Pokaż pełną wersje : Wyrównanie-weżmy to na logikę.Po co tyle nerwów?
Kup.Se.Musk
17-06-2007, 11:59
Witam.
Czytając wiele postów z najnowszym uptade'm ,a szczególnie o wyrównaniu profesji ,myślałem ,że padnę.Widząc te wszystkie posty obrażonych sorców i drutów doszedłem do wniosku ,że większość to dzieci z IQ około 20?Dobra ,ale nie oto mi chodzi.Przejdźmy do setna.
Jak widać wyrównanie profesji oburzyło wiele posiadaczy profesji magicznych-druid i sorcerer.Ich oburzeniem był to ,że u paladynów i knightów zwiększono DMG ,a u "czarodzieji" zmniejszono.Niestety większość patrzy tylko na te hity 300+ ,lub paladyna 800+ ,ale czy nie pomyśleliście co zabrano mistrzom oręża i jakie czynniki będą wpływać na inne obrażenia-nie tylko wręcz?
Po pierwsze ogłoszono ,że teraz DMG z run będzie liczyć się przede wszystkim od Magic Levelu.Czyli na to wychodzi ,że paladyni i knight'owie będą musieli być niezależni od swojego oręża-nie tak jak wcześniej ,że od run i oręża.Przykładowo dajmy ,że knight walił z explosion 100+ teraz walnie np.50?Więc zwiększenie paladynowi i knightowi DMG musiało nastąpić.Należy dodać ,że Paladyn mógł osiągnąć spore hity z SD ,lecz teraz jest już to niemożliwe.Za to otrzymał nową broń z 65ataku.Zwanymi Assasian Stars(czy jakoś tak).No i także dodanie tych gwiazdeczek wywołało spore oburzenie "Co?600 hity palka?Ale debile z tych CIPów".Po co te oburzenie?Wytłumaczmy to sobie.Jedna sztuka takiej gwiazdeczki kosztuje ,aż 500 gp ,więc nie sądzę ,aby ta broń stała się domyślnym orężem paladynów.W dodatku jeżeli nie trafimy w danego potwora ,lub gracza to gwiazdka zniknie.Czyli co nachodzi na myśl?Palkowi nawet zaszkodzono dając mu te gwiazdki ,ponieważ SD jest o połowę tańszy i masz 100% ,że trafisz.Następnym utrudnieniem dla Knighta zostało dodanie wymaganego LVL do broni.Niestety mało kto zwrócił na to uwagę.Teraz już 10+ lvl nie będzie biegał z bright swordem.Tylko będzie mógł z niego korzystnie korzystać od 30 lvl.Pamiętajmy ,że jest to kolejne utrudnienie ,ponieważ knight nie będzie mógł już tak szybko expić na niskich lvl-ach.Następnym mylnym oburzeniem było sugerowanie się screenami ,gdzie dana osoba zadała Hita np 300+.Trzeba pamiętać ,że taki hit co chwile nie wchodzi.Struktura ataków knighta i paladyna wygląda mniej więcej tak:
120
40
Puff
301
109
3
itd.
Po co te kolejne oburzenie?
Następnym absurdem ,który zapomniałem dodać(thx za przypomnienie Kojotes) jest stwierdzenie użytkowników ,że Knight bije za darmo.Pomyśleliście trochę ile takie SCA ,lub SoV kosztuje?Około 1.5kk na serwerach.Teraz jeszcze dodano jedną opcję.Każda broń ma minimalny LVL.Co powoduje ,że Knight będzie musiał co XX lvl kupować kolejną broń.Dodatkowo zapomnieliście ,że Knight sporo UHów traci na huncie.Sorc czy Drut wali z odległości ,a knight musi podejść do przeciwnika i mieć z nim bezpośredni kontakt.
Musimy pamiętać ,że jest to tylko test serwer!Należy pamiętać ,że Cipsoft kierował/kieruje się zdaniem graczy ,więc może jeszcze nastąpić wiele zmian.Tak jak było z zimowym uptade'm.Gdzie wywerny pierw dawały 700 expa ,lecz gracze stwierdzili ,że jest to za duża suma EXPa jak na tak słabego potwora.Cipsoft pokierował się zdaniem graczy i zmienjszył ilość expa do 515.Tak samo jest z tym uptadem(jeszcze Test Serwer).Najpierw DMG rzycerzy i knightów podniesiono o 30% ,lecz po klku dniach ,zmniejszono o 15%.
Teraz za pewne po co ten temat?Zebrałem to z większości mądrzejszych postów i wziąłem pare rzeczy na logikę.Mam nadzieję ,że ostudziłem złość posiadaczy magicznych profesji.Przemyślcie to jeszcze raz i naprawdę nie rozumiem ,aż tak Waszej złości.To tylko psuje Wasze nerwy i zdrowie.Oczywiście proszę ,aby ten topic nie stał się kolejnym slamsem gdzie tylko każdy się kłóci.W dodatku pamiętajmy ,że Test Serwer to takie brzydkie kaczątko ,które niedawno wykluło się z jajeczka ,a UPTADE najczęściej zamienia się z brzydkiego kaczątka w pięknego łabędzia.
Pozdrawiam
~Kup.Se.Musk
Edit:
Poprawiłem pare literówek.
Edit:
Kolejna poprawa literówek :0 i jednego błędu.Dodanie jeszcze jednego sprostowania.
Kup.Se.Musk
17-06-2007, 12:10
Kup.Se.Słownik
Ma to jakiś związek z tematem?Przejrzałem swoją wypowiedź i nie znalazłem już żadnych błędów.Oczywiście nie wykluczam ,że nie popełniłem żadnego ,bo możliwe ,że trochę braku stylistyki ,więc...
mrufka91
17-06-2007, 12:23
Bardzo dobrze że wyjaśniłeś całą sytuację bo te tematy i posty w stylu: "CipSof sux bo osłabili sorca i druta" już mnie denerwowały. Sam dysponuję sorcem i jakoś mi to nie przeszkadza że go osłabią, po prostu wiedziałem że przy najbliższym update polepszą knighta i pala. Zresztą jak narazie mamy tylko test server i jeszcze bardzo dużo może się zmienić, więc nie ma się czym denerwować...
ps. @Kup.Se.Musk zostało jeszcze parę literówek ale mniejsza o to :p
Cipsoft pokierował się zdaniem graczy i zmienjszył ilość expa do 615.
