zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Ceny! Czy to wielki problem?

kasta554
27-07-2007, 15:24
Witam wszystkich

W tym temacie zastanówmy się nad cenami

1.Dlaczego spadają
2.Jak usprawnić aby trzymały się w cenie
3.Czy oczekujecie zmian cen
4.Dochód czy Strata
5.Wasze zdanie na ten temat
-------
Moje odpowiedzi:
1. Ponieważ jest coraz wiecej hight leveli i expiąc na np. Warlockach mają dostatecznie dużo G armów itp. Dlatego zamiast 55-60k teraz spadło o około połowę (na większosci światów)

2. Albo wprowadzenie nowych przedmiotów wtedy nowe przedmioty przez okolo 3 lata bedą miały stosunkowo dobrą cene lub sklep coś w stylu (Dżina)

3. Wysoko levelowcy oczekują zmian dlatego są liczne skargi a takie powiedzmy 8-50lvl są zadowoloeni bo juz na po desercie mozna sobie kupić miły item.

4. Dochód dla nisko poziomowców którzy na tym oszczędzają i mają kase na hunty, a lepsi mają strate ponieważ taki 160Master Sorc. Dużo hajsu traci na SDki (demon hunt) jesli jest 3 playerów i wypadnie tylko Giant Sword
Na niektórych serwach ( MMS juz mozna kupic za 100k tak samo jak G legs)

5. Moje osobiste zdanie na ten temat:
Uwazam że sytuacja na rynku tibijskim jest stabilna. Jesli nazywać tibie virtualnym państwem to jest to w tej chwili tanie państwo przyjemne na nowych graczy. A jak zapowiada Cip soft ze serwery bedą mogły pomiescic około 1500osób to z tą liczba wzrosnie liczba graczy i wysoko poziomowi bedą mieli kupców na Itemy.

Pozdrawiam

Skorpion
27-07-2007, 15:44
Taa.. ty sie ciesz ze chodza u was garmy po 30k bo u nas za 15k trudno sprzedac...

Najemnik Bobi
27-07-2007, 18:14
A jak zapowiada Cip soft ze serwery bedą mogły pomiescic około 1500osób to z tą liczba wzrosnie liczba graczy i wysoko poziomowi bedą mieli kupców na Itemy.

Pozdrawiam

1,5k ludzi? Nowi kupcy!? Teraz są miejscówki zapełnione! To jak Ci "nowi kupcy" mają zdobyć kase!? Z dezerta!?

Cholera, zamiast powiększać, powinni zrobić nowe!

Patay
27-07-2007, 18:52
nowe expowiska (niekoniecznie z nowym/drogim lootem)

Remmm
27-07-2007, 20:00
Powiem tak :
Ceny powinny podskoczyc i to bardzo...
Dsm na solerze chodzi po 30-35k...
steel bootsy chodzily kiedys po 120 a ostatnio widzialem rekordowa za nie cene 18k!!
Normalnie tansze niz bohy ktore mozna kupic za 25k...
Zalosne ?

Zalozmy.
Idziesz na dle z ekipa, 2 shooterow i ty jako bloker. siedzicie kilka godzin. Lootuje wam sie 1 dsm i rh. Razem? 50k WOW! Normalnie jest co dzielic...

Takie jest moje zdanie.

Naird
27-07-2007, 21:20
Fakt ceny są bardzo niskie ale rynek kiedyś musi sie nasycić, a sprzedający poprostu niech nie sprzedają po niskich cenach a ceny same pójdą w góre.

