zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Pomysł na uniknięcie hacka ;p

oli_powrot
20-06-2007, 20:03
Witam! otóż ostatnio tak myślałem jak Cipsoft mogli by zrobić tibię bardziej bezpieczną? Mój pomysł jest taki, że: Gdy się logujemy wpisujemy acc number a potem klikamy na generowanie hasła to hasło przychodzi do nas na komórkę. Gdy wpiszemy te hasło automatycznie one przestaje działać. I wtedy hacker żeby lognąć się na twoje konto musiałby ukraść Ci telefon. Tak myślałem, że również mogliby na e-mail ale e-mail można tak samo ukraść na konto w tibii...A myśle, że dla takiej firmy jak cipsoft to niebył by problem ;p.
Co o tym sądzicie?

Sharuzael
20-06-2007, 20:06
Nawet dobry pomysł ale znając cipy to na początku to było by płatne tak jak rec key

Teh_pkay
20-06-2007, 20:06
pomysl gorszy niz do dupy :/

po 1. nie kazdy ma komorke.
po 2. czasami trzeba sie szybko zalogowac.
po 3. co jesli chcemy dac reloga? bedzie pisac ze haslo nieprawidlowe i trzeba bedzie czekac na smsa.

oli_powrot
20-06-2007, 20:13
Jeżeli system nie jest przeciążony to sms dochodzi w ciągu 5 sekund. A jeżeli było by dla pacc a na 100% by tak było to dobrze. Nie każdy ma komórke. Co z tego. Ci, którzy nie mają komórek to ich hasła byłyby stałe. To jest dobre zabezpieczenie według mnie ;p

Uther92
20-06-2007, 20:16
Ten pomysł jest nie do zrealizowania, ale np informowanie sms'em o zalogowaniu wraz z ip z którego nasępiło byłoby ciekawe :P

Segalczuk
20-06-2007, 20:18
W 2007 roku nieznam osoby co by nie miala komorki...
Pomysl mi sie podoba.
Napisz petycje do Cip'softu <ale najpierw tu zrob ankiete;p>

Szekelebongo
20-06-2007, 20:34
Mnie zastanawia jakie koszty poniosłaby firma. W końcu taki system musi działać 24h i powinien być stale konserwowany, bo co by było gdyby przestał działać. Ponadto zapewne zwykły gracz FACC nie mógłby z tego skorzystać gdyż firmie musi się zwracać.
Co do samego pomysłu to zabezpieczenie rodem z banków - chyba jedno z lepszych rozwiązań.

oli_powrot
20-06-2007, 20:40
Dlatego kody wysyłane na telefon były by tylko dla posiadaczy premmium account. :) Kiedyś w końcu trzeba będzie kupić tego paca co nie? xD

Evil-Mateo
20-06-2007, 20:43
W 2007 roku nieznam osoby co by nie miala komorki...
Pomysl mi sie podoba.
Napisz petycje do Cip'softu <ale najpierw tu zrob ankiete;p>
Ja nie mam komórki i nie będę mieć strata pieniędzy :p

oli_powrot
20-06-2007, 20:45
Ja nie mam komórki i nie będę mieć strata pieniędzy :p

Według mnie komórka jest teraz niezbędna w moim życiu... Ale zawsze jak kto woli :)

Segalczuk
20-06-2007, 20:50
Są darmowe bramki sms ... slyszałes kiedys ^^? gdyby cipsoft utworzyl takie cos... .

Dronezz
20-06-2007, 21:04
pomysl dobry ale ja wymyslilem cos takiego :

wiadomo ze wiekszosc hakerow czeka az postac sie wyloguje po czym spokojnie oprozniaja chara, ale sa tez tacy co bezczelnie loguja sie na postac podczas gdy owner nia gra, oczywiscie po wczesnijeszej zmianie hasla.
Mysle ze na ten 2 sposob dobre by bylo cos takiego ze powiedzmy w klincie tibia jest taka nowa opcja ze gdy haker sie lognie kiedy my wlasnie gramy to szybko wchodzimy w te "opcje", podajemy numer konta i jakis "key" ktroego wygenerowlismy wczesniej na tibia.com (cos jak r.key) z tym ze gdy to juz zrobimy wszystkie postacie na koncie zostaja UNIERUCHOMIONE... co w efekcie daje nam czas na zmiane hasla a haxiorek moze se wciskac co chce a i tak mu to nic nieda bo bedzie stal w miejscu P Kumacie??

