zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Regulamin forum

Michoss
27-04-2007, 17:58
Regulamin-Pozornie, podstawa forum, najważniejsza rzecz, bez której obyć się nie można. Naprawdę- Tylko ładny napis na szycie strony, na który nikt nie zwraca uwagi, poza paroma "lepszymi" użytkownikami.
I co się dziwić, skoro po dłuższym pobycie na forum dowiadujemy się, że regulamin pie***li. Tutaj parę rzeczy, na które nikt nie zwraca uwagi, lub które są pomijane przez "wyższych".

1)OTS-Open tibia server
Na forum Tibia.pl jest absolutny zakaz wszelakich wypowiedzi na temat OTS.
To pierwsza rzecz. Mała, ale nie zaczynajmy za ostro.
Wiele razy, na forum pojawiały się posty typu "A gdyby tak wejść na Real Tibia Map OTS i pociągnąć za dźwignię toma to można by sprawdzić co się stanie".
Jakie były zazwyczaj reakcje? Ów osobnik zazwyczaj otrzymuje odpowiedź typu "OTS jest zabroniony" z dopiskiem "PS. OTS z mapą tibii a tibia to dwie różne rzeczy"
I co? Teoretycznie, mamy dwie osoby które powinny zostać ukarane. Praktycznie, mamy dwa posty o OTS, i ciąg dalszy tematu.
Ba! Kary za "Zupełnie zabroniony OTS" Nie są nawet uwzględnione, w "Punktacji"!
Jedyny przypadek karania OTS'a, to fake'i, ale to już oddzielna sprawa.

Skąd to wiem? Ponieważ sam uczestniczyłem parę razy w tego typu rozmowach, i nigdy za to nie zostałem ukarany ani ja, ani rozmówca.

A więc, albo zdejmijcie zakaz rozmów o OTS, albo zacznijcie karać.

2)Profil
a)Podpis

Wg. regulaminu "W sygnaturze obowiązują niektóre zasady, jak przy pisaniu postów, np. przekleństwa, obrażanie innych (...)"
Hmh..To bardzo ciekawe.
Jeśli się nie mylę, ostatnio była akcja "Pozbyć się Veruis'a" prawda?
Czy akcja "wywalmy kogoś bo jest taki i owaki" nie będzie się podliczać pod obrazę, przepraszam? To nie powinno być ukarane?
Tak samo, jak podczas afery ze Spike Sword Trick. Wszelkie informację typu "Coray spier***aj"
Poza tym, mam dziwne wrażenie, że tekst znajdujący się w podpisie pewnego moda, również się pod to podlicza...
Nie chcę się narazić, więc wspomnę tylko coś o proponowaniu "Spuszczenia głowy w klopie, by stać się podobnym do ludzi" ;).

b) Niewłaściwy nick.
Gdy pierwszy raz objawiłem się na forum, zasmuciłem się bardzo, ponieważ ktoś zajął mój ulubiony nick. Po jakimś czasie jednak, postanowiłem założyć nowe konto, z tym właśnie ulubionym nickiem, zmienionym o jedną literkę.
Tak oto, mamy
Michoss'a-w miarę aktywnego, i bardzo irytującego użytkownika forum, oraz
Michos'a- Bliżej nieznanego mi człeka, którego nie było tu od około półtora roku.
Czy zostałem ukarany za "podobną do istniejących już nazw" nazwę użytkownika? Nie, skądże. Raz czy dwa, pytano mnie czy jestem tamtym Michosem, ale ani razu nikt mi nie zwrócił uwagi, że to może zostać ukarane.
Również, mamy użytkownika o imieniu $orcerer, dość podobnym do $corcerer

Tak samo, "złe nicki"
Wystarczy wejść na pierwszą stronę listy użytkowników, by zobaczyć od męskiego narządu rozrodczego użytkowników typu "$@/\/\OtN!k" czy "!~L2~!~Existence~!", których nicki jednakrze nie są przekreślone, mimo iż "Niedopuszczalną rzeczą jest, byś tworzył nazwę użytkownika (...) zawierającą nadmierne ilości znaków specjalnych" a "Łamanie tych zasad jest karane najczęściej banem na stałe"

Co teraz?
Polecam zorganizowanie tak zwanego "Spisu powszechnego" (znam z innego forum)
Akcja polega na tym, że przez około tydzień zakładanie kont jest zablokowane, a grupa wybranych użytkowników sprawdza wszystkie nick (ew. również podpisy) i raportuje do Adminów.
Konta nie są banowane, a usuwane.

