Pokaż pełną wersje : Polska...
Witam wszystkich, nie wiem co zmusiło mnie, do napisania tego tematu, wiem jedno, nie mam zamiaru bronić Kaczyńskich, ale chcę tępić niewiedzę oraz pragnienia być 'kul i dżezi' bo "koledzy nie lubią kaczek !111".
Chciałbym również dodać, że nie jestem po żadnej stronie "konfliktu" politycznego, nie lubię się w to mieszać...a także nie mam zamiaru nikogo bronić, ani obrażać
A więc, przejdźmy do rzeczy:
1. Polska polityka...
Jaka ona na prawdę jest? Czy demokracja jest zagrożona?
Otóż nie, demokracja nie jest zagrożona, jest to wymysł "Ex-komunistów" z SLD, ponieważ ludzie wreszcie przejrzeli na oczy i zagłosowali na kogoś innego w wyborach. A co do PO? PO chcę tylko przejąć władzę, dlatego dołącza się do każdego, kto jest przeciwko PiSowi...
Lecz jaka jest polityka...?
Co prawda, to prawda, inne kraje na arenie międzynarodowej śmieją się z Anny Fotygi... lecz nie z całego kraju, a to jest duuuża różnica. Wielu mówi, że ostatni strajk pielęgniarek to też 'zagonka' polityczna, ja też tak sądze, czemu?
Ponieważ Pan Premier chciał rozmowy, lecz co zrobili przywódcy Narodowego Związku Lekarzy... - odmówili. Nagle całe SLD zaczęło się bulwersować, czemu Premier nie daje podwyżek... a co oni zrobili za ich rządów...? Za przeproszeniem... gówno...
P.S Po ostatniej mojej wypowiedzi dostałem w sumie chyba 3 notki od użytkownika "slawekmag" typu "TaAK KACZKI SA DE BEST!! KOCHAM KACZKI !!! HAHA JESTES TEPY JAK BUT. BIJ SIE ZA KACZKI I ZA RYDZYKA !!!! HAHAHA"... nie jest to dokładne odwzorowanie tego, co było w notce, lecz tylko przybliżenie.
2. Polska Służba Zdrowia
Rzeczywiście, jej stan jest fatalny, trzeba wielu lat i wielu rządów aby naprawić błędy, które popełniło SLD, nie mam zamiaru ich tutaj oczerniać, lecz taka jest prawda... Lecz teraz SLD gra "Super 'hirosuw'" pomagając wszystkim lekarzom, pielęgniarkom... <ironia>Ja wiem, że człowiek może się zmienić, ale, że aż tak...<ironia>
3. Polska oświata
Mundurki - rzecz prawidłowa, w wielu gimnazjach na prawdę coś powinno się ruszyć, zmienić, bo to, co tam się dzieje, to <ironia>nawet Super Wizjer nie opisze...<ironia>.
Minister Giertych? Co wam zrobił, czemu go tak nienawidzicie? Zabił waszych rodziców naleśnikami? Nie... on chcę tyko tępić głupotę głównie wśród gimnazjalistów i to oni mówią "JE*** GIERTYCHA!! CH** MU W DU**!!!" A tak na prawdę on chcę tylko tępić ich głupotę.
Wiem, że jeden człowiek niczego nie zmieni, ale on próbuje i za to go cenie, nie za "politykę, jaką uprawia", lecz za to, że próbuje zmienić polską młodzież i nie zraża się tym, co mówią inni.
4. Polska młodzież
Jest to chyba najtrudniejsze zagadnienie w tym temacie...
Ponieważ polska młodzież próbuje upodabniać się do różnych sub-kultur takich jak Emo (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Emo_%28ludzie%29) oraz pokemonów (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Pokemon_%28osoba%29)
Tak na prawdę to właśnie polska młodzież zjeżdża z Kaczyńskich bo "to jest teraz trendi i modne, a jak to zrobię to będę kul i dżezi, każdy mnie będzie lubić"
To już koniec. przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem mymi słowami, wiem, że 1 osoba nie zmieni całej społeczności, ale ja chcę wam to tylko przekazać, może kilku zrozumie o co chodzi, większość na pewno nie...
Tak jest.
Zgadzam sie w 90%. ;]
Chcialbym jednak zauwazyc, ze Kaczynscy praktycznie nic nie zrobili z bezrobociem... oraz to ze lustracja jest tak przeciagana. (zal) ;/
Co do Giertycha mozna powiedziec, ze sie stara jak moze by wyksztalcic "lepsze" pokolenie. Tak naprawde nie wie co powinien zrobic dlatego wysuwa pomysly zdziczalemu spoleczenstwu, ktory sie buntuje. (omg)
Teraz troszeczke o mlodziezy... Co ja o niej sadze?
Rozpieszczona szara masa, ktora mysli ze wszystko jej wolno. ;/
Myli swiat realny z swiatem fantazji.
Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki (jakies 20-30%?).
To tyle na ten temat. ;]
Hellraiser
23-06-2007, 12:37
Niby prawda, trochę nie, niby prawda, trochę nie, coś tam z sensem napisałeś, ale u nas już tak jest, że to będzie druga Albania obojętnie kto będzie rządził czy Beenhakker, czy Kaczyński, czy może Lech Roch Pawlak.
Co do giertycha, może i chce zmienić polską młodzież, ale zakazać najważniejszych i świetnych lektur to absurd -.- Wiem, że większość ma to w dupie, bo 80% polskiej młodzieży nie lubi czytać, ale książki tego na D.... (nie pamiętam nazwiska) mają głównie treści religijne, są nudne etc. Mundurki też wiele nie zmienią, w moim byłym gimnazjum będą to po prostu koszulki i polary, a nie jakieś oficjalne stroje, więc za dużo to nie zmienia.
Vanhelsen
23-06-2007, 13:10
Co do protestów, wszyscy domagają się podwyżek, ale niech zauważą, że budżet państwa jest ograniczony! Kasę trzeba z jakiegoś miejsca brać, np podatków, składek zdrowotnych itp itd w tej sprawie przydała by się u nas ogromna reforma i przed tą reformą niech lekarze nie strajkują bo i tak pewnie kasy nie będzie, chyba, że rząd im wydrukuje z mennicy ale wtedy złotóweczka pójdzie w dół i będzie gów... warta... Wypowiadam się tylko o tym, bo irytuje mnie to jak cholera.... Czemu jak ażdy polityk dorwie się do kasy to już nie ma zamiaru realizować wyborczych projektów typu "tanie państwo" tylko zastanawia się w jakim kolorze kupić sobie najnowszą beemkę...
Tak sobie czytam i odnosze wrażenie że żyję w zupełnie innym kraju, pod zupełnie innymi rządami, tylko zbieżność nazwisk jest przypadkowa. A jednak nie, a dlaczego?
Otóż nie, demokracja nie jest zagrożona, jest to wymysł "Ex-komunistów" z SLD, ponieważ ludzie wreszcie przejrzeli na oczy i zagłosowali na kogoś innego w wyborach. A co do PO? PO chcę tylko przejąć władzę, dlatego dołącza się do każdego, kto jest przeciwko PiSowi...
Tak samo jak każdy niepokój społeczny można zwalić na czerwonych którzy ponoć tylko nazwę partii zmienili. Twierdzisz że demokracja nie jest zagrożona? Jak to nie? Pozwolę sobie przypomnieć akcję pod tytułem lustracja. Wg. pierwotnej wersjii tejże ustawy IPN uzyskał moc sądowniczą, choć nie powinien takowej posiadać, jako instytucja czysto historyczna, a nie sądowa. Ale to bardzo wygodne, bo sądy ciężko sobie podporządkować, a w IPN'ie wystarczy zatrudnić kilkuset lojalnych prokuratorów, co też zresztą zrobiono. Naszczęście nie zgodził się na Trybunał Konstytucyjny. A co ja słyszę z ust Jacka Kurskiego (PiS)? Że TK w "sposób celowy i perfidny" sabotażuje świetną ustawę, której nie ma się co czepiać. Pan premier już mówił o "przejęciu" trybunału, chce nową lustracje wprowadzić jako tkz. "ustawę kostytucyjną", choć wszyscy prawnicy są zgodni: nie ma takiej możliwości.
Lustracja jest tylko jednym z przykładów zamachu na demokracje. Daje rządowi możliwość eliminacji z polityki osób niewygodnych z pomocą teczek.
Ponieważ Pan Premier chciał rozmowy, lecz co zrobili przywódcy Narodowego Związku Lekarzy...
Tak, pan premier bardzo chciał rozmowy, po czym wczoraj ogłasza że podwyżki są jednoznaczne z podniesiem podatków...przecież to najzwyklejsze w świecie szczucie społeczeństwa! Twierdzi że nie ma to środków...to niech wycofa wojska z Iraku i Afganistanu, zobaczy ile nagle pieniędzy się znajdzie.
Lecz teraz SLD gra "Super 'hirosuw'" pomagając wszystkim lekarzom, pielęgniarkom... Zacytuj mi tu proszę choć jedną wypowiedź działacza SLD, który twierdzi że za rządów SLD zrobiono więcej. Ponadto pragnę zwrócić uwagę, że obecna kadra SLD jest zupełnie inna niż ta, która stanowiła rząd Leszka Millera.
