Pokaż pełną wersje : DS:E - Polski projekt cRPG
Fanotherpg
16-07-2007, 18:09
Ze względu na pewne zainteresowanie konkurencją "Polskiego projektu MMORPG! Gate Online!!" Opisanego w tym temacie: http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=137200 zakładam ten temat, a w nim pewnie podstawowe informacje na temat mojego projektu DS:E.
Autorzy: Fanotherpg
Współpraca: Kajetan Raulin, Badu
Pomoc: RomanX, Omenski
Grafika: Fanotherpg
Scenariusz/Fabuła/Questy: Fanotherpg, Temporal
Concept artist: Badu, Fanotherpg
Dźwięk i muzyka: zapewne http://modarchive.org/
Kodowanie: Fanotherpg w MMF2
Opis:
W grze będą oficjalnie cztery drogi fabuły:
- Paladyni - święci wojownicy walczący o dobro i porządek
- Nekromanci - magowie którzy zbłądzili i poszukują życia wiecznego w śmierci
- Pogromcy Smoków - wojownicy wspierający się z magią pragną wybić smoki które wg. nich są przyczyną zła tego świata
- Dregoni - Oddani obrońcy smoków, żyją w ukryciu, a ogień pradawnych drzemie w ich wnętrzu.
Główna z nich to taka,że będziemy zwykłym chłopem którego marzeniem będzie stanie się pierwotnie tytułowym Pogromcą Smoków (o czym po opisie) jednak zadanie to nie będzie tak proste. Na naszej drodze stanie wiele potworów a cały świat będzie stał otworem. Pomimo tego że gra będzie podzielona na akty to zanim ukończymy jakiś z nich to będziemy mogli odwiedzić miejsca z całego świata, jednak nie jest to zbytnio wskazane gdyż postać będzie jeszcze zbyt słaba i nie będzie miała odpowiedniego ekwipunku, chociaż czasem może się taka wyprawa udać..
Na swojej drodze spotkamy wielu wrogów, tych znanych jak i nie znanych... Odwiedzimy także Cade Tower (o tym również w przypisie). Grafika będzie w miarę czytelna jednak bez dużej ilości cieniowania, gdyż chcemy aby była prosta (ja sam chciałem ją ograniczyć do 16 kolorów ala FFI, jednak pozostaliśmy przy palecie 256 z prostym (czasem prawie zerowym) cieniowaniem.
Nasza postać nie będzie kimś, wielkim ani znanym, będziemy tak naprawdę nikim. Będzie rozwijać się za każdym wykonaniem czynności, czyli aby lepiej walczyć orężem i być silniejszym będziemy musieli walczyć wręcz... Podobny system jest stosowany w legendarnej serii TES (The Elder Scrolls, dla mniej kumatych Morrowind, Oblivion..).
Silnik tworzony na potrzeby gry jest nazywany EOWE - Eozsof Open World Engine i dzięki zastosowanym w nim metodom będziemy mogli w łatwy sposób tworzyć dość duże obszary bez zbędnego obciążania pamięci komputera.
Obecnie posiadamy podstawy silnika i wiele grafik. Teoretycznie gra jest bardzo dobrze zbudowana na oficjalnej stronie uniwersum Eozsof znajdują się informacje o systemach które zostaną użyte w grze. Posiadamy także na stan obecny około 150 różnych animacje przedmiotów wraz z ich specyficzną charakteryzacją.
Gra będzie publikowana w wychodzących po sobie darmowych dodatkach do pobrania przez sieć internet z strony www, bądź też jaka automatyczna aktualizacja wbudowna w grę.
Przypis 1:
Nie jest to projekt tworzony przez grupę totalnych amatorów, ani też niedoświadczonych zapaleńców czy też miks tych dwu. Ja sam dla zabawy tworzę gry od 2000 roku, uczyłem się programowania jednak je zarzuciłem ze względu na ówczesny brak darmowych źródeł, i czasu oraz nie wiązanie z tym swej przyszłości, jednak pozostałem przy dziecinnym marzeniu tworzenia gier i co jakiś czas dla przyjemności wypuszczam jakąś grę (pełna lista prócz 1 tytułu na mojej stronie domowej http://fanopage.glt.pl ). Gry te początkowo proste pozwalały mi stworzyć podstawy pod nieco bardziej skomplikowane produkcje (jak gra strategiczna [RTS] Imperia, która nie jest zbyt owocnym produktem ze względu na porzucenie projektu ze względu na dość nowatorskie rozwiązania [połączenie interfejsu B&W z klasycznymi RTS'ami, gdzie nie wyszło na dobre]). Jednak niektóre jak strzelanka Death Cage odnsiosły sukces nie tylko w Polsce ale i za granicą.. Również prowadzę największy polski serwis informacyjny o tworzeniu gier w klikach http://fabrykagier.com na którym są informacje z całego świata prawie z każdego dnia. Więc doświadczenie w tej dziedzinie mam dość spore w przeciwieństwie do niektórych.
Przypis 2:
Pierwotnie gra miała nazywać się Dragon Slayer: Eozsof, jednak ze względu na dużą ilość gier z pierwszym członem (Pogromca smoków) postanowiliśmy ten tytuł zmienić, jednak jak na razie pozostajemy przy nazwie DS:E, bo pierwsze litery się nie zmienią.. Tak aby nie wprowadzać zamętu..
Przypis 3:
Cade Tower jest to jeszcze nie wydana publicznie gra (cRPG w pseudo 3D z wynikami online), a nie została ona wydana gdyż jest tworzona na międzynarodowy konkurs w którym jestem jedynym reprezentantem polski.
Przypis 4:
Projekt istnieje pierwotnie od 2004 roku gdyż wtedy powstał jako gra FW -> FORBIDDEN WORLD. Była tworzona przez ponad 30 osób, ale jak to w takich teamach bywa życie prywatne było ważniejsze no i zostałem sam z projektem.. I dlatego obecnie nad całą grą pracują w sumie 3 osoby Raperr jako grafik, Badu jako concept artist a ja jako człowiek od wszystkiego.. A reszta osób, pomaga okazjolanie, i dodaje coś od siebie, więc jak ktoś chce to również może coś zrobić, jeśli jego projekt nam się spodoba i dodamy go do produkcji to jego autor/pomysłodawca zostanie dołączony do grona osób współpracujących.
Przypis 5:
Gra jest planowana w głównej mierze jako gra dla pojedyńczego gracza a tryb multi może zostanie dodany w którymś z dodatków a może nie.. Zależy od powodzenia gry dla pojedyńczego użytkownika. Więc jak na razie staramy się skupić na fabule gry, i otwartości świata niż na czczych obietnicach o super grze MMO. Wolimy konkrety, niż puste słowa i o wszelkich postępach informujemy na naszej stronie http://eozsof.ovh.org . Również dla budowy klimatu od czasu do czasu dajemy jakąś tapetę z dziełami concept artowymi Badu, czy też opowiadanie.. Dotyczące świata gry.
Przypis 6:
Screeny z starych wersji dostępne są na stronie, tak samo jak informacje o tworzonych przez nas systemach, programy stworzone przez nas na potrzeby gry, czy też userbary i button'y.. Premiera pierwszej wersji planowana jest na koniec wakacji (do 26 sierpnia 2007) a strona projektu gry (nie uniwersum) powinna ruszyć w najbliższych kilku tygodniach.
Zapraszam do komentowania.
super się zapowiada. znowu sobie pogram paladynem jak w gothic'u a nie jakimś palladinem ;). życzę powodzenia bo widzę będzie oryginalna a nie jakiś tam klon tibii robiony w programie do robienia gier przez niedoświadczonych trolli .
robiony w programie do robienia gier
DS:E też jest w nim robione. :D
Widzę, że jesteście wielkimi fanami Diablo, przynajmniej osoby, które tworzyły grafikę do przedmiotów. Miło, że postanowiliście ciągnąć to do końca i podeszliście do tego poważnie. Zastanawia mnie tylko jak zamierzacie rozwiązać sprawę walki w waszej grafice. Chciałbym też zobaczyc wasze postacie w jakimś ruchu, bo ze screenów niezbyt mi się podobają te zombie. Cóż, pozostaje mi tylko życzyć szczęścia i jakoś tak troche bardziej rozbudować te profesje, bo obecnie nie są za ciekawe. Święci wojownicy i źli magowie. Łowcy smoków i obrońcy smoków. Rozumiecie? Pewnie są one jakoś poplątane fabuła, ale brzydko to wygląda. Przynajmniej takie jest moje osobiste zdanie.
Fanotherpg
17-07-2007, 10:54
Kucza DS:E jest robione w starszej wersji, czyli mniej możliwości + większe ograniczenia a i tak jest lepsza od GO. Poza tym aripck nie stwierdził, że nie robimy w Multimedia Fusion, a ja to zaznaczyłem, ale stwierdził, że nie jest to klon Tibii i jest robiony przez zaawansowanych użytkowników tegoż środowiska w przeciwieństwie do GO.
Grę wzorujemy na 3 seriach gier:
Diablo -> częściowo silnik walki, silnik ekwipunku, prostota rozgrywki (dla tych co lubią H'n'Sy którymi jest chociażby Tibia czy Mu...
Final Fantasy (pierwsze części) -> Styl graficzny, częściowa liniowość fabuły, ale to tylko w bardzo nie wielu momentach :)
The Elder Scrolls -> Otwartość świata, system rozwoju postaci, nie ograniczenie na klasy, możliwość rozwiązywania zadań na wiele sposobów.
Co do przedmiotów, wzorowaliśmy się na tych z Diablo 2 i nie kryjemy się z tym. Dlaczego? Bo przedmioty z Diablo 2 są stworzone na podstawie tych istniejących w rzeczywistości i uznaliśmy, że to dobry wzór do naśladowania.
Walka, będzie rozwiązana w sposób podobny do Diablo 2, ale nie do końca. Czyli, poruszamy się za pomocą klawiatury, i mamy 2 opcje ataku na lewy przycisk myszy i na prawy (jak w Diablo) i lewym atakujemy jednym, a prawym drugim, jednak również istnieje możliwość walki z klawiatury 2 przyciski, oraz walki automatycznej (czyli gł. lewa umiejętność, jeśli był to czar i mana się skończyła będzie atakować normalnie). Co do postaci w ruchu na stronie w Download inne dostępny jest przykładowy silnik ruchu dla postaci, chociaż jest on stary i nieco zabugowany (na różnych prędkościach komputerów animacja może być inaczej odtwarzana, czego pozbyliśmy się w obecnej wersji gry).
