Pokaż pełną wersje : Hack konta i zgłoszenie na Policję ??
willmofik212
05-05-2007, 23:07
Czy jesli wiem kto mnie hacknał czy istnieje możliwość zgłoszenia tego na policję ??
A w zyciu... jak udowodnisz, ze ktos ci te itemy zabrał, a nie wrzuciłeśdo wody? Hm?
Ale zabronione przez prawo nie jest zabranie pikselowych rzeczy tylko uzywanie nielegalnych programow do celow hackerskich(nie umiem dokladnie sprecyzowac bo nie jestem adwokatem:P).
Czy jesli wiem kto mnie hacknał czy istnieje możliwość zgłoszenia tego na policję ??
Myślę, że tak. Straciłeś rzecz czyli konto, bo ktoś Ci je ukradł. Tylko musiałbyś mieć dowody, a nie powiedzieć "on mnie haknął" bo to nic by nie dało.
Jeśli ktoś wysłał Ci mailem keyloggera, tudzież w inny sposób, że istnieje możliwość namierzenia hjakera, a Ty mogłeś to nieświadomie otworzyć, to tak istnieje taka możliwość
@down:
hrhr. bo ja w ogóle szybki jestem ; >
Jak podeslal keylogger, a ty go uruchomiles, masz dowody (jeszcze plik z keyloggerem) jego ip- adres oraz numer taka mozliwosc istnieje.
@up
Szybszy
Jesli ma sie zarejestrowane konto to moze podpasc pod kradziez danych osobowych...
Lol koles najpierw by cie wyrzucili a potem sie z ciebie pompowali xD
Dr. Omader
06-05-2007, 01:04
A zebys sie nie zdziwil.
@temat:
Zapewne hack zostal dokonany przez podrzucenie trojana/keylogger/etc. Rozprowadzanie i uzywanie takich programow do przechwytywania danych, niszczenia, czy czegokolwiek na komputerze innej osoby jest karalne.
Zglos sprawe na policje, tylko nie o kradziez itemow w tibii tylko o probe wykradzenia numeru karty kredytowej(w koncu czesto podaje sie jej numer na kompie) i za rozprowadzanie ww. programow. Za cos takiego grozi juz wyrok wiezienia. A przeciez nie wazne za co koles pojdzie siedziec, wazny jest efekt koncowy ;)
A wszystkim geniusza mowiacym:
"lol wysmialiby cie bauehauehau nub"
Radze zapoznac sie blizej z procedurami policji w takich sprawach. Wbrew pozorom wydzial do walki z przestepczoscia internetowa jest calkiem dobry, w koncu pracuja w nim miedzyinnymi byli profesjonalni hackerzy, absolwenci najlepszych politechnik, itp. Oni juz maja sposoby na takich cwaniaczkow. ;)
Problem w tym ze wiekszosc ludzi tego nie zglasza...
ok idź na policje z kompem aby przeanalizowali czy masz keyloggera. wykryją że masz pirackiego winka i oprogramowanie i BB
wrogonastawiony
06-05-2007, 10:11
Mozesz go udupic, nie za okradzenie z itemow ale za wlamanie do komputera :) Mysle nawet jakbys ze starymi pogadal to by oddał wszystko bo niezle by lanie było w domu ; )
Każda ingerencja w twój prywatny komputer jest traktowana jak włam do mieszkania.Akurat mam podpis na ten temat.
Ale zabronione przez prawo nie jest zabranie pikselowych rzeczy tylko uzywanie nielegalnych programow do celow hackerskich(nie umiem dokladnie sprecyzowac bo nie jestem adwokatem:P).
Jeżeli ma keyloggera to może to zgłosić gdyż...
Art. 267. § 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu uzyskania informacji, do której nie jest uprawniony, zakłada lub posługuje się urządzeniem podsłuchowym, wizualnym albo innym urządzeniem specjalnym.
