zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Zmiany w regulaminie forum

Raynold
03-07-2007, 00:09
Masowe próby wyłudzania haseł poprzez wrzucanie linków z różnymi paskudztwami (wirusy, keyloggery, trojany, exploity, owntibie i inne) wymusiły na nas wprowadzenie nowego zakazu dotyczącego linkowania do plików na zewnętrzych serwerach.

Od dziś zabronionymi formatami są: exe, scr, zip, rar, bat, com (oczywiście, jako rozszerzenie pliku, nie domena). Autor posta zawierającego link do pliku w jednym z w/w formatów zostaje zbanowany dożywotnio, niezależnie czy plik zawierał "niespodziankę", czy też nie.

Co więcej, do uploadowania plików zabronione jest używanie wszelakich serwerów ukrywających rozszerzenie pliku. Cała nazwa pliku - wraz z rozszerzeniem - musi być widoczna w URLu. Głównym celem jest zupełne wykluczenie z użycia serwerów typu speedy share. Wyjątkiem od tej reguły może być np. serwer http://tibicams.tibianetwork.net/ na którym jest umieszczana masa filmów. Możliwe, że z upływem czasu, biorąc pod uwagę różne czynniki, lista serwerów będzie rozszerzona.

Jeśli chcesz podać link do jakiejś gry, czy programu, znajdź oficjalną stronę twórcy lub producenta i podaj link do tej strony. Możesz także podać link do programu, który znajduje się w znanym i zaufanym serwisie, np. http://dobreprogramy.pl/ Przykładowo: pobierasz plik exe z oficjalnej strony producenta i wrzucasz na jakiśtam serwer, w ramach mirrora. Na forum podajesz link do tego mirrora - dostajesz bana.

UWAGA!
Admini i Moderatorzy nie mają obowiązku ani sprawdzania zawartości pliku (np. rar), ani skanowania plików antywirusami; nie muszą także sprawdzać, jaki naprawdę plik jest na serwerze maskującym rozszerzenie! Podasz link np. do popularnego speedy share - dostajesz bana. Umieścisz gdzieś na serwerze choćby plik rar ze zdjęciami - dostajesz bana.

Grono Aminów i Mondatorów

Dziundzior
03-07-2007, 13:30
No to fajnie :). Ja tam i tak nie wchodzilem i wchodzic nie bede w jakies nieznane mi linki xd

Goldscorpion
03-07-2007, 13:33
Bardzo dobrze. Super, że sie ktoś za to wziął. To już stawało się nie do zniesienia kiedy każdego rana widziałem spam tematów typu: "najnowszy bot bijący 2x szybciej!!"...

mati8dwa
03-07-2007, 13:37
Dzisiaj na gg, pisała do mnie nieznajoma osoba:
9488827 8:54:51
hej Mati, kiedys chciales moja fotke, wiec prosze
9488827 8:54:55
[link]
:)
Ja 11:59:27
eee ktoś Ty?
Ja 12:00:22
i dlaczego w koncowce jest ***** ;]

Teraz dam taką rade, jeśli ktoś nieznajomy przesyła wam link patrzcie na końcówkę;).

Fonevv
03-07-2007, 13:41
no i gitara już nie będzie tak dużo hakerów, tylko jeden problem bo jak ktoś z mojej sieci da takie coś to już nie będę mógł korzystać z tego forum, huh :/

Rybzor
03-07-2007, 13:41
Tak! tak! ban em all!

Goku_Sayian
03-07-2007, 13:43
no fajnie ;p

Saragoss
03-07-2007, 13:56
NO i jest git teraz nie bedzie znowu tych zwalonych linków typu "Moja siostra nago wchodzcie" :D:D:D zal.br i tyle. Tylko bmodkom dziękować :]

Thero
03-07-2007, 13:59
To chyba lepsze rozwiązanie niż wszystkie inne podawane przez userów (SMS za konto i inne tego typu głupoty).
Na prawdę dobry pomysł.

--Cienius--
03-07-2007, 14:01
Np chce dac filmiki z polowan na nowych potworach mam ich np 5. To niemoge wrzucic to w rara? Poco mi ban dozywotni na pol roczne konto ? ;d

Ale i tak popieram wogole najlepiej byloby gdyby filmy mozna bylo wrzucac do modkow modki by ocenialy i wsadzaly do dzialu filmow , nie daloby sie tego edytowac ani komentowac. Nie byloby to dobre?

Parys
03-07-2007, 14:07
Np chce dac filmiki z polowan na nowych potworach mam ich np 5. To niemoge wrzucic to w rara? Poco mi ban dozywotni na pol roczne konto ? ;d

A teraz pomyśl o takiej sytuacji:
Ktoś daje rara, wrzuca 4 pliki dobre i jeden zainfekowany. Ile osób się na to nabierze? Ile osób sprawdza każdy plik pojedynczo? Po prostu wrzuć pliki pojedynczo. I daj do każdego link.

Allorx
03-07-2007, 14:08
I jak tu nie kochać modków i adminów? :)

Raynold
03-07-2007, 14:16
Nie jest to super zabezpieczenie przed ludźmi wrzucającymi takie pliki, ale na dzień dzisiejszy jest to duże ułatwienie w pracy - przy każdym poście spędzamy duuuużo mniej czasu, bo nie musimy sprawdzać tego (wliczywszy w to czas na ściągnięcie pliku, przeskanowanie, sprawdzenie pod kątem owntibia, ewentualnie wcześniej rozpakowanie etc). Poza tym trzeba pamiętać, że zawsze może być jakiś nowy wirus, którego skanery jeszcze nie wykrywają - a my możemy uziemić takiego gostka ;)

thierry
03-07-2007, 14:16
I tak ma być :P

AdiTheMaster
03-07-2007, 14:19
Skoncza sie tematy "Loot z 5h huntu MDW!!!!!!" dobra robota.

Adow Adan
03-07-2007, 14:27
a jak zbanujecie komuś konto(na IP) jak ma zmienne IP(neo) lub ktoś jest "niezły" czyli co 2-3 min robi nowe konto dla "hakowania" ??
Po Prostu nie powinno być możliwości dodawania linków dla osob które nie są na forum 2-6 miesiecy ;] <-- takie moje zdanie.

Exodus
03-07-2007, 14:28
Ile jest serwerow ktore nie maskuja linkow?
Przydal by sie jakis temat w dziale filmy ktory je wymieni , gdyz atm ja przypominam sobie tylko rapidshare...

Crazy_Frog
03-07-2007, 14:29
Pomysł bardzo dobry tylko teraz modkowie bedą musieli być bardziej aktywni sprawdzajac mase tematów ale za to mogą banować odrazu nie ściągając plików

Pozdrawiam :)

Marfu
03-07-2007, 14:32
Jeszcze gdyby tak moderatorzy oczyscili forum z tycvh wszystkich spamujacych, wulgaryzujacych...

Ech - moderatorzy, powiedzcie, czemu Wam na Forum nie zalezy??

Szekelebongo
03-07-2007, 14:34
Moim zdaniem

Jak do tej pory w regulaminie forum były wpisy zabraniające Botów, OTS, Quest Spoiling. Później zabroniono końcówek *.e-x-e
Teraz ta lista została jeszcze bardziej poszerzona ale czy to coś zmieni. Masa dzieciaków i tak założy codziennie nowe konto i nic sobie nie robiąc z dożywotniego bana zasypią każdy dział swoim "Haksiorskimi" tematami.
Niedługo zakazy obejmą avatary, podpisy, cenzura PM - chyba nie tędy droga.

Żeby krytyka była konstruktywna powinienem zaproponować jakieś rozwiązanie bądź kierunek który można by obrać w celu polepszenia sytuacji.

Part 1
Jeżeli chcecie zabronić pewnych serwisów to być może można to zrobić w ten sposób :
Linki można podawać tylko w znacznikach URL, gdyż inaczej będą zamieniane na przykładowe gwiazdki ***
Linki wpisane w znaczniki URL byłyby sprawdzane za pomocą wyrażeń regularnych czy rzeczywiście jest to link - unikniemy przez to zapisów typu s.p.e.e.d.y*******
Jeżeli link byłby poprawny zostałby porównany ze spisem linków, które są akceptowane przez serwis tibia.pl i w zależności od wyniku wyświetlany bądź nie.

Part 2

Jeżeli chodzi o coś innowacyjnego to należy się może zastanowić nad procesem rejestracji nowych użytkowników - Sam nie mam właściwie pomysłu na weryfikację, dlatego tylko wspominam o tym.
Problem niejako leży w tym że każdy może założyć nowe konto niemalże codziennie i od razu zaśmiecić forum linkami.
Wiadomo że o wiele lepiej jest zapobiegać niż leczyć.
Profilaktyka tutaj to zbiór poradników, często bardzo dobrych, które byłby bardziej pomocne gdyby były lepiej widoczne - proszę źle mnie nie zrozumieć, mam na myśli choćby pojedynczy button na stronie głównej, bądź rotacyjny system wyświetlania odnośnika do poradnika z tematyki security.

