Pokaż pełną wersje : [hardware] co lepsze ? [karty graficzne]
miazdzyryjek
29-04-2007, 02:10
witam :)
pracuje sobie na systemie operacyjnym Mandriva Linux 2007. Mam do dyspozycji dwie karty graficzne. ATI Radeon 9550 [128 mb] oraz nVidia GeForce 4 MX440 [ 64 mb].
Jak powszechnie wiadomo dobrych sterownikow dla ATI pod linuksa znalezc sie nie da.. inaczej w przypadku nVidii.
Dobra. Czas na pytanie.
Lepiej uzywac Radeona z dupianymi sterami, czy slabszego GeForce'a z lepszymi sterami ?
Yoh Asakura
29-04-2007, 09:59
Jeśli w 2007 roku chcesz mieć kartę która nawet nie obsługuje shaderów 2.0 to śmiało bierz GeForce'a...
BUHAHHAHHA!
Jak powszechnie wiadomo dobrych sterownikow dla ATI pod linuksa znalezc sie nie da
Zniszczyłeś mnie tym :) Ja pod Ubuntu nawet sterów nie musze wgrywać, bo samo pięknie rusza z akceleracja 3d.
Heh g4mx440 to przezytek (sam uzywam g2mx400 :P)
A ja przez sentyment i nieukrywana milosc do Radeona, polecam go. xD
Syf bez shaderów kontra naprawdę dobra karta? Soro bady, nie lubię Radków, ale to najlepszy wybór.
miazdzyryjek
29-04-2007, 12:53
no to teraz pokaze wam moje obserwacje..
Radeon: pieknie smiga, fpsy kolo 60 wszystko super, jednak gdy na screenie pojawi sie wiecej niz 5-6 ludzi fpsy spadaja do 1-2.
GeForce: stary przezytek, jednak... fpsy coprawda niskie 20-30 jednak trzymaja sie caly czas na tym samym poziomie.. zadnych freezow ani innych dupereli. tylko troche glosno chodzi ;p
Ale jak mówili inni to (z tego co pamiętam) GF nie ma Pixel sriksel super pipsel (Shadery), a dużo gier już go wymaga...
Chociaż jestem zwolennikiem GF'a to radze Radka.
Pozdrawiam
@Up
I się wyrównało...
@2XDown
No to jak sam wiesz/wiedziałeś to na co sie kutwa nas pytasz?
..::QRAS::..
29-04-2007, 13:42
ja tez nie polecam radeonow , geforce rox
miazdzyryjek
29-04-2007, 16:05
Ale jak mówili inni to (z tego co pamiętam) GF nie ma Pixel sriksel super pipsel (Shadery), a dużo gier już go wymaga...
Chociaż jestem zwolennikiem GF'a to radze Radka.
Pozdrawiam
@Up
I się wyrównało...
nie wyrownalo sie. wedlug mnie GeForce ma duza przewage.. co mi z tych pierdol skoro jezeli jakakolwiek wieksza kacja na ekranie i wszystko sie tnie ? :) nie lepiej zrezygnowac z animacji itp a cieszyc sie plynnoscia gry ? na Radku sie glupia tibia tnie.
-=DanieL=-
29-04-2007, 16:27
Radeony są lepsze od Geforców. Wydajniejsze i dłużej służą.
nie wyrownalo sie. wedlug mnie GeForce ma duza przewage.. co mi z tych pierdol skoro jezeli jakakolwiek wieksza kacja na ekranie i wszystko sie tnie ? :) nie lepiej zrezygnowac z animacji itp a cieszyc sie plynnoscia gry ? na Radku sie glupia tibia tnie.
Nie pierdol. Sam od zawsze jade na Radeonach i wszystki smiga. Kupilem GeForce do starego PC to sie okazalo, ze radiator chuj strzelil i trzeba bylo wymieniac.
Nie, nie mowie, ze GeForce sa zle, po prostu Radeony sa lepsze. ; )
Yoh Asakura
29-04-2007, 16:41
Nie pierdol. Sam od zawsze jade na Radeonach i wszystki smiga. Kupilem GeForce do starego PC to sie okazalo, ze radiator chuj strzelil i trzeba bylo wymieniac.
