zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Skype vs. Gadu-Gadu

Marcin24
15-08-2007, 19:32
Skype vs. Gadu-Gadu

Od dawna byłem szczęśliwym użytkownikiem komunikatora Skype, wiele słyszałem o Gadu-Gadu, aczkolwiek od czasu mojej „awarii” z gg nie chciało mi się go zakładać . Po powrocie z kolonii z obszerną listą numerów gg (o dziwo nikt nie miał Skype) wszystkich moich kumpli, postanowiłem założyć ów program… i wpadłem na taki o to pomysł…

Skąd pomysł: Po prostu nie rozumiem niepopularności Skype na tle Gadu-Gadu.

Informacje ogólne

(są to informacje przydatne normalnym użytkownikom, nie są one szczegółowe):

Miejsce na dysku: 29,4 MB
Strona Główna: www.skype.onet.pl
Dodatkowe opcje:
o Statusy np. "Nie przeszkadzać", "SkypeME",
o Konferencja tj. kilka osób rozmawia na jednym czacie
o Konferencja tel. tj. kilka osób rozmawia przez mikrofon,
o Avatary tj. obrazki, które samemu można sobie ustawić w profilu,
o Łatwe wyszukiwanie użytkowników
o Samouczek

Gadu-Gadu:
Miejsce na dysku: 14,1 MB
Strona Główna: www.gadu-gadu.pl
Dodatkowe opcje:
o Więcej Emotek
o Łatwe dodawanie nowych Emotek
o Możliwość zmiany koloru wnętrza okna i zaznaczonego kontaktu
o Wizytówka na mojageneracja.pl
o Kilka ciekawych opcji w programie

Gadu-Gadu, a "Dzieci Neo"

Rejestracja na gadu-gadu była bezproblemowa, lecz kłopoty zaczęły się dopiero potem...

Dziennik żołnierza

Dzień 1:
Jestem na froncie, wrogowie atakowali już kilka razy, udało mi się ich odeprzeć.
Dzień 2:
Nieprzyjaciele pozwalają sobie na coraz więcej, czytają moje poufne dane, znają moje imię itp. Nadal udaję mi się odpierać ich ataki.
Dzień 5:
Mają nową broń, tzw. Łańcuszki. Już ledwo odpieram ich ataki...
Dzień 10:
Ha, ha! Znalazłem broń na wrogów! Jest to Ignorancja! Nie działa na wszystkich, ale i tak na większość.
Dzień 12:
Ignorancja mi nie pomoże... Jest ich za dużo... Muszę być niewidoczny...

Tak można określić moją walkę z hmm... jedyne słowa jakie mi się rzucają na język to "Dzieci Neo"...

9726603 (11-08-2007 17:56)
czesc
... (11-08-2007 17:56)
cześć
9726603 (11-08-2007 17:56)
znalazłam cie na GG pogadamy???

1936421 (11-08-2007 16:28)
elo;d poklikamy xD?

10721904 (10-08-2007 21:34)
hejka mam na imie monika
10721904 (10-08-2007 21:34)
mam 14 lat pokilkasz?

10868433 (9-08-2007 16:10)
siema to ja twój wielbiciel

To tylko kilka zaczepek. W innych nie obyło się od wulgaryzmów, które były kierowane do mojej osoby pod niewiadomym mi powodem.
A teraz porównanie do Skype:
W Skype jest status "SkypeME", który pozwala na przyjmowanie wiadomości od "nieznajomych". W normalnym statusie "Dostępny" nie jest to możliwe. Oczywiście, oczywiście w GG mogę mieć opcję "nie pokazuj wiadomości od nieznajomych", ale co z tymi kumplami do których nie mam numeru? Kiedy oni chcą do mnie napisać nie pokaże mi się ich wiadomość...
A w Skype wysyła się wizytówkę, w której można się przedstawić i podać swoje inne dane.

Konferencja

Konferencja, czyli bardzo przydatna opcja Skype.
Wielu użytkowników GG, których widziałem miało otwarte po kilka, kilkanaście okienek gadu-gadu, Jest to czasami bardzo uciążliwe i mylące.
Rozwiązanie tego problemu jest w Skype: Gdy rozmawiam z osobą nr. 1 to do chatu mogę zaprosić osobę nr. 2 i 3 i 4... i tak dalej. Krótko mówiąc mogę rozmawiać z kilkoma osobami naraz.

W skali 1:10:
Skype oceniam na 8
Gadu-Gadu tylko na 6

P.S. I jeszcze to słoneczko... :D

dartra111
15-08-2007, 19:45
wole gg, a z "bejbi nio" nie ma problemu, blok i po sprawie. :D

@down: miałem AQQ... nie podoba mi sie, ale jak ci sie podoba to good :)

Skurka
15-08-2007, 19:51
AQQ, bo gg jest fuj ^^

- Prodigy -
15-08-2007, 19:57
Wybacz, ale IMHO tak Skype, jak i GG ssą as hell.

