Marcin24
15-08-2007, 19:32
Skype vs. Gadu-Gadu
Od dawna byłem szczęśliwym użytkownikiem komunikatora Skype, wiele słyszałem o Gadu-Gadu, aczkolwiek od czasu mojej „awarii” z gg nie chciało mi się go zakładać . Po powrocie z kolonii z obszerną listą numerów gg (o dziwo nikt nie miał Skype) wszystkich moich kumpli, postanowiłem założyć ów program… i wpadłem na taki o to pomysł…
Skąd pomysł: Po prostu nie rozumiem niepopularności Skype na tle Gadu-Gadu.
Informacje ogólne
(są to informacje przydatne normalnym użytkownikom, nie są one szczegółowe):
Strona Główna: www.skype.onet.pl
Dodatkowe opcje:
o Statusy np. "Nie przeszkadzać", "SkypeME",
o Konferencja tj. kilka osób rozmawia na jednym czacie
o Konferencja tel. tj. kilka osób rozmawia przez mikrofon,
o Avatary tj. obrazki, które samemu można sobie ustawić w profilu,
o Łatwe wyszukiwanie użytkowników
o Samouczek
Gadu-Gadu:
Miejsce na dysku: 14,1 MB
Strona Główna: www.gadu-gadu.pl
Dodatkowe opcje:
o Więcej Emotek
o Łatwe dodawanie nowych Emotek
o Możliwość zmiany koloru wnętrza okna i zaznaczonego kontaktu
o Wizytówka na mojageneracja.pl
o Kilka ciekawych opcji w programie
Gadu-Gadu, a "Dzieci Neo"
Rejestracja na gadu-gadu była bezproblemowa, lecz kłopoty zaczęły się dopiero potem...
Dziennik żołnierza
Dzień 1:
Jestem na froncie, wrogowie atakowali już kilka razy, udało mi się ich odeprzeć.
Dzień 2:
Nieprzyjaciele pozwalają sobie na coraz więcej, czytają moje poufne dane, znają moje imię itp. Nadal udaję mi się odpierać ich ataki.
Dzień 5:
Mają nową broń, tzw. Łańcuszki. Już ledwo odpieram ich ataki...
Dzień 10:
Ha, ha! Znalazłem broń na wrogów! Jest to Ignorancja! Nie działa na wszystkich, ale i tak na większość.
Dzień 12:
Ignorancja mi nie pomoże... Jest ich za dużo... Muszę być niewidoczny...
Tak można określić moją walkę z hmm... jedyne słowa jakie mi się rzucają na język to "Dzieci Neo"...
9726603 (11-08-2007 17:56)
czesc
... (11-08-2007 17:56)
cześć
znalazłam cie na GG pogadamy???
1936421 (11-08-2007 16:28)
elo;d poklikamy xD?
10721904 (10-08-2007 21:34)
hejka mam na imie monika
mam 14 lat pokilkasz?
10868433 (9-08-2007 16:10)
siema to ja twój wielbiciel
To tylko kilka zaczepek. W innych nie obyło się od wulgaryzmów, które były kierowane do mojej osoby pod niewiadomym mi powodem.
A teraz porównanie do Skype:
W Skype jest status "SkypeME", który pozwala na przyjmowanie wiadomości od "nieznajomych". W normalnym statusie "Dostępny" nie jest to możliwe. Oczywiście, oczywiście w GG mogę mieć opcję "nie pokazuj wiadomości od nieznajomych", ale co z tymi kumplami do których nie mam numeru? Kiedy oni chcą do mnie napisać nie pokaże mi się ich wiadomość...
A w Skype wysyła się wizytówkę, w której można się przedstawić i podać swoje inne dane.
Konferencja
Konferencja, czyli bardzo przydatna opcja Skype.
Wielu użytkowników GG, których widziałem miało otwarte po kilka, kilkanaście okienek gadu-gadu, Jest to czasami bardzo uciążliwe i mylące.
Rozwiązanie tego problemu jest w Skype: Gdy rozmawiam z osobą nr. 1 to do chatu mogę zaprosić osobę nr. 2 i 3 i 4... i tak dalej. Krótko mówiąc mogę rozmawiać z kilkoma osobami naraz.
