PDA

Pokaż pełn± wersje : Jak skopiowac dobrze mapy

sir Tifejo
08-10-2004, 16:21
No wiec tak jak w temacie: mam zmiane z Win XP na Linuxa(...decyzja mojego brata:()i nie chce stracic wszystkich mapek, ale nie wiem jak to dobrze zrobic. Kumpel juz raz tak zrobil, nagral je na CD-RW ale jakos mu te mapki pozniej nie wchodzily...
Piszcie co i jak...i ratujcie;)
i slyszalem ze pod Linuxa jest inna kongiguracja Tibi
Wiec jakbysie mogli napisac to by bylo cool:)

$corcerer
08-10-2004, 22:28
O konfiguracji Tibii pod linsuxem poczytaj sobie na forum (ta kwestia była poruszana już pare razy)
Mapki zgrywasz normalnie...

sir Tifejo
08-10-2004, 22:37
No nareszcie ktos porzadny odpisal:P
Z tymi mapkami nie bylbym pewnien, moj kumpel zgral (rzekomo) 'normalnie' i cos mu nie dzialalo, nie wiem dokladnie co...

Hegemmon
09-10-2004, 15:04
a czy przypadkiem te problemy nie wynikaj± z faktu że Windows i Linux to dwa różne systemy, których systemy plików się różni±? w windows jest FAT32/NTFS a w Linuksie zdaje się ex2/ex3. Te systemy mog± się na tyle różnić, że poprawne działanie może być niemożliwe. Ale ja jeszcze się nie bawiłem w linuxie to nie jestem na sto procent tego pewien :P

$corcerer
09-10-2004, 16:25
To nie ma znaczenia- pod warunkiem że klient Winshita i Linsuxa tak samo zapisuje mapki. Jeżeli robi z nimi to samo, to wystarczy wrzucić je do odpowiedzniego katalogu i powinno działać. System plików nie ma tu żadnego znaczenia, bo pliki na CD/DVD nagrywane s± w supełnie innym systemie niż na dyskach- a systemy potrafi± je odczytywać. Podobnie przy przerzucaniu danych przez sieć nie ma takich problemów.

Ew. można jeszcze sprawdzić czy dany user ma prawa do odczytu i zapisu tych plików (rw)