Pokaż pełną wersje : Przyszłość ekonomi tibijskiej...
Jak myślicie, jak nowy upek wpłynie na ekonomie tibijską tzn.
- czy ceny spadną ponieważ kiny nie będą mogły sobie pozwolić na dobrą broń na mały lvl (ograniczenie lvlowe) więc pronie będą sprzedawane wolniej więc taniej (sprzedanie taniej wiąże się z szybszą sprzedażą),
- czy ceny wzrosną bo mniejsze zainteresowanie będzie nimi (znowu ograniczenie lvlowe), więc gracze będą płacic więcej za broń.
Ja nie boje się żadnego z tych wariantów poniewaz na Harmoni ceny zaliczył dno np: FS- 3k, BS- 7k itd. jednak cieszyłbym sie z tego drugiego
Goldscorpion
29-06-2007, 14:38
Dokładnie święta prawda. Byłem pewiem, że w tym upie zrobią coś z cenami. Knight ma jeszcze spoko bo zawsze jakiegoś złomu natarga ale takim magiem?
wrogonastawiony
29-06-2007, 14:43
Fs bracie to jest u dijna za 4k ;]
nie wszyscy mają questa zrobionego i nie wszyscy mogą tam sprzedawać...
a poza 3 wczorajszymi ofertami które na trade widziałem (sell FS 3k) to może i chodzi po 4 ^^
Ekonomia Tibijska jest w okropnym stanie, można ja porównać do polskiej. Djin jest po to aby hlvl mogli się masowo pozbywać nie potrzebnych im przedmiotów, a nie być alternatywą dla innych graczy. Ceny powinny być na stałym, wyższym poziomie. Kiedyś gdy nie było runek w sklepach było lepiej, wszystkie profesje były sobie potrzebne. Knight nie mógł expić, gdy nie kupił Uhów od Druida, teraz wystarczy pójść do sklepu magicznego po UHy lub manasy. Jedną z ról druida powinno być robienie UHów i sprzedawanie ich innym profesją. Kiedyś żeby zdobyć bohy trzeba było kupić wiele runek, zebrać ekipę i iść na kilka godzin na necro. Wtedy Bohy miały wartość bo zdobyć je było trudno, teraz wystarczy: vis, vis i necro masowo giną. Tak samo jest z innymi potworami np: vampiy, DLe, Demce itp. Nie dawno na Harmoni było kilka sztuk MPA, a teraz 200lvl sorcerer zdobywa ten przedmiot na porządku dziennym. Tak samo z DSMem, kiedyś: 80 knight + 2x sorcerer z DSami i kilka godzin na Dragon Lair treaz: 80 sorcer lub druid + 140 knight na PoI DL, 30min i kilka smoczych zbroi w plecaku. Itemy miały wtedy wartość, w dzisiejszych czasach 20 knight posiedzi tydzień na minosach i już ma EQ które mu starczy do końca gry. Profesje uzupełniały się. Żeby kupić DSMa zbierało się kilka tygodni kasę, i tych przedmiotów aż taka duża ilość nie była na jednym serwerze.
CipSoft zabija sam siebie jeśli będzie nadal tworzył miejsca mass huntów z silnymi potworami z których lecą cenne itemy i nadal będzie taka sytuacja że nie ma co zrobić z nadmiarem DSMów i MPA tibia zniszczy się od sierotka. Niegdyś drogie itemy będą leżeć na podłodze w dp, hlvl będą się pozbywać takich „śmieci” jak Vamp Shield, Demonki, MMSy DSMy (chodzi mi tu o rzeczy które nie da się sprzedać u dżinów, nie pamiętam co to było) bo tylko zawalają miejsce w domku i nie ma co z nimi zrobić. Niestety taki scenariusz jest możliwy i prawdopodobny. Jeśli będą nadal uwarunkowywać profesje do szybkiego i massowego zabijania potworów tak się stanie.
To jest tylko moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać.
