zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Zagadka

Elvarus
03-08-2007, 01:24
http://img245.imageshack.us/img245/1523/kopertakl3.th.png (http://img245.imageshack.us/my.php?image=kopertakl3.png)

Jeśli ktoś to rozwiąże niech napisze w tym temacie, ciekaw jestem rozwiązania:p

Arczeron
03-08-2007, 01:31
kurde :P dolaczam sie do prosby o ujawnienie bo juz proboje pare minut w paincie i mi nie wychodzi

Walekifa
03-08-2007, 01:32
Hmm. Otwartą kopertę to ja rysuje na 10 sposobów,ale tego coś nie moge... To jest wykonalne wogóle? O.o

Meryba
03-08-2007, 01:41
Nie da się :P
w paincie nie, ale jak weźmiesz 2 ołówki na realu to może się udac ;]

Elvarus
03-08-2007, 01:51
Da się i to na 100% tylko nie wiem jak, jakies 10-15 lat temu to była wielka zagadka ale ktoś ją rozwiązał i byl w gazecie wyborczej i rozwiązanie ale już nie pamiętam :D

Vanhelsen
03-08-2007, 01:59
Jest to niewykonalne... wystarczy uważać na matematyce w Liceum...
Zadanie którego wymagasz (przejść po tych liniach tylko raz łącząc wszystkie wierzchołki) to tzw. "cykl Eulera" a pierwsze twierdzenie teorii grafów mówi:
W grafie można znaleźć cykl Eulera wtedy i tylko wtedy, gdy graf jest spójny i każdy jego wierzchołek ma parzysty stopień.Jak widać, każdy wierzchołek nie licząc środkowego ma nieparzysty stopień a więc to zadanie nie ma rozwiązania...

zastanawiam się, ile czasu zajmie ludziom poddanie się i przescrollowanie strony w dół w celu 'rozwiązania';]

Polinik
03-08-2007, 02:02
Da się i to na 100% tylko nie wiem jak, jakies 10-15 lat temu to była wielka zagadka ale ktoś ją rozwiązał i byl w gazecie wyborczej i rozwiązanie ale już nie pamiętam :D
Bujdy opowiadasz. To zadanie nie ma rozwiązania, co wykazał bodajże Leonhard Euler, jeszcze w 18 wieku. Zdefiniował on pojecie grafu unikursalnego, tzn. takiego, którego da sie "przejść" po liniach w całości zaczynając od pewnego punktu i przechodząc po każdym odcinku dokładnie raz.

Aby graf był unikursalny, to albo wszystkie jego węzły (czyli w naszym wypadku rogi koperty) muszą być stopnia parzystego, albo wszystkie wierzchołki poza dwoma.
Stopień węzła to ilość dróg (czyli w linie koperty) z niego wychodzących.
Jak widać -- koperta ma cztery węzły nieparzystego stopnia i tylko jeden parzystego.

Może dla niektórych prościej będzie w ten sposób:
Zamknięta koperta ma 4 wierzchołki z których z każdego wychodzi nieparzysta ilość kresek, wiec jeśli w jednym zaczniemy a w drugim skończymy to pozostaną dwa wierzchołki do których albo nie dojedziemy, albo, jeśli dojedzoemy, to nie już wyjedziemy.

Elvarus
03-08-2007, 02:13
Da sie zrobić trzeba próbować ponoć rozwiązanie jest takie proste.

Fiszbin
03-08-2007, 02:15
Da się, ale to może być trochę naciągane.

Rysujemy coś takiego:
http://img484.imageshack.us/img484/3928/36972750ax0.jpg (http://imageshack.us)

a następnie przejeżdżamy jeszcze raz po dolnej lini (oznaczyłem czerwonym) i dorysowywujemy resztę:
http://img78.imageshack.us/img78/1580/45196749ws6.jpg (http://imageshack.us)

Oczywiście zrobiłem to na szybko i nie jest to równe i ładne, ale pokazuje sposób ;p

Arczeron
03-08-2007, 02:19
@up
ja pierdziele czytac sie naucz

Fiszbin
03-08-2007, 02:21
@up
ja pierdziele czytac sie naucz

Przecież jest napisane, ze można raz przejechać po lini, inaczej to wiadomo, że jest niemożliwe. Chyba, że autor źle sformułował pytanie bo jest ono w sumie trochę dwuznaczne.

Elvarus
03-08-2007, 02:24
Fiszbin
Wystarczy pomyśleć to nie boli...

Vanhelsen
03-08-2007, 02:24
Da sie zrobić trzeba próbować ponoć rozwiązanie jest takie proste.Tia, wojuj z prawami matematyki, powodzenia nasz młody Einsteinie! ;)
Przecież jest napisane, ze można raz przejechać po lini, inaczej to wiadomo, że jest niemożliwe. Chyba, że autor źle sformułował pytanie bo jest ono w sumie trochę dwuznaczne.No to nie umiesz czytać ze zrozumieniem, chodzi o to, że po każdej linii możesz przejechać tylko raz = każdą linię możesz tylko raz namalować...

p.s. Polinik, co to za czerwony kwadracik przy tym poście Elva co cytowałem? :P
Edit: dankeszon

Arczeron
03-08-2007, 02:25
a juz myslalem ze ja cos zle przeczytalem ze user z 2005 roku mi zaprzecza =p
ah ci ludzie starszej daty
xD

@thero
fajnie T.T, ogarnij sie dzieciaku :D tylko ze ja sobie zazartowalem "starszej daty" a do fiszbina nic nie mam, zreszta nie wyczytywalem sie specjalnie w temat bo sie domyslilem o co chodzi poza tym nie jestem upierdliwy :)

Fiszbin
03-08-2007, 02:27
Tia, wojuj z prawami matematyki, powodzenia nasz młody Einsteinie! ;)
No to nie umiesz czytać ze zrozumieniem, chodzi o to, że po każdej linii możesz przejechać tylko raz = każdą linię możesz tylko raz namalować...

