zaloguj się

Pokaż pełną wersje : GW2, GW vs WoW

Teron-Gorefiend
16-08-2007, 13:25
Ponieważ w temacie Guild Wars (http://forum.tibia.pl/showthread.php?t=37749) ludzie spamują porównując WoW'a do GW postanowiłem założyć ten temat żeby ludzie tu wyrażali swoje opinie na temat która z tych 2 gier jest lepsza.

Proszę w tym temacie pisać TYLKO o tych 2 grach.

Nadrill
16-08-2007, 13:29
Ahihi, będę bronił Tibii krzesłem. :confused::confused:X(X(:baby::baby::evul::cup::o

Tasker
16-08-2007, 15:00
wszyscy wiedza ze wow jest najlepsy i nie musza powstawac takie sondy bo wiadomo ze WoW najlepszy jest a kto sie z tym niezgadza ten jest noobem i tyle a to ze ta gram a abonament to juz trudno ale ja wole naprzyklad pograc sobie w tego wowa i placic niz np isc do kina bo wow jest super rulez:] a gw suxX(

Athun
16-08-2007, 17:43
@up
i kto jest noobem ? Wg mnie ty ;> Kazdy gra w co woli, myslisz ze wszyscy graja w wowa? Moze komus podoba sie inna gra a ty odrazu ze taka osoba to noob... Dla mnie i dla innych ty mozesz byc noobem bo grasz w Wow (to byl przyklad)
@topic
Wg mnie WoW jest lepszy :)

dartra111
16-08-2007, 18:03
WoW to dla mnie najlepszy mmorpg :).

Zylkolak
17-08-2007, 00:49
2Moons'a i tak nic nie pobije :) Imo Gw i WoW to shit.

bulamen7
17-08-2007, 01:21
GW rox a nie jakis tam shit WoW

_WrD_
17-08-2007, 11:59
GW. i GW2 rox xD
WoW sux...

Kioshiro
17-08-2007, 17:05
Znowu się zaczyna :p
IMO gw o wiele lepsze :]

@edit
na gram.pl najczęściej kupowaną "grą" jest GWEN pre order pack :P oprócz tego w pierwszej 10 znajdują się propercies i factions ;) to o czymś świadczy ;)

qq2
17-08-2007, 22:21
jest noobem
Yntelygenta wypowiedź... Naucz się słowa noob ;]

@topic
WoW... Hmm... No nie wiem... Grałem lecz wolę GW (lubię grę zespołową)
Daje głos na GW!!!!11111oneoneone

@edit
Haha! Tak jest! Fani WoWa przegrywają! :D (miażdżymy was xD)

Murdock
17-08-2007, 23:16
Eeee...stanowczo wole GW od wow'a. W GW grafika bardziej przypomina prawdziwy świat, a w wow'ie fabryke cukierków :D

I DALTEGO GW RZĄDZI !:cup:

Koper of Drawno
19-08-2007, 12:42
A od kiedy to w grach liczy się grafika ? GW to dla mnie tylko gówno bo jest 1 rasa i autorzy jej to byli pracownicy Blizzarda..Pewno postanowili się zemścić na Blizzie że ich wylał i stworzyli taki shit..Mówią że WoW uzależnia. A popatrzcie na takiego Wardiego (_WrD_) on ma tapete z gw,plakaty z gw,gada tylko o GW,Ma motyw na komie GW itp...Wolicie GW bo was nie stać na WoW'a i doszukujecie się powodów jakichś na pretekst...
@down
Nie chodzi mi o to..Tylko że większość ludzi, którzy tu pisali wolą GW dlatego że nie trzeba płacić a Ja wcale nie mówiłem że mnie stać...

qq2
19-08-2007, 12:59
@up
Zachowałeś się jak idiota -.-
Wiesz czemu ? Bo obraziłeś niektórych użytkowników, którzy może mają problemy z pieniędzmi... Myślisz, że jak ciebie stać na jakąś pierdolniętą grę to jesteś cool ? Wielki mi kid-bogacz...

Kyrfal
19-08-2007, 14:42
ciekawe dlaczego w sondzie udzial bierze gw2 skoro jeszcze nie wyszedl.
obie gry do luftu, wow i ta jego grafika (no ta wiem, wszyscy maja miec mozliwosc gry i dlatego tak) a gw.. no coz.. nie wciagnelo mnie za bardzo.
zaglosowalem na .. na nic ^^

@down
nie ma to jak czysta ludzka głupota

bulamen7
19-08-2007, 15:41
a czemu piszecie o gw 2 jak jej jeszcze nie ma ?;/

_WrD_
19-08-2007, 19:11
[...]Wolicie GW bo was nie stać na WoW'a i doszukujecie się powodów jakichś na pretekst...
@down
Nie chodzi mi o to..Tylko że większość ludzi, którzy tu pisali wolą GW dlatego że nie trzeba płacić a Ja wcale nie mówiłem że mnie stać...
Lol, nie gramy w GW tylko dlatego, że jest bez abonamentu. Mnie stać na WoWa, ale i tak w niego nie gram. Grałbym w GW nawet gdyby miało abonament, a WoW nie.

[...]A popatrzcie na takiego Wardiego (_WrD_) on ma tapete z gw,plakaty z gw,gada tylko o GW,Ma motyw na komie GW itp...[...]
Tapetę z GW MIAŁEM, już nie mam.
Plakaty mam, bo były w pudełku, aż się prosiły, żeby je powiesić...
Motyw z GW mam, co w tym zuego?
Gadam tylko o GW z TOBĄ, bo nie ma z tobą o czym pisać, jesteś nudny.
...

Nadrill
19-08-2007, 19:40
A od kiedy to w grach liczy się grafika ?

Od kiedy gry ewoluowały z tekstówek.

GW to dla mnie tylko gówno bo jest 1 rasa i autorzy jej to byli pracownicy Blizzarda..

