ketsok
16-10-2004, 11:32
Postanowiłem stworzyć temat, który mówić będzie o najczęściej stosowanych w tibi skrótach, w których jak dobrze pamiętam miałem dość duży problem się rozeznać, kiedy byłem małym newbie - nowym graczem. Mam nadzieje że topic będzie przyklejony i przyda się nowym. Skróty podzieliłem na kategorie. Jeśli nie znaleźliście jakiegoś skrótu to wyślijcie do mnie prywatną wiadomość a postaram się jak najszybciej odpowiedzieć. Jeśli natomiast jesteś doświadczonym graczem i zauważysz w temacie brak jakiegoś ważnego skrótu, którego mogłem zapomnieć dodać, napisz go do mnie, a jak najszybciej zedytuje topic. Skróty przedstawione są w następujący sposób: skrót - angielska pełna nazwa - wytłumaczenie
(sorki za ortografy i błędy w jezyku angielskim)
OSOBY:
pk - player killer - morderca graczy. Rozpoznaje się go po czerwonej czaszce nad głową.
gm - game master - coś w stylu moderatora tibi ;) pilnuje przestrzegania regulaminu gry.
sorc- sorcerer - mag, jedna z profesji jaką możesz wybrać wchodząc na main land.
najt - polski skrót - rycerz, jedna z profesji jaką możesz wybrać wchodząc na main land.
drut - polski skrót - druid, jedna z profesji jaką możesz wybrać wchodząc na main land.
pal / palek - polski skrót - paladyn, jedna z profesji jaką możesz wybrać.
npc - xxx - jest to osoba, która możesz spotkać w tibi np. w roli sprzedawcy w sklepie. Nie jest to żywy człowiek, lecz komputer ;)
to raczej wszystko
PRZEDMIOTY:
zbroje i nanożniki:
set - (plate set, crown set, knight set... ) - set znaczy ni mniej ni wiecej jak zestaw armor + legs
p armor - plate armor - zbroja płytowa, jedna z tańszych w tibi
p legs - plate legs - płytowe nanozniki ( ?! :D jak sie mówi na zbroje zakładaną na nogi ?! :D )
n armor - noble armor - dosłownie: szlachecka zbroja, lecz nazwa nie jest zbyt prawdziwa, poneiwaz zbroja jest tania i niezbyt dobra
k armor - knight armor - rycerska zbroja, dość dobra zbroja
k legs -knight legs - rycerska nanożniki
c armor - crown armor - zbroja królewska, lub dosłownie korony, tym razem w przeciwieństwie do n arma nazwa jest dobra, zbroja jest dobra
c legs - crown legs - królewskie nanożniki
g armor - golden armor - złota zbroja, dosyć elitarna, lecz nie budzi ogromnego zachwytu
g legs - golden legs - złote nanożniki, jeszcze bardziej elitarne...
dsm - dragon scale mail - kolczuga z łusek smoka, zbroja dla wyższych sfer ;) bardzo dobra i dosyć żadka
ds legs - dragon scale legs - nanożniki z łusek smoka, niegdy nie widziałem ich na własne oczy :(
mpa - magic plate armor - magiczna zbroja płytowa - jedno z marzeń każdego gracza, żadka i piękna
d armor - demon armor - zbroja demona: cód miód orzeszki! Prawdziwe arcydzieło, mieć takie coś to niesamowity prestiż
d legs - demon legs - nanożniki demona: cóż powiedzieć... marzenie...
to chyba wszystko ;p
tarcze:
d s/shield - dwarfen shield - tarcza krasnoludzka, dobra na początek, jest bardzo tania
lub - dragon shield - smocza tarcza, całkiem przyzwoita, lecz nie zbyt dobra
g s/shield - guardian shield - tarcza strażnika, po wiśniacku mówiąc: taka se...
beho s/shield - beholder shield - tarcza beholdera, tania, czerowna, coż jeszcze...dobra do 15 poziomu :D
c s/shield - crown shield - królewska bądź jak kto woli koronna tarcza, fajniusia... polecam
t s/shield - tower shield - tarcza wieży, obrona taka jak crown shield, lecz nieco cieższa
do reszty tarczy raczej podaje sie pełne nazwy, nie skróty
hełmy:
v helmet - viking helmet - hełm vikingów, dobry na Rookgard, na main land zbierany tylko na sprzedaż w sklepach
s helmet - steel helmet - stalowy hełm, dobre uzupełnienie dla plate set...
