PDA

Pokaż pełną wersje : Projekt gry crpg.

skaarj1989
04-07-2007, 00:15
Witam,

Przejdę od razu do rzeczy. Tydzień temu zacząłem pisać prostego RPG (w przeciwieństwie do innych piszę w C++, OpenGL i OpenAL), mam w planie zrobienie gry MMO, ale nie o tym chciałem pisać, otóż szukam ludzi chętnych do współpracy zwłaszcza grafików.

FORUM GRY (http://www.sanguine.ovh.org/)

Mamy już:
- Oświetlenie (efekt przechodzenia słońca po nieboskłonie)
- Dźwięk 3D
- Płynne animacja (niezależna od ilości FPS)
- Kolizje

Aktualnie wczesna pre-alpha wygląda tak:
http://img522.imageshack.us/img522/2818/screenlf3.png (http://img522.imageshack.us/my.php?image=screenlf3.png)

Dla zainteresowanych nr GG: 7634075

EDIT: Na grafice 2D oraz rodzaju gry podobieństwa do tibii się kończą.

Pozdrawiam.

aripck
04-07-2007, 02:02
o nareszcie ktoś porządny się znalazł a nie tylko tibia w głowie ;) . podziwiam cię i chętnie bym ci pomógł ale z moim słabym , prawie zerowym c++ i średnią znajomością photoshopa nic nie z działam ;(

Baron Kaldrick
04-07-2007, 12:02
Czemu Wy wszyscy walicie grafę w ultimowym rzucie pseudo-iso? Jest tyle innych opcji...
Anyway. Silnik piszesz od podstaw własny? Jak tak, to jaką masz zamiar mieć licencję - opensource? Jeśli nie, to na czym go opierasz? Korzystałeś przy stworzeniu tego z jakichś konkretnych tutków?

skaarj1989
04-07-2007, 15:04
Silnik piszę od 0, zacząłem trochę ponad tydzień temu, na początku miała to być biblioteka do szybkiego tworzenia prostych gier 2d, ale podczas testów wyszła mi gra :Pn nie korzystam z tutoriali, jestem po kilkukrotnym przeczytaniu symfonii c++ oraz innych książek o OpenGL, do projektu mam inne podejście niż wielu których projekty upadły, piszę dla zabawy, programowanie daje dużo przyjemności.

.Matrik.
04-07-2007, 15:13
Tak czy inaczej, to ciągle jest tibia i wygląda szpsaśnie.

aripck
05-07-2007, 02:34
Silnik piszę od 0, zacząłem trochę ponad tydzień temu, na początku miała to być biblioteka do szybkiego tworzenia prostych gier 2d, ale podczas testów wyszła mi gra :Pn nie korzystam z tutoriali, jestem po kilkukrotnym przeczytaniu symfonii c++ oraz innych książek o OpenGL, do projektu mam inne podejście niż wielu których projekty upadły, piszę dla zabawy, programowanie daje dużo przyjemności.

mógłbyś mi podać linka albo jakieś info gdzie szukać dobrego ale bardzo dobrego kursu c+ . trochę coś kapuje w tym języku ale dobrze by było gdybym sobie podstawy odświeżył . gdybym się wyuczył trochę c++ to może za rok dwa dołączyłbym do twojej ekipy.

p.s. pisanie prostych programów sprawie mi ogromną przyjemność dlatego chciałbym zacząć robić coś bardziej skomplikowanego pisz na priv lub gg 1262704

skaarj1989
05-07-2007, 13:55
Najlepszym rozwiązaniem będzie kupno książki pt. "Symfonia C++" jest napisana w takim stylu, że każdy ją zrozumie, później możesz się zacząć uczyć WinAPI albo przejść od razu do jakiejś biblioteki graficznej OpenGL, DirectX, SDL, ALLEGRO etc. co do Symfonii to znajdziesz nowe książki na allegro dość tanio (lub w księgarniach internetowych, oprócz helionu).

Pozdrawiam.

Baron Kaldrick
05-07-2007, 14:14
Odradzam uczenia się WinAPI. Trudny, bezsensowny i nieprzydatny, chyba, że chcesz robić programy stricte pod winzgrozę (a wtedy lepiej uczyć się delphi).

aripck
06-07-2007, 01:43
poszukam tej synfoni i zobaczymy co dalej . tylko ograniczę sobie tibiie to zera i będę miał czas na naukę

p.s. mam książke "szkoła hakerów- bez cenzury" czy to się przyda?