Boże, brak mi słów. Nie patrzę teraz na GW jako grę, ale czyjąś pracę, sposób na życie. Dla mnie ohydne jest pisanie o czyjejś pracy "gówno". Na dodatek to jest bezpodstawna, debilna ignorancja i dyskryminacja. Jak dorośniesz, może poczujesz, gdy ktoś na twoją pracę, w którą dużo włożyłeś "gówno". Szkoda, że w Internecie jest dużo osób, którym przyjdzie pełno popieprzonych pomysłów i bez skrupułów przelewają to na słowa.

Pewno postanowili się zemścić na Blizzie że ich wylał i stworzyli taki shit..

Nawet czytać poprawnie nie umiesz. Jeśli by się chcieli 'zemścić', to bardziej odpowiednie byłoby zrobienie dobrej gry, udowadniając, że nie warto było ich zwolnić. Poza tym, proszę podać wiarygodne źródło informacji, w którym jest, że założyciele ArenaNet zostali zwolnieni z Blizzarda. 'Shit' jako określenie na cudzą pracę pisałem więcej wyżej.

Mówią że WoW uzależnia. A popatrzcie na takiego Wardiego (_WrD_) on ma tapete z gw,plakaty z gw,gada tylko o GW,Ma motyw na komie GW itp...Wolicie GW bo was nie stać na WoW'a i doszukujecie się powodów jakichś na pretekst...
@down

I co z tego? Też mam tapetę z GW, przy monitorze dumnie dynda plakat z GW, w salonie mam kalendarz z GW(moja mama go zawiesiła, żeby nie było "chory fan"), gadam sobie o GW, a z komórki nie korzystam na tyle, aby ustawiać motywy. Jeśli chodzi o mnie, mam wszystkie części i zamawiam jutro następną(w sumie 500 zł, tyle co WoW i ok. 9 miesięcy abonamentu). Jakim prawem masz osądzać ludzi, że na coś ich nie stać i są gorsi? Ciesz się dziecko, że tobie rodzice płacą za Internet(jeśli tak nie jest, zwracam honor)i inne wygody. Nie będę wspominał o tym, że starasz się ośmieszyć osobę, z którą rozmawiałeś. Naprawdę, u mnie za takie coś byś dostał w dziób. Chamstwo, nic więcej. To, że gra jest BEZ abonamentu była zaletą pod tym względem, że nie mam czasu siedzieć po 10h przy komputerze i grać(ty pewnie masz ten komfort), nie jestem zobowiązany. Płacę tylko za grę, a nie za to, że będę chciał w nią w miesiącu pograć(chore, tak samo jak naliczanie minutowe kiedyś i teraz). Na następny raz zastanów się, co piszesz.

Pedziej
19-08-2007, 19:51
GW 2 porównują do wow-a i lotr online będą tam rasy świat będzię otwarty jak w wow-ie postacie będo mogły np. skakać wspinać się itd. GW2 będzie jak wow tylko, że bez abonamentu, co ucieszy wielu graczy gier mmorpg.

Str4t0s
19-08-2007, 20:58
Wg mnie? GW < WoW
GW2 > WoW

GW to nie mmorpg. Czemu wy porównujecie 2 gry które nie są z tego samego gatunku? To tak jak porównywać Crysisa do chessmastera 3000
WoW = MMORPG
GW = RPG online
GW2 = MMORPG

Shiray
19-08-2007, 22:04
Niestety, ale część osób głosujących w sondzie, wybierają GW tylko ze względu na to bo grafika jest ładniejsza (chociaż wcale nie o wiele), a w rzeczywistości w żadną z tych gier nie grali.
Zapamiętajcie - GW nie ma prawa nawet równać się z WoWem.
Ten ogromny świat, grywalność, full przedmiotów, klimat, bossowie, instancje, pełno klas i ras do wyboru, dwie frakcje - obecnie nie ma to żadnego rywala.
Dodatkowo w nastepnym dodatku (Wrath of the Lich king) maksymalny poziom postaci zostanie podniesiony do 80, podczas gdy w GW wynosi on zaledwie 20.
Powstaną podatne na zniszczenia budynki, nowe tereny i nowa klasa (Death Knight).

Dopiszę jeszcze to, że sam WoW był uważany za przełomowo ogromny świat, a w pierwszym dodatku już powiększył się on ponad dwa razy.

Guild Wars + inne MMORPGI < WoW - takie jest moje zdanie.
Jeśli ktoś jest innego zdania to proszę je uzasadnić, bo jakoś nie mogę zrozumieć czegoś w stylu "Grałem, ale nudne - GW lepsze".
Także stwierdzenie, że WoW jest gorszy, bo ma lekko gorszą grafikę uważam za bezsensowne.

Yoh Asakura
19-08-2007, 22:32
Zapamiętajcie - GW nie ma prawa nawet równać się z WoWem.

Bo co ? Bo waćpan faworyzuje dziecko Blizzarda ? No ludzie, litości, teraz to twoje uzasadnienie jest bezsensowne - WoW lepszy, bo ja tak mówię. Krytykę zacznij od siebie.
GW = RPG online
Polemizowałbym. W GW także można spotkać innych graczy tyle, że tylko w wyznaczonych miejscach. Więc od biedy można zakwalifikować jako MMO.

Pedziej
19-08-2007, 22:38
Ktoś wyżej napisał, że w wowie lvl ma być podniesiony do 80 w guild wars 2 prawdopodobnie lvl ma sięgać nie nie do 20 a do 100 !

Shiray
19-08-2007, 22:44
@up
Rozmawiamy o GW, nie GW2.

Bo co ? Bo waćpan faworyzuje dziecko Blizzarda ? No ludzie, litości, teraz to twoje uzasadnienie jest bezsensowne - WoW lepszy, bo ja tak mówię. Krytykę zacznij od siebie.

Przeczytaj całego posta. To, że uzasadnienie jest trochę niżej, nie znaczy wcale, że go nie ma.