c helmet - crown helmet - koronny hełm, tani i znosnie dobry
crus helmet - crusader helmet - hełm krzyżacki, dobry hełm
w helmet - warior helmet - hełm wojownika, całkiem podobny do crus helmu
r helmet - royal helmet - królewski hełm, całkiem milutki ;)
d helmet - demon helmet - hełm demona, oddałbym za niego dusze :D
reszta występuje raczej pod pełną nazwą ;)
bronie:
a) miecze
2h sword - two handed sword - miecz dwuręczny, tani - żadko wykorzystywany
s sword - serpent sword - poskręcany miecz, wypada ze smoka ale jest tani
fs - fire sword - miecz ognisty, całkiem dobry scyzoryk
b s/sword - bright sword - jaśniejący miecz, milusi jest. sam nim tne ;)
gs - giant sword - miecz olbrzymów, potężny dwuręczny miecz
b) pałki, młoty bojowe
c mace - clerical mace - duszpasterska maczuga, do kupienia na Edron :)
m star - morning star - gwiazda zaranna, tani bubel :P
w hammer - war hemmer - młot wojenny, dwuręczny o dośc dobrym ataku i beznadziejnej obronie
d hammer - dragon hammer - smoczy młot, częsta broń, niezbyt droga, jednoręczna
t hammer - thunder hammer - młot grzmotu, niezwykle potężny i niemal nie do zdobycia
c) topory
f a/axe - fire axe - ognisty topór, cóż powiedzieć... ładnie wygląda :] napewno lepiej od fs
d a/axe - dwarfen axe - krasnoludzki topór, bardzo ładnie wykonany ;)
niespotkałem się z innymi skrótami jesli chodzi o bronie
runy- kamienie magiczne:
lmm - light magic misle - lekki pocisk magiczny, beznadzieja
hmm - havy magic misle - ciężki pocisk magiczny, często urzywany
sd - suden deatch - nagła śmierć, nazwa mówi sama za siebie, mocny kamyk
uh - ultimate healing - ostateczne (bądź końcowe) leczenie, niebieski kamyk bardzo przydatny
ih - intensiv healing - intensywne leczenie, słabszy kolega uha :D
fb - fire bomb - ognista bomba, tworzy pole ognia
lub - fire ball - ognista kula, wybuch ognia (lekki)
gfb - great fire ball - wspaniała kula ognista, dosyc mocny wybuch ognia
pf - poison field - zatrute pole, kratka trucizny
ff - fire field - pole ognia, kratka ognia
ef - energy field - pole energetyczne, kratka energii
df - destroid field - niszczenie pola, niweluje działanie trzech powyższych pól
explo - explosion - eksplozja, czar lubiany przez rycerzy
inne przedmioty:
boh - boots of haste - buty przyspieszenia, nazwa mówi sama za siebie
s boots - steel boots - stalowe buty, ciezkie ale dodają ci obrony
g boots - golden boots - złote buty, możesz sobie oglądnąc na stronie internetowej :D
aol - amulet of loss - amulet losu, niewypadają ci itemki przy smierci ;)
d ham - dragon ham - smocza szynka, dobre jedzonko pochodzące od wrednych smoków :P
xbow - cross bow - kusza
pb - power bolt - silny bełt, nie jestem paladynem ;)
b arrows - brust arrows - nie wiem co znaczy brust, nie mniej jednak są to wybuchowe strzały
p arrows - poison arrows - zatrute strzały
bg - bag - worek
bp - backpack - plecak
cap - capacity - pojemność, wydajnośc, czyli ile mozemy unieśc jeszcze oz. (szukaj wyjaśnienia skrótu w wrażeniach,zwrotach, słowach)
POTWORY:
mino - minotaur - co tu tłumaczyć ?!
