Pokaż pełną wersje : Coca-Cola
Witam
Zastanawiam sie nad szkodliwoscia tego napoju.
Na necie znalazlem wiele argumentów potwierdzajacych moja teze, ze coca cola i pepsi sa szkodliwe, lecz byly tez takie, ze wrecz przeciwnie nie maja wplywu na nasze zdrowie.
Co wy sadzicie o tych produktach?
Szkodliwe w dzisiejszych czasach jest wszystko. A kwas ortofosforowy a.k.a. fosforowy (V) na pewno szkodliwy jest.
I tak koffFciam Colę ; p
brak szkodliwosci nie jest zupelnym przeciwienstwem szkodliwosci... a czy sa szkodliwe? nie wiem, ale dobrze smakuja
Jest bardzo szkodliwa, kiedy podczas picia masz w ustach mentosa.
>down
Have a try ; >
Kasztaniaczek
01-06-2007, 00:34
czemu ;p???
Oczywiście, że napoje w stylu Cola są szkodliwe ze względu na zawartość. Powiem Ci tyle, że nazywana jest ona 'odrdzewiaczem' (sam zapewne dobrze o tym wiesz)- niestety nie jest to nazwa żartobliwa (albo i jest?, mniejsza z tym) Cola/Pepsi itd. naprawdę odrdzewiają.
Chciałbyś aby taka substancja wędrowała od Twoich ust, poprzez jelita aż do odbytu?. By the way, pójdziesz na profil Biol-Chem w liceum to bedziesz sie uczyl dokladnie o takich "odrdzewiaczach". W sumie dojdziesz do tego, że nawet sok Hortex jest tak strasznie szkodliwy, że zjebie Ci wątrobę, popadniesz w obłęd i zaczniesz stosować urynoterapię, bądź zaczniesz chodzić do lasu z bukłakami na wodę czerpiąc "źródlankę".
Nie wiem czemu ale tematy na OWION są coraz to durniejsze... to nie forum o2, albo gery czy coś. Bez przesady Panowie...
@up: http://youtube.com/watch?v=lFf-kW1E0Tc
Honasolo
01-06-2007, 01:35
Tak szkodliwe.
Szczegolnie dziala na zeby i kosci. ;p
Robilem ten test z mentosami i cola. ;p Jak wystrzelilo to mojemu koledze o malo nosa nie wybilo. :D
>down
Have a try ; >
Mogłeś napisać żeby tego nie robili.
czemu ;p???
Tak szkodliwe.
Szczegolnie dziala na zeby i kosci. ;p
Robilem ten test z mentosami i cola. ;p Jak wystrzelilo to mojemu koledze o malo nosa nie wybilo. :D
Mogło go zabić. :o:p
@topic
Pepsi light :D
Wald_Kerius
01-06-2007, 09:16
Opowiem na swoim przykładzie. Jako już małe dziecko zacząłem pić ten kwas. A, bo to "mamo, kup mi cole, bo takie dobre". Kiedyś pamiętam jak się piło cole to się było trendy. Amerykański wynalazek, czarny napój z bąbelkami. A dzieci jak to dzieci, jak czegoś nie dostaną to piździec. Kupowałem regularnie cole, niektórzy mówili że to jest nałóg, ale tam nie czym się uzależnić. Po prostu piłem tego dużo za dużo :D Trwało to z 7 lat, teraz jadę tylko na soczkach, bo mam już problemy z jelitami. Kiedyś to się lekceważyło, a teraz powoli zaczyna wychodzić. Jak na mój wiek to jest już i tak źle, bo ile jeszcze przede mną trzeba będzie napoi %%% wypić, a to też dla zdrowia najlepiej nie służy.
Jak mozna pic to scierwo?
Sok Marchwiowy jest lepszy
ile jeszcze przede mną trzeba będzie napoi %%% wypić
Dlaczego: trzeba?
FTSL
@ Wald_Kerius
A picie Coli od czasu do czasu (1 w tygodniu) jest szkodliwe? (proporcjonalnie do tego, jakbym pił np. 3x dziennie)
@ H.L
Można pić. W sumie smak ma dobry. Ja mam coś takiego, że jak już zacznę pić, to co chwila biorę jeszcze łyczka, bo się zmieści. Później się odbeknie i znowu można kilka łyków wziąć.
Wiem jednak, że jest dużo smaczniejszych rzeczy (np. Ice Tea - tylko niech ktoś nie wyskoczy, że tam jest jeszcze więcej witamin E-xxx itp.).
@ Cola+Mentos
1. Musi być określony rodzaj coli i mentosów?
Ja robiłem na mentosach miętowych i zwykłem coli => lekko się spieniło tak, jak po dosypaniu łyżeczki cukru.
2. Wie ktoś może na jakiej zasadzie to działa? (co z czym tutaj tak fajnie reaguje + jakieś skutki uboczne, jak się np. zje mentosy i popije odpowiednią colą).
3. Co jest lepsze. Cola czy Pepsi? (do tej sztuczki)
MasteR Driv3r
01-06-2007, 10:38
Hmm, ale też kiedyś słyszałem, że w Coca-Coli jest jakiś składnik (nie pamiętam jaki), który jest również w kawie (nie, to nie była kofeina) i on podobno w pewnym stopniu zapobiega rakowi :)
Wald_Kerius
01-06-2007, 10:57
FTSL
pożyjesz, a zrozumiesz :D
Apaventen
01-06-2007, 11:02
Jak wszystko co zawiera konserwanty jest szkodliwe dla zdrowia.
pożyjesz, a zrozumiesz :D
No zobacz - jestem od Ciebie, o ile faktycznie masz 18 lat, troche starszy, a w zyciu nie pilem %%. I nie zapowiada sie na jakiekolwiek zmiany w tej kwestii =o
Ja mam 18 lat i również. Za to coli piję za dużo ;/
czemu ;p???
bo jak wlozysz mentosa do coli light to ona wystrzeliwuje ja raz wrzuciłem 6 mentosów i mi strumień koli wyleciał na 3 metry :D
@Slay
Nie znasz się. Picie jest takie trendy = <
@topic
Lubię colę i piję sporo. Mniej-więcej zdaję sobie sprawę z tego, że to niezbyt dobrze, ale nawyku lekceważenia stanu swojego zdrowia nabyłem już dawno. Może to i głupota. Liczę na to, że z czasem mi przejdzie. Podobno z wiekiem się mądrzeje.
FTSL
a dlaczego nie trzeba?i czemu w profilu dałeś sobie 17 a mówisz że jesteś starszy?z resztą nvm
@czasem nie pije tego z miesiąc może dwa czasem co 2gi dzień,więc raczej moje zdrwoie w tym przypadku naruszone nie jest
a dlaczego nie trzeba?
Bo jak trzeba to sie nazywa alkoholizm.
i czemu w profilu dałeś sobie 17 a mówisz że jesteś starszy?z resztą nvm
Mowie, ze jestem starszy, bo jestem. A w profilu moglbym sobie dac rownie dobrze 20, 30, 90 czy 1 - tak, jak maja niektorzy.
na cos umrzec i tak trzeba wiec po cholere sie ograniczac w piciu coli ;> poza tym, pepsi lepsza ;P
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.