Pokaż pełną wersje : Zamek Elvenbane by BaxCrow
Elvenbane - Stara twierdza znajdująca się koło Ab'Dendriel. Jego potężne mury kryją za sobą mały teren, lecz bardzo niebezpieczny dla młodych adeptów świata. W tych przerażających murach można usłyszeć wiele mrożących krew w żyłach ryków. Każdy młody wojownik, który słyszy zza muru ryk "Kraak Ork lub Groarr" jest pełen obaw czy da radę wyjść z tego cało.
Aby dojść do zamku trzeba:
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/elv1.jpg
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/elv2.jpg
Pierwsze pomieszczenie - jest niebezpieczne dla graczy z poziomami 8-12, więc radzę uważać.
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/elv3-1.jpg
-2 Poziom - jest dosyć bezpieczny nie ma dużej ilości potworów. Jeśli zbyt mocno Cię biją można taktykę góra-dół.
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/elv4.jpg
-3 Poziom - jest niebezpieczny nawet dla graczy z 20 poziomem, gdyż pod koniec komnaty jest Minotaur Guard, który dosyć mocno bije.
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/elv5.jpg
Tak o to skończyły się podziemia zamku, a teraz trudniejsza część dla niskich lvli.
Powierzchnia - jest bardzo niebepieczna. Dużo potworów. Niskie lvle muszą uważać na zlurowanego Orca Berserker'a i Minotaura Guard'a.
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/elv6.jpg
1 Poziom - jest taki sam jak powierzchnia. Też uwaga na lurniętego Berserker'a i Guard'a.
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/Elv7.jpg
2 Poziom - jest najłatwiejszym poziomem na wieżyczkach, a najtrudniejszym na dużej wieży. Smoka, który jest na dużej wieży, można ubić 25+ MS lub ED (najlepiej z Demon Skeletonem), Pall 30 poziom i 60 distance, Knight 30 poziom, skille 60/60 (wziąść ze sobą 10-14 uhów)
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/Elv8.jpg
Poziom 3 i 4 - to najtrudniejsze z wszystkich, ponieważ zawierają najmocniejsze potwory na zamku. Na szczęście można wszędzie robić góra-dół, ale to nie zmienia faktu, że o śmierć nie trudno.
3 Poziom.
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/elv9.jpg
4 Poziom
http://i38.photobucket.com/albums/e118/baxcrow/evl10.jpg
Na poziomie 4 czeka na was niespodzianka.
To już końcówka mojego poradnika, mam nadzieję, że pomoże on nowym graczom w tym, aby nie padać na zamku bezsensownie. A także w tym, aby dobrze expić na nim.
Na koniec powiem, że jeśli chcecie tam dobrze zarobić możecie robić lootbaga. Można zarobić nawet do 10k.
Co zbierać do lootbaga?
Plate Shield (45 gp w Carlin) - Minotaur
Mace (30 gp w Ab'Dendriel) - Minotaur
Sword (25 gp w Carlin) - Minotaur
Chain Armor (70 gp w Ab'Dendriel) - Minotaur, Orc Warrior, Minotaur Archer
Battle Axe (75 gp w Carlin) - Orc Berserker
Bow (130 gp na Fibuli wyspa na południowy-zachód od Thais) - Hunter, Elf
Crossbow (160 gp na Fibuli) - Minotaur Archer
Scale Armor (75 gp na Outlaw Camp) - Minotaur Archer, Minotaur Guard
Battle Shield (95 gp w Ab'Dendriel) - Minotaur Archer, Minotaur Guard
Longsword (51 gp w Ab'Dendriel) - Elf
Pozdrawiam Bax.
Czekam na komenty, ewentualne błędy proszę od razu zgłaszać.
Adi Pro Knight
25-06-2007, 16:55
Poradnik swietny ale usun quest spoiling.
Dodam ze zamek to siwietne miejsce dla sprawdzenia czy da sie rade pokonac takie potwory jak Dragon, Hunter, Berserker, Mino Archer i Guard. Dla niskich leveli to sa mocne potworki dajace wiele wrazen a czasem i ciekawych lootow. :)
Świetny poradnik. Ja zamek znam już od dobrego czasu i wiem co gdzie jest, ale i tak mi sie przydał.
@down
Właśnie. Dobrze się dopatrzyłeś.
Kup.Se.Musk
26-06-2007, 10:48
Ładny poradnik.W pierwszym pomieszczeniu dodaj do respa jeszcze dwarfa i trolla.Pozdrawiam
Poradnik fajny, przyda sie low-levelom . Tylko Elf Arcanist ma czarne tło, popraw to.
Elvenbane
To już końcówka mojego poradnika, mam nadzieję, że pomoże on niskim lvlą w tym, aby nie padać na zamku bez sensownie. A także w tym, aby dobrze expić na nim.
Nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale chyba pisze się bezsensowny (łącznie). Poradnik fajny, ma jakiś wstęp i opisane co gdzie się respi.
@up
Dobrze ci sie wydaje.
@topic
Zdjecia dobre, poradnik sredni.
Nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale chyba pisze się bezsensowny (łącznie). Poradnik fajny, ma jakiś wstęp i opisane co gdzie się respi.
Pisze się również lvlom a nie lvlą.
Poradnik ładny, dobrze wykonany, drobne błędy, które zostały już zauważone przez innych, 9/10.
szopenfeldziarz
03-07-2007, 11:13
Już nawet to "lvlą" i "monstery" można odpuścić, ale "wieRZyczki?". No bez przesady...
Ja tam uważam, że poradnik sam w sobie jest kiepski, ale taka mapa z ładnie wklejonymi na niej monsterami jest b. przydatna.
Zostawiłbym ten poradnik tylko z tego powodu (najfajniej by było, gdyby na TibiaEarth były naniesione potworki).
bardzo fajny poradniczek :) tylko popraw wlasnie to za na -1 jest jeszce dwarf i troll i chyba o 1-2 minosów wiecej, a na groundzie zaraz za mino guardem w bramie siedzi zerk, inaczej niedaloby sie zlurowac go nigdzie bo tamtgo z wiezy wyciagnac sie nie da ;)
.Matrik.
