zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Życie sorca po update - brak perspektyw i możliwości zdobywania doświadczenia.

Kshaq
14-07-2007, 14:50
Jak każdy wie, albo i nie wiem Letni update 2007 pogrążył postacie magiczne (w tym mnie). Jakie są moje odczucia związane z updatem? Całkowicie negatywne. Dlaczego? Tak to prawda, update ma swoje dobre strony, jednak nie dla postaci magicznych. Jeżeli CipSoft trąbi o balansacji niech ją zrobi, proszę bardzo, jednak mogli by zrobić prawdziwą balansację. Nie będę poruszał sprawy Rookgaardu, bo o tym się wypowiadałem gdzie indziej, więc tą kwestię pozostawię w spokoju.
Jak widać CipSoft dobitnie pokazuje nam, że z każdym updatem popełnia coraz więcej błędów. Rok temu znacząco ułatwili grę postaciom magicznym. W tym roku większość tego co mieliśmy nam po prostu odebrano. Co będzie w zimowym/letnim update? Czy CipSoft zabierze to co dał paladynom i rycerzom? Tego nie wie nikt, jednak już na TS widać było jak CipSoft przesadził z balansacją (hity po 800 z gwiazdek).
Co do samej balansacji - Tibia ma już 10 lat, w tym czasie przeprowadzono masę aktualizacji, a mimo to - te najważniejsze aktualizację z przeciągu 2 lat nie wyszły im zbyt dobrze. Jeżeli coś się dało w jednym updacie w drugim nie powinno się tego zabierać.
Po tym update widać jak CipSoft przewidział to co stanie się po updacie ulepszającym postacie magiczne. Teraz żeby dobrze wyjść w oczach rycerzy i paladynów większość rzeczy po prostu nam zabrał. Co zrobi w kolejnym updacie gdzie podobno ma balansować postacie magiczne... Jeżeli kolejny update ma być dla sorców kolejnym pogromem 50% postaci magicznych podziękuje za grę (jeśli te 50% nie zrezygnowało po tym updacie).

Na koniec nasuwa mi się jedno pytanie.
W związku z update wzrosła liczba rycerzy i paladynów. Ich siła nie zatrzyma ich teraz przed niczym. Wiąże się to z tym iż większość expowisk postaci magicznych zostało im zabrane. Co w tej sytuacji mamy robić, gdy widzimy na tombie nie jednego lub 2 paladynów jak było dotychczas a 10?
Jeżeli ktoś zna dobre miejsce na 40 sorca druta niech się wypowie w tym temacie. Jeżeli ktoś ma odmienne przemyślenia niech zachowa je dla siebie. Po prostu opisałem spojrzenie na życie sorca po updacie (bo głównie o niego mi chodzi) oraz na kolejne aktualizację tibii.

Vinares
14-07-2007, 14:58
moze i jest w tym troche prawy ale co mial powiedziec ek ktory jak zrobil w dzien 1kk expa byl dumny z tego a ms w tym czasie zrobil z 3kk expa bez przesady, po update sorc dalej ma duze mozliwosci i z tego co widze wiekszosc dalej gra. Jak ek byl dupny nikt nic nie mowil a jak ms taki sie stal to afera ;) ...

-CipSoft przesadził z balansacją (hity po 800 z gwiazdek). : hity zostaly zmniejszone, zeby kupic taka gwiazdke treba miec full assasin outfit, wartosc jednej wynosi 400 gp.

Czekajcie na next update moze cos przyniesie ciekawego

chesek
14-07-2007, 15:11
(...) pogrążył postacie magiczne (w tym mnie)
O tak, 39 msa? -.-

Jeżeli CipSoft trąbi o balansacji niech ją zrobi, proszę bardzo, jednak mogli by zrobić prawdziwą balansację.
Nikt, a tym bardziej CipSoft nie powiedział, że skończył balansację.

Jak widać CipSoft dobitnie pokazuje nam, że z każdym updatem popełnia coraz więcej błędów.
W Cipsofcie też pracują ludzie. Nie podoba się - nie graj.

W tym roku większość tego co mieliśmy nam po prostu odebrano.
Szczególnie Tobie.

ednak już na TS widać było jak CipSoft przesadził z balansacją (hity po 800 z gwiazdek).
To było ich "pierwsze podejście", na drugi dzień obrażenia zostały zmniejszony. No i chyba nie muszę mówić, że tak łatwo ich nie dostaniesz?

te najważniejsze aktualizację z przeciągu 2 lat nie wyszły im zbyt dobrze.
Im baaardzo dobrze, gorzej graczom, choć zależy jak na to się patrzy.

Wiąże się to z tym iż większość expowisk postaci magicznych zostało im zabrane.
A było dobrze, jak ja widziałem ms/ed na żółwiach albo cały d lair zapełniony visami?

Jeżeli ktoś ma odmienne przemyślenia niech zachowa je dla siebie.
Tej, a myślałem, że to jest forum? : (

Po prostu opisałem spojrzenie na życie sorca po updacie (bo głównie o niego mi chodzi) oraz na kolejne aktualizację tibii.
Mogłeś to zrobić w jakimś już istniejącym temacie. Nie ukrywam, że masz wybór.

@Xambler
Żal mi ciebie. Jesteś żałosny, ciekawe jak byś się wypowiadał gdybyś grał ms/ed!? Jak znowu udupiął knighta będziesz beczał
Taa, może i jestem żałosny, ale przynajmniej nie zaśmiecam forum, k****, którym to już temat: "Bo muj kolega czeczero nie bije po tysionc z esde."
Druga sprawa, moj char ma 3 lata, grałem nim przed świetnością druidów/sorców, w czasie jej i teraz też. Nie wiem, co zrobią, ale i tak nie zmienię voca, bo mało mnie to obchodzi czy zrobie 5 mln, czy 100k expa.

Zal.br // Jak 230 ms z 80 mlvl walil z wave po tyle samo co jakis 45 ms z 45 mlvl przed upem to wybacz ale jest różnica. Weź pod uwagę że power bolt=SD więc bp power boltów kosztuję 12k i masz 2000 strzałów, a za 12k kupisz 2bp SD i masz 40 strzałów.
A czy ty jesteś 230 msem? Wypowiadaj się za siebie, a nie za kogoś. To, że jakiś napalony kolo przed kompem zobaczył, że ma zredukowane hity i easy mode off, nie znaczy, że nie da się grać, ale lepiej obciążać forum, niż pójść expić, nie?

Widzę, że z tym swoim żalem masz jakiś problem - #we.care na ircu. : P

Xambler
14-07-2007, 15:27
@up chesek

Żal mi ciebie. Jesteś żałosny, ciekawe jak byś się wypowiadał gdybyś grał ms/ed!? Jak znowu udupiął knighta będziesz beczał;(
Szczególnie Tobie.

Zal.br // Jak 230 ms z 80 mlvl walil z wave po tyle samo co jakis 45 ms z 45 mlvl przed upem to wybacz ale jest różnica. Weź pod uwagę że power bolt=SD więc bp power boltów kosztuję 12k i masz 2000 strzałów, a za 12k kupisz 2bp SD i masz 40 strzałów.

Zastanów się co piszesz bo jeżeli chcesz komuś tylko dop***olic to lepiej wcale się nie odzywaj. żal.br

Kshaq
14-07-2007, 16:09
Wiesz dlaczego ten update dotyczy także mnie? Nie zostały zmniejszone moje hity, ani nic - po prostu brak miejsc do expienia. Opisywałem tutaj nie tylko siebie. Poza tym dlaczego miałbym nie mieć innego chara?

Piotrek Marycha
14-07-2007, 17:24
załosny jestes koleś, easy mode off to w płacz... mi sie update w mier podoba i ostatnio zrobilem sobie nowego chara na nowym serwie - sorca, i wcale nie zaluje i nie widze zebym byl jakis pogrązony...

Hestoran
14-07-2007, 18:14
załosny jestes koleś, easy mode off to w płacz... mi sie update w mier podoba i ostatnio zrobilem sobie nowego chara na nowym serwie - sorca, i wcale nie zaluje i nie widze zebym byl jakis pogrązony...

20 sorcem to ja też nie żałuje,zagraj sobie postacia magiczna na 60 lvlu to zobaczysz, wszedzie gdzie pojdziesz bedziesz tylko tracil kase.
Update zostało przesadzone mowia nawet o tym najci i paladyni ;)

The Shodow
14-07-2007, 18:29
Prawda, może i troche żal sorców, bo mam paladyna i bije wiecej z burstów niż sorc, który ma 10+lvli więcej odemnie...:(

Ale jestem paladynem:baby::blazen:

Lasooch
14-07-2007, 18:50
Wiesz dlaczego ten update dotyczy także mnie? Nie zostały zmniejszone moje hity, ani nic - po prostu brak miejsc do expienia.

Ponadto, jeśli nawet wyexpisz wyższy level, to odczujesz update =)

Artezz
14-07-2007, 19:15
Dobra przesadzili z sorcami i drutami ale czy każdy musi zakładac temat i sie żalic ...? Przestańcie już :S

Vil
14-07-2007, 19:48
Jak 230 ms z 80 mlvl walil z wave po tyle samo co jakis 45 ms z 45 mlvl przed upem to wybacz ale jest różnica.

dodawania w szkole nie uczyli ? Zreszta jak 200 levelowy knight mial obrazenia na poziomie goscia z levelem 2-3 krotnie mniejszym przed update to jakos nie powstawalo 30 tematow "zomg co ja mam do 300 levela spedzic na rzulwiah bo mi sie wrl nie oplaca bo bije go minute ? "

Wszystkie dzieciaki placzace po update da sie uciszyc 1 zdaniem: learn2play, jesli ktos jest za glupi zeby styl gry dostosowac do warunkow to powinien przestac grac.

Artezz
14-07-2007, 21:12
Musze chyba pierwszy raz się zgodzic z Vil'em...

Raditz Saiya-jin
14-07-2007, 23:31
Znajdź 150+ sorca/druida który uważa, że profesje są teraz zbilansowane.

ripper
15-07-2007, 00:28
Ale co, kurwa, z tego? To była pierwsze faza balansowania postaci. Jeśli na razie ci się nie podoba - nie graj. Jednego mniej na expowiskach. Poczekaj, aż profesje będą równe. Płakanie na forum ci easymode'a nie włączy. Poza tym - ja nie odczułem tego, żeby expowiska zajmowali cześciej. W Tibię gra tyle osób, że jeśli chce się zająć dobre expowisko (Ven D Lair, Edron D Lair, Cyclo, PoH itd.), to trzeba wstać koło 5-6 rano.

Liper
15-07-2007, 02:00
W tej grze nie chodzi o to zeby miec jak najwyzyszy lvl.Chodzi o to zeby dobrze sie bawic i milo spedzac czas, poznawac ludzi, dyskutowac.Dlatego kazdy kto uwaza ze ten up jest bez sensu, jest dziwny przynajmniej dla mnie.

Piotrek Marycha
15-07-2007, 17:51
Wiesz dlaczego ten update dotyczy także mnie? Nie zostały zmniejszone moje hity, ani nic - po prostu brak miejsc do expienia. Opisywałem tutaj nie tylko siebie. Poza tym dlaczego miałbym nie mieć innego chara?
20 sorcem to ja też nie żałuje,zagraj sobie postacia magiczna na 60 lvlu to zobaczysz, wszedzie gdzie pojdziesz bedziesz tylko tracil kase.
Update zostało przesadzone mowia nawet o tym najci i paladyni ;)
@Hestoran: ty nawet nie widzisz o czym piszemy ( patrz up) - a co do mojego sorca 20 lvl (nawet zgadles ktory ma lvl ^^ ) to chodzi mi to ze go wybralem bo nie uwazam ze jest udupiony (ani na 20 ani na 100 lvl)

Prawda, może i troche żal sorców, bo mam paladyna i bije wiecej z burstów niż sorc, który ma 10+lvli więcej odemnie...:(

Ale jestem paladynem:baby::blazen:
a co w tym dziwnego?
Znajdź 150+ sorca/druida który uważa, że profesje są teraz zbilansowane.
znajdz mi knighta ktory uwazal ze przed UPdate profesje byly zbalansowane... btw, jakby wszyscy przy wyborze profesji sie przejmowali tylko tym jak szybko sie expi i zarabia to mysle ze knightow i paladynow byloby nie wiecej niz 15% w skali wszystkich graczy... gra sie dla przyjmnosci a nie zeby PGowac 100 lvle w 2 miechy...

Browarrior
15-07-2007, 19:43
Placzecie z powodu gry....Mamo zabrali mi mocne esdeki i sie kuffa nie oplaca :[..
Grajcie tym kim sie podoba a nie patrzcie na cyferki...
tak w ogole to wakacje sa pasuje odejsc od monitora czasem :)

lvlanius
15-07-2007, 21:47
Widocznie powstała tu jakaś cheroiczna dyskusja. Po 1. Sorc/Druid narzekają bo diametralnie zmienily im sie dmg zadawanych obrazen nie dziwcie sie (knighty, palki) temu bo to jest normalne hmm. podam przykład. Teraz 100 knight z 100 swordem (przyklad) wali hity z SoVa po okolo 300 fajnei sie expi na hero bk dl a nawet demony zalozmy ze za rok ulepszaja sorcow i druidow co byloby ironia ale zalozmy ze tak sie dzieje a knighta i palka dmg zminiejszaja o 200 - 300 % nie narzekalibyscie jakby wasze hity z 300 zeszly na 100? i bilibyscie potowora 5 x dluzej? pomyslcie...

Vil
15-07-2007, 22:01
nie narzekalibyscie jakby wasze hity z 300 zeszly na 100? i bilibyscie potowora 5 x dluzej? pomyslcie...

5x dluzej niz po debilnym update czy 5x dluzej niz przed ? Pierwsza opcja byla juz przerabiana.

Zauwaz, ze sytuacja profesji magicznych przybliza sie do tego co bylo przed updatem z tania mana, biezacy update przycial troche to, co zostalo dane niesprawiedliwie i nieprzemyslanie a nie perfidnie oslabil profesje. Gdyby przyszedl do ciebie Misztal i pozwolil ci sie powozic przez 1 dzien maybachem, odczuwalbys prawo do plucia sie gdy tego maybacha by ci zabierano, czy cieszylbys sie ze mogles sie nim pobawic, chocby przez 1 dzien ?

Vansider
15-07-2007, 22:01
I dobrze zrobili ten updated.Jak Sorcowie i druidzi górowali latami nad palladynami i knightami to wszysko było ok?Myśle że w nastepnym update znow zrobia z pallow i knightow noobow,bo jakies 100 lvl sorcowie będą im płakać że oni teraz są słabsi niż knigtowie i nie walą z sd po 1000

traws16
15-07-2007, 22:41
Zauwaz, ze sytuacja profesji magicznych przybliza sie do tego co bylo przed updatem z tania mana, biezacy update przycial troche to, co zostalo dane niesprawiedliwie i nieprzemyslanie a nie perfidnie oslabil profesje. Gdyby przyszedl do ciebie Misztal i pozwolil ci sie powozic przez 1 dzien maybachem, odczuwalbys prawo do plucia sie gdy tego maybacha by ci zabierano, czy cieszylbys sie ze mogles sie nim pobawic, chocby przez 1 dzien ?

Bardzo dobrze powiedziane :] cieszcie się że takie hity waliliście.
A co do druidów to i tak za mocno biją bo CIPy powinni zrobić że exp leci w party na pół i obniżyć jeszcze bardziej hity Drutów. Wtedy taki Drut by brał party i by se leczył towarzysza a ten ktoś by expił. W wszystkich grach mmo Drut jest od leczenia :D a tu se normalnie expi sam i czasami se Uha zrobi.

michalll
15-07-2007, 23:00
po prostu brak miejsc do expienia.

Ja pamiętam jak biegałem na hurze po żółwiach, żeby wyprzedzić niższe levele i zdobyć te trochę więcej expa (non pvp - zero respektu, że ktoś był pierwszy), teraz jest podobnie, tyle że na mocniejszych potworach. Jeszcze przed moim hackiem, 114 lvl, zaraz po upie, chodził ze mną 102 ms i biliśmy dragi razem - 5 dragów więcej expa zabrałem ja, 5 dragów więcej expa zabrał on, przy czym ja musiałem dużo trenować na moje 94 skilla, a on miał swój mlvl z samego expa.

Mogliby w następnym update znacznie zwiększyć mapę, rozwiązałoby to odwieczny problem z niemożliwością znalezienia miejsca do expa w godziny szczytu na średnio i bardzo zaludnionych serwerach.

lvlanius
16-07-2007, 00:13
5x dluzej niz po debilnym update czy 5x dluzej niz przed ? Pierwsza opcja byla juz przerabiana.