_WrD_
19-08-2007, 22:53
@up
Ten temat dotyczy też GW2.

@Shiray
Po pierwsze, w WoWie jest maksymalny 70 level(i tak się dziwie, że w ogóle są ograniczenia...), bo to typowy MMORPG - im większy masz level, tym jesteś lepszy. Tam chodzi głównie o nabijanie levela... A klimatu IMO żadnego nie ma.

Guild Wars to gra PvP. PvE to tylko dodatek. Większość ludzi gra na fabule, żeby odblokować runy, inskrypcje i skille do PvP. Tam chodzi o to, żeby szybko wbić 20 lvl i iść na arenę zmierzyć się z innymi graczami. Tutaj dobry team może zdziałać wszystko.

PvP w WoWie polega na tym, że zaznaczasz playera i naciskasz byle jak skille, które masz porozwalane na całym ekranie. Jedynie na co w WoWie nie mogę narzekać to te wspólne wypady na bossy(np. Onyxia) oraz duży wybór ras. Klas w GW jest 10, to IMHO i tak za dużo :P A rasy będą w GW2.

GW > WoW
GW2 >> WoW.

@topic
Aha i GW to nie jest MMORPG, tylko CORPG, więc nie wiem jak można w ogóle porównywać gry innego gatunku. Można porównywać GW2 do WoWa - obie to MMORPGi.

Btw. ktoś napisał, że w WoWie jest ogromny świat. W GW też jest ogromny świat, tylko podzielony na miasta i explorable areas. W mieście zbierasz drużynę i wychodzisz.

Teron-Gorefiend
19-08-2007, 23:12
@UP

Porównujemy WoW'a z GW żeby nie było niepotrzebnego spamu w temacie Guild Wars (ludzie często się kłócą o to która z nich jest lepsza, może rozstrzygniemy to w tym temacie), przy okazji porównujemy też z GW2 co ma jednak większy sens ale przecież ta gra nie została jeszcze wydana.

@Down[EDIT]

Ale teraz porównujemy GW z WoW'em i przy okazji to co wiadomo z GW2.

Shiray
19-08-2007, 23:21
@up (edit)
Człowieku, zastanów się co piszesz. Nie możemy porównywać WoWa z GW 2 ponieważ tej gry jeszcze nie ma, a twoje stwierdzenie, że może być za kilka lat jest bez sensu. Może od razu założymy temat WoW vs. GW 7? Jak uważacie co jest lepsze?

@_WrD_
Nie rozmawiamy o GW2 ponieważ ta gra nie istnieje.
Skończcie.

A klimatu IMO żadnego nie ma.

IMO w WoWa nigdy nie grałeś. Może tylko zetknąłeś się z nim przez chwilę lub poczytałeś o nim w necie. Stwierdzenie, że nie posiada on klimatu tylko tego dowodzi. WoW posiada klimat, a to częściowo ze względu na świetną warcraftową fabułę.

PvP w WoWie polega na tym, że zaznaczasz playera i naciskasz byle jak skille, które masz porozwalane na całym ekranie.
Kolejny dowód na to, że nie masz o WoWie pojęcia. W tej grze trzeba nauczyć się gry swoją klasą. Jeśli jesteś dobry to pokonasz każdego. To jest jedna z gier, w której tak zwane "PvP" musisz mieć.

Guild Wars to gra PvP.
Co Ty tam takiego widzisz w tym PvP? Areny? Porównaj to do PvP w WoWie - raidy na miasta, bg.

PvE to tylko dodatek.
Kolejny przykład wyższości WoWa. Tam PvE to klimat, część gry i fabuły, a w GW sposób na nabicie lvla.

Btw. Ja uważam Guild Wars częściowo za MMORPG. Nazwa "CORPG" jest używana tylko przez fanów GW i tylko w stosunku do niego, żadnych innych (przynajmniej mi znajomych) gier.
No i gdyby nie te questy i trochę fabuły w nich to GW mógłby być uważany za zwykłego hack'n'slasha.

Kioshiro
20-08-2007, 01:35
Co Ty tam takiego widzisz w tym PvP? Areny? Porównaj to do PvP w WoWie - raidy na miasta, bg.

Porównaj to do PvP w GW - ra,ta,ha,zaishen,elite zaishen,ab,GvG,hero battles.
Nie grałeś nie wypowiadaj się.A o Gw2 wiemy już tyle, że możemy porównywać ją do WoWa.

Shiray
20-08-2007, 02:17
@up
Tak, tak, ale to wszystko dzieje się na arenie, prawda?

WoW ma klimat! KLIMAT! Klimat i grywalność. To głównie dzięki temu jest lepszy.
Powiedz mi czy poza arenami jest gdziekolwiek PvP w GW? Czy poza miastami można spotkać innych graczy? (oprócz tych w party). GW nie ma tego klimatu, wolności gry, walki w każdym miejscu i świetnych instancji. Dlatego według mnie nie ma co tej gry w ogóle porównywać do WoWa : ) Dodam, że nie sugeruję tu, że GW jest złe. Uważam je za prawdopodobnie drugiego najlepszego MMORPG po WoWie. Ale - sam zauważ - w WoW gra kilka milionów więcej ludzi niż w GW, nawet jeśli jest on płatny. Niektórzy zaś uważają GW za lepszą rzecz tylko dlatego bo odstrasza ich abonament za WoW (nie mówię tutaj o wszystkich) - ba, nawet już przez to spojrzeć na grę nie chcą, tylko za GW się zabierają od razu. Ile razy w necie widzę teksty typu "GW jest lepszy bo bez abonamentu". Na prywatnych serwach możecie grać. (przynajmniej żeby zobaczyć jak to jest)

Btw. GW2 jest do dupy, bo jest gorsze od WoWa 5.
To jest dokładnie twoje myślenie. Nie pisz mi tutaj, że GW 2 jest lepsze od WoW, bo GW 2 jeszcze nie ma. Kiedy wyjdzie, porównasz je z przyszłą wersją WoWa.

