zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tibia Edukuje XD

swiety95
10-05-2007, 19:49
Witam !
Moze nazwa tego tematu i sam temat moze wydawac sie glupia lecz cos w tym jest.

np. Angielski temat o dzungli i itp. , nauczycielka pyta sie co to znaczy waterfall . Odpowiadam : Wodospad . (Na fibuli jest wodospad ...)
Jesli ktos w tibi patrzy na poszczegolne rzeczy , miejsca czy cos innego widzi obrazem i nazwe po angielsku . Zmierzam do tego ze tibia poniekad uczy slowek po angielsku . End of Transmission !

Uther92
10-05-2007, 19:54
No patrz a ja zawsze myślałem, że jak gra jest po angielsku to normalne, że się to robi, ale najwyraźniej sie myliłem bo to tylko w tibii działa O.o

Dozorca
10-05-2007, 20:20
Widzisz, żeby zagrać w tą grę trzeba najpierw nauczyć się w pewnym stopniu angielskiego a nie na odwrót:) Jest różnica?

Fiszbin
10-05-2007, 20:25
Co do słówek to może i masz rację, ale jeśli chodzi o gramatykę to można się uwstecznić.

Ivanomen
10-05-2007, 20:26
Hah, masz racje, też tak raz miałem. Było zdanie i nauczycielka pyta sie co to znaczy loot, ja na to, że to znaczy łup : D Hehe, a wszyscy z mojej grupy w śmiech, że ja to z tibii znam :D

Dark Sven
10-05-2007, 20:27
Ta... jasne. Zwlaszcza jak podchodzi do mnie polak i nie wiedziec czemu mówi " You thiefes mine 200 gp"

Słówka- może i...

KrEmAs KAc
10-05-2007, 20:29
no tibia napafde barco duszo morze nauczyc i to ne tylko slufek po angielsko.
Tak naprawdę to się nauczyłem paru słówek po BR... znaczy portugalsku:D

AnonimBdg
10-05-2007, 23:23
KrEmAs KAc a Ty "moRZe" za polski bys sie wzial ;-)

Venderer
10-05-2007, 23:39
Wszystko zależy od tego w jakim towarzystwie się obracamy...
Wierzcie mi... Pograjcie kilka miesięcy za protektora i jednego z lepszych kumpli mając anglika, zobaczycie jak się zaczniecie starać o gramatyke (a choćby po to, żeby wstydu nie było.)
To samo się tyczy innych narodowości, wkońcu chodzi o to aby nas zrozumiano i nie wyśmiano.

Ale zaprzeczyć nie można, że przez te pieprzoną gre, napisałem na angolu (RL)
"What are U doing?" =.=

Donas
11-05-2007, 00:08
@Up
Word.

@Topic
Słówek się nauczysz. Ale na pewno nie gramatyki ("Did you couldn't play?", "I am 4 bp uh").

Marchewki
11-05-2007, 00:46
haha edukuje jak każda gra angielska fest mi odkrycie hehe

Vil
11-05-2007, 03:15
Kontakt z 11 letnimi poldebilami powoduje najwyzej deintelektualizacje.

Aversin
11-05-2007, 11:23
Większość z tych osób, które "edukują" się przy pomocy tibii, powinno najpierw nauczyć się języka ojczystego.
Co do angielskiego, wiem, że większość z osób ma pewnie koło 15 lat. Ciężko oczekiwać od takiej osoby perfekcyjnego angielskiego, i nie mówię ty tylko o Polakach. Ja, gdy nie umiem czegoś dobrze robić, to tego nie robię, albo proszę kogoś o pomoc. Dużo osób ma to gdzieś i pisze swoje posty na forum tibia.com angielszczyzną, której nie da się zrozumieć, albo co gorsze, używa jakiegoś translatora online. Lepiej poświęcić 30 minut na napisanie jednego poprawnego zdania, niż 5 minut i napisać byle co. Na tym właśnie polega nauka. Dotyczy to również tego forum, sprawdzenie pisowni w wordzie (ewentualnie firefoxie) również nie boli.

Honasolo
11-05-2007, 13:23
Moze tibia edukuje, ale nikt tu nie wspomnial ze na poziomie max 3 klasy podstawowki. -.-

@up
Zgadzam sie.

Oris'litho
11-05-2007, 16:08
Taa juz to widze jak tibia edukuje
chyba tylko pokazuje jak szybko trola załatwic albo FD B)

tomektrz
11-05-2007, 16:33
Kontakt z 11 letnimi poldebilami powoduje najwyzej deintelektualizacje.

Dokładnie. Jedyny wpływ jaki może mieć Tibia na twoją naukę to nabawienie się dysleksji, dysortografii czy jakiegoś innego fajnego dysmózgowia.

Vil
11-05-2007, 20:36
Co do angielskiego, wiem, że większość z osób ma pewnie koło 15 lat. Ciężko oczekiwać od takiej osoby perfekcyjnego angielskiego, i nie mówię ty tylko o Polakach.

Srednio rozgarniety Szwed w wieku 15-16 lat lepiej radzi sobie z angielskim niz Polak z polskim. Nie wydaje mi sie zeby to byly wyjatki, wsrod ludzi ktorych poznalem z krajow europejskich ( w tym np Grecja/ Chorwacja ) mniej wiecej taki odsetek mowil po angielsku slabo, jaki w Polsce potrafil sklecic poprawne zdanie.