Autor nazwał to "przejechać po linii", a chyba nie można przejechać po czymś czego nie ma. Dopuszczałem możliwość, że autor źle sformułował pytanie i tak się stało :p.

W takim razie dołączam się do zgodnego: NIE DA SIE I CH*J.

@down
Zrozumiałem, ale w przypadku tak postawionego pytania, można je różnie interpretować ;).

Thero
03-08-2007, 02:28
Re.Up
Masz rację. Mi chodziło akurat o interpretację, na jaką chciał nas autor naprowadzić.
a juz myslalem ze ja cos zle przeczytalem ze user z 2005 roku mi zaprzecza =p
ah ci ludzie starszej daty
xD
Nieee, po prostu jesteś chamski. Może Fiszbin nie wyraził się jasno, ale od razu widać, że zrozumiał treść pierwszego postu. Tylko wy tacy upierdliwi jesteście.

EDIT:
Jednak nie zrozumiał (vide up). Czyli shame on me. Zwracam honor.
komu zwracasz honor? ;> (ale ze mnie ivol nabijacz na forum bez licznika postow, ajjj)
Tym, którym bezpodstawnie wcześniej próbowałem go odebrać. Nie zrozumiałeś?

Walekifa
03-08-2007, 02:30
Poprę Fiszbina. Normalnie, to jest to niemożliwe. Ale zapewne pytanie zostało (prawie)podchwytliwie sformułowane,dlatego tak naprawdę da się to wykonać.

Polinik
03-08-2007, 02:32
p.s. Polinik, co to za czerwony kwadracik przy tym poście Elva co cytowałem? :P
Upomnienie za uparte powtarzanie bzdur bez żadnego uzasadnienia, mimo, że zostało mu udowodnione, że nie ma racji.

Meryba
03-08-2007, 02:38
tak sobie pomyślałem i wymyśliłem, że na realu to można było by po prostu samym drewnem od ołówka kawałek przejechac. ;D

Arczeron
03-08-2007, 02:40
Nieee, po prostu jesteś chamski. Może Fiszbin nie wyraził się jasno, ale od razu widać, że zrozumiał treść pierwszego postu. Tylko wy tacy upierdliwi jesteście.

EDIT:
Jednak nie zrozumiał (vide up). Czyli shame on me. Zwracam honor.
komu zwracasz honor? ;> (ale ze mnie ivol nabijacz na forum bez licznika postow, ajjj)

Tana
03-08-2007, 16:33
Gdzie nie da rady po bożemu, wpisujemy kody. ;)

http://tana.pctweak.net/tutorial.gif

Łatwo, prosto i przyjemnie ;)

Tompior
03-08-2007, 20:05
Jest to niewykonalne... wystarczy uważać na matematyce w Liceum...
Zadanie którego wymagasz (przejść po tych liniach tylko raz łącząc wszystkie wierzchołki) to tzw. "cykl Eulera" a pierwsze twierdzenie teorii grafów mówi:
Jak widać, każdy wierzchołek nie licząc środkowego ma nieparzysty stopień a więc to zadanie nie ma rozwiązania...

zastanawiam się, ile czasu zajmie ludziom poddanie się i przescrollowanie strony w dół w celu 'rozwiązania';]

Nie mialem cyklu Eulera w 2LO :< Chociaz chodze do mat-fizu. Widze, ze macie troche inny cykl nauczania :D

Polinik
03-08-2007, 20:24
Nie mialem cyklu Eulera w 2LO :< Chociaz chodze do mat-fizu. Widze, ze macie troche inny cykl nauczania :D
Nie, to po prostu nowe szkolnictwo. Takie, gdzie maturę dostaje się bez względu na wynik egzaminów, żeby w statystykach nie wyszło jak beznadziejnie się teraz kształci. Takie, gdzie na pierwszym roku studiów wykładowcy wolą na wszelki wypadek nauczyć studentów co to wartość bezwzględna, granica, ciąg, szereg, pochodna i całka, bo w liceum już tego nie ma albo jest po łebkach.

Gonzo von Krenzel
03-08-2007, 21:32

Z tego, co pamiętam to ja miałem to jedynie na informatyce. ;-)

@Elvarus: Podasz jakieś zadziwiające wszystkich rozwiązanie w stylu tego Tany? ;)

Elvarus
04-08-2007, 02:38
ja nie znam odpowiedzi chcę sie dowiedzieć bo to mnie ciekawi. Wiem że forum.tibia.pl trochę nieodpowiednie miejsce ale cóż paru ludzi sie znajdzie mocno wykształconych ;)

Seccus
04-08-2007, 03:47
@Tana

god mode roxor _/

Vanhelsen
04-08-2007, 04:23
ja nie znam odpowiedzi chcę sie dowiedzieć bo to mnie ciekawi. Wiem że forum.tibia.pl trochę nieodpowiednie miejsce ale cóż paru ludzi sie znajdzie mocno wykształconych ;)omg... co Cię przekona jak nie matematyczne udowodnienie?!
Mam Ci rozrysować wszystkie możliwe kombinacje czy jak?!!

TaH
04-08-2007, 05:47
Odkad mialem 10 lat sie z tym mecze :) W wolnych chwilach zawsze probowalem, no ale niestety jest to niewykonalne, w przeciwienstwie do kwadracika z daszkiem :)