Nie grałeś nie wypowiadaj się.
Nie grałeś w GW 2 - nie wypowiadaj się.

Zostańmy przy GW vs. WoW.

Edit:
Właśnie zobaczyłem, że GW 2 wychodzi pomiędzy 2009 - 2010. Tym bardziej nie mamy o czym rozmawiać : )
To tak jakbyś w 2004 porównywał Half Life 2 do Crysisa i mówił przez to, że jest słaby.

Kyrfal
20-08-2007, 02:18
pisalem juz wypowiedz a teraz napisze moje żale
dlaczego blizzard nie wyda drugiego clienta na lepsze kompy? bo max detale na aktualnym gówno dają prawie a powoli moj pc ktory nie mialby prawa zejsc do lekko widocznej sciny w wowie troche sie na max tnie..
mogliby jak juz wspomnialem zrobic inny client z ulepszona grafika i lepsza optymalizacja dla takich jak ja (good pc owner <skromnosc>)
wtedy gra naprawde nie mialaby sobie równych!

Shiray
20-08-2007, 02:39
Jakiego masz kompa? Według mnie optymalizacja w WoW jest dobra, na max (+ AF 16x i AA 4x) mam około 50 fps, a mam starego (jakże źle kojarzonego) Pentium IV 2,8 Ghz z 1,5 Giga RAM (zwykłe DDRy!) i średniego GeForce 7600 GS.

Zresztą, nie rozmawiamy tu o grafice, lecz o klimacie. Jeśli chodzi o grafikę to rzeczywiście - wystarczy spojrzeć - GW przebija WoWa.

Tomciu
20-08-2007, 11:03
czemu mówicie o gw2 skoro jeszcze nie wyszło,bleble,superrrr bedzie to gw2 a w praniu wychodzi co innego wiec powinnismy mówić o gw vs WoW

_WrD_
20-08-2007, 11:47
[...]Czy poza miastami można spotkać innych graczy? (oprócz tych w party). GW nie ma tego klimatu, wolności gry, walki w każdym miejscu i świetnych instancji.[...]
Nie można, jak już napisałem, bo to gra CO-RPG! To nie jest MMO, czyli otwarty świat, gdzie PvP znajduje się w PvE! GW to gra zespołowa(CORPG) i tu dobry team może zdziałać wszystko! W WoWie mag jest 100000000000x silniejszy od warriora - co to za gra?
To, że innych graczy spotykasz tylko w miastach, to charakteryzuje CO, tu nie ma otwartego świata jak w MMORPGach!

A co do porównywania GW2 - masz rację. Nie porównójmy czegoś, czego jeszcze nie wyszło.

IMO porównywanie gier innego gatunku(CORPG vs MMORPG = GW vs WoW) nie ma najmniejszego sensu.

Teron-Gorefiend
20-08-2007, 12:27
@UP

Ale chyba lepiej żeby był taki temat bo ludzie często się kłócą która z tych 2 gier jest lepsza, co z tego że to CORPG czy MMORPG. Przecież te gry są jednymi z najlepiej sprzedających sie a skoro ludzie się kłócą o to, niech się kłócą w tym temacie.

Shiray
20-08-2007, 13:48
W WoWie mag jest 100000000000x silniejszy od warriora - co to za gra?
Że, tak napiszę - HAHAHAHAHAHHAHAHAH
Mag silniejszy od warriora? Żeby już dalej się nie śmać - w WoWie nie ma silniejszych, czy słabszych klas. To jest jedna z gier, w której profesje są najlepiej zbalansowane (swoją drogą, nie wiem gdzie wyczytałeś to że mag jest 100000000000x silniejszy od warriora, jakoś wszyscy uważają, że to warrior jest lekko overpowered). W WoWie liczy się twój skill, wybrany build (np. wybierając klasą rogue częściowo drzewo talentów "Assasination" będziesz zabójcą magów ponieważ noszą słabe zbroje, przy czym ty używasz sztyletów, zaś jeśli wybierzesz "Combat", nauczysz się lepiej walczyć m.in. mieczem co pozwoli ci na zadanie większych obrażeń warriorom w ciężkich zbrojach) i ekwipunek (głównie dla warriora).
Proszę napisz, na czym oparłeś swoją wypowiedź co do overpowered maga w WoWie, bo nie dość, że strasznie mnie rozbawiła to jeszcze dostarczyła mi pewności, że w WoWa nigdy nie grałeś.

IMO porównywanie gier innego gatunku(CORPG vs MMORPG = GW vs WoW) nie ma najmniejszego sensu.
Jak już pisałem Guild Wars jest powszechnie uznawany za MMO, CORPG jest nazwą tylko używaną przez fanów. Od powstania GW zostawał on porównywany do WoWa, więc nie widzę powodów, aby właśnie w tym temacie to zakończyć. Zresztą to nie ja założyłem ten temat, a Ty sam zacząłeś porównywać GW z WoWem (oczywiście z "+" na stronę GW). Proszę, więc podajcie kilka sensownych argumentów, według których WoW jest słabszy od GW (z wyjątkiem grafiki oczywiście, bo to już było przerabiane)

Btw. Nazwa tematu sama za siebie mówi o czym należy w nim pisać.

@_WdW_ (edit)
Dobrze możemy przestać, ale tylko porównywać klimat WoWa do GW. Wyższość MMORPG nad CORPG jest już widoczna i nie ma o co się sprzeczać. O PvP dalej możemy dyskutować.

Sir Tibiak
20-08-2007, 13:52
w WoWie nie ma silniejszych, czy słabszych klas. To jest jedna z gier, w której profesje są najlepiej zbalansowane

Spadłem z krzesła.

Yoh Asakura
20-08-2007, 14:04
IMO cały temat jest bezsensu. Każda gra ma swoich fanów i każdy fan będzie bronił swojego obiektu adoracji, to normalne. Jeśli uważam, że np. GW jest lepsze niż WoW, to możesz podawać najróżniejsze argumenty, a ja i tak się nie przekonam. Po prostu - o gustach się nie dyskutuje.