Edit
Hmm.. ilość expa została zmieniona na 515 :)
PS. Dobrze ze to wyjaśniłeś
Ale i tak większość magicznych postaci zaczyna robić nowe postacie (Knight albo Pal ):baby:
Mały hint- assassin star na teście nie ma już 90 atk a 65. Po dodatkowym obniżeniu o 15% obrażeń meele uzyskanie 600 dmg nimi przy tym 95 diście może byc całkiem trudne...I nijak to nie zastąpi sd, bo przed update 500 gp przekładało sie na 1.5 sd (czyli ok. 700 pewnych dmg przy moim lev).
Możesz jeszcze uwzględnić jedną rzecz. W wypowiedzi "pokolenia ruszczki" pojawia sie argument, że knight wali za darmo. Może i prawda, ale nikt z nich nie bierze pod uwage tego, ze sovy i sca nie leżą na ulicy i trzeba je kupić za słone (ze 2.000.000 gp średnio) pieniądze...A ile taki magik za 1.800 plecaków manasów zrobi expa?
Ale dobrze że coś takiego powstało, jeśli choć jeden gówniarz to przeczyta i przestanie spamować że w Tibie sie już nie da grać po up to bedzie cool ;)
Kup.Se.Musk
17-06-2007, 12:52
Dzięki za wszystkie pozytywne komentarze.Poprawiłem pare literówek i błędów.Dodałem jeszcze jedno sprostowanie dotyczące darmowego expienia przez knighta(dzięki Kojotes za przypomnienie).Pozdrawiam
Marionus
17-06-2007, 13:18
Ma to jakiś związek z tematem?Przejrzałem swoją wypowiedź i nie znalazłem już żadnych błędów.Oczywiście nie wykluczam ,że nie popełniłem żadnego ,bo możliwe ,że trochę braku stylistyki ,więc...
Nie znalazłeś żadnego 'blenda' ? bo sobie dałeś edytuj i sobie poprawiłeś ale na oko widać że się starałeś,ale z gry wyleciałeś...B)
nikt z nich nie bierze pod uwage tego, ze sovy i sca nie leżą na ulicy i trzeba je kupić za słone (ze 2.000.000 gp średnio) pieniądze...
ktos tu nie wpadl na to, ze jesli nie jestesmy ambitni i nie czujemy potrzeby latania z SoVem od 70 levelu ( bo od biedy na 80 mozemy miec Ave~ ) to mozna troche poczekac i zdobyc sobie mieczyk kosztem kilkunastu bp uh ?
Knight bije za darmo, w jeden cel. Sorc bije za kase, w jeden do kilkunastu celow na raz. Przypomnijcie sobie jak wygladalo expienie knightem na tombach z gfb - level 150+, lurowanie kilku vampow, kilka strzalow z gfb, pare tysiecy expa. Wezcie sova i sprobujcie zabic 6 vampow po kolei - policzcie koszty w uhach tego darmowego expienia, wezcie pod uwage ze robicie to ladnych pare razy wolniej niz przy uzyciu gfb a wychodzi was to co najmniej tak samo drogo.
Darmowe expienie jest calkowicie iluzoryczne w sytuacji gdy przy odrobinie skilla i praktyki jest sie w stanie zabic kilkanascie guardow pod rzad z visa nie tracac sorcem hp, a od pewnego levelu na jednego schodzi 40 many.
Dostepnosc broni na levelach ? Moze niezle dac po dupie, bo w wielu przypadkach oplaca sie na wczesnym ( 30-35 ) levelu wziac do lapy 2H, teraz nawet glupi warhammer bedzie dosc mocno opozniony, trzeba bedzie bawic sie jakimis fillerami z 40 ataku. Licze ze pojdzie to w parze ze zwiekszeniem czestotliwosci hitow melee i przesunieciem ich rozkladu statystycznego w strone wartosci srednich.
zaczynam rozdawac warny za 'uptade'. Moze wreszcie ktos uruchomi mozgownice.
Kup.Se.Musk
17-06-2007, 13:24
Nie znalazłeś żadnego 'blenda' ? bo sobie dałeś edytuj i sobie poprawiłeś ale na oko widać że się starałeś,ale z gry wyleciałeś...B)
Trochę śmieszny jesteś.Niestety w pierwszym edycie poprawiłem tylko pare literówek typu "potwr" itd. ,ale co ja się będę tłumaczyć.
--Cienius--
17-06-2007, 14:11
Eh moge bic nawet slabo ale ja nie chce byc skazany na rzufje i inne shity do uzyskania 150 lvla kiedy moge isc na dragi bez waste -.- co to ma byc? Fala dzieci ledwostrady sie rzucila i oddajcie nam fisa!!!!
Andrealfus
17-06-2007, 14:21
Eh moge bic nawet slabo ale ja nie chce byc skazany na rzufje i inne shity do uzyskania 150 lvla kiedy moge isc na dragi bez waste -.- co to ma byc? Fala dzieci ledwostrady sie rzucila i oddajcie nam fisa!!!!
popieram w 100%
--Cienius--
17-06-2007, 15:16
Sluchajcie chodzi oto glownie ze nie knight slabo bije ale jest nudny i poprostu taki czolg bez ataku :( Myslalem ze juz to zmienili jak zoabczylem hity 351 w dla tego 79 kngihta. Ale co sie okazalo
Dzieci visa zbuntowaly sie zrobily strajk i jaki efekt? 151 knight walnal draga za 1 >.< ZROZUMCIE TO DZIECI VISA KNIGHT JAK WALNIE DOBREGO HITA TO JEST UHAHANY A WY CIAGLE WALILISCIE DOBRE HITY
PODKRESLAM
LICZY SIE SREDNIA HITOW (knight zalosna a sorc wysoka) a nie ze raz pierdyknal za 300 ludzie ... (sory dzieci) opamietajcie sie!
@iup Ps SOAD ROX :D
Ogólnie w update śmieszne jest to, że teraz dla odmiany sorc będzie bezużyteczny :) CIPsoft jak zwykle nie potrafi się wysilić i zrobić czegoś (w tym wypadku balansu) z sensem.
Alanus Lutinum
17-06-2007, 16:00
Powinni kasować tematy o nowym update.