03-07-2007, 23:35
lecz bardzo niebezpieczny dla młodych adeptów świata.
Kto to "adept świata"?
Pierwsze pomieszczenie dla lvli 13-17
Bzdura. Druidem i sorcem przed updatem łaziłem na 8.
nawet dla lvli 20,gdyż pod koniec komnaty jest Minotaur Guard, który dosyć mocno bije.
20 lv nie potrafiący zabić guarda to cieć.
Powierzchnia, jest bardzo niebepieczna. Dużo monsterów. Niskie lvle muszą uważać na zlurowanego Orca Berserkera i Minotaura Guarda.
Zerk nie jest lurowany, on łazi gdzie chce.
2 Poziom, jest najłatwiejszym poziomem na wierzyczkach,
Bo na tym poziomie na wieżach nic nie ma?
Na poziomie 4 czeka na was niespodzianka.
Die you evil clown! Die everyone!
niskim lvlą
Żąl. :\
z tamtąd
Buu! Lamer!
Ogólnie, cienizna, zwłaszcza biorąc pod uwagę ilość ortografów.
@Matrik
Adept świata - zaczynający życie Tibijskie.
No to wejdź w full respa 8 lvlem. Żal.
Zamek to expowisko dla low lvli i przy okazji newbie, więc nie każdy kina ma skille po 60/60 (to samo tyczy sie palli) a sorkowie i druidzi jeden lagg i mogą się złożyć. Więc trzeba uważać.
Zerek nie jest lurowany :D:D:D weś bo żałosny jesteś. Ile to razy 25-30+ levle lurują go na 1 piętro i noobki w trapie padają.
No nie ma, więc jest łatwo.
To jest poradnik dla nowych, na tobie nie robi to wrażenia, więc nie komentuj.
Wow, na cały poradnik, aż 3 ortografy. GZ GZ GZ. Można poprawić.
Ps. Proszę o komentowanie "doświadczonych" graczy.
Poradnik sam w sobie niezły ale te błędy troche przeszkadzają;(
No i troche przesadziłeś z tym mino guardem przecież on jest niczym dla 20 lvla:D
Proponuję dodać akapit brzmiący:
I tak nie da się tam ani wydajnie expić, ani zbierać pieniędzy, bo jest tam więcej low lvli niż potworów.
Po co pisać poradniki o expowiskach, które mogłyby nie istnieć?
.Matrik.
04-07-2007, 14:27
-2 Poziom, jest
-3 Poziom,
Powierzchnia, jest
1 Poziom, jest
2 Poziom, jest
Przecinki. Interpunkcja do bani.
że o śmierci nie trudno.
Wejdę i gra, aby uprzykrzyć mi życie zabija mnie 3 razy?
graczą
Yą, Yą, Yą!
Na koniec powiem, że jeśli chcecie tam dobrze zarobić możecie robić lootbaga. Można zarobić nawet do 10k.
Obrażasz naszą inteligencję.
Dobra, poprawiłeś poprzednie błędy ale pojawiła się masa nowych... Interpunkcyjnych na przykład. Tak przy okazji to ja wiem swoje, a ty swoje - z odpowiednim zapasem jedzenia/mfów rzeźniłem nawet full resp na 8, bo za pomocą rodów/wandów uciekałem... A co do zerka, mówiłem o powierzchni gdzie rzeczywiście chodzi gdzie chce. Czy na piętrze też się respi, nie pamiętam. Tak czy inaczej - IMO dalej cienkie.
@Matrik
Weś skończ, bo widze, że nie znasz istoty znaków interpunkcyjnych.
Znak interpunkcyjny jest przerywanikiem tekstu, więc przecinki po tego typu wypowiedziach:
Poziom 2, <<jest po to, aby oddzielić resztę tekstu od tego napisu z poziomem.
I po drugie, widać, że szukasz na siłę tych błędów, bo przecinki są bardzo mało istotne.
Ocenia się zawartość poradnika, a nie to ile ma błędów. Bo uważam, że wszystko jest dobrze napisane i zrobione. Błędy zdażają się każdemu, ale jeśli ty dajesz słabą ocenę za samą pisownie to znaczy, że nie nadajesz się do oceniania.
Co do tego expienia na 8lvl. Tak bierz mf'y to nie masz capa na food, myśl troche -.-. I w ogóle kto z 8 lvl ma mfy na początku.
@Ripper
Jedna rzecz mnie zastanawia, bo wydaje mi się, że sam sobie zaprzeczasz. Skoro jest tam dużo low lvli to znaczy, że ktoś tam expi... rano jest góra do 2 osób chyba, że świat Non-PvP. Ja jakoś jak tam chodzę to są tam góra 3 osoby.
@Matrik: lurowanie zerka uwaza sie rowniez za wciaganie go w mury zamku... ja np. nigdy nie widzialem zeby swiezo zrespiony zerk wlazl sobie sam w mury na groundzie -.-" "20 lv który nie umie zabić Mino Guarda to cieć." <- oh serio? a co powiesz na 20 najta bez eq po hacku? -.-" i pozatym strasznie sie czepiasz niewielkich bledow typu przecinki i mylenie ą z on, a moze gosc jest dyslektykiem (ale pewnie nie jest ;)) i nie wie jak sie to pisze? nie trzeba miec 18-stki zeby pisac poradniki ;) pozdro
Jedna rzecz mnie zastanawia, bo wydaje mi się, że sam sobie zaprzeczasz. Skoro jest tam dużo low lvli to znaczy, że ktoś tam expi... rano jest góra do 2 osób chyba, że świat Non-PvP. Ja jakoś jak tam chodzę to są tam góra 3 osoby.
3 osoby na takim małym expowisku to znośne towarzystwo? Omg.
.Matrik.
04-07-2007, 22:04
Jak się daje coś do wglądu publicznego to powinno być pozbawione błędów, a przecinki SĄ ważne. A ja mam prawo oceniać poradnik także pod kątem interpunkcji.
Mówiłem o zerku na powierzchni, mury pominąłem - nie widzę problemu?