Mundurki - rzecz prawidłowa, w wielu gimnazjach na prawdę coś powinno się ruszyć, zmienić, bo to, co tam się dzieje, to <ironia>nawet Super Wizjer nie opisze...<ironia>.
Tak, kolejny genialny pomysł. Najlepiej żeby były moro z naszywkami wszechpolaków.
Mundurki to kretyństwo. Mają ponoć służyć zatarciu różnic finansowych pomiędzy bogatymi a biednymi uczniami. A ktoś pomyślał że taki mundurek musi ok. 100zł kosztować, co dla rodziny wielodzietnej stanowi poważny problem?
A tak na prawdę on chcę tylko tępić ich głupotę.
Ostatni rok spędziłęś na księżycu? Giertych nie tępi głupoty, wręcz ją propaguje. Pod postacią homofobii, fanatyzmu religijnego. Stawia na religię w szkołach. Może nawet wprowadzi ją na maturę. A co zrobić mam, np. ja, który na religię nie chodzę od dwóch lat? W jego wizji szkolnictwa zawsze będę gorszy od "katolików", bo nie chodzę do kościoła.
Ponieważ polska młodzież próbuje upodabniać się do różnych sub-kultur takich jak Emo oraz pokemonów
Jak każda młodzież w każdym kraju. To nic nowego. Młodzież zawsze idzie za trendami. Możemy to pochwalać bądź nie, ale ja tam osobiście wole spotkać na ulicy Emo lub pokemona, niż dresiarza z nożem w ręku.
Reasumując:
Weź ty dziecko poczytaj jakąkolwiek publicystykę, a nie tylko TV i onet. Polecam Jacka Żakowskiego.
Gangrel, to z mundurkami, to chyba wynika z Twojej niewiedzy, dlaczego?
Ponieważ rząd dofinansuje rodziny ubogie oraz wielodzietne w sprawie mundurków, a o tym jak będą wyglądały zadecyduje dyrekcja szkoły :)
1. Owszem, ja w swoim WOLNYM kraju czuję się coraz bardziej ograniczany co z tym się wiąże demokracja chyba jednak zaczyna być zagrożona. Władza robi co chce i nie pyta o zdanie tych, o których "dobro" ma dbać.
Co do rządów lewicy. Może i za wiele nie zrobili, ale przynajmniej w puch wszystkiego nie rozpieprzali. ; ]
2. Służba zdrowia, ta... Jest w stanie opłakanym i tu ciężko cokolwiek zrobić jak i oczerniać o to kogokolwiek bo każdy rząd miał tu swój udział. ; ]
3. Oświata, ach mój ulubiony temat... ^^
Mundurki - po cóż Ci te mundurki? Myślisz, że zlikwidują problem "ty jesteś głupi bo biedniejszy, a ja elo i fajniejszy"? Mylisz się. ; ) Ta kwestia była już poruszana tyle raz, że myślę iż już nie ma sensu tłumaczyć tego po raz kolejny. ; )
Giertych - nie lubimy go bo ma idiotyczne pomysły. Stara się coś zrobić, rzeczywiście. Ale do cholery nic na siłę byleby pokazywać, że coś się robi. Wiele jego decyzji i pomysłów (zdecydowana większość) są po prostu idiotyczne. Tak jak mundurki, wycofywanie pewnych lektur, komórki w szkołach i ta jego akcja "no tollerance" czy jakoś tak. ; )
on chcę tyko tępić głupotę
on chcę tylko tępić ich głupotę.
"A na wiosnę wyjdziemy z planami budowy dróg, powtarzam, na wiosnę z planami dróg, jeszcze raz powtarzam, na wiosnę wyjdziemy z planami dróg" (Krzysio Kononowicz)
Ta, to dobrze, że chce. ; )
4. Jestem polską młodzieżą i do żadnych z tych dwóch subkultur nie próbuję się upodobnić. Nie krytykuję również obecnego rządu bo to jest trendi tylko dlatego, że nie podoba mi się jego działanie. Za poprzednich rządów to przynajmniej była zima, o. ; \
W jakim ty świecie żyjesz?
Zgadzam się tutaj z Gangrelem w całej rozciągłości. Od siebie dodam, że większość ludzi, która "przejrzała na oczy i zagłosowała na PiS", to moherowe berety, które podążają za głosem swego przywódcy Tadzia R.
Co prawda, to prawda, inne kraje na arenie międzynarodowej śmieją się z Anny Fotygi... lecz nie z całego kraju, a to jest duuuża różnica.
Z własnego doświadczenia mogę ci powiedzieć, że w Izraelu śmieją się nie tylko z Fotygi, lecz z większej części naszego rządu.
Ponieważ Pan Premier chciał rozmowy, lecz co zrobili przywódcy Narodowego Związku Lekarzy... - odmówili. Nagle całe SLD zaczęło się bulwersować, czemu Premier nie daje podwyżek... a co oni zrobili za ich rządów...? Za przeproszeniem... gówno...
Tylko po co lekarze mają z nimi gadać, jeśli oni z góry zapowiedzieli, że żadnych podwyżek nie będzie?
Minister Giertych? Co wam zrobił, czemu go tak nienawidzicie? Zabił waszych rodziców naleśnikami? Nie... on chcę tyko tępić głupotę głównie wśród gimnazjalistów i to oni mówią "JE*** GIERTYCHA!! CH** MU W DU**!!!" A tak na prawdę on chcę tylko tępić ich głupotę.
Co mi zrobił? Bezpośrednio nic. Po prostu nie rozumiem jak tak ciemny człowiek może być ministrem edukacji. I nie, nie tępi on głupoty. On po prostu stara się ją zastąpić ciemnotą.
Ponieważ polska młodzież próbuje upodabniać się do różnych sub-kultur takich jak Emo UWAGA oraz pokemonów UWAGA
Tak jak napisał Gangrel, to normalne w tym wieku. Młodzież musi się z czymś utożsamiać.
Szczerze?
Po 1 nie lubię "patriotycznych" tematów.
Po 2 nie interesuje mnie to.
Po 3 nie będę nosił mundurków.
Szczerze?
Po 1 nie lubię "patriotycznych" tematów.
Po 2 nie interesuje mnie to.
Po 3 nie będę nosił mundurków.
Po 1. To nie jest "patriotyczny" temat.
Po 2. Więc czemu tu piszesz?
Po 3. Myślisz, że to kogoś tu obchodzi?
Qczeneta
23-06-2007, 13:57
Jak Najbardziej popieram. Nic dodać, nic ująć (może głupie kolorki :D)
Rzeczywiście, jej stan jest fatalny, trzeba wielu lat i wielu rządów aby naprawić błędy, które popełniło SLD, nie mam zamiaru ich tutaj oczerniać, lecz taka jest prawda...
Prosze, powiedz jakie.
Zamysł miałes ale nie trafiłes w sedno ani o milimetr...
Wypowiem się na temat służby zdrowia poniewaz oboje moich rodziców w niej pracują. W szpitalu za takie warunki jakie tam są, za robote jaką odwalają kobiety te dostają marne grosze. A pytanie kto pilnuje zdrowia pacjenta, kto podchodzi do reanimacji wraz z ratownikiem, I KTO UŻERA SIE Z TYMI NIEWDZIECZNYMI PACJENTAMI KTORZY MYSLA, ZE PIELEGNIARKA TO ICH SłUGUS. Za taką kase to naprawde to jest smiech. Przezywajac potem w domu reanimacje, zgony i rozne "trudne" wypadki.
A co do lekarzy w szpitalach:
liceum + studia medyczne + specjalizacja [ew. + lekarz drugiego stopnia] to około 11/12 lat wycięte z życia. I potem przychodzisz do szpitala i zarabiasz 1500 złotych, harując jak wół z dyzurami po kilkanascie miesiecznie zarabiasz 2500 złotych, za zjebane czasy studenckie i za spanie po 4 godziny dziennie przez kilka lat. pfff... shit happens
Anelka to tajny agent polskiego rządku, który ma na celu wyprać nasze mózgi.
Maldinii
23-06-2007, 15:13
Ktoś napisał ze dla biednych rodzin rząd dołoży pieniądze na mundurki!
Przecież to jest kłamstwo grubymi nićmi szyte.
Se wyobrażam jak każdej rodzinie dają po 1k. A takich rodzin jest dużo....
Hahaha. Rząd da pieniądze 8o8o8o8o8o8o8o
Masz racje z tym emo hahaha
Nie raz sie widzi na fotoblogach albo opisach jakie ich zycie jest "kurowskie"
Pozdro braniewo :PP
OnlyShadow
23-06-2007, 15:21
P.S Po ostatniej mojej wypowiedzi dostałem w sumie chyba 3 notki od użytkownika "slawekmag" typu "TaAK KACZKI SA DE BEST!! KOCHAM KACZKI !!! HAHA JESTES TEPY JAK BUT. BIJ SIE ZA KACZKI I ZA RYDZYKA !!!! HAHAHA"... nie jest to dokładne odwzorowanie tego, co było w notce, lecz tylko przybliżenie.
