PDA

Pokaż pełną wersje : Tibia na PS3?

bim
08-05-2007, 16:20
TIBIA NA PS3?

Impposible is nothing! Dzięki CipSoftowi sprawa jest o tyle prosta, że wystarczy zainstalować linuxa. Większych problemów z instalacja nie ma. Ja wybrałem ubuntu z powodu łatwej dostępności płyty CD/DVD i z potwierdzonej kompatybilności ze „stacją gier 3”.

Jeśli nie macie CD/DVD w domu, można wypalić płytkę samemu ściągając obraz płyty z:
http://cdimage.ubuntu.com/ports/releases/feisty/release/ubuntu-7.04-alternate-powerpc+ps3.iso.torrent (torrent)
http://cdimage.ubuntu.com/ports/releases/feisty/release/ubuntu-7.04-alternate-powerpc+ps3.iso

Płyta zawiera na sobie od razu kboot'a więc jedyne, co musicie zrobić to:

by Koles http://www.ps3forum.pl/fedora-core-50-t492.0.html
Wkłądamy wypaloną płytkę do napędu konsoli

Wchodzimy w ustawienia PS3.
Settings Menu>System Settings>Format Utility
Ehh trwoga co?

by KENET [jeśli macie ok 500MB pendrive możecie zrobić BackUP musicie tylko usunąć wszystko poza plikami SAVE - czyli trailery gierki z PSS, MP3, zdjęcia idą OUT - BackUP trwa ok 18min)

Śmiało potwierdzamy YES i wybieramy 10GB pod inny OS.
Format przebiega błyskawicznie.
Teraz znowu wybieramy w menu
Settings Menu>System Settings>Instal Other OS

Konsola sama wykryje plik otherOS zamieszczony ma CD z Ubuntu - klikamy ok

Wciskamy System Settings>Default System and selekt Other OS.
Zaczyna się instalka.

Uruchomienie:
Mianowicie po instalacji, kiedy pokazuje się menu Kboot loadera
musicie wpisać (jeśli uda się wszystko to już nigdy nie będziecie musieli tego wpisywać):

/boot/vmlinux initrd=/boot/initrd.img root=/dev/sda1

To spowoduje uruchomienie sie systemu Kiedy system się uruchomi z menu

Aplikacje --- i z pod menu - Akcesoria wybieramy program Terminal

Uruchomi się okienko z wyglądu przypominające edytor TXT w Windows widoczną nazwą jakom nadaliście konsoli podczas instalacji.

Wpisujecie poniższą komendę:

sudo sed -i~ "s/sdd1/sda1/" /etc/kboot.conf

możecie ją skopiować stąd nie musicie przepisywać

Kiedy wciśniecie Enter - Terminal zapyta was o hasło wpisujecie swoje hasło (podawaliście je podczas instalacji) i Enter jeśli wszystko poszło dobrze powinna ponownie pokazać się nazwa konsoli.

Klikacie na czerwony guzik i wybieracie wyłącz, kiedy pojawi się kboot loader naciskacie enter i czekacie.. Pokaże się logo ubuntu i za ok 1m system się uruchomi.

Co Ubuntu ma w sobie zaraz po zainstalowaniu:
Firefox 2.0.3
Evolution – klient poczty
Gaim – komunikator kompatybilny z GG, ICQ, AIM, IRC, MSN i inne
Ekiga – telefon internetowy
Klient Torrent
OpenOffice 2.2
Gimp – edytor graficzny
F-Spot – manager zdjęć
gThumb – przeglądarka obrazków
xSane – prog. do obsługi skanerów
Serpentine – program do wypalania płyt Audio (nagrywarka pod USB chyba)
Totem – odtwarzacz filmów – przy pierwszej próbie odtworzenia jakiegoś pliku połączy się z serwerem i wyszuka odpowiednie kodeki. Ja ściągnąłem 2 zestawy od góry i śmiga jak dziki.
RythmBox – Winamp Linuxa mp3, radio internetowe itd
Sound Juicer – riper audio
Rejestrator dźwięku – nie muszę chyba pisać co to

Oprócz tego:
Kalkulator, słownik i inne po pierdołki

Uruchomienie Tibii:
Mamy już linuxa, teraz czas na tibię.
http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=96734&highlight=tibia+linuxa

PS. Niedługo będę miał PS3 więc protestuje (+screny), ale na razie jeśli ktoś ma, prosiłbym o opinie.

EDIT: Linux [OK] Tibia [BAD] Jeśli ma ktoś PS3 i lunixa na konsoli to private me czy tibia działa. Ja jeszcze pokombinuje.

Emok
08-05-2007, 18:36
Poradnik może i dobry, ale mało kto ma PS3. Ale i tak gz for you :)

bim
08-05-2007, 18:38
To esemesy wysyłać! Może ktoś wygra :D

Żyłka
08-05-2007, 19:25
ladny poradnik, przejrzyscie napisany i nawet ktos kto nie siedzi w temacie moze sobie z tym poradzic

btw bim z gtg?