Nie no nie chodzi mi tutaj o to żeby sie z Toba klucic:P przyszedlem w pokojowych zamiarach. Dobra powiem Ci tak:P maybachem jezdze 1 dzien i przez jeden dzien nie da rady sie do luksusu przyzwyczaic mam go przez rok i mam teraz jezdzic zalozmy taka bora (a przez rok idzie sie przyzwyczaic) i co teraz nie czuc wyraznej roznicy w drodze z warszawy do berlina poprzednio gdy mialem maybacha i gdy teraz mam bore? zobacz tez z tej strony :P

Piotrek Marycha
16-07-2007, 19:12
Bardzo dobrze powiedziane :] cieszcie się że takie hity waliliście.
A co do druidów to i tak za mocno biją bo CIPy powinni zrobić że exp leci w party na pół i obniżyć jeszcze bardziej hity Drutów. Wtedy taki Drut by brał party i by se leczył towarzysza a ten ktoś by expił. W wszystkich grach mmo Drut jest od leczenia :D a tu se normalnie expi sam i czasami se Uha zrobi.

Taa, idzie 150 Msek expic na wrl, bierze do party 8 lvla, i po 2 h koles ma 30 lvl... mysl zanim cos powiesz

The Shodow
16-07-2007, 19:25
a co w tym dziwnego?

A czy ja mowie, ze cos dziwnego? Poprostu ja sie ciesze:p

No wiesz, sorki, bo sorki są - no sorki ...

lol

Gered
16-07-2007, 19:53
Jeżeli ktoś zna dobre miejsce na 40 sorca druta niech się wypowie w tym temacie.

tomby, dragi, mino, nargor etc...

btw. na forum zrobilo sie stanowczo za duzo tematow takich, jak ten, czyli "co ten cipsoft robi z tibia, zniszczyli mojego sorka!!!", albo "koncze z tibia, zepsuli mi mojego druta, co ja mam teraz zrobic!!!". Prawda jest taka: sorkowie i druidzi mieli za dobrze - to ich pogorszyli. Może nie byl to jakis super-hiper-genialny update, ale wg. mnie nadal jest OK (nie, nie jestem knightem ani palem - sam jestem driudem). A więc przestańcie marudzić, tym bardziej, że Cipsoft zapowiedzial, że następny update będzie poświęcony postaciom magicznym...

Oczywiście, wyrównywanie profesji nie jest jeszcze skończone. Jesteśmy tego świadomi, że potrzebne są dalsze zmiany, które zostaną wprowadzone w następnych aktualizacjach.

ripper
16-07-2007, 20:01
Taa, idzie 150 Msek expic na wrl, bierze do party 8 lvla, i po 2 h koles ma 30 lvl... mysl zanim cos powiesz

Takie problemy można rozwiązać.

exeros
16-07-2007, 21:25
@up
Aby dostać expa z party należy-
Stać do 5 sqm od reszty członków party
(8 lvl na wrlck nie wejdzie, na powiedzmy dragz ma szanse oberwac z wave +gfb i tyle z plvla)
Gdy lvl jest na poziomie większym niż 30- dostaje się naprawdę marnego expa
Itp Itd. Bo sytuacji z Turf Battles bym w tibi nie chciał-spam plvl plx itp
Bierze się kogoś z lvlem 1, to po 10 min na mobach które ci nawet nie dają 1% lvla tamten dostaje po 3 lvle za mobka(jednak na mocniejszych mobach dostajemy +% za każdego członka party)
Max w party tam to 15 osób-2/1 osoba biją, reszta tylko uważa na swoje hp i tyle...

Ale to nie temat o turfie ...ups xD

Pzdro.

@Edit
A, pozatym exp z party nie szedł by na pół, taki ktoś z -30 lvli dostawał by powiedzmy z 5% expa...
A ktoś mieszczący się w tych 30lvlach dostawał by expa tak jak bijący(gdy sam też będzie bił) +bonusowy exp dla obu
aby ludzie chodzili w party na hunty (element rpg, którego w tibi i tak nie ma?
Cu, lecę grać w GW

Linkater
16-07-2007, 23:35
Wszystkie osoby które sie wypowiedziały, nie wypowiedziały , i wypowiadać sie będą muszą zrozumieć jakie sa specyfikacje klas.

- Sorcerer płaci za każdy hit, przez co powinien być o jakieś 50% większy. Ryzykowanie expi, ma mało hp etc. przez co na mocniejsze potworki (solo) expi baaardzo późno.
- Druid nie jest klasa ofensywna. Jego rola jest pomoc w expienie na huntach (exura sio/uhy/ihy) Praktycznie nie może sie nigdzie ruszyć bez blokera, ale expienie rodem starcza na wbicie 24 lva... Potem można expic bez tych wszystkich super wypasionych czaruff sorca z teamem... jakieś 2x szybciej np. na hydrach/d lair, podobnie jak sorc płaci za hity.
- Knight jest klasa która ma za zadanie osłaniać resztę grupy, i chronić cherlawych magów przed zgubnym działaniem obrażeń (czyt. zgonem). Wastuje masę uhów, ale koszty odbija sobie na darmowych atakach, które trzeba mozolnie skilowac (hm, po apdejcie zrobiłem sobie najta, i bez skilowania na 20lv mam skile 59/54...)
- Palladyn skiluje na monku około dwóch razy szybciej od knighta (blood hity ze spirów). Uderza na odległość, i dla równowagi ma mniejszy dmg (po upadte jakoś kłamliwie to brzmi...)Dobrze posluguje sie magia.

Jeśli już to wiecie to sory :D

Najbardziej wkur*iają mnie posty typu <nie podoba sie, nie graj / zrupp se nayta!>. Rozumiem, tyle lat byliście... niejako w cieniu magów. Ok, niech was ulepszą, ale nie naszym kosztem! Kupiłem Pacc miesiąc przed update, przyszedł update a tu ch*j! Dwa miesiące Paccu poszło sie jebać, bo nagle okazało się, że nie mogę przez tych 60min dziennie poexpić z rl'ami na gsach, czy dragach. Nie dość że wale im hity o połowę mniejsze, to jeszcze wspomniani koledzy nie mają czasu, nie sa na moim poziomie...

Wszelkie wypowiedzi autora, w każdej formie, są wyrazem jego własnych poglądów i nie podlegają cenzurze. Copyright, wszystkie prawa zastrzeżone.

@Edit
Hmm ciekawe co powiecie, moje biedne najciki, jak sie nagle okaże, iż ceny uhów podskoczyły...W sumie można zawastować nieco czasu i zrobić druida, ba, cała farmę... Ale zacznie brakować teamów na deserta -,^

Całuski! :D

Vis
17-07-2007, 00:06
Hmm ciekawe co powiecie, moje biedne najciki, jak sie nagle okaże, iż ceny uhów podskoczyły...

Będziemy kupować uhy drożej? :)

@ Biedne magiki

To już exp Wam z potworków nie wypada? Albo na expowiska wchodzić nie możecie? Expicie wolniej, ok. Mniej opłacalnie, ok. I co z tego? Po co wyżalać się tutaj, i na tibii.com, skoro to i tak nie pomoże? Weźcie się w garść i grajcie jak przed up'em, profesje magiczne nadal mogą całkiem sporo ;)

juran_se_spychowa
17-07-2007, 00:06
U lol...każdy gada, że sorc gdzie nie pójdzie ma źle i waste...a jak przed upem knightci siedzą na dwarfech/slimach i skilują a sorc w ten czas zrobi sobie 20 lvl póki knight dobije skille 70/70 -.-

Dragi...żeby expić knightem bez waste trzeba mieć lvl 80 i skille 85/85 (no może przesadzam :P)a sorc... 30 lvl 2 ds'y i HMM i wychodzi na 0

GS'y.., kto widział żeby jakiś knight przed upem huncił GS'y? A sorc to "vis..vis..vis..Ahhhh...vis...vis...vis...vis..vis i GS pada B)

Hero ,to samo co z GS'em tylko że mort :P

Itp.

Ogólnie przed upem to sorc solował więcej potworków bez waste , ale na szczęście to sie zmieniło i sorcowie zostali zdegradowani do zera:baby:

\,,/(^.^)\,,/ Pozdro

janek@
17-07-2007, 01:31

Taaa ;p
Ale nie zauwazyles przypadkiem, ze przed ciosem z sd nic nie obroni? Ponadto pallek by moc strzelac z tych boltow musi trenowac przez kilka dni, w ktorych sorc zarobilby na lootach z 10k? Pomijajac missy, ktore sie zdarzaja podczas ataku boltami.

omg A jak pall siedzial CALE zycie na dl'ach, dragach to bylo fair?

Nie zenujcie tak, ze nie walicie w morgarotha za 500 tylko za 250... Prawda jest, ze knightci i palowie rowniez dostali w pupe.
Teraz przy atakach magicznych liczy sie mlvl, a wiec palkowie i knightci beda uzaleznieni tylko, i wylacznie od swojego skilla. Nowe umiejetnosci sie nie przydadza poniewaz do ich uzycia potrzebna jest mana, na ktora palowie/knightci beda musieli troche poczekac badz zregenerowac ja mf'ami, za ktore zaplaca wiecej niz za runke.
Krotko mowiac nie oplaca sie im nawalac z tych umiejetnosci dlatego jest im nijak.

Wracajac do sprawy palka i hitu po 800.
Palek by osiagnac taki hit musial przejsc prawdziwa charowke zanim nie rzucil z tej gwiazdki. Zdobyc kompletny outfit assasina+ skill+missowanie.

Innymi slowym grajcie ta profka, ktora najlepiej sie wam gra nie zwazajac na opinie innych.

Vil
17-07-2007, 01:46
Nowe umiejetnosci sie nie przydadza poniewaz do ich uzycia potrzebna jest mana, na ktora palowie/knightci beda musieli troche poczekac badz zregenerowac ja mf'ami, za ktore zaplaca wiecej niz za runke.
Krotko mowiac nie oplaca sie im nawalac z tych umiejetnosci dlatego jest im nijak.

Sorka, ale jak widze atak obszarowy 3x3 pola za xxx many bijacy pod 400-500, to jestem na 100% pewien ze nie nalezy go od razu skreslac, bo na pewno w niektorych scenariuszach sie przyda. Przed updatem knighci expili czasem na behemotach z exori, koszty chyba wieksze a dmg znacznie slabszy ...

Druid nie jest klasa ofensywna.

W grze w ktorej 100% mozliwego expa musisz zdobywac atakujac samemu ( bo innych mozliwosci wbijania leveli po prostu nie ma ) kazda klasa musi byc odpowiednio ofensywna.

koszty odbija sobie na darmowych atakach

wielokrotnie bylo udowadniane, ze zarowno przed jak i po update te ataki sa darmowe wylacznie wirtualnie. Zreszta cala darmowosc tez nie jest wazna tak dlugo jak expimy tak zeby nam sie zwracalo.

=Pekin=
17-07-2007, 09:00
Poprostu teraz sorce nie beda expic od 100 lvla wzwyz
NIedlatego ze nie moga tylko dlatego ze sa zniecheceni..
Zostana te sorki co sie wyexpily za czasow ich dominacji a tak to zero.

wrogonastawiony
17-07-2007, 09:23
Imho trzeba zaznaczyc, ze wiekszosc osob skarzacych sie tu na update ma nie wiecej niz 50-60 lvl, czyli nawet nie odczuli zmiany...

Kejmilo
17-07-2007, 10:12
Ich boli sam fakt, że będą gorsi :P

Oridrix
17-07-2007, 10:29
Wcześniej mówioono że paladyn (wymiera) a teraz: widze jakiegoś na kazdym rogu :P
Teraz jest afera bo paladyn i knight ulepszeni a sorc bez zmian

Linkater
17-07-2007, 11:31
Będziemy kupować uhy drożej? :)
Właśnie xD

To już exp Wam z potworków nie wypada? Albo na expowiska wchodzić nie możecie?
No właśnie nie możemy :)

Expicie wolniej, ok. Mniej opłacalnie, ok. I co z tego?
Właśnie to co wymieniłeś :)

Verscetti
18-07-2007, 10:28
Ja gram sorcem i nie narzekam na update. W*****a mnie tylko to że jak knight był do dupy to nikt nic nie mówił, a teraz jak sorc jest TROCHĘ słabszy od kiny to wszyscy płaczą X(

zoliax
18-07-2007, 13:39
Oj mówili, mówili... Np. swego czasu niejaki Goboru wszędzie wskazywał na to, iż magowie są znacznie silniejsi... Twierdząc nawet, że pojedynczy sorc mógłby wykonać sam PoI, jeśli mnie pamięc nie myli... A z pewnością wspominał o załatwieniu solo Orshabaala. :]

Potem tylko, jakiś czas po zapowiedziach balansacji to trochę ucichło.

xNOOBx
18-07-2007, 15:07
Całkowita prawda chesek

Niwe92
18-07-2007, 18:54
Najlepsza Tibia to była pod 7.4 :) i wg. mnie postacie były zbalansowane...

BaxCrow
19-07-2007, 01:19
A ja powiem tak, narzekacie i tylko narzekacie, 3/4 kumpli, którzy grają magicznymi postaciami grają dalej i dobrze expią. Nareszcie sorkowie i druidzi zobaczyli przez jaką katorgę musieli przechodzić najtowie i pallowie wcześniej też na expowiskach 8-10 osób, a teraz nareszcie mogą expić gdzie chcą. Każda z tych osób, które są na hydrach i takich monsterach rezerwuje je od samego rana, a wy jako, że nie przyzywczajeni, że ktoś może wam zająć te miejscówy, placzecie tylko i nic więcej.
Co do ilości ludzi na expo. Po prostu przenieś się na PvP tam dużo wolnych expowisk i dla kina/palla i dla sorka/druta. Ja sam dawno zrezygnowałem z grania na Non bo to za nudne. A teraz jeszcze bardziej się cieszę, że zmieniłem świat.

Pozdro Bax.

rosolzkory
19-07-2007, 10:12
Kolejny płaczący sorck który będzie bił matke krzesłem, że nie wbija 10.000exp/h tylko 80.000exp/h. Popatrz na knigtów/pallów jak mieli od tibi 7.6 dostawali po dupach ale dało się grać knightem to teraz czemu ma się nie dać grać sorckiem i wiesz dlaczego sork stracił DMG żeby teraz knight/pall rządził!

@up

Popieram Cię w 100%

Monix
19-07-2007, 10:34
Mam Druta i nie mam na co nażekać. W 100% popieram panów Up ;) Wprawdzie sd nie siada już jak wcześniej, mimo wszystko uważam, że uptade przyniósł wiele dobrego:
-jest duużo większe zapotrzebowanie na uhy :d
-ja przynajmniej w expieniu żadnej róznicy nie widze...expi się tak samo jak przed uptade
- po trzecie...ostatnie ;] nareszcie powrócili blokerzy, nic tylko przebierać w knightach którzy na pewno chętnie pomogą expić :p

Grzesiek194
19-07-2007, 10:40
Mi się update bardzo podoba mimo to iż jestem sorcem :) Czemu? Nareszcie będzie trudniej! Sorcami będą grać tylko dobrzy i szanowani gracze, a nie noobki, które po 3 miesiącach mają nabity 100 lvl, dzięki botom, acc sharingu, i powerowi sorca. Jedyne na co narzekam to to, że nie ma nowych miejsc do expienia dla sorcow :confused:.

Btw.
Sorc nadal szybciej ubija vampa.
Knight nadal nie umie zabić hydry :D.

Chemi
19-07-2007, 11:26
ok... Jako że gram głównie sorcem to powiem tak:
mam dopiero 34 lvl więc nie zauważam istotnej różnicy przy waleniu z runek:
Za to, nie ma też komu tych runek sprzedać, a sorce na tym sporo zarabiali (np. explo). Gdy spadła siła run przez odjęcie lvla od siły run (liczy sie gł teraz mlvl) knighci i palladyni przestali je kupować więc sprce stracili główne (albo i bardzo się liczące ) żródło utrzymania. Teraz żeby nie mieć waste to jedyne wyjscie expic na powiedzmy minosach... (sic!)
Pozdrawiam
Chemi

Lord Evad
19-07-2007, 11:29
Kiedyś było lepiej...
Knightem sie dobrze grało , no i sorcem też.:]
Tera ja na dlairu moim 50 msem jestem 5k waste codziennie ;/ przed update 10k na plusie zawsze byłem.:)
Kiedys na erig.necie byli sorcowie i knightowie a tera tylko knightowie:D
Edit
tak jak koles up , trzeba expic na minosach ;/
ja osobiscie robie kase na rotach

Coldain
19-07-2007, 11:30
@Edit
Hmm ciekawe co powiecie, moje biedne najciki, jak sie nagle okaże, iż ceny uhów podskoczyły...W sumie można zawastować nieco czasu i zrobić druida, ba, cała farmę... Ale zacznie brakować teamów na deserta -,^

90% h-leveli kupuje większość uh w sklepie więc co za problem?

Piotrek Marycha
19-07-2007, 23:35
Najlepsza Tibia to była pod 7.4 :) i wg. mnie postacie były zbalansowane...

Kiedyś było lepiej...
Knightem sie dobrze grało , no i sorcem też.:]
Tera ja na dlairu moim 50 msem jestem 5k waste codziennie ;/ przed update 10k na plusie zawsze byłem.:)

koles... roznice w sile magii masz maxymalnie ~5% na minus, wiec nie opowiadaj bajek...

PS: gdyby tibia zostala na 7.4 to by cie tu nie bylo na tym forum i bys zapomnial ze taka gra istnieje

Cadonis
20-07-2007, 13:35
Albo by się dowiedział, ale nie grałby bo by nie mógł 50 sorcem na d lair expić :( To chyba nawet lepiej.

