zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Pomoc w c++

Fylslenyox
30-05-2007, 16:33
A wiec tak: zaczelem sie uczyc programowac w c++. Pisalem juz rozne smieszne programy ale mialem ambicje zeby napisac cos nowego i jak dla mnie bardziej zaawansowanego(nie smiejcie sie bo dla poczatkujacego to jest naprawde cos trudniejszego, wiem ze ci ktorzy znaja to jest dla nich proste) no i napisalem taki mini kalkulator:

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
double liczba1;
double liczba2;
char znak;
cin >>liczba1>>znak>>liczba2;
cin.ignore();
if (znak=='+')
cout <<'='<<liczba1+liczba2;
else if (znak=='-')
cout <<'='<<liczba1-liczba2;
else if (znak=='*')
cout <<'='<<liczba1*liczba2;
else if (znak=='/')
cout <<'='<<liczba1/liczba2;
getchar();
return 0;
}

I to mnie boli ze jak uruchamiam program to pisze tam jakas liczba+(lub -,* albo /)druga liczba to jak klikam ENTER to mi zjezdza do nowej lini czyli to wyglada tak:
np:
1+2
=3
a chcialbym zeby wygladalo tak:
1+2=3

Czy ktos by mi mogl cos poradzic? Uprzedzam ze nigdzie nie stosowalem zjezdzania do nowej lini '\n'. Aha i jescze jakby ktos wiedzial: jakby tu sie mogla wstawic srodowiski edycyjny tzn. zeby ten kalkulator sie nie konczyl tylko zeby sobie dalej robic dziala(najlepiej na miejsce tego pierwszego, zeby potem nie bylo tak duzo dzialan. Czekam na ODP.

Hieyan
30-05-2007, 19:03
Nie lepiej skorzystać z profesjonalnej pomocy jakiegoś z for o programowaniu w c++? Albo chociaż tematu "Problemy z komputerem"?

Vanhelsen
30-05-2007, 19:51
Ponieważ wprowadzenie danych, czytaj, kliknięcie "enter" zawsze spowoduje ci przeskok o linijkę w dół?
A co do niekończenia, masz dwa wyjścia:
a) iść na łatwiznę i użyć funkcji "if" oraz "goto"
b) trochę trudniej, czyli "if" z którąś pętlom.
Jak tych funkcji używać, będziesz miał napisane w necie albo książkach

Matek
30-05-2007, 21:03
I zawsze mozesz sie pobawic getcharem....

No wlasni - zamiast bawic sie w programowanie w pseudo-cpp lepiej naucz sie dobrze programowac w c. Wiecej sie nauczysz;]

Nytalith
30-05-2007, 23:15
a moze bys wzial i najpierw pobral dzialanie, a potem nizej przepisal je i wtedy podal wynik?

double liczba1;
double liczba2;
double wynik;
char znak;

cin liczba1>>znak>>liczba2;
cin.ignore();
if (znak=='+')
{
wynik=liczba1+liczba2;
cout <<liczba1<<znak<<liczba2<<'='<<wynik;
}

i tak dalej...

Tylko to mi przychodzi do glowy :/

Fylslenyox
31-05-2007, 15:50
I zawsze mozesz sie pobawic getcharem....

No wlasni - zamiast bawic sie w programowanie w pseudo-cpp lepiej naucz sie dobrze programowac w c. Wiecej sie nauczysz;]

Ja tam osobiscie wole c++ niz c. I c++ jest bardziej elastyczny... po pierwsze wg mnie c++ jest bardziej przydatny;) to moje zdanie;):]

Slay
31-05-2007, 16:10
Najlepszy i tak jest C#.
NMSP

Matek
31-05-2007, 18:21
Ja tam osobiscie wole c++ niz c. I c++ jest bardziej elastyczny... po pierwsze wg mnie c++ jest bardziej przydatny;) to moje zdanie;):]

No to widac ze ani o jednym ani o drugim pojecia nie masz.