Co do knighta bez eq, jest to ekstremalny przypadek - idący na exp bez eq to cieć. Podobnie jak dający się shackować.
Mnie też hacknęli, ale ja sam uważam się za ciecia.
filipek97ziom
05-07-2007, 00:00
Wyczesany poradniq Thx pzyda sie bo lobie expic na zamku ale czemsto padam X(;(X(X(X(;(;(;(:baby::confused:8oX(:baby:;(
@ Up
Ee? Prośba do rodziców, proszę wyłączcie Waszemu dziecku dostęp do internetu, ponieważ grozi to jego dalszemu rozwojowi psychicznemu.. Z góry dziękuje..
Napisane przez BaxCrow
Ps. Proszę o komentowanie "doświadczonych" graczy
Prosiłeś, a więc jestem.
Mam zamiar ocenić Twój poradnik pod każdym kątem tj. gramatycznym (interpunkcja, ortografia, stylistyka), graficznym (zdjęcia) oraz sensem tekstu, a więc :
Gramatyka :
"koło Ab'dendriel" - Dendriel też piszemy z dużej litery..
"dla lvli 13-17 gdy jest full resp" - powinno być dla 13-17 lvli; przed "gdy" postaw przecinek; gdybym był Newbie i czytałbym Twój poradnik na pewno nie zrozumiałbym co to znaczy "full resp" (postaraj się to jakoś wytłumaczyć)..
"-2 Poziom," - we wszystkich tych przypadkach, radzę Ci zamiast zamiast przecinka wstawić myślnik, ponieważ nie taka jest rola przecinka (proszę nie kłóć się o to)..
"Jeśli zbyt mocno Cię biją można taktykę góra-dół" - chyba zapomniałeś dodać tu słowa "stosować"..
"nawet dla lvli 20,gdyż" - to samo co wyżej (20 lvli); po przecinku wstaw spację..
"Powierzchnia, jest bardzo niebepieczna. Dużo potworów." - niebezpieczna; postaraj się z tych dwóch zdań zrobić jedno, ponieważ wstawianie równoważników zdania do poradnika nie za dobrze o Tobie świadczy; po "powierzchnia" przecinek jest zbędny..
"na zlurowanego Orca Berserkera i Minotaura Guarda." - przy odmianie nazwy potwora, który ma więcej niż jedno słowo, odmieniamy jedynie ostatnie słowo jego nazwy (tj. Orc Berserker'a, Minotaur Guard'a)..
"na lurniętego Zerka i Guarda" - znowu nie zrozumiałe dla Newbie..
"o śmierci nie trudno" - o śmierć nie trudno..
"na was niespodzianka" - jest to apostrofa, więc "Was" powinno być z dużej litery..
Są to drobne błędy, jednak w moich oczach wymagają poprawy!
Grafika :
- Na drugim zdjęciu mógłbyś zaznaczyć strzałką kierunek, w który należy się kierować..
- Na trzecim zdjęciu powinieneś dodać jeszcze jednego Dwarf'a i jednego Troll'a, które też tam są..
- Na ostatnim zdjęciu Elf Arcanist jest na czarnym tle..
Jeżeli chodzi o grafikę to jest ok!
Sens tekstu :
Po pierwsze nie zgodziłbym się z tym iż pierwsze pomieszczenie jest bardzo niebezpieczne dla 13-17 lvli. Można spokojnie stanąć jedną kratkę od wejścia i lurować potwory pojedynczo do momentu, gdy będzie bezpiecznie by dalej iść..
Po drugie w każdym przypadku, gdy pisałeś "taktyka góra-dół" nie mogę się zgodzić.. Jeżeli chodzi o -1 poziom to wszystkie profesje mogą uderzać w potwory z distansu (oprócz Rycerza) i nie powinno zostać zbytnio zranione, bo nie ma tam żadnego potwora, który wali na odległość. Jeżeli chodzi o Dragon'a to nie miałoby to sensu, ponieważ przy takiej taktyce to on się szybciej uleczy niż my go uderzymy i przy okazji combo (fire wave+gfv+pazur) i nasza postać loguje się w świątyni (a ty o smokach powinieneś co nieco wiedzieć). Lepiej opisz od jakiego lvla możemy bić tego Draga z jakim eq, z czego, z jakim lvlem i mlvlem itp..
Ostatnią sprawą jest sprawa lootbaga. Jeżeli mówisz, że możemy zarobić nawet 10k to powiedz jeszcze, które przedmioty mamy zbierać. Bo jeżeli jakiś Newbie po przeczytaniu Twojego poradnika zacznie zbierać wodden shield'y to nie za dobrze na tym wyjdzie.
Starałem się oceniać alternatywnie, żebyś w żadnym z przypadków nie poczuł się urażony :)
Jak dla mnie poradnik ten jest nowym, ciekawym pomysłem, lecz wymaga poprawy (wszystko to co wymieniłem)..
Wiem Bax, że Cię na to stać i liczę, że poprawisz to dla dobra nowych graczy!
Pozdrawiam!! ;)
Jak się daje coś do wglądu publicznego to powinno być pozbawione błędów, a przecinki SĄ ważne. A ja mam prawo oceniać poradnik także pod kątem interpunkcji.
Mówiłem o zerku na powierzchni, mury pominąłem - nie widzę problemu?
Co do knighta bez eq, jest to ekstremalny przypadek - idący na exp bez eq to cieć. Podobnie jak dający się shackować.
Mnie też hacknęli, ale ja sam uważam się za ciecia.
1. Oceniasz poradnik tylko w gramatyce i interpunkcji.
2. A ja widzę bo ja mówie o murach. Najpierw uważnie przeczytaj potem pisz.
3. Omg jaki żal. Bez eq znaczy, że ma P seta i jakąś gównianą broń.
4. Dla ciebie każdy człowiek to cieć.
Ps. Swoją drogą czy twoja matka uczy polskiego? Bo mądrzysz się jakbyś był Prof. Miodkiem.
@UP
Jutro poprawie te parę błędów, bo teraz 2 w nocy to mi sie nie chce :).