Nadrill
20-08-2007, 14:45
Żeby już dalej się nie śmać - w WoWie nie ma silniejszych, czy słabszych klas. To jest jedna z gier, w której profesje są najlepiej zbalansowane

Lol...
10 znaków

Kele
20-08-2007, 14:49
Jak już pisałem Guild Wars jest powszechnie uznawany za MMO, CORPG jest nazwą tylko używaną przez fanów. Od powstania GW zostawał on porównywany do WoWa, więc nie widzę powodów, aby właśnie w tym temacie to zakończyć.

Tokio Hotel ist hard rock! MUHAUHAUUAUHA!

Jeżeli powszczechnie uznamy Pacmana za strzelankę, niezależnie czy jest ona strzelanką, to można będzie porównywać go z Counter strikiem?

Shiray
20-08-2007, 15:33
Spadłem z krzesła.
Lol...
Może i nie są najlepiej zbalansowane, ale możecie chociaż uzasadnić swoje zdanie i napisać dlaczego według was jest aż tak bardzo źle.
Ale proszę litości - nie pierdolcie mi, że mag jest 10000000000000000000000x lepszy od wara ;/

Jeżeli powszczechnie uznamy Pacmana za strzelankę, niezależnie czy jest ona strzelanką, to można będzie porównywać go z Counter strikiem?
Ehh, zastanów się co piszesz ;/ Twoje porównanie w tym przypadku jest błędne.
Pacmana za strzelankę uważać nie można, a Guild Wars do MMO jakoś podciągnąć jednak się da...
I powtarzam jeszcze raz - nie ja zacząłem porównywać GW do WoWa. Zaczął to twórca tego tematu, więc nie wiem dlaczego czepiasz się właśnie mnie. Bo podałem argumenty, które pokazują, że WoW jest lepszy od GW? A, że tobie się to nie spodobało to stosujesz bezużyteczne w tym temacie powiedzenie, że tych gier nie można ze sobą porównywać (chociaż i tak pewnie uważasz GW za coś lepszego).
I tak - jeśli nie chcecie - proszę bardzo, możemy przestać porównywać, jak mówicie, dwa inne gatunki gier. Pozostajemy więc przy tym, że MMORPGi mają lepszy o klasę od CORPG klimat. Jeśli nie - napiszcie dlaczego.

IMO cały temat jest bezsensu. Każda gra ma swoich fanów i każdy fan będzie bronił swojego obiektu adoracji, to normalne. Jeśli uważam, że np. GW jest lepsze niż WoW, to możesz podawać najróżniejsze argumenty, a ja i tak się nie przekonam. Po prostu - o gustach się nie dyskutuje.

Dokładnie o tym samym pomyślałem, jednak ja nie chcę nikogo z Was do WoWa przekonywać. To oczywiste, że każdy może lubić to co chce. Ja chcę tylko podać argumenty, które ogólnie ukażą wyższość WoWa nad GW. Jeśli, któryś z fanów GW jest przeciwnego zdania - to proszę napisać także coś sensownego (i prawdziwego).
Piszę jeszcze raz. Lubicie GW - proszę bardzo, szczerze mówiąc nie obchodzi mnie to, nie chce wam narzucać WoW i nie każę wam w niego grać. Nie od tego jest ten temat. Tutaj poprostu piszemy prawdy o WoWie i GW oraz staramy się te gry do siebie porównać, aby zobaczyć która jest lepsza.

Teron-Gorefiend
20-08-2007, 15:45
@UP

Porównywać zaczął Tasker, a ja przeniosłem to do tego tematu.

Meryba
20-08-2007, 15:48
Trzeba zagrać w obie gry a Ci co mówią że wow albo gw sux to są debilami bo nie grali pewnie w tą gre. Oddałem głos na NIC WoW jest bardziej rozbudowany nie jest sztywny więcej questów przedmiotów potworów tallentów czarów, profesje np kowal zbieracz skór ziół, krawiec itp. Ale GW też jest fajne więc nie stawiam na żaden chyba.

Kyrfal
20-08-2007, 17:33
Trzeba zagrać w obie gry a Ci co mówią że wow albo gw sux to są debilami bo nie grali pewnie w tą gre. Oddałem głos na NIC WoW jest bardziej rozbudowany nie jest sztywny więcej questów przedmiotów potworów tallentów czarów, profesje np kowal zbieracz skór ziół, krawiec itp. Ale GW też jest fajne więc nie stawiam na żaden chyba.
sam jestes debilem. gralem w obie gry, dla mnie grafika absolutnie degraduje world of warcraft, klimat gry jest swietny i wspaniale wypady z kolegami na arene bądź elite są extra. z kolei GW ma boską grafike (gralem TYLKO w podstawke, bez dodatkow i nadal lezy sobie na półce) ale sztywe jest.. nie widac nikogo poza miastem chyba ze jestesmy z kims w party.

gralem tez w wowa na piratach troche zeby sprawdzic najpierw i po prostu odrzuca mnie ta grafika troche.

jest jeszcze jedna rzecz ktora cholernie podoba mi sie w wowie- wielkosc swiata i ilosc osob w to grających a zarazem wywazone respawny potworkow

Diablczek
20-08-2007, 18:01
Gw Lepsza od WoWa ale żadna nie dorówna Gothicwi 3.Gothic rulez!

Shiray
20-08-2007, 18:15
@up
To dopiero dobre porównanie! Gratuluję!

Może napiszesz dlaczego GW jest lepsze od WoWa?