mino arch - minotaur archer - kusznik z rodzinki bykopodobnych ;)
mino guard - minotaur guard - byczek strażnik, ma ładną niebieską zbroje
soldek - polski skrót - dwarf soldier - kusznik w rodziny krasnoludów
guard - dwarf guard - krasnolud strażnik, co prawda mino też mają swoich strażników ale guard zwykło sie mówic na krasnoludów
cyc - cyclop - cyklop, jednooki olbrzym
drag - dragon - smok, zielona bestia
dragy - jak wyżej
dl - dragon lord - czerwony smok, o wiele mocniejszy od zielonego brata
warior - orc warior - ork wojownik, zabójczy na niskich poziomach
zerk - orc berserker - dosłownie: nieokiełznany ork, szybko biega, mocno bije
lider - orc lider - ork dowódca, jest szybki i lubi zabijać
ww - wild warior - dziki wojownik, niezbyt mocny, szary ludek
gs - giand spider - oblrzymi pająk, duży, brzydki, mocny i bardzo szybki
bk - black knight - czarny rycerz, podobny do ww tyle że czarny i kilkanaście razy mocniejszy
beho - beholder - obserwator, jednooki bandyta :D
ds - demon skieletor - demoniczny szkielet, czerwony szkielet, który che nas zabić :(
scout - elf scout - elf zwiadowca, wali z łuku
arcanist - elf arcanist - wtajemniczony elf (ja bym to tak przetłumaczył), najsilniejszy z elfów
arc - jak wyżej
chyba nic nie ominąłem...
MIEJSCA:
ab - ab'dendriel - miasto elfów znajdujące sie na pólnocy mapy
kazz - kazzordoon - miasto krasnoludów
hg - hell gate - brama piekła, dobre miejsce do expienia dla średnich i wyskoich poziomowców, znajduje sie pod ab
poh - plain of haos - równina (nie samolot :D ) haosu, dobre miejsce do zbierania doświadczenia
oc - outlaw camp - obóz wygnańców (lub jak kto woli bandytów), tu gonić nas będą ww i hunterzy
ac - amazon camp - obóz amazonek, jak sama nazwa mówi, PRECZ Z FEMINIZMEM!
o land - orc land - ziemia orków, cały przekrój zielonych brzydali
d land - dragon land - ziemia smoków, coś jak jurasic park :D
dp - depo - magazyn, czy cuś :P jednym słowem przechowalnia
pz - protection zone - strefa bezpieczeństwa, jest to miejsce gdzie nie można się bić ;) np: depo, świątynia, domek...
gh - guild house - dom gildi, siedziba grupy graczy zebranych pod jednym sztandarem :D:D
d q/quest - desert quest - pustynne wyzwanie, jeden z bardzije popularnych w tibi questów, daje nam 10.000 zlota
jeszcze coś? jesli tak to prosze na PW.
WYRAŻENIA, ZWROTY, SŁOWA:
lvl - level - poziom, wiadomo
mlvl - magic level - poziom magiczny, siła czarów i ich dostepnosc
voc - vocation - zawód, czyli kim jestes
rook - rookgard - wyspa nowicjuszy
main - main land - ziemia głowna, mapa dostepna po wyjsciu z rooka
zrokować kogoś - polski zwrot - pozbawic kogos przyjemnosci grania na main, zabijajac go i sprowadzając do 6 lvl co powoduje utrate rzeczy i spadek na rook
low lvl - low level - niski poziom, mozna sie domyslić ale napisze :)
m lvl - medium level - średni poziom
h lvl - hight level - wysoki poziom ;) chciałbym kiedys nim byc ale puki co to ja tylko m lvl jestem :D 39 :-/
eq - equipment (nie wiem czy dobrze napisałem) - rzeczy które masz na sobie, mówi sie na to też staf
oz. - ounce - uncja, angielska jednostka ciężaru.