powiedzcie co o moim pomsle sadzicie P

I moze macie jeszcze jakies pomysly na 1 wariant jaki przedstawilem

to moj pomysl

Ja wszyscy wiemy w tibi ostatnimi czasy ma miejsce wiele hackow i to zjawisko nasila sie. Gdy ktos hacknie inna postac czesto tylko wysyla itemy i zostawia chara. Gorsi i bardziej perfidni hackerzy rookuja postacie. Moim pomyslem jest przeciwdzialanie hakeroma mianowicie HASLO DO SKRZYNKI DP. Haker wlamuje sie na postac i chce wyslac wszystkie rzeczy z depo na swoja postac i... przeszkadza mu w tym haslo. Co o tym myslicie ?takie haslo moznaby bylo zmienic i w przypadku zapomniania byloby wyslylane na e-mail. Prosze o wasze opinie.

a to pomysl goscia ktroy mnie zmusil do napisania mojego textu ^ :P

co sadzicie ?:P

oli_powrot
20-06-2007, 21:09
Zobaczcie. Połączyć te 2 rzeczy razem to może nawet wyjść że nie da sie włamać na konto innego gracza xD. Nawet jak hacker dostanie sie na konto to zawsze przed wylogowaniem można wszystko włożyć do DP i finito. Jedyne co możesz stracić do LVL i skille. Pomyślcie...

Segalczuk
20-06-2007, 21:10
@2up
1 pomysł huyowy , nie będę sie rozpisywał ale ma dużo wad.
2 już lepszy ale , napisz temat na tibia.com ponieważ tutaj za dużo nie zdziałasz ... .

Goku_Sayian
20-06-2007, 21:18
Według mnie komórka jest teraz niezbędna w moim życiu... Ale zawsze jak kto woli :)
dokladnie, dla wiekszosci osob komorke jest niezbednikiem, gdyby mieli sie spakowac w 5 minut pierwsza rzecza ktora by wzieli bylaby komorka :) ale nie wszyscy maja takie potrzeby, jak siedza nonstop przy kompie to po co komora? :D

Piotrek Marycha
20-06-2007, 22:07
Jeżeli system nie jest przeciążony to sms dochodzi w ciągu 5 sekund. A jeżeli było by dla pacc a na 100% by tak było to dobrze. Nie każdy ma komórke. Co z tego. Ci, którzy nie mają komórek to ich hasła byłyby stałe. To jest dobre zabezpieczenie według mnie ;p
a qutwa jak ma nie byc przeciazony jak oni maja prawie 24h/dobe ponad 50 tys ludzi online? ty sie zastanow ile to kosztuje i jakie z tym problemy by byly

Jedyne co możesz stracić do LVL i skille.
no faktycznie, co to za roznica, 50 lvli w ta czy tamtą...
Pomyślcie...
bo tobie sie nie chce?

CzesioMS
20-06-2007, 22:25
Gdybyś za każdym razem musiał podawać nr telefonu i mógłby to być obojętny nr. różny nie tylko jeden noto i tak to samo hacker poznaje Account, i wpisuje swój telefon, a po za tym posłuchaj 4,5roku temu gdy zaczynałem grać ludzie nie wiedzieli co to hacki, przynajmniej mnie się tak zdaje? A teraz? co 10-ty link na tym forum to owntibia, ..., ..., (...,) Oni wymyślą na wszystko sposób nie myśl że CipSoft jest nie wiadomo ile razy mądrzejszy od nich.

oli_powrot
20-06-2007, 22:32
a qutwa jak ma nie byc przeciazony jak oni maja prawie 24h/dobe ponad 50 tys ludzi online? ty sie zastanow ile to kosztuje i jakie z tym problemy by byly

omg to już nie nasza sprawa...My tylko sugerujemy a nie obliczamy koszty utrzymania serverów. Mówisz jakbyś wszystko wiedział to powiedz ile kosztuje i jakie sa problemy?

no faktycznie, co to za roznica, 50 lvli w ta czy tamtą...

Lepjej stracic eq i lvl czy sam lvl? -.- widzisz różnice czy mam Ci narysować?

bo tobie sie nie chce?

Masz downa i lepjej nie wypowiadaj sie na tym forum bo twoje wypowiedzi można porównać do 12-latka a nie wiadomo czy nim akurat jesteś.