Pokaż pełną wersje : Tetraz troszke Histori =)(Lecz nie fakty to jest pytanko)
Witajcie! Mam do was pytani. kim chcialibyście by być gdyby w Europie Feudalnej wzieli was do wojska I postawiliu przed wyborem:
Rycerz ciężkozbrojny
Lekka Piechota
Ryceż ciężkozbrojny na koniu
Łucznicy
Kusznicy
Kopijnicy
Pikinierzy
Specjalne jak ktoś chciałby byc ksiendzem to ma:
Lekarz Ksiądz
Ksiądz z maczugą(gdyż ksienzom nie wolnobyło zadawać ran ciętych)
Oraz dla ludzi o spocjalnych zdolnosciach:
Inżynier Katapulty
Inżynier Terbuszu
Inzynier Taranu
itd.
Aha I spocjalna jednostka:
Skrytobójcy (lekka zbroja i Katana)
Husaria(ta skrzydlata)
Ja osobiście chciałbym byc łucznikiem (długi łuk)
ja..........hmmmm chyba to z katana
p.s WYLUKAJ MOJ TEMAT PT. FireWall PLZ :( :(
Shanhaevel
08-10-2004, 20:14
Ciężka piechota samuraj z kataną ROOOOX!!! Czemu nie ma samuraja z ciężką zbroją??
O ja mi Hodziło Europe Feudalną a nie o Japonie. Shan apropo bo ci z kataną to najemnicy. Skrytobójcy by ich mozna nazwać działający na tyłach wroga.
Ja bym chciał być ciężkozbrojnym rycerzem na koniu. Kopijnicy Eee, że co? Co to są kopijnicy? Kopie to mają właśnie rycerze na koniach... nie słyszałem nigdy o piechocie z kopiami :) Może chodziło ci o pikinierów?
Rycerze pancerni Jakoś to tak dziwnie brzmi ;p Jakby czołgami jeździli :D
Przepraszam was za taki bład!! Chodziło mi o Pikinierów.
Apropo tak to były tamtejsze czołgi(tylko że jednozałogowe). Mówiło sie na nich Piechota pancerna.AHH I ZNOWU ZONK.
PS: Fajny avatar przedstawia tego goscia z Ghotica ?
No ale sie wszystko wyjasniło :D
To zaliczamy tez kopijników i Husarie :D
Baron Kaldrick
08-10-2004, 21:04
Nie slyszales nigdy o spieszonych kopijnikach? To malo wiesz o sredniowiecznych wojskach. Pograj sobie np. w Medieval:Total War, tam co prawda jest kilka (sporo) drobnych smiesznostek, ale jako "przewodnik po sredniowiecznych armiach"jest calkiem niezla...
@Temat
Husariaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
No mówie przecież że kopijnicy byli! Ja nawet sie interesuje średniowieczem i moja ulubiona gra o średniowieczu to Stronghold Crusader.
Powiem tak szczerze że mój temat napewno uzupełni niektore luki w waszej wiedzy :D. Też się sami poprawimy itd.
Nie slyszales nigdy o spieszonych kopijnikach? To malo wiesz o sredniowiecznych wojskach. Pograj sobie np. w Medieval:Total War, tam co prawda jest kilka (sporo) drobnych smiesznostek, ale jako "przewodnik po sredniowiecznych armiach"jest calkiem niezla... E, no w grach komputerowych to mogą być różne rzeczy... ale takiego ludka w zbroi ze złota to ja jeszcze nie widziałem nigdzie oprócz tibii... No, ale ja nic nie mówiłem, że nie ma czegoś takiego jak kopijnik tylko że ja o tym nie słyszałem ;p
Dr.Unknown
08-10-2004, 21:24
Łucznik:D
i 10 znaków...
$corcerer
08-10-2004, 22:23
Łucznik
Szkoda że magia nie istnieje (w formie.. hmm.. Fireballi :P )
Wannodup
09-10-2004, 12:56
Zdecydowanie kusznik/lucznik :)
]v[ichal
09-10-2004, 15:07
tez łucznik.......
Blind Guardian
09-10-2004, 15:52
lol... jakie z was elfy ;)
@topic
pikinier
jagiellon
09-10-2004, 16:15
she_devil
09-10-2004, 19:03
Rycerz ciężkozbrojny
Zdecydowanie za ciężkie
Lekka Piechota
Nie widzę siebie w tej roli
Nie dziękuję, nie naiwdzę jeździć conajmniej z plecakiem na koniu więc co dopiero ze zbroją
Łucznicy
Mam zeza (serio), jestem dalekowidzem , posiadam aktyzmatyzm czy jakoś tak
Kusznicy
look up
Kopijnicy
Zdecydowanie odpada latanie na koniu z kopią, jeszcze sobie lrzywdę zrobię
Pikinierzy
Specjalne jak ktoś chciałby byc ksiendzem to ma:
Lekarz Ksiądz
Nie!
Ksiądz z maczugą(gdyż ksienzom nie wolnobyło zadawać ran ciętych)
Look up!