W skali 1:10:
Skype oceniam na 8
Gadu-Gadu tylko na 6
P.S. I jeszcze to słoneczko... :D
Od dawna byłem szczęśliwym użytkownikiem komunikatora Skype, wiele słyszałem o Gadu-Gadu, aczkolwiek od czasu mojej „awarii” z gg nie chciało mi się go zakładać . Po powrocie z kolonii z obszerną listą numerów gg (o dziwo nikt nie miał Skype) wszystkich moich kumpli, postanowiłem założyć ów program… i wpadłem na taki o to pomysł…
Skąd pomysł: Po prostu nie rozumiem niepopularności Skype na tle Gadu-Gadu.
Informacje ogólne
(są to informacje przydatne normalnym użytkownikom, nie są one szczegółowe):
Strona Główna: www.skype.onet.pl
Dodatkowe opcje:
o Statusy np. "Nie przeszkadzać", "SkypeME",
o Konferencja tj. kilka osób rozmawia na jednym czacie
o Konferencja tel. tj. kilka osób rozmawia przez mikrofon,
o Avatary tj. obrazki, które samemu można sobie ustawić w profilu,
o Łatwe wyszukiwanie użytkowników
o Samouczek
Gadu-Gadu:
Miejsce na dysku: 14,1 MB
Strona Główna: www.gadu-gadu.pl
Dodatkowe opcje:
o Więcej Emotek
o Łatwe dodawanie nowych Emotek
o Możliwość zmiany koloru wnętrza okna i zaznaczonego kontaktu
o Wizytówka na mojageneracja.pl
o Kilka ciekawych opcji w programie
Gadu-Gadu, a "Dzieci Neo"
Rejestracja na gadu-gadu była bezproblemowa, lecz kłopoty zaczęły się dopiero potem...
Dziennik żołnierza
Dzień 1:
Jestem na froncie, wrogowie atakowali już kilka razy, udało mi się ich odeprzeć.
Dzień 2:
Nieprzyjaciele pozwalają sobie na coraz więcej, czytają moje poufne dane, znają moje imię itp. Nadal udaję mi się odpierać ich ataki.
Dzień 5:
Mają nową broń, tzw. Łańcuszki. Już ledwo odpieram ich ataki...
Dzień 10:
Ha, ha! Znalazłem broń na wrogów! Jest to Ignorancja! Nie działa na wszystkich, ale i tak na większość.
Dzień 12:
Ignorancja mi nie pomoże... Jest ich za dużo... Muszę być niewidoczny...
Tak można określić moją walkę z hmm... jedyne słowa jakie mi się rzucają na język to "Dzieci Neo"...
czesc
... (11-08-2007 17:56)
cześć
znalazłam cie na GG pogadamy???
1936421 (11-08-2007 16:28)
elo;d poklikamy xD?
hejka mam na imie monika
mam 14 lat pokilkasz?
10868433 (9-08-2007 16:10)
siema to ja twój wielbiciel
To tylko kilka zaczepek. W innych nie obyło się od wulgaryzmów, które były kierowane do mojej osoby pod niewiadomym mi powodem.
A teraz porównanie do Skype:
W Skype jest status "SkypeME", który pozwala na przyjmowanie wiadomości od "nieznajomych". W normalnym statusie "Dostępny" nie jest to możliwe. Oczywiście, oczywiście w GG mogę mieć opcję "nie pokazuj wiadomości od nieznajomych", ale co z tymi kumplami do których nie mam numeru? Kiedy oni chcą do mnie napisać nie pokaże mi się ich wiadomość...
A w Skype wysyła się wizytówkę, w której można się przedstawić i podać swoje inne dane.
Konferencja
Konferencja, czyli bardzo przydatna opcja Skype.
Wielu użytkowników GG, których widziałem miało otwarte po kilka, kilkanaście okienek gadu-gadu, Jest to czasami bardzo uciążliwe i mylące.
Rozwiązanie tego problemu jest w Skype: Gdy rozmawiam z osobą nr. 1 to do chatu mogę zaprosić osobę nr. 2 i 3 i 4... i tak dalej. Krótko mówiąc mogę rozmawiać z kilkoma osobami naraz.
W skali 1:10:
Skype oceniam na 8
Gadu-Gadu tylko na 6
P.S. I jeszcze to słoneczko... :D