Galeon
08-05-2007, 23:29
ładne :P może sie przydac farciarzom którzy wygraja sobie ta konsolke albo kupią :( ja do farciarzy nie naleze wiec... nie umiem dobrze ocenic tej pracy :confused:

vizek16
09-05-2007, 00:22
Niezł bajer. Ja pierw musze zdobyć PS3, żeby wyprobować to. Mam nadzieje ,że to ja wygram je na tibia.pl :D

p@bl0
09-05-2007, 01:49
No no postarałeś się , GZ!

bim
09-05-2007, 16:01
@Żyłka taa gtg :)
@pozostali
Dzieki za komenty, mam nadzieję, że pomorze to niektórym.

BTW. Ja dziś dostałem 1tys od taty (obiecał mi 2) i poniedzieli dostane 2. A 400zł to już formalność :cup:

Fu'ra
14-05-2007, 15:12
Swoją drogą zapraszam na świetne forum o ps3 www.ps3info.pl (http://www.ps3info.pl) ;)

bim
20-05-2007, 16:48
Ja zapraszam na ps3forum.pl i ps3site.pl - o wiele wiecej userow...
Ktoś juz wygrał PS3, mam nadzieję że przyda się poradnik. Za niedługo screny dam bo dziś zamówiłem na robsonie.pl

kret-knight
20-05-2007, 20:19
ładny poradnik:)

grzelu8
20-05-2007, 20:54
no to teraz kolej na tibie na pegasusa

Nari
20-05-2007, 21:14
UP@
:D Te stare czasy co się zbierało kase cały rok na pega~ :D

Mi się nie przyda więc 10/10

Piciaz1213
21-05-2007, 18:13
Sam nie mam PS3.Szkoda ale ładnie napisane GZ FOR YOU.
OStatnią dowiedziałem się że PS3 to nie żadna rewelacja.
Wykryto dużó błedów , dlatego myślę że PC wymiata.:ban:

Sub-Zero
26-05-2007, 19:55
Spoko szkoda ze na PS3 a nie PS2 wtedy bym grał tesz na działce

Gulikuliku
27-05-2007, 22:22
LOL na ps3????/ nie słyszałem o tym xD

bim
28-05-2007, 19:04
PS3 grzeje się już od paru dni, ale dopiero dzisiaj postanowiłem uruchomić Linuxa. Właśnie ściągam iso, i za około 3h (jak bede) napisze i dam screnny ;)

EDIT: Linux działa, ale coś z tibia nie tak.

Torog Velrock
12-06-2007, 12:40
Ciekawy poradnik tylko się zastanawiam - dlaczego protestujesz ;p
mooże mi się kiedyś przydać ;] ale nie wydaje mi sie ;]
dla ty którzy mają ps3 może sie przydać ;]

nUUBBa
21-06-2007, 02:09
BEDę SZCZERY DO BóLU

Poradnik fajnie napisany, w zasadzie oprócz screenów to nie brakuje niczego (8/10). Tylko tak się zastanawiałem na cholerę Tibia na PS3 ?
- dla grafiki ?
- bo padem by się przyjemniej grało ? (bez hotkey)
- bo tibia nie miała by lagów zczytywana z dvd ?
Nie widzę kompletnie żadnego sensu, ot taka sobie ciekawostka/zbocznie/wymysł :)

rataj
21-06-2007, 10:44
Przecież można podłączyć klawiaturke do ps3 -.- :PP

slammer
21-06-2007, 15:23
Spoko szkoda ze na PS3 a nie PS2 wtedy bym grał tesz na działce

to ty masz neta na działce?? o.0 i co to za słowo "tesz", google podaje, że jest to transeuropejska strefa szwu

ps. naucz się pisać na forum, po cholerę ta kreska i głupi napis?? sygnaturkę ustawia się w profilu...

gruszky
22-06-2007, 18:34
z emokiem malo kto ma taki sprzecior ale fajnie ze mozna cos takiego zrobic:D

KisielExod
08-07-2007, 00:09
a tak przy okazji: może wyjdę na n00bka, ale co mi tam: skąd w PS3 będzie net?
to się podłącza jakoś do kompa, czy wtyczke podłączyc...

Pablofrs
15-07-2007, 06:58
Poradnik niestety tylko teoretyczny. Ps3 ma zablokowany układ graficzny dla linuxa, i zanim ludzie to obejdą to sobie w Tibie nie pogracie na ps3/

Nevermin
15-07-2007, 11:39
w ogole trzeba zacząc od tego, ze który idiota kupuje/wygrywa taką konsole jak ps3, zeby grac na niej w tibie... ? >.<"

bim
17-07-2007, 23:48
Ja tam czekam na Wine for PowerPC i będzie się dało :P

killer-94
09-08-2007, 18:44
fajne tylko ze ja nie bede robil piratuw takze wiec to dobry pomysl ale ja nie piratuje
:D

mikel1994
15-08-2007, 21:00
:baby:fajne tylko ze ja nie bede robil :baby:piratuw:baby::cup: takze wiec to dobry pomysl ale ja nie piratuje
:D

japierdziele czy to ja jestem taki madry czy te dzieci "JEPNIENTE" ? nauczcie sie pisac proszE!