Oraz dla ludzi o spocjalnych zdolnosciach:
Inżynier Katapulty
Jescze coś rozwale
Inżynier Terbuszu
No jak wyżej
Inzynier Taranu
itd.
Aha I spocjalna jednostka:
Skrytobójcy (lekka zbroja i Katana)
Katana? Ciekawe czy by mi dali katane do ręki ?
Husaria(ta skrzydlata)
Co to?
Ksiądz z maczugą... lol. Może jeszcze mnich znający kung-fu?
Tak na serio to chciałym być ciężkozbrojnym rycerzem :P
Nie jestem fanem elfów. Moją ulubioną rasą są krasnoludy. "" Bo niema to jak rozspędzony krasnolud w mithrilowej zbroi z 2 toporami w ręku". A łucznik dlatego że sam troszke strzelam i wyrabiam z kuzynem łuki dla lkolegów. A propo nielubie tego zgiełku na polu walki tylko spokojnie z odległości nawalać. No bo co zrobił gdy ty lecisz w bojowym okrzyku z innymi gdy tu strzały zakrywają słonce i dostajesz tak z 10 strzał w rózne cześci ciała ?
Baron Kaldrick
10-10-2004, 22:11
Ksiądz z maczugą... lol. Może jeszcze mnich znający kung-fu?
Klerycy...
@Up
Cieszy sie, ze strzaly odbily sie od zbroi plytowej i idzie dalej.
Ale napoczątku przypuścmy że to jest skórzana zbroja UPS. Hmm no prawda lekka piechota na koncu mój ZONK.
Katana w feudalnej europie? LOL?
A chlop z kosą na sztorc - gdzie?
Ja bym wziął Katanę z adamentu, dlugi plaszcz podszywany kolczugą z mithrilu, i fireballa do łapy :D
A tak na serio to jakiś wojak z poltorarecznym mieczykiem. Szkoda ze większosc takich pada w pierwszej rundzie.
Hmmm czemu są dwa warianty rycerzy? Rycerz to rycerz na koniu, chyba że mu konia zabiją - sam chodzić nie będzię podczas bitwy. Przecież rycerz jest z niemieckiego ritter - jeździec. Rycerz to wojownik konny w ciężkiej zbroi.
Hehe ja bym wybrał łucznika :p.
Ps. A co to jest husaria ? :s
A ja jestem inżynier taranu, wogóle klocki lego :D i inne to mój konik
Baron Kaldrick
12-10-2004, 16:20
Ps. A co to jest husaria ? :s
Serio nie wiesz? o_0
Husaria - Ciężka (początkowo lekka) jazda polska należąca do tzw. narodowego autoramentu (początki formacji w XVI wieku, koniec - ustawa sejmowa z 1776 roku, przekształcająca chorągwie husarskie i pancerne w brygady kawalerii narodowej), słynna na całą Europę. Szarże husarii były wyjątkowo skuteczne przeciw zwartym oddziałom piechoty lub jazdy, bowiem rozpędzeni opuszczali oni długie (4,5 - 5,5 metra) kopie w kierunku wroga. Poza kopią, która była zwykle bronią jednorazowego użytku, husarze byli uzbrojeni w: szablę husarską, koncerz, pistolety, często także w łuk. Ochronę zapewniała husarzom półzbroja płytowa (składająca się z napierśnika, naplecznika, obojczyków, naramienników, karawaszy) a w okresie panowania Jana III Sobieskiego zamiast zbroi płytowych zaczęto stosować karaceny. Ich siła bojowa (zwłaszcza w walce na broń białą) znacznie przewyższała siły bojowe innych współczesnych jej zagranicznych jazd - zarówno ciężkich, jak i lekkich. Jasnym dowodem na prawdziwość tej tezy była bitwa pod Kircholmem, stoczona w 1605 roku z wojskami szwedzkimi, kiedy to mimo przewagi liczebnej Szwedów wojsko polskie złożone w znacznej części z husarii rozniosło armię wroga.
Plx?
Zakaprov
12-10-2004, 17:48
Najlepiej lucznik (longbow) :lucznik:
A co do Medieval:Total War to jestem zagorzalym fanem tej gry:)
Zakaprov (lev 18) :miecz: Pacera
ha bym chciał być huzarem bo to elitarni (dawniej) członkowie wojska polskiego
Sir Buraczek
12-10-2004, 18:39
Kusza została wynaleziona przez Chińczyków ponad 2500 lat temu. Przez wiele wieków udoskonalano jej budowę, aby zwiększyć m.ni. szybkość strzelania. Pierwsze szybkostrzelne kusze pojawiły się w XI wieku. Oddział stu ludzi wyposażonych w tę śmiercionośną broń mógł wystrzelić 2000 strzał w ciągu 15 sekund(!). Dla porównania dobry łucznik był w stanie wystrzelić 12 strzał na minutę.
W średniowiecznej Europie używano przede wszystkim zwykłych kusz (nie szybkostrzelnych). Były one znacznie wolniejsze od łuków, mimo to uważano je za broń tak niebezpieczną, że na Soborze Laterańskim w 1139 roku zakazano ich używania.
Ja bym wybrał kusznika :P
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.