btw - bye the way (wymawia sie bajdewej wiec chyba sie tak pisze :D:D ) - "tak przy okazji"
g2g - go to go - coś w stylu "musze lecieć"
brb - be right back - "zaraz wracam"
afk - away from keyboard - dosłownie: zdala od klawiatury, a sens brzmi podobnie jak wyżej "zaraz wracam"
lol - lot of laugh - "dużo śmiechu" , czyli jesli cie coś smieszy to pisz "lol" wyrażając, że się z tego śmiejesz (lol to nie nazwa człowieka :D:D )
cya - see you - "do zobaczenia"
baba - bye bye - "papa"
lama - polskie wyrażenie pochodzące od słowa lamer - no...ehh... lamer to nieco obrażliwe stwierdzenie..cos jak głupek :P
oi - to po brazylijsku "cześć" - jeśli to zobaczysz uciekaj byle dalej :D
br - brasil - brazylia (po ichniejszemu brasuca ;) ) ogólnie..staram sie byc tolerancyjny ale mi sie z nich smiac chce
swe - sweden - szwecja, dużo jest tych szwedów w grze... dużo osób mówi że to chamy, ale ja znam jednego szweda i wporzo kolo jest
pol - poland - polska, niektórzy sa dumny ze swojej narodowości, ale jak ja widze jak Polacy graja....ehhh... szkoda słów
k, kk - ok - chyba wiadomo
stfu - shut the fuck up - dzieci nie patrzyć! znaczy to: "zamknij sie ku.rwa"
plz - pleace - "prosze" ... nie pisz nigdy plx bo to noobowskie :D
gp - waluta obowiązująca w tibi - złote monety
exp - experience - doświadczenie, punkty króte składają się na odpowiedni lvl
expowisko - polskie wyrażenie - miejsce gdzie można zdobyć exp
thx - thanks - dziekuje
k (np: 10k, 3k) - angielski skrót od tysiąc... nie wiem czemu tak mówią.. a milion to 1kk
gratz - congratulation - gratuluje
gz - jak wyżej
gtz - jak wyżej
hmm pewnie jest tego dużo więcej ale teraz sobie nie przypominam...
A TERAZ BARDZO WAŻNE! DWA SŁOWA, KTÓRE OPISZE PONIŻEJ NIE SĄ SKRÓTAMI, ALE MAM NADZIEJE, ŻE NAUCZYCIE SIĘ ICH RAZ NA ZAWSZE:
newbie - nowy gracz tibi, który niecałkiem rozumie panujące tu przepisy oraz ustalone zachowania. Jako iż niezna się dobrze na grze, może popełnić dużo błędów, które potrafią irytować, lecz należy się go uświadomić a nie karcić. Nie należy się z niego śmiać, ponieważ nikt nie jest idealny oraz wszystko wiedzący, a tibia jest dość trudną grą, nie pod względem rozgrywki, lecz panujących tu obyczai.
noob - gracz który zna się na tibi słabo a hojrakuje. Cwaniakuje, przeklina, kradnie, zabija cudze potwory. Upewnia wszystkich że dobrze zna panujące w tibi zwyczaje, a jego działania wyraźnie temu zaprzeczają. Często zachowuje się irracjonalnie, np przeklinając na kogoś i prowokując go do ataku, następnie uciekając do depo i krzycząc PK. Co prawda niekiedy każdy może być chwile słabości i stać się noobem, lecz oby to trwało krótko i nie wyrządziło innym zbyt wiele szkody.
krótki przykład ilustrujący różnice:
Trenuje sobie dwoje panów. Jak to zwykle bywa towarzyszą im szczóry, które polepszają trening. Podbiega człowiek na 8 lvl i zabija szczóry biorąc z nich ser i pieniądze. Odwaraca sie i bez słowa odchodzi. Właściciele ratów biegną za nim krzycząc "hey". Tamten się zatrzymuje, w czasie krótkiej rozmowy okazuje się, iż obie strony konfliktu są Polakami. Właściciel jednego ze szczórów (notabene ma 15 lvl ) pyta się:
-czemu zbiłeś mi rata?!
-chciałem coś zjeśc i złapać troche expa... - odpowiada 8 lvl
W tym momencie ów 15 lvl daje 8 lvlowi zaproszenie do party mode i mówi:
-aha, ok. to chodź z nami do party mode, to damy ci 10 szynek, a potem pujdziemy razem na exp. Tylko musisz wejsc do party.