Można wzbogacać poradniki o filmy wykonane chociażby programami typu CamStudio. Pokazać za pomocą domowej sieci jak działa szkodliwe oprogramowanie, keylogger itp. Jak ktoś zobaczy co, jak i dlaczego się dzieje to będzie bardziej uważał.

Nie chce się za bardzo rozpisywać bo ludzie z reguły nie czytają długich postów, jednak takie jest moje stanowisko i mogę dyskutować.

P.S
Zastanawiam się czy ktokolwiek z redakcji jak też sam autor czyta odpowiedzi ludzi, aby zobaczyć co my o tym myślimy.

Pozdrawiam // Dla czytelności zrezygnowałem z podpisu.

evolucja
03-07-2007, 14:44
@UP
Dobrze gadać, herbaty?

@TOPIC
Trochę to już przesadzone. Po co w ogóle forum?

kessiowasaga
03-07-2007, 14:53
Czyli nie można nic wrzucać na speedy share? Np sam nagrałeś filmik, a nie umiesz wrzucać na tibicams~~~.net to dostajesz bana?

Rothes
03-07-2007, 14:56
@TOPIC
Trochę to już przesadzone. Po co w ogóle forum?Z tego co wiem, cel for nie ogranicza się do podawania linków. Jak sama nazwa wskazuje służą one do prowadzenia dyskusji.

@Szekelebongo
Oczywiście, że czytamy. Coś takiego jak cenzura na serwisy typu speedy share istnieje od dłuższego czasu, lecz wcale nie tak trudno ją obejść. Dzisiejsze zmiany mają raczej na celu ułatwienie pracy nam - moderatorom, aniżeli zwiększenie bezpieczeństwa użytkowników. Niestety choćbym nie wiem jakich kroków byśmy nie podjęli, nie zastąpimy niektórym z nich zdrowego rozsądku i odrobiny inteligencji.

Gizmik
03-07-2007, 14:57
Nauka nie boli, a może będzie trochę mniej hakerstwa na forum i ogólnie większy porządek. Bardzo dobra decyzja.

Etoric
03-07-2007, 14:57
Imo

1.Pełna aktywacja konta:
-możliwość podawania linków
-możliwość zakładania tematów w dziale "filmy" ,"zdjęcia" i 'propozycje poradników"

Żeby ową aktywacje otrzymać należało by:
-mieć konto dłużej niż miesiąc
-mieć ponad 150 postów
-każdy znaczący post to ponad 100 liter

2.Nazwy użytkowników
Jeżeli wprowadzono by aktywacje, haXy zakładali by konta typu : Janzoofil1 Janzoofil2, żeby konta 'odlegiwały' czekając na przyszły miesiąc. By tego uniknąć należało by wprowadzić pewną blokade, np. jeżeli bym chciał zrobić nick eforic czy etorik w zakładzaniu konta automatycznie pojawiał by się błąd" Nick, który chcesz wybrać już istnieje, lub jest bardzo zbliżony do istniejącego"
Ta cenzura by działała, gdy ktoś by chciał założyc użytkownika z tylko jedną różnicą tak jak w/w.

3. Linki z rozszerzeniami typu . e x e
Jeżeli ktoś osiągnął by pełną aktywacje, dał link www.rapidshare.blabla. e x e dostawał by bana na miesiąc odrazu przy zatwierdzeniu 'wyslij temat/posta'
Jeżeli natomiast by wysłał www.spedyshare.br/blabla także dostawał bana na miesąc. Dozywotnie bany były by debilstwem, gdyż zawsze można przez przypadek zostawić konto nie wylogowując go. Nikt by nie mógł dać żadnego haXa, ponieważ odrazu byłby nagradzany.

Gilu90
03-07-2007, 15:00
Może wreszcie zmniejszy się liczba keyloggerów na tym forum.

RobertoIchi
03-07-2007, 15:08
Bardzo dobrze! Tylko zawsze mnie ciekawi jedno jak np. ten co daje keyloggera pisze takie coś: tylko skasujcie spacje, albo w miejsce kropek wpiszcie exe,albo też nie mogłem skopiować do końca linku więc dopiszcie tam www czy coś innego czy oni tego nie widzą, że nikt nie na to nie nabierze?Żałośni są już ci kolesie..:D

deili
03-07-2007, 15:10
Posunięcie może i dobre, tyle tylko że równie dobrze da się przesłać keyloggera w gif,jpg i mpg ;)
Wystarczy tylko aby plik został otwarty w IE, dla przyzwoitości nie będe pisał co i jak bo jak ktoś jest w temacie to wie o co chodzi a troli uczyć zamiaru nie mam ;)

Tak czy owak zdrowego rozsądku nic nie zastąpi, naszczęście używam Linuxa :D

A tak swoją drogą to witam wszystkich bo tak się składa że to mój pierwszy post ;)

Dewiacja
03-07-2007, 15:14
- czyścimy.

filobossek2
03-07-2007, 15:18
Tylko, że te zmiany były wprowadzone już jakiś czas temu ...

Thero
03-07-2007, 15:28
Pomysł na krótką metę dobry. Bo te nowe zasady są szokujące. Ogólnie nie odbieram tego pozytywnie. Ktoś, nawet niechcący (choćby najbardziej zaufany) wrzuci jakiego 'igza' czy co innego i dostaje dożywotniego bana... no ludzie. Mam nadzieję, że moderatorów również ten zakaz obowiązuje. Ciekawe co by wynikło z takiego... missclicka ze strony moderatora, :ban:
Stary, za głupotę się płaci. Chcący, czy niechący - nie przestrzegasz regulaminu i tak czeka cię kara.

Squary
03-07-2007, 15:33
Bravoooooooooooooooo
Wreszcie cos sie zmieni:]
Oby na lepsze:p
No i jedyny ale duzy minus tego to ze przez jakiegos balwana
ze swojej sieci mozna sie pozegnac z forum tibia.pl NA ZAWSZEX(

Vanhelsen
03-07-2007, 15:48
[...] Masa dzieciaków i tak założy codziennie nowe konto i nic sobie nie robiąc z dożywotniego bana zasypią każdy dział swoim "Haksiorskimi" tematami.[...]Ale to ONI tracą czas (i moderatorzy również), w tej kwestii proponował bym jakieś wydłużenie rejestracji albo wprowadzenie ograniczenia czasowo-postowego (bardziej czasowego) jeżeli chodzi o umieszczanie linków ewentualnie możliwość umieszczania lików tylko w znacznikach url + przy linkach z niebezpiecznymi zakończeniami pojawienie się jakiejś ikonki o 'wyższym' znaczeniu niż http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (np w wersji czerwonej ;P) z dopiskiem obok (np "możliwy keylogger") która to ikonka będzie również linkiem odsyłającym do konkretnych poradników anty-keylogg. To nie ma na celu zmniejszenia ilości keyloggów ale zwrócenia uwagi na nie przez niedokształconych użytkowników.

Inną możliwością, również mającą na celu zwiększenie bezpieczeństwa jest możliwość zmienienia systemu raportowania postów (o ile się tak da) Przy oknie raportu pojawił by się "ptaszek" możliwy do zaznaczenia z opisem "prawdopodobnie keylogger", tak wysłany raport mógł by się pojawiać na samym szczycie listy jaką otrzymują moderatorzy (nie wiem jak ten system działa od niebieskiej strony) zaś tak zaraportowany post by był automatycznie edytowany dodając na wstępie i na końcu dużym fontem "post może zawierać keyloggera, jest on w trakcie weryfikacji, prosimy nie kożystać z zamieszczonych w nim linków!" Po takim czymś system powinien automatycznie blokować możliwość edycji posta przez autora.
[...]Dozywotnie bany były by debilstwem, gdyż zawsze można przez przypadek zostawić konto nie wylogowując go.[...]W regulaminie wyraźnie jest napisane, że odpowiadasz za swoje konto nie zważając na to, kto z niego korzystał tak więc tylko w twojej intencji jest, by się wylogować...

Pomysł nie jest zły, patrząc na ograniczenia jakie serwuje tibia.org (jeśli chodzi o awatary, podpisy szukanie itp itd bla bla bla) ale co ciekawsze, wiem, że ludzie nie przepadają za czytaniem regulaminu, co zaowocuje dużą ilością banów xP

Duch Guardi
03-07-2007, 15:50
Nie wiem czy to cokolwiek pomoże :/ ,ale mam nadzieję że w jakimś stopniu tak

Niestety zauważyłem że hackerzy znaleźli sposób na oszustwa w odnośniku do innej strony klikasz w link a tu wyskakuje inna stronka np www.tibia.com (www.tibia.pl)
sposób na zobaczenie czy to nie oszustwo klikasz prawym na link właściwości i pisze ci adres
adres: www.tibia.pl

Elwer Balus
03-07-2007, 16:12
Good job!!!
Trzeba się w końcu wziąć za dzieci neo!

