zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Strony fanowskie - wspaniałe miejsca do odwiedzin

Aversin
08-07-2007, 15:45
Strony fanowskie tibii istnieją niemal tak długo jak sama gra. Poprzez lata, wielu oddanych graczy poświęcało wiele czasu i środków by zaoferować innym graczom platformę o ich ulubionej grze – Tibii. Ponieważ strony te odgrywają ogromną rolę w społeczności, zdecydowaliśmy się na wprowadzenie programu fanowskiego, ponad 2 lata temu. Z jednej strony szukaliśmy sposobu na efektywniejsze pomaganie im. Z drugiej strony, program pozwalał na wyselekcjonowanie bezpiecznych i sprawdzonych stron, i przedstawienie ich graczom.

W marcu 2005, zaczęliśmy z 4 najbardziej popularnymi stronami o Tibii tamtych czasów – angielską stroną z wiadomościami: TibiaNews.net (http://www.tibianews.net/), brazylijską stronę fanowską: TibiaBr.com (http://www.tibiabr.com/) oraz polską: Tibia.pl (http://www.tibia.pl/). Czwarta, niemiecka strona, opuściła program po jakimś czasie. Po 6 miesiącach zaprosiliśmy TibiaHumor.net (http://www.tibiahumor.net/) do grona wspieranych stron. Krótko później, strona kupiecka MyTibia.com (http://www.mytibia.com/), statystyki Erig.net (http://www.erig.net/) oraz meksykańska strona fanowska: TibiaMx.com.mx (http://www.tibiamx.com.mx/) stały się członkami programu. Ostatecznie, we wrześniu 2006, hiszpańska strona z informacjami TibiaHispano.com (http://www.tibiahispano.com/) i angielska Tibiacity.org (http://www.tibiacity.org/) zostały dodane. W rezultacie, obecnie mamy 9 wspieranych stron i planujemy powiększyć to grono o następne dwie, w ciągu najbliższych kilku dni.

Nasze strony fanowskie wspierają społeczność Tibii na wiele sposobów. Możecie tam znaleźć wszystkie użyteczne informacje na temat waszej ulubionej MMORPG, takich jak ciekawe artykuły, ekscytujące opowiadania, wywiady, śmieszne cytaty i piękną poezję. Dzięki poradnikom treningowym lub pomocy do questów, możecie dowiedzieć się więcej o grze. Cenniki przedmiotów, kalkulatory obrażeń – to wszystko pomoże wam dużo łatwiej znaleźć się w świecie gry. Dodatkowo znajdziecie tam wiele ciekawych filmów do obejrzenia, niesamowitych screenów do podziwiania a nawet tapety by przyozdobić swój pulpit. Nie trzeba chyba mówić, że niemożliwym jest wymienienie wszystkich indywidualnych materiałów i zalet dostarczanych przez strony fanowskie. Czemu sam ich nie sprawdzisz podczas kolejnej wizyty na jednej z naszych wspieranych stron (http://www.tibia.com/community/?subtopic=fansites)?

http://images.tibia.pl/news/2a24f4d8345e085dc94ec2e53168d6af.jpg

Strony fanowskie są wspaniałym miejscem, w którym gracz sam może stać się aktywny. Niektóre ze stron nawet polegają na materiale i pomysłach dostarczanych przez graczy, np.: wiele shortnewsów na TibiaNews jest dostarczanych przez graczy, podczas gdy TibiaHumor używa cytatów, poezji oraz opowiadań napisanych przez graczy; ostatecznie wikipedia na Erig.net zawiera ogromną ilość artykułów napisanych przez Tibiańczyków. Prawie wszystkie strony fanowskie pokazują zdjęcia, screeny i rysunki tworzone przez grających w Tibię, tak jak ten przedstawiony powyżej, został on opublikowany na hiszpańskiej stronie TibiaHispano. Ostatecznie, wiele ze stron posiada fora, na których odwiedzający mogą się dzielić informacjami oraz dyskutować o wielu sprawach. Podsumowując, strony fanowskie są wspaniałą platformą do dzielenia się pomysłami, opowiadaniami oraz dziełami sztuki ze społecznością.