Co do wrogów, to na screenach nie są to Zombie tylo coś na wzór orków :P
Co do profesji są to 4 główne linie fabularne, które dostępne będą dopiero w pełnej wersji gry, jednak są też inne profesje np. w podstawowej wersji (tej która ukaże się do 26 sierpnia 2007) będą to łotr, wojownik, strażnik imperialny, magik, oraz czarodziej jednej z szkół (6 szkół magii np. ciemność ukierunkowana jest pod nekromancje ogień niszczenie etc.). Czyli w sumie (ze względu, że u nas tzw. skille są jak w Diablo umiejętnościami). W grze będzie dostępnych 100 umiejętności po 10 dla każdej profesji, przynajmniej na razie.
Dziękuje w imieniu całego teamu za słowa otuchy i zapraszam do dalszego komentowania/krytykowania/dawania pomysłów na które jesteśmy otwarci/przedstawiania swoich obaw etc.
a i tak jest lepsza od GO.
Tego jeszcze nie wiemy...
hmm...powodzenia ;P mam nadzieję że ta gra wyjdzie szybko i będzie w miarę fajna ^^
Fanotherpg
17-07-2007, 17:36
Dlaczego stwierdziłem, że lepsza? Kilka powodów:
- Nie wymaga łącza internetowego do grania a jedynie do sprawdzenia czy jest aktualizacja i jej pobrania
- Nie naśladuje ślepo swoich wzorów (czyli nie jest zmodyfikowaną kopią z bajerami, jak w przypadku GO)
- Stara się wprowadzić coś nowego do gatunku
- Stawia na klimat, fabułę i mnóstwo opcji dla tych którzy wolą TES
- Ma przyjemne sterowania i prostą obsługę dla tych którzy lubią Diablo
- Stawia na przyjemność rozgrywki i nie wielkie wymagania dla tych którzy wspominają FF
- Jest tworzona przez profesjonalistów znających się na rzeczy i ma dość dobre wsparcie :)
No, ale racja, czy taka będzie okaże się po premierze :)
Apticer's
17-07-2007, 20:17
Nawet jak bedzie skonczona - nie zagram. Dlaczego? Bo nie jest online! Jeśli chciałbym pograć sobie w jakąś gierke offline wybrałbym stare, sprawdzone Diablo...
Fanotherpg
17-07-2007, 22:40
Szkoda, że nie byłeś łaskaw zajrzeć na strone i przeczytać o projekcie. Pierwsza wersja będzie dla pojedyńczego gracza i jeśli się przyjmie to zapewne stworzomy tryb online. Chociaż i tak ciekawsza będzie wersja single player, bo tego klimatu nie mają MMORPG'i..
Apticer's
18-07-2007, 11:44
@Up
Jak to ujeles 'bylem laskaw' wejsc na strone i wlasnie to co tam przeczytalem (i zobaczylem) wlasnie mnie zniechecilo. A tak wlasciwie to nie wolno mi miec swojego zdania i po zobaczeniu materialow z gry uznac ja za gorsza od Diablo i ja wlasnie wybrac?
@Up
Jak to ujeles 'bylem laskaw' wejsc na strone i wlasnie to co tam przeczytalem (i zobaczylem) wlasnie mnie zniechecilo. A tak wlasciwie to nie wolno mi miec swojego zdania i po zobaczeniu materialow z gry uznac ja za gorsza od Diablo i ja wlasnie wybrac?
człowieczku w grach nie chodzi tylko o bez myślne siekanie .
projekt fanotherfrpg'a zawiera w sobie elementy z różnych gier a najbardziej cieszą mnie elementy z ff1 . ;)
Fanotherpg
18-07-2007, 17:30
A mógłbyś dokładniej napisać co cię tak zniechęciło Apricer's abyśmy mogli to poprawić i cię zachęcić? Poza tym chodziło mi o to, że projekt przekreśliłeś tylko dlatego, że nie jest online, bo obecnie nie jest ale będzie zapewne.. Więc, się zdecyduj :)
Aripck w DS:E ci którym chodzi tylko o bezmyślne siekanie też znajdą coś dla siebie, bo gra będzie jak najbardziej otwarta i każdy znajdzie coś dla siebie :) A co do elementów z Final Fantasy, to jakie jeszcze chciałbyś/chcielibyście widzieć?
Apticer's
18-07-2007, 18:05
Zniechecil mnie brak (przynajmniej jak sam powiedziales w najblizszych wersjach gdy) tego co w takich grach najbardziej lubie. Namowienie do gry kilku kolegow z okolicy i wspolne quest/hunty. I teraz zastanawialem sie nad takim pomyslem... Moze cos na ksztalt trybu wspolpracy miedzy graczami w wykonywaniu glownego questa. Nie wiem jak innych ale mnie chociazby taka sieciowa rozgrywka juz zachecilaby do gry :)
Fanotherpg
18-07-2007, 20:03
Sami jako twórcy chcielibyśmy z sobą pograć wspólnie w własną grę, więc o multi się nie martwcie prędzej czy później będzie, a zależy to od tego czy single player sie opłaci i czy będziemy mieć czas na przeniesienie naszego skomplikowanego silnika gry w tryb multi, chociaż jest to bardzo prawdopodobne..
Co do wspólnego rozwiązywania questów jeśli będzię multi to taka opcja będzie, jeśli nie to też będzie w pewnym sensie np. z NPC ...
@gora,gora,gora ;)
Nie pozwole nikomu mowic, ze diablo to zwykly hack'n'slash. Masz fabule?Masz zadania?Rozwijasz postac? Wiec w czym problem :) Czepiam sie, poniewaz gram w nia cale zycie :D
Fanotherpg
18-07-2007, 23:57
Diablo jest HnS'em i prekursorem tego gatunku, chociaż ma coś więcej niż tylko expienie i lepsze itemki, ale po przejściu wszystkimi postaciami wszystkich poziomów trudności co zostaje? No właśnie.. Dlatego to jest HnS a nie 'czysty' cRPG :)
chciałbym aby grze można było wybierać jaki rodzaj walki che się toczyć. turową (final fantasy) czy w czasie rzeczywistym(diablo etc.)
Diablo jest HnS'em i prekursorem tego gatunku, chociaż ma coś więcej niż tylko expienie i lepsze itemki, ale po przejściu wszystkimi postaciami wszystkich poziomów trudności co zostaje? No właśnie.. Dlatego to jest HnS a nie 'czysty' cRPG :)
Zostaje granie "coopa" ;) Bede sie klocil ! :P
Fanotherpg
19-07-2007, 11:29
aripck twoja propozycja wydaje się bardzo oryginalna i kusząca, jednak zmiana miałaby zachodzić na prośbę graza podczas rozgrywki, ustawiana raz na zawsze podczas tworzenia postaci, czy możliwość zmienienia podczas odczytu? Jeśli pomysł zostanie przychylnie przyjęty tutaj możliwe, że już w 1 dodatku wyjdzie, bo mi bardzo pasuje :)
TaH nie kłóć sie bo ja też jestem Fanem Diablo i wiem co mówie xd Może dasz jakieś sugestie do DS:E?
aripck twoja propozycja wydaje się bardzo oryginalna i kusząca, jednak zmiana miałaby zachodzić na prośbę graza podczas rozgrywki, ustawiana raz na zawsze podczas tworzenia postaci, czy możliwość zmienienia podczas odczytu? Jeśli pomysł zostanie przychylnie przyjęty tutaj możliwe, że już w 1 dodatku wyjdzie, bo mi bardzo pasuje :)
TaH nie kłóć sie bo ja też jestem Fanem Diablo i wiem co mówie xd Może dasz jakieś sugestie do DS:E?
ustawiało by się to w opcjach gry .
Fanotherpg
19-07-2007, 19:45
Jak mówiłem, jeśli inne osoby takim rozwiązaniem będą zainteresowane to prawdopodobnie się pojawi. Mi pomysł bardzo odpowiada i wiem jak go rozwiązać technicznie więc zapewne dojdzie w którymś z pierwszych dodatków :)
Diablo to nie jest zwykly Hack'n'Slash i tyle :)
Ohh i tutaj sa moje propozycje: mix-system,gamble-system,tree-system,merc.
Z czysto stylistycznych przyczyn nasuwa mi sie: zmiana wygladu wraz z zakladaniem zbroji,tarczy,helmu,broni, butow,rekawic.
Przede wszystki aby nie wygladalo to tak jak w Diablo 1 (mam nadzieje, iz wiesz co mam na mysli). Noooo i jezeli bedzie mozliwe granie na muli, to nie zapomnijcie o mozliwosci "rusha". Pozdrawiam.
Apticer's
19-07-2007, 20:11
A mam takie pytanie, jaki zamierzacie stworzyc system skilli? Punkty za lvl i sobie je rozdajemy czy lvl up skilla poprzez jego wielokrotne uzycie? Ja bym byl za tym 2 z jakas blokada anty-spamowa, np. stun skilla. I jeszcze przydaloby sie drzewko skilli, jesli chcemy dany skill, wczesniejszy trzeba wytrenowac na odpowiedni lvl ;)
Fanotherpg
20-07-2007, 00:29
TaH pisałem że Diablo to coś więcej niż HnS.. Co do mix-system, gamble-system, tree-system, merc. to nie wiem o co ci chodzi więc napisz po polsku..