Dopisze trochę o lootbagu i tym smoku.
.Matrik.
05-07-2007, 12:53
Ech, "cieciu":
1. Nie tylko, bo napisałem też jakie inne błędy zrobiłeś, ale liczy się każda krytyka - więc nie twój interes co oceniam.
2. Gdybyś trochę pomyślał, zauważyłbyś, że napisałeś:
Powierzchnia, jest bardzo niebepieczna. Dużo potworów. Niskie lvle muszą uważać na zlurowanego Orca Berserkera i Minotaura Guarda.
TEGO się "czepiłem", nie murów - na powierzchni łażą gdzie chcą. Nauka czytania ze zrozumieniem się kłania.
3. To oznacza, że nikt normalny z takim eq nie poszedłby w takie miejsce. Myśl. "Żal."
4. Ty cieciu...
Co masz do mojej matki/ojca? Po prostu mam jakieś (nie mówię wcale, że duże) pojęcie o gramatyce itp. i wiem, że takie coś jest ważne. I denerwuje mnie ktoś, kto uważa, że jest to nic nie znacząca bzdura. Miodek to ty w uszach masz.
Pzdro.
Sir'Matek
05-07-2007, 13:26
Nawet, nawet. Ale czytaj swoje komentarze -.-.
Ktoś tam na drugiej stronie napisał, że się respi na -1 dwarf i ma racje.
Czemu nie dodałes?
Albo sam mówisz, że można spotkać zlurowanego zerka, to po co go ustawiasz na mapie? Nie łatwiej to podkreślić? (np. pogrubić)
7/10 mogło być lepiej
Descartes
05-07-2007, 14:12
3. Omg jaki żal. Bez eq znaczy, że ma P seta i jakąś gównianą broń.
Dla mnie na przykład nie jest to takie oczywiste. Pamiętaj, że poradnik kierujesz do newbie!
Poza tym, jaki ty masz problem? Piszesz artykuł, prosisz o krytykę, więc spodziewaj się krytyki, poprawiaj błędy i miej świadomość, że oni poświęcają swój cenny czas po to, aby twój poradnik był doskonały - a ty kvrwa narzekasz, że się czepiają.
Poradnik dobry, ale z takim stosunkiem do krytyki to daleko chłopcze nie zajdziesz.
@UP
Tu nie chodzi o jego krytyke tylko jak widze, że ktoś się czepia przecinków to mnie szlak trafia, bo przez te jego przecinki to by 3/4 poradników nie przeszło testów, bo on od razu daje ocene poniżej przeciętnej.
No i popatrz każdy rozumie, że powierzchnia to mury i trawa razem, bo to chyba dość logiczne -.-. BO TO JEST POWIERZCHNIA! NIE JESTEŚMY W PODZIEMIU.
Nikt by nie poszedł z P setem na zamek... większość to tam nawet P Seta nie ma.
No i ten jego tekst, z tym, że nie ważne co ocenia to mnie rozbroił, bo ocenia tylko pisownie innych błędów nie wypisuje, bo takich nie ma. Ale on ma marzenie zostać polonistą widać, więc ma obsesję na gramatyce i interpunkcji.
On wie, że to jest ważne... 14 latek, któremu w 1 gimnazjum wklepują regułki... a babka z pola stoi nad nim i mówi "Pamiętaj tu przecinki mają być" co z tego, że będą cudownie dane przecinki jak tekst do bani?
Co do tego, że poradnik kieruje do newbie. To po pierwsze nie było mowy o eq. Pojawiła się wtedy jak ktoś napisał o haku i ja napisałem, że ma takie eq.
Taka prawda.
@Sir'Matek
Zerk jest po to na mapie, żeby wiedzieli gdzie się respi. Lurnięty zerk to kwestia przypadku.
Co do trolla i dwarfa zawsze zapomniam o tym. Dodam.
.Matrik.
06-07-2007, 13:01
Ech, człowieku... Masz jakieś kompleksy na punkcie polonistów i wieku?
Moim zdaniem, mając 16 lat i nie potrafiąc się wysłowić sam popadasz w skrajności. A że ja akurat oceniałem interpunkcję, w zasadzie olewając część merytoryczną (która też jest słaba), to moja sprawa.
Co do tej twojej powierzchni, to zrozum - oddzielnie opisałeś mury i parter. Zauważ, że na parterze TAKŻE napisałeś, że lurują zerka, co jest BZDURĄ. Ty czepiasz się, że niby napisałem to dotyczące murów, ale mimo iż TRZECI raz mówię Ci, że miałem na myśli PARTER, to pewnie zaraz znowu napiszesz to samo...
Potem czepiasz się wieku, ale powtórzę, że gdyby patrzeć w ten sposób, to sam masz 16 lat i nie umiesz pisać. Mnie też "szlak" trafia jak coś takiego widzę.
Co do skierowania do newbie, połowa z nich nie zrozumie "up/down" i podobnych skrótów, więc dalej nie masz racji.
Dalej uważam że słabe.
@Matrik
Nie umiem się wysłowić? To ty nie umiesz czytać.
Normalnie zaraz mnie szlak wezmie. ILE RAZY MAM CI POWTARZAĆ, ZEREK LUROWANY JEST I NA PARTERZE I NA 1 PIĘTRZE. OPISUJE I MURY I POWIERZCHNIE RAZEM... no chyba, że nie dowidzisz.
Mam 16 lat i umiem pisać, jakoś wszyscy rozumieją to co pisze tylko nie ty... dziwne?
Nigdzie nie napisałem "up/down" wszędzie pisze "góra-dół" chyba każdy rozumie o co chodzi?
Wygląda na to, że zamek znasz z opowiastek low lvli, bo naprawdę jak słyszę te twoje bzdury to mnie krew zalewa.
Idź do mojego pierwszego poradnika napisz tam ile to kijowych przecinków i gramatycznych błędów zrobiłem. W końcu jesteś specjalistą (przynajmniej tak to wygląda)
Ps. Kompleksy masz ty, a i merytorycznie to ty się puknij w łeb.
.Matrik.