Jednak nie jest to wszystko: Strony fanowskie organizują spotkania i konkursy. Wielu graczy brało udział w ciekawej rywalizacji, takiej jak quest na misia organizowany przez TibiaNews, konkurs wideo organizowany przez Tibiacity, konkurs zręcznościowy TibiaMx, lub zmagania poetyckie TibiaHumor. Zwycięzcy tych imprez nie tylko zyskali chwałę i honor, również dostali cenne nagrody sponsorowane przez strony, lub przez CipSoft, wliczając rzadki "medal of honour."

Mimo że oficjalnym językiem Tibii jest angielski, nikt nie powinien niedoceniać ważności stron fanowskich, których treści przedstawione są w innych językach. Nie jest przypadkiem to, że wielu z naszych graczy pochodzi z krajów, w których strony fanowskie są dostępne. W krajach gdzie angielski nie jest używany, strony w ich ojczystym języku są elementem podstawowym. Ludzie, który nie znają angielskiego mogą się tam nauczyć jak grać. Są tam instrukcje jak rozmawiać z NPCami, przewodniki tłumaczące zasady handlowania z innymi graczami, użyteczne poradniki grania konkretną profesją. Nowi gracze mogą się nauczyć jak stworzyć konto oraz przebrnąć przez Rookgaard. Tibia Rules również zostały przetłumaczone na wiele języków na stronach fanowskich, by mieć pewność, że gracz zrozumie co jest dozwolone a co nie. Co więcej, wiele z tekstów oraz newsów jest tłumaczonych na wiele języków, dzięki czemu stają się dostępne dla ogromnej ilości osób. Wspierane strony fanowskie w innych językach oferują wszelkie niezbędne rzeczy dla graczy, z ograniczonymi umiejętnościami posługiwania się językiem angielskim.

http://images.tibia.pl/news/33e8f8fbc17a20a4ff4b066148d8ed41.jpg

Te obcojęzyczne strony fanowskie są również bardzo aktywne jeżeli chodzi o organizowanie zjazdów (http://www.tibia.com/community/?subtopic=conventions) oraz innych wydarzeń w swoich krajach. Gracze Tibijscy mają szansę na spotkanie swoich kolegów, wzięcie udziału w konkursach, czy zwyczajne napawanie się atmosferą tych wyjątkowych spotkań. TibiaMx będzie miała wielki zjazd pod koniec lipca w Monterrey, Meksyku. Natomiast największy zjazd TibiaBr tego roku będzie miał miejsce w Florianópolis, Brazylia we wrześniu.

Co więcej, TibiaBr nie tylko organizuje sporą ilość spotkań Tibijskich graczy w Brazylii, otworzyli oni również Tibijski lan house w Maringá, gdzie gracze mogą grać wspólnie w Tibię. Można tam odwiedzić wspaniały świat gry na jednym z 30 komputerów.

Bezsprzecznie, strony fanowskie mają ogromny wpływ na rozwój społeczności Tibijskiej. Stworzenie takiej strony wymaga ogromnych ilości czasu, środków oraz pieniędzy. Z tego powodu, strony fanowskie są przeważnie prowadzone przez grupy ludzi. Administratorzy oraz inni członkowie zespołów poświęcają wiele wolnego czasu na przygotowanie aktualnych, ciekawych oraz dobrze zaprojektowanych stron dla graczy. Doceniamy entuzjazm tych oddanych graczy, którzy w jakiś sposób wspierają ekipy stron fanowskich, chcielibyśmy wyrazić swoją wdzięczność za ich wspaniałą pracę dla społeczności Tibii.

Craxim
08-07-2007, 17:38
Ciekawe co to będą za nowe strony fanowskie... Może jakaś ze Szwecji?

Wszystkie strony fanowskie Tibii są bardzo użyteczne i nie raz pomogły mi w podróżach po tym wielkim świecie gry.
Gdyby nie Tibia.pl ciężko by mi się grało, ponieważ nie znam dobrze angielskiego, więc inne strony anglojęzyczne nie byłyby mi pomocne.

:)

Vez
08-07-2007, 17:52
Ja myśle, że to będą strony ze Szwecji[Norwegii] i Holandii. Bardzo fajny news ;)

Etoric
08-07-2007, 17:53

:)

skąd jest Erig.net?