Hu'Hu
27-07-2007, 21:52
Po pierwsze Tibia ma swój wirtualny rynek który musi się rzadzić pewnymi prawami <ekonomia>
Sytuacja jest zła, a pogarsza ją sam CiPsoft. Jak? Wprowadzając nowe potworki np. Frost Dragon < Dsm lecą z nich często więc mnóstwo ludzi chce go sprzedać, ale żeby go sprzedać musi dać konkurencyjną cenę w ten sposób zaniżając wcześniej przyjętą na "Pricelist". Pricelist to tylko kolejny temat który zaśmieca forum.Bezużyteczny.Więc mamy Dsm powiedzmy za 60k to ile może kosztować Goldenka? oczywiście z połowe mniej, następnie Crown i tak dalej
Kolejnym problemem są nowe światy na których ceny powinny być wysokie.Tak nie jest z każdym kolejnym wylootowanym przedmiotem, zrobionym questem ceny diametralnie spadają w doł.W krótkim czasie osiągając poziom starych serwerów.
Jak to naprawić?Jeśli jest to nowy serwer Pvp <a takich CiPsoft nie wypuszcza od długiego czasu> to wtedy najsilniejszza gildia dyktuje ceny.
Ale mówiąc ogólnie to najlepszym sposobem byłoby po 1. możliwość sprzedawania wielu itemów np mms mpa g Legi demonka itp u Djina.2 Podwyższyć aktulane ceny przedmiotów które możemy sprzedać u Djina. W ten sposób ceny pójdą do góry.
Nawiązując do ostaniego update: Z zapowiedzi wynikałoże NPC będą mieć nowe funkcje..... nie zauważyłem tego n/c

To wszystko

Aim r0x
28-07-2007, 00:04
Powiem tak :
Ceny powinny podskoczyc i to bardzo...
Dsm na solerze chodzi po 30-35k...
steel bootsy chodzily kiedys po 120 a ostatnio widzialem rekordowa za nie cene 18k!!
Normalnie tansze niz bohy ktore mozna kupic za 25k...
Zalosne ?

golden arm - 15-20 k:)
demon shielda kupiłem ostatnio za 20k, myśle że średnia to 25 a kto powie 30 to ma "bye" ;D
ale ogólnie spadają tylko ceny tych przedmiotów których nie da sie sprzedać u dżina:) i sprzedają dla ludzi za rekordowe ceny bo mają po 50 golden armów;)

Barniakos
28-07-2007, 14:09
Juz powoli dochodzi do tego, to o czym kiedys 100 lvl mogl pomarzyc, teraz spokojnie 20 lvl bedzie mogl zdobyc ;)

Ashael
28-07-2007, 14:19
Ceny to naprawde wielki problem:( Dlatego proponuję stworzyć osobny temat, w którym zawarte będą ceny takie jakie powinny być na danym świecie. Bo w końcu jakieś pierwsze kroki trzeba podjąć;) Pozdrawiam

Times
28-07-2007, 15:33
Niskie ceny, które stają się coraz niższe zniszczą tibię od wewnątrz. CipSoft poniekąd sam przyczynia się do tego wprowadzając bezmyślne updaty. Normalną rzeczą stają się teraz masowe hunty 40MSa na Vampach, Necro. Przynajmniej było tak przed letnim updatem 2008. Teraz do nich dołączyli knight i pall.

Wobraźcie sobie taką sytuacja: 60Ek idzie na necro, teraz 1 nekromanta schodzi mu na 3 -4 uderzenia. Żeby nie paść rycerz używa exury, bo jest najbardziej opłacalna, koszty leczenia są zerowe ponieważ mana odnawia mu się gdy czeka na resp. Raz na ruski rok uchnie się gdy necro walnie combo czy coś w tym rodzaju. Koszty takiego expienia są niemal zerowe. I teraz co robić z lotem ? Załóżmy że wypadną dwie pary BoHów. Co z nimi zrobić ? Sprzedać.
Po co się męczyć i walczyć jak kiedyś o 60-70k ? Sprzeda je za 20, drożej się nie da bo za duża konkurencja. Każdy masowo expi na neco, lotuje dużo bohów co powoduje zalanie takimi bucikami rynku. Nie będziesz szkoda zarobić tylko 20k bo nie było wsate, zatem to czysty zysk. Kiedyś było inaczej. Żeby wylotować ten item trzeba było naprawdę mocnej ekpy: Knight jako bloker, dwóch sorców albo druidów. Nie mogły to być niskie levele. Bloker przynajmniej 50, aby nie paść tak szybko, warto pamiętać że UHanie w tedy nie było tak bajecznie proste, liczył się refleks. Schoterzy nie mogli być też low levelami, na takim huncie łatwo było nie wyjść na zero. Takie huncenie było mozolne i niełatwe, rzadko się zwracało. No więc skąd brać BoHy ? Cena tych butów była na stałym i wysokim poziomie. Nie można było sprzedawać taniej bo to by się nie opłaciło. Żeby pochuncić smoki wtedy trzeb było ekipy, teraz 40knight razi sobie na nich bez żadnych problemów. Problemem Tibii jest masowe zdobywanie cennych przedmiotów bez straty. Identyczna sytuacja jest z DLami kiedyś 80K, i trzech 50+ schoterów. A teraz 80MS i vis, vis, vis.