Argh, nie zaczynaj znowu wojny. Chyba wypadałoby dodać, że to ty zacząłeś od nieuzasadnionych wyzwisk i obelg (tylko po to, żeby popisać się przed innymi, jaki ty jesteś "EL0"). Ja tylko napisałem co myślę, ty zacząłeś mnie wyzywać, ja popełniłem błąd, że na to odpowiedziałem...
Teraz troszeczke o mlodziezy... Co ja o niej sadze?
Rozpieszczona szara masa, ktora mysli ze wszystko jej wolno. ;/
Myli swiat realny z swiatem fantazji.
Oczywiscie zdarzaja sie wyjatki (jakies 20-30%?).
A nie 2-3%? ;)
Omg! Człowieku wiesz co to ironia? Jak nie to nie mam o czym z tobą rozmawiać na jakikolwiek inny temat.
Po 1. To nie jest "patriotyczny" temat.
Po 2. Więc czemu tu piszesz?
Po 3. Myślisz, że to kogoś tu obchodzi?
1. A niby jaki? Motoryzacyjny? Btw. tam było w cudzysłowie słowo "patriotyczny".
2. Bo nie mam gdzie indziej.
3. Sam zaczynasz pisać o mundurka, to był tylko mój pogląd (ukryty podtekst).
To już koniec. przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem mymi słowami, wiem, że 1 osoba nie zmieni całej społeczności, ale ja chcę wam to tylko przekazać, może kilku zrozumie o co chodzi, większość na pewno nie...
Jasne k**wa - napiszę swoje zdanie nie podając żadnych agumentów - na większość forumowiczów połóżę lachę, bo i tak nie zrozumieją mojej dojrzałej myśli, a rzetlenym dyskutantom w ogóle nie odpowiem. (Bo jeszcze ktoś pomyśli, że mogę się mylić)
Gdyby ktoś miał dłuższą chwilę i chęć zasypałby cię masą argumentów porównywalnych do tych Gangrela - tylko po, co. Ty zmaiast dyskutować wolisz kogoś obrazić (vide "prawie" jak cytaty z OnlyShadowa).
Co do mundurków, dofinansowanie jest tylko wtedy, gdy na członka rodziny przypada mniej niz 351zl. Przykładowo matka samotnie wychowująca dzieci zarabia 700zl, ojciec placi 400, razem 1100zl, taka rodzina nie dostanie dofinansowania, pomijając fakt, ze oboje z dzieci chodzą do gimnazjum, mundurków muszą być 2 pary, a jak nie 2 pary, to jeden mundurek trzeba prać co 2-3dni..ehh...
Walekifa
23-06-2007, 16:25
Co do mundurków, dofinansowanie jest tylko wtedy, gdy na członka rodziny przypada mniej niz 351zl. Przykładowo matka samotnie wychowująca dzieci zarabia 700zl, ojciec placi 400, razem 1100zl, taka rodzina nie dostanie dofinansowania, pomijając fakt, ze oboje z dzieci chodzą do gimnazjum, mundurków muszą być 2 pary, a jak nie 2 pary, to jeden mundurek trzeba prać co 2-3dni..ehh...
U nas obowiązuje tylko 1 mundurek.. 60 zł.
@edit down
U nas tez 1, ale co gdy cos sie z nim "stanie" gdy się upaskudzi, albo zwyczajnie przyjde spocony ze szkoly, a tak zazwyczaj jest codziennie, mundurek trzeba bedzie prac, a kazdy chyba wie, jak jest kiepski material to przy praniu (zakładając ze będę prał swój mundurek co 2-3dni) sie rozleci.
Inna rzecz to taka, ze w okresie dojrzewania, szybko się rośnie zwłaszcza chłopcy, przeciętna rodzina w ciągu samego okresu gimnazjalnego, będzie musiała kupić z 3-4 takie mundurki ,co za tym idzie?-nie potrzebne wydatki.
Thero, shadow, rozśmieszacie mnie, ja wolę się wyzywać niż przeprowadzić dyskusję? Już dzisiaj rozmawiałem z Gangrelem na GG i powiedziałem mu, że wolę dyskutować z człowiekiem, który zna się na sprawie i umie swoje wypowiedzi poprzeć argumentami, niż użerać się z chołotą... slawek, jakimi slowami Cię wyzywalem? Po napisaniu przez Ciebie dla mnie notki odpisałem w Twojej notce "Ehh, głupie dziecko, wychowane na tym, że kaczki są 'bleee'"
Coś jeszcze?
1. zagrozenie demokracji to czysty slogan propagandowy... ktos tam wspominal o lustracji jako srodku walki politycznej z niechcianymi osobowosciami... i dobrze, jezeli ktos wspolpracowal, donosil itd to jakim prawem ma teraz zajmowac wysokie, dobrzeplatne stanowisko? problem pojawia sie tylko taki ze moze dochodzic do naduzyc polegajacych na tym ze ktos byl tylko do wspolpracy namawiany ale niczego nie zrobil. ale jezeli takich sytuacji nie bedzie zbyt wiele, a te ktore sie pojawia to zwykle pomylki to popieram lustracje w 100%.
2. jak slysze obroncow "biednych lekarzy i pielegniarek" to zbiera mi sie na wymioty... o poziomie polskich lekarzy wole sie nawet nie wypowiadac, w 90% siedza nic nie robia i biora za to gruba kase. pielegniarki? w wiekszosci zwykle osoby ze srednim wyksztalceniem. nieuprzejme, o*******ajace sie do granic mozliwosci i czekajace tylko na "drobny dobrowolny prezent". mam czlonka rodziny w szpitalu, 80 lat, ma problemy z poruszaniem sie. jakie sa w owym szpitalu obowiazki pielegniarki wzgledem tego pacjenta? przyniesc termometr, pobrac krew, dac zastrzyk. reszta musi zajmowac sie rodzina. i za co ona chce dostac podwyzke? za nicnierobienie? ja mam srednie wyksztalcenie, nic nie robie i nie dostaje za to pieniedzy, a ona ma srednie wyksztalcenie, nic nie robi i dostale ~1,500.
sprywatyzowac w 100% sluzbe zdrowia to od razu przestanie im sie w dupach przewracac, konkurencja zrobi swoje.
3. imho chyba jedynym rozwiazaniem dla polskiej oswiaty jest zniesienie obowiazku szkolnego po 6klasowej podstawowce. nauczyc debili pisac, czytac, dodawac i odejmowac a pozniej niech robia co chca. jezeli ktos nie chce sie uczyc to i tak tego nie robi a pelno jest idiotow ktorzy chodza bo musza, nie wyrzuca ich to sobie chodza pow*****ac innych. zniesiony obowiazek- mozliwosc calkowitego usuniecia ze szkoly. i poziom edukacji w gimnazjach podniesie sie dosc znacznie. w szkolach srednich sytuacja nie jest az tak zla wiec o nich sie wypowiadal nie bede.
a giertych niech sobie jest, jak na razie prawie zaden z jego kretynskich pomyslow nie przeszedl i tak
punkt 4 pomine
Shadow, thor, przeczytajcie:
Oto "wymiana" notek między mną, a sławkiem:
slawekmag
Kaczory zrobiły dużo dla polski? Ach, kocham kaczory! Jacy są boscy! I ten ich wzrost!
Głupie dziecko.
Ja
Imho? Sucks!
"Tusk byłbym lepszym prezydentem/ premierem od kaczora. Kaczory tylko kwaczą i nic nie robią. Trudno już słuchać tego kwakania. Kaczka nie powinna zajmować się polityką"
Jedna z jego wypowiedzi, resztę pozostawie bez komentarza.
slawek
Naprawde upośledzone dziecko. Najpierw pisze mi negatywną notkę za to, że skrytykowałem kaczyńskich. Potem jeszcze jedna notka pomimo, że za swoją "sympatię" do kaczyńskich został niemalże zjedzony w pewnym topicu o reklamie PO.
Ja
Haha, dziecko się odwdzięczyło za notkę, jaką mu postawiłem za jego b. głupi post!
Rofl
Cytuj:
Kaczory zrobiły dużo dla polski? Ach, kocham kaczory! Jacy są boscy! I ten ich wzrost!
Cytuj:
Głupie dziecko.
Nie chciałbym kto tu jest "głupim" tudzież dzieckiem.
I komentarz Badzo
Twoja notka dla AnELKi:
Cytuj:
Naprawde upośledzone dziecko. Najpierw pisze mi negatywną notkę za to, że skrytykowałem kaczyńskich. Potem jeszcze jedna notka pomimo, że za swoją "sympatię" do kaczyńskich został niemalże zjedzony w pewnym topicu o reklamie PO.
Joł, ale z Ciebie ziomal. AnELKa potrafi przynajmniej wytrwac w swoich postanowieniach, a nie tak jak Ty zmieniac swoje zdanie co chwila bo inni tak mówią/robią.