Zmiana wyglądu będzie, jeśli się uda to każdy itemek będzie miał własną animacje i grafike.. I co rozumiesz przez rush w MMORPG? W RTS to czaje (gram w SC xd)
Apticer's co do skilli w pierwszej wersji planowanych jest 100 skili, i będą na wzór Diablo (teoretycznie) i będzie rozwój przez używanie, jednak np. walki w mieście (minus Tibii) przez noobów w celu podbicia statów będą karane (interwencja NPC, graczy strażników) i wtrącenie do więzienia (spadek statów jak w Morrowind.. a spadek statów ostro zaboli, bo będzie je się trudno podnosiło..). Więc spokojna głowa :) Czekam na kolejne sugestie/propozycje/pytania..
fajne by było coś takiego że można stworzyć własną drużynę to znaczy w karczmie wynająć sobie jakiś tam kompanów którzy to będą nas w wspomagać w walce, w każdej chwili moglibyśmy ich odesłać z powrotem do karczmy a gdybyśmy mieli kaprys moglibyśmy po nich wrócić ;)
Apticer's
20-07-2007, 09:40
Fanotherpg - właśnie ten system skilli z Diablo mi się nie podoba... Bo dostajesz okreslona liczbe skilli na lvl i niewazne ile ich uzywasz, nic sie on nie podniesie... Co moze oslabic niektore profesje, bo taki mag zazwyczaj ma wiecej skilli niz taki wojownik, a bedzie mogl uzywac ich taka sama ilosc... :( Rozwoj skilli w taki sposob zeby uaktywnialy sie one tylko na danym poziomie postaci i poziomie danej umiejetnosci bylby najlepszy. Jesli nie wiesz o co mi chodzi zagraj sobie we FlyFF, tam to jest najbardziej widoczne :( (szczegolnie w porownaniu merca i FS'a assista)
to może by zrobić tak że co poziom dostawałoby się skill pointa jednak wraz z używaniem skill'a też by rósł ?
.Matrik.
20-07-2007, 11:23
Takie więzienie będzie ponoć w Age of Conan. Dobry pomysł.
Instanty bendom?
edit: mowie o fersji onlajn.
Apticer's
20-07-2007, 12:03
@Tomciu
Wtedy trzeba by bardzo dobrze wywazyc te skille... Jak szybko bede rosly i ile dostawalo by sie ich za lvl... No chyba zeby zrobic tak ze trzeba jakiejsc tam ilosc SP (np. za lvl bylo by 2 SP) zeby odblokowac skill ktory pozniej mozna trenowac ile sie chce...
fajne by było coś takiego że można stworzyć własną drużynę to znaczy w karczmie wynająć sobie jakiś tam kompanów którzy to będą nas w wspomagać w walce, w każdej chwili moglibyśmy ich odesłać z powrotem do karczmy a gdybyśmy mieli kaprys moglibyśmy po nich wrócić ;)
Noo tak jak w grze Hooligans: The storm of the Europe (no może nie podobne tytuły ale chodzi o co innego) idziesz do pubów, werbujesz kiboli i lecisz w wroga
;d
Fanotherpg
20-07-2007, 13:03
aripck możliwe, że będzie do wynajęcia kompan czy to ludzki (Diablo) czy zwierzęcy (Shadows Flare), ale w pierwszej wersji jedynie jest planowany taki kompan do 1 misji.. Bo AI nad którym pracuje jest dość dobre i taki kompan będzie w miarę inteligentny (zwracam uwagę na sformułowanie w miarę xd)..
Apticer's z tym systemem ala Diablo chodziło mi, że skille sa pogrupowane na rodzaje, czyli czary ognia oddzielnie wody oddzielnie. Tutaj nie ma lvl'i tylko liczą się staty, więc wiesz.. Skilli dla każdej profesji będzie po równo, co do poziomu, to aby móc korzystać z jakiejś umiejętności wymaga ona określonego poziomu statystyk (np w wypadku czarów inteligencji i zręczności, walki witalności i siły, u złodzieja witalność i zręczność) i kosztuje.. Np. aby móc korzystać z określonych czarów potrzebujemy wysokiej inteligencji, ale im wyższa inteligencja tym czar jest droższy, ale też potężniejszy.. W wypadku wojownika zamiast many będzie zużywana wytrzymałość, czy też nawet życie..
Tomciu twoje rozwiązanie nie ma sensu, np bym walczył ciągle jako wojownik a dojdzie level i wpakuje sobie zamiast w siłę w inteligencje aby móc używać czaru, pomimo zaawansowanych umiejetnosci bitewnych. To by było nie fair.
Co do wyważenia skilli, mogą być z tym pewne problemy, bo trzeba wyważyć i skille i przedmioty, więc pierwsze wersje mogą nie być zbyt 'przyjemne' dla PvP i dlatego na początku zrezygnowaliśmy z Multi, aby dzięki waszej pomocy wszystko wyważyć i móc zająć się spokojnie Multi później :)
Apticer's
20-07-2007, 16:38
@Up
Taka moja mala sugestia, albo i trzy :) Kiedys gralem w gierke rpg online (slaba byla starsznie, na tyle ze nawet tytulu nie pamietam ;) ) w ktorej oplacalo sie inwestowac tylko w pierwsze skille. Dlaczego? Bo spalaly one najmniej many a byly minimalnie slabsze (gdy byly wytrenowane na max) od tych hlv. Tutaj trzeba wywazyc skille ale tez hp i def mobkow.
I druga sprawa, przedmioty zapewne beda mialy swoje bonusy, np. do sily, inteligencji. I tutaj chodzi mi o to zeby wymog skilla obejmowal tylko staty bazowe bez bonusow. Dzieki temu mozna uniknac (w wersji online, chociaz w singlu w sumie tez) lov-lv postaci poslugujacych sie czarami/umiejetnoscimi dostepnymi np. na 50 lvl bez bonusow.
Dodanie dla maga statystyki - sila czarow. Niech int obejmuje ilosc many i czas dzialania czarow (w tym ich rzucania) a SC ( B) ) ich sile.
Kiedy bedzie dostapna w miare grywalna wersja gry?
Zawsze chetny do pomocy (czytaj. upierdliwy)
Apticer
Fanotherpg
20-07-2007, 18:07
Apticer's co do takiej mozliwości to jest to prawdopodobne chociazby w pierwszych wersjach, bo trzeba poprostu w praniu zobaczyć jak te skille będą działać i wtedy myśleć o dokładnym wyważeniu i dlatego też od początku multi nie dajemy, aby nie było że ktoś ładował w jakąś umiejętność a potem jest ona słabsza i jego postać jest cienka.. Albo coś w tym stylu. Dlatego też potrzebujemy zainteresowanych graczy którzy by pomagali nam wypośrodkować umiejętności etc.
Co do dostępności do 26 sierpnia wyjdzie gra, to jest ostateczny termin nałożony odgórnie :) Więc w tej czy innej formie się pojawi. A co do wpływu bonusów to rzecz jasna liczone będą staty bez bonusów dla itemków, a bonusy i tak rzadko będą :)
przydałby się system wzywania bestii oraz teleporty czy to w postaci runek czy specjalne wyznaczonych miejsc, oczywiście gdy ktoś nas atakuje nie można by się teleportować
Apticer's
20-07-2007, 19:10
@Fanotherpg
A co myślisz o pomyśle z dodaniem stata? Bo imo zręczność tu mi troche nie pasuje... Chyba że w tym znaczeniu, że trzeba być zręcznym aby odpowiedni ruch wandem zrobić (potrojna spirala z pentagramem w środku ;) )
@Fanotherpg
A co myślisz o pomyśle z dodaniem stata? Bo imo zręczność tu mi troche nie pasuje... Chyba że w tym znaczeniu, że trzeba być zręcznym aby odpowiedni ruch wandem zrobić (potrojna spirala z pentagramem w środku ;) )
no zręczność do używania łuków i unikania ciosów. co ci nie pasuje?za dużo w diablo grałeś.
Fanotherpg
20-07-2007, 23:35
aripck na razie wzywania bestii nie będzie, szkoła w stylu druidyzmu (czy jakkolwiek to nazwać) jest planowana, ale jeszcze nie będzie jej teraz, co do teleportacji, będzie to jako umiejętność (!) która będzie w szkole magia (!) a nie np. w szkole błyskawic/powietrza/elektryczności jak to ma miejsce w innych grach. Czyli np. wojownik również może posiąść tą umiejętność nie zmuszając się do nauki magii (doda to pewne aspekty taktyczne).
Apticer's do rzucania potężnych czarów potrzebne są 'teoretycznie' duże umiejętności posługiwania się różdźką i szybka wymowa więc trzeba być zręcznym :P
Wojownik i teleportacja, piszesz FPP osadzonego w dalekiej przyszłości?
Apticer's
21-07-2007, 10:33
szybka wymowa więc trzeba być zręcznym
Eee... szybka wymowa = zręczność? chyba jednak charyzma... a ja dalej jestem przy tej sile czarów, bo zręczność to powinien mieć łucznik i rogue, troche tez wojownik ale mag?
Fanotherpg
21-07-2007, 10:55
Kele nie FPP, jest to cRPG, w Morrowindzie wojownicy chociażby mogli latać, w diablo mogą używać teleportów i zwojów.. To dlaczego nie mogliby nauczyć się czaru teleportacji?
Apticer's charyzma służy do przekonywania do siebie a nie to szybkiego machania językiem :P Zręczność będzie potrzebna ale nie w takim stopniu jak u Łowcy czy Łotrzyka..m
.Matrik.
21-07-2007, 12:37
Heh, widzę, że Apticer's się jednak przekonał :)
Uwaga!!!
Poszukujemy grafika/ów (1,2), którzy umieliby robić drzewa, trawę, budynki, wnętrza itp.
Jeśli uważasz, że mógłbyś dla nas pracować i razem z nami osiągnąć sukces napisz na gg: 7898707 lub 9340933... :)
Wymagana indywidualność wyobraźnia i umiejętność współpracy.
Zgłoszenia przyjmujemy do końca lipca. :P
Fanotherpg
23-07-2007, 13:04
Tak dla waszej informacji, niedługo strona uniwersum Eozsof ( http://eozsof.ovh.org ) zostanie zaktualizowana, a także prócz tego, że poszukujemy kogoś na stanowisko grafika, to osoby piszące opowiadania, wiersza, zadania, charakterystyki postaci etc. też się przydadzą. Ah i również trwają prace nad stroną poświęconą wyłącznie tej grze.. Więc do usłyszenia wkrótce.
Tak dla waszej informacji, niedługo strona uniwersum Eozsof ( http://eozsof.ovh.org ) zostanie zaktualizowana, a także prócz tego, że poszukujemy kogoś na stanowisko grafika, to osoby piszące opowiadania, wiersza, zadania, charakterystyki postaci etc. też się przydadzą. Ah i również trwają prace nad stroną poświęconą wyłącznie tej grze.. Więc do usłyszenia wkrótce.