SzymszaQ
21-07-2007, 12:12
Vinares ma racje.. my swoje przebolelismy pallkami i knightami teraz musimy to odrobic:cup:

pozatym bylo gdzies napisane ze postacie magiczne i ak beda silniejsze od reszty

Pan_Dirak
21-07-2007, 18:42
No i skonczylo sie ku##a rumakowanie co?
Powiem wam ze wszyscy pieprzycie za przeproszeniem glupoty (tzn. nie wszyscy, ale wszyscy co pisza "muj sorkerer z 13 lvlem zostal oslabiony omajgosh").
Widzieliscie kiedys jak 150 ek przed updatem pg-owal ?
GFB i tomby albo DLe na PoI gdzie zwracolo mu sie raz na ruski rok.
Knighci jakos nie plakali na forum ze nie moga grac nie bylo 122143231412 tematow o tym ze knight sux. Jak 250+ sorcowie grajac po 6-8 h dziennie mogli robic 2x wiecej expa od knighta ktory gral 14h to bylo dobrze ta?
Zwrocil ktos z was wogole kieys uwage na czasy poswiecane przez graczy na gre? Pewnie nie: MDW -8-10h online 12 mln w tyg.
Sero - 13-15h online 8 mln w tyg.
przy prawie 2x mniejszym czasie gry robil prawie 2x wiecej expa czyli expil 4x szybciej... ale knight zeby ten exp robic potrzebowal sie mocno napracowac, a sorc/druid napieprzal all co sie rusza z visa/mort hura (pg na hydrach itp.)lub sd i robil exp duzo szybciej i przyjemniej...

Kiedys ja 102ek robilem prawei 2x mniej expa do kupla 70ed ktory se seidzial na dragach :) i on mial lepszy zysk :)

A teraz sytuacja wcale nie jest taka zaje####a, knight bije 100,puff,12,puff,309,76,108, puff,puff,230 - seria 10 hitow mojego kumpla w draga
a hity z visa 110,100,98,106,99,121,85,79,107,119 - seria sorka z podobnym lvlem w 2 x mniejszym czasie bo bije 2x na ture + wand co daje jakies 45 hit na ture :) sami policzcie kto ma wieksze obrazenia ;)

Uwazam ze sork dalej moze expic szybciej od knighta ale juz nie jak kiedys 4x bez problemow i 6x jak sie troche postara ale teraz jakies 2-3x :)
Moze troche wiekszy waste teraz jest ale wielu kumpli grajacych postaciami magicznymi dalej expi z +-em treba tylko umiec.

Jedyna roznica jest widoczna w pvp ale dalej sorc robi najlepsze obrazenia bo knight albo pallek walnie te 150-200 w pvp ale nei co hit, knight moze walnac exori gran a palek assasin star ale knight w ferworze walki nie ma czasu zawsze zaladowac many kiedys mogl strzelac z explo a pallek z sd wiec wychodzi na to samo ;) a pozatym palek nie zawsze trafi z assasinki ktora jest na dodatek drozsza od sdka :). Dlatego prosze nie placzcie bo sorc dlaej jest profesja ktora mozna grac szybko i przyjemnie :) (sam wlasnie tworze nowego sorka ;) nie dla tego ze jest gorszy czy cos uwazam ze jest tak dobry jak kiedys ale nie jest juz masakrycznie przesadzony). Rownierz moge wam powiedziec dlaczego teraz nagle 90% najszybciej expiacych to knighci palki. To dlatego ze knight pallek ktory cale zycie byl przyzwyczajony ze expi w tempie 50-60k na godzine i zeby dogonic sorca mosial expic szybciej i bardziej pomyslowo niz on :) teraz expi dalej tak samo duzo ale bardziej ekonomicznie :) co daje mu wiecej wbitego expa... a sorc ktory wystarczylo ze poexpil 4h i juz robil tyle expa co knight w caly dzien nie moze sie oswoic z nowa sytuacja i teraz zamaiast posiedziec tyle co knighci na huncie woli plakac na forum ze jest slaby i zaczac nowego knighta zamaist grac sorcem i expic tak szybko jak kiedys poswiecajac odrobine wiecej czasu .. ;) NIe da sie? Wiekszosc sorcow wogle teraz nei expi (tych z top 300 experiance) ale jedank da sie cachero +5,730,683, Aurade Sami+7,280,206 - oni robia takie wyniki jak najlepsi knighci wiec co nei da sie ? :)

TERAZ PROSZE PO MNIE JECHAC !!!!! :):):):):):)

DIRAK xD

(sory ze sie rozpisalem ale juz nie moglem tego sluchac)

Piotrek Marycha
21-07-2007, 19:14
jeszcze jedną kolejke temu panu ! :P

zoliax
21-07-2007, 19:34
(sory ze sie rozpisalem ale juz nie moglem tego sluchac)O kurde, o kurde... Ty... Ty... słyszysz głosy? Słyszysz te posty? :P Wybacz, nie mogłem się powstrzymać, bawi mnie ten problem "słyszeć, a czytać w internecie". No i sam nieraz pewnie piszę(chciałem napisać "mówię"-kolejny problem: "Pisać, a mówić w internecie";)) "słyszałem".
A co do treści posta... Mądre słowa, szkoda że żadnemu z tych płaczących pewnie nie będzie się chciało czytać tak długiej i wyczerpującej wypowiedzi. ;] Ja też pominąłem pare zdań, wyrazów. :D

@2down
Sorki, chyba źle to zabrzmiało. W każdym razie nie miało to być wytykanie jakichkolwiek błędów, a luźna wypowiedź dotycząca tej... ehm... problematyki. :P

Vansider
21-07-2007, 20:01
W związku z update wzrosła liczba rycerzy i paladynów. Ich siła nie zatrzyma ich teraz przed niczym. Wiąże się to z tym iż większość expowisk postaci magicznych zostało im zabrane.

Wez k*rwa nie przesadzaj,przed update sorkowie tez byli nie powstrzymani,i co?Jakis kngiht żalił sie non-stop na forum?Nie,grali dalej,mimo iż było to nie sprawiedliwe.I nie pierd*l że zabrali wam expowiska,jak było przed upem? 100+ lvl knight miał problemy z zasolowaniem Dragon Lorda.Pisząc ten temat zrobiłeś z siebie kolejnego płaczącego sorca typu "Nie wale już po 500".To było moje zdanie.

Pan_Dirak
21-07-2007, 20:13
O kurde, o kurde... Ty... Ty... słyszysz głosy? Słyszysz te posty? :P Wybacz, nie mogłem się powstrzymać, bawi mnie ten problem "słyszeć, a czytać w internecie". :D

Niby racja ale wiesz nie chodzi mi tu glownie o ten temat denerwuje nie jak kumple z osiedla ktorzy nie maja nawet 30 lvl placza ze ich facc orca oslabiono xD ale masz racje z 2 strony to moj blad xD

Ciesze sie ze komus sie to chce czytac i sorry za bledy ale nie patrze na to co pisze w necie poprostu pisze a jak komus sie nei podoba niech nie czyta xD jak sa bledy trudno nie bede edytowal bo i po co xD

Skorpion
21-07-2007, 23:13
@Edit

jako 59ed śmiem stwierdzić jeden prosty fakt :) ceny uhów nie podskoczą już zbyt wiele w górę bo CIPY w jednym z update'ów wymyśliły ze uhy można kupić w sklepie za 3,5k bp :)

a co do tematu to jedynymi osobami które poniosły jakieś straty są sorcowie i druty 100+ bo trudno nabić większy mlvl niż 75 na który trzeba sie naprawdę napracować osoby takie jak ja różnicy wielkiej nie poczują, ale teraz już nie będzie tak jak po ostatnich updateach że sorc/drut wychodzi z rooka i idzie expić lvl 50 tylko będzie staromodne afkowanie i robienie run żeby zrobić mlvl

Cenarius
22-07-2007, 14:42
Ehhh... Moim zdaniem wiele zależy od gracza przykład:
Przed ubdate część palków/knightów narzekała na marne hity... a druga część poprostu grała dalej.
Teraz część sorców/drutów narzeka na marne hity... a reszta gra dalej.
I teraz pytanie: która cześć narzekająca czy grająca wyszła na tym lepiej...?

Bartek153
22-07-2007, 16:24
hmm sial palla nie jest teraz az taka super w pvp kiedys to bylo bolt+sd combo a teraz? na lvlu 100+ wali sie 100-150 i to nei caly czas -.^

Cadonis
22-07-2007, 18:33
I teraz pytanie: która cześć narzekająca czy grająca wyszła na tym lepiej...?

Żadna. Najlepiej wyszedł CIPsoft, bo PACCów sporo nasprzedawał.

Vil
22-07-2007, 19:52
Jakis kngiht żalił sie non-stop na forum

nie knight tylko sorc, nie zalil sie tylko trollowal, i nie w czasie przeszlym tylko terazniejszym bo do dzisiaj poszlo mu ponad 20 kont i ladnych pareset postow.

De'Leash
23-07-2007, 01:23
No wiec tak.
Zalicie sie i Zalicie.
Co do Knighta i Sorca.
Sorc przed updatem zadawal bez konkurencyjnie najwieksze obrazenia,zbieral najwiecej expa ,mial namniejszy waste a co za tym idzie full kasy.Wszyscy nim grali bo byl najlepszy przez szmat czasu.Knight przed pudtem musial skillowac a niewalil az tak mocnych obrazem co sorec albo inne postacie.
Musial miec najlepsze eq wszytko co dobre i drogie zeby moc zaczac normalnie grac mial problemy zeby zarobic na to wiec czesto na poczatku jesli mial kolegow siedzial w dlugach a gdy sobie wyrobil wszystko czego potzrebowal mogl dopiero zaczac efektywnie expic bez waste.
Druid i Pallek.
Druid od zawsze byl uwazany przez wiekszosc graczy jako profesja najgorsza(z czym sie nie zgadzam) nie mial ofensywnych czarow takich jakie ma sorc jednak jest potrzebny bo skad by ludzie mieli uhy i Healerow?(uhy ewentualnie z shopa tak jak inne runki)Wedlug mnie jest calkiem fajna postacia w rozwoju a teraz gdy obrazenia na wyzszych lvl zaleza glownie od mlvl,druid jest calkiem dobry.
No i Pallek.
Palladyn jest profesja trudna w rozwoju tego nie da sie ukryc.Musi naskilowac jakis porzadny dyst i shielding by moc expic.Jednak Bolty kosztuja wiec pallek musi kupowac ich calkiem spore ilosci na hunty i mozliwe ze sie nie zwroci.Nabija sie nim jak najszybciej 15 mlvl by moc strzelac z sd.Na wyzszym lvl calkiem przyjemna postac.
A po Update?
Sorcerer zadaje mniejsze obrazenia ale wciaz calkiem spore.Nadal expi najszybciej ze wszytkich postaci i pozostal najlepsza z profesji jednak juz nie przewyzsza ich 10-krotnie lecz 2-3.Knightowi za to i dodano i odjelo.Skille sa teraz bardzo wazne gdyz teraz od nich w bardzo duzej mierze zaleza zadawane obrazenia (wczesniej tez lecz nie tak bardzo)Teraz strzelanie z jakichkolwiek run nie ma zadnego sensu jednak zamiast nich knight otrzymal czary ktore sa przydatne i na wojnie i w expieniu.Wprowadzono rowniez "bramke lvl" na bronie wiec byle jaki lvl knight z nice skillami nie bedzie latac z war hammeren i kosic wszytkiego co napotka.
Druid zostal w mojej opinii najbardziej oslabiony poniewaz nic nie zyskal a stracil i nad tym nie bede sie rozpisywal.
Palladynowi odjelo sile magii czyli sd,teraz nie ma po co z nich strzelac chyba ze nie zal mu kasy na te marne hity z tych runek.Zostal wyposazony w nowe przydatne tak jak knightowi czary w expie i w wojnie.(Zauwazyliscie ze najlepszy pallek ma okolo 225 lvl?podczas gdy inne porfesjie przekorczyly bariere 300lvla a co za tym idzie pallek jest slabszy od innych profesji o 90-100lvl)
To tyle jesli chodzi o update i nie kloccie sie ze ten i ten jest lepszy i tamten do dupy
Ten update to bylo ZBALANSOWANIE profesji czyli oslabienie najlepszych i dodanie slabszym.No i koniec tak zrobili i wy tego nie zmienicie przyzwyczajcie sie do tych zmian i grajcie tym kim lubicie.

Skorpion
23-07-2007, 01:27
@Gremlin
Tak czytam twoj post i jedna mnie rzecz zastanawia, gdzie ci ludzie maja przyjac te twoje wyzwanie ty vs kina ? na ts'ie ? bo chyba nie na securze :)

Endrju9
23-07-2007, 03:30
Mi sie wydaje, że Gremlinowi chodziło o średnią hitów z e-visa na potworach i średnią hitów knighta. :)8o
Może źle zrozumiałem, najlepiej jakby Gremlin odpowiedział co miał na myśli;)

Salarigoth
25-07-2007, 11:47
Gremlin sie zawsze klucil ze z visa sie nie zawwsze trafia a teraz jakos nic nie mowi o tym.

Vil
25-07-2007, 13:12
Nauczyl sie trafiac ?

Vis ma minimalny dmg, maly rozrzut wartosci, nie moze byc czesciowo pochloniety przez potwora, nie moze byc zablokowany, do tego jakis kretyn dal mu mozliwosc atakowania szbyszego niz melee. Jesli expimy z blokerem, blokera robota jest ustawianie stworka tak, zeby sie nie ruszal - wtedy trafiamy 99% ciosow. Jesli expimy solo - odpowiednia praktyka i, poza potworkami uzywajacymi wavow, celnosc tez powinna oscylowac wokol tej granicy, chyba ze kogos metoda na gre sorcem jest zaznaczanie stworka na battle liscie gapienie sie na monitor podczas biegania strzalkami.

slayton
25-07-2007, 13:26
Taaa ;p
Ale nie zauwazyles przypadkiem, ze przed ciosem z sd nic nie obroni? Ponadto pallek by moc strzelac z tych boltow musi trenowac przez kilka dni, w ktorych sorc zarobilby na lootach z 10k? Pomijajac missy, ktore sie zdarzaja podczas ataku boltami.

Ponadto sorek aby silniej walic z SD musi trenic mlvl. Aby miec 80 mlvl trzeba przez ponad rok palic bez przerwy mane, a jakbys chcial na manasach to prosze [Cost if using mana fluids @ ~100 mana / 50gp (selling flasks back) each: 16,379,120 GP] wiec nie pisz ze pallem sie treni latwiej, bo gdyby taka kasa i taki czas na skilowanie distance fighting poswiecic to bylby to przez dlugi czas najlepszy distance w tibi.

Vil
25-07-2007, 14:18
juz kiedys to liczylismy - 16k bp z manasami, przy kilkudziesieciu bp idacych na porzadny, parogodzinny hunt, to wcale nie jest duzo. Poza tym ty na tych manasach mozesz zarobic, palek przy treningu traci.

Nimir
25-07-2007, 14:34
@up
Hehe jesteś moderatorem a coś sie słabo zansz na Tibi...B)
Palleq przy trenieniu traci grosze!!

A kupuj sobie ciągle po kilka bp manaskow(Jeszcze dodają losowo, to doda 120 a, to 50)
A wiesz co jest najlepsze?
Ze Sorc i Druid maną atakuje i sie nią broniX(

I nigdy z WOI albo Tempesta nie wydrzesz 100(Byle jaki Noob z bolt'a walnie 100 w draga)

Ja grając Drutem(Podobny do Sorc'a) na Draga Traciłem 600 many!!, Choć Strzelałem nawet z Hmm!!
A teraz 15 Palleq idzie solo na Draga i traci max 2-3 Manasków.
Więc nie p*****l ze Palleq ma WasteX(

Arcymag
25-07-2007, 15:18
Hehe jesteś moderatorem a coś sie słabo zansz na Tibi...B)
A więc przekaż nam wiedzę MISTRZU!

Palleq przy trenieniu traci grosze!!
palleq? jakiś mob? czy to z innej gry? aaa! Paladyn? no faktycznie wyskillować z 20 na 60, to faktycznie koszt ok 6k, ale z 20 na 80 to już w 25k się raczej nie zmieścisz.

A kupuj sobie ciągle po kilka bp manaskow(Jeszcze dodają losowo, to doda 120 a, to 50)
A kupuj sobie 100 kamieni za ok 3k [chociaż widziałem oferty 5k] z czego raz zniszczy się po 15 shotach a czasami po jednym

A wiesz co jest najlepsze?
Ze Sorc i Druid maną atakuje i sie nią broniX(
A wiesz co jest najlepsze? na tym polega gra magiem! a wisz co jest lepsze? Paladyn atakuje bronią i się nią broni! [specjalnie tak durny argument]

I nigdy z WOI albo Tempesta nie wydrzesz 100(Byle jaki Noob z bolt'a walnie 100 w draga)
Złamał Ci się kiedyś WoI podczas expienia? nie? no popatrz... a mi spear tak!
Tak samo byle jaki noob wyciągnie 100 z hmm

Ja grając Drutem(Podobny do Sorc'a) na Draga Traciłem 600 many!!
Nie rozumiem... chwalisz się, ze jesteś noobem?