Uther92
15-08-2007, 19:58
Ani jedno ani drugie..

Yoh Asakura
15-08-2007, 20:02
Wywal zarówna Skype'a jak i GG i zainstaluj najlepszy komunikator - AQQ.

Vasudanin
15-08-2007, 20:09
nie bo tlen

NervGal
15-08-2007, 20:10
Co to za porównanie w ogóle, lol?
Skype jest komunikatorem z założenia odmiennym od GG, więc nie powinno się ich sobie przeciwstawiać.

@Down:

O, idealnie wytłumaczone to, co chciałem powiedzieć ;p

Vanhelsen
15-08-2007, 20:10
AQQ, bo gg jest fuj ^^Hail! Hail! Hail! Witaj wierny wyznawco jedynego słusznego komunikatora! :>

Porównanie jest dość 'gupie'... zresztą takia próba już raz była i napiszę to samo co wtedy.

Bawisz się w porównywanie F16 z Ferrari... Skype jest genialnym i najlepszym programem gdy przychodzi do komunikacji głosowej i w tym nie ma mocnych na Skype, zaś GG jest jedyną słuszną SIECIĄ W POLSCE jeżeli chodzi o kontakty tekstowe, pomijam tutaj sprawę, że wiele osób korzysta z sieci GG za pośrednictwem innych kominikatorów (np: AQQ) które dają dostęp do wielu sieci naraz i to, że na świecie dominuje ICQ w tej dziedzinie.

@down: a czy ja tutaj piszę, że ICQ jest niepopularny w Polsce?...

Marcin24
15-08-2007, 20:12
@up i 2up
Więc dlaczego Skype jest tak bardzo niepopularny?

NervGal
15-08-2007, 20:14
@UP:

Lol? Jest BARDZO popularny. Przynajmniej w Polsce, bo 'międzynarodowym' komunikatorem jest raczej MSN.

Zresztą czy ktoś z nas zasugerował, że Skype jest niepopularny?

OnlyShadow
15-08-2007, 20:18
Dodatkowe opcje:
o Więcej Emo
o Łatwe dodawanie nowych Emo

;p

..................

Ryłek
15-08-2007, 20:23
Wolę Skype, bo szybciej można poznać, czy ktoś jest pedofilem, czy nie.

OldSlayer
15-08-2007, 20:35
Moim zdaniem gg jest lepszy, prosty, więcej osób z niego korzysta, I MOŻNA UTWORZYĆ KONFERENCJĘ, poza tym jest chyba opcja rozmowy głosowej, wygląda lepiej niż skype i można zmienić sobie wygląd

Lasooch
15-08-2007, 20:55
@Wieszok: do komunikacji głosowej z 1 osobą WYŚMIENICIE (i trudno mi sobie wyobrazić, by dało się lepiej, a nawet jeśli - nie potrzebuję tego) służy mi Xfire, z wieloma - Ventrilo. Po jakiego grzyba mi Skype? (Xfire mam b. często włączone, bo i tak mi się przydaje, a włączenie Ventrilo to taki sam problem jak włączenie niepotrzebnego mi na codzień Skype).

Rybzor
15-08-2007, 20:57
Również wole AQQ, gg sie wiesza i ogólnie ssie, a skype jest jakieś takie ble : P

Dark Sven
15-08-2007, 21:46
Gadu-Gadu. Czemu? Nie psuje się, a Skype ma brzydkie menu.

Fiszbin
15-08-2007, 21:55
Lol, narobiłeś się jakiś zestawień, porównań tylko nie wiem po co to komu.

Od 5 lat używam gg i jakoś nigdy nie sprawiało mi większych problemów, zawiesza się sporadycznie, ale to często z mojej winy. Przez te 5 lat kilka razy próbowałem się przesiadać na tlen, konnekt i kilka innych, ale nigdy nie mogłem się do nich przyzwyczaić. Jak gg zacznie się poważnie sypać to zapewne zmienię na coś innego(ale na pewno nie na skajpa).

janek@
16-08-2007, 00:38
Oczywiscie, ze gg bo jest wszechstronny i duzo ludzi go uzywa. ;]

Kiedys slyszalem w wiadomosciach, ze skype tak jak tibia jest "zly" i pokazuje ip hackerom. =p

Żyłka
16-08-2007, 02:59
Więc dlaczego Skype jest tak bardzo niepopularny?

Może dlatego, że bez mikrofonu jest praktycznie bezużyteczny na tle innych komunikatorów?

