Pokaż pełną wersje : Lagi przez wysoki level? [Problem]
Czesc.
Mam problem. Mianowicie gram na Menerze i posiadam tam 85ms'a.
Niestety za kazdym razem gdy wchodze do gry mam problemy z poruszaniem sie postacia (moim 85ms'em) za pomoca strzalek. Mianowicie po przejsciu paru kratek moj postac staje na okolo 0,5sec i znow wszystko wraca do normy. Takie "zwisy" wystepuja u mnie caly czas. Natomiast gdy wchodze na mojego noob-chara (8lvl) gra plywa i nic sie nie zacina. Niewiem jaka jest tego przyczyna. Ilosc moich fps wacha sie od 20 do 30, natomiast pingi w granicach 20-40ms. Nie sa gubione zadne pakiety. Serdecznie proszę o pomoc lub rade która rozwiązałaby ten problem. Dziekuje.
EDIT: Zapomniałem dodać ze posiadam Windows 98.
Mam identycznie T_T
Tyle, że pingi nieco większe
HalP blz?
To chyba dlatego, że im większy poziom to postać nieco szybciej chodzi i net może nie wyrabiać :P
To np. wbije 150lvl i będe robił krok co 5 sekund?
lmao ; dd
@down
Jak byś się dowiedzial w czym tkwi problem to napisz do mnie..
Prosilbym o pomoc z fachowej strony. Moze cos mam zchrzanione w ustawieniach komputera? :s Watpie, że to przez neta. Mam neo 512 które chodzi mi bez zarzutu.
@up:
ok
Nie wiem czy wam pomogę ale opiszę swoją sytuację.
Mianowicie w godzinach 15:00 - 22:00 granie na XP było niemożliwe z racji lagów i dziwnych freezów (moja postać stała bez możliwości ruchu natomiast widziałem jak inni gracze lub monstery sie poruszają)
Nie była to wina pingu gdyż zawsze był 30-50 i w momencie freeza pakiety nie były gubione zawsze zwracane było 100%.
Wiec postanowiłem sprawdzić czy to nie jest czasem wina systemu.
I co się okazało?
Na Linuxie Tibia chodziła jednakowo bez róznicy czy gram o 1:00 czy o 13:00.
Czasem tylko podczas grania na Linuxie kiedy wchodzę do depo gdzie jest spora liczba graczy liczba FPS spada z 50+ ponizej 20.
Ale jest to spowodowane tym iż mimo moja grafa geforce 5500 obsługuje standard openGL to lepsze wyniki można uzyskać na DirectX.
Sposób działa, dziękuje. Aczkolwiek jest jakiś inny sposób który nie powodowałby utraty fps?
Dwimenor
13-08-2007, 16:43
panel sterowania -> klawiatura ->ustaw opóźnienie powtarzania po wciśniętym klawiszu na 0. Jeżeli pomoże, ustaw ponownie do jakiejś sensownej wartość(~10 milisekund? nie pamiętam w czym tam to jest liczone)
W ustawieniach wszystkie wartości mam minimalne. Czy może to być wina klawiatury bezprzewodowej ?
--Cienius--
13-08-2007, 17:19
moze masz daleko klawiature bezprzewodowa od nadajnika i poprostu masz zaklucenia
Klawiatura stoi bezposrednio przy odbiorniku :(
Sposób działa, dziękuje. Aczkolwiek jest jakiś inny sposób który nie powodowałby utraty fps?
Ludzkie oko nie jest perfekcyjne i nie odczuje różnicy pomiędzy 70 a 30 klatkami na sekundę.
@pebe83
Pebe83 moje oko nie odczuwa różnicy pomiedzy 70 a 30fps ale pomiedzy 15 a 25 już tak.
Segalczuk
14-08-2007, 03:35
Tez mialem kiedys ten problem , ale kupilem so nowa karte graficzna (nie kupuj AMD czy cos takiego duzo prandu zre i mala wydajnosc) i sciagnelem najnowszego directa , polukalem na microsoft.com dla latek dla windowsa zassalem i wszystko dzialalo jak ulał ;] a jak nie podziala to klikaj na mapce (ja tak robilem zanim se kupilem nowy sprzecior) i tez bylo ok , i moze bys se kupil lepszego neta bo 512 to slabiuuutko xd.
Hellraiser
14-08-2007, 03:55
panel sterowania -> klawiatura ->ustaw opóźnienie powtarzania po wciśniętym klawiszu na 0. Jeżeli pomoże, ustaw ponownie do jakiejś sensownej wartość(~10 milisekund? nie pamiętam w czym tam to jest liczone)
Jesteś boski. B)
Czesc.
Mam problem. Mianowicie gram na Menerze i posiadam tam 85ms'a.
Niestety za kazdym razem gdy wchodze do gry mam problemy z poruszaniem sie postacia (moim 85ms'em) za pomoca strzalek. Mianowicie po przejsciu paru kratek moj postac staje na okolo 0,5sec i znow wszystko wraca do normy. Takie "zwisy" wystepuja u mnie caly czas. Natomiast gdy wchodze na mojego noob-chara (8lvl) gra plywa i nic sie nie zacina. Niewiem jaka jest tego przyczyna. Ilosc moich fps wacha sie od 20 do 30, natomiast pingi w granicach 20-40ms. Nie sa gubione zadne pakiety. Serdecznie proszę o pomoc lub rade która rozwiązałaby ten problem. Dziekuje.