Choć Strzelałem nawet z Hmm!!
nie ma to jak wastować jak najwięcej na jak najmniejszy exp :)

A teraz 15 Palleq idzie solo na Draga i traci max 2-3 Manasków.
Rzeczywiście, iśc, paść na jedno f wave to zajebisty pomysł... prawie jak trenienie na dragach

Więc nie p*****l ze Palleq ma WasteX(
zależy gdzie expi. Ale fakt faktem, ze jeszcze waste paladynem mi się nie zdarzyło.

Kojotes
25-07-2007, 22:43
Palladynowi odjelo sile magii czyli sd,teraz nie ma po co z nich strzelac chyba ze nie zal mu kasy na te marne hity z tych runek.Zostal wyposazony w nowe przydatne tak jak knightowi czary w expie i w wojnie.(Zauwazyliscie ze najlepszy pallek ma okolo 225 lvl?podczas gdy inne porfesjie przekorczyly bariere 300lvla a co za tym idzie pallek jest slabszy od innych profesji o 90-100lvl)

Generalnie zgadzam się z tym fragmentem wypowiedzi, ale...

1. Nie czary, ale czar, tylko jeden- exori con, ethereal spear. Na moim lev ciągnie toto 2x tyle many co vis i zadaje x0.5 tyle dmg co vis (sorca na moim lev z normalnym mlev). Więc średnio się ten czar opłaca... No chyba że trapneliście na wojnie 140 ek i to moje 30 hp zadane jemu z exori con przeważy szalę zwycięstwa ;)

2. Praktycznie zabierając paladynowi runy SD, Cipsoft w ogromnym stopniu upośledził tą profesję jeśli chodzi o pvp. Z power boltów, czyli najlepszej racjonalnej broni dla paladyna można zadać bardzo losowe dmg, równe ok. 50-70% siły sd (z braku lepszego przykładu bazuję na swojej postaci). Assassin stars, oki, bardzo fajne, wg moich obserwacji mają siłę 90-110% mojego starego sd, tylko co z tego, jak pieruńsko nieopłacalne na coś innego niż anni, a i ten maxymalny hit wejdzie raz na 10 czy 15 gwiazdek.. Ów trapnięty 140 ek prędzej padnie od exori gran combo niż od spamu assassin stars.

3. Paladyn nigdy nie nadawał się zbyt dobrze do masowego pg (przed update udanie rywalizował z druidem o ostatnie miejsce w tabeli). Tak też i jest po tym upie. Spox, częstotliwość regularnego expa wzrosła (z 55k/h na edron d lair jakie robiłem przed update na 75k jakie robie teraz), ale bez run cięzko jest mi wyciągnąć więcej niż 100-120k/h na frostach/poi dls (cytując mojego kolegę 130 elite knight /po up/: "120k/h? lol its noob exp"). Swoją rolę odgrywa tutaj też brak obszarowego direct damage spella.

Pozdro.

Nimir
26-07-2007, 15:09
@Arcymag

Dzisiaj hunciłem 17 Pallqiem na Drag'u i Wavr'ach koło Of'a

Na draga traciłem albo 1 manaska(Jak strzelał z GFB) albo nic!!
Wavr'y ubijałem bez straty...

Suma:Szły tylko bolty które kosztują 2 gp za Each:D

PS: Ty jesteś zdrowo porąbany dakąc 3k za 100 Small Stons8o

Jesteś przykładem idioty tyle płacąc:D

(Tak nawiasem mówiąc za 100 Small Stons płaci sie od 1-1.5k)

Idz czytaj inne fore:)

Arcymag
26-07-2007, 16:43
Dzisiaj hunciłem 17 Pallqiem na Drag'u i Wavr'ach koło Of'a
F wave i gfb= dead.

Na draga traciłem albo 1 manaska(Jak strzelał z GFB) albo nic!!
Tak samo jak każdy inny paladyn na nizszym czy wyższym lvl.

Wavr'y ubijałem bez straty...
Zanim ją zabijesz zdobędziesz więcej expa na rotach. I takie coś jak bicie dragów na 17 lvl wku^^a hlvl.

Suma:Szły tylko bolty które kosztują 2 gp za Each:D
Imo lepiej speary.

PS: Ty jesteś zdrowo porąbany dakąc 3k za 100 Small Stons8o
Jakbyś grał na neranie to byś wiedział, że oferta 3k za 100ss trafia się może raz dziennie. [w sensie, że normalnie są wyższe]

Jesteś przykładem idioty tyle płacąc:D
Ja tyle nie płace. Ja po tyle sprzedaje.

(Tak nawiasem mówiąc za 100 Small Stons płaci sie od 1-1.5k)
może u Ciebie. u mnie zdarzy się, że ktoś za 5k kupi.

Idz czytaj inne fore:)
Nawzajem. Tyle, ze ja wole jakąś ciekawą książke.

Azaeulus
26-07-2007, 16:51
Kurcze wiele osób by chciało tylko dobrze dla siebie. A co z paladynami i knightami? Przecież sork ma teraz cały czas dużo możliwości a to że wzmocniono trochę inne profesje to powinno wszystkim przypaść do gustu, bo tak to tylko było multum rządzących sorków. Teraz to sie zmienia na lepsze

=Pekin=
26-07-2007, 17:29
Kurcze wiele osób by chciało tylko dobrze dla siebie. A co z paladynami i knightami? Przecież sork ma teraz cały czas dużo możliwości a to że wzmocniono trochę inne profesje to powinno wszystkim przypaść do gustu, bo tak to tylko było multum rządzących sorków. Teraz to sie zmienia na lepsze

Jak tak ma zostac "na lepsze" to ja juz zmieniam swojego sorca 70 na najta, malo tego juz zmienilem XD

McDec
26-07-2007, 17:38
jeszcze raz powtórze....grał jakiś idiota knightem z tych co co chwila zakładają temat typu: Teraz nie biore draga na hita tylko na 2 i co teraz zrobie...może skończ grać albo idź sobie strzelić w łeb?? ;)

Arcymag
26-07-2007, 17:44
Jak tak ma zostac "na lepsze" to ja juz zmieniam swojego sorca 70 na najta, malo tego juz zmienilem XD

pionek. Nie umiesz grać. bijesz z visa 10 mniej i juz płaczesz? bo masz waste nie 3k, a 3,5k? idź się utop -.-

Qrys
26-07-2007, 19:12
Niah niah Noob attack

Dzieci płaczą bo ich pro evul sorc na 16 lv ma mniejsze hity -.-

btw.
Wiele ludzi nie może się z tym pogodzić że knot teraz expi równie szybko jak sorc. Expowiska wcale nie są pozajmowane poprostu knight może wkoncu solo dragi bić i wyjść na +.

TO NIE JEST JESZCZE KONIEC BALANSACJI W NASTEPNYM UPDATE ZAJMA SIE DRUTEM I SORKIEM.

fINITo

prosze zamknijcie ten temat i poczekajmy do zimy...

Mazur199
26-07-2007, 19:26
Coś od siebie + porównanie

69 ms z 55mlvl na 1h stone tomb wbijałem 65k/h tracąc 8bp mf,zrwacało się tylko wtedy gdy spadła vampira - czyli raz na ruski rok

100ek+,skil 88~, broń z 3 areny 75/h tracił 2bp mf wychodząc na + z 6k

Więc kurwa powiedźcie mi czy sorc wyjdzie kiedykolwiek na + z jakiegolowiek hunta na tombie jeśli nie spadnie mu item wart 15k+ nawet gdyby miał ten zasrany 100lvl.

Gdziekolwiek nie ide knight i pall,d-lair,hero,tomb,ankh drags necro etc
Ale w jednej kwestii pall & knight nadal są udupieni bo nie wbiją na tomba z ghostami & stalkerami no bo gdzie on będzie nosił hmm skoro pizga po 200+

Brat palkiem na 38lvl bierze 20 royal spearow,idzie na stone za tp i wychodzi 3k na + w samej kasie.Najbardziej rozjebałem się gdy zobaczyłem 20~lvlowego pałka na tombie za tp drzącego morde że cały tomb jest jego.Czy kiedykolwiek przez update widzieliście 20lvl sorca/druta bez blokera na tombie za tp?!

Nie mówcie też że sorc/drut miał dobrze bo miał różdżki. A weź na chłopski rozum czy mag jest stworzony do uderzenia z miecza/topora czy jakiejś pałki?
Poza tym każdy strzał z różdzki bierze mane,no ale teraz takiemu najtowi nasuwa się zdanie "no przecież manasy staniały i mana szybciej rośnie".
To mi nasuwa się odpowiedź "na ch*j bierzesz więcej bp mf na hunta niż uh".
Potężny knighcik nie pójdzie na hydry bez siotera no bo gdzie on kurw* będzie uhy wastował, "tosh to skandal rzebym ja óha tracił".

Teraz taki najt bierze byle broń z 2 areny idzie na dl i sie leczy exurkami na manasach, no więc czy tylko magowie zyskali na tańszych manasach?

Przed update widzniały nicki najtów/pałkow razem z magami w xp na 1 dzień,teraz nie ma tam nawet więcej niż 10 magów.
Kto przekroczył bariere 300lvl? Mag i knight,czyli jednak dało się expić najtem.

Btw niech każdy nie powtarza "płaczcie magowie" tylko napisz kurw* swoją opinie,poprzyj ją argumentami to pogadamy.

Amoniak50
26-07-2007, 19:41
@up popieram....

@Ryckow ktorzy twierdza ze ms/ed bije 2 x vis w czasie gdy on bije raz z mele-Vis=0,7 sek ....

@waste po upie u ms/ed loocenie po upie rarow albo typow vampka na tombie etc daje mozliwosc wyjscia na lekki +

@zajetych spawnow.......Wbijam o godzinie 16 na edron d lair i ~120 ek pisze mi
Ja:long?
blabla bla120: till ss

Arcymag
26-07-2007, 20:35
W czegoś nie rozumiecie chyba... Knighcie mają po prostu dośc tych zapier^^ych żółwi i cieszą się, bo moga zabić coś lepszego! Wy nadal macie wrl [ofc, nie Wy, bo Wy macie 16 lvl], mowa o takich co odczuli update. Ja jakoś potrafie znaleśc sobie miejsce. Widze na tombie maga, pytam sie jak długo, on mówi, ze 3h. No to ok. za 3h dostaje msg, ze tomb wolny. koleś z 45 na 47 wbił. Jakie miał waste? 4bp manasów. woow... 4k woow.... nie do odrobienia co? Pomijam fakt, ze poleciały mu 2 ths [900gp razem] kilka kamyków i ok 3k w kasie... czyli BEZ waste. Widać można poświećic troche czasu i wbić lvl.

A ja? godzine poexpie, wracam po speary do miasta. Wracam i co? Siedzi na tombie ktoś i twierdzi, ze był pierwszy. No co z tego, że mnie nie było 10 minut, a expie 3h... on był pierwszy... W takim wypadku, albo dzielenie tomba [mało osób się zgadza], albo wybijanie sobie nawzajem mobów, albo wrócenie się do depo... ;/ Jakbym mógł siedzieć na tombie bez przerwy to może nie byłoby tego...
Btw: knight na dragach wastował mnóstwo uhów, po jednym dniu na dragach 5 dni na mino z lootbagiem. Sorc tak robił? nie. napieprzał 24/7 mając minimalne waste, które zwracało się jak poleciało coś lepszego...teraz płaczecie, bo WY na 5 dni expa musicie jeden dzień poświęcić na lootbag...

Kojotes
26-07-2007, 20:47
69 ms z 55mlvl na 1h stone tomb wbijałem 65k/h tracąc 8bp mf,zrwacało się tylko wtedy gdy spadła vampira - czyli raz na ruski rok

100ek+,skil 88~, broń z 3 areny 75/h tracił 2bp mf wychodząc na + z 6k

Więc kurwa powiedźcie mi czy sorc wyjdzie kiedykolwiek na + z jakiegolowiek hunta na tombie jeśli nie spadnie mu item wart 15k+ nawet gdyby miał ten zasrany 100lvl.

Może pora zmienić styl gry/expowisko?

Gdziekolwiek nie ide knight i pall,d-lair,hero,tomb,ankh drags necro etc

Wielka mi zmiana, wszystkie expowiska zajęte przez kina i palla dla odmiany, zamiast przez sorca ;)
Weź pod uwage, że przed update wojownicy byli ograniczeni do kilku tylko miejscówek, jeśli chcieli mieć jednocześnie i zadowalający exp (który był niczym w porównaniu do tego, co robili w tym samym miejscu magowie) i choć kilka gp na + . 100 palek gdzie mógł iść? Edron/Venore d lair? Poh/gs island? Przy większych kosztach vamp hell, quara hell czy culty? Gdzie miał jeszcze chociaż to marne 50k/h+ i cień szansy na profit?
Nadal pamiętam, jak jakiś ~130 sorc dawał kiedyś na Tibia.de ss z lootem z Calassy: na 20 bp many lootnal 7 finów, 2 w helmy, c arma i skull helmet. A jak brział komentarz na zdjęciu? "could be better, only 160k/h and average loot". Czy jakikolwiek wojownik dałby radę wyciągnąć choćby połowe tego expa i loota? I jak niebotyczne ilości run i manasów by zużył?

Brat palkiem na 38lvl bierze 20 royal spearow,idzie na stone za tp i wychodzi 3k na + w samej kasie.

Pogadamy jak złapie freeza na pare sekund.

Teraz taki najt bierze byle broń z 2 areny idzie na dl i sie leczy exurkami na manasach, no więc czy tylko magowie zyskali na tańszych manasach?

Wcześniej często miał nawet problem, żeby zabić dla z samej broni. I gdzież tu sprawiedliwość?
A na tańszych manasach zyskał każdy, tylko że magowie nieporównywalnie więcej niż reszta.

Przed update widzniały nicki najtów/pałkow razem z magami w xp na 1 dzień,teraz nie ma tam nawet więcej niż 10 magów.
Kto przekroczył bariere 300lvl? Mag i knight,czyli jednak dało się expić najtem.

Zwłaszcza palkowie :)
Nie wiem czy wiesz, ale ostatnie nowe światy, Nerana i Ocera jakieś 3-5 tygodni po żałożeniu w ich top scores na erigu było (nie pamiętam dokładnie liczb, ale coś koło tego) 7 paladynów, 51 knightów, podobnie druidów i resztę sorców (~180) oraz 15 paladynów, 57 knightów etc etc.....

Btw niech każdy nie powtarza "płaczcie magowie" tylko napisz kurw* swoją opinie,poprzyj ją argumentami to pogadamy.

Proszę bardzo, oto moja opinia: dobrze że te zmiany nastąpiły już w lato, i że nie musieliśmy czekać na nie aż do zimy. Nie twierdze, że obecny stan gry to balansacja w 100%, taka zapewne nastąpi dopiero podczas Christmas Update, jednak to był dobry krok w stronę wyrównania i co ważne, krok który nie uczynił z Tibii OTSa (do którego możnaby porównac grę hlev mage przed upem- zabijasz wszystko szybko i tanio).

Moim zdaniem narzekają obecnie Ci, którzy postać maga zrobili zwiedzeni łatwością jego gry oraz siłą postaci uzyskiwaną już na low-mid lev i nie traconą nigdy. Uzyskanie potęgi hlev maga nie było już w żaden sposób związane z doświadczeniem gracza jako takiego ani umiejętnościami grania, a ograniczało się głównie do 3 klawiszy: F1 exori vis F2 exura gran F3 mana fluid.

Gdy nagle easy mode się skończył, to sie nagle okazało, że ogrom postaci magicznych zrobionych w czasie pomiędzy 7.6 a 7.8 nie umie dostosować się do nowych, wcale nie tak bardzo trudnych warunków. Już nie ma tak łatwo, na siłę znów trzeba solidnie zapracować. A kto sobie nie poradzi w nowych warunkach, wkrótce zrobi nową postać, wojownika, bo gra nim (zgodnie z ogólnie przyjętym trendem w światach RPG, że łatwiej zostać żołnierzem niż czarodziejem) jest mniej skomplikowana niż gra magikiem. A w zimę Ci gracze znów narobią szumu, że nagle jest trudniej i wrócą do gry magiem, która z pewnością ulegnie ułatwieniu i zostanie poddana radykalnym zmianom.

Pozdrawiam.

Vil
26-07-2007, 22:09
podsumowujac: nie umiesz [czyt. jestes zbyt glupi] grac sorcem - skasuj postac i zrob nowa i przestan whinowac na forum, na ktorym latwo zalapac bana za glupote.