Jeśli CipSoft będzie tak dalej postępować tibia za kilka lat nie będzie istnieć. Tego nie da się zmienić ani całkowicie zatrzymać. Można tylko próbować zapobiegać, choć i to teraz nie nie wiele się zda. Za dużo już namieszali, może być tylko gorzej. Oczywiście cieszyć się będziecie z kolejnych updatów. Ale to doprowadzi do tego że 20lvl będzie chodzić w MPA, które nie będzie miało żadnej wartości. Najlepsza i najbardziej stabilna pod względem gospodarczym wersja tibii byłą 7.4. Jeszcze przed ulepszeniem postaci magicznych.

Wprowadzenie runków w sklepach było równie złym posunięciem jak dalsze updaty. Knight zarabiał jako bloker przy huntach, sorc robiąc SD dla większych poziomów, a druid robiąc UHy dla innych profesji, pall tylko był nieco z boku ale też potrafił nieźle zarobić expiąc samodzielnie. Wszystkie profesje były od siebie zależne i to było najlepsze w Tibii. Teraz co jest lepsze ? Męczyć sie z kupowaniem UHów od masy druidków rozproszonych po całej tibii w cenie niższej o 200 gp niż w sklepie. Czy zapłacić "trochę" drożej i bez problemowo kupić to w sklepie ? Społeczeństwo tibijskie jest teraz bardzo bogate i kilka tysięcy GP w tą czy w tą nie gra na prawdę żadnej różnicy.

Salarigoth
28-07-2007, 15:47
@up
Wystarczy ze kazddyy item bedize mozna sprzedac w sklepie Dosc DROGO ....
MPA za 1mln u djinow od 120 lvl np myslisz zeby 20 lvl mial wtedy MPA ?

Pan_Luukas
28-07-2007, 15:57
Co bys zrobil w takim razie na miejscu Cip Softu ?
Moze spowrotem oslabil profesje ?

Najleprzym rozwiazaniem byla by zmiana " poziomu loota ", niewiem jak to nazwac... Chodzi mi oto by np: BOHY wypadaly jeszcze zadziej niz poprzednio.

Btw: Tekst troche mi przypominal nazekanie biednego sorcerera na ostatnie upade.. Oczywiscie tylko mi sie tak to troche skojazylo i wiem ze tak niejest :D

@UP
Wtedy bp uh musial by kosztowac 100k bo innaczej exp byl by darmowy ...

Maryan
28-07-2007, 15:57
Największą kasę robi się na przedmiotach, które sprzedaje się u NPC. Pojęcie "rare" się zdezaktualizowało, bo na serwerach są setki DSM, czy nawet MPA, już nawet przedmioty z anni tanieją. Nie ma to większego znaczenia bo transakcje sprzedaży "rzadkich" przedmiotów stanowią tylko ułamek całego rynku. Większość przedmiotów jest sprzedawana Djinom lub NPC.

Brak konieczności wymiany ekwipunku na nowy powoduje, że rynek nasyca się bardzo szybko a codziennie dokładane są nowe przedmioty na sprzedaż, co powoduje spadek ich wartości. Dlatego wyjścia są dwa: 1. Dekorować domek 2. sprzedawać Djinom lub po niskich cenach.

Każdy rozsądnie grający w krótkim czasie jest w stanie uzbierać duże sumy pieniędzy, bo nie ma potrzeby w Tibii wydawania kasy na coś więcej niż MF/runy.