Frogger
08-07-2007, 18:05
@UP
Chodziło mu chyba o język w jakim jest napisana strona ;)

@pebe83
popraw pare literówek i bedzie git:p

(...)wiele shortnewów na TibiaNews(...)

(...)konkurs zręsznościowy TibiaMx(...)

evolucja
08-07-2007, 18:06
Z tego wynika, że najmniej popularna strona fanowska to Tibia.pl. Najmniej o nas wspomniano :P

AdiTheMaster
08-07-2007, 18:07
Wydaje mi sie ze bedzie to strona ze Skandynawii i moze holenderska? Nie wiadomo. W kazdym razie trzeba sobie pomagac ;p

_Roly_
08-07-2007, 18:12
chodza plotki ze drom jedzie na zjazd brdunych brazylijskich tibijczykow :o

Miszczu
08-07-2007, 18:22
Ja mam jedno podstawowe pytanie.
Bosal i TY Dromie...czy nie dałoby sie załatwic zjazdu tibijczyków polskich?:D

Craxim
08-07-2007, 18:24

skąd jest Erig.net?

@Frogger
Tak jak piszesz, chodziło mi o stronę w języku szwedzkim :)
Źle się wyraziłem :P

Cygan Slejter
08-07-2007, 19:03
Hmm
Ja bym zrobił jakiś zjazd w Polsce:)
co wy na to??

Etoric
08-07-2007, 19:14
Hmm
co wy na to??

ja przywioze kiełbaski i zupki chińskie

Prepok
08-07-2007, 20:05

jak ty coś palniesz to... :|

A dobry by był pomysł z tym zjazdem ;)

NervGal
08-07-2007, 20:20
W rezultacie, obecnie mamy 6 wspieranych stron i planujemy powiększyć to grono o następne dwie, w ciągu najbliższych kilku dni.

A nie 9 przypadkiem ;p?

Thor of heaven
08-07-2007, 21:40
Ani razu nie wspomnieli w odróżnieniu do innych fansitów o Tibia.pl.
(nie licząc tego ze byliśmy jednym z 4)....

Prawda jest taka że mamy więcej złego niż dobrego uczestnicząc w tym 'programie'...
same ograniczenia.

@Wawrzon
coś się nie podoba?
lepiej dobieraj słowa

Wawrzon
08-07-2007, 22:03
X(X(X(X(X(X(X(X(X(Ja pierdole jak ty cos odwalisz to na maxa

Tom The Tanner
08-07-2007, 22:57
I zrobim full grilla. 8o

Mi się wydaje, że to właśnie strona Rookgaard.pl dostanie miano fansite. Dam sobie mały kawałek głowy uciąć.

Vial

Madrista
08-07-2007, 23:30
ten zjazd to good pomysł :)

XazatarX
08-07-2007, 23:45
Hmm
co wy na to??

i bedziemy pic do samego rana a pozniej bedzie w tv "tibijscy narkomani znalezli sobie nowy narkotyk ":D

Fremen
08-07-2007, 23:49
Ja mam jedno podstawowe pytanie.
Bosal i TY Dromie...czy nie dałoby sie załatwic zjazdu tibijczyków polskich?:D

Bodajże coś takiego kiedyś próbowano zorganizować. Trza było tylko kupować jakieś tosty czy inne ciastka i głosować.

Qbuy
09-07-2007, 00:28
juz widze zjazd polskich tibijczykow, my mamy przeciez taki wynalazek jak "dresy" ktorzy niestety tez graja w tibie i jak zjedzie sie takich kilkunastu-kilkuset to bedzie niezbyt "fajnie", a w TV to bedziemy napewno:P

H.L
09-07-2007, 00:37
Nowymi stronami beda
tibianordic.com
i
tibia.org.pl

Thor of heaven
09-07-2007, 00:41
tibia.org.pl buahahhahauhuAAHAHAHAHAHHAUAUHH

Etoric
09-07-2007, 01:01
@down
byłeś szybszy

tibia.org.pl ahahahahahahhahahahahahahaah chyba jak wyp13rdol4 podforum OTS, ubędzie im 90% forumowiczów, jak wyp13rdol4 dział download to ubędzie im kolejne 9% i zostanie tam Alien i może jeszcze 2-3 typów;]

gardenian_
09-07-2007, 01:31
Nowymi stronami beda
tibianordic.com
i
tibia.org.pl
Tekst roku xD. LMAO!