Arcymag
26-07-2007, 22:20
easy mode się skończył

Imo wcale nie... Sorc nadal ma ten swój wand, nadal ma visa, nadal rozwala szybciej więcej potworów, nadal może expić najszybciej [ten druid 8M expa]...

a to, że teraz bije troche słabiej, a inne profesje troche mocniej [no może więcej niz troche] to wcale nie znaczy, ze sorc jest ''be'' Nadal bije najwięcej. I najczęściej.

sat
26-07-2007, 22:30
A kto sobie nie poradzi w nowych warunkach, wkrótce zrobi nową postać, wojownika, bo gra nim (zgodnie z ogólnie przyjętym trendem w światach RPG, że łatwiej zostać żołnierzem niż czarodziejem) jest mniej skomplikowana niż gra magikiem.

gra knightem na wyzszym levie to nie jest takie hihi. bylem sobie w tombie przed wczoraj, az tu wyskakuja 3 vampy i 2 dsy lurniete. sorc by sie ucieszyl, puscil 2x e-wave i po ptokach. knightem niestety nie ma sie takiej sily przebicia. zobaczcie sobie na youtube filmiki z 3 poziomu areny w wykonania sorca i knighta. u sorca to tylko mort i sd. szlo pieronem szybko. knight juz sie musial meczyc.

edit:
update uderzyl w tych sorcow/druidow, ktorzy swojego nie odstali i nie zrobili mlvla tylko odrazu expili ile wlezie. to samo sie tyczy knighta oraz palka ( dokladniej to juz skili ). kiedys roznica w skilu pomiedzy 90 a 80 to byla przepasc. teraz jest to przepasc bez dna. szkoda tylko, ze wprowadzili ograniczenie levelowe do broni, bo wowczas gracze z niskim levelem i wysokim skilem mogli by pokazac po co tyle sie meczyli z treningiem

karate:]
26-07-2007, 22:56
@UP
Trzeba być debilem żeby stać magiem i trenować mlv jak nie ma sie lagów/kicków.

Endrju9
26-07-2007, 22:59
@Up

Nie mów mi, że gran Knightem to męczarnia, i gra się z przymusu :confused:

Sorcerer/Druid trochę mniej walą, ale nadal są najsilniejsi!

Xere
26-07-2007, 23:33
Ciekawe... Moim MSem jak się hunt zwróci... (hoho kiedy to było) to już jest mega super. WSZYSTKIE expowiska (no dobra oprócz ratów pod thais), są zajęte przez hlvl EK. Trzech hlvl EK expiącaych na Cyclopolis na -1? Żal.pl

sat
26-07-2007, 23:57
;1571130']@UP
Trzeba być debilem żeby stać magiem i trenować mlv jak nie ma sie lagów/kicków.
kiedys, kiedy team skladal sie z kilku graczy roznych profesji, kiedy nie bylo souli, kiedy nie bylo blokady expa, kiedy nie bylo run w sklepie, postacie magiczne dzielily sie na 2 kategorie: taka, ktora chodzila na roty na 40 levie i robila runki na uzytek wlasny lub na sprzedaz, oraz na kategorie expiarzy, ktorzy mieli w d... glebokim powazaniu swoj mlvl i expili ile wlezie kupujac runki od innych w znikomym stopniu pomagajac sobie "wyrobem wlasnym". dzieki temu uhodowalem sobie sorca na 41 levie i 52 mlvl.

ps. kiedys nie uzywalo sie w zasadzie czegos takiego jak vis ( bo za drogo wychodzil ), a runki byly znacznie tansze ( jedna runa hmm pozerala 70 many przykladowo. uh 100 many )

edit:
pamietam czasy, kiedy mozna bylo zlurowac gsy/dragi/dle DO venore, pamietam czasy, w ktorych mozna bylo zsummonowac dragony, pamietam czasy kiedy gs wygladal jak helikopter a zeby mu uciec wystarczalo miec 20-25 level. pamietam w koncu czasy, kiedy tibia byla gra duzo bardziej przyjemna, w ktorej nie bylo az tyle bezmozgich bachorow. pamietam czasy, w ktorych pvp skladalo sie w wiekszosci z celnosci oka, umiejetnosci przewidzenia gdzie przeciwnik skreci, a trafienie celu na levelu wyzszym niz 80 runa inna niz gfb graniczylo z cudem ( gremlin powinien wiedziec o co chodzi :) )

27-07-2007, 00:32
Created: Aug 23 2004, 17:48:17 CEST

Wyobraź sobie że ja też sporo pamiętam;o

glebokim powazaniu swoj mlvl i expili ile wlezie kupujac runki od innych w znikomym stopniu pomagajac sobie "wyrobem wlasnym"
I używali mfow do chociazby vity i to wlasnie im szybciej rosnął mlv.

A dodam jeszcze że było to na tyle dawno, że update z szybką maną i tak ma tu najwięcej do powiedzenia z magic levelem.

nick666
27-07-2007, 17:49
No i skonczylo sie ku##a rumakowanie co?
Powiem wam ze wszyscy pieprzycie za przeproszeniem glupoty (tzn. nie wszyscy, ale wszyscy co pisza "muj sorkerer z 13 lvlem zostal oslabiony omajgosh").
Widzieliscie kiedys jak 150 ek przed updatem pg-owal ?
GFB i tomby albo DLe na PoI gdzie zwracolo mu sie raz na ruski rok.
Knighci jakos nie plakali na forum ze nie moga grac nie bylo 122143231412 tematow o tym ze knight sux. Jak 250+ sorcowie grajac po 6-8 h dziennie mogli robic 2x wiecej expa od knighta ktory gral 14h to bylo dobrze ta?
Zwrocil ktos z was wogole kieys uwage na czasy poswiecane przez graczy na gre? Pewnie nie: MDW -8-10h online 12 mln w tyg.
Sero - 13-15h online 8 mln w tyg.
przy prawie 2x mniejszym czasie gry robil prawie 2x wiecej expa czyli expil 4x szybciej... ale knight zeby ten exp robic potrzebowal sie mocno napracowac, a sorc/druid napieprzal all co sie rusza z visa/mort hura (pg na hydrach itp.)lub sd i robil exp duzo szybciej i przyjemniej...

Kiedys ja 102ek robilem prawei 2x mniej expa do kupla 70ed ktory se seidzial na dragach :) i on mial lepszy zysk :)

A teraz sytuacja wcale nie jest taka zaje####a, knight bije 100,puff,12,puff,309,76,108, puff,puff,230 - seria 10 hitow mojego kumpla w draga
a hity z visa 110,100,98,106,99,121,85,79,107,119 - seria sorka z podobnym lvlem w 2 x mniejszym czasie bo bije 2x na ture + wand co daje jakies 45 hit na ture :) sami policzcie kto ma wieksze obrazenia ;)

Uwazam ze sork dalej moze expic szybciej od knighta ale juz nie jak kiedys 4x bez problemow i 6x jak sie troche postara ale teraz jakies 2-3x :)
Moze troche wiekszy waste teraz jest ale wielu kumpli grajacych postaciami magicznymi dalej expi z +-em treba tylko umiec.

Jedyna roznica jest widoczna w pvp ale dalej sorc robi najlepsze obrazenia bo knight albo pallek walnie te 150-200 w pvp ale nei co hit, knight moze walnac exori gran a palek assasin star ale knight w ferworze walki nie ma czasu zawsze zaladowac many kiedys mogl strzelac z explo a pallek z sd wiec wychodzi na to samo ;) a pozatym palek nie zawsze trafi z assasinki ktora jest na dodatek drozsza od sdka :). Dlatego prosze nie placzcie bo sorc dlaej jest profesja ktora mozna grac szybko i przyjemnie :) (sam wlasnie tworze nowego sorka ;) nie dla tego ze jest gorszy czy cos uwazam ze jest tak dobry jak kiedys ale nie jest juz masakrycznie przesadzony). Rownierz moge wam powiedziec dlaczego teraz nagle 90% najszybciej expiacych to knighci palki. To dlatego ze knight pallek ktory cale zycie byl przyzwyczajony ze expi w tempie 50-60k na godzine i zeby dogonic sorca mosial expic szybciej i bardziej pomyslowo niz on :) teraz expi dalej tak samo duzo ale bardziej ekonomicznie :) co daje mu wiecej wbitego expa... a sorc ktory wystarczylo ze poexpil 4h i juz robil tyle expa co knight w caly dzien nie moze sie oswoic z nowa sytuacja i teraz zamaiast posiedziec tyle co knighci na huncie woli plakac na forum ze jest slaby i zaczac nowego knighta zamaist grac sorcem i expic tak szybko jak kiedys poswiecajac odrobine wiecej czasu .. ;) NIe da sie? Wiekszosc sorcow wogle teraz nei expi (tych z top 300 experiance) ale jedank da sie cachero +5,730,683, Aurade Sami+7,280,206 - oni robia takie wyniki jak najlepsi knighci wiec co nei da sie ? :)

TERAZ PROSZE PO MNIE JECHAC !!!!! :):):):):):)

DIRAK xD

(sory ze sie rozpisalem ale juz nie moglem tego sluchac)

100% racji, mi się nie chciało pisać więc poszukałem jakiegoś mądrego posta w tym morzu gówna (posty zapłakanych sorców) ;p
Naprawdę żałośne są te hlv nooby rezygnujące z gry tylko dlatego że słabiej biją z es de, myślicie że ktoś będzie tęsknił za jakimś kaczeroo; tym że odszedł pokazał swoje noobóstwo i wisi mi że to jakaś obsrana legenda.
Jedynie co jest złe w tym update to sorki i druty które przeniosły się na palków i najtów bo potrafią grać tylko najsilniejszymi profesjami... teraz wszędzie gdzie nie spojrzysz leci spear w twojego potwora -.- (ale to w końcu było normalne dla właścicieli ruszczekk, którzy bili wszystko normalnym graczom expiącym czy też skilującym)
Dobra, to all bo i tak się rozpisałem niepotrzebnie..

Cadonis
27-07-2007, 19:12
trafienie celu na levelu wyzszym niz 80 runa inna niz gfb graniczylo z cudem ( gremlin powinien wiedziec o co chodzi :) )

Omg następny? >.<

MiXer
27-07-2007, 23:08
Szczerze? Mam w dupie tych waszych pojebanych sorców i knightów, pallów, i tą zjebaną Tibie chair powah. Ja w ten shit nie gram a wy sie tu kłóćcie jak stare panie przed osiedlem.

De'Leash
27-07-2007, 23:12
Omg skonczmy ten temat jak sie stalo tak sie stalo,nie odwrocicie tego...
Grajcie tym kim lubicie a nie tym kto jest the best wypasiony i w ogule-.-

@Kojotes
Wiesz...Powiesz szczerze ze na pallku ja sie zabardzo nieznam i nigdy nim nie gralem,wiec mozliwe ze dostal tylko to ;pA co do tego Exori con to na h lvl pallki wlasnie z tego na warach wala (ale podejrzewam ze z tego bo nie maja z czego innego:P)

Pozdro.

sat
28-07-2007, 00:08
Omg następny? >.<
grales w tibie jak nie bylo aim bota? pewnikiem nie... so stfu

;1571311']

A dodam jeszcze że było to na tyle dawno, że update z szybką maną i tak ma tu najwięcej do powiedzenia z magic levelem.
kiedys mana sorcowi byla potrzebna do mana shielda i do leczenia. teraz ona jest potrzebna do wszystkiego.

28-07-2007, 01:33
@Up
Nie widze związku z tym co napisałem ja i tym co napisales ty.

Zresztą bardzo dobrze że mana jest potrzebna do wszystkiego, taka dola magów.

Vil
28-07-2007, 02:52
grales w tibie jak nie bylo aim bota? pewnikiem nie... so stfu

zaczynal w 2004, i gwarantuje ci ze celnosc bez aimbota ma bez zarzutu, niezaleznie czy w 50 levelowca czy w 120.

Cadonis
28-07-2007, 15:38
@sat
Grałem w Tibię DOPÓKI nie było aimbota... so stfu?

gwarantuje ci ze celnosc bez aimbota ma bez zarzutu, niezaleznie czy w 50 levelowca czy w 120.

Ściślej mówiąc, lepiej mi idzie trafianie w 120 niż w 50, ci drudzy za wolno biegają ;o

PS. trochę z tematu schodzimy
PS2. Gremlin, chyba najdłuższy twój post jaki widziałem ;o

Meferot
28-07-2007, 17:58
powiem tak:

knight - dla osób które mają lagi, dużo czasu do skillowania, nie umieją grać, dopiero się uczą tibi

drut - raczej powolna gra, dużo kasy

pall - dla zaawansowanych graczy, wymagający dużych wkładów, najelspza prof do grania bez pacc

sorc - trudna profesja, ciagly brak kasy bo wszystko na mf leci i runy, sam nim jestem

a co do tematu to po up walnąłem best hita z e visa....

28-07-2007, 18:26
@UP
Gówno prawda.

=Pekin=
28-07-2007, 19:16
powiem tak:

knight - dla osób które mają lagi, dużo czasu do skillowania, nie umieją grać, dopiero się uczą tibi

pall - dla zaawansowanych graczy, wymagający dużych wkładów, najelspza prof do grania bez pacc

sorc - trudna profesja, ciagly brak kasy bo wszystko na mf leci i runy, sam nim jestem

Teraz to walneles jak łysy warkoczem o kant kuli

Uci3kini3r
28-07-2007, 19:23

Czemu uważasz, że knight jest dla ludzi co nie umieją grać? ;/

Norrle'Brevhard
28-07-2007, 23:37
Wiesz, myślę, że ten update nie wiele pogrążył sorców... tacy jesteśmy lubimy ponarzekać na rząd, na prezydenta, premiera... ale z grubsza... pall to prawda jego assasin star... genialne... ale mało kto ma full assasin, poza tym gwiazdki strasznie drogie bo o ile mi wiadomo 450 gp... Czarów troche dodano... ale bez przesady exori con nie jest lepsze od vis... tylko, że z dista bije... A Update jak to nie raz było podkreślone pogrążył magów i druidów którzy olewali mlvl byleby 15 i tylko expia... widzisz... knight bez skilli to ciota tak samo jak pall... więc czemu sorc miał mieć wolną drogę? Poza tym pamiętaj, że to dopiero początek balansacjii

sat
29-07-2007, 01:37
zaczynal w 2004, i gwarantuje ci ze celnosc bez aimbota ma bez zarzutu, niezaleznie czy w 50 levelowca czy w 120.
przyznac jednak musisz, ze zeby trafic kogos na 120 levelu to trzeba sie troche napocic
;1573180']@Up
Nie widze związku z tym co napisałem ja i tym co napisales ty.
edit: yyy juz sam nie wiem co chcialem przez to powiedziec...

;1573180']Zresztą bardzo dobrze że mana jest potrzebna do wszystkiego, taka dola magów.
pewnikiem dlatego, ze sorcerer to sorcerer a nie knight

Wyzwanie polega na tym ze zaczynamy bic potwora w tym samym momecie, rycerz z broni ja z vis/mort i na tym ze na koniec ja bede mial wiecej expa za potwora niz rycerz... nie wiem w czym tutaj Secura miala by byc problemem?
Tutaj nie chodzi o konkretnego rycerza, tutaj chodzi o grupe z danymi skillami/bronia, po prostu udowadniam ze nawet rycerz 200+ lvl ktory niby bije po 450 (max hit) nie jest w stanie dorownac sredniej damaga 130 lvl druida (musialem po prostu udowodnic blad ludzia ktozy twierdza ze nawet 40 lvl knight bije mocniej niz 200 lvl druid).
sek w tym, ze knight nie wali max hitow za kazdym razem. sorc/drut z visa wali mniej wiecej rowno caly czas. sa to ciosy nieblokowalne, wiec obojetnie z czym bedzie walczyl, to bedzie zadawal takie same obrazenia. dla przykladu podam tu przedupdatowego bonebeasta. ja z sca i skilem 75/74 ( na okolo 55 levie ) mialem spore trudnosci zeby dziada ubic bez hmm i exori. nie wiem, czy to taka wyjatkowo twarda bestja mi sie trafila, czy tez one tak juz maja.

Mi na draga idzie 100-200 many.
level i mlvl tez swoje robia.

Bo paladynem trudno miec waste (przed update tez trudno bylo), tyle ze paladyn nigdy nie bedzie expil tak szybko jak inne profesje, tak samo nigdy nie bedzie mial tak dobrego zarobku jak inne profesje moga miec.
ja osobiscie knightem wole expic wolniej a taniej niz szybciej a drozej. wczoraj w nocy zrobilem 60k w 1h i 40 minut w penisula tomb. zbielralem kase i wartosciowszego loota. wyszlo mi z tego 4,8k kasy. zuzylem tam 1 uha. mam 63 lvl knighta.

Jest roznica pomiedzy postacia ktora szczyt swoich osiagniec osiaga na 30 lvl a taka ktora robi to na 150, na 150 jest to wystarczajacy lvl na wszystkie questy, wszedzie juz mozna pojsc, ogolnie BARDZO maly odsetek populacji osiaga taki lvl.
wystarczy zobaczyc na "who is online". na celescie jakos przedwczoraj w nocy 3/4 strony to byly postacie do 70 lvl.

Czym to sie rozni od sytuacji sprzed update???
niczym :)

Ograniczenie lvl zostalo wprowadzone zeby ktos na 10 lvl ze skillami po 70 z warhammerem nie scinal ludzi z 15-20 lvl pojedynczym strzalem.
acha... ale taki 90 lvl to nie moze juz zabic takiego 15-20 lvl? a co ze swiatami non-pvp?