PS."Kaczyńskich" pisze sie z duzej litery. Wnioskuje, ze napisanie tego z malej litery, mialo byc znakiem braku szacunku. Błąd. Kaczynscy, tak samo jak Giertych, czy Lepper, są osobami dorosłymi, a Tobie, jako dzieciakowi nie wolno tego braku szacunku okazywac. Nie mowie tu o szacunk za decyzje polityczne, czy cos jeszcze innego, ale chodzi o wiek. Bo ci politycy przezyli WIELE więcej lat niz Ty i wiedzą o wiele więcej niż Ty. Proste? Poza tym, kultura osobista nakazjue wlasnie tego.
Pozdro 666
I ze mną nie można prowadzić dyskusji bo wyzywam i to zawsze JA zaczynam wyzywanie? Żal mi was, chłopcy..
OnlyShadow
23-06-2007, 18:19
Thero, shadow, rozśmieszacie mnie, ja wolę się wyzywać niż przeprowadzić dyskusję? Już dzisiaj rozmawiałem z Gangrelem na GG i powiedziałem mu, że wolę dyskutować z człowiekiem, który zna się na sprawie i umie swoje wypowiedzi poprzeć argumentami, niż użerać się z chołotą... slawek, jakimi slowami Cię wyzywalem? Po napisaniu przez Ciebie dla mnie notki odpisałem w Twojej notce "Ehh, głupie dziecko, wychowane na tym, że kaczki są 'bleee'"
Coś jeszcze?
Znowu chcesz się pobesztać?
y zacząłeś mnie wyzywać, ja popełniłem błąd, że na to odpowiedziałem...
Drugi raz tego samego błędu nie popełnię.
@mundurki
Nie wyobrażam sobie, aby u nas w szkole jakiś mundurek przetrwał cały rok szkolny. Do tego mundurki powinny być w 100% refundowane, bo nie każdy może i nie każdy chce korzystać z takiego dofinansowania. Zresztą pieniądze, które rodzina dostanie na mundurek, niektórzy pewnie wydadzą na coś innego. A co do twierdzenie, że zmniejszy to ocenę bogactwa różnych osób, to jest to naprawdę głupie myślenie. Przecież i tak każdy zobaczy, jaką kto ma komórkę czy odtwarzacz MP4, itd, itd...
@up
No i po co to robisz? Wyciągasz sprawy sprzed paru miesięcy, aby od nowa zaczynać wyzwiska. W tym temacie to TY pierwszy o mnie wspomniałeś, wyśmiałeś, zaczynasz dawać notki, odgrzebywać stare wypowiedzi. Jeszcze tylko dodaj do tego wypowiedzi z tamtego tematu. I kto tu coś zaczyna? ;)
To nie jest temat do sprzeczek między nami.
Właśnie proboje ci to wbić do łba, ale tobie się chyba to podoba ;)
Mówiśz, że to ja zacząłem? Nie rozśmieszaj mnie... to właśnie Ty, tak, Ty! Napisałeś pierwszy notkę, która miała taką treść:
"Kaczory zrobiły dużo dla polski? Ach, kocham kaczory! Jacy są boscy! I ten ich wzrost!
Głupie dziecko."
Tłumaczyłem Ci już to, że to ty zacząłeś, ale nie, ciągle swoje 3 grosze musisz dorzucić
To nie jest temat do sprzeczek między nami.
co do mundurków-chyba kogoś poje*ało że będę nosił w 3 liceum mundurek-tak napewno z dużą chęcią. To jest dobry pomysł na podstawówki .
Co do samego Giertycha-miewa dobre pomysły(rzadko)ale takie jak np.mundurki czy te lektury to żalowe.
Kaczory najgorsze nie są-dobrze że chcą raz na zawsze skończyć z lustracją.
Cała władza wg mnie nie jest taka do bani jakby to mogło się wydawać.
Zagrożenie demokracji czy coś to fikcja,podwyżki dla lekarzy i pielęgniarek ?jakimi oni wozami się wożą...każdy by chciał więcej .
co do mundurków-chyba kogoś poje*ało że będę nosił w 3 liceum mundurek-tak napewno z dużą chęcią. To jest dobry pomysł na
myslenie nie boli. mundurki sa tylko w podst i gim
OnlyShadow
23-06-2007, 18:37
myslenie nie boli. mundurki sa tylko w podst i gim
Z tego co słyszałem, to w liceach również mogą (nie obowiązkowo) się pojawić, i w niektórych pewnie się pojawią. Jednak co do tego nie jestem pewien.
btw, Oxy chyba znalazł sobie padawana:
Lekcja 1 - Wywolywanie Flamewaru.
Wybierasz sobie ofiare w jakims popularnym temacie i przyczepiasz sie do niej o byle pierdole, tak dlugo, az zareaguje na Twoje zaczepki. Potem wszystko toczy sie juz samo, a Ty jedzac popcorn ogladasz swoje wspaniale dzielo.
Szybki'lols
23-06-2007, 18:38
Wielcy politycy.
@Gtyk
Ah, on donosił! A co wy sobie myślicie? Że dziś służby specjalne nie werbują w ten sposób cywili? Co to byłyby za służby gdyby nie werbowały agentów? A może komuś się wydaje że dziś do wszyscy agenci to zawodowcy? Marnie widzę przyszłość tego państwa bez służb wywiadowczych(wewnętrznych jak i zewnętrznych).
W zamyśle lustracja powstała by chronić MŁODĄ, RODZĄCĄ SIĘ demokracje w krajach postkomunistycznych. Naprawdę nie jestem w stanie sobie wyobrazić(pomijając kwestie moralne) cóż po 18 latach mogło by tejże demokracji grozić ze strony garstki kapusiów.
Co do Giertycha...piszesz żeby sobie był, bo i tak jego pomysły nie przechodzą. To po cholere my tyle podatków na diety poselskie płacimy, skoro taki pajac może sobie siedzieć na wygodnym stołku(chciałbym mieć taki w szkole), pierdząc w niego i co jakiś czas wysuwając jakiś głupi pomysł. Wedle tej myśli możemy otworzyć zakłady dla chorych umysłowo, mianować ich wszystkich ministrami i postawić nad nimi cenzora, który będzie ich głupie pomysły nie dopuszczać do realizacji. Ale będzie fajnie. Choć wątpie żeby byli zabawniejsi od obecnej ekipy rządzącej. Z chorych, bądź co bądź, śmiać się nie wypada, a jak ktoś jak nasz rząd robi z siebie raz za razem głupków totalnych, to nic poza śmiechem i czekaniem na wybory nam naprawde nie zostaje.
Mundurki są w podstawówkach i gimnazjach, a licea - tu to zależy od dyrekcji. Co do ujawniania teczek itd. Żaden kurde kraj na świecie nie jest tak popieprzony żeby ujawniać swoich agentów. Kurde! Tak się przecież nie robi, (każde państwo swoich agentów ma i ktoś to robić musiał więc nie ma co teraz na nich psów wieszać). I ta zabawa, że Jaruzelskiemu chcą stopień generalski zabierać bo stan wojenny wprowadził itp. Gdyby nie on dzisiaj po rosyjsku byśmy mówili... No ale cóż. Ta zabawa w anty-komunę (którą sami powoli nieświadomie wprowadzają) jest imho śmieszna.
Nie chciało mi się wszystkiego czytać, doszedłem za to do czegoś w*****ającego.
Lustracja jest tylko jednym z przykładów zamachu na demokracje. Daje rządowi możliwość eliminacji z polityki osób niewygodnych z pomocą teczek.
Może autorowi to obojętne, ale ja chce wiedzieć kto był komunistą, bo ich nienawidzę i nie chcę by rządzili Polską. Inna sprawa że ogromna banda debili w tym kraju ma gdzieś kto był sprzedawczykiem i dwie kadencję kwaśniewski z pzpr był prezydentem...
@up
A Jaruzelskiego powinni powiesić razem z całą tą sowiecką zgrają. I ciebie też za to że ich bronisz.
@Gtyk
Ah, on donosił! A co wy sobie myślicie? Że dziś służby specjalne nie werbują w ten sposób cywili? Co to byłyby za służby gdyby nie werbowały agentów? A może komuś się wydaje że dziś do wszyscy agenci to zawodowcy? Marnie widzę przyszłość tego państwa bez służb wywiadowczych(wewnętrznych jak i zewnętrznych).