8 lvl jako, iż nie jest świadom niebezpieczeństwa, a bardzo chce zdobyć troche jedzenia i awansować na wyższy poziom przymuje zaproszenie. W tym momencie Polak na 15 lvl zaczyna atakować 8 lvla krzycząc:
- kur.wa ***.any ratkiler. zaje.bie cie hu.ju - i robi to co obiecuje.
I kto tu jest noobem a kto newbie? Odpowiedź jest chyba prosta. THX za uwage..mam nadzieje, iż ktoś doceni moją pracę.
Cya in Tibia guys and girls ;)
(sorki za ortografy i błędy w jezyku angielskim)
OSOBY:
pk - player killer - morderca graczy. Rozpoznaje się go po czerwonej czaszce nad głową.
gm - game master - coś w stylu moderatora tibi ;) pilnuje przestrzegania regulaminu gry.
sorc- sorcerer - mag, jedna z profesji jaką możesz wybrać wchodząc na main land.
najt - polski skrót - rycerz, jedna z profesji jaką możesz wybrać wchodząc na main land.
drut - polski skrót - druid, jedna z profesji jaką możesz wybrać wchodząc na main land.
pal / palek - polski skrót - paladyn, jedna z profesji jaką możesz wybrać.
npc - xxx - jest to osoba, która możesz spotkać w tibi np. w roli sprzedawcy w sklepie. Nie jest to żywy człowiek, lecz komputer ;)
to raczej wszystko
PRZEDMIOTY:
zbroje i nanożniki:
set - (plate set, crown set, knight set... ) - set znaczy ni mniej ni wiecej jak zestaw armor + legs
p armor - plate armor - zbroja płytowa, jedna z tańszych w tibi
p legs - plate legs - płytowe nanozniki ( ?! :D jak sie mówi na zbroje zakładaną na nogi ?! :D )
n armor - noble armor - dosłownie: szlachecka zbroja, lecz nazwa nie jest zbyt prawdziwa, poneiwaz zbroja jest tania i niezbyt dobra
k armor - knight armor - rycerska zbroja, dość dobra zbroja
k legs -knight legs - rycerska nanożniki
c armor - crown armor - zbroja królewska, lub dosłownie korony, tym razem w przeciwieństwie do n arma nazwa jest dobra, zbroja jest dobra
c legs - crown legs - królewskie nanożniki
g armor - golden armor - złota zbroja, dosyć elitarna, lecz nie budzi ogromnego zachwytu
g legs - golden legs - złote nanożniki, jeszcze bardziej elitarne...
dsm - dragon scale mail - kolczuga z łusek smoka, zbroja dla wyższych sfer ;) bardzo dobra i dosyć żadka
ds legs - dragon scale legs - nanożniki z łusek smoka, niegdy nie widziałem ich na własne oczy :(
mpa - magic plate armor - magiczna zbroja płytowa - jedno z marzeń każdego gracza, żadka i piękna
d armor - demon armor - zbroja demona: cód miód orzeszki! Prawdziwe arcydzieło, mieć takie coś to niesamowity prestiż
d legs - demon legs - nanożniki demona: cóż powiedzieć... marzenie...
to chyba wszystko ;p
tarcze:
d s/shield - dwarfen shield - tarcza krasnoludzka, dobra na początek, jest bardzo tania
lub - dragon shield - smocza tarcza, całkiem przyzwoita, lecz nie zbyt dobra
g s/shield - guardian shield - tarcza strażnika, po wiśniacku mówiąc: taka se...
beho s/shield - beholder shield - tarcza beholdera, tania, czerowna, coż jeszcze...dobra do 15 poziomu :D
c s/shield - crown shield - królewska bądź jak kto woli koronna tarcza, fajniusia... polecam
t s/shield - tower shield - tarcza wieży, obrona taka jak crown shield, lecz nieco cieższa
do reszty tarczy raczej podaje sie pełne nazwy, nie skróty
hełmy:
v helmet - viking helmet - hełm vikingów, dobry na Rookgard, na main land zbierany tylko na sprzedaż w sklepach
s helmet - steel helmet - stalowy hełm, dobre uzupełnienie dla plate set...