Zależy dla kogo, ja tam z chęcią bym wymienił swojego Radka 9600 ;)
Angel of Death
29-04-2007, 17:16
Dupa a nie lepsze(może kiedyś), popatrzcie sobie na testy obecnych kart. Może się to zmieni po premierze R600 ...
Kilka testów:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2468-40
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=1908-33
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2392-34
29-04-2007, 17:19
powiedz mi kiedy mam sie smiac
Sam jestem szczęśliwym posiadaczem Saphirre Radeon 9550 128/128 :) Jeżeli chodzi o możliwośi overclockingu, to też są dobre :)
miazdzyryjek
29-04-2007, 22:07
mi sie wydaje ze 90% ludzi ktorzy sie tu wypowiadaja graja na windzie.. otoz uswiadamiam was biedni slepi windziarze. ATI nie wydaje sensownych sterow pod linuksa, w przeciwienstwie do nVidii
Kajusz931
29-04-2007, 22:24
ATI nie wydaje sensownych sterow pod linuksa, w przeciwienstwie do nVidii
radek lepszy (nie mowie ze wszystkie sa!), ale stery sa tez bardzo wazne, biez geforce'a
Chociaż się powtarzam.
Jeżeli uważasz, że nikt z nas nie miał linux'a itp. i się nie zna to na hooja się nas pytasz jak sam wiesz lepiej O.o?
Pozdrawiam
@Down
On mieć inny linux
mi sie wydaje ze 90% ludzi ktorzy sie tu wypowiadaja graja na windzie.. otoz uswiadamiam was biedni slepi windziarze. ATI nie wydaje sensownych sterow pod linuksa, w przeciwienstwie do nVidii
Napisałem, że pod Linuksem mój Radek chodził prześwietnie :) A ty jesteś ślepym głupcem, bo czytac nie umiesz :)
miazdzyryjek
30-04-2007, 01:23
Napisałem, że pod Linuksem mój Radek chodził prześwietnie :) A ty jesteś ślepym głupcem, bo czytac nie umiesz :)
glupiec to Cie w kapuscie znalazl.. jakbys byl w temacie to wiedzialbys ze strzelone sa sterowniki pod WIEKSZOSC [nie wszystkie] radki, w tym 9550. wniosek ? ATI do lamusa.
PS: skad wiesz ze zakwalifikowalem Cie do tych 90% ? :D
glupiec to Cie w kapuscie znalazl.. jakbys byl w temacie to wiedzialbys ze strzelone sa sterowniki pod WIEKSZOSC [nie wszystkie] radki, w tym 9550. wniosek ? ATI do lamusa.
PS: skad wiesz ze zakwalifikowalem Cie do tych 90% ? :D
Co z tego, ze stery na Linuksie sie wala, skoro duuuuuuuza wiekszosc ludzi uzywa jednak Windy. Owszem, jest to pewne niedopatrzenie ze strony ATI, ale jednak jesli chodzi o systemy Microsoftu, to imho ATI wygrywa.
Virusmaxi
30-04-2007, 10:26
Dupa, narazie GeForce prowadzi (wymień mi przynajmniej jedną kartę Ati obsługującą DX 10 ;])
Nieznam się na linuksach itd. Ale brak sterowników to masakra. Bez sterowników niemasz karty, Niewiem czy Kele mówi prawdę, ale ja bym brał GF ;>
@edit
Zapomniałem że AMD przejęło ATI i podobno Ati ma być w przyszłości o wiele lepsze (może...).
@miazdzyryjek
Ty nie rozumiesz :) Ja mam Radeona 9550, którego ty chcesz kupić, i oświadczam Ci, że chodzi on świetnie na linuksie. Zrozumiano?
@up
Mądrala kurwa. Mowa tutaj o dwóch dość starych kartach, a ty wyjeżdżasz z DX10.
Angel of Death
30-04-2007, 14:12
@up
Mądrala kurwa. Mowa tutaj o dwóch dość starych kartach, a ty wyjeżdżasz z DX10.
Ale jest tu też mowa o ogólnej przewadze ATI nad NVIDIĄ co jest kurwa bullshitem.
Zapomniałem że AMD przejęło ATI i podobno Ati ma być w przyszłości o wiele lepsze (może...).