W zamyśle lustracja powstała by chronić MŁODĄ, RODZĄCĄ SIĘ demokracje w krajach postkomunistycznych. Naprawdę nie jestem w stanie sobie wyobrazić(pomijając kwestie moralne) cóż po 18 latach mogło by tejże demokracji grozić ze strony garstki kapusiów.
nie chodzi o jakies zagrozenia z ich strony. chodzi o to zeby poniosl konsekwencje. dzialal przeciw OBECNEMU panstwu <wg PRLu to przeciez patriota byl> wiec w tym systemie ponosi za to odpowiedzialnosc. a nie zagraza mu. jezeli za kilka lat znowu nam sie jakis socjalizm albo jakas dyktatura trafi to agentow wspolczesnych sie osadzi. tak to juz dziala
Co do Giertycha...piszesz żeby sobie był, bo i tak jego pomysły nie przechodzą. To po cholere my tyle podatków na diety poselskie płacimy, skoro taki pajac może sobie siedzieć na wygodnym stołku(chciałbym mieć taki w szkole), pierdząc w niego i co jakiś czas wysuwając jakiś głupi pomysł. Wedle tej myśli możemy otworzyć zakłady dla chorych umysłowo, mianować ich wszystkich ministrami i postawić nad nimi cenzora, który będzie ich głupie pomysły nie dopuszczać do realizacji. Ale będzie fajnie. Choć wątpie żeby byli zabawniejsi od obecnej ekipy rządzącej. Z chorych, bądź co bądź, śmiać się nie wypada, a jak ktoś jak nasz rząd robi z siebie raz za razem głupków totalnych, to nic poza śmiechem i czekaniem na wybory nam naprawde nie zostaje.
ktos tych kretynow jednak wybral, a jezeli ich wybrali to oddali wladze w ich rece. no to teraz sa konsekwencje ze na stanowisku ministra edukacji mamy giertycha, ale czyja to jest wina? trzeba bylo go nie wybierac albo nie pozwolic go wybrac. teraz mozna sie tylko cieszyc ze jego pomysly nie przechodza... a skoro nie przechodza to co za roznica czy to giertych czy ktos inny. zadnej roznicy nie ma ;)
Nie bronię Giertycha bo sam go nie trawie ale chcę powiedzieć tyle że w większości to nie są jego pomysły on jest ministrem od spraw edukacji czyli przedstawicielem.
Lustracja się przeciąga? No nie wiem pamiętam jeszcze zanim "Kaczki" rządziły to prawie w ogóle nie słyszano o czymś takim w sumie to teraz dopiero zaczęło to wszystko wychodzić na zewnątrz.
Pomyślmy czy tak łatwo jest zmienić w półtora roku sytuację w Polsce? Z tego co ja widzę to kraj się szybciej rozwija niż za panowaniem poprzedniego prezydenta ale to jest już moja opinia ;)
PS: Już czuję jak zaraz na mnie najadą.
@lustracja
Śmieszne jest, że po tylu latach dopiero zaczynają prać brudy. PRL to były inne czasy, inny ustrój, inne wymagania wobec obywateli. Zresztą - ilu z tych zapisanych jako agenci faktycznie nimi było (bo, jak wiadomo, pracownicy tajnych służb byli nagradzani za werbowanie cywili), a ilu było agentami dobrowolnie? Nie można od biednego Kowalskiego wymagać, żeby dał sobie życie rujnować w imię wybujałych ideałów, które są de facto niewiele warte obecnie.
@up
Może dla ciebie są niewiele warte, dla mnie przeciwnie. Poza tym jeśli wykluczy się kogoś z życia publicznego (politycznego zwłaszcza) to życia mu się nie zrujnuje. Ale i tak powinna być moim zdaniem kara odebrania majątku i najniższa renta dla wszystkich czerwonych zbrodniarzy, co do których jest pewność (są świadkowie, lub byli członkami pzpr itd.).
@up
Może dla ciebie są niewiele warte, dla mnie przeciwnie. Poza tym jeśli wykluczy się kogoś z życia publicznego (politycznego zwłaszcza) to życia mu się nie zrujnuje. Ale i tak powinna być moim zdaniem kara odebrania majątku i najniższa renta dla wszystkich czerwonych zbrodniarzy, co do których jest pewność (są świadkowie, lub byli członkami pzpr itd.).
Czy ty wiesz o czym piszesz? Czerwoni zbrodniarze? Wiesz ilu ludzi wstępowało do PZPR tylko po to, aby znaleźć porządną pracę? Za komuny jeśli nie należałeś do PZPR o dobrą pracę także było cholernie ciężko. I ludzie mają mieć odbierane renty za to, że chcieli godziwie żyć?
IMHO takie babranie się w syfie sprzed kilkunastu/kilkudziesięciu lat nie ma sensu. Państwo powinno patrzeć w przód i się rozwijać, a nie cały czas żyć w paranoicznym strachu przed tymi "czerwonymi zbrodniarzami", którzy sami poumierają za parę lat śmiercią naturalną.
Poza tym, w 3/4(jak nie więcej) przypadków nie będzie możliwe ustalenie czy ktoś współpracował czy nie ze 100% pewnością.
Ujawniać nazwiska polskich agentów to już w ogóle jest, nie przebierając w słowach, debilizm. Nie słyszałem, aby jakieś inne państwo spaliło całą swoją siatkę wywiadowczą w tak głupi sposób.
I ze mną nie można prowadzić dyskusji bo wyzywam i to zawsze JA zaczynam wyzywanie? Żal mi was, chłopcy..
Jestem Thero, nigdy inaczej. ;)
Nie solidaryzuję się w żadnym stopniu z OnlyShadowem.
Pisząc "żal mi ciebie" w moim odczuciu mnie obrażasz - to możesz potraktować jako przykład.
W przeciwieństwie do was wszystkich nie mam zielonego pojęcia o polityce, nie wiem jakie dokładnie czynniki mają wpływ na kondycję państwa. Nie wiem nawet dlaczego zabrano się za lustrację (może tylko z powodu własnych przekonań? Na prawdę nie wiem), kiedy jest już parę lat za późno żeby to nie śmieszyło. To, że w moim rządzie są przestępcy, nacjonaliści w ogóle mnie nie dziwi - przecież są tam tylko dlatego żeby ktoś inny trwał przy władzy. Na czele tego wszystkiego propaganda PiSu, te wszystkie zagrywki, zabawa w ładne słówka. Najpierw mnie to interesowało, ale teraz ma to głęboko w dupie. Nie mam jak walczyć przeciwko marnym populistom, którym w życiu zostało już tylko obrażać poglądy innych ludzi. Nawet nie czuję takiej potrzeby. Dlatego raczej już tu pisać nie będę.
Nie chciało mi się wszystkiego czytać, doszedłem za to do czegoś w*****ającego.
Może autorowi to obojętne, ale ja chce wiedzieć kto był komunistą, bo ich nienawidzę i nie chcę by rządzili Polską. Inna sprawa że ogromna banda debili w tym kraju ma gdzieś kto był sprzedawczykiem i dwie kadencję kwaśniewski z pzpr był prezydentem...
@up
A Jaruzelskiego powinni powiesić razem z całą tą sowiecką zgrają. I ciebie też za to że ich bronisz.
No Misiaczku. To przyjeżdżaj i bij mnie w pupkę bo jestem starym komuchem. : ] Powiedz, jakie normalne państwo ujawnia swoich TAJNYCH agentów? Każdy kraj je ma i jego obowiązkiem jest ich kryć, a nie sprzedawać. A Jaruzelskiemu powinni PRZYNAJMNIEJ na starość dać święty spokój. Wprowadził stan wojenny by nie doszło do rusyfikacji. W Polsce komunizmu jako takiego nigdy nie było, gdyby dał wkroczyć Rosjanom do Polski wtedy teraz rozmawiałbyś pa Ruski i dopiero miał prawdziwy komunizm. Raz, że uratował przed jego wpływami na zachód, a dwa uratował przed prawdziwym komunizmem samą Polskę. Widzę, że struktura działania państwa i strategia zimnych, politycznych posunięć jest Ci zupełnie obca.
spider-bialystok
23-06-2007, 23:59
Ostatni rok spędziłęś na księżycu? Giertych nie tępi głupoty, wręcz ją propaguje. Pod postacią homofobii, fanatyzmu religijnego. Stawia na religię w szkołach. Może nawet wprowadzi ją na maturę. A co zrobić mam, np. ja, który na religię nie chodzę od dwóch lat? W jego wizji szkolnictwa zawsze będę gorszy od "katolików", bo nie chodzę do kościoła.
Brak poparcia dla promowania homoseksualizmu nie jest wcale homofobia.
Religia na maturze bedzie przedmiotem dodatkowym. Skoro mozna zdawac wiedze o tancu, to czemu nie religie? Co masz zrobic? Pomyslmy... Moze poprostu zdawac mature z innego przedmiotu? ;) Tez nie chodze na religie, chociaz w Boga wierze, i w zadnym stopniu nie czuje sie dyskryminowany przez kogokolwiek z tego powodu.
to niech wycofa wojska z Iraku i Afganistanu, zobaczy ile nagle pieniedzy sie znajdzie
Wojska do Iraku i Afganistanu wbrew woli Polakow wyslal rzad SLD...
Obecnemu rzadowi daleko do idealu, ale na pewno rzadza lepiej niz SLD.
Co do Jaruzelskiego... Jego decyzja uratowala Polske przed interwencja Ukladu Warszawskiego. Natomiast gloryfikowany obecnie gen. Kuklinski powinien byc wg mnie zdegradowany za zdrade.
Powiedz, jakie normalne państwo ujawnia swoich TAJNYCH agentów?
Agenci komunistyczni nie są polskimi agentami. Służyli prl-owi.