EvoPuchacz
06-07-2007, 13:30
@up:
UU niestety masz lipe :/
sam kupiłem ta ksiazke przeczytałem z 2 razy, i co prawda da sie z niej nauczyć "hakerstwa" ale tylko w lanie...
pozatym jest to troche inne hackerstwo niz sobie wyobrazamy..
ta ksiązka niepomoz ci w nauce C++, raczej Symfonia pomoze ci potem w nauce hackerstwa..
see ya

aripck
08-07-2007, 05:20
Szkoda że nie mogę ci pomóc trzymam kciuki za twój projekt .
A tak właściwie zrobiłeś już coś więcej ?

p.s. ta gra kuczy to będzie jakiś gorszy klon tibii :D

skaarj1989
08-07-2007, 22:38
Aktualnie kończymy podziemia, piszę edytor map i GUI, no i zrobiliśmy forum gry,
www.sanguine.ovh.org

Raxev
08-07-2007, 22:59
Szkoda że nie mogę ci pomóc trzymam kciuki za twój projekt .
A tak właściwie zrobiłeś już coś więcej ?

p.s. ta gra kuczy to będzie jakiś gorszy klon tibii :D

Hi!
Zrób lepszą grę od projektu Kuczy, wróć i potem obrażaj cudze wytwory.

Aaa pewnie nie zrobisz, bo "podziwiam cię i chętnie bym ci pomógł ale z moim słabym , prawie zerowym c++ i średnią znajomością photoshopa nic nie z działam"

K, thx, bye

Frisbi
09-07-2007, 01:16
zrobiliśmy forum gry,
www.sanguine.ovh.org

Szkoda, że klucz aktywujący nie przychodzi na e-mail ; d

aripck
09-07-2007, 02:00
Aktualnie kończymy podziemia, piszę edytor map i GUI, no i zrobiliśmy forum gry,
www.sanguine.ovh.org

fajnie. można się dowiedzieć kiedy wyjdzie jakieś demo czy coś?

EvoPuchacz
09-07-2007, 16:15
no to tak :P demka wychodza co chwila byscie mogli tez wiedziec jakie sa nasze posuniecia w grze..Demko takie przez duże "D" bedzie jak skoncze robic potwory/potwora.. oraz usprawnie wyglad podziemi.. scian itp. itd. Skaarj musi skonczyc Map Editor zebym mógł juz robic mapki.. oraz napisac kod by na kazdym kompie gra chodziła dobrze i bez lagów... oraz chyba musze popracowac nad stylem.. czy zostawic taki bardzo podobny do tibi ?? czy lekko postarac sie go zmienic..

skaarj1989
10-07-2007, 14:41
Szkoda, że klucz aktywujący nie przychodzi na e-mail ; d

Klucz nie przychodzi i nie będzie przychodzić ponieważ ovh nie zezwala na wysyłanie maili (m.in poprzez phpBB), dlatego konta muszę aktywować sam, wczoraj nie miałem neta cały dzień, aktywowałem Cię.

Pozdro.

skaarj1989
11-07-2007, 02:52
*BUMP*

Pojawiły się pierwsze concept arty potwora który wystąpi w nowym demie:
http://sanguine.ovh.org/viewtopic.php?t=15

EvoPuchacz
11-07-2007, 02:57
Taa... i znowu dziękujemy naszemu kochanemu Photoshopowi...
bez niego nie nałozył bym dobrych cieni.. szkielet na moje oko jest w miare dobry.. prosze o komment na stronce co zmienic itp. wiem napewno ze rzut izometryczny jest zamało "od góry" ale to sie zmieni :D wkoncu to concept art.. a bedzie jeszcze wiele Updatów :D (jak ja kocham to słowo.. tyle czasu, tyle updatów..)

Poszukujemy Grafików !!! (dalej..) pisac na GG: 8323012 albo do Skaarja..

aripck
11-07-2007, 04:10
*BUMP*

Pojawiły się pierwsze concept arty potwora który wystąpi w nowym demie:
http://sanguine.ovh.org/viewtopic.php?t=15

ładnie to wygląda. mam tylko nadzieje że potwory będą fajnie animowane a nie jak w tibii ;).

skaarj1989
12-07-2007, 03:37
Screen z GUI:

http://img129.imageshack.us/img129/2089/sanguinegc2.th.png (http://img129.imageshack.us/my.php?image=sanguinegc2.png)

X-Zero
12-07-2007, 23:24
Trochę brzydkie ;p
Ale luz jak tak se to wyobrażałeś :)

Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

@down:
A to dobrze ;p ;d

EvoPuchacz
13-07-2007, 00:13
nie martw sie :D mi tez tak sobie pasiło jak pierwszy raz to zobaczyłem... ale teraz zmieniemy juz kolor itp( bedzie czarno czerwony zeby pasował do gry) ja nie dosc ze zajmuje sie grafiką to pisze jeszcze całą fabułe gry.. (ehh.. bieganie do lasu o 12 w nocy, i siedzenie z kumplami w kinie i w domu na najrózniejszych horrorach zeby znaleźć concept art ?? ja juz sie zabardzo przykładam do tej gry :D) ale nie martwcie sie bedzie dobrze.. Btw. GUI nie bedzie cały czas widoczne tak jak w tibi.. tylko bedzie sie je przywoływało odpowiednim klawiszem.