zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tibian security team

Uther92
12-05-2007, 18:24
Postanowiłem stworzyć na forum grupę (na razie nieoficjalną) zrzeszającą ludzi walczących z przejawami hackingu na forum. Grupa zajmowała by się skanowaniem plików zamieszczanych przez użytkowników, doprowadzaniem do poniesienia konsekwencji (forumowych i prawnych) przez "h4x0rów", oraz pomagać innym użytkownikom w sprawach bezpieczeństwa komputerowego wraz z pomocą w usuwaniu skutków działania malware w systemie.
Wszyscy chętni do dołączenia w tej grupie mogą wypowiedzieć się w tym temacie, mile widziane doświadczenie ws. zabezpieczeń komputerowych oraz zapał do pracy ;)

matiiii
12-05-2007, 18:25
Nie ten dział.

Chęci dobre, pomysł nijaki.

Dozorca
12-05-2007, 18:27
Szczytny cel, nie znam sie na tym ale życze powodzenia:)

Uther92
12-05-2007, 18:27
Nie ten dział.
Jak to nie ? "
To co nie pasuje do któregoś z działów a ma związek z Tibią trafia tutaj." Czyli moze być tu ;)
Chęci dobre, pomysł nijaki.

Bo niedopracowany ;)

Mental II
12-05-2007, 18:35
Jestem zainteresowany Ewentualnie mSG mnie.

Mroku
12-05-2007, 18:35
Postanowiłem stworzyć na forum grupę (na razie nieoficjalną) zrzeszającą ludzi walczących z przejawami hackingu na forum. Grupa zajmowała by się skanowaniem plików zamieszczanych przez użytkowników, doprowadzaniem do poniesienia konsekwencji (forumowych i prawnych) przez "h4x0rów", oraz pomagać innym użytkownikom w sprawach bezpieczeństwa komputerowego wraz z pomocą w usuwaniu skutków działania malware w systemie.
Wszyscy chętni do dołączenia w tej grupie mogą wypowiedzieć się w tym temacie, mile widziane doświadczenie ws. zabezpieczeń komputerowych oraz zapał do pracy ;)

Jakby sie dopracowalo go ,tzn. kryteria "czym zajmowaliby sie czlonkowie tej grupy" oraz "jakie wymagania musza spelniac kandydaci do tej grupy" to mozesz zrobic grupe prywatna xD

Uther92
12-05-2007, 18:38
Jakby sie dopracowalo go ,tzn. kryteria "czym zajmowaliby sie czlonkowie tej grupy" oraz "jakie wymagania musza spelniac kandydaci do tej grupy" to mozesz zrobic grupe prywatna xD

Właśnie czekam na odpowiedz jednego z adminów w tej sprawie ;)

"czym zajmowaliby sie czlonkowie tej grupy"
Pisaniem ostrzeżeń o nowych zagrożeniach, pisaniem poradników, pomocą w sprawach bezpieczeństwa sieciowego etc.

"jakie wymagania musza spelniac kandydaci do tej grupy"
Się jeszcze ustali ;)

H_A_W_K
12-05-2007, 18:46
Chetnie pomoge

xD

msg to me

Uther92
12-05-2007, 18:50
H_A_W_K i Mental II, tymczasowo nie przyjmujemy bo na razie trzeba ustalić kryteria przyjmowania, Jak chcecie dołączyć to dawajcie tu swoje propozycje na temat tego co grupa ma robić ;)
@Edit
Oczywiście zgłaszać się można, tylko na razie nikt raczej nie zostanie przyjęty ;)

artur_waw
12-05-2007, 19:09
Pomysł nawet nie najgorszy.
Wiadomo, że jak będą ludzie to można to rozwijać.

Właściwie co do filmów można ustalić pewne standardy:

youtube - dla wmv, avi, mpg
itp.

Ponad to można pisać artykuły nie tylko o bezpieczeństwie na Tibia.pl ale również w całej sieci.

Pomysł ma szanse się rozwinąć, mógłby uświadomić graczy że Keyloger, linki do stron nie ma zupełnie nic wspólnego z pojęciem "hacking", a tibijscy hakerzy nie istnieją gdyż są to dzieciaki myślące że są kimś...

Sam mam kilka pomysłów ale jak wiesz w pojedynkę ma się małe szanse przebicia i załatwienia czegoś z supportem Tibia.pl i moderatorami. Często są to bardzo młodzi ludzie, jednak z kilkoma wydaję mi się że damy radę coś poprawić.

Co do mnie to chętnie pomogę.
Jeśli chodzi o moją wiedzę w temacie Security to uważam że jest w zupełności wystarczająca.

