zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Wirusy od "admina tibia.pl"!

Gesior
27-04-2007, 19:26
Ktoś podszywa sie pod admina Tibia.pl i tibia.org.pl
Dzisiaj na mojego e-maila dostałem wiadomości:
--------------------------------------------------
Drogi użytkowniku!

Musimy Cię poinformować o włamaniu na naszą stronę, hakerzy posłużyli się exploitem i wszystkie osoby które wchodziły na stronę mogą mieć zainfekowany komputer groźnym keyloggerem.
Proszę jak najszybciej zainstalować program usuwający keyloggera(podziękowania dla Bosala), który dołączyliśmy w załączniku. Aby rozpakować plik użyj darmowego programu WinRar.
Prosimy też o nie odwiedzaniu naszej strony oraz forum w ciągu najbliższych dni, zostanie rozesłany e-mail kiedy będziemy pewni, że strona jest w pełni bezpieczna.
Przepraszamy za wszelkie problemy,
administrator Tibia.pl
ORAZ WIADOMOŚĆ:
Drogi użytkowniku!

Musimy Cię poinformować o włamaniu na naszą stronę, hakerzy posłużyli się exploitem i wszystkie osoby które wchodziły na stronę mogą mieć zainfekowany komputer groźnym keyloggerem.
Proszę jak najszybciej zainstalować program usuwający keyloggera(podziękowania dla użytkownika Jogi86), który dołączyliśmy w załączniku.
Prosimy też o nie odwiedzaniu naszej strony oraz forum w ciągu najbliższych dni, zostanie rozesłany e-mail kiedy będziemy pewni, że strona jest w pełni bezpieczna.
Przepraszamy za wszelkie problemy,
Tibia.org.pl
Mi Kasperky wykrył w obu wiadomościach wirusa:
"wykryto: Koń trojański Trojan.Win32.Delf.abk Załącznik pocztowy: [From:"Drogi uzytkowniku!" <[email protected]>][Subject:Drogi uzytkowniku!][Time:2007/04/26 13:57:35]\keylogger_deleter*****\keylogger_deleter\keylogger _deleter\keylogger_deleter\keylogger_deleter*****/data*****\keylogger_deleter*****"
"wykryto: Koń trojański Trojan.Win32.Delf.abk Załącznik pocztowy: [From:"Drogi uzytkowniku!" <[email protected]>][Subject:Keylogger panuje w sieci!][Time:2007/04/27 16:04:04]\keylogger_deleter*****\keylogger_deleter\keylogger _deleter\keylogger_deleter\keylogger_deleter*****/data*****\keylogger_deleter*****"

Nie wiem na jaką skale wysyła ten spam, ale jeśli ktoś jeszcze dostał taką wiadomość, to możliwe, że "hacker" napisał bota który przegląda tibia.pl/tibia.org.pl i wyłapuje wszystkie maile spamując wszystkich taką wiadomością! Jeśli dużo osób dostało takiego maila jest szansa, że ktoś da się nabrać. Może news na głównej stronie by się przydał zanim ktoś da się oszukać? Coś co by przypomniało użytkowniką o zasadach bezpieczeństwa i o tym, że tibia.pl napewno do nikogo nie będzie nigdy plików .e.x.e wysyłać na e-mail.

Nie znalazłem żadnego lepszego działu na forum do którego by pasował ten temat.

Michoss
27-04-2007, 19:41
hmh...
Podaj od kogo go dostałeś.
Dzięki za ostrzeżenie :)

Dwimenor
27-04-2007, 20:12
http://img225.imageshack.us/img225/4234/news23sx0.gif

Gangrel
27-04-2007, 20:13
Ledwo co pojawił się na ten temat news...