zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Tetraz troszke Histori =)(Lecz nie fakty to jest pytanko)

Kredi
08-10-2004, 20:01
Witajcie! Mam do was pytani. kim chcialibyście by być gdyby w Europie Feudalnej wzieli was do wojska I postawiliu przed wyborem:
Rycerz ciężkozbrojny
Lekka Piechota
Ryceż ciężkozbrojny na koniu
Łucznicy
Kusznicy
Kopijnicy
Pikinierzy
Specjalne jak ktoś chciałby byc ksiendzem to ma:
Lekarz Ksiądz
Ksiądz z maczugą(gdyż ksienzom nie wolnobyło zadawać ran ciętych)
Oraz dla ludzi o spocjalnych zdolnosciach:
Inżynier Katapulty
Inżynier Terbuszu
Inzynier Taranu
itd.
Aha I spocjalna jednostka:
Skrytobójcy (lekka zbroja i Katana)
Husaria(ta skrzydlata)

Ja osobiście chciałbym byc łucznikiem (długi łuk)

Gokufan
08-10-2004, 20:11
ja..........hmmmm chyba to z katana

p.s WYLUKAJ MOJ TEMAT PT. FireWall PLZ :( :(

Shanhaevel
08-10-2004, 20:14
Ciężka piechota samuraj z kataną ROOOOX!!! Czemu nie ma samuraja z ciężką zbroją??

Kredi
08-10-2004, 20:16
O ja mi Hodziło Europe Feudalną a nie o Japonie. Shan apropo bo ci z kataną to najemnicy. Skrytobójcy by ich mozna nazwać działający na tyłach wroga.

Androj
08-10-2004, 20:53
Ja bym chciał być ciężkozbrojnym rycerzem na koniu. Kopijnicy Eee, że co? Co to są kopijnicy? Kopie to mają właśnie rycerze na koniach... nie słyszałem nigdy o piechocie z kopiami :) Może chodziło ci o pikinierów?
Rycerze pancerni Jakoś to tak dziwnie brzmi ;p Jakby czołgami jeździli :D

Kredi
08-10-2004, 21:00
Przepraszam was za taki bład!! Chodziło mi o Pikinierów.
Apropo tak to były tamtejsze czołgi(tylko że jednozałogowe). Mówiło sie na nich Piechota pancerna.AHH I ZNOWU ZONK.

PS: Fajny avatar przedstawia tego goscia z Ghotica ?
No ale sie wszystko wyjasniło :D
To zaliczamy tez kopijników i Husarie :D

Baron Kaldrick
08-10-2004, 21:04
Nie slyszales nigdy o spieszonych kopijnikach? To malo wiesz o sredniowiecznych wojskach. Pograj sobie np. w Medieval:Total War, tam co prawda jest kilka (sporo) drobnych smiesznostek, ale jako "przewodnik po sredniowiecznych armiach"jest calkiem niezla...
@Temat
Husariaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Kredi
08-10-2004, 21:09
No mówie przecież że kopijnicy byli! Ja nawet sie interesuje średniowieczem i moja ulubiona gra o średniowieczu to Stronghold Crusader.

Powiem tak szczerze że mój temat napewno uzupełni niektore luki w waszej wiedzy :D. Też się sami poprawimy itd.

Androj
08-10-2004, 21:22
Nie slyszales nigdy o spieszonych kopijnikach? To malo wiesz o sredniowiecznych wojskach. Pograj sobie np. w Medieval:Total War, tam co prawda jest kilka (sporo) drobnych smiesznostek, ale jako "przewodnik po sredniowiecznych armiach"jest calkiem niezla... E, no w grach komputerowych to mogą być różne rzeczy... ale takiego ludka w zbroi ze złota to ja jeszcze nie widziałem nigdzie oprócz tibii... No, ale ja nic nie mówiłem, że nie ma czegoś takiego jak kopijnik tylko że ja o tym nie słyszałem ;p

Dr.Unknown
08-10-2004, 21:24
Łucznik:D

i 10 znaków...

$corcerer
08-10-2004, 22:23
Łucznik
Szkoda że magia nie istnieje (w formie.. hmm.. Fireballi :P )

Wannodup
09-10-2004, 12:56
Zdecydowanie kusznik/lucznik :)

]v[ichal
09-10-2004, 15:07
tez łucznik.......

Blind Guardian
09-10-2004, 15:52
lol... jakie z was elfy ;)

@topic
pikinier

jagiellon
09-10-2004, 16:15

she_devil
09-10-2004, 19:03
Rycerz ciężkozbrojny
Zdecydowanie za ciężkie

Lekka Piechota
Nie widzę siebie w tej roli

Nie dziękuję, nie naiwdzę jeździć conajmniej z plecakiem na koniu więc co dopiero ze zbroją

Łucznicy
Mam zeza (serio), jestem dalekowidzem , posiadam aktyzmatyzm czy jakoś tak

Kusznicy

look up

Kopijnicy

Zdecydowanie odpada latanie na koniu z kopią, jeszcze sobie lrzywdę zrobię

Pikinierzy

Specjalne jak ktoś chciałby byc ksiendzem to ma:

Lekarz Ksiądz

Nie!

Ksiądz z maczugą(gdyż ksienzom nie wolnobyło zadawać ran ciętych)

Look up!

Oraz dla ludzi o spocjalnych zdolnosciach:

Inżynier Katapulty
Jescze coś rozwale
Inżynier Terbuszu
No jak wyżej
Inzynier Taranu
itd.