Ciekawym rozwiązaniem byłaby możliwość kupowania nowych, bardzo drogich przedmiotów u NPC-spowodowałoby to, że gotówka nie zalegałaby na kontach graczy a dodatkowo wprowadziła pewną wymienność sprzętu ( ja od 60 lvli mam identyczną zbroję, a od ponad 30 lvli identyczną całą resztę ekwipunku) Jedyne moje wydatki to UHy/MFy

Pozdrowienia

Ashael
28-07-2007, 16:03
Według mnie najlepszym posunięciem CipSoftu byłoby wprowadzenie EQ od danego lvla, np. BoHy od 40 lvla, MPA od 100 lvla, g legs od 90 lvla itd. ^^ Pozdro

Pan_Luukas
28-07-2007, 16:05
Według mnie najlepszym posunięciem CipSoftu byłoby wprowadzenie EQ od danego lvla, np. BoHy od 40 lvla, MPA od 100 lvla, g legs od 90 lvla itd. ^^ Pozdro

Wtedy to by tibie zje***
Tibia zrobila by sie jak Diablo II i nabijanie szybko lvla bylo by duuzo trudniejsze.

Ashael
28-07-2007, 16:12
Wtedy to by tibie zje***
Tibia zrobila by sie jak Diablo II i nabijanie szybko lvla bylo by duuzo trudniejsze.

Przynajmniej już 8 lvle nie biegały w MPA. Jednego 11 lvla widzialem z MPA na Jamerze, a niektóre 100 lvle dalej w blue robe biegają -.-

Pan_Luukas
28-07-2007, 16:18
Przynajmniej już 8 lvle nie biegały w MPA. Jednego 11 lvla widzialem z MPA na Jamerze, a niektóre 100 lvle dalej w blue robe biegają -.-

A zastanawiales sie z kad ma MPA ?
2 Postac...
Nawet jak by byly takie ograniczenia to i tak by mial takie itemki w depo z drugiej postaci..

@DOWN
Wiec nierozumiem o co ci chodzi..
Najpierw nazekacie ze jest za duzo itemkow na rynku, a po chwili jest problem ze te itemki nosza 8 lvle... Albo rybki, Albo akwarium

Ashael
28-07-2007, 16:24
Może ale nie byłby ich w stanie nosić ;]

Salarigoth
28-07-2007, 16:42
Najnizszy lvl jaki widzalem z mpa to 70 (bez reloga) wiec nie placzcie tu nie chodzi o to co mozna na jakim lvl nosic

Avallach
28-07-2007, 17:40
moj kumpel bez other chara mial mpa, demon helmet, g legi, mmsa, sca, bp of holding na 59 lvlu. 64 mlvl :P

gosciu kupe kasy z dragow trzepal ;P

Meferot
28-07-2007, 17:53
ceny spadają bo każdy chce jak najszybciej sprzedać itema, dużo zależy od graczy na serwerze i ich nastawieniu do cen, na harmoni high levele się zbuntowali i zmuszają ludzi aby sprzedawali itemy drozej, np. softy kupiłem za 480k... wiadomo każdy chce kupić jak najtaniej dzisiaj 15 lvl powiedział mi że golden arm jest za 18k....

szymon287
29-07-2007, 17:46
Nudzi mi sie to cos napisze :P

Zalozmy.
Idziesz na dle z ekipa, 2 shooterow i ty jako bloker. siedzicie kilka godzin. Lootuje wam sie 1 dsm i rh. Razem? 50k WOW! Normalnie jest co dzielic...

Powiedz mi kto teraz, idzie na dle w takim skladzie? Kazdy woli solo lub w 2 osoby. Do tego, prawie kazdy dl jest zajety, albo sie ludzi wpychaja, wiec to ze ktos lotnie nawet glupiego fsa jest nie mozliwe.

Ale mówiąc ogólnie to najlepszym sposobem byłoby po 1. możliwość sprzedawania wielu itemów np mms mpa g Legi demonka itp u Djina.2 Podwyższyć aktulane ceny przedmiotów które możemy sprzedać u Djina. W ten sposób ceny pójdą do góry.

