Pokaż pełną wersje : Problem z Tibią i Linuxem.
Piotrx16
05-07-2007, 14:13
Mam Linuxa Ubuntu wersja 7.04, środowisko graficzne GNOME, Karta grafiki - ATI Radeon 8500 128mb/128bit. Problem jest następujący : gdy uruchamiam Tibie pod Linuxa wyskakuje mi okienko Tibi na ułamek sekundy i znika. Z wersją Windows'ową emulowaną przez Wine jest inny problem - okno sie pojawaia za to obraz jest zniekształcony do tego stopnia że nic nie widać. Ubuntu sam w sobie zawiera sterowniki do grafiki ale jakoś one nie działają, natomiast jak ściągam z oficjalnej strony AMD sterowniki do mojej grafiki na Linuxa to po instalacji się wykłada system.
Czy ktoś wie co z tym zrobić ?
PS Nie interesują mnie wypowiedzi typu zainstaluj Windowsa albo inny SPAM.
PPS Windowsa kupuje po wakacjach, do tego czasu musze się męczyć z Linuxem.:(
@Parys Wcześniej miałem nvidie i to samo.(Stery z oficjalnej strony AMD)
@@skazi Dzięki spróbuje zainstalować i powiem jak łazi.
Hmm, czy przypadkiem z obsługą kart ATI na Linuksie są problemy? Sam mam nVidie, więc problemu nie mam.
Skąd brałeś sterowniki - próbowałeś z repozytorium?
Mam Linuxa Ubuntu wersja 2.18.1, środowisko graficzne GNOME, Karta grafiki - ATI Radeon 8500 128mb/128bit. Problem jest następujący : gdy uruchamiam Tibie pod Linuxa wyskakuje mi okienko Tibi na ułamek sekundy i znika. Z wersją Windows'ową emulowaną przez Wine jest inny problem - okno sie pojawaia za to obraz jest zniekształcony do tego stopnia że nic nie widać. Ubuntu sam w sobie zawiera sterowniki do grafiki ale jakoś one nie działają, natomiast jak ściągam z oficjalnej strony AMD sterowniki do mojej grafiki na Linuxa to po instalacji się wykłada system.
Ubuntu na 100% nie jest wersji 2.18.1 tylko Gnome.
Szukałeś jak się instaluje stery ati? NIE bo po co.
1 min szukania na google:
http://www.forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?p=61688
Daniel7755
05-07-2007, 20:26
POmocy a ja mam problem z tibią 8.0 chodzi oto,że tylko tibia 7.6 mi łazi a inne nie chcą a chodzą mi grya takie jak Harry Potter i Czara Ognia,NFS Most Wanted i inne plx pomocy z gury dzieki pisać na nr. gg 10537522 lub e-mail
[email protected] albo
[email protected] lub
[email protected]
PRRROSZE BO JAK NIE TO DEDNE xD
Mam Linuxa Ubuntu wersja 2.18.1, środowisko graficzne GNOME, Karta grafiki - ATI Radeon 8500 128mb/128bit. Problem jest następujący : gdy uruchamiam Tibie pod Linuxa wyskakuje mi okienko Tibi na ułamek sekundy i znika. Z wersją Windows'ową emulowaną przez Wine jest inny problem - okno sie pojawaia za to obraz jest zniekształcony do tego stopnia że nic nie widać. Ubuntu sam w sobie zawiera sterowniki do grafiki ale jakoś one nie działają, natomiast jak ściągam z oficjalnej strony AMD sterowniki do mojej grafiki na Linuxa to po instalacji się wykłada system.
Miałem taki sam problem, że znikało okno, zainstalowałem wtedy inne sterowniki i działało, aczkolwiek ATI jak to ATI.. mało fpsów jest na tej karcie pod linuksem.
Hmm, czy przypadkiem z obsługą kart ATI na Linuksie są problemy? Sam mam nVidie, więc problemu nie mam.
So, nie ma pod ATI żadnych porządnych sterowników na linuksa
Piotrx16
07-07-2007, 14:10
Zainstalowałem wg instrukcji no i... system sie rozleciał tak jak poprzednio. Po restarcie sie nie podniósł:(
Piotrx16
30-07-2007, 15:50
<<refresh>>
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.