Diablczek
20-08-2007, 18:19
No cóż lubie takie gry jak GW i uwielbiam walczyć z innymi graczami ponieważ zawsze mogą mnie czymś zaskoczyć a potwory zawsze robią to samo, grafika jest b.dobra(G3 lepsza) ale na tym sie nie porównuje.No cóż szkoda że nie widać innych graczy ale przez to ma się przeczucie że nikt ci nie przeszkodzi w robieniu lvla, a tak to idzie koleś a ty już wież że sobie nie poexpisz spokojnie bo ci jakiś nubek zabije stworki.A co do klimatu to WoW i GW własne klimaty które się od siebie różnią. (G3 lepszy :) jestem fanem i good playerem gdyby G3 miał multipayera a nadawałby się to można było by te gry porównywać).

Ps:Czemu jak klikam aby wejść na str. główną forum to mnie odsyła do edytowania posta.

Yoh Asakura
20-08-2007, 20:59
@Diabliczek:
LMAO ! Padłem. Jak można porównywać grafikę z cRPG do tej z MMORPG (co nie zmienia, że efekt głębi pola wymiata) ?

Kele
21-08-2007, 00:12
Ehh, zastanów się co piszesz ;/ Twoje porównanie w tym przypadku jest błędne.
Pacmana za strzelankę uważać nie można, a Guild Wars do MMO jakoś podciągnąć jednak się da...

Dobrze jest błędne, ale Mario z CSem już można, nie wmówisz mi, że w Mario się nie strzelało :)

I powtarzam jeszcze raz - nie ja zacząłem porównywać GW do WoWa. Zaczął to twórca tego tematu, więc nie wiem dlaczego czepiasz się właśnie mnie.
Ale mamo! To nie ja zacząłem :<

Bo podałem argumenty, które pokazują, że WoW jest lepszy od GW? A, że tobie się to nie spodobało to stosujesz bezużyteczne w tym temacie powiedzenie, że tych gier nie można ze sobą porównywać (chociaż i tak pewnie uważasz GW za coś lepszego).
Przykro mi, nie uważam GW za coś lepszego z racji tego, że nigdy nie grałem w WoWa, ignorancja to nie moja działka. Weź pod uwagę porównanie "garbuska" i Ferrari Emca, niby też samochody, ale jednak nie powinno się ich stawiać obok siebie.

Dla dobra sprawy, mogę napisać co MI w GW się podoba.
* Ogrom świata
* Świetnie zbalansowane profesje (mowa tylko o podstawce, w resztę nie grałem)
* Zróżnicowane questy, wszystkie w jakimś stopniu związane ze sobą
* Bez drużyny nie mamy praktycznie szans
* Gra nie jest nastawiona na zdobywanie wiekszych cyferek
* Świetna grafika
* Jeśli przypadkiem znudzi nam się gra PvE, zawsze mamy PvP (które wielu uważa za główną rozrywkę w GW)
* Kazdy/a gracz/drużyna dostaje własny kawałek świata, na którym nie spotkamy denerwujących ludzi, którzy uprzykrzają nam grę
* Gdy zginiemy, nie tracimy tygodni ciężkiej pracy (jak w Tibii), tylko mamy utrudnione wykonanie misjii/przejście terenu (-60% :()
* Gra na dwie profesje, główną i dodatkową
* więcej grzechów nie pamiętam, jak sobie przypomne to dopisze

Shiray
21-08-2007, 00:45
Dobrze jest błędne, ale Mario z CSem już można, nie wmówisz mi, że w Mario się nie strzelało :)
Nie chodziło o to, że w Pacmanie się nie strzela. Po prostu porównujemy tylko gry tego samego gatunku. I GW i WoW są to RPGi przez neta. Nie biorę pod uwagę żadnych podkategorii RPG. Dlatego IMHO porównywać je jak najbardziej można.

Weź pod uwagę porównanie "garbuska" i Ferrari Emca, niby też samochody, ale jednak nie powinno się ich stawiać obok siebie.
To nie znaczy, że GW i WoW porównać się nie da.
Ludzie, GW i WoW są porównywane ze sobą na całym świecie i jest to powszechnie uznawane (nie wiem dlaczego miałoby nie być). Co wy ubzduraliście sobie w tym temacie, że tych dwóch gier nie można ze sobą zestawić? Sama nazwa tematu każe nam to robić.

@up (edit)
Tak, tak, ale to są tylko zalety GW, zestaw je teraz z zaletami WoWa i ukaż wyższość tej pierwszej gry.

Kele
21-08-2007, 11:51
Ludzie, GW i WoW są porównywane ze sobą na całym świecie i jest to powszechnie uznawane (nie wiem dlaczego miałoby nie być).
Miliony much nie mogą się mylić, stolec jest smaczny!

To nie znaczy, że GW i WoW porównać się nie da.
Dobrze, uznajmy, że można je ze sobą porównywać. Tylko bez argumentów typu "otwartość świata WoWa", bo to jest cecha typowa dla MMO nie dla CO, więc to jest tak jakbyś miał pretensje, że w motocyklu nie ma czterech kół.

Tak, tak, ale to są tylko zalety GW, zestaw je teraz z zaletami WoWa i ukaż wyższości tej pierwszej gry.
Problemy z czytaniem ze zrozumieniem? :) Pisałem o tym co mi się w GW podoba, zaznaczając wyraźnie, że w WoWa nie grałem, więc przykro mi bardzo, ale nie moge zestawić zalet GW i WoWa i pokazać wyższości jednego nad drugim. Dla mnie GW jest po prostu świetną grą i nie czuje potrzeby wydawać masy pieniędzy na WoWa do którego nie jestem przekonany, może przez to, że żaden Warcraft mi nie pasował?

-Joe-
21-08-2007, 12:15
Guild Wars ma przynajmniej jakąś fabułę. Głos na GW.

Diablczek
21-08-2007, 12:16
@Diabliczek:
LMAO ! Padłem. Jak można porównywać grafikę z cRPG do tej z MMORPG (co nie zmienia, że efekt głębi pola wymiata) ?