§ 3. Tej samej karze podlega, kto informację uzyskaną w sposób określony w § 1 lub 2 ujawnia innej osobie.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Art. 268. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa lub zmienia zapis istotnej informacji albo w inny sposób udaremnia lub znacznie utrudnia osobie uprawnionej zapoznanie się z nią,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 dotyczy zapisu na komputerowym nośniku informacji, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 3. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1 lub 2, wyrządza znaczną szkodę majątkową,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1-3 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Art. 268a. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, niszczy, uszkadza, usuwa, zmienia lub utrudnia dostęp do danych informatycznych albo w istotnym stopniu zakłóca lub uniemożliwia automatyczne przetwarzanie, gromadzenie lub przekazywanie takich danych,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Kto, dopuszczając się czynu określonego w § 1, wyrządza znaczną szkodę majątkową,
§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.
Art. 269a. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, przez transmisję, zniszczenie, usunięcie, uszkodzenie lub zmianę danych informatycznych, w istotnym stopniu zakłóca pracę systemu komputerowego lub sieci teleinformatycznej,
@edit
Jeżeli ktoś mówi, że za kradzież itemów nie można iść na policje to pamiętajcie, że keylogger nie kradnie tylko i wyłącznie haseł do tibii...zawsze możecie stracić ważne hasła, numery kart kredytowych etc ;)
proponuje od teraz zglaszac na policje kazdy nowy temat, w ktorym ktos umieszcza keyloggera. Moze to nauczy te dzieciaki zeby tego nie robic :D
CzesioMS
06-05-2007, 12:38
Jeżeli wpisałeś passy na "blackliście" albo "Fri pacc" to nic nie zrobisz, jeśli wysłali ci owntibie to też raczej nic nie zdziałasz, ale jeśli hakneli cię jakimś master Evul programem i nic nie ściągałeś od ściągnięcia tibii to masz szanse, bo jeśli ściągnełeś jakiegoś keya to chyba nie.
Phoelerius
06-05-2007, 12:49
A zebys sie nie zdziwil.
@temat:
Zapewne hack zostal dokonany przez podrzucenie trojana/keylogger/etc. Rozprowadzanie i uzywanie takich programow do przechwytywania danych, niszczenia, czy czegokolwiek na komputerze innej osoby jest karalne.
Zglos sprawe na policje, tylko nie o kradziez itemow w tibii tylko o probe wykradzenia numeru karty kredytowej(w koncu czesto podaje sie jej numer na kompie) i za rozprowadzanie ww. programow. Za cos takiego grozi juz wyrok wiezienia. A przeciez nie wazne za co koles pojdzie siedziec, wazny jest efekt koncowy ;)
A wszystkim geniusza mowiacym:
"lol wysmialiby cie bauehauehau nub"
Radze zapoznac sie blizej z procedurami policji w takich sprawach. Wbrew pozorom wydzial do walki z przestepczoscia internetowa jest calkiem dobry, w koncu pracuja w nim miedzyinnymi byli profesjonalni hackerzy, absolwenci najlepszych politechnik, itp. Oni juz maja sposoby na takich cwaniaczkow. ;)
Problem w tym ze wiekszosc ludzi tego nie zglasza...
Wiec jako administrator tego forum, zglaszaj na policje wszelkie proby uzyskania dostepu do cudzych kont... IP tworcy tematu macie, wiec jaki problem? :P
Phoelerius
06-05-2007, 12:55
Za dużo zachodu pozatym prawo prawem a policja policją
-------
A jeszcze tp nie musi uidzielać danych osobowych o ip
Udzieli bo bedzie musialo, zreszta to jest juz problem policji.
A nie lepiej nie na policje tylko od razu na prokuraturę ?
@Edit
Zapoznajcie się tez z tym:
http://hack.pl/prawne_aspekty/przestepstwa_komputerowe_po_wejsciu_polski_do_ue_8
Dr. Omader
06-05-2007, 14:33
Wiec jako administrator tego forum, zglaszaj na policje wszelkie proby uzyskania dostepu do cudzych kont... IP tworcy tematu macie, wiec jaki problem? :P
Narazie nie moge wyjawic co robimy juz od jakiegos czasu w tej kwesti. Przyjdzie na to odpowiednia pora.