ja tez ponawiam prosbe jakiegos tam pana ;] jak podlaczyc neta do ps3 ? chociaz moim zdaniem ps3 to kosmiczna konsola (nigdy nie widzialem nawet screena xD ) i panowie ktorzy to robili pomysleli o tym zeby mozna bylo podlaczyc wtyczke z neta (no chyba taka jak do kompa nie ? ) i ciekawy jestem czy jest tam jakis "soft" odrazu zainstalowany (znaczy sie mi sie oprogramowanie) czy trzeba zainstalowac tak jak np. tego linuxa xD to samo z przegladarka i czy ktos w ogole wie czy da sie na tym Winde zainstalowac ? xD

Crool
16-08-2007, 01:03
Fajnie ze jest mozliwosc ;)

bim
07-09-2007, 20:01
@mikel1994
PS3 ma WiFi, wtyczke RJ45 więc neta się da. Ma dysk twardy wbudowany i zainstalowany domyslny OS (tzw. XmB). W xmb mamy odtwarzacz muzyki (wraz z obsluga mediaservera) filmy to samo i zdjęcia. 4 wejscia USb i na 4 karty pamieci. Jest przegladarka internetowa :P Full Wypas. Gorąco polecam!

Zalgadis
07-09-2007, 20:52
@mikel1994
PS3 ma WiFi, wtyczke RJ45 więc neta się da. Ma dysk twardy wbudowany i zainstalowany domyslny OS (tzw. XmB). W xmb mamy odtwarzacz muzyki (wraz z obsluga mediaservera) filmy to samo i zdjęcia. 4 wejscia USb i na 4 karty pamieci. Jest przegladarka internetowa :P Full Wypas. Gorąco polecam!

temat sprzed 30 dni a ty odswiezasz?

xenu
21-05-2008, 19:45
Sorki, ze odkopuje temat :) Z gory chce zaznaczyc, ze nie posiadam, ani nie zamierzam posiadac PS3. Wystarczy chwile pomyslec, aby wiedziec, ze tibia na konsoli sony nie odpali sie. Powodem jest architektura procesora (w playstation PPC w naszych PC - x86). Program moze byc skompilowany tylko na jedna architekture procka jednoczesnie. A wiec tibia na PS3? Obecnie nie - ale jesli CipSoft wydalby kod zrodlowy to mozliwa bylaby kompilacja na PPC.

Uwazam, ze art do kasacji ;)

Undeadzik
21-05-2008, 20:32
@up

fajnie, ale kogo to obchodzi, po co to odkopywales ?! X(

i tak nikt by juz tego nie przeczytal -.-

xenu
21-05-2008, 20:50
Wiekszosc niezarejstrowanych ludzi wchodzi do poradnikow poprzez gorne menu. A tam ten tekst jest dosc widoczny.

rasialdo1
07-06-2008, 23:39
Bardzo dobry poradnik!!

racha00
29-06-2008, 12:51
Mam to na początku to co trzeba wpisać tam w tym kboot... ale jakbym chcial z tego wyjść i wejść normalnie na PS3 żeby wyświetliło mi się: game, network, friends itp. to co mam zrobic ??:) Proszę o szybką odpowiedz ! ! ! ! ! !

kaxiorek
29-06-2008, 15:27
Sorki, ze odkopuje temat :) Z gory chce zaznaczyc, ze nie posiadam, ani nie zamierzam posiadac PS3. Wystarczy chwile pomyslec, aby wiedziec, ze tibia na konsoli sony nie odpali sie. Powodem jest architektura procesora (w playstation PPC w naszych PC - x86). Program moze byc skompilowany tylko na jedna architekture procka jednoczesnie. A wiec tibia na PS3? Obecnie nie - ale jesli CipSoft wydalby kod zrodlowy to mozliwa bylaby kompilacja na PPC.

Uwazam, ze art do kasacji ;)

od czego jest boshx86 (emulator procesorów x86) ps3 powinna uciagnąć tibie poprzez bosha

Iyoy
30-06-2008, 13:07
@daleko daleko up
Klawa i mycha plix? ; p To nie jest smiec xbox360 ; p

Sam mam PS3 i gdy tylko kupię nową klawiaturę i myszkę na bluetooth to zainstaluje linuxa i sprawdzę.
Dzięki za poradnik przyda się. Jak naprawię TV to będę grał, dodaj mnie do kumpli Bim. Mój PSN-ID Ziiaa.

racha00
30-06-2008, 14:34
Jeszcze raz prosiłbym o odpowiedz dotyczaca jak wyjsc z tego poczatkowego menu i wejsc na normalnego ps3

Kubaziom96
22-12-2009, 20:53
Ostatnio rodzicie kupil mi ps3 slim. Już sciągam linuxa ... :D

P.S do tego trzeba klawke i mysze czy bez tego sie da ? bo jak trzeba to moze na swieta dostane ;p

ruszek
22-12-2009, 21:03
@

JAPIERDOLE! Po co odkopujesz temat sprzed 2 lat ???! Masz ty mózg ?!