Vanhelsen
03-07-2007, 16:17
Nie wiem czy to cokolwiek pomoże :/ ,ale mam nadzieję że w jakimś stopniu tak

Niestety zauważyłem że hackerzy znaleźli sposób na oszustwa w odnośniku do innej strony klikasz w link a tu wyskakuje inna stronka np www.tibia.com (http://www.tibia.pl)
sposób na zobaczenie czy to nie oszustwo klikasz prawym na link właściwości i pisze ci adresto nie jest żadne oszustwo, po prostu user jest w stanie nadać jakąkolwiek nazwę danemu linkowi, w tym przypadku nazwa udaje inny link...

.Ghandar
03-07-2007, 16:40
prawda jest taka, że jak będą chcieli umieścić linki, to i tak je umieszczą. a ta zmiana, którą wprowadziliście, może tylko zmienić ich częstotliwość.

pozdro dla "mondatorów"!

Etoric
03-07-2007, 17:06
W regulaminie wyraźnie jest napisane, że odpowiadasz za swoje konto nie zważając na to, kto z niego korzystał tak więc tylko w twojej intencji jest, by się wylogować...

nic co ludzkie nie jest mi obce. Nawet ja robie błędy, chociaż to jest niewyobrażalne.

-=DanieL=-
03-07-2007, 17:08
Imo

1.Pełna aktywacja konta:
-możliwość zakładania tematów w dziale "filmy" ,"zdjęcia" i 'propozycje poradników"

-mieć ponad 150 postów

2.Nazwy użytkowników
Jeżeli wprowadzono by aktywacje, haXy zakładali by konta typu : Janzoofil1 Janzoofil2, żeby konta 'odlegiwały' czekając na przyszły miesiąc. By tego uniknąć należało by wprowadzić pewną blokade, np. jeżeli bym chciał zrobić nick eforic czy etorik w zakładzaniu konta automatycznie pojawiał by się błąd" Nick, który chcesz wybrać już istnieje, lub jest bardzo zbliżony do istniejącego"
Ta cenzura by działała, gdy ktoś by chciał założyc użytkownika z tylko jedną różnicą tak jak w/w.

Jeżeli ktoś osiągnął by pełną aktywacje, dał link www.rapidshare.blabla. e x e dostawał by bana na miesiąc odrazu przy zatwierdzeniu 'wyslij temat/posta'
Jeżeli natomiast by wysłał www.spedyshare.br/blabla także dostawał bana na miesąc. Dozywotnie bany były by debilstwem, gdyż zawsze można przez przypadek zostawić konto nie wylogowując go. Nikt by nie mógł dać żadnego haXa, ponieważ odrazu byłby nagradzany.

Jak najbardziej się z Tobą zgadzam.

Polinik
03-07-2007, 17:08
Ale i tak popieram wogole najlepiej byloby gdyby filmy mozna bylo wrzucac do modkow modki by ocenialy i wsadzaly do dzialu filmow , nie daloby sie tego edytowac ani komentowac. Nie byloby to dobre?
Jasne, nie mamy co robić, tylko całymi dniami siedzieć i oglądać (w większości nudne i żałosne) filmy z Tibii.

ProCZOP
03-07-2007, 17:15
Dlaczego nie zastosować sprawdzonej metody z innej nieoficjalnej strony, czyli MyTibia? Każde konto na Tibia.pl skojarzyć z rzeczywistą postacią w Tibii. A mianowicie polegało by to na tym, że aby założyć konto na Tibia.pl trzeba posiadać postać w grze. Dodatkowo można wprowadzić ograniczniki np. minimalny lvl. Wtedy każdy forumowicz bardziej szanował by swoje konto i na pewno ograniczyło by to ilość powstających nowych kont na forum a co za tym idzie zmniejszenie działalności hakerów, choćby niewielkie.

gardenian_
03-07-2007, 17:15
Nawet ja robie błędy, chociaż to jest niewyobrażalne.
Skromność.
Jednakże popieram Twoją pierwszą wypowiedź, a najbardziej pkt1.

Swoją drogą, bez przerwy widzimy "rehost please, ponieważ mam limity na rapidzie". Trzeba więc dopisać listę "serwerów dozwolonych" a nie tylko zakazanych rozszerzeń oraz stron.

Btw, mogliby też ewidentnie zakazać dawania innych plików niż .rec w dziale filmy.

Raynold
03-07-2007, 17:19
Imo
1.Pełna aktywacja konta:

-mieć ponad 150 postów

Ten element odpada - już była o tym mowa; "hackier" założy sobie 20 kont jednego dnia, odczeka miesiąc, w tym czasie spamując debilinymi komentarzami "fajne ssy (blablabla do 100 znaków)" (i to samo może kopiować i wklejać do każdego tematu ze zdjęciami) w dziale ze zdjęciami, a potem po miesiącu zaczyna rzucac linki i tym samym ma większość wiarygodność wśród userów, bo przecież ma już 150 postów i jest już długo na forum... Odpada.

2.Nazwy użytkowników

Myślę, że z tym to za dużo by roboty było. Userzy naprawdę mogą tyle nicków wymyślać... a my ich wszystkich nie ujmiemy w reguły. Chociażby kropki, kreski, spacje - olać - może przecież zupełnie inną nazwę założyć...

Ten akurat pomysł już się pojawił na naszym forum (chociaż bardziej rozbudowany) i jest dyskutowany.

Ale to ONI tracą czas (i moderatorzy również), w tej kwestii proponował bym jakieś wydłużenie rejestracji albo wprowadzenie ograniczenia czasowo-postowego (bardziej czasowego) jeżeli chodzi o umieszczanie linków ewentualnie możliwość umieszczania lików tylko w znacznikach url + przy linkach z niebezpiecznymi zakończeniami pojawienie się jakiejś ikonki o 'wyższym' znaczeniu niż http://images.tibia.pl/forum/images/buttons/report.gif (np w wersji czerwonej ;P) z dopiskiem obok (np "możliwy keylogger") która to ikonka będzie również linkiem odsyłającym do konkretnych poradników anty-keylogg. To nie ma na celu zmniejszenia ilości keyloggów ale zwrócenia uwagi na nie przez niedokształconych użytkowników.
Jest to jakaś opcja...

Inną możliwością, również mającą na celu zwiększenie bezpieczeństwa jest możliwość zmienienia systemu raportowania postów (o ile się tak da) Przy oknie raportu pojawił by się "ptaszek" możliwy do zaznaczenia z opisem "prawdopodobnie keylogger", tak wysłany raport mógł by się pojawiać na samym szczycie listy jaką otrzymują moderatorzy (nie wiem jak ten system działa od niebieskiej strony) zaś tak zaraportowany post by był automatycznie edytowany dodając na wstępie i na końcu dużym fontem "post może zawierać keyloggera, jest on w trakcie weryfikacji, prosimy nie kożystać z zamieszczonych w nim linków!" Po takim czymś system powinien automatycznie blokować możliwość edycji posta przez autora.
W regulaminie wyraźnie jest napisane, że odpowiadasz za swoje konto nie zważając na to, kto z niego korzystał tak więc tylko w twojej intencji jest, by się wylogować...

Pomysł nie jest zły, patrząc na ograniczenia jakie serwuje tibia.org (jeśli chodzi o awatary, podpisy szukanie itp itd bla bla bla) ale co ciekawsze, wiem, że ludzie nie przepadają za czytaniem regulaminu, co zaowocuje dużą ilością banów xP
To też jest pewna ciekawa opcja, chociaż nie wiem, czy forum oferuje coś takiego (takie zaawansowane zarządzanie raportami).

A automatyczna edycja posta na podstawie czyjegoś raportu - odpada. W ten sposób każdy może zatruć innym życie, raportując sobie dla picu. Jest już ostrzeżenie w postaci gifka z wykrzyknikiem przy wszelkich linkach "niezaufanych", więc myślę, że to jest zbędne.

Dlaczego nie zastosować sprawdzonej metody z innej nieoficjalnej strony, czyli MyTibia? Każde konto na Tibia.pl skojarzyć z rzeczywistą postacią w Tibii. A mianowicie polegało by to na tym, że aby założyć konto na Tibia.pl trzeba posiadać postać w grze. Dodatkowo można wprowadzić ograniczniki np. minimalny lvl. Wtedy każdy forumowicz bardziej szanował by swoje konto i na pewno ograniczyło by to ilość powstających nowych kont na forum a co za tym idzie zmniejszenie działalności hakerów, choćby niewielkie.
To też jest ciekawy pomysł, do przedyskutowania. Aczkolwiek nie jest problemem założenia dziesiątek maili i postaci - po prostu zajmuje to nieco więcej czasu. A tym debilom się nudzi, więc czasu mają az nadto ;/

Vanhelsen
03-07-2007, 17:27
Dlaczego nie zastosować sprawdzonej metody z innej nieoficjalnej strony, czyli MyTibia? Każde konto na Tibia.pl skojarzyć z rzeczywistą postacią w Tibii. A mianowicie polegało by to na tym, że aby założyć konto na Tibia.pl trzeba posiadać postać w grze.[...]Ponieważ nie każdy user na forum gra w tibię?...