Ludzie narzekają, ale pisze, że dopiero od 70 lvlu będą odczuwać różnicę, a teksty "udópili moejgo sorka!!!!!!!1111" rzucają 15-50 lvlowe sorcererzy.
no tak ale zobaczcie ze knight ma wiecej zycia i capa, teraz ma wiecej walic a sorck ma malo capa malo hp i na dodatek pomniejszyli mu hity
tego jakos nie widzialem na forum zeby brano pod uwage te plusy knighta
Nie brano, bo ilosc zycia i capa nie wplywa na szybkosc expienia, a to wlasnie na tym polu byl najwiekszy imbalans i o tym caly czas toczy sie dyskusja.
Co nie zmienia faktu że jeśli przy obecnej sytuacji sorc ma mniej HP od knighta, a do tego słabiej od niego bije, to... po co on w ogóle jest?
Co nie zmienia faktu że jeśli przy obecnej sytuacji sorc ma mniej HP od knighta, a do tego słabiej od niego bije, to... po co on w ogóle jest?
kolejne dziecko neostrady.....
Jakbys nzal choc odrobine angielski to moglbys na forum tibia.com wyczytac w postach napisanych przez Customers support ze "sorc ciagle bedzie 2-3 razy silniej niz knight bic stwory, a nie 10 razy mocniej jak teraz"
Kup.Se.Musk
17-06-2007, 20:20
Przecież przedstawiłem jak wygląda struktura uderzeń DMG.Oblicz sobie średnią hitów kngihta ,a sorca.Tak jak jeszcze wspomniał o tym Vil ,że z run szybciej atakujesz i masz 100% pewności ,że trafisz.W dodatku są runy obszarowe.
--Cienius--
17-06-2007, 20:49
tak SOAD uderza najmocniej lol
BUAHHAUHAUHAUHUAHU OWNED!
Jakbys nzal choc odrobine angielski
Hahah
to moglbys na forum tibia.com wyczytac w postach napisanych przez Customers support (...)
Nie zaglądam na tibia.com, ke.
Poza tym w jaki sposób sorc ma bić 2-3 razy mocniej niż knight/pall, skoro bije słabiej? Rozumiem jeszcze knighta, który tam jakieś hity ma, ale poofy, sparki i ogólnie słabe ataki też mu się zdarzają, ale pall z armor piercingiem będzie hity po 150-300 mieć prawie non stop. Więc...?
Nie moja wina że CIPy liczyć nie potrafią ;<
A w ogóle to najlepiej by było, gdyby zamiast poprawiać knighta i palka (było pewne że im nie wyjdzie), to osłabiliby sorca... ZAMIAST, a nie robić obie rzeczy na raz. Bo teraz role się odwracają.
Kup.Se.Musk
17-06-2007, 21:04
Hahah
Poza tym w jaki sposób sorc ma bić 2-3 razy mocniej niż knight/pall, skoro bije słabiej? Rozumiem jeszcze knighta, który tam jakieś hity ma, ale poofy, sparki i ogólnie słabe ataki też mu się zdarzają, ale pall z armor piercingiem będzie hity po 150-300 mieć prawie non stop. Więc...?
A w ogóle to najlepiej by było, gdyby zamiast poprawiać knighta i palka (było pewne że im nie wyjdzie), to osłabiliby sorca... ZAMIAST, a nie robić obie rzeczy na raz. Bo teraz role się odwracają.
Człowieku ,ale nie rozumiesz ,że sorc i drut mogli sobie expić np. na dragach ,a knight był zmuszony do expienia na elfach,żółwiach,scarabach itd.Myśląc logicznie , jakby osłabili sorca to i tak większość z posiadaczy magicznych profesji ,by ryczało tak jak jest teraz ,a knight by dalej expił na żółwiach.
Ludzie,błagam myślenie nie boli :|
Człowieku ,ale nie rozumiesz ,że sorc i drut mogli sobie expić np. na dragach ,a knight był zmuszony do expienia na elfach,żółwiach,scarabach
I co, źle jakby osłabili spowrotem sorca? Żeby on też nie mógł na tych dragach itp. expić? Źle bo za trudno? No cóż...
nie przesadzaj z tymi zolwiami, knight na odpowiednim levelu wcale sobie zle z expieniem nie radzil, gdyby przycieli sorca zmniejszyla by sie wyrazna roznica miedzy nimi i byloby ql.
Nie mowiac juz o tym, ze nie ma znaczenia ile i kto ryczy, byleby zmiany byly na dobre.
Piotrek Marycha
17-06-2007, 21:09
To twój problem, nie nasz...
Poza tym w jaki sposób sorc ma bić 2-3 razy mocniej niż knight/pall, skoro bije słabiej?
hmmm gdzie ty widziales zeby sorc bil slabiej?
... a ty czytać ...
Wytrzymałem poprzedni update, wytrzymam i ten. Jak się umie grać to się wymiata każdą profesją. Pamiętajcie: "złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy".
Pozdrowienia
Jak dla mnie do dobrze, zawsze chcialem grac drutem ale ich bylo multum i nie chcialo mi sie grac, a teraz bedzie ich bardzo malo i bedzie sie fajnie gralo \,,/ ^^
Kup.Se.Musk
17-06-2007, 21:17
Dobra ,ale już przestąnmy gdybać "A gdyby zmniejszyli sorca to..." ,bo tak naprawdę to nie wiemy jakby to wyglądało.Żyjmy terażniejszością :) .Zobaczycie będzie jak z brzydkim kaczątkiem :}
hmmm gdzie ty widziales zeby sorc bil slabiej?
Nie widziałem, nie mam tutora. Ale wiem z wiarygodnych źródeł, jak wyglądają hity z SD, UE sorców 100+.
Hahah
http://tibia.pl/strona/update-faq
"Odpowiedzi na krótkie pytania:
Czy magowie staną sie słabsi od paladynów i rycerzy?
Nie, wciąż będą zadawali większe obrażenia od nich, ale nie 10 razy większe, ale raczej około 2-3."