Zalgadis
06-05-2007, 14:46
Kiedys zhackowali mojego brata 52 level duzo rzeczy ukradli itp.
brat zglosil to na policje policja mowila ze potrzebny adress ip. itp.
niemielismy adresu ip. ale niewiem poco hacker zagadal do mojego brata na gg i mowil czy brat sie teraz fajnie czuje po stracie itp.
dzieki temu brat zdobyl jego ip. i dal na policje
hacker gdy dowiedzial sie od brata ze ma jego ip. i adres zamieszkania
i ze zglosil to na policje typek wszystko oddal i na rok chyba poszedl do wiezienia
sam sobie winny ze zagadal na GG przez to zdobylismy jego ip. i rzeczy spowrotem :)
od tamtego czasu kocham gg za to ze pokazuje ip. kolegi :)
Może założymy forumową grupę szybkiego reagowania na przypadki hackingu :P ?
A ciekawe co nam szanowna administracja szykuje ;)
@Edit
zobaczymy jak to bedzie
A co masz w podpisie co ? ;)
http://htall*********/
Rastafaraj
06-05-2007, 17:32
Weźcie ludzie gadacie głupoty!!!
Masz dwa wyjścia, jedno legalne i praworządne drugie mniej.
Pierwsze - zbierz kumpli i odwiedź tego fajnego kolege który zrabował twoje przedmioty.
Drugie - jeśli masz na komputerze dowody, że to on wrzucił ci keylogera, dialera etc, bądź świadków, którzy potwierdzą że to był on - podaj sprawę na policję. Jest to kradzież dobra wirtualnego karana również więzieniem.
Pozdrawiam,
Rastafaraj.
Niechce nic mowic, ale troche lepsze konto na Tibii jak by wycenic po cenach na Allegro lacznie z gratami posiadanymi na koncie moze byc latwo wycenione na kilka-kilkanascie tysiecy zl, wiec nie mowcie ze mowimy o sprawach blachostkowych.
I tak i nie - Ty wiesz jakie są ceny, Ja wiem jakie są ceny ale prawnie to ma wartość równą 0 zł - Tylko dlatego, że CipSoft zabrania sprzedaży przedmiotów, postaci, kont... Czyli sprzedaż jest nielegalna - nikt tego nie wyceni.
To czy na koncie był 20 lvl z p-setem czy 250 lvl mający 100kk+ nie ma dla policji żadnego znaczenia.
Druga istotna sprawa - jeżeli zgłosisz przestępstwo licz się z tym, że policja sprawdzi Twój soft :)
Mam znajomego na policji i opowiadał mi historię jak koleś złożył zawiadomienie o przestępstwie - kupił na Allegro samochód, wpłacił 20 tys. zł i samochodu nie dostał. Wielką awanturę zrobił ale spasował już na pierwszym pyt. - Czy ma Pan oryginalny system operacyjny?
Odwrócił się, wyszedł...
wrogonastawiony
06-05-2007, 20:08
Nie porównuj straconych 20 tyś. złotych do nielegalnego windowsa.. teraz to żeś powiedzial ;p Jezeli okradli klienta na allegro to na 100% nie bylo by pytania o windowsa bo nie oto tu chodzi - wszystko zaksiegowane na allegro bylo i sprawa napewno by dobiegla konca. :)
Mysle ze jak by doszlo do jakiegos procesu w takiej sprawie to jednak cipsoft moglby jakos wycenic straty ; )
I tak i nie - Ty wiesz jakie są ceny, Ja wiem jakie są ceny ale prawnie to ma wartość równą 0 zł - Tylko dlatego, że CipSoft zabrania sprzedaży przedmiotów, postaci, kont... Czyli sprzedaż jest nielegalna - nikt tego nie wyceni.
To czy na koncie był 20 lvl z p-setem czy 250 lvl mający 100kk+ nie ma dla policji żadnego znaczenia.