Aha I spocjalna jednostka:

Skrytobójcy (lekka zbroja i Katana)

Katana? Ciekawe czy by mi dali katane do ręki ?

Husaria(ta skrzydlata)

Co to?

Ulrek
09-10-2004, 22:06
Ksiądz z maczugą... lol. Może jeszcze mnich znający kung-fu?

Tak na serio to chciałym być ciężkozbrojnym rycerzem :P

Kredi
10-10-2004, 22:08
Nie jestem fanem elfów. Moją ulubioną rasą są krasnoludy. "" Bo niema to jak rozspędzony krasnolud w mithrilowej zbroi z 2 toporami w ręku". A łucznik dlatego że sam troszke strzelam i wyrabiam z kuzynem łuki dla lkolegów. A propo nielubie tego zgiełku na polu walki tylko spokojnie z odległości nawalać. No bo co zrobił gdy ty lecisz w bojowym okrzyku z innymi gdy tu strzały zakrywają słonce i dostajesz tak z 10 strzał w rózne cześci ciała ?

Baron Kaldrick
10-10-2004, 22:11
Ksiądz z maczugą... lol. Może jeszcze mnich znający kung-fu?
Klerycy...
@Up
Cieszy sie, ze strzaly odbily sie od zbroi plytowej i idzie dalej.

Kredi
10-10-2004, 22:16
Ale napoczątku przypuścmy że to jest skórzana zbroja UPS. Hmm no prawda lekka piechota na koncu mój ZONK.

Khan
10-10-2004, 22:22
Katana w feudalnej europie? LOL?

A chlop z kosą na sztorc - gdzie?

Ja bym wziął Katanę z adamentu, dlugi plaszcz podszywany kolczugą z mithrilu, i fireballa do łapy :D

A tak na serio to jakiś wojak z poltorarecznym mieczykiem. Szkoda ze większosc takich pada w pierwszej rundzie.

Bambuko
11-10-2004, 15:02
Hmmm czemu są dwa warianty rycerzy? Rycerz to rycerz na koniu, chyba że mu konia zabiją - sam chodzić nie będzię podczas bitwy. Przecież rycerz jest z niemieckiego ritter - jeździec. Rycerz to wojownik konny w ciężkiej zbroi.

Aragorn
12-10-2004, 15:23
Hehe ja bym wybrał łucznika :p.
Ps. A co to jest husaria ? :s

Rahim
12-10-2004, 15:28
A ja jestem inżynier taranu, wogóle klocki lego :D i inne to mój konik

Baron Kaldrick
12-10-2004, 16:20
Ps. A co to jest husaria ? :s
Serio nie wiesz? o_0
Husaria - Ciężka (początkowo lekka) jazda polska należąca do tzw. narodowego autoramentu (początki formacji w XVI wieku, koniec - ustawa sejmowa z 1776 roku, przekształcająca chorągwie husarskie i pancerne w brygady kawalerii narodowej), słynna na całą Europę. Szarże husarii były wyjątkowo skuteczne przeciw zwartym oddziałom piechoty lub jazdy, bowiem rozpędzeni opuszczali oni długie (4,5 - 5,5 metra) kopie w kierunku wroga. Poza kopią, która była zwykle bronią jednorazowego użytku, husarze byli uzbrojeni w: szablę husarską, koncerz, pistolety, często także w łuk. Ochronę zapewniała husarzom półzbroja płytowa (składająca się z napierśnika, naplecznika, obojczyków, naramienników, karawaszy) a w okresie panowania Jana III Sobieskiego zamiast zbroi płytowych zaczęto stosować karaceny. Ich siła bojowa (zwłaszcza w walce na broń białą) znacznie przewyższała siły bojowe innych współczesnych jej zagranicznych jazd - zarówno ciężkich, jak i lekkich. Jasnym dowodem na prawdziwość tej tezy była bitwa pod Kircholmem, stoczona w 1605 roku z wojskami szwedzkimi, kiedy to mimo przewagi liczebnej Szwedów wojsko polskie złożone w znacznej części z husarii rozniosło armię wroga.
Plx?

Zakaprov
12-10-2004, 17:48
Najlepiej lucznik (longbow) :lucznik:
A co do Medieval:Total War to jestem zagorzalym fanem tej gry:)

Zakaprov (lev 18) :miecz: Pacera

djkuter
12-10-2004, 18:06
ha bym chciał być huzarem bo to elitarni (dawniej) członkowie wojska polskiego

Sir Buraczek
12-10-2004, 18:39
Kusza została wynaleziona przez Chińczyków ponad 2500 lat temu. Przez wiele wieków udoskonalano jej budowę, aby zwiększyć m.ni. szybkość strzelania. Pierwsze szybkostrzelne kusze pojawiły się w XI wieku. Oddział stu ludzi wyposażonych w tę śmiercionośną broń mógł wystrzelić 2000 strzał w ciągu 15 sekund(!). Dla porównania dobry łucznik był w stanie wystrzelić 12 strzał na minutę.
W średniowiecznej Europie używano przede wszystkim zwykłych kusz (nie szybkostrzelnych). Były one znacznie wolniejsze od łuków, mimo to uważano je za broń tak niebezpieczną, że na Soborze Laterańskim w 1139 roku zakazano ich używania.
Ja bym wybrał kusznika :P