Quezacoatl
24-06-2007, 00:39
W tej sprawie warto skomentować jedno, lustracja czy ujawnianie list agentów (byłych lub obecnych) to IMO czysty debilizm. Przez ludzi, którzy się o to w rządzie starają Polska jest tym czym jest na arenie międzynarodowej (tj. 'jednym wielkim chorym bagnem'). Czy nie sądzicie, że państwo winno nie prać swoich brudów publicznie? Każde normalne państwo załatwia takie rzeczy bez rozgłosu.
Co do stanu wojennego i szukaniu TW, to IMO lepiej aby szukali i sądzili zbrodniarzy wojennych i innych masowo mordujących "niebezpiecznych" polaków w tamtych czasach, a nie ludzi którzy z jakichś powodów zostali wpisani na jakąś listę. A nawet jeśli aktywnie szpiegowali, to co? Zarżnąć ich jak świnie? Albo do więzienia na całe życie? Tamten rozdział historii jest już zamknięty, tamte czasy były inne, tylko niektórzy nie chcą odpuścić i babrają się w tej przeszłości byleby komuś dopieprzyć. Czy w kraju naprawdę nie ma ważniejszych rzeczy do załatwienia czy ustalenia niż to kto kiedyś donosił a kto popierał komunę?
Dziwi mnie jak wielu ludzi (zwłaszcza starszych, bo oparte na przykładzie mojej babci) nie rozumie, że komunizm to ustrój tak samo jak demokracja. Czyli jak wprowadzimy republikę, lub jakiś inny nowy ustrój to wszystkich demokratów za jaja powiesić, co nie? Każdy ma prawo do własnych poglądów na temat tego jaki ustrój społeczny jest najlepszy, a co za tym idzie każdy staje się aktywnym politycznie lub patriotą gdy państwo przyjmuje 'jego' ustrój. Czy za to można karać czy winić? Zwyczajne politowanie mnie bierze gdy widzę te wszystkie słowa nienawiści "komuchy to", "komuchy tamto", "komuchy to ZUO!!!". Pejoratywne nacechowanie wszystkiego co wiąże się z komunizmem można w Polsce wytłumaczyć jedynie tym, że ustrój ten został nam narzucony siłą. Co nie zmienia faktu, że to nadal jest zwyczajny ustrój polityczny, to nie jest czyste zło. EX komuniści nie zaczną dokonywać zamachów samobójczych na ulicach, domagając się przywrócenia komuny.
W przeciwieństwie do was wszystkich nie mam zielonego pojęcia o polityce (...)
Ale żeś tu co po niektórych dowartościował. IMO każdy kto faktycznie zna się na polityce się w takich sprawach nie wypowiada. Wiadomo przecież jak ta dyskusja się skończy... "Ja wiem swoje, ty wiesz swoje a kompromisów się nie uznaje."
Lub jeżeli wpisać to bardziej w ramy tego forum: "post, ban za obrażanie, ban za spam, post, ban za flame, post, ban za wulgaryzmy..."
Ktoś tam jeszcze napisał, że czemu to starsi ludzie mówią "komuchy to" "komuchy tamto"... Ty nawet nie wiesz ile strachu oni przeżyli w tych czasach, ich bliskich wsadzano do więzień, torturowano, czasami nawet zabijano, ale oczywiście, co to ma być, phi... Taki jest Twój tok myślenia
Fakt, że komunizm w Polsce wyglądał tak, a nie inaczej jest tylko i wyłącznie zasługą państwa, które było zwierzchnikiem tego ustroju, jak i naszego państwa, a mowa tu o obecnej Rosji. Stąd moje zdanie "Nie lepiej byłoby sądzić zbrodniarzy wojennych itp?". Myli się tutaj pojęcia, ponieważ większość ludzi dokonujących masowych mordów polaków była blisko związana ze Związkiem Radzieckim, choć i niektórzy byli Polakami. Obecnie dość często widzi się Rosjanin = Komunista, a tak nie jest. Poglądy polityczne jak już mówiłem zależą głównie od człowieka, a nie od państwa w którym żyje.
Czyli jak wprowadzimy republikę, lub jakiś inny nowy ustrój to wszystkich demokratów za jaja powiesić, co nie?
Czy w Rzeczpospolitej (tak, to republika...) panuje inny ustrój niż demokracja...?
Co do rządów Kaczyńskich:
"Marsz, marsz Dąbrowski,
Z ziemi Włoskiej do Wolski..."
Pozdrawiam ;-)
Dan the Automator
24-06-2007, 01:28
A PRL to co?
Tak, w pełni legalna władza.
PRL = Polska Rzeczpospolita Ludowa, w 1952 - 1989 istniala na obecnych terenach III RP. Obywatele : ludnosc polska. Wiec dlaczego mowisz, ze to nie byli polscy agenci? Tym tokiem myslenia de facto mozna dojsc do stwierdzenia, ze nawet Polski nie bylo. Powiedz mi jedno - agent wywiadu o pogladach prawicowych jest agentem wywiadu, natomiast agent wywiadu o pogladach liberalnych/lewicowych juz nie?
A nawet jeśli aktywnie szpiegowali, to co? Zarżnąć ich jak świnie? Albo do więzienia na całe życie?
To, że teraz dostają Bóg-wie-jakie renty, w przeciwieństwie do tych, którzy walczyli o wolność tego kraju. Natomiast jeżeli aktywnie szpiegowali to robili to na szkodę dzisiejszego państwa polskiego.
Obywatele : ludnosc polska.
A teraz zastanów się, czy ta ludność polska, chciała w nim być? Bo coś mi się zdaje, że nie.
Ktoś tam jeszcze napisał, że czemu to starsi ludzie mówią "komuchy to" "komuchy tamto"... Ty nawet nie wiesz ile strachu oni przeżyli w tych czasach, ich bliskich wsadzano do więzień, torturowano, czasami nawet zabijano, ale oczywiście, co to ma być, phi... Taki jest Twój tok myślenia
a ty za to wiesz, lol.
A Jaruzelskiemu powinni PRZYNAJMNIEJ na starość dać święty spokój. Wprowadził stan wojenny by nie doszło do rusyfikacji. W Polsce komunizmu jako takiego nigdy nie było, gdyby dał wkroczyć Rosjanom do Polski wtedy teraz rozmawiałbyś pa Ruski i dopiero miał prawdziwy komunizm.
"Internowani zostali niemal wszyscy glowni dzialacze "solidarnosci", a takze ludzie zwiazani z opozycja - lacznie prawie 5 tys osob. Przerwany polaczenie telefoniczne, zamknieto przejscia graniczne, porty i lotniska, a wojsko zablowalo dojazd do miast. ... Na ulice wyjechaly czolgi i transportery opancerzone. Wprowadzono godzine milicyjna. Zamknieto szkoly i uniwersytety. W mediach wprowadzono cenzure, a zwiazki zawodowe zdelegalizowano. Reakcja na stan wojenny byly strajki okupacyjne. Na ulice wprowadzono oddzialy milicji uzbrojone w bron maszynowa. 16 grudnia w kopalni "wujek" w Katowicach jednostka specjalna zaczela strzelac do strajkujacych. W wyniku ostrzalu zginelo w sumie 9 robotnikow, a wielu zostalo rannych.
W niewyjasnionych okolicznosciach zginelo okolo stu antykomunistycznych dzilaczy..."
I to twoim zdaniem bylo patriotyczne? Nie rozsmieszaj mnie... Stan wojenny nie zostal wprowadzony z powodu rusyfikacji, ale przeciwko licznym zwiazkom zawodowym, ktore mogly doprowadzic do podupadku systemu komunistycznego w Polsce. Tak Rosja moglaby wyslac wojska, ale i tak nic by nie zyskali i bylby to gwozd do trumny komunizmu.
A po drugie po Rosyjsku bysmy nie rozmawiali poniewaz nadal istniala wowczas "Solidarnosc", ktora doprowadzilaby do rozpadu ZSRR. (no nie calkiem)
@edit
Tak czy siak Jazurelskiemu chodzilo tylko o komunizm...
Belizariusz
24-06-2007, 14:13
Wszyscy narzekają że to źle i tamto źle. Zamiast czytać te bezsensowne posty, chociarz czasami zdarzą się wyjątki ruszczie dupy i zmieńcie Polskę na lepszą. Najlepiej zacząc od samego siebie.
Oj weź się już nie pogrążaj. Przecież PRL to Polska Rzeczpospolita Ludowa, z resztą jasno Ci to już wytłumaczyli moi przedmówcy...
"Internowani zostali niemal wszyscy glowni dzialacze "solidarnosci", a takze ludzie zwiazani z opozycja - lacznie prawie 5 tys osob. Przerwany polaczenie telefoniczne, zamknieto przejscia graniczne, porty i lotniska, a wojsko zablowalo dojazd do miast. ... Na ulice wyjechaly czolgi i transportery opancerzone. Wprowadzono godzine milicyjna. Zamknieto szkoly i uniwersytety. W mediach wprowadzono cenzure, a zwiazki zawodowe zdelegalizowano. Reakcja na stan wojenny byly strajki okupacyjne. Na ulice wprowadzono oddzialy milicji uzbrojone w bron maszynowa. 16 grudnia w kopalni "wujek" w Katowicach jednostka specjalna zaczela strzelac do strajkujacych. W wyniku ostrzalu zginelo w sumie 9 robotnikow, a wielu zostalo rannych.