[...] A automatyczna edycja posta na podstawie czyjegoś raportu - odpada. W ten sposób każdy może zatruć innym życie, raportując sobie dla picu. Jest już ostrzeżenie w postaci gifka z wykrzyknikiem przy wszelkich linkach "niezaufanych", więc myślę, że to jest zbędne.O ile wiem, raporty nie są anonimowe, zawsze można karać delikwenta zatruwającego bezpodstawnie komuś życie. Co do już obowiązujących znaczników, niby prawda, że są, ale one działają na każdy link, a taki dopisek pojawiał by się przy postach uznanych za niebezpieczne przez (mam nadzieję) doświadczonych już użytkowników forum.

Raynold
03-07-2007, 17:31
O ile wiem, raporty nie są anonimowe, zawsze można karać delikwenta zatruwającego bezpodstawnie komuś życie. Co do już obowiązujących znaczników, niby prawda, że są, ale one działają na każdy link, a taki dopisek pojawiał by się przy postach uznanych za niebezpieczne przez (mam nadzieję) doświadczonych już użytkowników forum.
Za dużo babraniny - przy usunięciu raportu musiałoby być usuwane ostrzeżenie o podejrzanym poście; poza tym jak zdefiniujesz "doświadczonych użytkowników"? No i nie jest to problemem, żeby upomnieć użytkownika, który bezpodstawnie raportuje - chodzi o to, że może się ogólnie zrobić wielki burdel na forum w momencie, gdy ktoś stwierdzi, że chce się zabawić i dodać nam roboty...

Drzamich
03-07-2007, 17:47
Bardzo dobrze. Super, że sie ktoś za to wziął. To już stawało się nie do zniesienia kiedy każdego rana widziałem spam tematów typu: "najnowszy bot bijący 2x szybciej!!"...
NO i jest git teraz nie bedzie znowu tych zwalonych linków typu "Moja siostra nago wchodzcie" :D:D:D zal.br i tyle. Tylko bmodkom dziękować :]
Niby czemu ma nie być? Bo 'hackerzy' przestrasza się bana na konto, które ma 15 minut? Dobra rada: walnij sie czymś mocno w łeb.

[link]
eee ktoś Ty?

Teraz dam taką rade, jeśli ktoś nieznajomy przesyła wam link patrzcie na końcówkę;).
Ohh, dzięki Ci wielkie!!! Uratowałeś mnie, bo bym se key'a ściągnął, ale spojrzałem na końcuuuufffkę.

a jak zbanujecie komuś konto(na IP) jak ma zmienne IP(neo) lub ktoś jest "niezły" czyli co 2-3 min robi nowe konto dla "hakowania" ??
Po Prostu nie powinno być możliwości dodawania linków dla osob które nie są na forum 2-6 miesiecy ;] <-- takie moje zdanie.
2-6 miesięcy? Za gługo. A z dynamicznym IP to jest problem nie do rozwiązania.

Może wreszcie zmniejszy się liczba keyloggerów na tym forum.
Morze jest szerokie i głębokie.

Jasne, nie mamy co robić, tylko całymi dniami siedzieć i oglądać (w większości nudne i żałosne) filmy z Tibii.
Hehe, moderatorzy lubuja się w filmach. ekhm... innego gatunku co? ;)

//Może dobym sposobem byłoby wprowadzenie przez tibia.pl coś na kształt foteka.pl - serwisu, ale z filmami. Można by wrzucać tam tylko pliki *.rec jak na tibicams.
Tibicams jest dobre, ale ludzi narzekają że maja za słaby transfer.

a.X.e
03-07-2007, 17:51
No i bardzo dobrze ... Przynajmniej będzie mniej tych dzieci, które myślą, że wszyscy są naiwni ...

Snagoth
03-07-2007, 18:08
Naprawde najlepszym zabezpieczeniem jest wlasny rozum.

Gram w Tibie ponad 3 lata, od zawsze mam darmowego avasta i sygate personal firewall pro i NIGDY nie mialem haka a od zawsze sciagam filmiki itd. I NIGDY nie mialem haka. Dziwne? Nie, poprostu:
- zawsze czytam komentarze na temat filmiku
- zawsze sprawdzam link najezdzajac myszka na niego czy oby to ten sam link
- nie sciagam zadnych rarow, exekow, zipow, nawet jesli tam nie ma keyloga patrzac po komentarzach
- zwracam uwage na date stworzenia konta uzytkownika ktory zrobil topic (co wcale nie znaczy ze jesli zrobic dzis to odrazu jest skreslony, poprostu jestem ostrozniejszy)
- oczywiscie durne topici 'MdW HaCkEd, fRi ItAnS w CaRliN,,,,mPa mam!!oneoneeleven' odrazu skreslam bo nie ma co zawracac sobie dupy
- i najwazniejsze, ze jesli sciagasz jakis program do tibii... chociazby UOSU to ja zawsze sprawdzam takie pliki na tej stronie http://virusscan.jotti.org/ . Niewazne ze jest to z downloadu Tibia.pl.. i tak sprawdzam bo przeciez ostroznosci nigdy za wiele.
Kierujac sie tymi zasadami ktore narzuca zdrowy rozsadek NIGDY nie mialem haka. Starajcie sie tymi zasadami kierowac to po 1 takze bedziecie bezpieczni a po 2 to haxorom sie znudzi wkoncu.

@topic
Co do topicu to w sumie dobrz bo byc moze szybciejim sie znudzi jak beda dostawac bany... ale mam pytanie.. na jakiej w takim razie stronie oprocz tibicams. mozna hostowac filmiki? Powinien zostac stworzony (jesli juz nie ma) topic w ktorym zostana podane takie linki i lajcik.

pozdro ;]

SkateElement
03-07-2007, 18:13
Super posunięcie, ja bym jeszcze radził dać rejestracje za opłatą (sms 1,22zł), powstrzymało by to falę robienia kont. Userzy kont jednodniowych nie będą się przejmować wrzucą link, dostaną bana i robią nowe konto >.<

Vanhelsen
03-07-2007, 18:14
[...] A z dynamicznym IP to jest problem nie do rozwiązania.[...]A żebyś się nie zdziwił :> Dynamiczne IP (np: Neo) to nie jest żaden problem, zawsze można zbanować host z którego 'hacker' się loguje co oznacza ban dla niego, jakiekolwiek przyjął by IP oraz dla połowy otaczającego go osiedla/miasta, a jak na osiedlu wypłynie, kto jest winny bana, to pewnie zostanie dostatecznie ukarany xP

Nie jestem pewny, ale za dawnych czasów chyba już był przypadek, gdy admini zblokowali jeden z hostów neostrady

oli_powrot
03-07-2007, 18:15
Brawo! Bardzo dobry pomysł....

Naprawde już mnie denerwowały te wszystkie haxiory xd

Tocallo
03-07-2007, 18:19
ej ej! W artykule zabrakło rozszerzenia .PIF! spotkałem się z tym i nawet widziałem na screenie uzytkownika LoT - ze takie rozszerzenie też mozna !

dopiszcie to lepiej ;>

TheWanderer
03-07-2007, 18:47
Ciekawy sposób na pozbycie się wirusów...
Gorzej, jeśli ktoś po prostu zmieni rozszerzenie swojego miłego robaczka na .txt
Wygląda na to, że administracja zapomniała także o innych popularnych formatach kompresji i archiwizacji plików:
tar, tar.bz2, tar.gz (także tgz)
Właściwie, wirusa pod Windows można zawrzeć we wszystkim (nie próbowałem jeszcze rozwalić Notatnika plikiem .txt ale pewnie się da)
Zastanawia mnie też, kiedy zaczniecie blokować pakiety rpm i deb. Zabić wszystkie wirusy!

EDIT: Jest do Apache2 coś takiego, jak mod_rewrite. Ciekawa rzecz, dzięki której można np. usunąć rozszerzenia pliku czy ukryć plik wykonywalny pod nazwą kot.jpg.
Podstawowy środek bezpieczeństwa to nie ufać nikomu, kogo nie znamy naprawdę dobrze, lub komu nie możemy przyłożyć w gębę w razie czego (to dobra motywacja, by nie wysyłać wirusów). Nic nie uchroni głupiego użytkownika, choćby miały to być antywirusy i firewalle.

Drakonir
03-07-2007, 18:57
Nie podoba mi się że nie może być s p e e d y s h a r e ponieważ tam widac czy jest rec czy co innego i ponad to powinniście znieść cenzure na speedy.

boorex
03-07-2007, 19:00
Polowa osob: ""Wowow swietny pomysl" , czy to jakies odkrycie niesamowite, nad ktorym trzeba bylo wiekami myslec ? NIEEESSSSAMOWITTY sposob na keylogi! Inkredibul normalnie.