Maj-czerwiec mają pojawić się nowe karty AMD ATI z nowym rdzeniem R600, może to być duży cios dla NVIDII bo zapowiadają się naprawde nieźle te karty ^^ Chociaż może być nieciekawe cenowo ...
http://www.idg.pl/news/106715.html
http://www.egielda.com.pl/?str=news&id=1399
miazdzyryjek
30-04-2007, 21:33
@miazdzyryjek
Ty nie rozumiesz :) Ja mam Radeona 9550, którego ty chcesz kupić, i oświadczam Ci, że chodzi on świetnie na linuksie. Zrozumiano?
ja juz mam. chyba pisalem posta w ktorym porownalem obie karty. ATI=gowno !!!
ja juz mam. chyba pisalem posta w ktorym porownalem obie karty. ATI=gowno !!!
Wg. mnie jesteś cwaniakiem, który nie dość, że rzuca się z tym, że nie ma sterów dla ATI pod linuksa (jądąc na jakiejś śmiesznej Mandrivie, która jest odpowiednikiem Windowsa XP) i, że ów ATI to gówno. Wiesz o tych sprawach mniej więcej tyle, co mój kot wie o produkcji samochodów.
Kajusz931
30-04-2007, 23:19
Dupa, narazie GeForce prowadzi (wymień mi przynajmniej jedną kartę Ati obsługującą DX 10 ;])
:o Radeon HD2900XT?
miazdzyryjek
30-04-2007, 23:44
Kele:
Jesli nie masz nic ciekawego do powiedzienia to wyjdz. Wstydu rodzicom oszczedz..
PS: Drzwi sa na prawo.
Angel of Death
30-04-2007, 23:54
:o Radeon HD2900XT?
A pewnie całkiem przypadkiem nie wiesz gdzie go kupić ;]? Ah no tak bo nie ma go jeszcze w sprzedaży, nie było premiery -.-'
A ja przez sentyment i nieukrywana milosc do Radeona, polecam go. xD
kochasz mnje? : ] wzruszyłem siem :<
weź radeona sam mam takiego na drugim kompie ; ]
miazdzyryjek
01-05-2007, 14:30
Kele:
tak sie z ciekawosci zapytam. ten radek Ci smigal na oryginalnych sterach ATI ? bo jakos w to nie wierze...
@up
Często alternatywne stery są lepsze od oryginalnych.
Ballor Lurt
01-05-2007, 16:04
witam :)
pracuje sobie na systemie operacyjnym Mandriva Linux 2007. Mam do dyspozycji dwie karty graficzne. ATI Radeon 9550 [128 mb] oraz nVidia GeForce 4 MX440 [ 64 mb].
Jak powszechnie wiadomo dobrych sterownikow dla ATI pod linuksa znalezc sie nie da.. inaczej w przypadku nVidii.
Dobra. Czas na pytanie.
Lepiej uzywac Radeona z dupianymi sterami, czy slabszego GeForce'a z lepszymi sterami ?
Sam jestem na jednym z moich komputerów użytkownikiem GeForce 4 MX440 i nie narzekam :) Nawet Colin 4 poszedł ;d
miazdzyryjek
01-05-2007, 23:20
@up
Często alternatywne stery są lepsze od oryginalnych.
a wiesz skad wziasc dobre sterowniki do Radeona 9550 [bardzo chetnie wsadzilbym w kompa spowrotem ta karte :P, wkoncu jest lepsza od 64 megowego GF]
Korektor
01-05-2007, 23:23
Ja mam Radka. Nie narzekam. Call Of Duty 2 chodzi na maksymalnych ustawieniach i raczej nie mam większych problemów. Czasem się zetnie, ale bardzo rzadko.
Angel of Death
01-05-2007, 23:34
Ja mam Radka. Nie narzekam. Call Of Duty 2 chodzi na maksymalnych ustawieniach i raczej nie mam większych problemów. Czasem się zetnie, ale bardzo rzadko.
To żeś powiedział ... wiadomo że są takie co to uciągną :faceoff:
miazdzyryjek
01-05-2007, 23:58
a moze powiesz cos wiecej.. jaki to radek ?
02-05-2007, 09:29
Ja tez nie narzekam , na moim "gefors" tetris chodzi mi bez zarzutow no czasem jak za duzo klockow leci to sie przytnie ale ogolnie spoko...
Dronezik
02-05-2007, 23:19
hmm chyba geforca jak na linuxie pracujesz :)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.