W niewyjasnionych okolicznosciach zginelo okolo stu antykomunistycznych dzilaczy..."
I to twoim zdaniem bylo patriotyczne? Nie rozsmieszaj mnie... Stan wojenny nie zostal wprowadzony z powodu rusyfikacji, ale przeciwko licznym zwiazkom zawodowym, ktore mogly doprowadzic do podupadku systemu komunistycznego w Polsce. Tak Rosja moglaby wyslac wojska, ale i tak nic by nie zyskali i bylby to gwozd do trumny komunizmu.
A po drugie po Rosyjsku bysmy nie rozmawiali poniewaz nadal istniala wowczas "Solidarnosc", ktora doprowadzilaby do rozpadu ZSRR. (no nie calkiem)
@edit
Tak czy siak Jazurelskiemu chodzilo tylko o komunizm...
Tak jasne. Tylko podczas ogłoszenia stanu wojennego Rosyjskie wojska już stały na granicy Polsko-Rosyjskiej. Gdyby wkroczyli dopiero byłoby przesrane, a Solidarność miałaby całe gówno do powiedzenia. ; ]
To, że teraz dostają Bóg-wie-jakie renty, w przeciwieństwie do tych, którzy walczyli o wolność tego kraju. Natomiast jeżeli aktywnie szpiegowali to robili to na szkodę dzisiejszego państwa polskiego.
Jesli szpiegowali, robili to na szkode OWCZESNEGO panstwa, bo kto w latach 70-80 mogl wiedziec, ze powstanie III RP? Pozatym - co rozumiesz przez wolnosc? Tak samo rzadzili nami Polacy, jak teraz. Jedynym wyjatkiem jest to, ze teraz raz na 4 lata mozemy wybrac, ktore "elity" narodu moga rzadzic, a lizemy tylek nie ZSRR, tylko USA.
A teraz zastanów się, czy ta ludność polska, chciała w nim być? Bo coś mi się zdaje, że nie.
Czy ja wiem, czy nie chciala....Dosc duza czesc spoleczenstwa na pewno chciala wolnosci, lecz tez duza czesc strajkowala tylko dlatetego, ze pogarszal sie stan zyciowy (przyklad : Poznan 1956). Zadam tez pytanie : czy dzisiaj wszyscy chca demokracji? Wg ciebie nie ma u nas w panstwie anarchistow, komunistow itd?
Ta, szkoda, ze nie walenlas jeszcze porownania Naszego Wielkiego Przyjaciela (czyt. USA), ktora jest wrecz wykrystalizowana idea Wolnosci i Demokracji (a Guantanamo nie istnieje).
@up
przestan ogladac antykomunistyczne dobranocki na TV TRWAM, sugeruje rowniez zaprzestanie wypowiadania sie na tematy ktore znasz ( sadzac po profilu ) jedynie z bajek opowiadanych przez prawicowo skrzywionych rodzicow.
Ogolnie zal.pl ze nabieracie sie na marne prowokacje betonowo ustawionych dzieciakow nie majacych pojecia o czym pisza.
Moze pozniej zbiore sie na jakis solidniejszy komentarz.
Jeśli chodzi o lustrację, to uważam, że sprawa jest dość trudna. Z jednej strony można powiedzieć, że osoby, które swojego czasu wspierały PRL, donosiły na swoich rodaków, nie powinny piastować wysokich urzędów, otrzymywać wysokich emerytur, ich wizerunki i nazwiska powinny być jawne - bo niby dlaczego kapuś ma żyć na wysokim poziomie? Z drugiej strony lustracja ściga ludzi za ich grzeszki, które miały miejsce kilkadziesiąt lat temu. "No i co z tego, ci ludzie zdecydowali się donosić, niech teraz cierpią". Tyle, że często odrzucenie oferty współpracy równało się ze złamaniem sobie życia, zresztą nie tylko swojego! Zastanówcie się czy chcielibyście, aby wasze dzieci płaciły za wasze decyzje?
@Smetana
Nie mam siły aby komentować wszystkie głupoty jakie raczysz wysyłać w świat. Powiem tylko tyle: jesteś chory z nienawiści do czegoś, czego nawet nie doświadczyłeś. W przedszkolu napadli cię kolesie w czerwonych koszulkach że tak ich nienawidzisz?
Co do Jaruzelskiego: Prawdą jest że podczas stanu wojennego popełniono wiele zbrodni. Prawdą jest również to, że mieć one miejsca nie powinny. Ale do kurwy nędzy, stan wojenny był potrzebny. Gdyby go wtedy nie wprowadzono, zrobili by to za nas rosjanie, w ramach "bratniej pomocy". Wtedy było by dopiero za czym płakać. I jako ciekawostka:W ramach przewrotu majowego zorganizowanego przez Piłsudzkiego i spółkę w kilka dni zginęło więcej ludzi niż podczas stanu wojennego, który trwał kilka lat. Dlaczego więc Piłsudzkiemu dziś pomniki stawiamy? Przecież najnormalniej w świecie urządził zamach stanu na LEGALNĄ władzę.
Co do Agentów: pewnie, sprzątaczka w więzieniach UB też jest zbrodniarzem, bo widnieje na rejestrze jako pracownik UB. To samo klawisz który przysypiał pilnując cel, bo za to mu płacili. Wszyscy w UB i SB to zdrajcy narodu Polskiego, których najlepiej samych pozamykać do więzień. Czy do szanownych zgromadzonych, którzy tak zaciekle lustrację popierają, nie dociera że to były inne realia, inny świat, a nie każdy kto był agentem był odrazu katem, mordercą i może nawet zboczeńcem, jak się ich dziś przedstawia? A teraz wycieczka w tej sprawie do pana Smetany: pozwolę sobie pominąć wszystkie wulgaryzmy jakie cisną mi się na usta kiedy widzę co płodzisz. Powiem tylko tyle: W PRL to była jedyna Polska, a agencji w jej służbach specjalnych służyli POLSCE!
I tak na koniec, o Giertychu. Sprawdź sobie ile elektoratu PiS straciło w momencie wejścia LPR do koalicji.
Każdy ma prawo do własnych poglądów na temat tego jaki ustrój społeczny jest najlepszy, a co za tym idzie każdy staje się aktywnym politycznie lub patriotą gdy państwo przyjmuje 'jego' ustrój. Czy za to można karać czy winić? Zwyczajne politowanie mnie bierze gdy widzę te wszystkie słowa nienawiści "komuchy to", "komuchy tamto", "komuchy to ZUO!!!".
Historia już wielokrotnie pokazała, że komunizm to ustrój słaby. Widać niektórzy muszą się uczyć na swoich błędach.
Pejoratywne nacechowanie wszystkiego co wiąże się z komunizmem można w Polsce wytłumaczyć jedynie tym, że ustrój ten został nam narzucony siłą.
Słyszałeś o Katyniu? Wojnie polsko-bolszewickiej? prl?
W ramach przewrotu majowego zorganizowanego przez Piłsudzkiego i spółkę w kilka dni zginęło więcej ludzi niż podczas stanu wojennego, który trwał kilka lat. Dlaczego więc Piłsudzkiemu dziś pomniki stawiamy?
Piłsudski ignorancie. On przywrócił Polskę, a komuchy sprawiły że się stoczyła.
Historia już wielokrotnie pokazała, że komunizm to ustrój słaby. Widać niektórzy muszą się uczyć na swoich błędach.
Słyszałeś o Katyniu? Wojnie polsko-bolszewickiej? prl?
1. Słyszałeś o Chinach? To takie duże państwo bardzo daleko stąd. Komunistyczne, ale ma jedną z najmocniejszych i najprężniej rozwijających się gospodarek na świecie. Nie wiem czy to taka znów słabość.
2. Da, słyszałem. I co z tego? Katyń był zbrodnią wojenną, prawda. Jedną z wielu, dlatego nie ma co podnosić jej znaczenia tylko dlatego, że była to zbrodnia na naszym narodzie. Historia ma to do siebie, że jest brutalna.
Wojna polsko-bolszewicka? I co z tego? Wojna jak wojna. My też daliśmy się rosjanom we znaki, tyle że dużo wcześniej. Do dziś zresztą w Rosji świętem państwowym jest rocznia wygonienia polaków z Moskwy. Ale to my ich najechaliśmy, może więc powinieneś swój słuszny gniew na Polskę?
PRL - nie rozumiem jak można tak bardzo nienawidzić czegoś, o czym ma się na dobrą sprawę niewielkie pojęcie. Słyszysz tylko co chcesz słyszeć.
3. Jak się pisze, tak się pisze. Nie to jest istotne. Wykorzystałeś mój błąd pisowni aby uniknąć odpowiedzi na argument. Może jestem ignorantem, ale przez tego, jak ty mówisz, zbawiciela, zginęli cywile. Dużo cywilów.