P.s

Jak masz jakieś pytania pogadam na Priv

Uther92
12-05-2007, 19:18
Sam mam kilka pomysłów ale jak wiesz w pojedynkę ma się małe szanse przebicia i załatwienia czegoś z supportem Tibia.pl i moderatorami.

Dlatego potrzebujemy ludzi którzy popierają stworzenie takiej grupy i pomoc gdy już zostanie utworzona.

artur_waw
12-05-2007, 19:44
Jeśli chodzi o mnie to pomogę.

A tak właściwie to moim zdaniem grupa powinna powstać, a o tym jak długo będzie działać zadecyduje jej skuteczność i potrzebność.

Nie potrzeba nam zgody ani poparcia zwykłych userów. Wystarczy że support Tibia.pl nas poprze a my zaczniemy działać. Gdy gracze dostrzegą co robimy zaczną na nas przychylniej patrzeć.

Jako szef/pomysłodawca/root mógłbyś obmyślić jakieś działania/statut/obowiązki/cele.

Co do ludzi to masz ciężki wybór gdyż pewnie wiele osób się zgłosi mimo iż nie wiedzą co i jak działa.

Uther92
12-05-2007, 19:50
Co do ludzi to masz ciężki wybór gdyż pewnie wiele osób się zgłosi mimo iż nie wiedzą co i jak działa.

Może jakiś test, albo przyjmowanie tylko ludzi którzy się czymś zasłużą, coś zrobią et caetera.

Wystarczy że support Tibia.pl nas poprze
Tu jest problem, bo oni raczej nie są zbyt skorzy to przyjmowania takich inicjatyw.

Ksys23
12-05-2007, 21:24
sa coraz nowsze sposoby hackowania, ja sie nigdy nie dalem :)

Uther92
13-05-2007, 11:42
sa coraz nowsze sposoby hackowania, ja sie nigdy nie dalem :)

Wierz mi, że tibijski hacking jest daleko w tyle za tym "prawdziwym" ;)

artur_waw
13-05-2007, 13:29
Ja wręcz bym dodał że "Tibijski Hacking" z tym prawdziwym nie ma zupełnie nic wspólnego.

Właściwie dla tego procederu nazwa hacking istnieje tylko z niewiedzy userów lub dlatego że Tibijska społeczność to w dużej mierze młodzi gracze, którzy jak usłyszą haker to im się z niebezpieczeństwem kojarzy i tylko taka terminologia pozwala im niejako to ogranąć.

kamillo-ja
13-05-2007, 13:35
ja chetnie dolacze.
Mam pare ptzydatnych programow, ktore skanuja programu sciagajac tylko po kawalku kazdy program.

Hellraiser
13-05-2007, 13:44
I'm with "ya" boys.

Hm, moge robić jakieś poradniki, podać dobre programy, wszystko co ogarniam o "Hjackingu". A troszke tego jest.

I'm on your orders.

Honasolo
13-05-2007, 13:46
Moglbym dolaczyc jednak nie wiem czy jestem odpowiednim czlowiekiem. ;p

Taka grupa moglaby rowniez pomagac juz zarazonymi graczami.
Reportowalaby niebezpieczne tematy/linki i skanowala filmiki z huntow.

Mialaby wlasny dzial do, ktorego kazdy moglby wchodzic i czytac porady o zabazpieczeniach.

nice

Jest tylko jeden problem, a mianowicie z zgoda adminow. (co graniczy z cudem o.0)

P.S.
Czy wymagana jest znajomosc jezyka c++?

Kojotes
13-05-2007, 14:57
Czy żeby pomagać forum naprawde potrzebujecie osobnej grupy? Przecież reportować tematy, skanować filmy i wyłapywać gówniarzy bawiących się w hakerów można i bez tego...Jak ktoś sie zna na zabezpiecezniach to bez problemu może napisać jakiś poradnik step-by-step np. jak usunąć Owntibię albo jak poprawnie skonfigurować firewalla (jeśli ktoś tego nie potrafi). Nie musi należeć z tej okazji do specjalnej grupy.
I w druga strone- jeśli ktoś by do niej nie należał to nie może reportować keyloggów? ANi pomagać w podobny sposób?

Rozumiem, chcecie dobrze, ale powołanie takiej grupy troche mija sie z celem...No chyba że chcecie jakiś czadowy tytuł....

Znajac polityke administracji d/t powstawania nowych grup ich odpowiedz bedzie zapewne podobna (jeśli w ogóle bedzie).