Etoric, kierunki ciut Ci się powaliły :P. A Alien spoko gościu ^^;

Hellraiser
09-07-2007, 02:16
Stawiam na stronę z beneluxu, skandynawii, lub może nawet na "czarnego konia" z Azji lol?

Vinion
09-07-2007, 07:38
Jak czytam wasze komęty to mi sie żal robi :( paczcie jak sie bawią Br mają tam wszystko, a wy co chcecie zrobic sobie grila w lesie (wdupisz 2 kielbaski i do domu? :D :D )

kamil35s
09-07-2007, 09:42
Nowymi stronami beda
tibianordic.com
i
tibia.org.pl

ROTFL

Zostanie tam 50~ osób.

Saviour
09-07-2007, 11:06
Jak tibia.org.pl zostanie stroną fanowską to ja przestanę grać w tę grę :P

z_e_k_o
09-07-2007, 12:41
a ja tak maże że kiedys moja strona którą właśnie tworze znajdzie się tu moja stronka będzie o tym jak robić własnego klijenta i potem ots pod niego będzie można z tamtąd ściągać grafiki jak np te zrobione w 100% przezemnie ;p
http://images28.fotosik.pl/21/0ba43c266608fb5a.png

skaypeks
09-07-2007, 14:18
Po przeczytaniu tego artykułu sobie uświadomilem jak bardzo tibia.pl nam pomogla i dalej pomaga, Gdyby nie ta strona to gorzej by nam sie gralo.

Osobiście dziekuje administratorom i załozycielom strony i trud ktory wlozyli abysmy my mogli przyjemnie spedzac czas na tibi

Pozdro For All

Kejmilo
09-07-2007, 15:25
@up: Dołączam się 8) Chciałbym tylko dopisać, że dziękuję wam, drodzy użyszkodnicy, za wyzwiska, groźby, wiry, keye, robale i inne świnstwa, plotki wyssane z palca, żale, marudzenia, hack site'y i jeszcze za wiele innych rzeczy których nie jestem w stanie tu napisać 8)

A tibia.org.pl Fansite? Chyba raczej FUNsite...

z_e_k_o
09-07-2007, 17:13
a ja tak maże że kiedys moja strona którą właśnie tworze znajdzie się tu moja stronka będzie o tym jak robić własnego klijenta i potem ots pod niego będzie można z tamtąd ściągać grafiki jak np te zrobione w 100% przezemnie ;p
http://images28.fotosik.pl/21/0ba43c266608fb5a.png

Gepard
09-07-2007, 17:16
@UP
Kolejny Debil, takie typy najbardziej wkurzają mnie na tym forum

@Topic
Napewno tibia.org.pl zostanie fansitem gdyż ma darmowe boty,mc, lighthacki popierane przez Cipsoft >.> Rotfl ale many dowaliłeś z tą nominacją...

Juziu II
09-07-2007, 17:42
heee tibia.pl.... kiedys to byla strona, naprawde im zalezalo i dbali o rozwoj storny. Teraz to zaczaili biznes... omader spyla paki a bosal sms'y... i na tym ich rola sie konczy na tej stronie, poza zarabianiem kasy nie robia juz nic, a przynajmniej nie widac tego by cos robili. Kiedys, nie moge powiedziec ze nie, ale starali sie i ta strona rosla w sile i byla ( jak napisano w newsie) 4ta fanowska... ale dobre czasy minely, teraz tylko komercja.

AdiTheMaster
09-07-2007, 19:28
Jak czytam wasze komęty to mi sie żal robi :( paczcie jak sie bawią Br mają tam wszystko, a wy co chcecie zrobic sobie grila w lesie (wdupisz 2 kielbaski i do domu? :D :D )
No mi tez sie zal robi na widok twoich kom"ę"tow -.-

A ten zjazd, hmm czemu nie? Tylko jakie miasto wybrac zeby wszystkim pasowalo

Alora
09-07-2007, 23:29
Tak neich sie zjadzie polska spolecznosc tibi. Tylko prosze wezwac 8 tysiecy policjantow z prewencji. My sie an forum wzajemnie nienawidzimy bluzgamy hackujemy mordujemy to an realu by byla masakra. Przyjezdza Taifun Wielki Smok oraz Seromotnis i nagle grupa noobow ich atakuje zulac free items bo wpierdol na zjezdzie. Zal.pl Nie chce teog widziec. Dopuki kultura naszych graczy sie nie poprai to nie bedzie zjazdu. Tyle wam powiem.