Słyszałeś o Chinach? To takie duże państwo bardzo daleko stąd. Komunistyczne, ale ma jedną z najmocniejszych i najprężniej rozwijających się gospodarek na świecie. Nie wiem czy to taka znów słabość.
Chiny zaczęły sie prężnie rozwijać, gdy zerwały z socjalistycznymi poglądami na temat gospodarki i dziś to raczej państwo kapitalistyczne. Komunizm ostał się jedynie w nazwie i dążeniu do utrzymania monopolu we władzy. Moim zdaniem najlepsze połączenie, dyktatura i kapitalizm.
@Up
Połączenie dobre dla gospodarki...ale tylko dla gospodarki...
Po przeczytaniu tego tekstu moge jedynie stwierdzic : hahahahahahhaa. Nie oszukujmy sie - Pilsudski zachowal sie tak samo jak Lenin, czyli dokonal ZAMACHU na LEGALNA wladze w Polsce (Lenin i cala bolszewicka zgraja obalili carat, jakbys nie wiedzial). Jedyna roznica jest to, ze Polska zachowala dosc duze swobody demokratyczne i Pilsudski sterowal "z tylnego siedzenia" nie obejmujac tytularnej wladzy w panstwie. Podczas przewrotu majowego zginelo 400 obywateli, a okolo 900 bylo rannych. W ciagu 45 lat komunizmu zginela mniejsza ilosc.
I nie, nie bronie komunizmu. Po prostu nie lubie, gdy ludzie tepo patrza na to, co im inni wkladaja do glowy.
Tak szczerze mówiąc nie mam pojęcia o Piłsudskim i tak sobie pisałem, bo wiem jak wam się spinają poślady przy tym i daje mi to satysfakcję :D.
spider-bialystok
26-06-2007, 11:29
Tak szczerze mówiąc nie mam pojęcia o Piłsudskim i tak sobie pisałem, bo wiem jak wam się spinają poślady przy tym i daje mi to satysfakcję :D.
To ja radze przestac powtarzac to, co slyszysz od rodzicow, a zaczac wiecej czytac. W tym momencie dyskusja z toba nie ma sensu ;)
Tak szczerze mówiąc nie mam pojęcia o Piłsudskim i tak sobie pisałem, bo wiem jak wam się spinają poślady przy tym i daje mi to satysfakcję .
I ty jeszcze śmiesz nazywać kogoś ignorantem?
Wątpię, żeby komukolwiek "spinały się poślady". Wszyscy raczej ubolewają nad głupotą i ciemnotą.
Tym tekstem udowadniasz że przeciętny 5-latek jest poważniejszym przeciwnikiem w dyskusji niż ty.
Ojejku teraz jest mi smutno :P.
Spider, nie mówiłem to co słyszę od rodziców ale to co was zbulwersuje. A do Piłsudskiego mówiłem to co myślę. Wydaje wam się że mówię głupoty bo mam poglądy inne niż wy, bardziej konserwatywne, a to nie jest 'trendy', teraz rządzi che gevara, liberalizm. Takie są tendencje i każdy kto się wyłamuje jest śmieszny, najlepiej powiedzieć od razu faszysta i homofob. Tymczasem większość ludzi to jednak debile a nie intelektualiści.
Ojejku teraz jest mi smutno :P.
Spider, nie mówiłem to co słyszę od rodziców ale to co was zbulwersuje. A do Piłsudskiego mówiłem to co myślę. Wydaje wam się że mówię głupoty bo mam poglądy inne niż wy, bardziej konserwatywne, a to nie jest 'trendy', teraz rządzi che gevara, liberalizm. Takie są tendencje i każdy kto się wyłamuje jest śmieszny, najlepiej powiedzieć od razu faszysta i homofob. Tymczasem większość ludzi to jednak debile a nie intelektualiści.
Czyli jednym slowem sam siebie osmieszyles swoja niewiedza. Mi szczerze mowiac wisi, czy jestes konserwatysta, czy czterookim potworem, ale boli mnie to, ze przez twoje niepoprawne wypociny mozesz wprowadzic kogos w blad.
A - pisze sie Che Guevara, ponadto on byl komunista, a nie liberalem.
Czyli jednym slowem sam siebie osmieszyles swoja niewiedza.
Pochopne wnioski?
Che Guevara, ponadto on byl komunista, a nie liberalem.
Nie twierdziłem, że jest liberałem. To były oddzielne rzeczy.
Jak ja to robię, że zawsze w kontrowersyjnych dyskusjach jestem tym złym :P?
Jak ja to robię, że zawsze w kontrowersyjnych dyskusjach jestem tym złym :P?
piszesz glupoty ;>
Ghost Nieudany
26-06-2007, 21:43
lol, jaki buracki temat, 666/10. ;-))
A co do PO? PO chcę tylko przejąć władzę, dlatego dołącza się do każdego, kto jest przeciwko PiSowi...
Nie mów. ;-)))))
Co prawda, to prawda, inne kraje na arenie międzynarodowej śmieją się z Anny Fotygi... lecz nie z całego kraju, a to jest duuuża różnica.
Ta, poczytaj sobie przeciętny dziennik francuski/niemiecki/angielski/amerykański albo chociaż otwórz onet.
Wielu mówi, że ostatni strajk pielęgniarek to też 'zagonka' polityczna, ja też tak sądze, czemu?
Nie tylko zagonka, ale i samogon! ;-)))))))))))
Ponieważ Pan Premier chciał rozmowy, lecz co zrobili przywódcy Narodowego Związku Lekarzy... - odmówili.
Bo premier nie chciał rozmawiać z całym środowiskiem lekarskim.
Mundurki - rzecz prawidłowa, w wielu gimnazjach na prawdę coś powinno się ruszyć, zmienić, bo to, co tam się dzieje, to <ironia>nawet Super Wizjer nie opisze...
A masz jakikolwiek argument za? Jak uczennica chce mieć goły brzuch/włożyć stringi, to będzie miała goły/włoży je nawet w kombinezonie do nurkowania. Dzieci się wyżywają, że ktoś jest biedniejszy? Mówisz pani w szkole/pani pedagog albo mówisz tacie, że ten zasraniec się z ciebie śmieje i po robocie.
Refundowanie mundurków dla najbiedniejszych rodzin? LOL, w jakim ty świecie żyjesz? ;-)
Akurat Giertych jest jedną z niewielu osób, które można określić mianem ewidentnego idioty - facet jest pozbawiony jakichkolwiek kwalifikacji by kierować polską oświatą, pomijam już to, że jego partia głosi poglądy, za które normalny człowiek powinien siedzieć. Może nie można nazwać go nazistą, ale z pewnością rasistą, antysemitą, ksenofobem i ponownie idiotą.
Giertych bezmózgiem jest nie tylko na forum edukacyjnym - poczytaj sobie jego opinie na temat delegalizacji SLD czy niedawne oczernianie Jacka Kuronia. Ale czego innego się można spodziewać po synu swojego ojca? Jego tatulo piastował ciepłą posadkę w PZPRze (ponadto pisuje sobie książki, w których Żydów, masonów i murzynów jeszcze nie oskarżył tylko o aferę w Orlenie, w dodatku jest autorem słynnego powiedzenia, że kupiłby Madagaskar i wyrzucił tam wszystkch Żydów), a jego dziadek rozdawał w latach siedemdziesiątych ulotki, w których namawiał do bojkotowania i wydawania władzom działaczy podziemnej opozycji.
Wiem, że jeden człowiek niczego nie zmieni, ale on próbuje i za to go cenie, nie za "politykę, jaką uprawia", lecz za to, że próbuje zmienić polską młodzież i nie zraża się tym, co mówią inni.[/COLOR]
Wiesz, że Hitler też próbował coś zmienić? Ceń go, ale nie za politykę, jaką uprawia.
Stalin też parł do przodu i próbował zmienić nie tylko młodzież, ale i cały świat. Nie zrażał się tym, co mówili inni!
Pieprzeni bohaterowie, nie? Gdyby Hitler żył, zrobiłbym go ministrem edukacji. ;-)
[quote]Ponieważ polska młodzież próbuje upodabniać się do różnych sub-kultur takich jak Emo (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Emo_%28ludzie%29) oraz pokemonów (http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Pokemon_%28osoba%29)
I? Zabronisz im? Możesz krytykować (co jest zresztą normalne, bo subkultury to żart), ale czy im zabronisz?
Tak na prawdę to właśnie polska młodzież zjeżdża z Kaczyńskich bo "to jest teraz trendi i modne, a jak to zrobię to będę kul i dżezi, każdy mnie będzie lubić"
Wcale nie uogólniasz. ;-).
@Gangrel
Żeś dopieprzył z tym Jacusiem, w mordę. ;-)
Żakowski rzeczywiście, najobiektywniejszy polski publicysta, dzielnie dzierży berło wraz z Najsztubem, zrzucił z tronu już Ziemkiewicza i Pospieszalskiego. ;-))))
@Smetana
Spieprzaj i nie wracaj, albo udzielaj się w tematach, które do ciebie pasują poziomem, np. "która godzina?" albo "jak blokować cyca".
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.