c helmet - crown helmet - koronny hełm, tani i znosnie dobry
crus helmet - crusader helmet - hełm krzyżacki, dobry hełm
w helmet - warior helmet - hełm wojownika, całkiem podobny do crus helmu
r helmet - royal helmet - królewski hełm, całkiem milutki ;)
d helmet - demon helmet - hełm demona, oddałbym za niego dusze :D
reszta występuje raczej pod pełną nazwą ;)
bronie:
a) miecze
2h sword - two handed sword - miecz dwuręczny, tani - żadko wykorzystywany
s sword - serpent sword - poskręcany miecz, wypada ze smoka ale jest tani
fs - fire sword - miecz ognisty, całkiem dobry scyzoryk
b s/sword - bright sword - jaśniejący miecz, milusi jest. sam nim tne ;)
gs - giant sword - miecz olbrzymów, potężny dwuręczny miecz
b) pałki, młoty bojowe
c mace - clerical mace - duszpasterska maczuga, do kupienia na Edron :)
m star - morning star - gwiazda zaranna, tani bubel :P
w hammer - war hemmer - młot wojenny, dwuręczny o dośc dobrym ataku i beznadziejnej obronie
d hammer - dragon hammer - smoczy młot, częsta broń, niezbyt droga, jednoręczna
t hammer - thunder hammer - młot grzmotu, niezwykle potężny i niemal nie do zdobycia
c) topory
f a/axe - fire axe - ognisty topór, cóż powiedzieć... ładnie wygląda :] napewno lepiej od fs
d a/axe - dwarfen axe - krasnoludzki topór, bardzo ładnie wykonany ;)
niespotkałem się z innymi skrótami jesli chodzi o bronie
runy- kamienie magiczne:
lmm - light magic misle - lekki pocisk magiczny, beznadzieja
hmm - havy magic misle - ciężki pocisk magiczny, często urzywany
sd - suden deatch - nagła śmierć, nazwa mówi sama za siebie, mocny kamyk
uh - ultimate healing - ostateczne (bądź końcowe) leczenie, niebieski kamyk bardzo przydatny
ih - intensiv healing - intensywne leczenie, słabszy kolega uha :D
fb - fire bomb - ognista bomba, tworzy pole ognia
lub - fire ball - ognista kula, wybuch ognia (lekki)
gfb - great fire ball - wspaniała kula ognista, dosyc mocny wybuch ognia
pf - poison field - zatrute pole, kratka trucizny
ff - fire field - pole ognia, kratka ognia
ef - energy field - pole energetyczne, kratka energii
df - destroid field - niszczenie pola, niweluje działanie trzech powyższych pól
explo - explosion - eksplozja, czar lubiany przez rycerzy
inne przedmioty:
boh - boots of haste - buty przyspieszenia, nazwa mówi sama za siebie
s boots - steel boots - stalowe buty, ciezkie ale dodają ci obrony
g boots - golden boots - złote buty, możesz sobie oglądnąc na stronie internetowej :D
aol - amulet of loss - amulet losu, niewypadają ci itemki przy smierci ;)
d ham - dragon ham - smocza szynka, dobre jedzonko pochodzące od wrednych smoków :P
xbow - cross bow - kusza
pb - power bolt - silny bełt, nie jestem paladynem ;)
b arrows - brust arrows - nie wiem co znaczy brust, nie mniej jednak są to wybuchowe strzały
p arrows - poison arrows - zatrute strzały
bg - bag - worek
bp - backpack - plecak
cap - capacity - pojemność, wydajnośc, czyli ile mozemy unieśc jeszcze oz. (szukaj wyjaśnienia skrótu w wrażeniach,zwrotach, słowach)
POTWORY:
mino - minotaur - co tu tłumaczyć ?!