Druga istotna sprawa - jeżeli zgłosisz przestępstwo licz się z tym, że policja sprawdzi Twój soft :)
Mam znajomego na policji i opowiadał mi historię jak koleś złożył zawiadomienie o przestępstwie - kupił na Allegro samochód, wpłacił 20 tys. zł i samochodu nie dostał. Wielką awanturę zrobił ale spasował już na pierwszym pyt. - Czy ma Pan oryginalny system operacyjny?
Odwrócił się, wyszedł...
Ludzie którzy chcą być bezpiecznie mają oryginały i kij mnie to boli, że nie mają ludzie na to kasy. Ja mam oryginała i jakoś nie zbankrutowałem przez to.
slimaczek
06-05-2007, 20:45
(...) Tylko dlatego, że CipSoft zabrania sprzedaży przedmiotów, postaci, kont... Czyli sprzedaż jest nielegalna - nikt tego nie wyceni. (...)
W świetle prawa sprzedaż ich nie jest nielegalna - to, że CipSoft kara banami, nie znaczy że jest to karalne w ogólnym prawie.
Phoelerius
06-05-2007, 20:55
Wszelkie? Nie.
Ale byly przypadki (przynajmniej jeden) w ktorym rodzice osoby ktora probowala zaklucic dzialanie serwerow strony mieli spore nieprzyjemnosci.
Yo, pewnie ze wszystkie, co wam szkodzi dogadac sie na jakiejs tam zasadzie z policja(np, dac im mozliwosc dostepu do panelu administracyjnego) i niech zrobia porzadek z tym raz na zawsze, w koncu od tego sa i to jest ich praca.
Jako supported fan site powinniscie(lub mozecie) tez w jakis sposob pomagac w rozwijaniu tibii, np porzez eliminacje "hakierow".
Czy nie jest dla was to meczace ze dziennie musicie kasowac 666 zbednych postow, z czego pewnie polowa dotyczy wlasnie "hackingu"?
Zrobicie sobie dobrze i innym. ;)
Kiedys zhackowali mojego brata 52 level duzo rzeczy ukradli itp.
brat zglosil to na policje policja mowila ze potrzebny adress ip. itp.
niemielismy adresu ip. ale niewiem poco hacker zagadal do mojego brata na gg i mowil czy brat sie teraz fajnie czuje po stracie itp.
dzieki temu brat zdobyl jego ip. i dal na policje
hacker gdy dowiedzial sie od brata ze ma jego ip. i adres zamieszkania
i ze zglosil to na policje typek wszystko oddal i na rok chyba poszedl do wiezienia
sam sobie winny ze zagadal na GG przez to zdobylismy jego ip. i rzeczy spowrotem :)
od tamtego czasu kocham gg za to ze pokazuje ip. kolegi :)
Czlowieku gorszej sciemy juz nie mogles wymyslec...
Narazie nie moge wyjawic co robimy juz od jakiegos czasu w tej kwesti. Przyjdzie na to odpowiednia pora.
Tak wiemy jaka bedzie odpowiedz: Nic.
Niechce nic mowic, ale troche lepsze konto na Tibii jak by wycenic po cenach na Allegro lacznie z gratami posiadanymi na koncie moze byc latwo wycenione na kilka-kilkanascie tysiecy zl, wiec nie mowcie ze mowimy o sprawach blachostkowych.
Zakladajac konto akceptujesz regulamin Tibii, tam jest powiedziane ze zarówno postacie jak i przedmioty należa do tworców gry, organy prawne moga rozpoczac działanie na wniosek pokrzywdzonego, czyli cip softu, a on raczej nie zacznie zglaszac ze ktoś hackuje konta :)
Mylicie pojecie!! To czy mozna to zglosic nie ulega watpliowsci ze oczywiscie TAK. A to czy policja juz tym sie zajmie to juz inna bajka, zalerzec to bedzie on przyjmujacego zgloszenie. Nie jest wazne w jaki sposob ktos ukradl ci konto.