06-07-2007, 23:33
Prawie się wzruszyłem, ale cóż - pokazałeś swe stalowe opanowanie i maniery.
Nie, nie umiesz się wysłowić. Nie ty - człowiek piszący "szlak". Zaraz usłyszę, że to celowe.
A w takim razie skąd jest ten "zerek" lurowany na parterze? Z podziemi? Brawo...
PS. Wiesz co znaczy "merytoryczny"?
Dam sobie spokój i nie będę w swoim temacie robił OFFtopca, bo to nie ma sensu.
Dla mnie jesteś bezczelnym 14 letnim dzieciakiem, który myśli, że zjadł wszystkie rozumy, twoje posty to klęska i tyle.
Nie komentuj już mojego poradnika, bo nie mam czasu dla dzieciaków.
Ps. Nie każdy 14 latek to dzieciak. Dla mnie dzieciak to ten, który jest tępy jak słup telegraficzny.
@up
Jeśli Matrik jest TEMPY i BESZCZELNY to ty jesteś najzwyklejszym w świecie przykładem ciężkiego upośledzenia umysłowego, które kwalifikuje cię na odstrzał w imię podwyższenia średniego IQ na Ziemi.
Otrzyj nosek, weź słownik do ręki, zapoznaj się z nim, a potem wróć na forum i kłóć się tak, żeby się nie ośmieszyć.
Apropos - zawsze czułem, że mój rocznik jakiś tępawy jest.
.Matrik.
07-07-2007, 15:17
Bheh, ripper, ale czy twój rocznik stwierdził kiedyś, że Polska to kontynent, albo że nil leży nad Bałtykiem?
A ty, Bax, widzę że uważasz, że każdy młodszy od Ciebie jest idiotą i "tempym" downem? Widzę, że masz naprawdę ograniczony umysł. Jak to powiedział Misza:
Ja sie spotkalem juz i z 18 letnimi 'staruchami', krorych paznokcie zajmowaly wiecej przestrzeni niz mozg.
Ja się z tym zgadzam. Nieskromnie przyznam, że uważam się za inteligentniejszego od Ciebie, mimo 14 lat. Koniec.
KrEmAs KAc
07-07-2007, 15:55
Poradnik dobry.
Może kiedyś ktoś napisze poradnik jak nie zostać strapowanym na zamku :D
Na NoN-PvP jest tam czym się popisać.
Bheh, ripper, ale czy twój rocznik stwierdził kiedyś, że Polska to kontynent, albo że nil leży nad Bałtykiem?
A ty, Bax, widzę że uważasz, że każdy młodszy od Ciebie jest idiotą i "tempym" downem? Widzę, że masz naprawdę ograniczony umysł. Jak to powiedział Misza:
Ja się z tym zgadzam. Nieskromnie przyznam, że uważam się za inteligentniejszego od Ciebie, mimo 14 lat. Koniec.
No widzisz popisałeś się. Przeczytaj PS może zrozumiesz co napisałem.
Twoja inteligencja jest godna pochwały, Giertych będzie dumny z kolejnego członka "Młodzieży wszechpolskiej". Co do twojej "nieskromności" to dodam, że we wcześniejszych postach byłeś wyjątkowo skromny -.-.
@Ripper
Cya. Jeśli będziesz adwokatem to już współczuję twoim klientom.
.Matrik.
07-07-2007, 23:34
Ja współczuję kogokolwiek będziesz obsługiwał, jeśli będziesz mówić "klientą".
Człowieku, w tym PS masz rację, ale akurat okolicy żadnego idioty nie widzę. Znaczy, mówię o 14 - latkach. Giertycha mam akurat gdzieś, a ty nie widzisz chyba powiązania między mną a MW.
W dalszym ciągu uważam, że nie jesteś inteligentny.
Lol-knight
07-07-2007, 23:50
No bardzo ładnie wykonany poradnik , na powno przyda sie playerom 8-15 lvl którzy tam niebyli anirazu no ale mi sie nieprzyda znam ten zamek od 8 lvl :p:p
GRATZ DLA CIEBIE;);)
.Matrik.
08-07-2007, 14:01
Powierzchnia - jest bardzo niebepieczna. Dużo potworów. Niskie lvle muszą uważać na zlurowanego Orca Berserker'a i Minotaura Guard'a.
Kawałek dalej:
1 Poziom - jest taki sam jak powierzchnia. Też uwaga na lurniętego Berserker'a i Guard'a.
No spoko. Pisałem już, że mówię o powierzchni a nie murach. Ale dalej:
2. A ja widzę bo ja mówie o murach. Najpierw uważnie przeczytaj potem pisz.
A kawałek dalej...
OPISUJE I MURY I POWIERZCHNIE RAZEM... no chyba, że nie dowidzisz.
To co w końcu? Raz mówisz, że oddzielne, raz że razem. Czepiłem się POWIERZCHNI, a ty mi z murami wyjeżdżasz. Ech...
edit: "Guard'a"? "Berserker'a"? Huahaha.
<8>Borys<8>
08-07-2007, 14:13
Nie umiem się wysłowić? To ty nie umiesz czytać.
Normalnie zaraz mnie szlak wezmie. ILE RAZY MAM CI POWTARZAĆ, ZEREK LUROWANY JEST I NA PARTERZE I NA 1 PIĘTRZE. OPISUJE I MURY I POWIERZCHNIE RAZEM... no chyba, że nie dowidzisz.
Mam 16 lat i umiem pisać, jakoś wszyscy rozumieją to co pisze tylko nie ty... dziwne?
Nie wszyscy, przeciez:
Powierzchnia, jest bardzo niebepieczna. Dużo monsterów. Niskie lvle muszą uważać na zlurowanego Orca Berserkera i Minotaura Guarda.
Zerk nie jest lurowany, on łazi gdzie chce.
To logiczne ze orc b NIE jest lurowany tylko chodzi gdzie chce, na powierzchni,bo da sie go zlurować, ale na góre. Ja to tak rozumiem, a do ortografi sie nie czepiam, poradnik ujdzie bo pare było niejasnośći
Sandy147
14-07-2007, 15:52
Dobry, ciekawy poradnik wielki gratz dla Ciebie.