A gracz który grał w gothica1,2,nk, diablo2, trochę icewind dale 2 i morrka się przyda .
Fanotherpg
23-07-2007, 19:40
Odezwij się na Gadu / ICQ to pogadamy, bo testerzy do gry czyli osoby znajdujące błędy, sugerujący jakieś dodatki wg swoje uznania też są potrzebne ale zawsze może coś więcej się znajdzie :)
bardzo podoba mi sie ten pomysl, mam nadzieje ze wyjdzie szybciej bo chce zobaczyc jak sie bedzie gralo :P
fajnie by bylo gdybyscie dodali po 2 super ataki do kazdej broni(tak jak w UO jesli ktos gral to wie o co chodzi :P), no i jak bys byl zatruty to niemozesz leczyc zycia jak sie nieodtrujesz jakims czarem lub mikstura , a jak juz ta gra bylaby przez neta to fajnie bylo by zobaczyc trucie broni, no i to tyle :P bo wtedy bylo by lepsze pk a nie jak w tibii to "pseudo pk" gdzie nieda sie zabic jedna postacia drugiej(chyba ze sie uhy skoncza :D)
Zycze powodzenia w robieniu tej gry B)
a tak poza tematetm kiedys robilem w klikach i nawet gralem w twoja gre Imperia :D
Fanotherpg
26-07-2007, 20:51
Pierwsza grywalna wersja gry wyjdzie do 26 sierpnia 2007, choć nie będzie to pierwsza wersja i wiele rzeczy będzie do poprawienia, więc nie wymagajcie zbyt wiele :) Co do super ataków nie grałem w Ultime Online i nie wiem o co chodzi więc mógłbyś sprecyzować..
Co do zatrucia bardziej preferuje rozwiązanie z Diablo, że można się leczyć, bo nie zawsze jest możliwość posiadania antidotum.. Chociaż na taką Andariel zamiast mikstur życia na piekle antidotum sie kupowało, bo miksturki za wolno działały xD
Co do robienia multi, jeśli single się przyjmie i znajdziemy warunki na serwer, oraz możliwości zrobienia multi (zmiane silnika) to będzie.. Chociaż na początku na to nie liczcie..
Dzięki za wsparcie duchowe, a co do klików Imperia to nie wypał nie polecam :D
Ja najbardziej cieszylbym sie, gdybyscie umozliwili przejscie gry na multum sposobow. Single ma w sobie to piekno, ze tam mozna smialo pograc nawet madrala. Czlowiekiem o wysokiej charyzmie, tchorzem, cichym zlodziejaszkiem, bezmyslnym miesniakiem, madrym magiem, czy tez w kazdym zupelnie na odwrot. To bylo, jest i bedzie piekno prawdziwego cRPG - WCZUCIE SIE W POSTAC. Multi ma to do siebie, ze tam tylko tlucze sie lvl, polepsza skille itp. itd. Postarajcie sie tez nad wplywem otoczenia. Chodzi tutaj glownie o AI. Niech straznik nie stoi jak ten idiota, gdy bije sie obywatela w miasteczku. Same miasta niech zyja, a nie (jak to mialo miejsce w Fallout) wszyscy stali i guzik robili. W Gothic podobalo mi sie miejscami to, ze slychac rozmowy niektorych osob i czuje sie wlasnie ta zywa atmosfere. Cieszyloby tez, gdyby poczynania w jednym miejscu mialy jakis wplyw w innym. Niech ludzie w jakis sposob komunikuja sie ze soba odnosnie tego. Niech glownego bohatera takze spotykaja jakies przykre sytuacje (napady w ciemnym zaulku, kradziez, czy cos innego). Wiem, ze wielu z was zaraz podniesie wrzask "co ty gadasz! jakbym mial potezny artefakt, a ktos by mi go ukradl, to bym sie pocial tepym mydlem", ale to ozywi gre i nada jej realizmu. Nie chcialbym tez spotkac sie, ze postac w pozniejszych etapach przeszywa tysiac strzal, giganty napieraja na nia toporami i mlotami, a ona sobie stoi i dlubie w nosie, bo ma 100k hp i 10k pancerza. Udostepnijcie pierwsza wersje, tak jak zamierzacie i dosc powaznie rozpatrzcie porady graczy. Zrobcie to jednak z rozwaga i przemyslcie dokladnie niektore decyzje, by nie pogorszyc produktu, a go ulepszyc. KLIMAT, KLIMAT, KLIMAT - czyli wspolczynnik, ktory ma kluczowe znaczenie w tego typu grach. Mozna to powtarzac do znudzenia - fabula i odpowiednie otoczenie danych krain/miast jest bardzo wazne. To one buduja napiecie i nastroj, wiec nie zlekcewazcie ich. Widze, ze grafika jest dosc prosta, ale nawet z niej mozna wycisnac ostatnie soczki i stworzyc naprawde cos godnego uwagi. Swiat nie musi byc odrazu ogromny - zawsze mozecie z czasem wypuscic dodatki z dalsza fabula i lokacjami. Nie ograniczajcie zycia wylacznie na ladzie, niech woda tez ma swoje trzy grosze. Powracajac jeszcze do postaci - niech poczatkowe stwory nie beda na strzala po, np. osmiu godzin gry. Nie zalewajcie tez nimi wszystkiego, ale niech otoczenia nie beda puste. No i musicie unikac tych zmudnych wedrowek, ktore dla gracza trwaja wiecznosc (np. w Morrowind przemieszczanie sie pomiedzy lokacjami na poczatku bylo dla mnie udreka). Wiele tak mozna jeszcze wymieniac, ale mnie juz tylko pozostaje zyczyc wam powodzenia.
Co do tych superatakow to chodzilo mi takie cos jak:
podwojny atak- atakujesz bardzo szybko raniac przeciwnika 2 atakami na raz
przebicie armora-czyli walisz w kogos tak jak by mial 0 arma
krwisty atak czy cos takiego- kiedy zranisz kogos to co kazde 2 sekundy traci mu od np 8 - 2dmg przez minute i takie tam :P
paralizujacy atak- paralizuje kogos na minute uniemozliwiajac mu czarowanie, ruszanie
oczywiscie te super ataki zzeraja mane i jest ich wiecej, a wojownik ma malo many(jezeli wogule ma) wiec ten jeden atak moglby pochlonac mu cala albo polowe many
Ponoc grales w diablo? Okej zacznijmy:
1.mix-system: miksowanie przedmiotow w kostce. Przedmioty takie charakteryzowalyby sie nowymi prefixami i sufixami.
2.gamble system: hazard, mozliwosc kupienie unikatow,kompletow.
3.tree: drzewko umiejetnosci, potrzeba rozwiniecia jednej umiejetnosci aby uzyskac nastepna + synergie!
4.merc: pomocnik (mega wazne).
5.rush: jezeli zakladacie istnienie zadan, to polecam umozliwienie wykonywania ich w ekspresowym tepie, tzn. osoba o wyzszym poziomie pomaga nam "przejsc gre", nastepnie zostaje nam wylacznie bicie lvl. Musicie pamietac, iz jest to naprawde potrzebne, 80+ lvl jednego dnia to podstawa!
Fanotherpg
27-07-2007, 12:08
Radix, dziękuję za rozbudowaną wypowiedź w której umieściłeś wiele cennych informacji. A teraz pozwole sobie na nie odpowiedzieć :)
W informacjach odnośnie świata gry są iformacje, że planujemy dać jak najwięcej możliwości do wykonywania czegokolwiek. Przykład z pierwszej wersji który będzie do wykonania (o ile się wyrobię a mam nadzieję), mamy w jednym zadaniu dogadać się z pewnymi inteligentnymi potworami, do pomocy dostajemy strażnika imperialnego, i idziemy, zależnie od naszych umiejętności i tego jak to wykonamy, możemy wykonać zadanie w stylu H'n'S czyli zrobić co kazano, iść, dogadać się i wrócić, jednak jeśli będziemy tępym osiłkiem pewnie nic nie wyjdzie i będzie trzeba posprzątać, jednak po co tracić życie skoro będzie jedno? Więc możemy pozwolić aby strażnik został zabity w ten czy inny sposób (możemy wziąść jego eq) jednak zależnie od tego jak to zrobimy będą różne konsekwencje, jeśli nie będziemy mieć alibi zostaniemy straceni za zabicie strażnika Imperium.. A to nie wszystkie możliwości :)
Dalej, niestety nie planujemy dać takiej ilości statystyk jak to miało miejsce w Fallout'cie chociaż, pewne rzeczy postaramy się odwzorować (system szacunku konkretnych osób/organizacji/miast czy też dawanych tytułów które możemy przeglądać jak grabieżca grobów, czy sprytny handlarz..
Co do wczuwania się w postać nie chcemy ograniczać się do 1 klasy dobrym przykładem może byc gra Demise: Rise of Ku'tan (co prawda nieco słaba, ale kilka rozwiązań miała dobrych np. NIE LOSOWE PODZIEMIA) gdzie zależnie od rasy mogliśmy należeć od 3 (ogr) do kilku(nastu) gildii (człowiek, saris).
Co do multi, jeśli będzie to na pewno nie będzie kładziony nacisk na rozwijanie skilli etc, lecz na życie w grze, czyli sojusze, walki o przejmowanie terytorium, wpływ rozgrywki single player na multi player i na odwrót (!) itp.
Co do AI wrogów, to aktualnie pracujemy tylko i wyłącznie nad nim bo chcemy aby już w pierwszej wersji było dobre. Co do strażników, złodzieji itp. nie planujemy w pierwszej wersji ich znacznego wpływu na rozgrywke (ze względu na to, że na początku będzie 1 niewielka mieścina i przez długi czas tylko ona. Lecz, później planujemy dodanie systemu zmiany pory dnia oraz w miare poprawne AI własnej postaci (czyli jeśli będziemy mieli tryb multiplayer i gracz zatrudni się jako strażnik miejski i trafi mu się dyżur w nocy a będzie spać i kompa mieć wyłączonego to jego postać pojawi się jako NPC i będzie pilnować warty.. Ale to na razie jest faza planów, choć jak najbardziej realna.. A jeśli nie ustawi, AI swojej postaci, to czeka go kara za opuszczenie warty itp.).