Thor of heaven
09-07-2007, 23:50
Po przeczytaniu tego artykułu sobie uświadomilem jak bardzo tibia.pl nam pomogla i dalej pomaga, Gdyby nie ta strona to gorzej by nam sie gralo.

Osobiście dziekuje administratorom i załozycielom strony i trud ktory wlozyli abysmy my mogli przyjemnie spedzac czas na tibi

Pozdro For All

Ta a o supporcie już nikt nie pamięta... :D

Sandyman
10-07-2007, 00:27
heee tibia.pl.... kiedys to byla strona, naprawde im zalezalo i dbali o rozwoj storny. Teraz to zaczaili biznes... omader spyla paki a bosal sms'y... i na tym ich rola sie konczy na tej stronie, poza zarabianiem kasy nie robia juz nic, a przynajmniej nie widac tego by cos robili. Kiedys, nie moge powiedziec ze nie, ale starali sie i ta strona rosla w sile i byla ( jak napisano w newsie) 4ta fanowska... ale dobre czasy minely, teraz tylko komercja.

Uważasz ,że nic dla nas nie robią ,a opisy potworków , nowe czary itd. to kto robi?? Jak myślisz?

Majkeloo
10-07-2007, 00:43
Uważasz ,że nic dla nas nie robią ,a opisy potworków , nowe czary itd. to kto robi?? Jak myślisz?

Tibia.pl support ;p Chyba malo kto wie jaka jest ich rola na forum...

Thor of heaven
10-07-2007, 00:46
Na forum? :)
Support jest od strony głównej jakbyś nie wiedział.

Eee to wiele sie zmieniło ;] Już żadna, albo prawie żadna siła wyższa nie sprawdza naszych prac, a wszystko wrzucamy sami ;p

Majkeloo
10-07-2007, 00:52
Zaspany jestem to błędy robie ;p A w supporcie wiem jak jest bo tez tam kiedyś bylem tyle ze na innym koncie ;p Zrezygnowałem bo powiedzmy "za dużo odemnie wymagali" ;]

Hmm po przemyśleniu to to co napisałem we wczesniejszym poście ma pewien sens ponieważ support nie edytuje strony głównej tylko zamieszcza swoja prace na forum i dopiero ta prace weryfikują siły wyższe.. :P No nic nie robie offtoppu już

Tibijczyk222
10-07-2007, 09:41
A ten zjazd, hmm czemu nie? Tylko jakie miasto wybrac zeby wszystkim pasowalo

W gdańsku ;p B)B)B)
Aha ale gdzie bedzie tyle komputeroW??

Ilus Thor
10-07-2007, 11:21
a nie lepiej w Warszawie, Lublinie, Radomiu, Poznaniu? Jakimś mieście w centrum, ew. można by we Wrocławiu ;

Majkeloo
10-07-2007, 12:16
W gdańsku ;p B)B)B)
Aha ale gdzie bedzie tyle komputeroW??

Przyjedziesz na zjazd zeby grac...? Ja bym proponowal miasto gdzies w centrum, najlepiej nad jakims jeziorkiem tak zeby kazdy mial wmiare tyle samo. Oczywiscie bez komputerow bo takie zjazdy sa chyba po to zeby wspolnie pogadac, posmiac sie (wypic ewentualnie :P)

Etoric
10-07-2007, 13:05
a nie lepiej w Warszawie, Lublinie, Radomiu, Poznaniu? Jakimś mieście w centrum, ew. można by we Wrocławiu ;

Wrocek i Lublin to rzeczywiście centrum.
ŁÓDŹ!

citizen_lc
10-07-2007, 18:11
co do zjazdu polskich tibijczyków. Może nie w sensie stricte, ale...
http://forum.tibia.org.pl/showthread.php?t=197956 z wyśmiewanej przez was w wybitny i inteligentny wyjątkowo sposób (pozdrawiam support t.pl, pokazujecie klasę) tibii.org.pl.