Skoro nie zagladasz na tibia.com, nie czytasz dokładnie informacji na tibia.pl TO NIE WYPOWIADAJ SIE W SPRAWIE ZMIAN O KTORYCH NIE MASZ ZIELONEGO POJECIA
Lol tu sie nie rozbija o to co twierdzi Cipsoft, tylko jak to co zrobili na razie wyglada w praktyce i jakie stwarza prognozy ... A to wyglada raczej smiesznie ..
ciekawe jak to naprawde czy aby sorck napewno walil 10razy mocniej od knightow.. nie teraz wali moze 5 razy mocniej a z tego co widac na ts.. bedzie walil slabiej.. i wiesz co gowno mnie obchodzi co pisza.. mowie to co widze..a widze ze 130ms wali 150 z visa... to moj 42ms walil 100+.. nie wybrazam sobie jak ma poradzic sobie profesja.. po co zmieniac.. nich bedzie tak jak bylo.. knight expil na slabych ale bral loota ale nie oczywiscie chcieliscie zmiany no to macie.. i wyjdzie to wszysktim na zle zapewne..
tja, ale ja swoim 136 ek moglem expic z taka sama predkoscia jak 60 ed/ms, zeby robic wiecej expa musialem uzywac run (explo na wl, hmm na dl, gfb na vampy) a nie po to ludzie decydowali sie na knighta zeby walczyc jak mag. 93 axe skila+ring+sca a glowne obrazenia w dl pochodzily z Hmmów, ta sama kombinacja jak wyzej i hero bez 2 dsow lamiacych shielding nie zabije. Wychodzilo na to ze nie oplaca sie skilowac, bo robiac level dostawalo sie te 2% sily czarow ktore o wiele wiecej dawaly. na 136 levelu dla moge bic bez wiekszych problemow, ale kolega z 118 i 99 swordzie (+ring) ktory spedzil 400? godzin treningu wiecej juz tak komfortowo go nie zabije (ja mam 17 dmg w kazdym strzale z hmm wiecej niz on a on ma minimalnie mocniejsze ciosy od ruskiego roku)
Chodzi tez o to ze MDW ma kazdego sd za 1000-1500 a knight na tym levelu nie bedzie mial 40% jego sredniej obrazen. Oczywiscie MDW placi 325 gp za kazdego sd, ale od pewnego levelu przestaje sie zwracac uwage na pewne koszty tak jak ja nie patrze juz na hmm, gfb tak on moze nie zwracac uwagi na sd.
Pozatym pamietajmy ze to tylko test serever, rok-dwa lata temu wszyscy mowili "update sux bo jak bede szedl do tomby to mnie morogoth rozwali" albo "do dupy bo teraz w vdl/edl bedzie mi sie bos dl respil" czy wreszcie "skocze sobie zabic demona na 1x spaw i mnie orashabal na combo zdejmie" a okazalo sie ze spawny bosow zostaly rozwiazane w bardzo przemyslany sposob.
Browarrior
17-06-2007, 22:41
Mi by styklo jak by zwiekszyli srednia knighta i hity palka a sorcow i drutow zostawili w spokoju...bo w tamtym update nie udupcyli knighta tylko ulepszyli magiczne profy a teraz zjebia jedne a ulepsza drugie...bez sensu.tak w ogole to tibia 7,4 rox
Szybki'lols
17-06-2007, 22:51
Mi by styklo jak by zwiekszyli srednia knighta i hity palka a sorcow i drutow zostawili w spokoju...bo w tamtym update nie udupcyli knighta tylko ulepszyli magiczne profy a teraz zjebia jedne a ulepsza drugie...bez sensu.tak w ogole to tibia 7,4 rox
Może i tak być knightów i pallów podrasować a sorcków i druidów zostawić w spokoju.
@up
dokladnie.. powiedzcie kiedy wam obnizono obraznie (czyt. nigdy) to teraz zamiast polepszyc srednia hitow knihgta i pogarszaja jedna na korzysc drugie troche bezsensu ale dobra..
Może i tak być knightów i pallów podrasować a sorcków i druidów zostawić w spokoju.
I tak byłoby najlogiczniej, tylko jak update'y dalej będą szły w tym kierunku to Tibia niedługo zamieni się w kolejną durną, beznadziejnie łatwą nawalankę (w sumie już nią jest ale jeszcze nie w takim stopniu :))
@up
Rotfl. A kiedy Tibia była choć w jakimś aspekcie trudna? Od początku polegała tylko na wyćwiczeniu pewnych ruchów myszą/przyciskania odpowiednich klawiszy, a później powielania tego ile wlezie.
Sie mapes
18-06-2007, 10:04
profesjonalne podejście do tematu update i tyle ;)
Wedlug mnie jest to kolejny update wziety z kosmosu...
Co da knightowi polepszenie ciosow jezeli bedzie musial miec bron z at <25???
Nic.
Jakby tego bylo malo zabrano mu komfort uzywania gfb i zastapiono jakimis glupszymi umiejetnosciami...
Co do palka to nie jestem pewien... prawdopodobnie rownie go "zostawili'.
Sorcowie/druty natomiast w tym momencie beda rowni z innymi profami z tego wzgledu iz ich sila magi (glowna sila) bedzie zmuszona do jej cwiczenia.
Moim skromnym zdaniem wszystkie profesje beda udupczone do rowni...
SzlafRok
18-06-2007, 12:38
ciekawe jak to naprawde czy aby sorck napewno walil 10razy mocniej od knightow.. nie teraz wali moze 5 razy mocniej a z tego co widac na ts.. bedzie walil slabiej.. i wiesz co gowno mnie obchodzi co pisza.. mowie to co widze..a widze ze 130ms wali 150 z visa... to moj 42ms walil 100+.. nie wybrazam sobie jak ma poradzic sobie profesja.. po co zmieniac.. nich bedzie tak jak bylo.. knight expil na slabych ale bral loota ale nie oczywiscie chcieliscie zmiany no to macie.. i wyjdzie to wszysktim na zle zapewne..
Tia to moze odrazu cofnijmy latanie do 25 lvl z bronią potem tylko trzepac hmmm i na hunt trzepac i na hunt i tak w końca świata i jeden dzien ?
@ripper
No wiem wiem ;< Ale teraz jest jeszcze łatwiej, bo nie dość że zbytniego intelektu granie nie wymaga, to do tego jest mało czasochłonne i tak naprawdę niewiele trzeba "ćwiczyć" żeby "coś osiągnąć"...
Tia to moze odrazu cofnijmy latanie do 25 lvl z bronią potem tylko trzepac hmmm i na hunt trzepac i na hunt i tak w końca świata i jeden dzien ?