Trening nie jedno ma imie, rownie dobrze mozesz expic gdzies gdzie idzie duzo many.
albo expic i robic powoli runki co jakis czas jak sytuacja pozwala

Moja rada?
Idz expic w miejsce gdzie ludzie nie expia, gdzies tam kryje sie naprawde wiele ciekawych miejsc. Fakt nie sa tak ciekawet jak obcykane expowiska, ale jesli mozesz gdzies miec zawsze wolne expowisko z ciut slabszym exp to chyba lepiej niz czekanie na wolne expowisko z ciut lepszym expem?
wczoraj "odkrylem" ciekawe miejsce blisko ank. przyzwoity exp, sporo kasy, idzie malo uhow, tylko szkoda ze nie ma skrzynki na parcele i ze czasem sie przydaje gfb. ( wkurza mnie tez, ze niektore z tych potworow przywoluja cobry w szybkim tempie )

@Sat z postu #91
Czasu summonowania smokow to ja nie pamietam, chodz sadze ze w tej chwili biorac pod uwage jak wysokie lvl ludzie maja sadze ze mogli by dodac jakis grand summon ktory by udostepnil kilka mocniejszych potworow (uzaleznionych od lvl i wszystko raczej 100+).
z tego co wiem, to dragi wycofali z tego powodu ze dawaly zbyt duza przewage w pvp. jak sadzisz ile 10-20 lvl postaci przezyje z 2 dragami na raz i sorcem na plecach?

Co do 2 typow magow... generalnie ten expiacy tym nadrabila mlvl za kazda dostepna kase pijac fluidy w sklepie i robiac tym runy (pamietam swojego czasu bol nadgarstka po przepiciu 700K robiac UHy).
kiedys oplacalo sie za zarobiona kase kupowac kolejne runki. a u stalych providerow mozna bylo negocjowac ceny.

Jedyne co mi sie nie podoba to to ze najlepsza amunicja dla paladyna jest troche za tania w porownaniu do innej amunicji i innych atakow pozostalych profesji.
no to knight ma przewalone :]

Skorpion
29-07-2007, 02:30
powiem tak:

jeden wielki bullshit... widać, że nigdy nie grałeś druidem jak połowa osób która próbuje się wypowiadać na temat druidów "jacy to oni są bogaci".
Poza tym wszystko to co tam napisałeś to jeden wielki bullshit

neSSonka
29-07-2007, 03:42
Teraz to walneles jak łysy warkoczem o kant kuli

:D:D:D:D:D:D:D:D:D hahahaha najlepszy tekst jaki widzialem xd!
A ja sie wypowiem w 2 profesjach

@sorc
WAste WAste i jeszcze 1 Waste wszeeeedzieee X(

@pall
2 tygodnie i w dp z 70k z sorka zrobilo sie 450 to mowi samo za siebie ...

p0zdr0

Arcymag
29-07-2007, 18:13
z tego co wiem, to dragi wycofali z tego powodu ze dawaly zbyt duza przewage w pvp. jak sadzisz ile 10-20 lvl postaci przezyje z 2 dragami na raz i sorcem na plecach?

Sądzisz że jakakolwiek postać 10-20 lvl przeżyje z ok 60 lvl sorciem na plecach?

Imo do zabicia takiej postaci wystarczy wand, ew. mort hur, ew. 2 sd. I wyjdzie na pewno taniej niż pewnie z 2k many na dwa dragi...

Vil
29-07-2007, 20:09
rzecz dziala sie na dlugo zanim w czyjejs chorej glowie zrodzil sie pomysl wprowadzenia wandow.

Salarigoth
29-07-2007, 21:27
rzecz dziala sie na dlugo zanim w czyjejs chorej glowie zrodzil sie pomysl wprowadzenia wandow.

Tak masz racje niech MAG chodzi z mlotem xxx oz w lapie .

Arcymag
29-07-2007, 22:37

lepiej plecakiem run i staffem

Salarigoth
29-07-2007, 22:46
lepiej plecakiem run i staffem

Dla mnie lepiej z rozga plecakiem run, manafluidami.

Mazur199
30-07-2007, 02:18

Najlepiej wsadzić sorcom i drutom po katanie i zeby poszli expic na roty? Czy Ty wiesz co Ty piszesz?

Po tym updacie gdzie bronie są od wyznaczonego lvl sorc musiałby expić z kataną w łapie do 25lvl gdzie mógłby dostac jakiegos crystal sworda czy inny szit,no ale Ty oczywiscie zamiast katany zrobiłbys 10bp hmm i poszedł z nimi bić te roty. No bo sorc i tak ma się za dobrze,knight poniżany, knight nie ma pałera :<

Slythia
30-07-2007, 02:42
No dobrze, to dlaczego wszyscy, z ktorymi rozmawiam na temat starej tibi (sama zaczelam grac gdy wprowadzili wandy) tesknia za tamtymi czasami?
I nie bylo chyba tak, ze do 25 latal z katana... Jednak runy mozna bylo robic o wiele wczesniej. Niektorzy robili specjanie sorca/druta do tworzenia run. Zero sula, ograniczen lvl (tylko ilosc many). I co najwazniejsze - by wtedy grac sorcem/drutem trzeba bylo umiec... A teraz co? Najwiecej noobow to postac magiczna. I jeszcze gada, ze umie grac, nie umiejac ubic mino guarda na 18 lvl...

Fakt, wandy i rody ulatwily sorcom gre. I moim zdaniem jesli ktos chce sie pobawic, nie grac dlugo, to sorc/drut nadal najlepszy - brak skillowania, ma wanda od razu... Zero problemow.

A ze troche postacie magiczne oberwaly... Moim zdaniem troche za duzo. Podobnie jak najt/pall jest troche za silny. Zwlaszcza ten drugi. Lecz co sie stalo to sie nie odstanie. Trzeba sie dostosowac, a nie marudzic. Rycerze narzekaja (te czary to.. chyba zart, runkow juz nie mozna uzywac), sorce/druidzi narzekaja... To po co grac? Ja sie ciesze z tego co mam.

Arcymag
30-07-2007, 11:48
Dla mnie lepiej z rozga plecakiem run, manafluidami.

Odezwało się dziecko tibi 7.9 :)

Dobrze ze masz wanda, bo inaczej nie wiedziałbys jak expić, prawda? : (
Taka prawda, ze wszystko zaczęło się sypac od czasu wandów, souli [chociaż soule nie były takie złe] i innego dziadostwa ;p

Sir Dark Archeon
30-07-2007, 12:02
No dobrze, to dlaczego wszyscy, z ktorymi rozmawiam na temat starej tibi (sama zaczelam grac gdy wprowadzili wandy) tesknia za tamtymi czasami?
I nie bylo chyba tak, ze do 25 latal z katana... Jednak runy mozna bylo robic o wiele wczesniej. Niektorzy robili specjanie sorca/druta do tworzenia run. Zero sula, ograniczen lvl (tylko ilosc many). I co najwazniejsze - by wtedy grac sorcem/drutem trzeba bylo umiec... A teraz co? Najwiecej noobow to postac magiczna. I jeszcze gada, ze umie grac, nie umiejac ubic mino guarda na 18 lvl...

Fakt, wandy i rody ulatwily sorcom gre. I moim zdaniem jesli ktos chce sie pobawic, nie grac dlugo, to sorc/drut nadal najlepszy - brak skillowania, ma wanda od razu... Zero problemow.

A ze troche postacie magiczne oberwaly... Moim zdaniem troche za duzo. Podobnie jak najt/pall jest troche za silny. Zwlaszcza ten drugi. Lecz co sie stalo to sie nie odstanie. Trzeba sie dostosowac, a nie marudzic. Rycerze narzekaja (te czary to.. chyba zart, runkow juz nie mozna uzywac), sorce/druidzi narzekaja... To po co grac? Ja sie ciesze z tego co mam.

Hail.
A ja mysle ze to placz i narzekanie zawiedzionych dzieciakow. Racja przed upem hlvl sorc to potega, po upie coz... . Stalo sie. 90% magicznych postaci potrafi tylko narzekac i nie umie sie odnalezc w nowej sytuacji. Wczoraj z bratem poszlismy podlewelowac kumpla. 98 ms, w 2h kolo zrobil 53% do lvl, bez zadnego klopotu. Bloker + sioker, kumpel visowal na quara scoutach. Po huncie jeszcze sie all zwrocilo i sporo na + bylismy. Wniosek - jak sie chce to mozna grac rownie efektywnie jak przed upem. Niestety solo style dla magicznych odszedl w niepamiec, chyba ze chce sie fast expic kosztem mega waste.

Slythia
30-07-2007, 12:11
Tez tak uwazam... A jak ktos naprawde umie grac to sobie poradzi. Wszedzie. Ale trzeba umiec grac, co jest zadkosc. Jesli komus sie nie podoba upade, i ma zamiar marudzic - to po co gra? Sorki marudza, druidzi marudza... Knight tez marudzi... Nie lepiej sie tym bawic?

Przed upade nie plakalam, ze moim najtem nic smokom nie robie, przeciwnie, lubilam tam chodzic. Co z tego, ze male waste (uhy), z 100 (max) expa na smoczka...

Co do solo... Kto chodzi solo? Najt? Drut, sorc? Chyba tylko palle, lecz ci tez lubia expic z kims. A jak komus sie nie podoba - bye, bye ;).

Przynajmniej teraz trzeba cwiczyc mlvl ;). Moj kolega (ms) wlasnie po upade zaczal porzadnie expic. Opanowal nowe tereny i juz ma pare nowych poziomow. Nie slyszalam, by narzekal, ze sorc jest slaby...

Vil
30-07-2007, 12:36
Po tym updacie gdzie bronie są od wyznaczonego lvl sorc musiałby expić z kataną w łapie do 25lvl gdzie mógłby dostac jakiegos crystal sworda czy inny szit,no ale Ty oczywiscie zamiast katany zrobiłbys 10bp hmm i poszedł z nimi bić te roty. No bo sorc i tak ma się za dobrze,knight poniżany, knight nie ma pałera :<

Jestes glupi czy tylko sprawiasz wrazenie ?

Przed update z szybka mana sorcem expily osoby na tyle inteligentne, zeby przezwyciezyc ograniczenia tej klasy na kilku poczatkowych levelach, a potem cierpliwosc procentowala postacia prawie tak silna jak po tymze update, jedyna roznica polegala na tym ze uzywalo sie hmm zamiast visa. Czy to lepiej czy to gorzej - nie mnie oceniac. Nadal mielismy klase znacznie silniejsza od knighta, ale rowniez bardziej wymagajaca, a tepe dzieciaki byly odsiewane albo robily runy dla powaznych graczy.

Druga sprawa, ze nie wybiegasz myslami tak daleko, zeby zauwazyc, ze w sytuacji gdyby update z wandami przeprowadzono dobrze, aktualny update nigdy nie pojawilby sie w takim ksztalcie.

Trzecia sprawa, ze nie zrozumielismy sie, "chora glowa" odnosila sie do update z wandami a nie do samych wandow, ktore de facto maja znaczenie na 50-60 poczatkowych levelach.

Sir Dark Archeon
30-07-2007, 20:04
Jestes glupi czy tylko sprawiasz wrazenie ?

Przed update z szybka mana sorcem expily osoby na tyle inteligentne, zeby przezwyciezyc ograniczenia tej klasy na kilku poczatkowych levelach, a potem cierpliwosc procentowala postacia prawie tak silna jak po tymze update, jedyna roznica polegala na tym ze uzywalo sie hmm zamiast visa. Czy to lepiej czy to gorzej - nie mnie oceniac. Nadal mielismy klase znacznie silniejsza od knighta, ale rowniez bardziej wymagajaca, a tepe dzieciaki byly odsiewane albo robily runy dla powaznych graczy.

Druga sprawa, ze nie wybiegasz myslami tak daleko, zeby zauwazyc, ze w sytuacji gdyby update z wandami przeprowadzono dobrze, aktualny update nigdy nie pojawilby sie w takim ksztalcie.

Trzecia sprawa, ze nie zrozumielismy sie, "chora glowa" odnosila sie do update z wandami a nie do samych wandow, ktore de facto maja znaczenie na 50-60 poczatkowych levelach.

No i slusznie. Gra powinna byc trudna i samo granie i lvlowanie powinno byc jakims wyzwaniem. Ostatni up uproscil gre kina i palkiem a utrudnil magicznym, przykrecenie powera sorcom jest jak najbardziej sluszne. Szkoda tylko ze palki teraz expia niemal za free. Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo. Przynajmniej mozna ich uzyc jako tanich shooterow.
Tak czy siak nie narzekam i gram z rowna satysfakcja jak przed upem. Przynajmniej teraz duet druid + kina ma power :evul: i mozna klepac wszystkie potworki.
W starej tibi - przed wandami, droga do sukcesu byla wspolpraca kilku graczy, dzis powoli to powraca, szkoda ze wielu graczy nie raczy tego zauwazyc tylko biadoli ze im cos odebrano. Ale to dobrze - mniej nobow w grze.

Jedynym minusem tego upa jest to, iz poupdatowe pokolenie graczy, ktorzy zalozyli nowe postacie - pall, kina, po update lub zaczeli niskopoziomowymi expic - dzis osiagaja 40-50lvl i okupuja wszystkie niemal powszechnie dostepne expowiska. Gram na grimerze - brazolskim servie i uwierzcie mi - to prawdziwa plaga. Naszczescie wiele nowych expowisk dalej jest wolnych, tak samo stare zapomniane expowiska ktore czekaja by je na nowo odkryc z nowymi mozliwosciami poupdatowych profesji.

Arcymag
30-07-2007, 20:34
wiecie co? Tak mnie naszło...

codziennie chodzie w 3 osobowym teamie na różne hunty [hero, dl te sprawy]

Ja-shoter, knight i druid.

Knighte blokuje po zerowych kosztach [no ostatnio na dl troszke ztracił uhów]
Ja jako shoter, no i siocher.

Knight i ja mamy expa. Druid raczej nie, no hyba, ze czasami pobije hero z morta.
Wydatki- knight bp mf na wszelki wypadek no i kilka bp uh, ale więcej niż 3 na hunt nie schodzi. Druid z 30 bp mf.
teraz oburzenie, że my mamy exp nic nie wydając, a druid ma waste bez expa ;)
Ale weźcie pod uwage, ze druid ma przecież, to co po up najważniejsze- magic level.
Podział loota jest następujący: shoter 1/4, bloker 1/4, druid 1/2
W 80% huntów druidowi sie zwraca.
jeśli nie? to zwraca mu się w więcej niż polowie ;) taki hunt zajmuje nam ok 4-5h.
Następnego dnia druid znowu ma pusto w banku ale znowu bierze na hunt 30 bp mf. Skąd bierze kase? nie mam pojęcia. Codziennie jest 2 lvl up i naprawde sporo w magicznym...
NIKT nie narzeka ;/ Tylko Wy tak..

Sir Dark Archeon
30-07-2007, 20:45
wiecie co? Tak mnie naszło...

codziennie chodzie w 3 osobowym teamie na różne hunty [hero, dl te sprawy]

Ja-shoter, knight i druid.

Knighte blokuje po zerowych kosztach [no ostatnio na dl troszke ztracił uhów]
Ja jako shoter, no i siocher.

Knight i ja mamy expa. Druid raczej nie, no hyba, ze czasami pobije hero z morta.
Wydatki- knight bp mf na wszelki wypadek no i kilka bp uh, ale więcej niż 3 na hunt nie schodzi. Druid z 30 bp mf.
teraz oburzenie, że my mamy exp nic nie wydając, a druid ma waste bez expa ;)
Ale weźcie pod uwage, ze druid ma przecież, to co po up najważniejsze- magic level.
Podział loota jest następujący: shoter 1/4, bloker 1/4, druid 1/2
W 80% huntów druidowi sie zwraca.
jeśli nie? to zwraca mu się w więcej niż polowie ;) taki hunt zajmuje nam ok 4-5h.
Następnego dnia druid znowu ma pusto w banku ale znowu bierze na hunt 30 bp mf. Skąd bierze kase? nie mam pojęcia. Codziennie jest 2 lvl up i naprawde sporo w magicznym...
NIKT nie narzeka ;/ Tylko Wy tak..

To chyba miales mega pecha ze sie nie zwrocilo - zwlaszcza na hero:p
Bylem 3 dni temu z 2 kina - 56 i 91. 3h hunta - 4 c helmety 2 c army 4 red clothy i tempest z priesty - koszt hunta 4 uhy i 8 bp manasow - wartosc lota pokryla kilka razy koszty hunta. Za moja dzialke kupilem mf z tym 91 kina wbilem prawie caly lvl na wyspie bone beastow - co po podziale lota i selnieciu kosci tez sie zwrocilo.
Nie wiem jak mozna byc biednym 8o. Sorki ale narzekac kazdy umie, ale pomyslec i sie zgrac w ekipie i wzajemnie pomagac - chocby w obrebie gildi to juz jak widac wielki problem.

