Pokaż pełną wersje : Od czego zależy ping onet.pl?
Cyber Mech
10-06-2007, 13:19
Witam, z tego co wiem ping onetu ma wpływ na lagi w tibi, tak przynajmniej jak zauważyłem. I tutaj nasuwa się moje pytanie, dlaczego bywa tak, że raz od 7 rano do 11:30 mam ping w onet.pl od 25 - 35, natomiast póżniej, to różnie bywa wacha się pomiędzy 60 - 80? Nie wiem co robić, może ktoś zna jakieś sposoby? Bardzo mi na tym zależy, aby dowiedzieć się co mniej więcej bloczy komp; a może internet, że nie mogę grać w tibie? Dla jasności mam router D-Link 514. Połączony jest nim komp stacjonarny i laptop.
Proszę o pomoc.
katowicer
10-06-2007, 13:35
Kto ejst twoim dostawcą internetu?
Cyber Mech
10-06-2007, 13:43
Moim dostawcą neta jest Vectra. Mam 512kb/s.
Witam, z tego co wiem ping onetu ma wpływ na lagi w tibi, tak przynajmniej jak zauważyłem. I tutaj nasuwa się moje pytanie, dlaczego bywa tak, że raz od 7 rano do 11:30 mam ping w onet.pl od 25 - 35, natomiast póżniej, to różnie bywa wacha się pomiędzy 60 - 80? Nie wiem co robić, może ktoś zna jakieś sposoby? Bardzo mi na tym zależy, aby dowiedzieć się co mniej więcej bloczy komp; a może internet, że nie mogę grać w tibie? Dla jasności mam router D-Link 514. Połączony jest nim komp stacjonarny i laptop.
Proszę o pomoc.
hahaha kto ci takich głupot naopowiadał a pingi raz masz wysokie bo wiecej ludzi korzysta pewnie z serwisu onet
Cyber Mech
10-06-2007, 13:58
Nie są to żadne głupoty i nikt mi tego kitu niby nie wciskał, lecz naprawdę zauważyłem, że ping onet.pl im mniejszy tym lepiej się gra w tibie, naprawdę.
katowicer
10-06-2007, 14:13
Tu nie chodzi o onet. Kto inny będzie sprawdzał WP i mu wyjdzie na to samo. Wydaje mi się, że czasem to rzeczywiście zależy od ilości osób na onecie, ale to są przepadki raz na 1000
Jak dla mnie to po prostu w tych godzinach w których sprawdzasz potem bardzo dużo ludzi siedzi na internecie w twojej sieci. Dostawca musiałby miec jakies gigantyczne łącza, żeby ping był niezmienny.
Masz także racje co do tego, że gra w Tibie zależy od tego pingu. Ping to jakby licznik szybkosci twojego łącza. Można go sprawdzac na obojętnie jakiej stronie.
Cyber Mech
10-06-2007, 14:17
A więc, jest jakaś rada na to, aby zmniejszyć ping, bo chcę zagrać w tibie :(??
A więc, jest jakaś rada na to, aby zmniejszyć ping, bo chcę zagrać w tibie :(??
Sam jesteś ping, a z tym onetem wyskoczyłeś ni z dup y ni z pietruchy
na forum jest pełno tematów z takimi pytaniami tylko nie wpisuj ping
Ping jest to program używany do diagnozowania połączeń sieciowych. Wysyła on pakiet do hosta testowanego, a następnie mierzona jest ilość straconych pakietów oraz czas potrzebny na ich transmisję. Lag jest to ilość czasu pomiędzy wysłaniem pakietu informacji, a jego odebraniem. Lagi to są właśnie te wartości podawane w milisekundach. Im ich wartość jest większa, tym więcej czasu potrzeba na wysłanie i odebranie informacji.
Z tego wynika, że ping onetu pokaże jedynie "jakość" połączenia pomiędzy twoim komputerem a hostem onetu. Niekoniecznie jest to współczynnik, który również będzie odwzorowywał połączenie z serwerami Tibii.
@temat:
Logiczne wytłumaczenie:
1. Sprawdzasz rano pingi i sa one niskie. Dlaczego?? Bo ludzie sa w pracy//szkole
2. Sprawdzasz pingi po poludniu i sa wysokie. Ludzie wrocili z pracy//szkoly
3. Duzo Polakow gra w tibie ==> jest ich wiecej po poludniu
4. Duzo Europejczykow gra w tibie ==> jest ich wiecej po poludniu
5. Eot
Cyber Mech
10-06-2007, 21:45
Tompior dzięki za to co napisałeś, ale to trochę dziwne, że mój kumpel jakoś ma zawsze 25 - 30ms; a ja zawsze mam rano 25 - 30, natomiast po południu i to też różnie bywa mam 70 - 100 ponad. On ma internet w Multimedii, natomiast ja w Vectrze. Proszę o pomoc, bo trochę mnie to dziwi.
Ogólnie to się odczep od tego pingu onetu. Z twoim problemem to raczej my Tobie nie pomożemy. Powinieneś się skontaktować z administratorem sieci. Z tego co mówisz wynika, że lagi w tibii zaczynają się popołudniu, czyli wtedy kiedy ludzie wracają z pracy, szkoły i siadają do komputerów. Moim zdaniem to jest raczej problem sieci, która sobie nie radzi z większą liczbą użytkowników, co powoduje lagi.
Zwiększ przepustliwość łącza.
Nigdy nie sprawdzaj pingu na onecie. Zadużo osób kożysta z tego serwisu.
Polecam ping -t wp.pl
Ping to czas odpowiedzi miedzy 2 kompami. Taka roznica jest poniewaz z rana duzo mniej osob siedzi i mniej zamula Twoje oraz Onetu lacze. A puzniej jest wiecej osob wiec czas odopowiedzi jest dluzszy
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.