Ja bym wolal, jakis nowy quest, z funkcjami jak dziny (czyli sprzedawanie itemow) ale, ciezszy i od 120lv+ (czemu akurat 120... bo wiekszosc starych sorcow/drutow wbila ten lv w 2miechy-.-" i jeszcze nie ma questa 100+)

Juz powoli dochodzi do tego, to o czym kiedys 100 lvl mogl pomarzyc, teraz spokojnie 20 lvl bedzie mogl zdobyc

Pamietam, jak na 70lv~kupilem 1mpa, za 1kk~eh... to byly czasy, a teraz mi kolega pisze, na 25~ ze kupil za 200k...

Ceny to naprawde wielki problem Dlatego proponuję stworzyć osobny temat, w którym zawarte będą ceny takie jakie powinny być na danym świecie. Bo w końcu jakieś pierwsze kroki trzeba podjąć Pozdrawiam

Bylo i sie nie sprawdzilo...

Najleprzym rozwiazaniem byla by zmiana " poziomu loota ", niewiem jak to nazwac... Chodzi mi oto by np: BOHY wypadaly jeszcze zadziej niz poprzednio.

Nie ktore itemy wypadaja naprawde rzadko wypadaja i nawet jak beda jeszcze rzadsze to cena duzo nie wzrosnie, bo potki sa masowo ubijane ;) moze by tak, zwiekszyc sile potkow?:o

Wtedy to by tibie zje***

I tak tibia jest smiesznie latwa, kiedys nabicie 100lv bylo trzeba rok grac~ -.- a teraz 2-3miechy... nc

Patay
29-07-2007, 18:14
Wzrost cen u Djina lub stworzenie nowych questów dla H-lvli to chyba najlepsze rozwiązanie :|

thoro
29-07-2007, 18:54
Sytuacje moze uratowac tylko djinn ktory skupuje wszystkie albo wiekszosc przedmiotow. Kazde inne rozwiazanie jest zle :)

Times
29-07-2007, 22:08
Sytuacje moze uratowac tylko djinn ktory skupuje wszystkie albo wiekszosc przedmiotow. Kazde inne rozwiazanie jest zle :)

A właśnie że to nie byłoby dobre rozwiązanie tego problemu. Jeśli djinn będzie skupował wszystko i to po wysokich cenach to nikomu nie będzie sie chciało męczyć na trade, latać po całej Tibii i sprzedawać to graczom, którzy kłócą sie o każde 1Gp. Doprowadzi to do tego że wysokie levele będą obrzydliwe bogate a normalny gracz, choć będzie miał pieniądze nic nie kupi, albo kupno będzie graniczyło to z cudem. Sytuacja będzie przypominać Polskę za PRLu. Wszyscy mają kasę ale nic nie ma w sklepach, a żeby coś kupić liczą się znajomości. Kto ma wysokopoziomowego przyjaciela, może go poprosić o lotniecie czegoś. Oczywiście może być NPC który kupuje wartościowe przedmioty, ale nie po wysokich cenach. Choć "wysokich" to jest pojęcie względne.

szymon287
30-07-2007, 00:32
A właśnie że to nie byłoby dobre rozwiązanie tego problemu. Jeśli djinn będzie skupował wszystko i to po wysokich cenach to nikomu nie będzie sie chciało męczyć na trade, latać po całej Tibii i sprzedawać to graczom, którzy kłócą sie o każde 1Gp. Doprowadzi to do tego że wysokie levele będą obrzydliwe bogate a normalny gracz, choć będzie miał pieniądze nic nie kupi, albo kupno będzie graniczyło to z cudem. Sytuacja będzie przypominać Polskę za PRLu. Wszyscy mają kasę ale nic nie ma w sklepach, a żeby coś kupić liczą się znajomości. Kto ma wysokopoziomowego przyjaciela, może go poprosić o lotniecie czegoś. Oczywiście może być NPC który kupuje wartościowe przedmioty, ale nie po wysokich cenach. Choć "wysokich" to jest pojęcie względne.