Przecież napisałem że grafą się nie porównuje!X(X( czytaj dokładniej posty!X(X( A ktoś powiedział że w WoWie mag jest 100000000000x silniejszy od woja, jedyną grą w której tak jest to Tibia.Przed update knightowie byli najgorsza profesją ale teraz też są słabsi od Sorców.

Pacz_knight
21-08-2007, 12:54
Hmmm... no coz. WoW jest superowa giera pod kazdym wzgledem. Nie mialem okazji w niego zagrac ale widzac filmiki i screeny z tej gry to az chce sie zaglosowac. Ale nie! Glos oddaje na GW. Grafika zarowno ladna no i jest za free (free itans plax). ;)

Shiray
21-08-2007, 15:21
Miliony much nie mogą się mylić, stolec jest smaczny!
Haha, zastanów się - twoje porównania nie mają przecież żadnego sensu. Dla muchy stolec rzeczywiście może być smaczny xD

Dobrze, uznajmy, że można je ze sobą porównywać. Tylko bez argumentów typu "otwartość świata WoWa", bo to jest cecha typowa dla MMO nie dla CO, więc to jest tak jakbyś miał pretensje, że w motocyklu nie ma czterech kół.
Okok.

Problemy z czytaniem ze zrozumieniem? :) Pisałem o tym co mi się w GW podoba, zaznaczając wyraźnie, że w WoWa nie grałem, więc przykro mi bardzo, ale nie moge zestawić zalet GW i WoWa i pokazać wyższości jednego nad drugim. Dla mnie GW jest po prostu świetną grą i nie czuje potrzeby wydawać masy pieniędzy na WoWa do którego nie jestem przekonany, może przez to, że żaden Warcraft mi nie pasował?
Rozumiem, lubić GW bardziej od WoW nie można nikomu zabronić. Może kiedyś zmienisz swoje zdanie co do WoWa. Pozdro xD

Co do ludzi oddający głos na GW bo jest za free - już nawet nie chce mi się waszych wypowiedzi komentować : )

A tutaj najzabawniejsza wypowiedź w temacie:
Guild Wars ma przynajmniej jakąś fabułę. Głos na GW.
Zdrowo się uśmiałem, czytając to xD

_WrD_
21-08-2007, 15:43
[...]w WoWie nie ma silniejszych, czy słabszych klas. To jest jedna z gier, w której profesje są najlepiej zbalansowane[...]

...

@Pacz_knight
No...

Meryba
21-08-2007, 16:03
No i widziałem gw nie sux i wow nie suxw.W Wowa na pewno mniej osób grało niż w guild wars bo ich nie stać i dają głos na gw, chociaż wow jest bardziej rozbudowany.W wowie tylko druid nie jest zbalansowany bo może być blokerem xD

ps no i mają pewnie za cienkie kompy na wowa xD

Shiray
21-08-2007, 16:20
...

Proszę bez takich wypowiedzi, przynajmniej nie od ludzi nie mających o WoWie pojęcia.

DuskinessvsVision
21-08-2007, 16:43
Grałem w gw, nie w wowa.Kupiłem Nightfalla, wbiłem 7 lvl i strasznie mnie to znudziło, bo miałem jaką range uzyskać wykojąc questy i bezsensowni chodzić po mapie.Z chęcią zagrałbym w wowa, bo warcrafty mi sie podobały, ale po co mam płacić jak będe grał najwyżej 2 h dziennie.

Shiray
21-08-2007, 16:45
@up
www.forumwow.net

Btw. Ja nie płacę za WoWa, też gram na privach. IMO jednak różnica jest ;/

DuskinessvsVision
21-08-2007, 17:32
Zbyt piękne żeby było prawdziwe-sciągnełem ten installer i myślałem ze to instaluje a to mi ściąga, zostało mi 20h ściągania.Nie da sie tak jak flashget że ściągam wyłanczam kompa i mam ten stat co przed wyłączeniem?

Kele
21-08-2007, 17:46
Haha, zastanów się - twoje porównania nie mają przecież żadnego sensu. Dla muchy stolec rzeczywiście może być smaczny xD

Mają sens.

Rozumiem, lubić GW bardziej od WoW nie można nikomu zabronić. Może kiedyś zmienisz swoje zdanie co do WoWa. Pozdro xD
Nigdzie nie napisałem, że nie lubie WoWa.

Co do ludzi oddający głos na GW bo jest za free - już nawet nie chce mi się waszych wypowiedzi komentować : )
Za free - taki skrót myslowy oznaczający "bez opłat abonamentowych".

Zdrowo się uśmiałem, czytając to xD
Oj co za pech, GW ma fabułe :)

Shiray
21-08-2007, 18:01
Oj co za pech, GW ma fabułe
Nie z tego powodu się uśmiałem. Poprostu pan powyżej mówiąc, że gra w GW bo ma przynajmniej jakąś tam fabułę, zasugerował, że WoW jej nie ma. A to jest przykład największej niewiedzy temat tej gry.

Mają sens.
Nie, nie mają xD Nie chce mi się tego już tłumaczyć - może kiedyś zrozumiesz.

Nigdzie nie napisałem, że nie lubie WoWa.
Nie wiedziałem, skoro lubisz to dobrze xDDD

Pacz_knight
21-08-2007, 18:06
Taa WoW jest leprzy i co z tego. Tak jak inni mowia GW ma super fabule. Mnie tez sie znudzila i wogule. Ja tam czekam na GW 2 bo czytajac zapowiedzi o tej wersji mysle ze WoW bedzie mialo durza konkurecje. ;)
I tak Tibia wymiata :D

@_WrD_
Co mialo znaczyc to NO -.-"

Yoh Asakura
21-08-2007, 18:27
@Diablczek:
Chodziło mi o ten kawałek - grafika jest b.dobra(G3 lepsza), a dokładniej to co jest w nawiasie. Oczywistym jest, że G3 będzie miał ładniejszą grafikę od każdego MMO, a dlaczego ? Tego tłumaczyć chyba nie trzeba.