Programy, szczesliwy traf, czy to sasiad zza rogu znajacy pass i acc. Chodzi o to iz ty jestes wlascicielem ow konta i na ciebie jest ono zarejestrowane. I w teori tylko ty nim grales i podczas hacku zostala naruszona twoja prywatnosc, posiadanie. Do tego typu przestepst stworzona jest w polsce grupa operacyjna policji do zwalczania przestepst internetowych. Wiem ze w Japoni nawet jest wlasny oddzial do walki z kradziezami online kont w grach ... (gdzies o tym czytalem), ale wiecie Japonia to nie Polska a Polska to nie Japonia.
Zglaszac mozna, trza miec rowniez jakis podstawowe dowody ...
Crealnex
08-05-2007, 12:38
Żeby mi tak zrobili, mieli by mokro w gaciach, żeby z pracy nie wylecieć >.<
§ 1. Kto bez uprawnienia uzyskuje informację dla niego nie przeznaczoną, otwierając zamknięte pismo, podłączając się do przewodu służącego do przekazywania informacji lub przełamując elektroniczne, magnetyczne albo inne szczególne jej zabezpieczenie, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
:)
Ricalone
08-05-2007, 15:45
Zakladajac konto akceptujesz regulamin Tibii, tam jest powiedziane ze zarówno postacie jak i przedmioty należa do tworców gry, organy prawne moga rozpoczac działanie na wniosek pokrzywdzonego, czyli cip softu, a on raczej nie zacznie zglaszac ze ktoś hackuje konta :)
a czy jak widzisz złodzieji okradających dom twojej sąsiadki to masz nie dzwonic na policje bo to jest jej mieszkanie i nie masz jej zgody? ;<
A jak mozna poznac ip sprawcy? Bo chyba bez tego nic sie nie zrobi...
Duch Niespokojny
08-05-2007, 16:12
A jak mozna poznac ip sprawcy? Bo chyba bez tego nic sie nie zrobi...
Wystarczy skontaktować się z policją, a policja powinna się skontaktować z Cipsoftem.
a czy jak widzisz złodzieji okradających dom twojej sąsiadki to masz nie dzwonic na policje bo to jest jej mieszkanie i nie masz jej zgody? ;<
Masz prawo zglosic to na policje, ale np jak zadzwonisz ze zgwałcili Twoja sąsiadke to policja wysle patrol z psychologiem ktory bedzie sie starał ją namowic do zgloszenia tego faktu. Do chwili kiedy osoba poszkodowana nie zglosi zawiadomienia policja nie ma prawa/możliwosci podjęcia działań. Tak samo jest z pobiciem. Uszkodzenie ciała powyżej 7 dni niezdolności do pracy/nauki jest ścigane z urzedu, poniżej-na wniosek pokrzywdzonego. Polega to na tym ze policja gromadzi dowody kto kogo czym pobił a nastepnie czekaja na opinie lekarza. Jesli ten stwierdzi ze obrazenia sa powieszchowne, cala sprawa ląduje na półce i czeka az osoba pobita zawiadomi prokurature o całym zdarzeniu. Jesli Okaże sie ze pobity lezy w szpitalu/ma cos zlamanego to policja przesyła całą dokumentacje do prokuratury i nie pyta sie pobitego czy tego chce czy nie. Tak samo jest z danymi (typu nr kont bankowych czy hasła do gier) z perspektywy policji ciezko kontrolowac wszystko, zwlaszcza ze nie wiadomo czy to tata kontroluje dzieci, czy szef sprawdza co jego pracownik robi oraz czy jednak ta druga osoba była czy nie była uprawniona do otwarcia tego dokumentu. W przypadku sytuacji opisanych wyzej, to policjant nie bedzie sie dopytywał o zycie seksualne moje i mojej dziewczyny i dochodzil czy lubimy hardcore czy moze ja ja zgwałciłem. Tak samo jak 2 braci sobie da po modzie to policja nie bedzie ich przeciez wsadzac do więzienia.