Baron Kaldrick
31-05-2007, 23:08
W sumie jak komuś nie zależy na obiektowości, tylko na szybkości, to C jest dużo lepsze.

Gravell
02-06-2007, 14:35
poszukaj o getchar'ze lub najpierw wczytaj zmienne, potem czysc ekran i wypisuj na nowo, troche na sile, ale zawsze da pożadany efekt ;p

Skurka
02-06-2007, 14:40
Heh, jeżeli będziesz chciał ten program w Ansi C to mogę ci pomóc, bo z C++ to dupa blada, dopiero w przyszłym semestrze ; )

Fylslenyox
03-06-2007, 12:21
No to widac ze ani o jednym ani o drugim pojecia nie masz.

No widac ze ty nie masz pojecia na temat CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM. Nie dalem w temacie prosby, zeby mi ktos powiedzial czy ja mam pojecie czy nie- tylko czy ktos mi moze pomoc. Wiec z tego co widac to ty nie masz pojecia o tym jezyku skoro nie napisales programu o jaki prosilem tylko mnie dobijasz. Tak to jest z ludźmi zazdrosnymi, ktorzy tylko umieja dobijac czlowieka zamiast wesprzec a to tylko dlatego ze sa glupi i nie potrafia czegos zrozumiec. Wiec jesli nie jestes glupi to udowodnij ze umiesz to napisac i to mi to napisz. Bo a zal dupe sciska jak widze takich typow. -.-:confused:

Slay
03-06-2007, 13:13
Najzwyklejsze w swiecie goto [poczatek programu].

Matek
03-06-2007, 18:15
No widac ze ty nie masz pojecia na temat CZYTANIA ZE ZROZUMIENIEM. Nie dalem w temacie prosby, zeby mi ktos powiedzial czy ja mam pojecie czy nie- tylko czy ktos mi moze pomoc. Wiec z tego co widac to ty nie masz pojecia o tym jezyku skoro nie napisales programu o jaki prosilem tylko mnie dobijasz. Tak to jest z ludźmi zazdrosnymi, ktorzy tylko umieja dobijac czlowieka zamiast wesprzec a to tylko dlatego ze sa glupi i nie potrafia czegos zrozumiec. Wiec jesli nie jestes glupi to udowodnij ze umiesz to napisac i to mi to napisz. Bo a zal dupe sciska jak widze takich typow. -.-:confused:

Idz przytul sie do mamusi bo sie zaraz rozplaczesz. Chesz sie nauczyc programowac - to programuj. Ja ci podpowiedzialem: uzyj getchara i tyle. Udowadaniac ci nic nie musze z jednego prostego powodu: jestem lepszy.

A najlepiej odpusc sobie programowanie. Jezeli odpadasz przy tak prostym problemie, to daleko nie zajdziesz. W cpp jest mnostwo sposobow, chociazby czszczenie ekranu - najprosciej...

goto odpada, bo mozna zrobic i bez tego.

Slay
03-06-2007, 20:16
Ale mozna zrobic przy uzyciu goto. Szybkie, proste i robi to, co trzeba.

Fylslenyox
03-06-2007, 20:40
Idz przytul sie do mamusi bo sie zaraz rozplaczesz. Chesz sie nauczyc programowac - to programuj. Ja ci podpowiedzialem: uzyj getchara i tyle. Udowadaniac ci nic nie musze z jednego prostego powodu: jestem lepszy.

A najlepiej odpusc sobie programowanie. Jezeli odpadasz przy tak prostym problemie, to daleko nie zajdziesz. W cpp jest mnostwo sposobow, chociazby czszczenie ekranu - najprosciej...

No ok wszystko w porzadku tylko ja sie ucze tydzien. Nie doszedlem jeszcze do "goto". Jestem na petlach a dokladnie "for" a ucze sie z tej strony www.ithelpdesk.pl. A za niedlugo wyjezdzam na wakacje to se przedtem kupie normalna ksiazke i tam poczytam.