Poczynania będą zapamiętywane i zapisywane, w trybie single player, a jeśli dodamy multi to również w trybie multi player. I jeśli np w singlu narazimy się jakiejś organizacji NPC konsekwencje tego będą w trybie multi (jeśli np jakiś gracz się w niej zatrudni i dostanie zlecenie ukarania nas) i na odwrót, coś przeskrobiemy w mieście w trybie multi, na singlu tam lepiej też się nie pokazujmy.. Co do kradzieży, czy to w trybie single czy multi, będą targowiska (w większych miastach) i na stolikach itemki, jeśli będziemy dość zwinni i sprytni zakosimy coś i nie zostaniemy złapani, a jeśli zostaniemy złapani czy to przez graczy czy NPC to spodziewajmy się konsekwencji, chyba że ktoś nauczy się planów więzień w najbliższej okolicy i znajdzie z nich wyjście, to długo nie posiedzi bo zwieje :)
Co do przeszywania postaci, im postać silniejsza tym ma większe szanse na uniknięcie ciosu i ma więcej życia, jednak też trzeba zwrócić uwagę na to, że jeśli gracz będzie miał skompletowaną całą zbroje płytową, to nikt mu nie zaszkodzi jakimś sztylecikiem czy też zwykłą strzałą gdyż poprostu się odbije i uszkodzi pancerz, nic więcej..
Co do pierwszej wersji gry, skille i tym podobne zapewne będą mocno nie wyważone (bolączka serii Diablo gdzie wojownik nie ma szans z magiem czy łucznikiem..), jednak tutaj jest szansa dla tych wszystkich graczy którzy będą sugerować pewne zmiany etc. na znalezienie się w creditsach i pokazanie, że w polsce też da się zrobić dobre gry i to nie tylko komercyjne :)
Fabuła, otoczenie, klimat, itd. jest bardzo ważna dla nas, chociaż wiadomo, nie mamy środków finansowych więc filharmonii do odpowiedniej muzy nie wynajmiemy i musimy korzystać z darmowych źródeł chyba, ze ktoś nas wspomoże.. A co do fabuły itd. na początku może wydawać się nieco sztampowa i naciągana, ale to początki, a początki zawsze najtrudniejsze, zaufajcie z czasem się rozkręcimy i będzie jak w Herosach im dalej tym mniej się wie i więcej chce sie dowiedzieć :)
Co do grafiki, tak planowana jest prosta 256 kolorowa grafika, jednak yeapy ostro ją zmodyfikował i już nie jest tak uboga zwłaszcza otoczenie xd więc o to się nie martwcie jednak wszelka pomoc od osób zajmujących się pixelartem mile widzana.. Każdy grafik się przyda..
Co do ogromności świata to będzie on ogromny ale nie w pierwszej wersji :) Pierwsza wersja będzie zaledwie wynosiła 250 na 250 kratek czyli nie wiele.. Jednak wraz z dodatkami które planujemy dodane zostaną nowe krainy, zadania, postacie, klasy, przedmioty, potwory, inne opcje, easter egg'i (pamięta ktoś nawiązania z Fallout'a chociażby do Monthy'ego :P) I gra będzie rozbudowywana dopóki nie osiągnie planowanych rozmiarów (mapka całego świata gry jest dostępna w screenach jako szkic..
Co do statów, to nie będą one tak szybko rosły, że po kilku(nastu/dziesięciu) godzinach grania będziemy super herosem, kto widział by po miechu na siłce być silniejszym od Pudzanowskiego? Potworów masa na pewno nie będzie, ale też nie będzie tak, że ich nie będzie :) Tylko mamy dylemat co do tworzenia nowych potworów (jak w Diablo co ileś minut, jak w Mu Online punkty odradzania, czy też coś innego?)..
Co do podróżowania pierwotnie będzie tylko chód/bieg/teleportacja, wraz z czasem będą takie rzeczy jak teleporty do określonych lokacji (potężna sieć teleportów lecz nie z wszystkich będzie można odrazu korzystać [kto grał w Divine Divinity może się orientować czego można się spodziewać]). Planujemy także dodać konie czy inne środki transportu.
A jak masz jeszcze jakieś sugestie pytania wątlipości wal śmiało :) I mam nadzieję, że przetestujesz DS:E jak wyjdzie :)
kid co do twoich super ataków to bardziej mi to podchodzi pod skille.. niż jako umiejętności czysto przedmiotowe.. A taki paraliż na minute to będzie masakra w gdzie :) Stawiamy na szybką rozgrywke, coś ala Starcraft :) Więc to naprawde byłaby przesada zwłaszcza że umiejętności rosną.. No ale jak ktoś będzie miał odpowiednią wyszkoloną umiejętność (w co wątpie :P) to do minuty może podskoczy..
TaH twoje propozycje to coś bardziej w stylu 'zróbcie podróbke diablo' no ale mniejsza odpowiem:
1. Bardziej stawiamy na skille, będzie coś takiego jak klasa kowal czyli będzie można sobie wykuwać własne itemki i samemu je naprawiać/ulepszać (1 diablo wiele 'mudów przez przeglądarke' (dla mnie MMORPG przez przeglądarke nie istnieje to mudy :P)
2. Hazard będzie możliwy, tak samo jak targowanie cen nie tylko z graczami (jak będzie multi) ale również NPC, chociaż nie przesadzajmy bo mogą się zniechęcić do nas...
3. Czegoś takiego jak drzewka umiejętności nie będzie, i nie planujemy dodać opcji że niższy skill na wysokim lvl wzmacnia ten na wyższym lvl dlaczego? Bo i tak początkowo skille będą bardzo nie wyważone więc po co to jeszcze potęgować? Poza tym potrzebujesz konkretnej umiejętności do konkretnej czynności to jej się uczysz, a nie zbędnych nie przydatnych.. umiejętności..
4. pomocnicy.. wcześniej mówiłem, że w 1 zadaniu będzie taki, chociaż na stałe na razie żadnego nie będzie.. ale liczmy się z tym że będzie on miał własne AI i może z czasem rządać więcej kasy.. na opłacenie..
5. tu wymienie wady i zalety w podpunktach..
Zalety:
+ szybkie ukończenie gry (lol)
+ szybkie rozpoznanie co jak i gdzie
Wady:
- zero przyjemności z kończenia gry
- exp za to jak ktoś zabija potwory? nie żartuj..
- zadania nie będą aż tak łatwe do przejścia, chyba że ktoś widzi 1 rozwiązanie idź zabij wróć.. Polecam pograć w serie Thief.. Ciekawe czy trening skończycie z takim podejściem..
- bicie lvl to totalny minus wszystkich gier sieciowych 0 przyjemności z rozgrywki a zaawansowani gracze wchodzą tylko aby pogadać z znajomymi, bo nie mają nic do roboty..
.Matrik.
27-07-2007, 13:30
Imperium?? Wyjaśnij.
Radix, dziękuję za rozbudowaną wypowiedź w której umieściłeś wiele cennych informacji. A teraz pozwole sobie na nie odpowiedzieć :)
Poczynania będą zapamiętywane i zapisywane, w trybie single player, a jeśli dodamy multi to również w trybie multi player. I jeśli np w singlu narazimy się jakiejś organizacji NPC konsekwencje tego będą w trybie multi (jeśli np jakiś gracz się w niej zatrudni i dostanie zlecenie ukarania nas) i na odwrót, coś przeskrobiemy w mieście w trybie multi, na singlu tam lepiej też się nie pokazujmy.. Co do kradzieży, czy to w trybie single czy multi, będą targowiska (w większych miastach) i na stolikach itemki, jeśli będziemy dość zwinni i sprytni zakosimy coś i nie zostaniemy złapani, a jeśli zostaniemy złapani czy to przez graczy czy NPC to spodziewajmy się konsekwencji, chyba że ktoś nauczy się planów więzień w najbliższej okolicy i znajdzie z nich wyjście, to długo nie posiedzi bo zwieje :)
szykuje się mieszanka wybuchowa ;).
Jeżeli to co tu napisałeś pojawi się w grze to szykuje się całkiem niezła gierka.
czy za questy będzie exp?
Już nie mogę się doczekać kiedy pogram moim łotrzykiem :)
Fanotherpg
27-07-2007, 13:48
.Matrik. więc Imperium to tak jakby 'Siła państwowa' która nie za bardzo wie co z sobą ma zrobić, gdyż jest to nowy teren, bardzo dziki, rozległy z wieloma niebezpiecznymi wrogami, chociażby: nekromanci, łowcy smoków, smoki i dregoni, czy też demony i magowie z Cade Tower.
A nikomu nie podoba się wizyta Imperium i tego, że osadzilo się tuż u ujścia głównej rzeki więc jako tako nikt nie może wydostać się drogą 'morską' a ze względu na licznych wrogów posiada przyczółki rozsiane po całym terenie, aby kontrolować poczynienia wroga i dbać o to aby jaknajdalej utrzymać od głównej siedziby. A na dodatek wszystkim chce wmówić swoje prawa i zasady, jednak kto jest zły? Tego nigdy nie będziecie pewni.. Bo zło i dobro to pojęcia zbyt subiektywne by były pewne...
aripck co do mieszanki, to tak jest ona wybuchowa jednak możemy ryzykować, gdyż kasy nie stracimy na tym, a jedynie możemy zachęcić graczy :) A co do tego co się pojawi, to wszystko zostanie dodane prędzej czy później.. Wszystko zależy od tego czy wy jako gracze pomożecie nam skończyć tą gre chociażby wykrywaniem błędów i proponowaniem zadań itp.
.Matrik. więc Imperium to tak jakby 'Siła państwowa' która nie za bardzo wie co z sobą ma zrobić, gdyż jest to nowy teren, bardzo dziki, rozległy z wieloma niebezpiecznymi wrogami, chociażby: nekromanci, łowcy smoków, smoki i dregoni, czy też demony i magowie z Cade Tower.