mino arch - minotaur archer - kusznik z rodzinki bykopodobnych ;)
mino guard - minotaur guard - byczek strażnik, ma ładną niebieską zbroje
soldek - polski skrót - dwarf soldier - kusznik w rodziny krasnoludów
guard - dwarf guard - krasnolud strażnik, co prawda mino też mają swoich strażników ale guard zwykło sie mówic na krasnoludów
cyc - cyclop - cyklop, jednooki olbrzym
drag - dragon - smok, zielona bestia
dragy - jak wyżej
dl - dragon lord - czerwony smok, o wiele mocniejszy od zielonego brata
warior - orc warior - ork wojownik, zabójczy na niskich poziomach
zerk - orc berserker - dosłownie: nieokiełznany ork, szybko biega, mocno bije
lider - orc lider - ork dowódca, jest szybki i lubi zabijać
ww - wild warior - dziki wojownik, niezbyt mocny, szary ludek
gs - giand spider - oblrzymi pająk, duży, brzydki, mocny i bardzo szybki
bk - black knight - czarny rycerz, podobny do ww tyle że czarny i kilkanaście razy mocniejszy
beho - beholder - obserwator, jednooki bandyta :D
ds - demon skieletor - demoniczny szkielet, czerwony szkielet, który che nas zabić :(
scout - elf scout - elf zwiadowca, wali z łuku
arcanist - elf arcanist - wtajemniczony elf (ja bym to tak przetłumaczył), najsilniejszy z elfów
arc - jak wyżej
chyba nic nie ominąłem...
MIEJSCA:
ab - ab'dendriel - miasto elfów znajdujące sie na pólnocy mapy
kazz - kazzordoon - miasto krasnoludów
hg - hell gate - brama piekła, dobre miejsce do expienia dla średnich i wyskoich poziomowców, znajduje sie pod ab
poh - plain of haos - równina (nie samolot :D ) haosu, dobre miejsce do zbierania doświadczenia
oc - outlaw camp - obóz wygnańców (lub jak kto woli bandytów), tu gonić nas będą ww i hunterzy
ac - amazon camp - obóz amazonek, jak sama nazwa mówi, PRECZ Z FEMINIZMEM!
o land - orc land - ziemia orków, cały przekrój zielonych brzydali
d land - dragon land - ziemia smoków, coś jak jurasic park :D
dp - depo - magazyn, czy cuś :P jednym słowem przechowalnia
pz - protection zone - strefa bezpieczeństwa, jest to miejsce gdzie nie można się bić ;) np: depo, świątynia, domek...
gh - guild house - dom gildi, siedziba grupy graczy zebranych pod jednym sztandarem :D:D
d q/quest - desert quest - pustynne wyzwanie, jeden z bardzije popularnych w tibi questów, daje nam 10.000 zlota
jeszcze coś? jesli tak to prosze na PW.
WYRAŻENIA, ZWROTY, SŁOWA:
lvl - level - poziom, wiadomo
mlvl - magic level - poziom magiczny, siła czarów i ich dostepnosc
voc - vocation - zawód, czyli kim jestes
rook - rookgard - wyspa nowicjuszy
main - main land - ziemia głowna, mapa dostepna po wyjsciu z rooka
zrokować kogoś - polski zwrot - pozbawic kogos przyjemnosci grania na main, zabijajac go i sprowadzając do 6 lvl co powoduje utrate rzeczy i spadek na rook
low lvl - low level - niski poziom, mozna sie domyslić ale napisze :)
m lvl - medium level - średni poziom
h lvl - hight level - wysoki poziom ;) chciałbym kiedys nim byc ale puki co to ja tylko m lvl jestem :D 39 :-/
eq - equipment (nie wiem czy dobrze napisałem) - rzeczy które masz na sobie, mówi sie na to też staf
oz. - ounce - uncja, angielska jednostka ciężaru.