Noo, a czemu nie? :P Wtedy sorce były mniejszością, i bardzo k**** dobrze. Chociaż akurat teraz cofnięcie się do czasów 7.4 i niżej nic by już nie pomogło.
Gore.spell
18-06-2007, 14:52
Asasins Stars jest odpowiednikiem Ice Rapiera, a nie SD. (Bynajmniej takie jest moje danie) :P
Kup.Se.Musk
18-06-2007, 15:16
@Cadonis
Prawie każdy MMORPG nie wymaga dużego wkładu intelektualnego ,o ile w ogóle wymaga.
@Gore.spell
Każdy ma inne zdanie ,ale raczej większość potwierdzi to ,że zastąpiły on bardziej SD ,a nie Ice Rapier :)
Rozjebali mnie z tym update.Jak paladyn na 40 lvl miał skille 90, 100 lvl takie same to bił takie same hity.Wyszło teraz ze 50 sorc/drut z 90 magic lvl bedzie bil więcej niz 337(obecnie) druid.Więc chcieli dobrze i wyszło im tak jak poprzednio.
Asasins Stars jest odpowiednikiem Ice Rapiera, a nie SD. (Bynajmniej takie jest moje danie) :P
Spoko, ice rapier 6-10x tańszy. W sam raz :)
Spoko, ice rapier 6-10x tańszy. W sam raz :)
A raczej 2-3 razy droższy
Browarrior
18-06-2007, 16:39
@Liper: CHyba Cie pojebalo...napewno bedzie wiecej bil 337lvl czy ile ty tam napisales bo ma po1. 84 m lvl po2. Sila magi nadal bedzie zalezec od lvl tylko ze w mniejszym stopniu
Kup.Se.Musk
18-06-2007, 16:50
A raczej 2-3 razy droższy
To była[chyba] ironia :}
:baby::baby::baby::baby::baby::baby::baby:
Witam was po raz pierwszy. Niektóre wypowiedzi sorców normalnie sprawiają iż płakać mi się chce bo niestety to są moi rodacy a sądzę że ich IQ jest troszke (podkreślam : troszke) wyższe niż mojego owczarka widząc po ich stylu wypowiadania własnego zdania na temat Update ....
Dlaczego - niech ktoś mi odpowie - dlaczego sorc płacze że jego siła czarów będzie zależeć od Mlvla ??
Wg mnie sorc nadal będzie miał przewage w stosunku do knighta i palka gdyż:
Kiedy zaczynamy trenować Mlvl sorcem to większość z was (chyba) zapomniała że istnieje w Tibii coś takiego jak Life Ring oraz SOFT BOOTSY które po up'ie będą baaardzo wartościowe, gdyż będą jak "dopalacz" w trenowaniu Mlvla postaci magicznych. Sytuacja była by inna gdyby Cipsoft postawił by bramke lvlową do noszenia ich jak w przypadku oręża u Knighta... Ale z tego co czytam to nie ma nawet wzmianki o czymś takim... ( Co do Softów prosze nie pisać nic w stylu :"ojejku one dopiero z POI" , " one są strasznie drogie i nieopłacalne" itp., ponieważ każdy człowiek który czyta ze zrozumieniem przeczytał iż obniżenie dmg zostanie odczuwalne przez wysoko lvlowych MS więc już każdy taki powinien mieć dostęp do Softów.
Knight niestety nie ma czegoś takiego jak magiczne butki, po których założeniu jego skill rośnie 3x szybciej :( Więc niestety pod tym względem Knight zostaje dalej w tyle za Sorcem/Drutem.
Mam nadzieje że chociaż niektórzy zrozumią to co chciałem wam przekazać ;)
Pozdrawiam8o
Żelki.pl
Ja mam sorcerer'a i cieszy mnie ten update.
No bo spójrzmy - jak pallek/knight może teraz expić i skillować?
U pallka rozwalające się speary, u knighta średnia hitów niesamowicie niska etc...
W końcu profesje będą wyrównane.
Ten Update jest zajebisty xD
i tyle ;]
Magicy
mniejszy atak = -1
magicy padaja czesciej na byle lagu wiec z kasa krucho na blesy
i nie moga expic bo nie maja za co
Palki
mniejszy atak run -1, wiekszy broni +1,
cap /2 (uhy,ammo), a nie /3 bo teraz runek ofensywnych
sie nie nosi tyle +1 = +1
Knighty
wiekszy atak broni +1, mniejszy atak run -1 = 0
Dalej knight zajedzie palka na smierc bo palek ma capa /2
a knight tylko Uhy musi przy wiekszym capie co konczy sie zejsciem smiertelnym palka
p.s.
poprawcie spery bo dalej przy 100 skilu w rata co 2gi nie trafia!!!!!
Piotrek Marycha
17-07-2007, 13:07
Magicy
mniejszy atak = -1
magicy padaja czesciej na byle lagu wiec z kasa krucho na blesy
i nie moga expic bo nie maja za co
Palki
mniejszy atak run -1, wiekszy broni +1,
cap /2 (uhy,ammo), a nie /3 bo teraz runek ofensywnych
sie nie nosi tyle +1 = +1
Knighty
wiekszy atak broni +1, mniejszy atak run -1 = 0
Dalej knight zajedzie palka na smierc bo palek ma capa /2
a knight tylko Uhy musi przy wiekszym capie co konczy sie zejsciem smiertelnym palka
p.s.
poprawcie spery bo dalej przy 100 skilu w rata co 2gi nie trafia!!!!!
Poziom: 147
LoL? allegro plix? od kiedy w tibii walczy sie 1v1? btw paladynem spokojnie uciekne kazdemu knightowi... (ofc nie mowie tu o 30 lvlach)
Dobra to jak już Vil swoje zrobił to ja też znikam, bo to bez sensu trochę ;o
~~edited~~
Jak sprawdzić, czy magia ma przewagę nad atakami fizycznymi po upie ?
Mini poradnik "Zrób se sam"
Potrzebne składniki: 1 bloker, 1 mag\knight\pal
Jak wykonać: Bloker luruje potworka (polecam hydrę), nie atakując go. Po zblokowaniu podchodzi sorc\knight i atakuje z visa\sworda.
Wynik: Zdecydowanie sorc zabija szybciej hydrę, ponieważ jego średnia hitów jest wyższa i ma małą rozbieżność, przez co traci mniej manasów, gdy potwor się przerzuci.