@Mody itp
Wogole usuncie to forum najlepiej, nie rozumiem tego, czy tak trudno wejsc w to glupie ***********/unbase, zobaczyc koncowke, jak nie .rec to wylaczyc i tyle ? I tak tych co nie znaja rozszerzen ktore moga posluzyc do hackowania nie uratujecie, wiec po co ten cyrk. Jak powiedzialem, lepiej wogole usuncie to forum, bo niektorym tutaj juz owntibia mozgi shackowala.

Coach
03-07-2007, 19:03
No, no admini odważne ale słuszne posunięcie, w 100 % się z wami zgadzam , niedawno przeglądałem dział z filmami , to 3/4 na stronie to były keyloggery , teraz być może skończy sie coś takiego..

Shinjix
03-07-2007, 19:05
Pamietajcie o tym, ze nigdy nie wprowadzimy żadnych opłat związanych z rejestracją. Byliśmy, jesteśmy i będziemy serwisem w pelni dostepnym bez zadnych oplat, tworzonym przez fanow, dla fanow.

Rafals from hell
03-07-2007, 19:52

Hmmm... to na górze jest specjalnie?? :D

A co do tego to się zgadzam, ja nawet filmików nie ściągam. Wole mieć przyjemność sam odkrywać nowe lądy choćby za cenę śmierci.

Super posunięcie, ja bym jeszcze radził dać rejestracje za opłatą (sms 1,22zł), powstrzymało by to falę robienia kont. Userzy takich kont nie będą się przejmować wrzucą link, dostaną bana i robią nowe konto >.<

1. Nie pisz 3 takich samych postów pod rząd...
2. Istnieje coś takiego jak ban na IP.
3. Ja co do tych rozszeżeń bym jeszcze dodał, że osoby które mają w podpisach linki i zostanie to zauważone przez zespół TIBIA.PL, to powinna taka osoba zostać pierw ostrzeżona, że ma skasować link w podpisie, bo znając życie posypią się bany dla osób, które na przykłąd sa na wakacjach i nie czytały tego newsa.

Każdy może podać imię innego gracza...

Prepok
03-07-2007, 20:11
Hmm.. tylko ale kurcze nie ktorzy podaja na tym zesranym Rapidshare Filmiki , a niestety tam nie kiedy są limity? To co mam czekac pare H. zebym mial dostęp ? >.> Z jednej strony dobrze, a z drugiej nie :/

Rafals from hell
2. Istnieje coś takiego jak ban na IP.
a isteniej takie cos jak zmienne ip?

Szekelebongo
03-07-2007, 20:36
To może zaostrzyć panujące standardy :

Zdjęcia --> Tylko imageshack, photobucket.
Filmy --> YouTube,
Programy --> dobreprogramy

I teraz jeżeli ktoś wpisze inny link niż :

http://www.youtube.com
http://www.imageshack.us
http://www.dobreprogramy.pl

To wyświetli mu się komunikat - niedozwolony link i musi dokonać edycji postu przed wysłaniem. Oczywiście linki wklejane byłyby tylko w znacznikach URL

Teraz jest jeszcze problem tego typu, że jak ktoś zaleci żebyśmy weszli na stronę fakelink.com to każdy z nas orientuje się że należy dopisać http:// albo www.

Jednak gdyby ucinać potocznie mówiąc końcówki i wszystko po nich to z adresu wpisane w zwykłym polu :

http://www.fakelink.com.pl/ehda7883726/

Zostałoby :

fakelink

PHP oferuje dość duży asortyment jeśli chodzi o ciągi, ponad to wyrażenia regularne poczynając od zwykłego ^http://www. do bardziej rozbudowanych powinny zamknąć sprawę.

Podsumowanie :
Jeżeli chodzi o Tibię to gracze ściągają i oglądają jedynie zdjęcia, filmy, programy. Jeżeli wprowadzimy nakaz, standardy do używania wybranych serwisów a wszystkie inne linki zostaną zakazane wtedy będzie po sprawie i dzieci będą mogły mieć nawet "100 kont od miesiąca z 1000 postów na każdym"

Dowolne linki zostawiłbym tylko w podpisie, tak aby każdy mógł jednak coś od siebie dodać.

Chciałbym usłyszeć jakiś komentarz od tibia.pl gdyż mój pomysł wydaję mi się dość racjonalny i możliwy do wprowadzenia w życie.

// na rzecz szczytnego celu rezygnuje z reklamowego podpisu :)

Aneviv
03-07-2007, 20:40
w końcu, gz tibia.pl

Kusy_Kazakov
03-07-2007, 20:54
@up: Masz czego pogratulować...

@topic: Przypomina mi to kolejne update'y Tibii... jeśli ma być dobrze, to będzie źle ;]

Sorcer_Pips
03-07-2007, 21:13
[link]
eee ktoś Ty?

Ja nawet nie odpisuje odrazu ban xP

Maamba
03-07-2007, 21:32
Podobają mi sie takie zmiany ;))

Pzd ^^

Raynold
03-07-2007, 21:39
Ogólnie - nie jest to coś, co ma powstrzymać plagę idiotów, ale jest to narzędzie, które pozwoli nam na efektywniejsze wykorzystanie naszego czasu i większego porządku na forum. Jest to także ostrzeżenie tych normalnych użytkowników, bo - jak już ktoś stwierdził - idioci i tak to zlewają równo, bo nie obchodzi ich, czy dostaną bana - wtedy założą kolejne konto.

Powiem jeszcze tylko, że na naszym forum ciągle prowadzimy dyskusje na temat usprawnienia działania forum i implementowania mechanizmów pomagających powstrzymać dzieci, które niszczą to forum. Wszelkie sensown propozycje przedstawione przez Was będą także dyskutowane.

Bjoern Shu
03-07-2007, 21:42
ale propaganda stron
"zaufana strona" dobreprogramy
dobre! przeskanujcie se programy wrzucane tam typu bearshare etc i zobaczcie jakie piekne keyloggerki sie tam kryja:)

ALE OK PRZECIEZ TO ZAUFANA STRONA!!!!!!!!!!!!11

Snagoth
03-07-2007, 21:55
Naprawde najlepszym zabezpieczeniem jest wlasny rozum.

Gram w Tibie ponad 3 lata, od zawsze mam darmowego avasta i sygate personal firewall pro i NIGDY nie mialem haka a od zawsze sciagam filmiki itd. I NIGDY nie mialem haka. Dziwne? Nie, poprostu:
- zawsze czytam komentarze na temat filmiku
- zawsze sprawdzam link najezdzajac myszka na niego czy oby to ten sam link
- nie sciagam zadnych rarow, exekow, zipow, nawet jesli tam nie ma keyloga patrzac po komentarzach
- zwracam uwage na date stworzenia konta uzytkownika ktory zrobil topic (co wcale nie znaczy ze jesli zrobic dzis to odrazu jest skreslony, poprostu jestem ostrozniejszy)
- oczywiscie durne topici 'MdW HaCkEd, fRi ItAnS w CaRliN,,,,mPa mam!!oneoneeleven' odrazu skreslam bo nie ma co zawracac sobie dupy
- i najwazniejsze, ze jesli sciagasz jakis program do tibii... chociazby UOSU to ja zawsze sprawdzam takie pliki na tej stronie http://virusscan.jotti.org/ . Niewazne ze jest to z downloadu Tibia.pl.. i tak sprawdzam bo przeciez ostroznosci nigdy za wiele.
Kierujac sie tymi zasadami ktore narzuca zdrowy rozsadek NIGDY nie mialem haka. Starajcie sie tymi zasadami kierowac to po 1 takze bedziecie bezpieczni a po 2 to haxorom sie znudzi wkoncu.

@topic
Co do topicu to w sumie dobrz bo byc moze szybciejim sie znudzi jak beda dostawac bany... ale mam pytanie.. na jakiej w takim razie stronie oprocz tibicams. mozna hostowac filmiki? Powinien zostac stworzony (jesli juz nie ma) topic w ktorym zostana podane takie linki i lajcik.

pozdro ;]

Szekelebongo
03-07-2007, 21:59
offtop
Czuję się tak jakby Raynold nie zauważył mojego posta - ostatni na stronie 6

Pragnę jeszcze raz zamanifestować stanowisko, że dobry pomysł to ograniczenie wprowadzanych linków, dzięki czemu nie trzeba by reportować, usuwać tematów z linkami, bo takowych nie dałoby się założyć.

//brak podpisu...

Tomak
03-07-2007, 22:47
Porażka !!!! Jeżeli ktoś jest na tyle głupi żeby wierzyć we wszystko co napiszą userzy to jest jego problem. Do tego nie potrzeba jakiegoś nie wiadomo jak wysokiego poziomu ilorazu inteligencji, żeby wiedzieć że połowa tibijczyków to nooby które robią wszystko co mogą aby się wzbogacić czyimś kosztem.