btw - bye the way (wymawia sie bajdewej wiec chyba sie tak pisze :D:D ) - "tak przy okazji"
g2g - go to go - coś w stylu "musze lecieć"
brb - be right back - "zaraz wracam"
afk - away from keyboard - dosłownie: zdala od klawiatury, a sens brzmi podobnie jak wyżej "zaraz wracam"
lol - lot of laugh - "dużo śmiechu" , czyli jesli cie coś smieszy to pisz "lol" wyrażając, że się z tego śmiejesz (lol to nie nazwa człowieka :D:D )
cya - see you - "do zobaczenia"
baba - bye bye - "papa"
lama - polskie wyrażenie pochodzące od słowa lamer - no...ehh... lamer to nieco obrażliwe stwierdzenie..cos jak głupek :P
oi - to po brazylijsku "cześć" - jeśli to zobaczysz uciekaj byle dalej :D
br - brasil - brazylia (po ichniejszemu brasuca ;) ) ogólnie..staram sie byc tolerancyjny ale mi sie z nich smiac chce
swe - sweden - szwecja, dużo jest tych szwedów w grze... dużo osób mówi że to chamy, ale ja znam jednego szweda i wporzo kolo jest
pol - poland - polska, niektórzy sa dumny ze swojej narodowości, ale jak ja widze jak Polacy graja....ehhh... szkoda słów
k, kk - ok - chyba wiadomo
stfu - shut the fuck up - dzieci nie patrzyć! znaczy to: "zamknij sie ku.rwa"
plz - pleace - "prosze" ... nie pisz nigdy plx bo to noobowskie :D
gp - waluta obowiązująca w tibi - złote monety
exp - experience - doświadczenie, punkty króte składają się na odpowiedni lvl
expowisko - polskie wyrażenie - miejsce gdzie można zdobyć exp
thx - thanks - dziekuje
k (np: 10k, 3k) - angielski skrót od tysiąc... nie wiem czemu tak mówią.. a milion to 1kk
gratz - congratulation - gratuluje
gz - jak wyżej
gtz - jak wyżej
hmm pewnie jest tego dużo więcej ale teraz sobie nie przypominam...
A TERAZ BARDZO WAŻNE! DWA SŁOWA, KTÓRE OPISZE PONIŻEJ NIE SĄ SKRÓTAMI, ALE MAM NADZIEJE, ŻE NAUCZYCIE SIĘ ICH RAZ NA ZAWSZE:
newbie - nowy gracz tibi, który niecałkiem rozumie panujące tu przepisy oraz ustalone zachowania. Jako iż niezna się dobrze na grze, może popełnić dużo błędów, które potrafią irytować, lecz należy się go uświadomić a nie karcić. Nie należy się z niego śmiać, ponieważ nikt nie jest idealny oraz wszystko wiedzący, a tibia jest dość trudną grą, nie pod względem rozgrywki, lecz panujących tu obyczai.
noob - gracz który zna się na tibi słabo a hojrakuje. Cwaniakuje, przeklina, kradnie, zabija cudze potwory. Upewnia wszystkich że dobrze zna panujące w tibi zwyczaje, a jego działania wyraźnie temu zaprzeczają. Często zachowuje się irracjonalnie, np przeklinając na kogoś i prowokując go do ataku, następnie uciekając do depo i krzycząc PK. Co prawda niekiedy każdy może być chwile słabości i stać się noobem, lecz oby to trwało krótko i nie wyrządziło innym zbyt wiele szkody.
krótki przykład ilustrujący różnice:
Trenuje sobie dwoje panów. Jak to zwykle bywa towarzyszą im szczóry, które polepszają trening. Podbiega człowiek na 8 lvl i zabija szczóry biorąc z nich ser i pieniądze. Odwaraca sie i bez słowa odchodzi. Właściciele ratów biegną za nim krzycząc "hey". Tamten się zatrzymuje, w czasie krótkiej rozmowy okazuje się, iż obie strony konfliktu są Polakami. Właściciel jednego ze szczórów (notabene ma 15 lvl ) pyta się:
-czemu zbiłeś mi rata?!
-chciałem coś zjeśc i złapać troche expa... - odpowiada 8 lvl
W tym momencie ów 15 lvl daje 8 lvlowi zaproszenie do party mode i mówi:
-aha, ok. to chodź z nami do party mode, to damy ci 10 szynek, a potem pujdziemy razem na exp. Tylko musisz wejsc do party.
8 lvl jako, iż nie jest świadom niebezpieczeństwa, a bardzo chce zdobyć troche jedzenia i awansować na wyższy poziom przymuje zaproszenie. W tym momencie Polak na 15 lvl zaczyna atakować 8 lvla krzycząc:
- kur.wa ***.any ratkiler. zaje.bie cie hu.ju - i robi to co obiecuje.
I kto tu jest noobem a kto newbie? Odpowiedź jest chyba prosta. THX za uwage..mam nadzieje, iż ktoś doceni moją pracę.
Cya in Tibia guys and girls ;)