Pokaż pełną wersje : Reset kompa
Mam wielki problem z komputerem .Wymieniałem niedawno kartę graficzną i dokupiłem pamięć . Po jakiś 3 dniach gdy grałem zaczął mi się resetować komputer. Dzieje się to w 95% w czasie gry. Czego może to być przyczyną?
Słyszałem , że po wymianie sprzętu trzeba zrobić reformata czy coś w tym stylu. ( na 100% nie chodzi tu o formata ) chodzi tu o coś innego . Jeśli ktoś się orientuje proszę o pomoc , a jeśli chce mnie skrytykować proszę sie nie udzielać w tym temacie.
Mam wielki problem z komputerem .Wymieniałem niedawno kartę graficzną i dokupiłem pamięć . Po jakiś 3 dniach gdy grałem zaczął mi się resetować komputer. Dzieje się to w 95% w czasie gry. Czego może to być przyczyną?
Słyszałem , że po wymianie sprzętu trzeba zrobić reformata czy coś w tym stylu. ( na 100% nie chodzi tu o formata ) chodzi tu o coś innego . Jeśli ktoś się orientuje proszę o pomoc , a jeśli chce mnie skrytykować proszę sie nie udzielać w tym temacie.
hhahahauhaahahah
Zrób reformata, wypji pół litra i zobacz czy działa. . . :D
Mazur199
26-05-2007, 15:42
Wina wadliwej pamięci/słabe chłodzenie grafy/lub proca
Ja stawiam na pamięć,bo tez miałem z tym problem daaawno temu
Pana Grebola chyba biją w chacie , bo sie udziela gdy nie jest w temacie. 80 lvl o niczym nie świadczy bo tu trzeba mieć rozum i szacunek do bliźniego . Widać , że pochodzisz z czasów Abrahama i Noego.
Sorka za wierszyk ale sie w*****łem. Proszę o udzielanie się w tym temacie.
Kasztaniaczek
26-05-2007, 16:02
Pana Grebola chyba biją w chacie , bo sie udziela gdy nie jest w temacie. 80 lvl o niczym nie świadczy bo tu trzeba mieć rozum i szacunek do bliźniego . Widać , że pochodzisz z czasów Abrahama i Noego.
Sorka za wierszyk ale sie w*****łem. Proszę o udzielanie się w tym temacie.
Jestes kul joł ema
Moim zdaniem to procek, albo wirus- zrob formata
Quarhodron
26-05-2007, 20:33
Ja tez mam podobny problem z tibia. Nie moge nawet grac 10min bo komp bez ostrzezenia sie resetuje. probowalem odinstalowac i zaistalowac ale to nic nie dalo. scanowalem juz 3 razy dysk kaspersky antivirusem ale to tensz g**** daje ;( moze ktos wie jak to naprawic albo co jest tego przyczyna???
--Cienius--
27-05-2007, 09:14
http://programy.pcworld.pl/pc/programy/11683/SpeedFan.4.29.html.html
sciagnij speedfan i podaj nam temperatury gdy grasz w tibie
P.R.O.S.T.O.
27-05-2007, 21:29
Ja proponuje nowy wentylator do procka\karty graficznej (sam miałem taki problem z prockiem), a jeśli to nie pomorze to poczekaj aż Ci wyskoczy okienk czy wysłać raport o błędach (po włączeniu kompa) i daj Tak poczekaj na odpowiedz i najprawdopodobniej wyskoczy jakaś łatka Windowsa do zainstalowania :)
Pozdro:D!
Vlad Dracula
27-05-2007, 21:47
Mi się tak działo kiedy miałem spaloną karte graf.
Chyba w windowsie jest ustawione,że jak komputer się za mocno zgrzeje to się resetuje.
suchyxxx
27-05-2007, 22:13
To wina na bank albo przegrzewania się karty grafiki-raczej na to stawiam albo mniej prawdopodobne że pamięć albo procesor się przegrzewają aczkolwiek to też możliwe.To nie w windowsie jest ustawione że komp ma się resetować jak przekroczy jakąś temperaturę tylko w biosie prędzej.Dodam że karta grafiki ma swojego własnego mini biosa i to może być powód.Postaraj się zaktualizować swojego biosa głównego oraz biosa karty graficznej-trochę niebezpieczne w razie braku prądu;p ale myślę że powinno pomóc-tylko musisz znać dokładny model twojej płyty głównej i karty graficznej.Sprawdź zanim to zrobisz czy wszystkie wietraczki wewnątrz kompa się kręcą i czy nie ma na nich zbyt dużo kurzu i włosów;p jak te metody nie pomogą to polecam program do podkręcania karty garficznej w którym to obniżysz odrobinę taktowanie zegara i pamięci na owej karcie-jeżeli to nie pomoże to format,jak nie to to wejdź w ustawienia tibii w graphics - advanced i ustaw limit klatek suwakiem na 32-33 max-więcej nie trzeba.Sprubuj też się przerzucić na directa 5.0 albo open gl.Jeżeli to nic nie da to już masz taki sprzęt i współczucia;p
A więc tak, zacznijmy od początku. Windows automatycznie uruchamia system w przypadku błędu krytycznego. Ale ustawmy świnie tak aby wyświetlała raport a nie resetowała system.
Start>PPM na Mój komputer>Właściwości>zakładka Zaawansowane>Ustawienia koło Uruchamiania i odzyskiwania
Odznaczamy "Automatycznie uruchom ponowie" klikamy OK i następnie zastosuj.