Jak widać magia nadal ma przewagę nad obrażeniami fizycznymi.
Jejku ja nie wiem o co te magiczne postacie wrzeszcza przecierz poprzednie upy byly prawie wylacznie dlanich wiec niech ni gadaja...
Knight nie bije za darmo of coz ale teraz w miejscach takich jak OF wyciaga 2x tyle kasy co sorc a exp ma podobny ~
Tak samo na innych expowiskach
Moim zdaniem PALADYN jest masakra tego update, ostatnio widze samych paladynow na tombach WSZEDZIE, oczywiscie zrobilem paladyna potestowac i wyszedlem z rooka wbilem w 2-4h 50 dista i co ? poszedlem na tombe ZA TELEPORT - stone tomb z samymi spirami i wbilem 20 lvl w uwaga - 4 GODZINY
Oczywiscie knight nie ma darmowych hitow - PALADYN MA
Paladyn ma darmowe hity ktore sa moze mniejsze od visa ale sorc jak podejdzie do - vampa stracil 4 visy + granke - 50 gp a paladyn rozwali do w 6 strzalach, to jest zart jakis palek teraz expi gdzie chce jak chce tracac czasem jednego royal spira -.-
po pierwsze nie bylo to wyrówaniie profesji. Sorca/Druida wdeptali w ziemie knighta lekko podniesli a palek dosta takiego kopa ze wybil sie ponad wszystkich i tak byl jak dla mnie na rowni przed upem z druidem i sorcem.
Po upie powinni zabrać palladynowi robienie run i vitke. W koncu nie jest to postac magiczna !!!!!!!! Mam nadzieje że w ziowym updejcie zabiorą roebie run i Exure vite palladynom. Pozdro all
Uważam podobnie, knight został troszkę wzmocniony, ale paladyn chyba za bardzo. Expienie tą profesją jest łatwe, szybkie i przyjemne a przy okazji bardzo się zwraca, jak wcześniej napisano powinien zostać pozbawiony możliwości robie run takich jak hmm czy gfb i zdecydowanie pozbawiony vity. to by było chyba sprawiedliwe Knight exura, Pall exura gran, a drut i sorc vitka.
Pallek stal sie zdecydowanie za potezny po tym upie....
Wszedzie teraz widze palkow, ktorzy nie daja spokoju poexpic na slabszych potworkach typu troll, goblin. -.0
Gram knightem i musze przyznac, ze nie potrzebny mi 50 skill by moc mocno walic. Ta sprawa tyczy sie rowniez palkow, ktorzy nie potrzebuja wielkiego skillowania.
Fakt moze i musi troche "poskillowac", ale jego obrazenia beda o wiele wieksze niz sorcow/drutow z wanda. Wystarczy zobaczyc filmik z pk palka, a wszyscy zrozumieja o co mi chodzi, ze przy malym skillu i tak wymiatasz. >.>
P.S.
Powinni jedynie ulepszyc profesje...
Powinni jedynie ulepszyc profesje...
Powinni byli je pogorszyć. Tzn knighta/palka zostawić tak jak byli, a osłabić druida/sorca.
tylko, że jak ku^^a wy napier^^^cie 60 co ture to jest dobrze? :|
Salarigoth
24-07-2007, 01:31
Dobra rzal mi was wszystkich tylu analfabetow to ja nigdzie w moim dlugim i interesujoncym rzuciu nie spotkalem . tak wienc nara rzegnam przyjaciul ide teraz na konkurencyjnom strone www.tibia.lp papapa analfabeci
i kurwa muw do dupy a cie osra wiesz co znaczy Edit?
taki przycisk przetlumacze ci na polskie to znaczy szukaj. morze ci cos to pomorze
"rzal" " Muw" "interesujoncym" "rzyciu" "rzegnam" "przyjaciul" "Konkurencyjnom"
"morze" "pomorze"
Wszyscy analfabeci tylko nie ty.
Tibie teraz zalewa masa palkow, ostatnio wbijam na tombe - palkiem xD
na stone tomb gdzie expily 3 osoby <<20pall >>/\ 33 pall >>\/ 39 pall -.- zal sie zrobil straszny.
Vansider
24-07-2007, 11:38
Kup.se.musk - myśląc logicznie,w next upie zrobią tak jak było,bo 100 lvl + będą plakać cipsoftowi że nie wala z sd po 700+,czyli ze knight i palladyn dalej będą w dupie a sorc i druid dalej znów sie będą "Żądzic (proszę mnie poprawic)"
imho niestety kazdy update powoduje szybszy przyrost expa. nowe obszary z silnymi i expodajnymi zarazem potworami, poprawione parametry obrazen, manasy za pol ceny, w koncu nowe bronie. jak tak dalej pojdzie to za 3-4 update z tibii zrobi sie ots, w ktorym knight na 30 levie ze skilami 60/60 bedzie masowo expil w dragon lair walac po 600 w dragi i dle. jakies 3 lata temu napisalem w dziale proposals, aby mozna bylo kupic worek na loota. kupuje sie za kilka-kilkanascie k i tylko wlasciciel moze go ruszac i otwierac. ciekawe kiedy takie cos wprowadza :]
Możesz łudzić się nadzieją, ale przypomnę ci że CIPsoft konsekwentnie stosuje praktykę polegającą na kompletnym olewaniu tych propozycji graczy, które są inteligentne.
jakies 3 lata temu napisalem w dziale proposals, aby mozna bylo kupic worek na loota. kupuje sie za kilka-kilkanascie k i tylko wlasciciel moze go ruszac i otwierac. ciekawe kiedy takie cos wprowadza :]
Nawet srednio inteligentny gracz zauwazy jaki imbalans cos takiego mogloby spowodowac. To juz nie jest propozycja z gatunku smiesznych, tylko kompletnie kosmicznych.
jak tak dalej pojdzie to za 3-4 update z tibii zrobi sie ots
smiesznie to zabrzmi, ale juz w tej chwili sa dostepne OTSy ktorymi Tibia, gbyby mogla chciec, chcialaby byc.
Witam.
Czytając wiele postów z najnowszym uptade'm ,a szczególnie o wyrównaniu profesji ,myślałem ,że padnę.Widząc te wszystkie posty obrażonych sorców i drutów doszedłem do wniosku ,że większość to dzieci z IQ około 20?Dobra ,ale nie oto mi chodzi.Przejdźmy do setna.