3)Informacja o karze
Jedna z najbardziej irytujących rzeczy.
Siedzisz sobie spokojnie na forum, i piszesz. W pewnym momencie, chcąc napisać post, widzisz informacje "Twoje konto zostało zbanowane blablablabla"
A w regulaminie wyraźnie pisze, że osobnik powinien zostać poinformowany przez PW o każdym upomnieniu czy banie. Ech, stare dobre czasy gdy mogłem się na starym koncie poużerać z modem o co dostałem bana. Teraz mogę się najwyżej spytać tego, który mi warna przydzieli.
Powróćmy więc, do zasady informowania użytkowników o warnach, bo to była naprawdę dobra zasada.

Nawiasem mówiąc, tak poza tematem. Mamy pewien bardzo dziwny błąd. Będąc zbanowanym, mamy blokadę oglądania profili użytkowników, podczas gdy na wylogowanym, możemy sobie je spokojnie obejrzeć ;). Ale to tylko tak nawiasem.

Prosił bym więc, o wprowadzenie niezbędnych poprawek w regulaminie, i większe pilnowanie przestrzegania go, by przestał być w końcu tylko ładnym napisem.

PS. Wiem że zamieściłem tu słowa, którymi możecie posłużyć się przeciwko mnie, ale mam nadzieję, że mnie oszczędzicie ;P.

Nikast Shynix
27-04-2007, 20:31
Tutaj tylko elytarni i "wyżsi" ;P
Więc chyba nie powinienem tu pisać.

Fakt. Od pewnego czasu regulamin (a przynajmniej jego część) jest tylko zbiorem ładnie uporządkowanych w wyrazy i zdania literek. Jest mnóstwo postów/tematów/podpisów itd., które łamią regulamin. Ale jeżeli już ktoś się nimi zajmie, to z wielkim opóźnieniem. Już mnie cholera bierze, kiedy przeglądam temat "Chcesz sie z noobow powysmiewac? Pisz Tu!" i widzę mnóstwo komentarzy (za które miał być podobno tygodniowy ban), spamu itp. Kiedyś założyłem nawet o tym temat, ale został on usunięty przez Droma, który poradził mi, żebym użył opcji Report Bad Post. Tak na próbę zgłosiłem kilka postów. I co? Myślicie że nie zostały skasowane? Macie rację.

No i tematy usuwane po kilku godzinach/dniach, np. "Tibia Bot NG Cracked!", "Kto ma rl mapke do OTS?", "Świetny IP Changer! Wejdź na www.hackmeplaxor.republika.pl i ściągnij!". Czyżbyście sobie nie radzili, drodzy i szanowni moderatorzy?

Chociaż z drugiej strony... Kto zwróci na to uwagę? Znając życie któryś z moderatorów temat usunie, bo przecież prawda nie może wyjść na jaw. Ale może zamiast tego lepiej oczyścić forum z innych śmieci?

Ballor Lurt
02-05-2007, 16:40
Zgadzam się z Tobą. Aczkolwiek gra na OTS-ach przez Open Tibia Client nie jest nielegalna, chyba że serwer korzysta z mapy i sprite'ów Tibii (tych które nie korzystają ze sprite'ów prawie nie ma ale między bogiem a prawdą to na każdym spricie wytarczy wstawić czarną kropkę i już to nie jest nielegalny sprit :)

Nikast Shynix
02-05-2007, 18:26
@up: Wtedy jest jeszcze bardziej nielegalny, bo to jest nie dosyć że wykorzystanie to jeszcze przerabianie cudzej pracy.

Gangrel
02-05-2007, 19:01
Wypowiem się tylko co do nicków i systemu warnów, ponieważ nie mam obecnie więcej czasu, jako że zaraz musze opuścić dom.

1) Nicki: pewnie że znajdzie się ich wiele, których być nie powinno. Co nie zmienia faktu że ja sam zbanowałem ok. 60-100 użytkowników(nie pamiętam dokładnie a nie chce mi się u droma statystyk szukać) za same nicki. Takich ludzi banuje się gdy widzi się ich posty, ew. gdy są online i widać to na dole głównej strony forum. Nikt z nas nie ma czasu żeby siedzieć i czytać listę użytkowników, jako że jest ich już ponad 100k.

2) System warnów rzeczywiście jest wadliwy, ale nie możemy chwilowo nic na poradzić. Tworzeniem skryptów tego forum zajmuje się inna firma, my jedynie wykupujemy prawo do użytkowania.

W chwili gdy ten regulamin powstał użytkownik był powiadamiany o każdym warnie przez automatyczny PM. W tej chwili system się zmienił, chociażnadal szukamy aktualizacji która by to zmieniła. Jesteśmy świadomi problemu.