Duch Niespokojny
30-07-2007, 21:30
Najslabszy nie, ale jest porownywalny do sorca a w porownaniu do sorca jest slabszy, nie na tyle zeby byc bezuzyteczny, ale wciaz slabszy.
Podniecanie sie mozliwoscia leczenia i robienia UHow tez jest mocno nie na miejscu. UHy robi tak samo dobrze druid na 30 lvl jak i na 300 wiec nie jest to zacheta ktora powinna ludzi przyciagac do robienia druida jako glownej postaci, a co do leczenia...
[...]
CIP obiecuje ze nastepny update bedzie poswiecony balansacji pomiedzy sorcem a druidem, wiec moze sie duzo zmienic.
Nie rozumiem skąd ten pogląd, że druid jest słabszy od sorca. Owszem, jest profesją o wiele mniej efektowną, ale ma nad magiem dużą przewagę w postaci tańszego leczenia, które przydaje się przecież cały czas, a nie tylko podczas grupowych polowań. Mag natomiast dysponuje czarem energy wave, który przydaje się jedynie wtedy, gdy znamy jakiegoś rycerza gotowego marnować dla nas tony uhów podczas brania na klatę 5 dragon lordów czy hydr, żebyśmy mogli sobie z ww. czaru postrzelać. O używanym raz na pięć lat ultimate explosion nie ma nawet co wspominać.

Przed update rycerz mogl expic:
Skaraby, zolwie, guardy, minosy, smoki.
Sorc wszedzie.

Po update rycerz moze expic prawie wszedzie.
Sorc nadal moze expic wszedzie.
Przed updatem rycerz też mógł expić wszędzie - jak nie bronią, to z exori lub run. A że tracił na to mnóstwo kasy? No cóż, ty tego czynnika też nie wziąłeś pod uwagę

Czym to sie rozni od sytuacji sprzed update???
Tym, że mag zabierając mana fluidy do wyczerpania swojej ładowności może polować góra 2-3 godziny, rycerz - kilkakrotnie dłużej.

Podoba mi sie wieksze urozmaicenie broni dystansowych.
A mnie nie. Paradoksalnie ciekawiej było (i mówię to z perspektywy paladyna, nie maga) jak paladyn przez całe życie mógł używać praktycznie tylko jednej broni i jednego rodzaju amunicji...

To chyba miales mega pecha ze sie nie zwrocilo - zwlaszcza na hero:p
Tell me about it... W sumie przez ok. 8 godzin zabijania hero zdobyłem crown helmet i red piece of cloth...

Arcymag
30-07-2007, 21:41
Szczeście i tyle ;p

Największy fart, to c legs i c armor w pierwsze 5 hero ^^ wydatek to 2 mfm łącznie z dojściem a dla samego siochera bylo 30k :) Na całe szczęście zostaliśmy ''wygonieni'' z cave przez inną drużyne, która jak sie potem okazało, przez 4h wylootowala tylko c armor. Więc mieliśmy zajebiste szczęście ;)

Sir Dark Archeon
30-07-2007, 21:50
Szczeście i tyle ;p

Największy fart, to c legs i c armor w pierwsze 5 hero ^^ wydatek to 2 mfm łącznie z dojściem a dla samego siochera bylo 30k :) Na całe szczęście zostaliśmy ''wygonieni'' z cave przez inną drużyne, która jak sie potem okazało, przez 4h wylootowala tylko c armor. Więc mieliśmy zajebiste szczęście ;)

Fakt, szczescie... czasem sie nic nie trafia - tak tez bywa. Nie mniej suma sumarum czesto jest sie na +

sat
31-07-2007, 01:34
Sądzisz że jakakolwiek postać 10-20 lvl przeżyje z ok 60 lvl sorciem na plecach?

Imo do zabicia takiej postaci wystarczy wand, ew. mort hur, ew. 2 sd. I wyjdzie na pewno taniej niż pewnie z 2k many na dwa dragi...
owszem racja, tyle tylko ze wyobraz sobie inferne. robisz 2 dragi i masz prawie zerowe koszty masowego ubijania low leveli. poza tym smoki byly by dosyc dobrymi summonami do blokowania/ubijania sporej czesci potworow

kiedys bylo w miare normalne, ze sorcowie czy tez druidzi chodzili z war hamerami lub co bogadsi z ssami

poprawdzie gram knightem, moj sorc pamieta stare dobre czasy ( i poczatki celesty dokladniej ), ale osobiscie zastanowil bym sie, czy uzyc wanda zeby zadac komus 60 obrazen, czy tez przeznaczyc to na visa za 130 dmg.

Matias_th
31-07-2007, 12:28
Według mnie ten update nie był ani dobry ani zły. Był poprostu średni.
Knightą i Palką dodali powera, a postacią magicznym odjeli. Dla porównania zrobiłem sobie knighta i musze powiedzieć że znudziło mi sie skilowanie na 62/60. Mimo to moge na 25 lvlu klepać dragi. Przy farcie sie zwraca.
MSem 60 lvl 53 mag. na d lair zawsze mam waste mf. Expie za to dużo szybciej. Kumpel 76 ek 83/80 skill potrafi wbić lvl dziennie z zyskiem na d lair.
Mimo to najczęsciej expimy teamem. Głównie Hydry, ja stawiam dsy, siocher też stawia dsy i z różczki. Blocker naparza na full def z mystic blade'a i mimo to bierze z każdej hydry jakieś 300 expa, Ja biore 700-900 a druid 500~.
Każdy dostaje expa, hunt sie zwraca prawie zawsze. Balansacja jest może troszke przesadzona, ale w dobrym kierunku. Troche mnie denerwuje gdy z
e-wave udeżam po 270 , a kumpel z exori (chyba gran) po 450. Na 80 mlvl potrzeba więcej czasu niż na 100 skila. Więc na tak wysokim mlvl hity powinny być jednak nieco zwiększone.

Zaxom
31-07-2007, 12:35
Powiem tyle ze szkoda sie w tym poscie wypowiadac, za duzo tu glupich czarodziejkow ktorym nie pasuje, ze nie sa najlepszymy profesjami (z czym sie nie zgodze bo nadal sa).
Nie mowie o wszystkich bo jest tu sporo madrych wypowiedzi.

Pan_Luukas
31-07-2007, 16:54
Szkoda ze Druidowi na faccu Soule sie tak wolno laduja :(

Linkater
31-07-2007, 19:44
@Up
Jak taki mocny jesteś to zrób sorca na 35lv i exp nim bez waste na d lair :]

Arcymag
31-07-2007, 21:04
a kto Ci każe na 35 lvl pchać się sorcem na dragi? O_o

Xizibi
07-08-2007, 21:01
Sorka na dole jest prawidłowy post ;D

Xizibi
07-08-2007, 21:02
Moim zdaniem po updacie nic sie nie zmieniło chociaż zauważyłem ze na expowiskach dla niskich lvlei jest dużo więcej osób. np:
Grałem na serverze gdzie gra o jakieś 200osb więcej niż na tym co tera gram i przed updatem w kopalni dwarfów widziałem 2 max 3 osoby.
A teraz, widze na wejsciu 10 knightow ktorzy sklluja to na wejsciu
w srodku kolejne 10 knightow i pallkow z 5 i na wyjsciu to samo.
Po tym widać że, bardzo wiele osób przestało grać postaciami magicznymi i dużo osób zaczęło grać pallem czy knightem i widać jak CIPSOFT chrzanił granie sorkom czy drutom.
PS. Ja dalej gram sorkiem i jest dobrze ;D

wrogonastawiony
07-08-2007, 23:18
Poprostu nie umieja grac... dla mnie ci, ktorzy tak placza i sie przezucili po UPie to zwykle dzieciaki, które graja tylko dla leveli, ilosci expa na godzine i kasy. Jak dla mnie sa baardzo kiepscy ;p

chesek
08-08-2007, 11:54
jestes zdrowo pojebany-,- jak mozna nazwac kogos dzieciakiem dlatego ze zmienił profesję, ludzie to tylko gra-.-

Właśnie to tylko gra. Nic nie mam do ludzi, którzy zmieniają profesję, ale czemu to robią wtedy, kiedy jest update? ; -) Bo liczą się tylko cyferki...

Manis
20-08-2007, 14:30
Ja się wypowiem tak:
Jak dla mnie, tibię udupili wtedy gdy wprowadzono pacc.Dlaczego ci ludzie którzy płacą mają mieć więcej przywileji??X( Tak tak..wiem że drogo ich kosztuje utrzymanie serwera....ale jak dla mnie to jest chamskie...Ja niemam zamiaru kupować pacca i rzucać 90zł+ w błoto na jakąś denną grę.

Wiem żę zaraz ktoś napisze...
-"To niegraj jak ci się niepodoba"
-"Żal.br"
-itd

@Topic
Zgadzam się z autorem.....
Sorców naprawdę zjechali.....w sumie można iść na vyverny z dwoma ds'ami ale na swoją kolej będziesz czekał z 1-3h a jak zaczniesz walic to zaraz będzie "Spitalaj stąd bo zadzwonie bo kolegów i będo cie blokować" itd.
Ale nie łam się jescze....Poczekaj na uptade.Jak po uptade jescze bardziej udupią sorków to to będzie przesada.(O ile już nie przesadzili).

Aha....i Sorkiem niepograsz sobie zbyt dobrze bez pacca ;/

Duch Niespokojny
20-08-2007, 14:36
Jak dla mnie, tibię udupili wtedy gdy wprowadzono pacc.Dlaczego ci ludzie którzy płacą mają mieć więcej przywileji??X( Tak tak..wiem że drogo ich kosztuje utrzymanie serwera....ale jak dla mnie to jest chamskie...Ja niemam zamiaru kupować pacca i rzucać 90zł+ w błoto na jakąś denną grę.
No właśnie. Twórcy Tibii mogą przecież kopać rowy, a z zarobionych w ten sposób pieniędzy utrzymywać siebie i jeszcze dopłacać do Tibii, żeby każdy mógł grać za darmo. Ale nie, oni wolą sobie zarobić na grze, którą stworzyli, chciwe gnidy.

ripper
20-08-2007, 18:41
@pacc
Nie chcesz płacić - cierp. Okrutny biznes.
@zmiana profesji po update
Co w tym złego? Zdrowym odruchem jest zmiana profesji na mniej uciążliwą, jeśli jest taki wybór.
@granie dla cyferek
A dlaczego można grać w Tibię? Argument "poznawanie ludzi" kojarzy mi się z no-life'ami, "nauka języka" z nieukami. Inne cele? Chyba niespecjalnie.

Duch Niespokojny
20-08-2007, 19:45
@zmiana profesji po update
Co w tym złego? Zdrowym odruchem jest zmiana profesji na mniej uciążliwą, jeśli jest taki wybór.
@granie dla cyferek
A dlaczego można grać w Tibię? Argument "poznawanie ludzi" kojarzy mi się z no-life'ami, "nauka języka" z nieukami. Inne cele? Chyba niespecjalnie.
A może by tak grać dla... przyjemności? Jeżeli sprawia ci ją wbijanie kolejnych poziomów, to w porządku. Jednak ten wyścig szczurów, który ma miejsce w Tibii, ciągłe zmienianie profesji na tą, którą się aktualnie najszybciej wbija exp, łamanie zasad i psucie zabawy innym, żeby tylko mieć parę numerków więcej, to chyba "lekka" przesada... Czyż to nie jest dopiero "no life"? I nie wydaje mi się, żeby zbyt wielu ludziom sprawiało to jeszcze przyjemność. Po prostu jest to oznaka uzależnienia i próba podbudowania samooceny przez te właśnie cyferki. Nie dotyczy to oczywiście wszystkich graczy, ale myślę, że sporej większości.

Piotrek Marycha
20-08-2007, 22:43
Właśnie to tylko gra. Nic nie mam do ludzi, którzy zmieniają profesję, ale czemu to robią wtedy, kiedy jest update? ; -) Bo liczą się tylko cyferki...
bo liczy sie przyjemnosc, a wiekoszci ludzi przyjemnosci nie sprawia ciagle balansowanie na granicy oplacalnsoci

Ja się wypowiem tak:
Jak dla mnie, tibię udupili wtedy gdy wprowadzono pacc.Dlaczego ci ludzie którzy płacą mają mieć więcej przywileji??X(
czemu ktos kto zaplacil ma miec samochód a ja nie mam???? X(

dziecko... przyzywczaj sie ze nie ma nic za darmo

Ja niemam zamiaru kupować pacca i rzucać 90zł+ w błoto na jakąś denną grę.
wiesz czemu placzesz? bo wszystkie gry ktore masz to piraty ktore i tak pewnie rodzice ci kupili za psie pieniadza, a w tibii piratow niestety nie ma

PS: nie dosc ze dzieciak to jeszcze zlodziej ...

MrSosoo
20-08-2007, 22:48
@Duch Niespokojny
Co wedlug ciebie znaczy gra dla przyjemnosci?

ZenonRozbojnik
27-08-2007, 00:13
ja mam 2 chary na 40 lvlach, najcika i sora i bede gral sorcem. Ten up jest zyebany ostro rycerz stal sie jakos taki nieklimatyczny, zbyt prosty yyh szkoda tibia staje sie coraz gorsza przez te updaty ostatnie, nie wiem jak te cipy myslą...Moim zdaniem wystarczyloby dac knightom jakiegos questa od okolo 200 lva z broniami ~65atk. A tak to natlok nubskich kinajts bo im hity zwiekszyli. Nie mowiac juz co teraz wyprawiaja palki ze swoimi spirami. A tak to smierdzi otsowym klimatem. niema gdzie expic i wogle żałóść

AveDeath
27-08-2007, 21:03
@palek-przepakowali palka i tyle... może expic gdzie chce sam i zawsze jest na +.

@sork i drut-no więc skończyło się rumakowanie i tyle -.- sad but true

@knight-przed update to był lekki śmiec jak sie nie umiało grac... teraz bardziej ''przyjazny" dla graczy ;]

xoz
27-08-2007, 21:18
@sork i drut-no więc skończyło się rumakowanie i tyle -.- sad but true

robienie masowo run skonczylo sie na tibi 76 albo 75 razem z soulami

Wiekszosc z was nie rozumie ze problemem sorca nie są słabe hity z visa, ale praktycznie ciągle waste na wszystkim. Co z tego ze walne 300~ w 2s. skoro zabule za to 22gp + leczenie
no thx bye

X3R3
28-08-2007, 09:36
chciwe gnidy

Leże:D

Co do update? Żaden oldschoolowy "knajt", który nigdy nie grał sorkiem, nie będzie mi tutaj p*erdolił głupot, co jest dla maga dobre, a co nie. W dupe se wsadźcie te wasze texty, jaki ten "BELENSING" jest znakomity i wogóle. Co to ma być, że moim 25knightem ze skillami 55/50, sciągam cyca na 2 hity z crystal sworda, a taka Tripida nie może go z WOIA sciągnąć na 3 nawet. ŻAAAAL.PL (nie nie BR j*bani rasiści. PL, bo PL to dopiero ŻAL).

Warro13
28-08-2007, 09:47
wiecie co zal. mi was przeciez po nowym update albo za rok udupia palów i knightów co wy przezywacie pozyjemy zobaczymy :)

Dragon-Rook
28-08-2007, 10:19
Przed updatek sutuacja: AT, dragi 1 knight 2 sorcow. Teraz: 1 knght 2 pallow -.-, przynajmnije cyclo czyste od knightow ale palle gonia..Boże..

wrogonastawiony
28-08-2007, 12:49
Leże:D

Co do update? Żaden oldschoolowy "knajt", który nigdy nie grał sorkiem, nie będzie mi tutaj p*erdolił głupot, co jest dla maga dobre, a co nie. W dupe se wsadźcie te wasze texty, jaki ten "BELENSING" jest znakomity i wogóle. Co to ma być, że moim 25knightem ze skillami 55/50, sciągam cyca na 2 hity z crystal sworda, a taka Tripida nie może go z WOIA sciągnąć na 3 nawet. ŻAAAAL.PL (nie nie BR j*bani rasiści. PL, bo PL to dopiero ŻAL).

Leże :D
Co do update ? Żaden oldschoolowy "sorek", który troche pograł knightem nie bedzie mowil ze sciaga cyca na 2 hity na skillach 50/50. Niech doda jeszcze ze raz mu sie udalo sciagnac cyca na 2 hity, ale nadal jest pelno hitow po 10-30, raz sciagasz cyca na 2 hity a raz na 5-6 czasem zdarzy sie puff i spark =] Leże rowniez jak slysze tych zalacych sie sorkow, bo jakiemus knightowi udalo sie jebnac za 250 w draga i napisal mu na priv, ale k0rwa nie dodal ze oprocz hitu 250 nadal czesto uderza za mniej niz 100, pff'y i sparki.

Wiekszosc z was nie rozumie ze problemem sorca nie są słabe hity z visa, ale praktycznie ciągle waste na wszystkim.

No k....a, trzymajcie mnie. Przed update jakos sorcererzy jarali dupki ze wszedzie zarabiaja i wogule ze sa zajebisci.. a teraz nagle maja mega waste ? I to z powodu tego TROCHE oslabionego visa ? To skad to waste sie wzielo ? Nie powiecie mi chyba ze nagle potwory maja wiecej hp czy cos ? Wytlumaczcie mi bo niewiem jak do tego doszlo, przed uptem super zarabialiscie, a teraz przy ciut slabszym VISie nagle macie takie mega waste.
Ja rozumiem ze taki MDW czy TD naprawde odczuli update, ale wiekszosc osob ktorzy tu pisza to zapewne mniej niz 100 lvl a robia najwiecej krzyku.