Hmmm.... Podsumowując na policje można iść tylko zgłosić , że ktoś przy pomocy
jakieś nielegalnego badziewa wbił nam na kompa. Co do tibi , nie ma żadnych szans na to żeby ukarać kogoś za hack , nawet jeżeli masz nie podważalne dowody. Przecież w końcu nie jest to żadna strata finansowa , w końcu przecież
według CipSoftu jaki kolwiek handel dobrami gry jest nielegalny. Nawet jeżeli jakoś udało by sie wam doprowadzić jakiegoś hackera na policje , jeżeli nie macie
dowodu że włamał się wam na kompa nic mu nie zrobią , gdyby nawet policjanci byli tak mili i usilnie starali sie wyciągnąć od niego wasz stuff oprawca poprostu może sie wyprzeć wszystkiego i nałgać , że dostał wszystko albo sam na to zapracował.
Czyli poprostu nie dajcie się oszukać ;d
slimaczek
08-05-2007, 19:41
Wystarczy skontaktować się z policją, a policja powinna się skontaktować z Cipsoftem.
A Cipsoft z prezydentem USA.
@jak zdobyć IP
Ważne aby w jakikolwiek sposób "odezwał się" do naszego kompa, choćby przez gg.
Phoelerius
09-05-2007, 13:23
@jak zdobyć IP
Nie do konca tak...
- Ty z policja(bo cip soft tobie IP podac nie moze, unijne prawo),
- potem policja z cip softem,
- potem policja z np: TPSA
- TPSA nie bedzie chcialo podac bo blabla ochorna klienta i itp,
- uzyskanie nakazu od prokuratora,
- TPSA podaje dane "hakera".
Problem w tym za taka niby prosta procedura trwa w Polsce okolo pol roku pewnie.
zgadzam się w 100 % :) ludzie to nie Ameryka haha !
Duch Niespokojny
09-05-2007, 15:34
@jak zdobyć IP
Zabłysnąłeś. Pewnie mama jest z ciebie dumna.
Piotrek Marycha
09-05-2007, 21:13
- TPSA nie bedzie chcialo podac bo blabla ochorna klienta i itp,
Problem w tym za taka niby prosta procedura trwa w Polsce okolo pol roku pewnie.
TPSA MUSI podać ip jeżeli sa usasadnione podejrzenia
BTW:
...zgodnie z Ustawą o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 133 Poz. 883 § 12 Rozpowszechnianie oprogramowania, które może wywołać wadliwe działanie systemu komputerowego lub prowadzić do kradzieży poufnych danych podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
...zgodnie z Ustawą o Ochronie Internetu z dnia 29.08.97, Dziennik Ustaw Nr 141 Poz. 113 § 21 Każdy dostawca usług internetowych zobowiązany jest do przekazania wszystkich danych niezbędnych w toku postępowania karnego w sprawie przestępstwa internetowego popełnionego przez użytkownika sieci internetowej, dalej zwanego klientem...
Ciekawy link -> http://www.otfans.pl/forums/showthread.php?tid=11081
Patysiak
10-05-2007, 01:04
A co do strat materialnych w związku z utratą konta zawsze można doliczyć (o ile ten ktoś posiada) koszta pacca.
Offtopic. Bardzo ciekawa dyskusja, dowiedziałem się wielu ciekawych, pewnie potrzebnych w przyszłości faktów.
Redzianin
10-05-2007, 18:14
za to ze zwinol ci konto gosc nic nie dostanie, moze dostac za to ze rozpowszechnial lamerskie oprogramowanie
swoja droga zalozyciel tematu jest hmm nieprzystosowany do uzywania komputera ...
za to ze zwinol ci konto gosc nic nie dostanie, moze dostac za to ze rozpowszechnial lamerskie oprogramowanie
swoja droga zalozyciel tematu jest hmm nieprzystosowany do uzywania komputera ...
Nie chodzi o oprogramowanie(bo keylogger nie jest nielegalny ;) ), tylko o to, że uzyskał dostęp do danych z twojego komputera, więc ma dostęp do danych do których nie powinien mieć dostępu.
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.