A nikomu nie podoba się wizyta Imperium i tego, że osadzilo się tuż u ujścia głównej rzeki więc jako tako nikt nie może wydostać się drogą 'morską' a ze względu na licznych wrogów posiada przyczółki rozsiane po całym terenie, aby kontrolować poczynienia wroga i dbać o to aby jaknajdalej utrzymać od głównej siedziby. A na dodatek wszystkim chce wmówić swoje prawa i zasady, jednak kto jest zły? Tego nigdy nie będziecie pewni.. Bo zło i dobro to pojęcia zbyt subiektywne by były pewne...
super fabułą coś w rodzaju gothic 2 :)
Fanotherpg
27-07-2007, 17:11
Nie za bardzo w stylu Gothic 2 bo nie miałem przyjemności w niego długo pograć, grałem u znajomego jego postacią i głównie potworki rozwalałem, niż zajmowałem się fabułą (na taki moment trafiłem..) No, ale dziękuję za takie porównanie bo G2 jeszcze był niezależną produkcją a trójeczka zajeżdża komerchą..
W grach typu diablo lvl to sprawa drugorzedna ... ;) Diablo to przede wszystkim pvp, bez niego traci wiele na swej wartosci. Widac ze grales jedynie na "singlu". Kazdy "pro" jak to powiedziales, po zdobyciu odpowiedniego lvl, spedza czas na szkoleniu swoich umiejetnosci pvp ;)
Aha i mam takie pytanko: czy mapa bedzie taka jak w np. Wowie? Czy bedzie zmieniac sie jak w Diablo?
Pan_Fasolka
27-07-2007, 21:05
Całkiem fajnie sie zapowiada :)
I mam pytanie, otóż jeżeli wyjdzie wersja multi to jak będzie wyglądał PvP (jeżeli będzie)?
Czy będzie coś takiego że Dregoni i Paladyni będą razem przeciwko Pogromcą Smoków i Nekromantami?
Bo jakoś by mi się to nie widziało gdyby Dregoni byli razem z Pogromcami Smoków.
@up
Za duzo WoW'a. Horda i Aliance? Mozna zrobic, ze dane rasy/klasy nie czuja do siebie sympatii, ale po co ograniczac rozgrywke? Co do nienawisci - mozna ja wprowadzic miedzy jakimis miastami/osadami/dzielnicami. To dopiero by byla zabawa, gdy idac miastem jestes wciagany w uliczna bojke/walke.
Fanotherpg
27-07-2007, 22:53
TaH.. Diablo to przedewszystkim nie wyważone PvP gdzie wygrywają postacie daleko dystansowe i przepakowane (czarodziejki, amazonki, barbarzyńcy, zabójczynie). Co do Pro w grach PvP to widać to w SC, w diablo Pro jest nie wielkie z tego co widziałem.. Mapa gry będzie stała, lecz ciągle będzie rozbudowywana i ulepszana..
Pan'ie_Fasolka najpierw zadajmy pytanie czy wyjdzie gra w trybie single? Załóżmy, że tak. To kolejne pytanie. Czy będzie popularna czy nie? Załóżmy ponownie, że tak. Kolejne pytanie, czy wytworzy się jakaś spoleczność fanów gry. Załóżmy poraz kolejny, że tak. Więc wtedy można rozważyć multi. Jeśli będzie, to co będzie siłą motorową, tak jak w singlu ciekawy i interaktywny świat czy też walka PvP i expowanie czy też umiejętne wyważenie tych obu? Ja stawiam na to ostatnie. Ale jest jeszcze 1 problem. Serwer pod multi. A co do klas postaci.. Będą pewne problemy no, ale czy ktoś nie widział przekupnej istoty? Jeśli np. NPC dregon spotka gracza 'dregona' walczącego ramie w ramie z pogromcami smoków, to o tym do niesie i jeśli gracz nie będzie mieć alibi, to pożegna się z swoją karierą.. A pogromcy nie przyjmą go za bardzo chyba, że będą potrzebowali informacji.. Które można torturami wymusić (ostre spadki statów)..
Radix co do sympatii i antypatii coś takiego będzie, ale na początku będziemy mogli być tylko ludźmi.. A cod o miast, osad etc. jako nienawiści wspominałem o tym wcześniej (osadnictwo imperium nie podoba się lokalnej ludzkości która musi żyć z tym, czyli np ataki na miasta etc. burdy w karczmie też codzienność..)
Jesli ta gra naprawde edzie taka jak napisal faneth to rzuce wszystkie inne gry i zaczne grac w to ;) Ale to barrdz trudne zadanie... Czy w MMF2 czy jak to tam powola temu zadaniu ?
Fanotherpg
28-07-2007, 10:23
Athun, nie rzucam nigdy słów na wiatr, to po pierwsze, po drugie oczywiście gra nie będzie taka od pierwszych wersji, ale z czasem i przy waszej pomocy i zaangażowaniu tak.. Więc wszystko leży w waszych ręcach..
Strona gry:
http://dregasyia.ovh.org
Co prawda jeszcze jest w budowie etc. Ale trailer (nie zdradzający nowej grafiki z gry) jest dostępny do pobrania bądź obejrzenia :)
TaH.. Diablo to przedewszystkim nie wyważone PvP gdzie wygrywają postacie daleko dystansowe i przepakowane (czarodziejki, amazonki, barbarzyńcy, zabójczynie). Co do Pro w grach PvP to widać to w SC, w diablo Pro jest nie wielkie z tego co widziałem.. Mapa gry będzie stała, lecz ciągle będzie rozbudowywana i ulepszana..
Pan'ie_Fasolka najpierw zadajmy pytanie czy wyjdzie gra w trybie single? Załóżmy, że tak. To kolejne pytanie. Czy będzie popularna czy nie? Załóżmy ponownie, że tak. Kolejne pytanie, czy wytworzy się jakaś spoleczność fanów gry. Załóżmy poraz kolejny, że tak. Więc wtedy można rozważyć multi. Jeśli będzie, to co będzie siłą motorową, tak jak w singlu ciekawy i interaktywny świat czy też walka PvP i expowanie czy też umiejętne wyważenie tych obu? Ja stawiam na to ostatnie. Ale jest jeszcze 1 problem. Serwer pod multi. A co do klas postaci.. Będą pewne problemy no, ale czy ktoś nie widział przekupnej istoty? Jeśli np. NPC dregon spotka gracza 'dregona' walczącego ramie w ramie z pogromcami smoków, to o tym do niesie i jeśli gracz nie będzie mieć alibi, to pożegna się z swoją karierą.. A pogromcy nie przyjmą go za bardzo chyba, że będą potrzebowali informacji.. Które można torturami wymusić (ostre spadki statów)..
Radix co do sympatii i antypatii coś takiego będzie, ale na początku będziemy mogli być tylko ludźmi.. A cod o miast, osad etc. jako nienawiści wspominałem o tym wcześniej (osadnictwo imperium nie podoba się lokalnej ludzkości która musi żyć z tym, czyli np ataki na miasta etc. burdy w karczmie też codzienność..)
Ohhh czy Ty kiedykolwiek grales jakiegos prawdziwego duela, postacia do tego stworzona? Sa bulidy pvm,pvp,svs,bvb i tak dalej ... To, iz dostales kiedys w dupe od kogos innego podczas pvp, moze oznacz, iz np. Twoja postac byla pvm a jego idealnie dostosowana do walki. Co do "pro" w diablo to grubo sie mylisz ... przewidzenie ruchow przeciwnika wcale nie jest takie proste, a opanowanie skill bara oraz swego "configa" zajmuje naprawdesporo czasu !
Fanotherpg
28-07-2007, 23:35
Graj mi zawodowo postacią Hardcore jako Nekromanta bądź Paladyn ciekawe jak długo wytrzymasz.. PvP nie jest wyważone, zwłaszcza że np czary czarodziejki zadaja tyle obrażeń ile pisze a np. ciernie paladyna na graczy są bezużyteczne etc. Poczytaj, zainteresuj się profesjonalnie a nie jak fanatyk i zrozumiesz..
Ja bym proponowal przestac sie rozwodzic nad PvP, skoro multi narazie nie jest brane pod uwage. Narazie trzeba sie skupic nad tym, by single byl dosc dobry.
Fanotherpg
29-07-2007, 13:47
Radix, multi jest rozważane, ale chwilowo jak powiedziałeś chcemy się skupić na single.. Ale musimy już wyważyć gre dla jednego gracza aby po dodaniu multi nie pozmieniały się wszystkie statystyki etc.
Jak postepy nad projektem?
Fanotherpg
10-08-2007, 15:07
Postępy nad projektem całkiem dobre, mamy już większość grafik. Otoczenie jest robione przez nową osobę i jest prawie wykończone, postacie i itemki są stare lecz część grafik została poprawiona, z strony silnikowej jest bardzo dobra inteligencja przeciwnika, rozwój postaci, zmieniony silnik ekwipunku który cięgle jest rozwijany i rozbudowany. Właśnie przygotowywane jest otoczenie dla pewnego easter egg'owego questa który powinien rozbawić każdego kto go odkryje :)
gra będzie na peweno przynajmniej dobra :)
grałęm w jedną grę tego pana i była całkiem niezła
Fanotherpg
12-08-2007, 16:10
Chciałbym aby gra była dobra aby ludziom się spodobała aby był sens jej tworzenia, bo obecnie nie widze za bardzo tego sensu, ale gra i tak powstanie (po opracowaniu silnika ekwipunku teraz tworze silnik wyświetlania itemków na postaci).
Pan i Wladca
12-08-2007, 21:19
Nie czytałem całego tematu bo mi sie nei chce, ale mam pytanie, czy gra bedzie w perspektywie tej samej co tibia? Te ss ze stronki wygladaja jakby to miala byc gra na przegladarke.
Nie czytałem całego tematu bo mi sie nei chce, ale mam pytanie, czy gra bedzie w perspektywie tej samej co tibia? Te ss ze stronki wygladaja jakby to miala byc gra na przegladarke.
nie ta gra nie ma nic wspólnego z tibią .
gra będzie bardzeiej przypominać takie diablo czy coś
Chciałbym aby gra była dobra aby ludziom się spodobała aby był sens jej tworzenia, bo obecnie nie widze za bardzo tego sensu, ale gra i tak powstanie (po opracowaniu silnika ekwipunku teraz tworze silnik wyświetlania itemków na postaci).
Czemu nie widzisz takiego sensu ;)? Wg mnie sporo osob czeka az powstanie gra ;p Pozatym z tego co mowiles to bedzie cos lepszego ;)
Fanotherpg
13-08-2007, 17:14
Panie i Wladco szkoda, że nie przeczytałeć całego tematu. Co do grafiki jakbyś nie zwrócił uwagi gra jest wzorowana pod tym względem na FF (rzut graficzny) i Diablo (pewne rozwiązania techniczne) co zasugerował aripck.