Jak widać wyrównanie profesji oburzyło wiele posiadaczy profesji magicznych-druid i sorcerer.Ich oburzeniem był to ,że u paladynów i knightów zwiększono DMG ,a u "czarodzieji" zmniejszono.Niestety większość patrzy tylko na te hity 300+ ,lub paladyna 800+ ,ale czy nie pomyśleliście co zabrano mistrzom oręża i jakie czynniki będą wpływać na inne obrażenia-nie tylko wręcz?
Po pierwsze ogłoszono ,że teraz DMG z run będzie liczyć się przede wszystkim od Magic Levelu.Czyli na to wychodzi ,że paladyni i knight'owie będą musieli być niezależni od swojego oręża-nie tak jak wcześniej ,że od run i oręża.Przykładowo dajmy ,że knight walił z explosion 100+ teraz walnie np.50?Więc zwiększenie paladynowi i knightowi DMG musiało nastąpić.Należy dodać ,że Paladyn mógł osiągnąć spore hity z SD ,lecz teraz jest już to niemożliwe.Za to otrzymał nową broń z 65ataku.Zwanymi Assasian Stars(czy jakoś tak).No i także dodanie tych gwiazdeczek wywołało spore oburzenie "Co?600 hity palka?Ale debile z tych CIPów".Po co te oburzenie?Wytłumaczmy to sobie.Jedna sztuka takiej gwiazdeczki kosztuje ,aż 500 gp ,więc nie sądzę ,aby ta broń stała się domyślnym orężem paladynów.W dodatku jeżeli nie trafimy w danego potwora ,lub gracza to gwiazdka zniknie.Czyli co nachodzi na myśl?Palkowi nawet zaszkodzono dając mu te gwiazdki ,ponieważ SD jest o połowę tańszy i masz 100% ,że trafisz.Następnym utrudnieniem dla Knighta zostało dodanie wymaganego LVL do broni.Niestety mało kto zwrócił na to uwagę.Teraz już 10+ lvl nie będzie biegał z bright swordem.Tylko będzie mógł z niego korzystnie korzystać od 30 lvl.Pamiętajmy ,że jest to kolejne utrudnienie ,ponieważ knight nie będzie mógł już tak szybko expić na niskich lvl-ach.Następnym mylnym oburzeniem było sugerowanie się screenami ,gdzie dana osoba zadała Hita np 300+.Trzeba pamiętać ,że taki hit co chwile nie wchodzi.Struktura ataków knighta i paladyna wygląda mniej więcej tak:
120
40
Puff
301
109
3
itd.
Po co te kolejne oburzenie?
Następnym absurdem ,który zapomniałem dodać(thx za przypomnienie Kojotes) jest stwierdzenie użytkowników ,że Knight bije za darmo.Pomyśleliście trochę ile takie SCA ,lub SoV kosztuje?Około 1.5kk na serwerach.Teraz jeszcze dodano jedną opcję.Każda broń ma minimalny LVL.Co powoduje ,że Knight będzie musiał co XX lvl kupować kolejną broń.Dodatkowo zapomnieliście ,że Knight sporo UHów traci na huncie.Sorc czy Drut wali z odległości ,a knight musi podejść do przeciwnika i mieć z nim bezpośredni kontakt.
Musimy pamiętać ,że jest to tylko test serwer!Należy pamiętać ,że Cipsoft kierował/kieruje się zdaniem graczy ,więc może jeszcze nastąpić wiele zmian.Tak jak było z zimowym uptade'm.Gdzie wywerny pierw dawały 700 expa ,lecz gracze stwierdzili ,że jest to za duża suma EXPa jak na tak słabego potwora.Cipsoft pokierował się zdaniem graczy i zmienjszył ilość expa do 515.Tak samo jest z tym uptadem(jeszcze Test Serwer).Najpierw DMG rzycerzy i knightów podniesiono o 30% ,lecz po klku dniach ,zmniejszono o 15%.
Teraz za pewne po co ten temat?Zebrałem to z większości mądrzejszych postów i wziąłem pare rzeczy na logikę.Mam nadzieję ,że ostudziłem złość posiadaczy magicznych profesji.Przemyślcie to jeszcze raz i naprawdę nie rozumiem ,aż tak Waszej złości.To tylko psuje Wasze nerwy i zdrowie.Oczywiście proszę ,aby ten topic nie stał się kolejnym slamsem gdzie tylko każdy się kłóci.W dodatku pamiętajmy ,że Test Serwer to takie brzydkie kaczątko ,które niedawno wykluło się z jajeczka ,a UPTADE najczęściej zamienia się z brzydkiego kaczątka w pięknego łabędzia.
Pozdrawiam
~Kup.Se.Musk
Edit:
Poprawiłem pare literówek.
Edit:
Kolejna poprawa literówek :0 i jednego błędu.Dodanie jeszcze jednego sprostowania.
yy to fajnie wiesz.. :D bo ja sorcem glownie walilem z visa a niestety ten nie wali na 6 kratek :(
Idiota, idiota, no nie mogę, gdzie się rodzą tacy idioci?! PO grzyba, *^%&%$, cytujesz cały post otwierający temat(który każdy zainteresowany tematem zna) jeśli interesuje cię jedynie kilka słów?! KURNA, NIE MOŻNA BYŁO TYLKO ICH ZACYTOWAĆ?! TRZEBA ZAŚMIECAĆ FORUM POWIELAJĄC WYPOWIEDZI?!