Oby tak dalej:P
Pozdro 4 all
Matrik, Matik, Lama nie wiem jak Ty masz i szczerze gówno mnie to obchodzi.
Jak czytam to co Ty tu piszesz, to aż kurwa żal mnie ogarnia...
Typ napisał poradnik, dobrze fajnie oceniłeś go raz to się już odpierdol.
Wierz mi że nie każdy chce słuchać co on zrobił źle co gdzie źle napisał, ważne żeby rozumieć poradnik i w jakimś stopniu pochwalić autora choćby za pomysł lub wykonanie (jeżeli poradnik jest totalnie zjechany to oczywiście nie należy ale ten akurat nie zalicza się do takich)
Wiesz? Jest jeden powód takich wypowiedzi na forach typu 'pokazanie jakim jestem kozaczuchem'
Może w rl masz z tym problemy? Bo jesteś kompletnym idiotą lub jakimś lamerem który nie umie się wykazać to se myśli 'pokaże im na forum, jea.'
Co do poradniku, imho jest dobry...
To że chłopak robi błędy to nie znaczy że jest tępy, może dysleksja?
Zauważyłem coś, ale mogę się mylić. Widzisz tego Zerka na powierzchni?
Sądze że on się tam nie respi tylko << strone od schodów (poza zamkiem) i dość często przypiega pod schody ponieważ jakiś plejer go luruje.
Typ napisał poradnik, dobrze fajnie oceniłeś go raz to się już odpierdol.
Wierz mi że nie każdy chce słuchać co on zrobił źle co gdzie źle napisał, ważne żeby rozumieć poradnik i w jakimś stopniu pochwalić autora choćby za pomysł lub wykonanie (jeżeli poradnik jest totalnie zjechany to oczywiście nie należy ale ten akurat nie zalicza się do takich)
Wiesz? Jest jeden powód takich wypowiedzi na forach typu 'pokazanie jakim jestem kozaczuchem'
Może w rl masz z tym problemy? Bo jesteś kompletnym idiotą lub jakimś lamerem który nie umie się wykazać to se myśli 'pokaże im na forum, jea.'
Co do poradniku, imho jest dobry...
To że chłopak robi błędy to nie znaczy że jest tępy, może dysleksja?
Zauważyłem coś, ale mogę się mylić. Widzisz tego Zerka na powierzchni?
Sądze że on się tam nie respi tylko << strone od schodów (poza zamkiem) i dość często przypiega pod schody ponieważ jakiś plejer go luruje.
Już? A teraz wyjdź.
@.Matrik.
Krytyka powinna być oceniana za więcej części niż samą poprawność interpunkcyjną. To, że chłopak nie potrafi poprawnie postawić przecinków, nie oznacza, że należy z góry przekreślać jego pracę. Dla mnie ocenę ogólną stanowi wiele czynników, jak temat (jego popularność) i jego realizacja, schemat, przejrzystość, fotografie bądź ich brak, logika, no i oczywiście gramatyka, ortografia, stylistyka, interpunkcja. Zawsze darzyłem cię pewnym szacunkiem bo twoje posty są inteligentne i pokazują, że ludzie z rocznika 1992 nie muszą być "głópimi guffniaszami, kture majom kąpleksy i som tempe", jednak uważam, że niepotrzebnie wdałeś się z nim w ten flamewar.
@BaxCrow
Nie potrafisz przyjąć konstruktywnej krytyki. To, że Matrik wytknął ci porażającą ilość błędów interpunkcyjnych i wieeelu ortografów, to nie powód by się obrazić i wyzywać go od zarozumiałych 14-latków (jestem jego rówieśnikiem i niezależnie od niego z każdym postem traciłem o tobie dobrą ocenę), tylko sygnał by popracować nad słabymi stronami swojego tekstu! A poradnik jest dobry, pomimo tego co twierdzi ripper, że nie warto robić artykułów o expowiskach, gdzie ilość noobów jest miażdżąca. Również ta wasza sprzeczka (twoja i Majena) o nazewnictwo i podobne pierdoły jest według mnie bezsensowna. Od wymiany zdań przeszedłeś do obrażania drugiej strony, co jest ewidentną oznaką słabości i porażki. Czujesz, że nie masz racji i się pogrążasz? To do cholery napisz, "ok, przyznaję, tu i tu nie miałem racji, dzięki za uświadomienie". Przegrasz sprzeczkę, ale przynajmniej ludzie nie będą cię postrzegali za idiotę, który do samego końca będzie bronić swojego punktu widzenia, chociażby sam był świadomy tego, że jest błędny i nie potrafi się przyznać do porażki.
To żeby nie było, ocenię twój poradnik. Według w/w kryteriów.
la mnie ocenę ogólną stanowi wiele czynników, jak temat (jego popularność) i jego realizacja, schemat, przejrzystość, fotografie bądź ich brak, logika, no i oczywiście gramatyka, ortografia, stylistyka, interpunkcja.
Temat według mnie jest dość oryginalny, jeszcze nie widziałem poradników o ab'fortress. Elvenbane to nawet uczęszczane miejsce. Opisałeś wszystkie zakątki zamku, więc za temat i jego realizację 10/10.
Schemat jest dość prosty, opisujesz drogę od wejścia do podziemi fortecy, poprzez ich zakamarki, aż do samego zamku, gdzie opisujesz "idąc" w górę. 10/10 za tą część.
Tekst jest przejrzysty. Użyłeś wytłuszczeń gdzie trzeba, tekst jest dobrze sformatowany. Jednak nie widzę tu "działów" np. "0. Legenda ; 1. Dojście", za co oczywiście minus. Kolorystyka jest mocno ograniczona, jednak tutaj nie potrzeba super kolorowanki, więc to pozostawiam w stanie neutralnym. W sumie 7/10 za przejrzystość.
Fotografie oczywiście są. Zarówno dojście, jak i poszczególne poziomy. Na przejrzystych mapkach świetnie oznaczyłeś spawny. 10/10.