No to, jak np mpa bedzie 500k u "dzina" to normalny gracz bedzie dawal 700k~ i wtedy sobie kupi -.^

Patay
30-07-2007, 03:09
Wiadomo nie chodzi o wszystkie itemy tylko np. jakby to określić od fs'a w góre ... jeśli teraz taki fs kosztuje powiedzmy 4k a cena u djina wyniesie 5k to gracz będzie musiał dać minimum 500gp więcej (5.5k) ;p

Lux19R20teR
30-07-2007, 08:16
cipsoft powinien wprowadzic mozliwosc sellania lepszych itemkow u djinnow....

Btw. Nie wszystkie itemki drozeja, na neranie z 3tyg temu bohy=40k, teraz za mniej niz 60k nie kupisz ;p

Andezyt
30-07-2007, 15:44
1.Dlaczego spadają

Liczba graczy wysoko-levelowych rośnie.

2.Jak usprawnić aby trzymały się w cenie

Nowe przedmioty u Djinów.

3.Czy oczekujecie zmian cen

Tak, wzrostu.

4.Dochód czy Strata

Dochód

5.Wasze zdanie na ten temat

Cipsoft musi coś zrobić ze spadającymi cenami w przeciwnym razie może nadejść dzień rebelii Już wypady na niektóre potwory się nie opłacają a co będzie za rok, dwa...

Pozdrowienia
Andezyt

-Veris-
30-07-2007, 17:23
Sami nie damy rady kontrolować ekonomi, bo nawet jeżeli większość ludzi chce sprzedawać drożej to zawsze znajdzie się kilka osób, które chcą sprzedać coś szybciej a co za tym idzie sprzedadzą to taniej. Gdy już raz ktoś na trade zobaczy cenę np. DSMa - 30k to jak ktoś mu zaoferuje DSM za 35k-40k to na ogół po prostu go spławi.

Z drugiej strony CipSoft nie może też zbyt drastycznie zmieniać cen przedmiotów bo to spowoduje załamanie się ekonomii w drugą stronę, nikt nie będzie kupował nowych przedmiotów bo nie będzie go na to stać bo ileż pieniędzy zarobił sprzedając wcześniej przedmioty, które były o połowę tańsze?

Według mnie, najlepiej by było zwiększyć ilość przedmiotów kupowanych przez djinny i wprowadzić innych "szczególnych" NPC, którzy kupowaliby określone przedmioty. A co update do jakiegoś określonego pułapu zwiększać cenę przedmiotów o np. 10-20%.

janek@
31-07-2007, 02:21
hmmm
Rozsadnym posunieciem niestety byloby ogolne oslabienie wszystkich profesji. Wtedy kazde z nich tak jak to wspomnial Times bylyby zalezne od siebie i na hunty chodzily razem (profesje) przez co loot, ktory zdobyli bylby dzielony, a co za tym idzie wzrost cen.
Teraz kombinujmy co komu zabrac bo wedlug mnie:

Knightom i palkom zabrac wysoki demage, a wszystkim profom ustabilizowac regeneracje many/hp. (zmniejszajac) Ewentualnie mozna rowniez usunac sklepy z runkami co spowodowaloby gwaltowny wzrost cen runek + cen eq. ;p

Dzieki temu moznaby spekulowac, ze ceny pojda o jakies 50% w gore jak i nie wiecej.

--Fadis--
31-07-2007, 02:35
Widzsz jak to jest. na guardi kiedyś DSM koszkował 250k a teraz po około (?)65k.
Kiedyś się fejne grało.'' teraz tibia schodzi na psy ...X(".

Grzybozol1991
31-07-2007, 06:23
1. Coraz więcej High Lvl
2. Raczej to nie zależy od nas. Tzn raczej to zależy od ludzi sprawujących władzę na serwerze.
3. No pewnie, że tak.
4. Strata chociaż nie zawsze. Są dobre tego strony. Łatwo zarobić kupując itemy taniej i sprzedawać drożej do Jinnów.
5. Ja tam bym wolał, żeby ceny były wyższe. Zazwyczaj mam waste na czymś lepszym :P