ALTERNATYWA NR 1 Raport z błędem się wyświetla:
Włączasz coś co wcześniej go resetowało i czekasz aż wyświetli ci sie niebieski ekranik z błędem. Robisz zdjęcie cyfrówką albo spisujesz informacje o wszelakiej maści plikach których nazwy będą tam podane, umieszczasz je tutaj i zastanawiamy się co dalej. (powinny być tam informacje o plikach coś.dll)
ALTERNATYWA NR 2 Raport z błędem się nie wyświetla:
Jeżeli ekran z błędem się nie wyświetli to na 95% jest to problem sprzętowy.
A teraz trochę przypuszczeń z mojej strony:
Moim zdaniem walnięte sterowniki od czegoś, prawdopodobnie od karty graficznej która niedawno wymieniłeś. Sterowniki dodawane do karty często mają do do siebie że są już przestarzałe i zawierają błędy.
Jeżeli raport nie będzie się wyświetlał to prawdopodobna jest także opcja z zasilaczem, aż pokuszę się o stwierdzenie "cholernie prawdopodobna" i na nią bym postawił. Twój zasilacz może nie wytrzymywać napięcia które pobiera karta graficzna i ram, gdy grasz w coś bardziej wymagającego.
suchyxxx
27-05-2007, 22:19
Jeżeli karta lub inne podzespoły będą nadal się grzały niemiłosiernie to kup sobie lepsze wiatraczki i radiatory do lepszego chłodzenia-proste.Dziwne ale te starsze karty jednak miały stabilniejszy system chłodzenia-moja geforce 4 mx 440;p ma tylko radiator-grzeje się ale nie ma problemów.Dodatkowo pentium strasznie się grzeje zwłaszcza procesor z serii intel 4 bo nie wiem jak jest z extreeme i dual core ale chyba to poprawili.Pamiętaj-najpierw sprawdź ustawienia tibii graficzne-zmniejsz klatki na sekundę,ewentualnie zmień na directx5 albo opengl,potem sprawdź biosa jak to nie pomoże wciskając podczas uruchamiania się kompa przycisk "delete" ;p i tam prawdopodobnie będzirsz miał temperaturę podaną-dla procesora pentium 4 jak przekracza 70 stopni to nie jest już zbyt dobrze;p Co do karty grafiki nie pamiętam ile stopni ma być a co do ramu to tak z 50 chyba max czy 60 też nie pamiętam.Ja mam procek w temperaturze od 50-60 i o dziwo chodzi mi już tak kilka lat;p To był 1 procesor pentium 4 1,7ghz jak kupowałem;p
@suchyxxx
"To wina na bank albo przegrzewania się karty grafiki (...) mniej prawdopodobne że pamięć albo procesor się przegrzewają aczkolwiek to też możliwe."
"potem sprawdź biosa"
a)karty mają zagwarantowaną przez producenta stabilną prace (przy ustawieniach fabrycznych) na zamontowanym chłodzeniu
b)"potem sprawdź biosa " - jesteś chory człowieku, gdyby osoba która założyła ten umiała "sprawdzić biosa" to nie potrzebowała by pomocy
c)i po co tyle pieprzenia o grzaniu się podzespołów skoro nawet nie wiesz co autor tematu ma pod "klapą"
d)te problemy wynikły po dołożeniu karty i ramu więc procesor można wykluczyć
e)pamięć się przegrzewa? nie rozśmieszaj mnie człowieku...
BTW:
"wciskając podczas uruchamiania się kompa przycisk "delete""
Skąd wiesz że akurat w tym modelu płyty biosa uruchamia się poprzez "delete"?
Co do grzania:
Poludnie, 30 stopni na dworze, gram gram a tu nagle: error grafiki. Ok restart automatyczny. Gram gram, error systemu, restart :) Godzina 22+ gram gram i 0 errorow, 0 restartow. Wniosek? Musze zamontowac chlodzenie dodatkowe :D
Inqognito
28-05-2007, 00:02
Przeczyść wiatraczek bo na pewno masz zakurzony.
Texterus
28-05-2007, 00:26
Przeczytałem temat i stwierdziłem, że mam ten sam problem.
Z moim kompem coś się dzieje od dłuższego czasu.
Z informatyki jestem zielony ale mam małe screena.
http://img168.imageshack.us/img168/9789/tempsd5.jpg (http://imageshack.us)
--Cienius--
28-05-2007, 14:41
O stary temp 3 to procek(chyba) KUP nowy wiatraczek albo cos innego bo spalisz sobie kompa ;O
Iron'knight
28-05-2007, 15:24
No widze ze mamy tu specjalistow ^^' Skorzystam z okazji. Czy wszystko ok?
http://img150.imageshack.us/img150/9161/tempsn7.png
Astral55
28-05-2007, 15:40
mi zapomnieli dac pasty chlodzacej w serwisie i sie procek przegrzewal = reset
chyba termoprzewodzacej...
No widze ze mamy tu specjalistow ^^' Skorzystam z okazji. Czy wszystko ok?
http://img150.imageshack.us/img150/9161/tempsn7.png
Hmm, zgadnij co oznacza ikonka z plomyczkiem obok temperatury. Pomysl troche sam a nie sie glupio pytasz :<
Iron'knight
28-05-2007, 16:23
Wiem co to znaczy, ale chodzi mi o dokladniejsza rade. Chyba nie bede teraz wymienial calego kompa bo ktorys z podzespolow jest przegrzany xD
Po pierwsze jest już temat o sprzęcie w dzaile oWiON, po drugie speed fan robi takie przekłamania że głowa mała, nawet poprawnie nie potrafi czujek rozpoznać. Polecam jako alternatywę "Everest Home Edition".
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.