Sprawy językowe - tutaj sprawa jest dość trudna, bo poradnik był edytowany. Jak widzę, jest tutaj "pozamiatane", jednak nie będę oceniał obecnego stanu, ponieważ dopiero wysiłki innych zaowocowały w miarę dobrym stanie gramatycznym tekstu.
Ogólnie jest kilka kwestii, których prawdziwość podważam, więc za to minus.
(10 + 10 + 7 + 10) / 4 = 9,25 - 0,5 (za owe kontrowersje) = 8,75.
Jak widzisz jest całkiem dobrze ;)
.Matrik.
14-07-2007, 22:34
Jak mam co? Bo trochę nie rozumiem.
Żal to nie ku*wa. Trochę szacunku.
Typ napisał poradnik, dobrze fajnie oceniłeś go raz
Fajnie oceniłem? Ja? Huahahaha. Zresztą, nawet nie użyłem cyfry.
Wierz mi że nie każdy chce słuchać co on zrobił źle co gdzie źle napisał,
Ktoś Ci każe czytać moje komentarze? No właśnie.
ważne żeby rozumieć poradnik i w jakimś stopniu pochwalić autora choćby za pomysł lub wykonanie
Nie chwali się TYLKO za pomysł. IMO wykonanie jest równie ważne, a tutaj mi się nie podobało. Zauważ, że obecny stan poradnika jest taki, bo autor go editował duuużo razy.
@Donas
Krytyka powinna więcej niż samą poprawność interpunkcyjną.
To twoje zdanie. Według mnie, interpunkcja jest równie ważna, i mogę oceniać poradnik tylko z tej strony (czego nie zrobiłem, bo napisałem też jakie inne bzdety napaćkał).
no i oczywiście gramatyka, ortografia, stylistyka, interpunkcja.
Sam widzisz.
Zawsze darzyłem cię pewnym szacunkiem
Hihi. Po tym myślałem, że napiszesz "ale straciłem go...".
niepotrzebnie wdałeś się z nim w ten flamewar.
Cóż, że niepotrzebnie to owszem, ale gość uważa, że ten poradnik ma zero błędów, i... zresztą wiesz, czytałeś. Tak wyszło.
Ja uważam sprawę za zamkniętą, bo żadna strona raczej drugiej nie przekona.
@Stjup
Dzięki za poparcie, ale nie trzeba tak wulgarnie :]
@Donas
Posłuchaj uważnie. Mnie nie interesuje kto ma ile lat. Wszystkie błędy Matrika, które napisał poprawiłem (oczywiście te z którymi się zgodziłem), ale w sposób jaki to napisał mnie zdenerwował. Tekst był napisany w takim tonie, jakby miał mnie obrazić i pokazać, że jestem analfabetą. Powtórze jeszcze raz. NIE CHODZI O KRYTYKE TYLKO O TO JAK ONA JEST PRZEKAZANA. Ty opisałeś ocene bardzo fajnie szczególowo i bardzo mi się to podobało i miło czytało. Tylko przeczytaj post Matrika pod twoim i zobacz ocenę, która choć poprawiłem błędy jest dalej niska co jest absurdalne i tyle. Bo po jakie licho karze poprawiać błędy skoro i tak dalej ocenia poradnik jako denny? Kompletny bez sens.
@Matrik
Ty dalej swoje. Dzięki za komenty. A i nigdy nie powiedziałem, że poradnik ma zero błędów. Bo tak nie jest i dobrze o tym wiem. No i pomyśl logicznie, jeśli bym uważał, że nie ma błędów to bym nie edytował. Ja mam rację i ty masz rację, ale uważam, że poradnik nie jest zły, bo część typu (zdjęcia, info) są dobre, może pisowania i interpunkcja nie jest idealna, ale nie jest na tyle zła, aby poradnik oceniać jako denny.
Pozdro Bax.
.Matrik.
15-07-2007, 15:14
Ale oczywiście, po zedytowaniu poradnik jest dobry, zarówno interpunkcja, jak i część ze zdjęciami etc. Ja się tylko czepiałem twojego odbioru krytyki, i samej interpunkcji, a reszta...
Po editach, poradnik jest dobry. Koniec, bo dalej zamiaru sprzeczać się nie mam.
Wierz mi że nie każdy chce słuchać co on zrobił źle co gdzie źle napisał, ważne żeby rozumieć poradnik i w jakimś stopniu pochwalić autora choćby za pomysł lub wykonanie
Prezentujesz zupelnie niepraktyczne podejscie.
Gdyby zalozeniem bylo klaskanie ilekroc ktos cos napisze dobrze, ludzie zagladajacy do tego dzialu mieliby spuchniete dlonie, bo w kazdym poradniku znajdzie sie cos, czego skeslic jako idiotyzm sie nie da. Rzecz w tym, ze gdyby przyjmowano to jako kryterium dzial zostalby zaspamowany miernymi "poradnikami". Dlatego wlasnie przetrzepuje sie kazdy tekst doglebnie aby na koncu wytlumaczyc autorowi dlaczego jego tekst jest za slaby zeby sie utrzymac i nad czym ( oraz w jaki sposob ) ma popracowac przed napisaniem nastepnego. Liczy sie nie to ile jest dobrze, a to zeby nic nie bylo zle. Proste ?
tylko po co tam chodzić, jak jest 263173451 miejsc gdzie zdobędę więcej expa/kasy w krótszym czasie?
Matrik- gz [bez ironi]
Autor- Jak nie potrafisz przyjąć krytyki, to sorry, ale musisz wyjść. Matrik był na tyle uprzejmy, że przeczytał Twój tekst, znalazł błędy i napisał o nich. Jako, że sama treść jest na ok. 7/10 [up/down? co z tego newbie zrozumie? zerk? guard? Może jakieś opisanie, ze ''zerk'' jest bardzo szybki, że bije za BARDZO dużo itd.]
to ''przyczepił się'' do gramatyki. jak Ci mówi, ze zamiast przecinka ma być myślnik, to przeczytaj swój tekst jeszcze raz i zauważ, że on ma racje. Popraw i PODZIĘKUJ za POMOC.