Duch Niespokojny
28-08-2007, 13:50
No k....a, trzymajcie mnie. Przed update jakos sorcererzy jarali dupki ze wszedzie zarabiaja i wogule ze sa zajebisci.. a teraz nagle maja mega waste ?
"Wszędzie" czyli w każdym tombie? Bo gdzie indziej (no, może oprócz jeszcze smoków) to i przed updatem sorcom się rzadko kiedy zwracało.
I to z powodu tego TROCHE oslabionego visa ?
"Trochę", czyli ok. 1/3 w moim przypadku.

Tao16
28-08-2007, 14:34
Czy Wy qwa jestescie z domu dziecka ?Czy wymacie po 7-10lat ? Naprawde. Wypowiedzie NIKETORYCH garczy sa az zenujace. Tak to prawda ze CiP obnizl sile magom i druida ale to chyba dobrze. Kiedys knight zapieprzal 4miechy ze skilowaniem zeby moc w maire niezle expic a sorc po 4 miechach mial juz 70 lvl bo tylko z expem napieprzał. Wyobraz sobie ze przed uptem 120 Ek ma zabic solo Demona ? hahaha chyba z 5 bp uh \ 1 demon. A jak ci zle to nie graj ! Zrob sobie Pala poskilujz miesiac do 80 i idz expic prosze ! Kto ci broni ? Sam mialem 47 RP z 81 distem i sie przezucilem na Ed i to teraz bo sadze ze Druid ciekawszy jest. A to nie jest zle jak ja na 21 ED z 25 Mlvl wale z visa po 65+. Jestem wrecz zaskoczony sobie nie wyobrazam co bylo przed uptem. Tak jak mowilem nie podoba sie ? To WYJAZD Reszte pozdrawiam papa.

wrogonastawiony
28-08-2007, 14:37
@ Duch
Masz na myśli swojego 87 MS'a ?

Zalozmy ze ktos stracil 1/3 mocy VIS'a, zalozmy tez ze expi na dragach i w takim obrocie sprawy na kazdego draga musi uderzyc raz lud dwa razy wiecej z tego visa. To powoduje ten gigantyczny waste ? ;o

Duch Niespokojny
28-08-2007, 15:52
Zalozmy ze ktos stracil 1/3 mocy VIS'a, zalozmy tez ze expi na dragach i w takim obrocie sprawy na kazdego draga musi uderzyc raz lud dwa razy wiecej z tego visa. To powoduje ten gigantyczny waste ? ;o
Szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia, bo ja nawet przed updatem na nadmiar gotówki nie narzekałem. A teraz rzecz jasna jest jeszcze gorzej.
Wyobraz sobie ze przed uptem 120 Ek ma zabic solo Demona ? hahaha chyba z 5 bp uh \ 1 demon.
Wyobraź sobie, że ta gra nie polega wyłącznie na zabijaniu demonów solo.
A tak przy okazji, czy sorc (teraz lub nawet przed updatem) na 120 poziomie to sobie idzie solo na demony zarabiać?
Jestem wrecz zaskoczony sobie nie wyobrazam co bylo przed uptem.
Przed updatem zadawałbyś pewnie mniejsze obrażenia (teraz głównie zależą od poziomu magicznego).
Tak jak mowilem nie podoba sie ? To WYJAZD
Nie podoba ci się temat? To wyjazd! Tak się składa, że forum służy do dyskusji i wypowiadania swoich opinii, nawet jeśli, o dziwo, nie zgadzają się one z twoimi, a nie tylko do śpiewania peanów na cześć update'u.

ZenonRozbojnik
28-08-2007, 20:36
Jak powiedzial Gremlin
A czary spontaniczne atakujace sa wyliczane na podstawie 1/2*lvl + 4*mlvl
wiec na stare zasady masz 117% mocy, na nowe 110% btw przy takiej sile czarow ciezko walnac 65+ z viska

Deena
28-08-2007, 23:03
A ja się cieszę :p knighci wcześniej mieli straszną sytuację a nie narzekali =p
dla mnie knight zawsze był , jest i bedzie najlepszą profesją :) i dobrze .,że Cipsoft ulepszył go w tym update ;]

Deena

Krwiopusz
29-08-2007, 00:09
Czemu do cholery narzekacie? Kiedys knight mial gorzej byl w gownianej sytuacji.
A teraz mam jedno zdanie do tych, ktorzy narzekaja: Kiedys knight byl ciotą, a teraz gdy sorcowie troche oslabli to wy narzekacie jak stare jadzki, ktore maja reumatyzm :D, wedlug mnie teraz wyszlo oblicze tych, ktorzy teraz narzekaja, kiedys im sie gralo dobrze (sorcom), a teraz gdy troche oslabli to sie zachowuja jak cioty.

Do roboty chłopy a nie narzekacie!!!8o
Sorry ale nie chcialo mi sie pisac ą, ę, ś, itp.

Salarigoth
29-08-2007, 02:47
Ja tylko 1 nie rozumiem ... Czy oni poprostu nie mogli obnizyc sile magą a zostawic w spokoju knightow i palladynów?

--------------------------------------------------------------------------------

Czemu do cholery narzekacie? Kiedys knight mial gorzej byl w gownianej sytuacji.
A teraz mam jedno zdanie do tych, ktorzy narzekaja: Kiedys knight byl ciotą, a teraz gdy sorcowie troche oslabli to wy narzekacie jak stare jadzki, ktore maja reumatyzm , wedlug mnie teraz wyszlo oblicze tych, ktorzy teraz narzekaja, kiedys im sie gralo dobrze (sorcom), a teraz gdy troche oslabli to sie zachowuja jak cioty.

Do roboty chłopy a nie narzekacie!!!
Sorry ale nie chcialo mi sie pisac ą, ę, ś, itp.
Stoje w depo ank patrze biegnie Tras Lowe 220 ed wychodzi przed depo i walnol sd za 260 220 240 w 70 ek troche pogorszyli postracie magiczne?
1,5k hp na 100 lvl Rzeczywiscie ciota.

aktus
29-08-2007, 09:38
Wyobraź sobie, że ta gra nie polega wyłącznie na zabijaniu demonów solo.
A tak przy okazji, czy sorc (teraz lub nawet przed updatem) na 120 poziomie to sobie idzie solo na demony zarabiać?
zarabiac nie. ale solo bez wiekszych problemow ubic mogl. knight raczej nie.

Przed updatem zadawałbyś pewnie mniejsze obrażenia (teraz głównie zależą od poziomu magicznego).
przed update taki sorc/druid walil po troszke wiecej z visa chociazby

Nie podoba ci się temat? To wyjazd! Tak się składa, że forum służy do dyskusji i wypowiadania swoich opinii, nawet jeśli, o dziwo, nie zgadzają się one z twoimi, a nie tylko do śpiewania peanów na cześć update'u.
a pisal o czym? o kwiatkach na lace?
Jak powiedzial Gremlin

wiec na stare zasady masz 117% mocy, na nowe 110% btw przy takiej sile czarow ciezko walnac 65+ z viska
swoim druidem mam 64 lvl i 66 mlvl. zle nie jest...
Ja tylko 1 nie rozumiem ... Czy oni poprostu nie mogli obnizyc sile magą a zostawic w spokoju knightow i palladynów?
to by oznaczalo, ze update z wprowadzeniem manasow pol-darmowych byl nietrafiony. poza tym to by bylo nie fair, jesli by powrocili do poprzedniej idei manasa za 100 gp, z tego prozaicznego powodu, ze w ciagu tego roku czy poltora ludzie natrzaskali dzieki temu po 200 leveli. ktos kto by teraz zalozyl postac nie mial by takiego boosta jaki mieli sorcowie/druidzi przez ten czas... sorry vinetou, ale moze byc juz tylko gorzej ( czytaj - kolejne updaty beda oznaczaly coraz to wieksze obrazenia -> powoli zaczyna sie robic ots... )

Stoje w depo ank patrze biegnie Tras Lowe 220 ed wychodzi przed depo i walnol sd za 260 220 240 w 70 ek troche pogorszyli postracie magiczne?
1,5k hp na 100 lvl Rzeczywiscie ciota.
a niech teraz ten knight zabije tego druta przy pomocy broni. wez 2 przypadki - przed i po update. przed update knight mogl takiego ed "cmoknac w pompe", a teraz juz jest troche bardziej wyrownana walka ( za wyjatkiem tej roznicy w lvl'ach ). poza tym obrazenia sd sa obrazeniami fizycznymi, wiec im lepsza zbroja, tym mniejsze hity.

X3R3
29-08-2007, 09:51
obrazenia sd sa obrazeniami fizycznymi, wiec im lepsza zbroja, tym mniejsze hity.

Obrażenia zadawane runami, nie są zależne od zbroi ani skilli :baby:

aktus
29-08-2007, 10:24
Obrażenia zadawane runami, nie są zależne od zbroi ani skilli młotku:baby:
za mlotka powinienes dostac w pysk. obrazenia od sd sa modyfikowane o pancerz. ja to sprawdzalem. ty znajac zycie nie.

Duch Niespokojny
29-08-2007, 10:53
zarabiac nie. ale solo bez wiekszych problemow ubic mogl. knight raczej nie.
I tu się mylisz. Rycerz i na sporo niższym poziomie mógł ubić demona przy użyciu burst arrows i kto wie czy nie wydałby przy tym mniej kasy niż sorc.
a pisal o czym? o kwiatkach na lace?
Pisał o czym pisał, ale nie spodobał mi się ton jego wypowiedzi (czytaj: "jeśli nie zgadzasz się z moją opinią to wypier...").
to by oznaczalo, ze update z wprowadzeniem manasow pol-darmowych byl nietrafiony
A nie był?
poza tym to by bylo nie fair, jesli by powrocili do poprzedniej idei manasa za 100 gp, z tego prozaicznego powodu, ze w ciagu tego roku czy poltora ludzie natrzaskali dzieki temu po 200 leveli. ktos kto by teraz zalozyl postac nie mial by takiego boosta jaki mieli sorcowie/druidzi przez ten czas...
Przecież teraz właśnie tak jest. O ile nie dysponujesz kosmicznymi zapasami gotówki nie masz szans zrównać się szybkością zdobywania poziomów z sorcami i druidami sprzed update'u.
za mlotka powinienes dostac w pysk. obrazenia od sd sa modyfikowane o pancerz. ja to sprawdzalem. ty znajac zycie nie.
Jeśli ktoś w to nie wierzy odsyłam do oficjalnego opisu czaru sudden death na www.tibia.com.

Krwiopusz
29-08-2007, 11:43
Salarigoth a gdy knight był do dupy to było dobrze? i czemu patrzysz na innych pilnuj własnej dupy!

Macunio
29-08-2007, 12:30
potwierdzam ze pancerz redukuje troche sile sd , moje zdanie jest takie :
sorca caly czas szybciej expi od knighta tylko ma wieksze waste.
Knight wkoncu moze cos zrobic innego bez wastu dl'e czy cos . jednak nadala nie dogoni sorka.
W kwesti paladyna teraz on idac expic nie zbierajac zadneglota wylacznie kase i tak bd na plus.

Teraz wkoncu mlv to tak jakby skill u knighta nie jak wczesniej ze kazdy mial go gleboko .

aktus
29-08-2007, 21:43
I tu się mylisz. Rycerz i na sporo niższym poziomie mógł ubić demona przy użyciu burst arrows i kto wie czy nie wydałby przy tym mniej kasy niż sorc.
no ja to osobiscie bym w to nie liczyl. knight ma wiecej hp, ale: obrazenia z burstow na takim 100 lvl nie naleza do najwyzszych ( po ile wali taki sorc z sd na 100 lvl i 60-70 mlvl ), bursty mialy ( nie wiem czy nadal maja ) nieciekawa wlasciwosc "blokowania" uzycia uha. poza tym knight musial by non stop biegac w kolko, a nie wszedzie to takie proste jest. lepszym wyjscie by bylo juz chyba explo ( zawsze ta tarcza ).

A nie był?
i byl i nie byl. tansze manasy tak, wiekszy exp dla postaci magicznych - nie. powinni odrazu zrobic wstepna balansacje. "bedziecie mieli tansze manasy, ale troche slabiej bedziecie walili". a teraz jak juz jest po fakcie to w zasadzie nie wiadomo co chcieli przez to uzyskac. nie zdziwilbym sie, jesli za update czy dwa znow zrobia maly balans.

Przecież teraz właśnie tak jest. O ile nie dysponujesz kosmicznymi zapasami gotówki nie masz szans zrównać się szybkością zdobywania poziomów z sorcami i druidami sprzed update'u.
a przed updatem z manasami walilo sie glownie z runkow i to wszystkim pasowalo.

Jeśli ktoś w to nie wierzy odsyłam do oficjalnego opisu czaru sudden death na www.tibia.com (http://www.tibia.com).
opis opisem, a dzialanie dzialaniem. idz sobie do tomba czy gdzie tam sobie chcesz i sprawdz na duchu dzialanie run sd i explo. poza tym exori moze tez nie jest modyfikowane przez pancerz? wez 3-4 scaraby na klate stosunkowo nisko poziomowym ek i walnij exori. a potem idz na wspomniane wyzej duchy. ciekawe ile manasow zuzyjesz, zeby takiego ducha zabic z exori.

Dominet
29-08-2007, 23:33
@Topic

Krew mnie zalewa jak slysze cos takiego ;/ Co ty gosciu piszesz?? I napewno 40+lvl sorcem odczujesz to... A jak tyle czasu sorc byl lepszy to bylo dobrze?? Nieszanuje ludzi ktorzy mowia "ee po update sorc jest do dupy wiec bede gral knightem" zal... A niemozecie pomyslec "Kurcze teraz bedzie ciezej ale nie poddam sie. Udowodnie im ze dam rade." Pozdro dla ludzi wiernych swojej idei czyli grze magiem. Nie poddawajcie sie!! :)
Pozdrawiam***

Duch Niespokojny
30-08-2007, 00:42
opis opisem, a dzialanie dzialaniem. idz sobie do tomba czy gdzie tam sobie chcesz i sprawdz na duchu dzialanie run sd i explo. poza tym exori moze tez nie jest modyfikowane przez pancerz? wez 3-4 scaraby na klate stosunkowo nisko poziomowym ek i walnij exori. a potem idz na wspomniane wyzej duchy. ciekawe ile manasow zuzyjesz, zeby takiego ducha zabic z exori.
Hę? Co mają duchy do redukcji obrażeń z sd przez pancerz?
no ja to osobiscie bym w to nie liczyl. knight ma wiecej hp, ale: obrazenia z burstow na takim 100 lvl nie naleza do najwyzszych
Nie mówię przecież, że rozwaliłby demona na 3 hity, ale fakt faktem, że dało się go zabić.
bursty mialy ( nie wiem czy nadal maja ) nieciekawa wlasciwosc "blokowania" uzycia uha
Nie wiem gdzie słyszałeś takie bajeczki, ale obejrzyj sobie jakikolwiek film z Annihilatora w wykonaniu rycerzy - jakoś nie mają problemu ze strzelaniem z burstów i jednoczesnym uhaniem się.

ZenonRozbojnik
30-08-2007, 03:22
Since the damage caused by the rune is of physical nature, it is possible that a well armoured enemy will take much less damage from it than a vulnerable target.

nie myslalem nigdy ze arm wplywa na dmg sd heh, ale pewnie to jest i tak mala roznica

swoim druidem mam 64 lvl i 66 mlvl. zle nie jest...
.

no to ladnie musiales se afkowac i uszki trzepac ;)

aktus
30-08-2007, 09:06
Hę? Co mają duchy do redukcji obrażeń z sd przez pancerz?a moze duchy maja arma wlasnego ustawionego na 100? czyli 100% obrazen jest pochlanianych przez pancerz wlasny? w kazdym badz razie ja bym to tak rozwiazal programowo ( najprostszy i najmniej zagmatwany sposob na uzyskanie 100% odpornosci na ataki fizyczne )

Nie mówię przecież, że rozwaliłby demona na 3 hity, ale fakt faktem, że dało się go zabić.
ano da sie... parchmenta na 100 lvl tez sie niby da zrobic samemu... poza tym takie bicie demona solo to jak by na 10 levie isc i ubic gsa czy tez innego dragona. dac sie da, ale...

Nie wiem gdzie słyszałeś takie bajeczki, ale obejrzyj sobie jakikolwiek film z Annihilatora w wykonaniu rycerzy - jakoś nie mają problemu ze strzelaniem z burstów i jednoczesnym uhaniem się.jedynego pelnowymiarowego anihilatora widzialem live. niestety to byl bloker :P poza tym:
-nie ogladam filmikow;
-ani bylo robione dosc dawno temu.

Since the damage caused by the rune is of physical nature, it is possible that a well armoured enemy will take much less damage from it than a vulnerable target.
sam widzisz...

nie myslalem nigdy ze arm wplywa na dmg sd heh, ale pewnie to jest i tak mala roznica
nie z tak bardzo mala. przy dluzszym expieniu w tym samym miejscu (tombie ) odczulem spora roznice jak zamiast steel bootsow mialem na nogach bohy ( 3 arma roznicy )

no to ladnie musiales se afkowac i uszki trzepac ;)
swoje sie odstalo :] no ale czasem jednak trzeba bylo sie uczyc, a uhy sie dlugo robia :)