Ekonomia Tibijska jest w okropnym stanie, można ja porównać do polskiej. Djin jest po to aby hlvl mogli się masowo pozbywać nie potrzebnych im przedmiotów, a nie być alternatywą dla innych graczy. Ceny powinny być na stałym, wyższym poziomie. Kiedyś gdy nie było runek w sklepach było lepiej, wszystkie profesje były sobie potrzebne. Knight nie mógł expić, gdy nie kupił Uhów od Druida, teraz wystarczy pójść do sklepu magicznego po UHy lub manasy. Jedną z ról druida powinno być robienie UHów i sprzedawanie ich innym profesją. Kiedyś żeby zdobyć bohy trzeba było kupić wiele runek, zebrać ekipę i iść na kilka godzin na necro. Wtedy Bohy miały wartość bo zdobyć je było trudno, teraz wystarczy: vis, vis i necro masowo giną. Tak samo jest z innymi potworami np: vampiy, DLe, Demce itp. Nie dawno na Harmoni było kilka sztuk MPA, a teraz 200lvl sorcerer zdobywa ten przedmiot na porządku dziennym. Tak samo z DSMem, kiedyś: 80 knight + 2x sorcerer z DSami i kilka godzin na Dragon Lair treaz: 80 sorcer lub druid + 140 knight na PoI DL, 30min i kilka smoczych zbroi w plecaku. Itemy miały wtedy wartość, w dzisiejszych czasach 20 knight posiedzi tydzień na minosach i już ma EQ które mu starczy do końca gry. Profesje uzupełniały się. Żeby kupić DSMa zbierało się kilka tygodni kasę, i tych przedmiotów aż taka duża ilość nie była na jednym serwerze.
CipSoft zabija sam siebie jeśli będzie nadal tworzył miejsca mass huntów z silnymi potworami z których lecą cenne itemy i nadal będzie taka sytuacja że nie ma co zrobić z nadmiarem DSMów i MPA tibia zniszczy się od sierotka. Niegdyś drogie itemy będą leżeć na podłodze w dp, hlvl będą się pozbywać takich „śmieci” jak Vamp Shield, Demonki, MMSy DSMy (chodzi mi tu o rzeczy które nie da się sprzedać u dżinów, nie pamiętam co to było) bo tylko zawalają miejsce w domku i nie ma co z nimi zrobić. Niestety taki scenariusz jest możliwy i prawdopodobny. Jeśli będą nadal uwarunkowywać profesje do szybkiego i massowego zabijania potworów tak się stanie.
To jest tylko moje zdanie, nie musisz się z nim zgadzać.
Duzo w tym racji. Moim zdaniem na zmiane cen na serwach powinno byc dodanie nowych itemów które mozna sprzedac u djina np mms mpa dsm etc to by moglo w jakis sposób uratowac sytuacje w tibi
Alanus Lutinum
29-06-2007, 20:42
Teraz popyt na uhy wzrośnie, no ale ceny boltów i arrowsów trochę mogą polecieć w dół. Ekonomia jest do dupy, jakby zmniejszyli dostęp run u NPC (jakiś trudny quest czy coś), to runy lepiej by się sprzedawały u graczy. Kiedyś trudno było zobaczyć wiadomość typu sell 10 bp uh 2.2k, teraz widać takich strasznie dużo i ceny spadają. Co do itemów to też spadają a nikt nie kupuje niedługo g-arm osiągnie cenę krytyczną (poniżej 10k) a FSa można będzie kupić za zaledwie 1k, ale to już naprawdę krytyczny stan. A to wszystko przez za duża ilość tego. Podaż rośnie popyt spada. Podaż spadnie popyt wzrośniem ceny wzrosną. (podaż-ilość, popyt-chęć kupowania przez ludzi).
Adow Adan
29-06-2007, 21:04
do pana założyciela :
Na moim serwerze przed update bs latał 12-14k , teraż każdy newbie (10-20 lvl) który latał pozbywa się go i ceny spadły do 8k-10k . Z kazdym mieczem jest podobnie , jedynie z nowymi nie bo jak narazie ceny są nieproporcjonalne do siły.
Ps. była zapowiedź ze NPC bedą mieli nowe możliwości , gdzie one sa? jak narazie npc w sva~ może sprzedawać listy/parcelki i coś jeszcze , ale myslalem ze u djinna bedzie można sellać więcej itemek ;/
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.