Może będzie wersja przez przeglądarkę ale chcielibyśmy aby użytkownicy gorszych komputerów również tych szkolnych mogli pograć w naszą grę a nie tylko w Tibię :) Dlatego też grafika jest prosta, ale już tak nie wygląda :P
Co do sensu.. Hmm za bardzo zainteresowania nie wzbudza bardziej ludzie są zniechęceni widząc kolejny Polski projekt robiony przez amatorów i zakładając że napewno się nie uda, a że nie ma multi to jest Be..
.Matrik.
17-08-2007, 19:01
Miałeś mi podesłać materiały dot. tego, co mam robić... 3 tyg. temu. :P
Fanotherpg
17-08-2007, 22:31
Prawdopodobne :) Ale znając mnie zabardzo wsiąkłem w tworzenie gry :( Za tydzień napisze, bo już nieco ponad tydzień został do wydania gry, a postępy mnie nie zadawalają :/ A chciałbym aby jak najwięcej było w tej wersji prealfa :(
Poprostu Pitbul
27-08-2007, 16:35
Wg. mnie Fanother już nie robi tej gry. Dlaczego? Tak pisał mi na GG jak dobrze pamiętam.
Diablczek
27-08-2007, 16:57
Mogę pomóc przy tym znam się trochę na robieniu gier.
Fanotherpg
27-08-2007, 20:42
No cóż, niestety 'konkurencja' czy jakkolwiek nazwać tą prowokację nie ma racji, projekt trwa i trwać będzie.. Co prawda są 2 grywalne wersje jednak są to wersje Pre Alfa, czyli totalnie nie zoptymilizowane i bardzo niedopracowane.. Ale są.
Pobierz (http://dregasyia.ovh.org/prealfa*****) - to jest grywalna wersja bez skrolingu z wyborem broni poprzez wpisywanie jej kategorii i ID a zatwierdza się środkowym klawiszem myszy
Pobierz (dregasyia.ovh.org/DSE_PA*****) - to jest grywalna wersja z skrolingiem rozwijaniem statystyk na wrogach, wchodzeniem do budynków etc. Jednak ostro przycina bo jest nie zoptymilizowana :( No, ale to się naprawi bo teraz nie jesteśmy gonieni terminami więc spokojnie niedługo stanie strona, potem forum i wszystko się rozwinie z czasem, więc za bardzo nie krytykujcie, bo wiem co jest źle i to naprawię :)
Zamieńcie gwiazdki na kropka zip bo zwalona moderacja tegoż forum takie cudo wprowadza :/
Teron-Gorefiend
28-08-2007, 12:46
Czy wiadomo już kiedy ta gra będzie miała premierę?
Fanotherpg
28-08-2007, 16:51
Niestety gra obecnie nie jest grywalna gdyż silnik nie jest zoptymilizowany i to trzeba najpierw zrobić, następnie poprawić silnik ekwipunku oraz inne rzeczy i zbudować dobry silnik tworzenia planszy, a potem dać wersje z automatyczną aktualizacją.. Więc nie wiem kiedy będzie premiera.. Teoretycznie nie będzie jej nigdy bo chcę ciągle projekt rozwijać, ale co z tego będzie to się zobaczy..
HeHe, kiedy bedzie można ściągnąć GRE?
Fanotherpg
29-08-2007, 12:27
Na 8 stronie tego tematu podałem 2 linki do obecnych wersji które niestety nie są grywalne.. :( No ale pracuje nad lepszymi..
Fano, a ja ci proponuję już zrobić forum Eozsofa. Masz już dość dużo by mieć się czym pochwalić, a wiele osób ma pomysły albo chciałoby cię popytać o DS:E gdzieś indziej niż na forum Tibii.
Fanotherpg
04-09-2007, 19:04
No cóż, mało kto się tu wypowiada, a co do forum wszystko w swoim czasie :) Czyli najbliższe dni zapewne :P
Fanotherpg
10-09-2007, 23:08
O stronie:
Strona poświęcona polskiej grze cRPG - Drega Syia. Projekt nawišzujšc do klasyków gatunku jak serie gier Diablo, The Elder Scrolls, Final Fantasy połšczy ich najlepsze cechy i będzie nowym kierunkiem w rozwoju amatorskich gier cRPG.
O projekcie:
Chyba dość dużo zostało napisane :) Wystarczy przeczytać poprzednie 8 stron :p
Zalety:
- Projekt jest tworzony w pełni profesjonalnie co gwarantuje 100% wyjście
- Posiadamy pewne zaplecze materiałowe
- Posiadamy patronat takich serwisów jak http://FabrykaGier.com czy też http://Tawerna.RPG.PL
- Posiadamy własne niezależne forum i serwis w PHP w dwóch wersjach językowych (Polski i Angielski)
Strona projektu: http://dregasyia.ovh.org
Forum projektu: http://dregasyia.ovh.org/forum/
O stronie:
Strona poświęcona polskiej grze cRPG - Drega Syia. Projekt nawišzujšc do klasyków gatunku jak serie gier Diablo, The Elder Scrolls, Final Fantasy połšczy ich najlepsze cechy i będzie nowym kierunkiem w rozwoju amatorskich gier cRPG.
O projekcie:
Chyba dość dużo zostało napisane :) Wystarczy przeczytać poprzednie 8 stron :p
Zalety:
- Projekt jest tworzony w pełni profesjonalnie co gwarantuje 100% wyjście
- Posiadamy pewne zaplecze materiałowe
- Posiadamy patronat takich serwisów jak http://FabrykaGier.com czy też http://Tawerna.RPG.PL
- Posiadamy własne niezależne forum i serwis w PHP w dwóch wersjach językowych (Polski i Angielski)
Strona projektu: http://dregasyia.ovh.org
Forum projektu: http://dregasyia.ovh.org/forum/
to ja wady dodam:
-rozdiałka taka że z lupa przy kompie
-grafika bajkowa
-gra zajeżdża paintem
poza tym wporzo projekt ;]
Fanotherpg
13-09-2007, 23:00
Wzorujemy się na IV i V części Final Fantasy:
FF IV -> http://content.answers.com/main/content/wp...JAP_Airship.png
FF V -> http://stomka4.republika.pl/peb.pl/f51.jpg
Więc grafika specjalnie ma taki styl. Co do grafiki to obecnie zgodzę się, że jest ona zbyt cukierkowata i będzie trzeba to w niektórych miejscach zmienić, ale na razie jest jaka jest.
mi sie wydaje ze ta gra nigdy nie powstanie...
No to się ubawiłem - ona już praktycznie powstała! Fano musi tylko trochę jeszcze pobawić się w map editorze!
Fanotherpg
15-09-2007, 10:24
Więc tak:
Gra tak jakby powstała (chociaż jej obecna wersja jest nie grywalna).
Jesteśmy zobowiązani wobec patronów i samych siebie aby ten projekt wyszedł.
Poza tym nie po to harowałem całe wakacje by zdobyć oryginalne MMF2 aby projekt upadł :)
Irwin546
18-09-2007, 09:40
Jak prace nad projektem? Dokonałeś jakiś zmian?
Fanotherpg
18-09-2007, 21:13
Powolutku projekt idzie do przodu. Chwilowo stram się uzupełnić kilka działów na oficjalnej stronie projektu http://dregasyia.ovh.org i rozruszać jego forum http://dregasyia.ovh.org/forum jednak szkoła zabiera dość dużo czasu :(
Fanotherpg
11-11-2007, 21:18
Ze względu na uzyskaniu wsparcia z strony http://victorygames.eu i uzyskaniu dzięki temu pewnego serwera wraz z wsparciem technicznym postanowiłem zrobić małe porządki i podsumowanie.
O projekcie
O Twórcach Drega Syia : Eozsof
Działa od: 2000 roku
Skład: obecnie 2 osoby
Projekt: Drega Syia
Strona internetowa: www.dse.victorygames.info
Oficjalne forum: www.dse.victorygames.info/forum
Wprowadzenie
Drega Syia : Eozsof jest grą RPG charakteryzującą się dość oryginalną mieszanką cech kilku drastycznie różnych gier RPG. Świat gry przypomina ten nasz, w niektórych miejscach jest to piękna idylla, niemalże raj a w niektórych częściach świata wszystko chyli się ku zagładzie. Nacisk w grze rozłożony jest pomiędzy fabułę, akcję, a odkrywanie tego kim tak naprawdę my sami jesteśmy, nie tylko jako nasze alter ego.. Systematyka gry wraz z zasadami uniwersum będą uniwersalne, a zarazem przejrzyste i zrozumiałe dla każdego. Będziemy mogli wcielić się jedynie w człowieka gdyż sami jesteśmy tylko ludźmi. Jednak w grze będzie wiele ras, ugrupowań co pozwoli nam pomimo bycia człowiekiem opowiedzenia się po jednej z wielu stron wielo płaszczyznowego świata. Co prawda, będziemy mogli wybrać płeć postaci co pozwoli nam bardziej przywiązać się od naszego drugiego "ja". Dowolność i różnorodność w wielu klasach postaci i możliwość wszechstronnego rozwoju pozwolą stworzyć nam wymarzonego siebie. Jednak trzeba uważać gdyż wszystkie nasze decyzje i drogi rozwoju ponoszą z sobą różne czasem, wręcz zaskakujące konsekwencje. Nie raz się zdarzy, że przyjaciel odwróci się od nas by zdradzić, a później okaże się, że musiał to zrobić by uratować nam życie. W świecie Eozsof jak w życiu nic nie jest czarno-białe, nic nie jest do końca jasne i pewne. A sama gra nawiązuje do trzech odmiennych serii gier: Final Fantasy, The Elder Scrolls oraz Diablo.