Wielu użytkowników GG, których widziałem miało otwarte po kilka, kilkanaście okienek gadu-gadu, Jest to czasami bardzo uciążliwe i mylące.
Rozwiązanie tego problemu jest w Skype: Gdy rozmawiam z osobą nr. 1 to do chatu mogę zaprosić osobę nr. 2 i 3 i 4... i tak dalej. Krótko mówiąc mogę rozmawiać z kilkoma osobami naraz.

Tak, uwielbiam kiedy dziesięć innych osób czyta to, co mam do przekazania tylko jednej. Poza tym na GG również znaleźć można odpowiednik konferencji, tylko że prostszy i wygodniejszy w obsłudze.

Sozemego
16-08-2007, 03:01
Nigdy nie mialem problemu z moim gg (v 6.1 build 158), raz zassalem nowsza wersje to padla mi z 5 razy -.-. Dlatego wole zostac przy tym. Nie zwalnia mi kompa, wszyscy moi znajomi z polski tego uzywaja, nie wiesza sie no i jestem do gadu przyzwyczajony. Jak rozmawiam z kims przez mic to i tak uzywam ventrilo.

Tovob Lard
16-08-2007, 09:15
gg, skype, tlen, aqq ssie, bo najlepsze jest Google Talk:)

Korektor
16-08-2007, 09:52
Skype mnie wkurza pięćdziesięcioma okienkami wyskakującymi przy włączaniu systemu. Niby chcą mi tym ułatwić życie ale coś jak

[bam]Czy chcesz wyłączyć skype?
[tak]
[bam]Na pewno?
[tak]
[bam]Ale jesteś pewien, że jesteś pewien?
[tak]
[bam] A bardziej pewien, że jesteś pewien, czy, że chcesz wyłączyć skype?
[pora na reset chyba]

Dlatego używam gg. Nie potrzebuję nic więcej, bo da się pogadać z kilkoma osobami od tak. Nie muszę mieć super outfitu, czy jakiś dodatkowych opcji. Skupiam się na tym co dla komunikatora najważniejsze - na rozmowie pisanej.

Skype capi.

gavreonien
16-08-2007, 10:40
błędny post.

Nadrill
16-08-2007, 13:25
Fagasy, idźcie kolekcjonować punkciki na nowe tapetki w tym AQQ.
Konnekt - jedyny słuszny wybór. Skype przydaje mi się tylko do pokazywania, czy net mi się nie rozłączył, bo po tych lampeczkach ciężko zidentyfikować.

Pulaski
16-08-2007, 13:41
Ja nie wiem co jest lepsze...
Używam gg i msn, gg by "porozmawiać" z znajomymi w Polsce. Msn po to by "pogadać" z moimi znajomymi tu gdzie mieszkam (bo ja nie mieszkam w pl). Skype'a też mam ale ja nie korzystam z niego ino moja stara by móc zadzwonić do rodziny w Polsce.

Skurka
16-08-2007, 20:39
Tak, wszyscy mają AQQ po to żeby zebrać wapsterka i zapodać wyjedwabisty dzwoneczek ROTFL. A ja mam bo chce mieć najwyższy poziom doświadczenia i być kool hah

Jak już zostało wspomniane, porównanie jest złe bo skype jest programem do komunikacji głosowej, a sam moduł czatu jest na dokładkę. Następnym razem przeczytaj coś więcej o programach, które porównujesz.

EDIT: @Down
To powiedz mi ile osób instaluje SKYPE po to żeby używać go głównie do pisania? W komunikacji głosowej (może z wyjątkiem zastosowania typowo do komunikacji w grach) Skype jest bardzo popularny.

Marcin24
17-08-2007, 00:09
Zrobiłem to porównanie nie dlatego, żeby znaleźć najlepszy komunikator, tylko dlatego, że nie rozumiem niepopularności Skype na tle Gadu-Gadu.
Następnym razem przeczytaj coś więcej o programach, które porównujesz.
Patrzyłem na te programy okiem zwykłego użytkownika. A jeśli porównać te moduły chatu, to ja tam różnicy nie widzę...

Żyłka
17-08-2007, 00:11
Bo Gadu-Gadu było pierwsze.

Dr. Omader
17-08-2007, 03:35
Bo Gadu-Gadu było pierwsze.

Jak to mawiają "Lepiej być pierwszym, niż lepszym" :P

www.spik.wp.pl _/

lord orzech
17-08-2007, 10:16
Gadu, bo nie mam mikrofonu :>, a z resztą mało moich znajomych ma skype to po co miec zainstalowanego?

nutell4
17-08-2007, 21:08
Skype jest do rozmów głosowych a gg tekstowych. Dźwięk w gg prze mikrofon jest nie do zniesienia.

Leonardzik
17-08-2007, 22:40
szczerze mówiąc wolę GG bo Skype to nuda ;] z resztą nie wiem jak to opisać ale bynajmniej wolę stare dobre gadu-gadu xD