Skurka
03-07-2007, 22:51
Jeszcze tylko blokada przed umieszczaniem od zaraz linków do stron z nowych kont (dopiero po upływie czasie/ilości postów) i macie spokój z debilnymi plikami

PoDsIaD
03-07-2007, 22:56
KoFfAm TaKiE zMiAnKi
Na TiBi:):):):):):):)

.Ghandar
03-07-2007, 23:00
rzeczywiście, pomysł z wprowadzeniem wyrażenia regularnego, które sprawdza poprawność linku przed wysłaniem, jest imo dobry. nie wiem tylko, jak to forum funkcjonuje. aczkolwiek, można by wyeliminować wszelkie "złe" rozszerzenia i zastosować wyjątek dla np. tibianetwork.net.

Gtyk
03-07-2007, 23:17
idiotyczne ;> usunac dzial filmy z tego forum i juz pracy bedzie o 3/4 mniej ;>

Gofin
03-07-2007, 23:21
Apropo topicu:
Idiotyzm! Kto tak upadł na łeb, że coś takiego wymyślił? Super- ochrona przed różnymi śmieciami jest potrzebna, ale nie w taki sposób -,- Jak ktoś uważa, że coś jest zainfekowane to niech ni ściąga, proste! Najpierw te ostrzegające wykrzykniki przy linkach (które psują estetykę np.: poradników i artykułów), a teraz coś takiego. Gratz osobie, która to wymyśliła- niech się leczy.

Jak "hacker" jest w miarę kapnięty to i to pseudo zabezpieczenie ominie.

PS.: Dobrze że interesuje mnie tutaj tylko dział "Tajemnice Rookgaardu"... W razie czego mogę coś pokazać na rookgaard.pl tamta stronka, przynajmniej jeszcze nie zeszła na psy...

Harpun
03-07-2007, 23:33
Userów potracicie.

Skazani na rapida do końca życia, to jest to.

matekk fst bolt
04-07-2007, 00:10

JESTEM ZA :) popieram aminów i mondatorów

Tristo
04-07-2007, 00:49
lol.. niby co to zmieni??dzieci neo dalej beda mogly zakladac dziesiatki kont na forum dziennie i wklejac linki z niespodziankami.. wystarczy ze w danej chwili nie bedzie adminow/modkow w danym dziale, a za to beda noobki ktore zafascynowane teamtem typu"1lvl blokuje demona"(ironia) sciagnal nieopatrznie film nie skanujac go i BUM:P jestem jednak dobrej mysli iz takie wybryki pseudo "hackerow" oraz ich czestotliwosc zostana zmniejszone..

Vanhelsen
04-07-2007, 01:21
Porażka !!!! Jeżeli ktoś jest na tyle głupi żeby wierzyć we wszystko co napiszą userzy to jest jego problem. Do tego nie potrzeba jakiegoś nie wiadomo jak wysokiego poziomu ilorazu inteligencji, żeby wiedzieć że połowa tibijczyków to nooby które robią wszystko co mogą aby się wzbogacić czyimś kosztem.Tak, każdy sam ściąga pliki, ale wiedz, że liczy się również ogólne wrażenie jakie jest wywierane przez dany portal na userach a ja nie chciał być użytkownikiem forum, gdzie 2/3 tematów to keyloggi...
Jeszcze tylko blokada przed umieszczaniem od zaraz linków do stron z nowych kont (dopiero po upływie czasie/ilości postów) i macie spokój z debilnymi plikamiJak już pisali, założenie kont na zapas to nie problem... tak samo jak ograniczenie postowe...
Apropo topicu:
Idiotyzm! Kto tak upadł na łeb, że coś takiego wymyślił? Super- ochrona przed różnymi śmieciami jest potrzebna, ale nie w taki sposób -,- Jak ktoś uważa, że coś jest zainfekowane to niech ni ściąga, proste! Najpierw te ostrzegające wykrzykniki przy linkach (które psują estetykę np.: poradników i artykułów), a teraz coś takiego. Gratz osobie, która to wymyśliła- niech się leczy.

Jak "hacker" jest w miarę kapnięty to i to pseudo zabezpieczenie ominie.

PS.: Dobrze że interesuje mnie tutaj tylko dział "Tajemnice Rookgaardu"... W razie czego mogę coś pokazać na rookgaard.pl tamta stronka, przynajmniej jeszcze nie zeszła na psy...Ci wszyscy co narzekają, niech ktoś z was mi powie, ile plików ściągacie/uploadujecie na forum?... To jedt do diabła forum a nie magazyn plików!... Ile osób z was tworzy własne programy których nie można znaleźć na oficjalnych stronach producentów!
A nawet jeżeli tworzycie jakiś program czy to problem stworzyć przed downloadem stronę indexową zakończoną .htm ?!!

Xeremon
04-07-2007, 01:38
Eh... Słyszałem, że kiedyś ktoś zbindował keyloggera do pliku *rec, tak, że tego replaya można było normalnie odtworzyć8o

BeneQ
04-07-2007, 02:03
10 znakof...

=Pekin=
04-07-2007, 03:50
Tylko zeby ktos kto przypadkiem nie przeczytal tego posta, zamiesci cos w rarze zeby kumpel szybciej mogl sciagnac i jeb konto straci :P
Przyklejcie to moze czy cos xD

Dagmara
04-07-2007, 07:57
Brawo dla Tibia.pl !

Powinniście jeszcze zmienić czas edycji postu. Bo były takie sytuacje że w nocy podmieniali linki np z filmami ... Brat się tak nadział tak na keyloggera ... zobaczył że dobrze komentarze i nie patrzył co otwiera ... się nadział :-(

btw
Irytuje mnie strasznie środowisko i atmosfera tej gry ...
Tutaj każdy patrzy jak kogoś okraść nikomu nie można ufać tylko tym kogo się zna z osiedla/szkoły.
Dlaczego ludzie nie umiecie grać sami uczciwie ?
Torebkę starszej kobiecie też byście ukradli ? Nie wstyd wam być złodziejami ?

M4r3X
04-07-2007, 10:20
Radze dodać jeszcze format 7z, w końcu jest to odpowiednik zip'a, tylko ze po spakowaniu waży b. dużo mniej. A kozaczki by broniły się że takowego formatu nie ma.

Opiuum
04-07-2007, 10:35
Zawsze znajdzie sie jakis sposob zeby to wszytko obejsc

crowley
04-07-2007, 10:35

szkola podstawowa plx... or mozilla z trybem sprawdzania pisowni... i cos takiego na glownej umiescic... smiech na sali...

Dewiacja
04-07-2007, 10:41
- czyścimy.? :baby:

Ashlon
04-07-2007, 10:58
szkola podstawowa plx... or mozilla z trybem sprawdzania pisowni... i cos takiego na glownej umiescic... smiech na sali...

Hahahah, ty myslisz, ze ktos to na serio pisal? :D Nawet tajny dzial na forum widnieje pod nazwa "Amin i jego mondatorzy". Myslelismy, ze userzy zalapia taki niewinny zarcik ;)

Tom The Tanner
04-07-2007, 11:16
A może chodziło i Monterów? :D

Wspaniały pomysł, ale żebym się kiedyś nie zapomniał i niechcący nie walnął czegoś ze zuym rozszerzeniem. Test:

blbala*****
glegle*****

Nareszcie jakaś dyscyplina. Tak trzymać, banować naby! ^,^

Vial

Polinik
04-07-2007, 11:37
A ciekawe co by było w takiej sytuacji, że ktoś ukrył link do tibia.pl pod nazwą cośtam. e x e, a leniwy mod, wcale nie sprawdzał by prawdziwej zawartości linku i zbanował by użytkownika? :baby:
Nic, to jego problem ktosia, że robi takie zamieszanie.

Szekelebongo
04-07-2007, 12:10
Tak więc chciałem przedstawić coś co napisałem dosłownie 10 minutek temu.

Skrypt nie jest super rozbudowany, ale mam nadzieję że zrozumiecie ogólny zamysł.

Pierwsze pole odpowiada znacznikowi URL
Drugie pole odpowiada za miejsce w którym piszecie normalnie posta.

Jedyne co powinno zostać zaakceptowane w URL to :
http://www.youtube.com

Pole odpowiadające za treść posta powinno filtrować póki co proste adresy stron , także sprawdźcie na czymś prostym typu:
http://www.tibia.pl
www.tibia.com

Skrypt będę rozwijał w wolnym czasie, także mam nadzieję że dzięki wam wyeliminuje jak najwięcej możliwości.

http://www.smile.ndvhost.de/help/forum.html

P.s
Strona sprawdzająca nazywa się keylog.php także bez obaw :P

// w tym temacie brak podpisu

Fatevux
04-07-2007, 12:44
najlepiej się maskuje takie super keyloggery z ten sposób:

coś_tam.jpg***** :)

A teraz wracając do tematu to nawet dobry pomysł z tym, nie będzie teraz tyle dzieci neo

.Ghandar
04-07-2007, 12:58
a ja dalej będę się upierał przy wyrażeniu regularnym, które przepuści tylko wybrane linki. postaram się na dniach coś zrobić, przetestować i ew. podesłać jakiemuś adminowi skrypt php.

