /.
gavreonien
13-05-2007, 14:17
Precz z matmą!! nie umiem to nie pisze ;)
tylko ustne jeszcze
I jak wrazenia po matmie?
Moje... Co to kurde mialo byc? Wszyscy siedzeli do konca... A zwykle wychodza godzine przed czasem... Doslownie wszyscy...
gavreonien
14-05-2007, 17:05
właśnie, trudne było?
Edek Rozprowacz
14-05-2007, 21:21
Matma.. Rozszerzenie było znacznie prostsze niż się spodziewałem ^^. Wg klucza mam 60% z zadań wyliczonych od A do Z. Teraz tylko angol ustny. Po zdaniu matmy już czuje się jak student xD.
Wald_Kerius
15-05-2007, 21:13
Ruski napisany i na bank zdany ;p
Nie rozmieszaj mnie. :D
Hy, to dlatego taki avatar :>
Ja czekam sobie spokojnie na jutrzejszą historię: XX wiek i takie ogólnie powtórzenie jeszcze zostało, ale jestem dobrej myśli :)
A w przyszłym tygodniu 2 ustne i fajrant :>
Ja tam od wczoraj mam fajrant.
Jednak IMHO spitoliłem
Anglik Rozszerzenie ustny - tylko 16/20 =f
Trudno, temat z energią mi nie podpasował
Dziś była chemia, w mojej szkole narzekali uczniowie piszący rozserzenie tego przedmiotu...;p
Jutro historia ciekawe jakie nastroje u zdających ten przedmiot. xD
Ci co piszą rozszerzenie - jakich tematów spodziewacie sie na wypracowaniu ? :P
@up
moja siostra zadowolona, wyliczyla sobie minimum 80% z rozszerzenia. ale jak rozmawialem z nauczycielka chemii moja, to mowila ze zadania byly takie nietypowe - pominieto praktycznie podstawowy zakres wiedzy.
Czyli wniosek prosty: kto sie uczyl to zda jak nalezy - kto olewal to zda ale juz nie tak jak trzeba a kto nie ma predyspozycji to tylko plakac (chociaz takie cos obowiazuje na kazdym przedmiocie :P)
Jutro historia. Eee no eee nie wiem :D Temat - nie zastanawiam się, i tak nie zgadnę.
misiaczeq
17-05-2007, 17:02
powodzenia z maturą dzieciaki ;]
Podobnno matura z historii była karająca.
To prawda?
Podobnno matura z historii była karająca.
To prawda?
Taa, w 90% pytania dotyczyły jakiś marginesowych zagadnień- temat przewodni to historia Prus Książęcych, ale dzielnie wtórowało mu zagadnienie religii. A tematy wypracowań- wyrwane z kontekstu...
Powoli zblizamy sie do końca matur. Niektórzy juz maja fajrant a niektórym zostały najwyżej ustne. :) (chociaż możliwe ze ktos z tego forum będzie zdawał infe lub francuski :) ). Jak oceniacie poziom tegorocznych, które przedmioty was zaskoczyły poziomem trudności ? Dostaniecie sie na wymarzone studia ??
Taa, historia nie była za fajna. Ale cóż, jak ktoś umiał, to dało radę napisać. Ja nie dałem.
Chyba w tym roku wiekszosc pzedmiotow byla ciezka, a przynajmniej inna. A ustne... Z polskiego zjechala mi z punktacja gdyz mnie nie lubi (trza bylo wychodzic z sali w trakcie lekcji ;P), za to angol... Wlasnie sie dowiedzialam, ze 20/20 (podst) :D. Egzaminator z inej szkoly byl fajny, podobno gra w rockowej kapeli ^^.
gavreonien
22-05-2007, 16:28
Z polskiego 19/20 więc ogólnie zajebiście :) anglik jutro :) i wakacje
Ja 15/20 z niemieckiego, a dopiero w piątek polski ;/
Edek Rozprowacz
23-05-2007, 10:04
Ja tam jestem już po wszystkim =]. Powodzenia tym co jeszcze mają COŚ do zdania. Idzie ktoś na Politechnikę Poznańską stąd ?
Ja tam jestem już po wszystkim =]. Powodzenia tym co jeszcze mają COŚ do zdania. Idzie ktoś na Politechnikę Poznańską stąd ?
Ja bede skladala papiery i probowala sie tam dostac, lecz jaki bedzie efekt to sie przekonam pozniej ;P. Oczywiscie nie tylko tam chce sie dostac.
Wald_Kerius
29-06-2007, 00:36
Odświeżam. Właśnie otrzymałem wyniki matur. Link na Podlasie gdzie można sprawdzić wyniki to http://wyniki-liceum.win.pl Jak wam poszło ludziska?
Pochwal się Wald ;)
Ja wyniki będę mieć jutro o 14.
Oby było jak najlepiej...
Wald_Kerius
29-06-2007, 07:56
Pochwal się Wald ;)
Ja wyniki będę mieć jutro o 14.
Oby było jak najlepiej...
Zdać zdałem, ale średnio na jeża.
Polak - 50%
Gegra 42%
Ruski 74% :P
Ogólnie mój wynik z polaka i gegry w skali kraju to jest średni. Ruski natomiast wysoki :D
Heh, miałem zamiar właśnie odświeżyc ten topic, ale widze że już na 1 stronie :)
U mnie mają być teoretycznie po 13, ale znając nasz nauczycielski beton będą pewnie grubo po południu..
Wysokich wyników życzę ;)
Ehh, ja też juz po ogłoszeniu. Cudów nie ma, ale sam sobie jestem winien.
polski (roz.) 68%
angielski (roz.) 81%
wos (roz.) 76%
Ja też już po...i też liczyłem na więcej...znacznie więcej....sprawdzając odp w Internecie pewien byłem 80+, a nawet 90....a wyszło...no cóż
Polski 66%
Angielski 77%
Historia 70%
WoS 60%
Wszystko rozszerzone...
Może się gdzieś dostane na prawo, biorac pod uwage że wszyscy narzekali na poziom trudności..
EDIT:
Ustnymi sie moge pochwalić dla odmiany- Polski 100%, Angielski (podstawowy) 95%. Tylko szkoda że nigdzie ich nie biorą pod uwagę.
Jeszcze na głąba wyjdę : P
ustne:
polski - zdałem
niemiecki podstawowy - 75%
pisemne:
polski rozszerzony - 64%
niemiecki podstawowy - 82%
historia rozszerzony - 50%
wos rozszerzony - 66%
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.