Uther92
13-05-2007, 15:49
Czy żeby pomagać forum naprawde potrzebujecie osobnej grupy? Przecież reportować tematy, skanować filmy i wyłapywać gówniarzy bawiących się w hakerów można i bez tego...Jak ktoś sie zna na zabezpiecezniach to bez problemu może napisać jakiś poradnik step-by-step np. jak usunąć Owntibię albo jak poprawnie skonfigurować firewalla (jeśli ktoś tego nie potrafi). Nie musi należeć z tej okazji do specjalnej grupy.
Chodzi bardziej o to, żeby mieć oddzielne forum gdzie można podyskutować oraz ocenić napisany przez członków grupy poradnik, przed pokazaniem go publicznie. A co do samej istoty istnienia grupy to bardziej chodzi o połączeniu sił osób, które reportują/pomagają etc już teraz, by pojawić się jako zwarta i godna zaufania grupa ludzi.

I w druga strone- jeśli ktoś by do niej nie należał to nie może reportować keyloggów? ANi pomagać w podobny sposób?
A czy jak ktoś nie należy do grupy Elite players to nie może o grach pisać ? ;)

Rozumiem, chcecie dobrze, ale powołanie takiej grupy troche mija sie z celem...No chyba że chcecie jakiś czadowy tytuł....

No my tacy nie jesteśmy...chyba

Diego'Odin
13-05-2007, 16:05
Ja sie zgłaszać bo ja chcieć pomagać inny ludź!

Mysle, jakby powstala jako oficjalna, moze dalo by sie zrobic tak, zeby kazdy z tematow z filmem byl do zaakceptowania przez moda/admina ew.grupe jako bezpieczny. Cos jakby "certyfikat bezpieczenstwa.

Uther92
13-05-2007, 16:08
Ja sie zgłazsać bo ja chcieć pomagać inny ludź!
My cie przyjąć, my lubić pomagać inne ludzie i potrzebować ludzie do pomoc ;)

Mysle, jakby powstala jako oficjalna, moze dalo by sie zrobic tak, zeby kazdy z tematow z filmem byl do zaakceptowania przez moda/admina ew.grupe jako bezpieczny. Cos jakby "certyfikat bezpieczenstwa.
No aż tak to raczej nie będzie, no chyba, że w daaaaaalekiej przyszłości ;)

artur_waw
13-05-2007, 17:50
Właściwie na początek wystarczyłoby tylko podforum/temat na który dostęp mieliby tylko wybrani ludzi.

Taki mały kącik powiedzmy do końca maja na próbę. Zawsze można skasować/zniszczyć/zaniechać itp.

Pozdrawiam

Uther92
14-05-2007, 15:33
Najlepiej byłoby gdyby któryś z członków administracji/moderacji wypowiedział by się na ten temat ;)

dawid000
14-05-2007, 15:57
ja moge pomoc i popieram

shadow1230
14-05-2007, 16:04
Count me in

Descartes
14-05-2007, 16:57
Ja też chętnie dołączę.

Uther92
14-05-2007, 17:05
Widzę coraz większe poparcie i zainteresowaniem moim pomysłem. Oby tylko cała nasza nadzieja nie poszła na marne ;)

Uther92
26-05-2007, 08:36
Przepraszam za podwójny post ale pozwolę sobie odświeżyć dyskusję. Temat istnieje już od dłuższego czasu i nadal nie było tu żadnej odpowiedzi od odpowiednich członków administracji.

Thero
26-05-2007, 10:07
Szanowna Administracja, zamiast wbijać do łbów swoje zdanie nt. grup prywatnych, nauczyła się ignorować prośby. Bardziej byś się przyczynił do poprawy bezpieczeństwa na forum reportując dwa więcej posty niż pisząc taki temat (pod wpływem słomianego zapału IMHO).

Uther92
31-05-2007, 18:46
Bardziej byś się przyczynił do poprawy bezpieczeństwa na forum reportując dwa więcej posty niż pisząc taki temat (pod wpływem słomianego zapału IMHO).

Ale cały czas raportowane są posty z keylogegrami, pisane poradniki, pomagamy ludziom etc ;)
Wiec to chyba raczej słomiany zapal nie jest ;)

Matek
31-05-2007, 19:06
Ludzie sa "hackowani" przez wlasna glupote. I zadna grupa tego nie wyleczy.

Pomysl chybiony.

Uther92
31-05-2007, 19:09
Ludzie sa "hackowani" przez wlasna glupote. I zadna grupa tego nie wyleczy.

Pomysl chybiony.