Mufad
04-07-2007, 13:21
Lepiej poprawcie to "Mondatorów" ;)

emilok
04-07-2007, 14:38
Lepiej poprawcie to "Mondatorów" ;)

A Aminów możemy zostawić ?:>

Szekelebongo
04-07-2007, 15:15
Znalazłem chwilkę aby troszkę uaktualnić skrypt :
Sprawdźcie efekt dla :

www.speedshare.org

oraz dla :

www.s.p.e.e.d.s.h.a.r.e.org

Wynik to pokazane 2 kroki formatowania. Dalej twierdzę że należy wybrać 2 serwisy do zdjęć, coś na filmy i programy, a całą resztę zlikwidować i po sprawie.

---------------------------------------------------
Dziś wieczorem rozbuduje skrypt o każdą możliwość jaka mi przyjdzie do głowy. Jutro to wrzucę i poproszę o przetestowanie.

Rassel
04-07-2007, 15:27
I bardzo dobrze! Tak powinno być. Może będzie trochę mniej tych durnych dzieciaków.

Harpun
04-07-2007, 15:28
Powinniście jeszcze zmienić czas edycji postu. Bo były takie sytuacje że w nocy podmieniali linki np z filmami ... Brat się tak nadział tak na keyloggera ... zobaczył że dobrze komentarze i nie patrzył co otwiera ... się nadział :-(
Kolego, pozdrów ode mnie brata, który nie mysli, ot co:
-nie wziął pod uwagę edycji posta,
-nie patrzy CO ŚCIĄGA,
-nie patrzy CO URUCHAMIA,
-w ogóle to ile braciszek ma latek?

Pozdrawiam.
Może będzie trochę mniej tych durnych dzieciaków
Nie, nie będzie. Myslisz, ze w to powstrzyma ich w jakikolwiek sposob? Nie.

Szekelebongo
04-07-2007, 17:19
Zapraszam do testowania i wysyłania uwag

Moim zdaniem to jest sposób, który przyniesie wytchnienie moderatorom i adminom serwisu Tibia.pl. Teraz będą mogli zająć się czymś bardziej twórczym niż kasowanie 100 tematów z "super linkami".

Pozdrawiam

Thero
04-07-2007, 17:45
Nie, nie będzie. Myslisz, ze w to powstrzyma ich w jakikolwiek sposob? Nie.
Oczywiście, że nie.
Miło by było gdyby w końcu wszyscy zrozumieli, że te zmiany nie mają na celu zlikwidowania script kiddie, a jedynie usprawnienie pracy moderatorów, którzy pewnie mają już serdecznie dość tracenia czasu na gówniarzy.

Harpun
04-07-2007, 17:57
Z tego co widzę, to paru normalnych userów ze stażem od 2005r-2006, którzy nie przeczytali newsa (nie wchodzą na tibia.pl, tylko od razu wbijają na forum, przez co można było nie przeczytać tego ogłoszenia), dostali bany.

Dagmara
04-07-2007, 19:08
-w ogóle to ile braciszek ma latek?

16 ;| Na szczęście ma już osobny komputer ...

-nie wziął pod uwagę edycji posta,

No nie wziął :| A kto bierze ? Nigdy nie wiadomo czy autor nie poprawiał literówek...
Przeczytał dobrze komętaże od kilku użytkowników i nie zwracal uwagi co otwiera ....
A ja uważam że zawsze coś może to dać... Powinno być max 15 min na edycje postu ;)

Always hunted
04-07-2007, 19:47
Cóż, wiwat lenistwo modków! Rozumiem że tyle tego było... ale bez przesady.

Od dziś zabronionymi formatami są: exe, scr, zip, rar, bat, com (oczywiście, jako rozszerzenie pliku, nie domena). Autor posta zawierającego link do pliku w jednym z w/w formatów zostaje zbanowany dożywotnio, niezależnie czy plik zawierał "niespodziankę", czy też nie.

Co więcej, do uploadowania plików zabronione jest używanie wszelakich serwerów ukrywających rozszerzenie pliku. Cała nazwa pliku - wraz z rozszerzeniem - musi być widoczna w URLu. Głównym celem jest zupełne wykluczenie z użycia serwerów typu speedy share. Wyjątkiem od tej reguły może być np. serwer http://tibicams.tibianetwork.net/ na którym jest umieszczana masa filmów. Możliwe, że z upływem czasu, biorąc pod uwagę różne czynniki, lista serwerów będzie rozszerzona.

UWAGA!
Admini i Moderatorzy nie mają obowiązku ani sprawdzania zawartości pliku (np. rar), ani skanowania plików antywirusami; nie muszą także sprawdzać, jaki naprawdę plik jest na serwerze maskującym rozszerzenie! Podasz link np. do popularnego speedy share - dostajesz bana. Umieścisz gdzieś na serwerze choćby plik rar ze zdjęciami - dostajesz bana.

Jeśli chodzi o exe, scr, bat i com to dobry pomysł. Ale rar i zip... nienajlepszy. Pierwszy akapit łączy się z drugim...
Jest np taka sytuacja. Koleś zrobił kilkanaście filmów o danej tematyce, łącznie powiedzmy.... 20mb. Każdy film ma 1mb. Koleś, z powodu zakazu wrzucania plików na serwery zakrywające rozszerzenie pliku, uploaduje 20 spakowanych filmów (w pliku ******) na rapidshare.com... i co? Mimo że filym są świetne, dostaje bana. ZA CO? Za darmo!
Powiedzmy że uploaduje filmy jak trzeba, osobno, i w temacie jest 20 linków rapida. Okey, forumowicz ściąga 12 filmów, a na pozostałe 8 musi czekać godzinę.
Modkowie, rozumiem że są wakacje i chcecie odpocząć, ale takie lenistwo... Was może stać na konto Premium na rapidzie, ale nas nie.
Nie chce wam się sprawdzać czy dany link na speedy share lub dany plik ****** jest zainfekowany? Nie róbcie tego! Trudno, nieostrożni i głupi za to zapłacą, ale mózgu trzeba używać.
Wasza "ustawa" wcale nie przeszkodzi domorosłym chakierom z ich uber geyloggerami, mało który dzisiaj uploaduje plik ******/bat/itd i nie maskuje linku...
Wasza ustawa godzi prosto w dobrych/średnich userów, za to ci źli nie odczują żadnej zmiany od stanu jaki jest dziś. Nadal będą zakładać dziesiątki kont i spamować ukryte pod kodem url stronki w style wuwuwu.fripac.pl.com.br
Zmianę odczują tylko userzy chcący ułatwić życie(niczyim kosztem!) sobie i innym (w ściaganiu filmów, np)

Jesteście leniwi? Trudno, ale nie ułatwiajcie sobie życia naszym kosztem. Bycie moderatorem to odpowiedzialna funkcja, mająca niejako służyć userom, "dbać" o nich (jak rząd) a nie ułatwiać sobie życia ich kosztem.
Niechce wam się pełnić obowiązków modka? To zrezygnujcie z funkcji. Bycie modem to nie przymus, jesteście leniwi to zrezygnujcie.

Zachowujecie się jak nasz dzisiejszy rząd, z lenistwa sobie ułatwiacie życie, macie w dupie społeczeństwo, i zakazujecie wszystkiego. Niedługo będzie zabronione hostowanie obrazków na serwisie www.imageshack.us , bo jak jego nazwa wskazuje (Imageshack) służy do hackowania!
To forum jest jak Tibia, z każdym update`em gorsze mimo pozorów

Cya!

PS: Wybaczcie wielokrotnie powtórzenia w tekście.
PS2: Co to kurwa są Aminy i Mondatory??!!
PS3: dobreprogramy.pl to zaufana strona? Sprawdźcie jeszcze raz... ściągnąłem z niej 7 programów, z czego 4 były zainfekowane ..................
.........

Thero
04-07-2007, 20:02
Jedną twoją podnietę od razu można obśmiać - 20 filmików można uploadnąć na tibicams.tibianetwork.com zamiast męczyć się z rapidshare.
Kolejna - wcale nie czuję się oszukiwany i wykorzystywany przez "tych złych modków" (co za chamy! Życie sobie będą ułatwiać?! A to *%^#$%) tylko dlatego, że przed podaniem linka muszę pomyśleć.
Poza tym - dlaczego głupie dzieci miałyby jakąkolwiek różnicę odczuwać? Po raz kolejny powtarzam - To ma tylko pomóc modom i adminom.
Innych argumentów nie widzę - dalej tylko obrażasz modków i mówisz jak nam teraz, biednym i wykorzystywanym będzie gorzej.