Times
31-07-2007, 12:22
Usuniecie sklepów z runkami, albo podwyższenie ich ceny to dobry pomysł. Spowodowało to by ogramy wzrost cen runek. W tedy najlepiej byłby znieść soule, albo zmniejszyć czas ich odnawiania się, tak aby normalny gracz z FACC nie musiał siedzieć godzinami bijąc rotwormy aby zrobić 1bp hmmów. Runki stały by się wtedy w obiegu bardziej powszechne, a masowe PG hlvl nie byłoby już takie łatwe, z powodu niemożności kupienia dużej ilości UHów, runek w sklepach. Znów trzeba byłyby szukać providerów od runek(czy jak to sie pisze) i tibia nabrała by klimatu. CipSoft fajnie by zrobił gdyby zwiększył obrażenia zadawane za pomocą runek, takich jak HMM, lub zmniejszenie kosztów ich produkcji, żeby exienie nimi było w maire opłacalne. Wtedy doszłaby nowa alternatywa expienia dla postaci magicznych. Nie jak teraz vis, vis, vis, można byłyby użyć jeszcze innych runek, bo po co one są ? Dla ozdoby? Nikt teraz nie używa HMMów jako sposób na zdobywanie doświadczenia bo są nie opłacalne!. HMMy i inne runki powinny być na porządku dziennym każdego kto gra postacią magiczną! Jak za dawnych dobrych lat.

CipSoft musi stworzyć coś takiego jak równowaga i zależność od siebie profesji. Knight już nie będzie latał samopoas na lini expowisko - domek - sklep z runkami. Da zarobić postacią magicznym przez co będzie większy popyt na różne rzeczy, większe wsate co szybko i dobrze prowadzi do wzrostu cen i zahamuje maniakalne podejście do tibii nie których graczy. Nie będzie już mass huntów non-stop dzień w dzień.

Choć taka strategia CipSoftu może doprowadzić do zwiększenia sie liczby boterów, ale to już inna bajka.

Czarna_Mamba
31-07-2007, 14:26
I tak źle i tak niedobrze. Ja aktualnie jestem kupującą, więc niech trochę jeszcze pospadają, później to już powiewa. ^^

Tak szczerze, wcale nie jestem za podwyższeniem cen na siłę ani za osłabianiem profesji. Niechaj łupy z potworów rzadziej wypadają, ceny na pewno wzrosną, jednocześnie nie osłabiając profesji. U nas DSM kosztuje 40k i wczoraj pierwszy raz zobaczyłam 'SELL SOV ~~ ' na Trade. Usunięcie sklepów z runami? Raczej usunięcie run ze sklepów, manasy w sklepie się jednak przydają. : P

Nitro Evil$
01-08-2007, 00:23
Haha...

Usunięcie run ze sklepów - nie moge expić, mam stać godzinami w dp i czekać az jakis łaskawy rune maker mi sprzeda uhy, czy też sdki....

Rzadki loot z potworów - ide na demy, zwastowałem 50bp sd = 300k zlootowalem 2 mmsy = 400k, po zmianie zlootuje 1 mmsa, i co? jestem 100k w plecy a tak był bym 100k do przodu...

Najlepszą opcja jest oczywiscie djinn... i niech nikt nie mówi ze nie dało by sie kupic itemów, jak juz ktos powiedział u djinna mpa 800k to ktoś da 900k...

Kiedyś było super, szła ekipa np taki bloker i 2 shooterów lootowało się dsm'a i każdy mial po 100k... teraz nikt nie pójdzie teamem na dl'e bo każdy bedzie w plecy.. dsm 40k (elera) buaha...

RaLey
03-08-2007, 14:13
Mam nadzieje że w przyszłości bendzie coś podobnego do didżina (xD) i takie itemki jak dsm g army stell bootsy dojdą do normalnej ceny bo to bezsens huncic skoro to za marne grosze sie przeda dzieląc 50k na 3 glowy

Patay
03-08-2007, 14:49
Rzadki loot z potworów - ide na demy, zwastowałem 50bp sd = 300k zlootowalem 2 mmsy = 400k, po zmianie zlootuje 1 mmsa, i co? jestem 100k w plecy a tak był bym 100k do przodu...

Jeśli itemy nie będą tak "często" wypadać jak teraz to wiadomo, że bedzie ich mniej i ceny wzrosną ...