Eee...niekoniecznie. Główne powody to głupota i niewiedza i ten drugi można jeszcze "zwalczyć" ;)

Mozo
02-06-2007, 01:14
Nie wiem czy mi wolno, ale takim tępicielem 1337haksiorów tego jest chyba owntibia***** spytajcie go.

Gesior
05-06-2007, 11:40
Ja tez bym chetnie pomogl ;)
Jak narazie zrobilem skaner owntibii w wersji online:
www.ownskaner.gtw.pl (http://forum.tibia.pl/www.ownskaner.gtw.pl) ktory zwraca raporty ktore wygladaja:
http://i12.photobucket.com/albums/a225/HideCollector/programdomp3.jpg
Jak bedzie wieksze zainteresowanie skanowaniem plikow w skanerze to moze dopisze, zeby dawal raport w formie .jpg na moim servie. Wtedy tylko po skanowaniu ktos by kopiowal linka do jpg i postowal w temacie ;)
Skaner moze dzialac tez w wersji offline (na komputerze uzytkownika), ma 5 KB w .r.a.r, ale kto by chcial sciagac .ex.e :P
Jakby osoba skanujacym pliki dano Modka na dzial filmy to linki znikaly by duzo szybciej, a teraz to czasem po 10-20 godzin trzeba czekac, az ktos usunie temat :/

Uther92
09-06-2007, 10:01
Jeżeli na forum nie idzie stworzyć forum i grupy, to może dałoby radę stworzyć stronę o bezpieczeństwie tibijskim wspieraną przez tibia.pl...
wiem, że była z-tibia.com, ale ona już w sumie upadła.

Ojciec Dyrektor
09-06-2007, 13:38
Witam

Pisałeś, że chciałbyś dostać prywatne dział/temat na forum. Bardzo proszę:

http://gildie.pl/

Bosal:
Gildie.pl to miejsce dla tych osób, które pragną stworzyć podfora w naszej społeczności, które nie będą dla wszystkich widoczne.

Jeśli jesteś liderem gildi w grę typu Tibia, WoW, czy może zupełnie inną, chętnie założymy Ci takie podforum. Dzięki temu, będziesz miał Swoje prywatne miejsce dla członków Twojej Gildi w dużej społeczności.

Są też oczywiście pewne wymagania, nie zakładamy for małym Gildią, dlatego możesz odpaść przy selekcji.

Ciekawym rozwiązaniem jest też stworzenie własnej grupy prywatnej, gdzie możesz dyskutować z ludźmi, którzy interesują się daną tematyką. Nikt, oprócz należących do grupy, nie będzie miał możliwości pisania, ani oglądania postów. Ty będziesz mógł przyjmować lub odrzucać podania o przyjęcie.

Forami Gildii, oraz Grupami Prywatnymi zajumje się Shinjix.
Tutaj zostaw zgłoszenie jeśli chcesz mieć forum Glidii. Grupy prywatne tworzymy w innym wątku.

Oto co masz napisać w zgłoszeniu:

* Z jakiej gry jest dana gildia [tibia, WoW, GuildWars, etc.].
* Nazwe swojej gildii.
* Tytul, ktory dostana osoby z dostepem do forum gildii.
* Kto bedzie liderem gildii (bedzie zatwierdzal podania graczy do danej grupy) ! Prosze podwac nazwe uzytkownika tego forum!.
* Na jakim serwerze [swiecie - w przypadku tibii] jest dana gildia, kiedy zostala zalozona, ilu ma czlonkow.
* Dlaczego chcesz zalozyc forum gildii?

To by było wasze prywatne forum, gdzie moglibyście pracować nad poradnikami itd. A na forum Tibia.pl można by zrobić temat, gdzie zamieszczalibyście poradniki itd. Tylko oczywiście ktoś z supportu/adminów/moderatorów musiałby to kontrolować. i macie swój temat tam publikujecie gotowe poradniki itd i jest gitara.

To jest tylko moja własna opinia/propozycja a nie stanowisko Tibia.pl w tej sprawie. Tak ciężko napisać PW do jakiegoś modka/admina ??

Uther92
09-06-2007, 15:03
Hmm...ciekawa propozycja, rozważę ją ;)

Tak ciężko napisać PW do jakiegoś modka/admina ??
Już to robiłem, nie odpisują :/

Uther92
17-06-2007, 12:29
gildie.pl ma jakieś problemy techniczne, więc pozwoliłem sobie stworzyć mały portalik poświęcony libijskiemu bezpieczeństwu:
http://tibiansecurity.ad2.pl/news.php
czy mógłbym liczyć na jakieś wsparcie ze strony tibia.pl, czy coś w tym stylu ? ;P