Tibijczyk222
10-07-2007, 19:42
Przyjedziesz na zjazd zeby grac...? Ja bym proponowal miasto gdzies w centrum, najlepiej nad jakims jeziorkiem tak zeby kazdy mial wmiare tyle samo. Oczywiscie bez komputerow bo takie zjazdy sa chyba po to zeby wspolnie pogadac, posmiac sie (wypic ewentualnie :P)

Ja mam 12 lat wiec pic raczej niebede ;p
A popatrzyc jak inni expia bym chcial :)

Trastix
10-07-2007, 20:03
@Topic
Tak zjazd w Polsce , tylko malo kto z was wzial pod uwage ze 3/4 Polakow moze i wiecej to dzieci ktore nie maja 18 lat... i niestety rodzice ich nie puszcza ilestam km od domu...
@ilestam up
tak faktycznie , 8 tysiecy policjantow by sie przydalo albo najlepiej zmobilizowac wszystkie sily z calej Polski plus pomoc zza granicy..
@znowu ilestam up
wiadomo ze mdv czy Seromontis mieli by duzo pracy , gadania ale umowmy sie
ze nooby by raczej nie pojechaly na taka impreze..
Aczkolwiek taki zjazd nie byl by najglupszym pomyslem , moze kiedys do niego dojdzie.. ale musi zajac tym ktos odpowiedzialny i chociaz troche myslacy...

Femqa
10-07-2007, 22:23
@up up - omg :] uwierz mi, ze na takim spotkaniu nikt nie bedzie gral w tibie, przynajmniej na pewno nie w Polsce xDD
w niedlugim czasie my (tj. nasza celesta.pl) organizujemy sobie spotkanie we Wrocku :) fajna sprawa

Marsyl
11-07-2007, 21:09
No fajne takie spotkanie serwera....bo dosyć niwielka ilość osób.
Tylko ciekawy jestem kto to organizuje ?

z_e_k_o
12-07-2007, 14:01
No fajne takie spotkanie serwera....bo dosyć niwielka ilość osób.
Tylko ciekawy jestem kto to organizuje ?

e
ciekawy to ty facet :confused: po twoim avku mozna pomyśleć inaczej

Cygan Slejter
12-07-2007, 22:01
Z Guardi Kolesie już mieli spotkanie we Wrocku i słyszałem że fajnie było;)

Marsyl
13-07-2007, 15:06
Lol :D Z E K O avatar nie musi przedstawiać kim osoba jest, ale np : co lubi.
A co do spotkania no to fajne musi być, tylko trzeba znaleźć kilka osób co to troche przygotuja i odpowiedzialni będą. Bo takie spotkanie masowe to ludzi by było w piździet, ile w samej polsce jest graczy w tibie (kórzy mogli by przyjechać) ?
Ale jak bedzie jakieś we wrocku to dajcie jakoś znać to przyjade bo mam niecale 40 km :)

Czarny ork
15-07-2007, 14:58
Ja pie***ole co to ma być?! Jak można być takim debilem by zrobić coś takiego jak tibiahouse albo converty rozpieszczonych bahorów!!!!!!! Chyba przez to że grają w to tacy ludzie ja z tego odeszłem (choć nie tylko), powodzenia w convertach :P!!!:cup:

Marsyl
15-07-2007, 23:28
Nie podoba sie to nie ! Kto chce wkoncu przyjedzie. Obecność nie jest obowiązkowa. Ehhh.....
Też nie jestem do końca pewny czy bym na takie coś pojechał.....ale fakt, że ludzie sobie coś poza grą chcą zorganizować to fajna sprawa :)

snajper63
18-07-2007, 17:53
Hmm
co wy na to??

Ja jestem za tym:]Jak coś to pisz na mój E-mail [email protected]:):)

frachol
21-07-2007, 20:03
Jeżeli ktos wie gdzie moga byc jakies fajne filmy o tibi to nieh pisze gg 748090 (i nie chodzi mi o filmy z google.pl,maxiora itp tylko z jakies starony tibi)z góry dziekuje i pozdro dla fanów tibi

tensperanes
24-07-2007, 21:21
mi tam sie przydaja czasami nie ma czegos na tibia.pl wiec szukam na innych ;) i czesto znajduje to czego szukam B)