EDIT: Zapomniałem dodać ze posiadam Windows 98.
1.problem net 2. szybkosc kompa 3. ilosc osób na servie (mozliwe ze jakis błąd w opr. ) Mam 1 rozwiązanie wejdz Options->Graphics->Advanced->ustaw 2 pasek na 45 (mnie pomogło ) (a podczas gry słuchasz winampa .zciągasz cos lub masz anty virka włączonego ? ) jak tak wiesz sam co 3eba zrobic
Podczas gry wszystko mam wyłączone. Nawet muzyki z wieży słucham, a nie z PC. Niestety mam Windowsa 98 więc sposób Dwimenora nie pomaga. Myśle nad kupnem nowego PC, ale do tego czasu musze jeszcze pograc troche na moim staruszku. Proszę dalej o pomoc.
Ps. Jeżeli ktoś zna strone z aktualną wersją sterownika do karty graficznej GeForce 2 Mx 400 prosiłbym bardzo o podanie. Sterowniki ze strony podanej w poradniku na tibia.pl niechcą sie instalować. :( Dziękuje.
http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp
Wybierasz z listy Graphics Driver następnie GeForce 2 Series i na koniec system, czyli Windows 95 / 98 / ME ... klikasz GO! Dalej już sobie poradzisz.
Mi niestety nic nie pomaga, nie mogę zainstalować najnowszych sterowników dla mojej karty (GeForce FX 5200) bo w trakcie instalacji wyskakuje jakiś błąd..
http://img232.imageshack.us/img232/9750/pingep2.png
I kto powie, że to od neta? >.<
Liczba fps podskoczyła aczkolwiek dalej pozostaje problem "lagów".
Piesmejker
14-08-2007, 14:53
Ja jestem 117 EK i nie mam laguw a mam jeszce net radiwuke !
Bump!
Musi ktoś pomóc albo taboret pójdzie w ruch!
Jest to normalny efekt zdobywania kolejnych poziomów, a co za tym idzie prędkości postaci.
Mając 8 poziom poruszasz się wolno. Wciskając strzałkę w prawo postać przemieszcza się wizualnie na podaną kratkę + dodatkowo nasz klient wysyła informację do serwera tibii o tej akcji. Serwer ją otrzymuje, sprawdza dostępność miejsca na docelowej kratce (wiele razy mnie się zdarzało, że pomimo rozpoczęcia "animacji" chodzenia, po jakiejś pół sekundzie klient anulował tę akcję i cofał mnie na początkową kratkę, działo się tak ponieważ inny gracz wysłał informację do serwera o przemieszczeniu się na to pole wcześniej ode mnie), jeśli jest wolna to serwer zapisuję że teraz ja tam stoję, wysyła do wszystkich innych klientów informację o tym że mają wyświetlić "animację" odpowiadającą przemieszczaniu się naszego bohatera we wskazane miejsce. Dzieje się to w, niewiem, w pół, może mniej może więcej sekundy, ale na pewno ten proces się kończy przed tym jak wizualnie na naszym ekranie postać skończy się poruszać. Więc nasz klient jest już gotowy na nową komendę poruszenia się.
Mając 115 lvl animacja przejścia z jednej na drugą kratkę trwa mniej niż pół sekundy i nie zawsze w tym czasie zmieści się ta operacja (wysłanie informacji do serwera, sprawdzenie przez serwer możliwości przemieszczenia się we wskazane miejsce, wysłanie do innych graczy info o naszych przemieszczeniu się w to miejsce, wysłanie do naszego klienta informacji o pomyślnym zakończeniu procesu i gotowości na otrzymanie nowego polecenia).
Pisane może nie mickiewiczowską polszczyzną więc jak ktoś czegoś nie zrozumiał to pytać:P
Jeśli mam grać z takimi 'lagami' do końca moich dni w Tibii to ja podziękuje.
Ja jestem 117 EK i nie mam laguw a mam jeszce net radiwuke !
Own3D! :D
@Topic
Niestety również zauważam te zmiany, myślę że wina stoi po stronie naszego komputera, który "nie wyrabia". Na ten kłopot skarżą się w większości osoby których karta graficzna wyciąga około 30~ fps. Ja również jestem właścicielem takiej karty (X(), postanowiłem to sprawdzić na kompie kumpla. Fps'y u niego sięgały blisko 120~, wszystko PIĘKNIE sie ruszało i nie było najmniejszego opóźnienia, chociaż szybkość internetu nie przekraczała 512 Mb's.
Problem niestety pozostał dalej. :(
To jeszcze raz wejdz w options>graph>advanced zmien fpsy na 35-45 i zaznacz direct 5x. Nie wiem jak bedzie to u ciebie, ale mojemu koledze pomoglo i to bardzo. ^^
A mój problem został rozwiązany :D
Te 'lagi' spowodowane były internetem [trwały całe wakacje >.<].
też gram na menerze od niedawna i mam ok. 10 lvl i też mam takie laggi. :(
Viz ciapku :* jajajaja xD
Witam
A moze na tym serwerze jest za duzo graczy i dlatego sie tak dzieje?
Pozdrawiam
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.