Always hunted
04-07-2007, 21:22
Jedną twoją podnietę od razu można obśmiać - 20 filmików można uploadnąć na tibicams.tibianetwork.com zamiast męczyć się z rapidshare.
Heh, też prawda, mój błąd.

olejna - wcale nie czuję się oszukiwany i wykorzystywany przez "tych złych modków" (co za chamy! Życie sobie będą ułatwiać?! A to *%^#$%) tylko dlatego, że przed podaniem linka muszę pomyśleć.
Poza tym - dlaczego głupie dzieci miałyby jakąkolwiek różnicę odczuwać? Po raz kolejny powtarzam - To ma tylko pomóc modom i adminom.
Innych argumentów nie widzę - dalej tylko obrażasz modków i mówisz jak nam teraz, biednym i wykorzystywanym będzie gorzej.

Po pierwsze, napisałem nie że jesteśmy wykorzystywani etc etc, tylko po prostu że osoba która dla wygody zuploaduje 1 plik rar zamiast 20 rec, zostaje banowana bo modki są leniwe.
I w ten sposób, zamiast poprawić bezpieczeństwo na forum, to po prostu modki będą kasować wszystko z góry na dół

Raynold
04-07-2007, 22:15
@Always hunted: wyjaśniałem ileśtam postów dalej: to ma pomóc nam, Moderatorom, jak i Adminom w pracy, a nie znacząco bezpośrednio podnieść poziom bezpieczeństwa. Zgadzam się z tym, co już wiele razy zostało powiedziane, że żaden firewall i antywirus nie pomoże temu, kto nie ma choć trochę oleju w głowie. Mechanizmy do lepszego zabezpieczenia są dyskutowane na naszym forum, ale są problemy, o których mało kto z użytkowników wie i nie wszystko jest takie proste, jak się wydaje.

Normalni użytkownicy nie odczują praktycznie żadnej różnicy, bo i tak baaardzo rzadko spotykałem się do tej pory, żeby userzy dawali więcej zdjęć spakowanych rarem - raczej wklejali bezpośrednio do posta, czy dawali linki na photobucket etc. A my przez to tracimy znacznie mniej czasu na sprawdzanie wszystkich linków, więc mamy więcej czasu, żeby lepiej zająć się forum - wprowadzenie tego zakazu nie wpłynie bezpośrednio na bezpieczeństwo, ale pośrednio tak, bo nie będziemy rozdrabniać się nad każdym jednym plikiem, tylko od razu mówimy 'do widzenia'.

'Imageshack' to może być image shack - nie pomyślałeś o tym? ;)

A co do tego, jaka powinna być funkcja Moderatora itd... cóż, zgadza się, że to mody są dla forum, a nie na odwrót. Jednakże dopóki panuje tutaj bezprawie na tak szeroką skalę, próbujemy różnych środków, żeby to wszystko jakoś funkcjonowało. I zarzucanie nam, że jesteśmy leniami, niczego nie zmieni.

Podsumowując: nowy przepis to duże, bezpośrednie udogodnienie dla nas, bezpośrednio prawie bez wpływu na użytkowników (i normalnych i 'hakierów'), a pośrednio przyczyni się do lepszego funkcjonowania forum.

Always hunted
04-07-2007, 22:21
I tak wszystko się sprowadza do "Pożyjemy zobaczymy"

Thero
05-07-2007, 12:03
Po pierwsze, napisałem nie że jesteśmy wykorzystywani etc etc, tylko po prostu że osoba która dla wygody zuploaduje 1 plik rar zamiast 20 rec, zostaje banowana bo modki są leniwe.
I w ten sposób, zamiast poprawić bezpieczeństwo na forum, to po prostu modki będą kasować wszystko z góry na dół
Byłem adminem na forum o wiele mniejszym od tego i wiem, że na pewno nikt nie wymyślił tej zmiany "bo se wole poleżeć". Jestem wręcz pewien, że nawet teraz niektórzy rwą obie włosy z głowy (a może i nie tylko) widząc kolejny post Trolla.
Oni po prostu mają tego dość - i nie ma co się im dziwić.

Ashlon
05-07-2007, 12:10
Zajmuje sie glownie multimediami. ANI razu nie spotkalem sie, zeby ktos umieszczal cos w ***** i ***** cos innego niz keyloggery. Ponadto - filmy mozna umieszczac na tibicams.tibianetwork.net, wiec nikt nie kaze zamieszczac na speedy i rapidzie, w ktorych 50% to byly keyloggery, a kolejne 20% po pojawieniu sie pozytywnych komentarzy na takie keyloggery byly podmieniane.

Vanhelsen
05-07-2007, 19:01
[...]Moim zdaniem to jest sposób, który przyniesie wytchnienie moderatorom i adminom serwisu Tibia.pl. Teraz będą mogli zająć się czymś bardziej twórczym niż kasowanie 100 tematów z "super linkami".

PozdrawiamNie do końca, postanowiłem sprawdzić i bardziej przetestować skrypt i doszedłem do wniosku, że nie jesteś w stanie zbanować wszelkich możliwych sposobów zapisania linku... e.g.: ww dot tibia dot com przejdzie bez problemu, ZAWSZE znajdzie się jakiś sposób... skrypt chyba odpada :/

Iontz
06-07-2007, 23:42
Jest np taka sytuacja. Koleś zrobił kilkanaście filmów o danej tematyce, łącznie powiedzmy.... 20mb. Każdy film ma 1mb. Koleś, z powodu zakazu wrzucania plików na serwery zakrywające rozszerzenie pliku, uploaduje 20 spakowanych filmów (w pliku ******) na rapidshare.com... i co? Mimo że filym są świetne, dostaje bana. ZA CO? Za darmo!

To niech w .7z spakuje. ;)

sallceson
07-07-2007, 01:44
ok fajnie, wszystko byloby okej ale dlaczego do jasnej cholery nie mozna dawac linków ze speedy.share/unbase? w moim przypadku to jedne z niewielu sposobów na nieograniczone sciaganie/uploadowanie plików bo przez moją sieć nie mogę sciągać z rapida itp
dzięki nowemu regulaminowi praktycznie nie mogę teraz nic ściągać no bo skąd? walnie ktos na rapidzie napisze "plz rehost" i co walnie mi na np megaupload z ktorego sciaga jeszcze gorzej?
nie mam żadnej alternatywy teraz, thx, idziecie w ślady Cip

nie prościej byłoby po prostu umożliwic wysyłanie jakichkolwiek linków dopiero po np miesiącu po zarejestrowaniu? wczesniej byłoby to niemozliwe - zapobiegłoby to przynajmniej tym jednodniowym kontom GejHakerów

SkateElement
07-07-2007, 03:23

W dzień filmy dodawane są często co parę minut... To nie jest dobry plan.

@btw
Jeden z użytkowników chciał linka do TibiaCam TV najnowszej, to nie mogę mu dać linka od razu do ściągania, tylko samą główną stronę?

@btw #2
Filmy z TibiaCam TV nie były wymienione w newsie, to czy dostaje się bana za podanie linku do takowego?

Duke Dran
07-07-2007, 10:24
I bardzo dobrze. Już tak od dawna powinno być.

Vanhelsen
07-07-2007, 19:40
ok fajnie, wszystko byloby okej ale dlaczego do jasnej cholery nie mozna dawac linków ze speedy.share/unbase? w moim przypadku to jedne z niewielu sposobów na nieograniczone sciaganie/uploadowanie plików bo przez moją sieć nie mogę sciągać z rapida itp
dzięki nowemu regulaminowi praktycznie nie mogę teraz nic ściągać no bo skąd? walnie ktos na rapidzie napisze "plz rehost" i co walnie mi na np megaupload z ktorego sciaga jeszcze gorzej?
nie mam żadnej alternatywy teraz, thx, idziecie w ślady Cip

nie prościej byłoby po prostu umożliwic wysyłanie jakichkolwiek linków dopiero po np miesiącu po zarejestrowaniu? wczesniej byłoby to niemozliwe - zapobiegłoby to przynajmniej tym jednodniowym kontom GejHakerówIle razy było już pisane, że dla polskich nób-hakerów to nie problem założyć 20 kont i odleżeć nimi miesiąc, dwa... A dlaczego zbanowano speeda? Bo zasłania rozszerzenie ściąganego pliku... a teraz mniej pretensje do speeda, że taki system wprowadzili ]:->
Jeden z użytkowników chciał linka do TibiaCam TV najnowszej, to nie mogę mu dać linka od razu do ściągania, tylko samą główną stronę?

Filmy z TibiaCam TV nie były wymienione w newsie, to czy dostaje się bana za podanie linku do takowego?Można dawać linki do stron z danymi programami, nigdzie nie ma takiego zakazu... Co do pojedynczych filmó, zależy jakie ma rozszerzenie, i sprawa jasna...

Trang Oul
08-07-2007, 00:05
Chyba was pop....... z tym banem za zdjęcia.