Żeby Twój poradnik był PRO, musisz poprawić WSZYSTKIE błędy. Ortograficzne, interpunkcyjne, rzeczowe itd... Napisz ile taki orc berserker może uderzyć, ile guard, może dopisz, że jest tam więcej ludzi niż mobów i że wyciągnięcie tam 1k exp/h jest wyczynem, bo jednego moba bije 5 osób.
przepraszam za podwujny post (net mi sie sciął to sie juz nigdy niepowturzy)
ehh... ó gościu... ó! czy tak trudno wcisnąć Alt + o? :(
@topic: poradniczek teraz rewelacja ;)
Humm... chciałem spytać modków co z poradnikiem, bo już dosyć długo jest.
Czy będzie przeniesiony? Długo już czekam.
Ruby_Jokers
26-10-2007, 02:03
mój usuneli a shit przenieśli ! Ludzie co się tu dzieje!!
Faktycznie, dziadowskie to coś. Zero przyłożenia się, wogóle, co to ma być?
Ancient900
26-10-2007, 17:09
Fajny poradniczek, fajna miejscówa, "expie" tam 61 knightem na facc :d
Rotherdamie
19-12-2007, 03:04
Ancient900 :
Mnie to własnie wkurza ,że tak wysokie lvl FACC expią w tak małym expowisku odbierajac exp słabszym, niedoświadczonym graczom. Niektórzy PACC też tam wizyty składają (szkoda premium) . Co jest tam takiego aby marnowac czas bijac bersa, dragona, 2 dsy ,mino guarda i te badziewie orkowe ???
Nie lepiej zwiedzac już Ancient Temple czy DK??? Albo nawet POH ,a zostawic ten oblegany i tak zamek newbie?
Co do poradnika:
Mnie bardziej przekonuje przydatność od ortografii i interpunkcji,bo tą da sie błyskawicznie poprawic. Poradnik ma sie przydac ,a nie byc czystym ortograficznie ,a mówic jakies brednie. Bers nie jest na powierzchni lurowany ,bo w wiekszosci przypadków osoba lurujaca jest miedzy bersem a newbie (cienki korytarz) wiec mu sie nie opłaci dostac od bersa... Moze tez wyskoczyc przypadkiem ,a wtedy magic wall sie przydaje (jezeli mozesz ich uzywac)
1 pietro to co innego...
Ogólnie:
7,5/10
Przyda sie newbiom ale troche nie dopisales o lootbagu. Przeciez można zbierac crossbow, brass armor, double axe i inne duperele.
Skoro kierujesz to do newbie to nie opisuj wieży bo 30 lvl to juz nie newbie i da jakos draga i dsa utłuc.Zreszta jak chodzi sie po pierwszym pietrze to widzi sie draga potem mino maga i ortca szamana ,a nawet dsa (chyba). Newbiom to sie nie przyda ,chyba ,że opisujesz co moze wejsc do nas gdy łazi po powierzchi (bers i mino guard). Wieze z bersem , hunterem i mino archem oczywiscie zostaw.
Przez to biadolenie, które jest w tym poradniku zupełnie nie potrzebne, nawet nie chciało mi się sprawdzić czy już ktoś o tym napisał. Mace w Ab'dendriel kosztuje nie 30gp, a 23. Taki szczegół, ale poradnik będzie dokładniejszy.
Wivernus
18-02-2008, 19:44
mace=23gp w ab i carlin
k0_zerg_nutty
23-02-2008, 02:47
na respie na zamku w tym pokoju sa dwa arcanisty nie jeden. :S
Arczi2112
19-03-2008, 21:46
poradnik może być ja expiłem tam 9 palkiem na skilach 41 ^^
Gratuluje! bardzo fajny poradnik!
Astilinek
29-04-2008, 08:45
na respie na zamku w tym pokoju sa dwa arcanisty nie jeden. :S
żal jest jeden w towarzystwie dwóch dsów. poradnik średni bo nie napisales od jakich skilli/lvl mozna tam chodzic. jakis newbie moze pomyslec ze moze isc od razu po rooku.
cinek-cinek
08-11-2008, 22:17
matik stul pysk bo to co mowisz to zalosne. poradnik? zdecydowanie przydatny, l-lvl'e beda wiedzialy czego sie mozna tam spodziewac.
19_Hero_64
24-11-2008, 21:02
Niezły poradnik lecz :
-nie radze tam expic : dużo ludzi , często są rulowane potwory.
-co do lootbagów : bardziej polecałbym znaną "osade" mino pod thais
-ogólnie lepiej expić gdzie indziej na niskich lvl
Ale w sumie poradnik spoko
niewiem czy ktos ci to mowil ale zapomiales dodac itemów tych co lecą z draga ds i arha, os i mm
juran_se_spychowa
25-11-2008, 15:18
Po cholere robić poradnik o takiej pipidówie? Tam w ogóle jeszcze ktoś expi? Zrób jeszcze poradnik jak się dostać na raty pod Thais. A te informacje można znaleść w tibian earth i w różnych podstronach tibia.pl
Miejsce , ktore opisałeś jest dobre na światach pvp na low lv.
Na non pvp nie radzę tam expic , ani robić lootbaga , gdyż szansa na doniesienie go do dp
to jakby trafić 6 w totka ; ))
Odkrywczość : 6/10
Wykonanie : 7+ /10
Przydatność ( low lv) : 9/10
Ocena : 7 + / 10
To miejsce chyba każdy zna nic odkrywczego imo low lv się przyda.
Pozdrawiam - Zermo.
Poradnik w porząsiu, tylko popraw barierę levelową
min. na ostatnim pietrze pod ziemią można już expić palkiem i magami i drutami od 15 lvl lub mniej a jak guard dogoni to i tak max 2 hp potiony zejdą ( o knighcie się nie wypowadiam bo nigdy nie grałem).
Poradnik dla low-leveli, mnie się już nie przyda :) wystarczająco dużo razy padłem tam na 10-11 lvlu, że wiem gdzie wchodzić a gdzie nie ;]
ale gratulacje poradnika :)
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.