Co do treści: Wyobraź sobie, że mag ma "kilka" ataków dystansowych. No chyba, że w twojej miejscowej gildii magów tylko visa uczą. >.> Kiedyś expienie poległo głównie na używaniu run. To to też atak dystansowy. Ale idioci nie widzą chyba nic poza "vis, vis, vis". >.>
@down
Biją, bo tak jest im lepiej. Ale mają możliwość używania ataków dystansowych zamiast tego visa. I z pewnością robią to lepiej niż taki rycek, którego starają się chyba naśladować, gdy stają twarzą w twarz z przeciwnikiem i wrzeszczą jak zacięta płyta: "vis, vis, vis". ;d
Koszty mogą być stałe bądź jednorazowe. Ile kosztuje wyposarzenie rycerza? Ile tysięcy musi wydać, by zdobyć jakąś broń posiadającą te 50 ataku? No niby na dłuższą skalę mu to się bardziej opłaca. I pieniądze nie idą tylko na zadawanie obrażeń, ale również na leczenie ich skutków. Rycek nie ma możliwości zabicia potwora, bez przyjmowania ciosów na tarczę czy co tam w ręku ma... Eh, co ja będę gadał, tyle tu osób jest i każda ma większe doświadczenie w tej kwestii ode mnie. :d
Nie wspomnę już o treningu potrzebnym, by te "hity do końca życia" były jakieś konkretniejsze. Czasochłonnym treningu. A czas to pieniądz... A nawet jeśli mag ma trenować poziom magiczny robiąc runy: nie musi kontrolować poziomu życia "potwora treningowego", może nawet do kompa przychodzić jedynie, gdy mana się odnowi, wsadzić w łapy pare runek i poczarować... Znacznie mniejsze poświęcenie czasu.
Sorcerer i druid teraz biją z dystansu coraz rzadziej... (wyjątek demce). Ich głównym czarem jest exori vis. Co do 'ceny' hitów to bym się posprzeczał. Knight raz kupuje broń (jeżeli nie zdobywa z questu) i ma hity do końca zycia. A taki mag musi ciągle kupować runy/manasy żeby tak hitać. Magowie mają stałe koszty.
Nie wspomnę już o treningu potrzebnym, by te "hity do końca życia" były jakieś konkretniejsze. Czasochłonnym treningu. A czas to pieniądz...
Wiele osob o tym zapomina, ja swoim knightem spedzilem 600 godzin na treningu, nic przjemnego na serverach pvp gdzie po odejsciu od pc byle 30 drid/sorc (przed updatem) mogl mnie w 10 sekund rozlozyc. Na levelach 100+ treing nie jest juz taki uciazliwy, ale czy ktos widzial 100+ sorca/maga ktory robi masowo runa (nie liczac tych ktorzy przelewali miliony kasy na mf i runowali) knight nie moze isc do sklepu i wydac 1 mln zeby sobie wbic skila w ciagu dnia zamiast poswiecic na to 100 godzin treningu.
Nawet srednio inteligentny gracz zauwazy jaki imbalans cos takiego mogloby spowodowac. To juz nie jest propozycja z gatunku smiesznych, tylko kompletnie kosmicznych.
kiedys gracze mowili, zeby exp sorcem/druidem byl szybszy, przyjemniejszy no i tanszy. no to wprowadzono rody/wandy i tansze manaski. knighci i palkowie zaczeli sie bulwersowac, ze zadaja za male hity, no to poprawiono to w ostatnim update. kiedys, kiedy na tym forum mozna bylo mowic o otsach znajdowaly sie linki do roznych "nieoficjalow". czesc przypominala dosyc znacznie terazniejsza tibie.
co do lootbagow, to by bylo faktycznie przegiecie, ale nie zdziwil bym sie jak by cos takiego mozna bylo kupic za kilka updatow, pod jednym warunkiem - trzeba by bylo miec pacc...
ps. w dziale proposals znajduja sie rozne propozycje. niektore sa glupie i niestety po drobnych modyfikacjach wchodza w zycie 0.o
Wiele osob o tym zapomina, ja swoim knightem spedzilem 600 godzin na treningu, nic przjemnego na serverach pvp gdzie po odejsciu od pc byle 30 drid/sorc (przed updatem) mogl mnie w 10 sekund rozlozyc. Na levelach 100+ treing nie jest juz taki uciazliwy, ale czy ktos widzial 100+ sorca/maga ktory robi masowo runa (nie liczac tych ktorzy przelewali miliony kasy na mf i runowali) knight nie moze isc do sklepu i wydac 1 mln zeby sobie wbic skila w ciagu dnia zamiast poswiecic na to 100 godzin treningu.
no niestety nie da sie tak, a po update glupie slimy czasem nie nadarzaja sie respic ( przy skilu dalekim od doskonalosci - 77/75 slimy padaja srednio co 30 sekund ). powinni wprowadzic A Broken sickle specjalnie do treningu. gram na swiecie non-pvp i jest problem z treningiem teraz. wszystie miejscowki lepsze pozajmowane, ghoule padaja jak muchy, a do geomancera trzeba dwojga. ech gdyby knight mogl sobie kupic runki z summon monk...
ps. sca kupione za 1,5kk to jest 30k manasow. wartosc na wyzszym levelu niezbyt oszalamiajaca dla h-lvl sorca/druta.
co do walenia inaczej jak za pomoca visa to podam przyklad biednych faccow, ktorzy nie maja takich udogodnien.
co do lootbagow, to by bylo faktycznie przegiecie, ale nie zdziwil bym sie jak by cos takiego mozna bylo kupic za kilka updatow, pod jednym warunkiem - trzeba by bylo miec pacc...
Masz z miejsca nowy sposob corpse stealingu na zasadzie "rzuca baga na potwora, sprobuj przesunac". Walczysz w wojnie, zamiast FB uzywasz skrzynek i bagow ktorych przeciwnik nie moze przesuwac. I wiele, wiele innych ...
Salarigoth
25-07-2007, 00:27
nie czytalem calego tematu poniewaz jestem leniem:p i pewnie to co napisze juz ktos wczesniej pisal ale jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc.
wg mnie na chwile obecna to nie jest balans profesji lecz odwrocenie ról, teraz najt to prawdziwa maszynka do robienia kasy, sorc i dru natomiast nie maja takich mozliwosci. mam nadzieje ze w nastepnych updatach poprawia wszystko co teraz spiepszyli :p
Jak knight to maszynka do kasy to palladyn to bank jak knight bardzo szybko expi to pall niesamowicie szybko ...
opisane kapitalnie!! wielkie GZ dla ciebie :)
100% racji:baby:
Do tego demonow juz sie nie ubija bez 2 ~ palkow w teamie >.>
Cygan Slejter
28-07-2007, 10:45
Do kup.se.musk
powiedz mi od kiedy grasz w tibie??
bo mi sie zdaje ze długo nie??
wiec na jakiej podstawie wypowiadasz sie o update itp??
wiesz cos o poprzednich update itp ??
to że zrobiles knighta bo naczytales sie na forum i myslisz ze swiecisz??
jesli cie obrazilem to sorry;)
pozdro
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.