Bohater
Nasze alter ego będzie charakteryzować się jedynie czteroma podstawowymi atrybutami: Siłą, Zręcznością, Kondycją oraz Inteligencją. Takie uproszczenie postaci zapewne wielu kojarzy się z hack'n'slashami które prócz kilku powstałych/powstającyh tytułów nic ciekawego nie wnoszą. Uproszczenie to jest celowe, gdyż tak naprawdę my sami charakteryzujemy się tylko tymi czterema cechami. Nasza mądrość, charyzma czy urok osobisty są związane z naszą inteligencją i wiedzą, nasza szybkość reakcji od zręczności itd. Cechy te nie będą modyfikowalne poprzez poziomy postaci, gdyż takowych nie będzie. Postać będzie rozwijać jedynie te cechy które będzie wykorzystywać, czyli jeśli będziemy nosili wyłącznie lekkie przedmioty i korzystali z magii będzie nam rosła inteligencja i zręczność. Jednak modyfikacja ich poprzez przedmioty, będzie bardzo ważna dlatego też dobrze dobrany ekwipunek i odpowiednie czynności są kluczem do sukcesu. Cały ekwipunek założony na postaci będzie widoczny; hełmy, pancerze nawet amulety czy rękawice. A każdy przedmiot będzie miał własną indywidualną grafikę, dlatego zawsze będziemy wiedzieć co mamy na sobie i ile to jest warte.
Przedmioty
Przedmioty w grze nie będą generowane losowo tak jak to miało miejsce w serii Diablo. Gdy spotkamy przeciwnika i go pokonamy będzie od jednej do kilkunastu możliwości tego, co nam z niego wypadnie. Jednak nie będzie nigdy tak, że pikinier wyrzuci najlepszą laskę dla magów, czy duch antyczny pancerz. Również będą przedmioty przedstawicieli określonych ras, i tak np. gobliński zatruty sztylet będzie o wiele bardziej groźny niż zwykły zatruty sztylet, a elficki długi łuk lepszy od ludzkiego. Jednak podobnie jak do większości gier z gatunku Hack'n'Slash przedmioty prócz tego, że będą różne ze względu na rasy jakie je wyrobiły, czy materiały z jakich zostały wykonane to będą miały kilka grup tych bardziej znanych:
* Przedmioty normalne: Są to normalne przedmioty produkowane przez każdą z ras. Nie posiadają magicznych właściwości i są powszechnie dostępne.
* Przedmioty magiczne: Są to przedmioty z właściwościami magicznymi, dzięki odpowiednim czynom/czarom przedmioty normalne mogą zostać zamienione w magiczne.
* Przedmioty z zestawów: Podobno sa przedmioty które w zestawieniu z innymi zyskują nowe właściwości, jednak często ukrywają swe zdolności i są określane mianem normalnych lub magicznych. Jednak nie zawsze właściwości są dobre.
* Przedmioty unikalne: Niektóre heroiczne czyny, przedmioty które posłużyły do pokonania potężnych wrogów, bądź zostały stworzone przez niezwykle utalentowane osobniki mogą stać się unikatami. Tych przedmiotów nie jest wiele, a na dodatek większość z nich występuję w świecie jedynie pojedyńczo. Wiele ich kopii jedynie można odnaleźć w Dreamare.
Wrogowie dadzą nam jedynie te przedmioty z których korzystali lub które mieli ukryte. Jednak zabicie wrogów poprzez ich zamrożenie i stopienie czy też zniszczenie siłami natury może spowodować zniszczenie tych przedmiotów.
Magia
Magiczna część uniwersum Eozsof dzieli się na 6 szkół: ognia, wody, powietrza, ziemii, jasności oraz ciemności. Szkoły te są połączone w pary przeciwieństw (np. ogień woda) co powoduje, że liczenie zadanych obrażeń jest banalne gdyż im bardziej lubujemy się w jednej dziedzinie tym bardziej jesteśmy podatni na jej przeciw dziedzinę i nie jesteśmy odporni na pozostałe szkoły.
Aby rozpocząć inkantację jakiegoś czaru musimy albo go umieć (nauczyć się na pamięć poprzez czytanie i zapamiętanie z ksiąg itp.) lub odczytać go z zwoju, księgi, run. Używanie czarów jest ograniczone głównie od naszej zręczności i inteligencji. Im większe będziemy mieć te statystyki tym czary będą tańsze i skuteczniejsze, jednak po uzyskaniu wyższego poziomu umiejętności jej koszt i skuteczność ulegnie zmianie na większą. Postać jednorazowo może pamiętać 30 umiejętności/czarów, a pod nadpisaniu jakiejś poprzez inną nie będzie możliwości jej odzyskania. Tak więc należy rozważyć dobór tych 30 umiejętności aby potem nie żałować.
Świat Drega Syia
Świat pokazany w Drega Syia jest jedynie niewielkim fragmentem uniwersum Eozsof. Jednak pomimo niewielkich rozmiarów znajdują się tu miejsca niemal idylliczne a także całkowicie zniszczone przez zło. Nie jest to grzeczny świat znany z Final Fantasy ani nieco zatruty złem jak ten z Baldurs Gate czy The Elder Scrolls. Będzie to świat w którym Zło i Dobro mierzą się z sobą każdego dnia. Każdy dzień to walka o przeżycie. Nawet ci którzy są schronieni w wielkich osadach nie mogą czuć się bezpieczni.
Okrucieństwo które się spotka często wykracza poza nasze wyobrażenia. Nie jest to gra dla dzieci, tak samo jak życie nie jest dla dzieci. Trzeba być twardym i konsekwentnym aby przeżyć - trzeba być sobą. Nie można się poddać, gdyż poddanie się oznacza tylko jedno.
W grze stopniowo jest prowadzany cykl dnia i nocy, pór roku oraz zmiany pogody co powoduje zmiany w środowisku. Również dość dobre i przystosowawcze AI spowoduje, że każda decyzja będzie wymagać przemyślenia, chyba że ktoś chce szybko skończyć swój żywot.
Technika i grafika
Gra jest tworzona przy pomocy aplikacji firmy Clickteam Multimedia Fusion co pozwala stworzyć pewną i bezpieczną aplikację, z wymaganiami odpowiadającymi jakości gry i działającej nawet na starszych komputerach. Nie interesuje mnie najnowsza jakościowo grafika i najnowsze technologię gdyż najważniejsze w grze RPG powinno być to co jest w jej głębi, a nie to co widzimy.
W rozgrywce dla pojedynczego gracza będzie kilka możliwości rozgrywki (gra bardziej w stylu Diablo, bądź Final Fantasy) oraz dość rozbudowane minigry w samej grze które równie dobrze mogłyby być niezależnymi grami. Planowane jest również stworzenie trybu multiplayer. Jednak na chwilę obecną ten temat jest zbyt niedopracowany by go poruszać.
Gra jest przygotowywana jednocześnie w wersji polskiej i angielskiej. Co pozwoli mi już teraz informować o grze i szukać wsparcia nie tylko w Polsce.
Również na stronie stworzyłem dział w rodzaju FAQ w którym odpowiadam na najczęstsze i najciekawsze zadania -> http://dse.victorygames.info/pl/pierwszy_zestaw.html
Nareszcie konkrety!
Już da się ściągać?
No to super się zapowiada :P
oFFspr1ng
12-11-2007, 20:17
Tak jak już powiedziano, nareszcie konkrety!
Widze że popracowaliście także na lajałtem strony, jest to bardzo ważne, jest skromna a zarazem konkretna i to mi sie podoba :P
Fanotherpg
12-11-2007, 20:22
Konkrety były zawsze :).
Jedna wersja gry jedyna jaka wyszła publicznie była do pobrania przez pewien czas jednak ze względu na jej nie kompatybilność i błędy (kilku krotnie zawyżone wymagania sprzętowe, kilkunastokrotnie zawyżony rozmiar) postanowiłem ją zdjąć.
Jakaś porządna i grywalna wersja będzie zapewne dopiero w wakacje - stawiam na jakość, a nie im szybciej tym lepiej.
Boli mnie tylko brak ruchu na oficjalnym forum projektu i brak użytkowników - nie widzę, że jest dla kogo tworzyć, więc tworzę dla siebie.
Tjaa, użyszkodników dużo nie masz. A szkoda. Na forum cisza. W komentach pustki...
Szkoda, szkoda, niby pełno patronów, a taki chociażby LE gufno miał a ludu od ch....ery. Ludzie lecą na mmorpgi w bardzo wczesnej fazie rozwoju, takiej kiedy jeszcze każdy mały użyszkodnik, ledwo zarejestrowany, może zmienić całą grę.
Ja myślę że tak jest dlatego że nie ma jeszcze o czym gadać skoro wszystkie konkrety podane.
Fanotherpg
14-11-2007, 19:00
Częściowo to przez konkrety a raczej ich brak, bo jak na razie nie mogę nic zademonstrować nic - żadnego tech dema etc. Mimo, że jest jest w sieci, ale poprostu jest nie grywalne, nie zoptymilizowane, zabugowane i w ogóle szkoda gadać..
A co do tego, że nie jest popularne bo to RPG a nie MMO to po części prawda, jednak dla mnie najważniejszy jest klimat gry, a nie kolejna darmowa Tibia. Więc proszę o wszelakie sugestie/propozycje/pytania na forum projektu :)
Fanotherpg
07-03-2008, 16:03
http://dse.victorygames.info - Dość pokaźna i KONKRETNA aktualizacja :) Zapraszam do czytania i komentowania!
Keylloger? ...
Szkoda waszego czasu.
Zagram , jak wyjdzie online wersja tej gry ;p
Keylloger? ...
Szkoda waszego czasu.
Sam jesteś keyloger, ignorancie. Pewnie nawet nie wszedłeś w link... Pewnie nawet nie wiesz o czym jest temat i tylko siejesz ploty.
@topic
Cieszy mnie, że wzięliście się za siebie i to porządnie. Mam nadzieję, że już w najbliższym czasie da się zobaczyć waszą ciężką pracę.
Fanotherpg
14-03-2008, 16:22
Co do szkody czasu, żal mi tych kilku lat które straciłem, jednak wiem teraz jak tworzyć większe projekty i od czego zaczynać. A spełnienie dziecinnych marzeń jest czymś pięknym.
Co do wersji online trochę długo trzeba będzie poczekać, a projekt stanął na nogi.
Fanotherpg
09-07-2008, 18:21
Niestety muszę wiele osób zawieść... Dalej jesteśmy w grze. I dajemy niewielką aktualizację jak zwykle patrz na naszą stronę:
http://www.dse.victorygames.info/
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.