Kajulec
04-06-2007, 14:09
Korzystajac z tematu pozwole sobie sie wtracic. Trzy dni temu kompilowalo mi bez problemu (kompilator jakiego uzywam to Microsoft Visual C++ 2005 Express Edition), ale akurat gry pozyczylem od kumpla Symfonie C++, to przestalo kompilowac. W momencie gdy chce zlinkowac bla bla itp. to wyskakuje blad:
http://img79.imageshack.us/img79/2834/errorob8.jpg

I co teraz? ;p

Skurka
05-06-2007, 12:02
:Autor tematu

Jeżeli cię to interesuję, mam na kompie kilka(naście?) książek z tematyki c++ więc możesz się do mnie zgłosić to ci je zapodam

Fylslenyox
05-06-2007, 13:56
:Autor tematu

Jeżeli cię to interesuję, mam na kompie kilka(naście?) książek z tematyki c++ więc możesz się do mnie zgłosić to ci je zapodam

To mozesz mi wyslac: [email protected]. Ale nie ma tam zadnego wirusa?? ani GejLoggeRa?

Dzieki ;) to jakkbys mogl wyslac to wyslij ale bez wirusa:D

Skurka
05-06-2007, 21:39
Proszę cię trochę powagi, to że jest spam teraz z syfem to nie pisz do każdego kto chce ci pomóc żeby świństw nie zamieszczał bo naprawdę źle to wygląda w innych oczach; wyśle ci linka na PM

Zaxevo
06-06-2007, 20:46
Ja też się uczę i zrobiłem kalkulator używając "switch" i "goto". Kiedyś robiłem kilka wersji mojego programu, ale straciłem kod. Teraz robię od nowa :P

Co do switcha i goto to bardzo pomaga w tej sytuacji. Można zrobić proste menu :) Kiedyś mój kalkulator obliczał również pola figur i następne wersje będą to robić również :)

Fylslenyox
06-06-2007, 22:09
Ja też się uczę i zrobiłem kalkulator używając "switch" i "goto". Kiedyś robiłem kilka wersji mojego programu, ale straciłem kod. Teraz robię od nowa :P

Co do switcha i goto to bardzo pomaga w tej sytuacji. Można zrobić proste menu :) Kiedyś mój kalkulator obliczał również pola figur i następne wersje będą to robić również :)

Ja jeszcze nie doszedlem do switch i goto. A moglbys wkleic kod?? Bo tez sie zaczynam uczyc i mysle ze wprowadzenie w.w goto i switch cos by wnioslo. A z czego sie uczysz?

Scream
08-06-2007, 10:34
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/files.html - english
http://www.gamedev.pl/files/articles/megatutorial/kurscpp/Kurs%20C++.pdf - polish

Kele
08-06-2007, 12:25
Używanie goto jest troche obciachem, bo jest to najprostsze rozwiązanie, prawie zawsze da się bez tego obejść :)

Swoją drogą, nie pisz żadnych programów dopóki nie znasz podstawowych instrukcji sterujących...

@down
Wersję Standart oczywiście :D

Furius Acilius
09-06-2007, 15:09
Polecam "Symfonię C++" autorstwa Jerzego Grębosza, sam się z tej książki uczyłem, wszystko jest bardzo dogłębnie przedstawione i zarazem tak prosto, że (jak sam autor podkreśla) nawet 13-latek będzie się mógł nauczyć języka C++ ...

Pozdro,

lord13
07-08-2007, 16:37
Sam mam 13 lat i kiedy czytałem "Symfonie c++"(już dawno skończyłem) jakoś nie miałem najmniejszego problemu ze zrozumieniem dziedziczenia,polimorfizmu, inicializatorów kopiujących itp. B)

Czarny ork
07-08-2007, 22:26
Najlepszy i tak jest C#.
NMSP

To tak zwany .NET i jest ho..rnie wolny, C jest już mało użyteczne, nie ma wielu funkcji które posiada c++ i jest trudniejsze w obsłudze. Ogólnie c++ jest przez większość programistów uważany za najlepszy jęz. programowania. W tym wypadku by była praktyczna pętla switch.