Shiray
21-08-2007, 19:33
Taa WoW jest leprzy i co z tego. Tak jak inni mowia GW ma super fabule.

Buahahahha, ma super fabułe i co z tego? WoW ma 10x lepsza.
Btw. zajrzyj czasem do słownika xD

Pacz_knight
21-08-2007, 21:25
@up
Taaa tez lubie jogurt.
Nie mowie ze fabula jest super hiper extra etc. Po prostu mi sie podoba i uwazam ze jest git. A ty z tekstem ze WoW ma 10927x razy leprza -.-"

Heliwurab
21-08-2007, 21:26
10x lepsza? Ale że niby gdzie?
GW nie jest skierowane do końca na PvE, a wy caly czas o tym. Gdyby porównać GW do WoWa w PvP [ale nie zabijanie jakichś tam potworków w 50 osob] to wiadomo kto byłby zwyciężcą. Że juz nie wspomne o tym, że Guild Wars 'ma 10x lepiej' wyważone profesje. Sa i spelle atakujace i chroniące.

Meryba
21-08-2007, 22:29
Up

Tak wiadomo kto by zwyciężył oczywiście wow (następny koleś co nie wie nic o grze) A w WoWie są najbardziej zbalansowane postacie. Ale i tak gw jest fajne ;]

Heliwurab
21-08-2007, 22:47
No nie ratujcie..
Nie wiem czy grałeś w GW, ale tam taki super assasin nie rozwali cie gdy jestes np. takim słabiutkim monkiem, bo rzuci np. Guardiana i juz combo do dupy.
1 vs 1 to trudny pojedynek, czesto mozna wygrac fartem, dlatego w party trzeba skupic się na jednym celu.. Tu wazna jest wspolpraca, nei wiem za duzo o WoW-ie ale napewno nie jest tak przemyślany..

_WrD_
22-08-2007, 14:47
Grałem w gw, nie w wowa.Kupiłem Nightfalla, wbiłem 7 lvl i strasznie mnie to znudziło, bo miałem jaką range uzyskać wykojąc questy i bezsensowni chodzić po mapie.Z chęcią zagrałbym w wowa, bo warcrafty mi sie podobały, ale po co mam płacić jak będe grał najwyżej 2 h dziennie.
No tak, masz tylko Nightfalla, to się nie dziw, że ci się nie podoba.
Sam najpierw kupiłem Nightfalla, założyłem derva, doszedłem do Kourny i mi się odechciało... Już w to nie grałem, mówiłem, że GW to najbardziej pedalska i bezsensowna gra na świecie... Ale qmpel dał mi triala do pierwszej kampanii, przekonał mnie, żebym zobaczył i naprawdę mi się spodobało. Od razu kupiłem dwie pierwsze części.

A ktośtam mówił, że ludzie głosują na GW bo nie grali w WoWa, bo ich nie stać. Że głosują tylko dlatego, że GW nie ma abonamentu. To nieprawda.
Tak naprawdę ludzie nie grali w żadną z tych gier, głosują na GW dlatego, że ma ładniejszą grafikę.

Shiray
22-08-2007, 16:09
@up
Nie dlatego, ze ich nie stać, ale dlatego, że abonament ich całkowicie zniechęca i nawet nie pograją na privie. Co do grafiki to się zgadzam.

Yoh Asakura
22-08-2007, 16:25
@up
Nie dlatego, ze ich nie stać, ale dlatego, że abonament ich całkowicie zniechęca i nawet nie pograją na privie. Co do grafiki to się zgadzam.
Wydaje mi się, czy prywatne serwery są nielegalne ? Jeśli tak, to się nie dziw, że na nich nie grają. A poza tym - wywalać miesięcznie tyle kasy żeby grać w durne MMO ? Nie dziwie się wam, że wybieracie GW...

_WrD_
23-08-2007, 18:48
@up
Po raz kolejny mówię: nie wybieramy Guild Wars dlatego, że nie ma abonamentu! Mi to wisi, czy się płaci, czy nie. Na grafikę też nie patrzę. WoW według mnie jest całkowicie bezsensowny.

@down
Czego niby..?

Meryba
23-08-2007, 19:44
up zazdrościsz ;]

Shiray
24-08-2007, 21:45
WoW według mnie jest całkowicie bezsensowny.

Jak może wydawać ci się bezsensowny, skoro nie masz w ogóle o nim pojęcia? ;>

_WrD_
25-08-2007, 00:56
@up
A skąd wiesz? :P
Grało się na trialu ^.^

Vrael
25-08-2007, 01:51
Nie wiem czy ktos juz to mowil bo nie chce mi sie czytac wszystkich postow, ale z tego co wiem wow i gw o wiele sie roznia i moim zdaniem trudno powiedziec czy jest to lepsze czy to. (o systemie gw tylko slyszalem a w wowa gram aktualnie)

@up: Wowa najlepiej sie rozumie podczas end-game'u. To tak jakbys wbil 8 lvl i wyszedl z rooka a potem powiedzial ze wiesz calkowicie wszystko o tibii.

^Xard^
25-08-2007, 02:47
Shaire, wygląda na to ze próbujesz z siebie zrobic wszechwiedzącego a tak naprawde to czytając Twoje posty krew mnie zalewa. Nigdy nie odwiedziłbym tego forum ale dostalem link do tego tematu i zrobilem wyjatek.

Czlowieku pierwsze i najważniejsze - CO TY MOZESZ MOWIC O KLIMACIE WORLD OF WARCRAFT, grając na prywatnym serwerze? W ktorym srednia online to 600 graczy (na lepszych) i 70% z nich to trolle ktorym mama nie chce dawac kasy na abonament wiec graja na privie, wiec na zlosc spamuja Looking For Group. Mowiles tu do Wardiego, ze nie gral nigdy w WoWa, ze sie na nim nie zna. A do Ciebie mozna przypisac to samo! Bo jak mozesz znac sie na WoWie grajac na privie na ktorym jest bugow wiecej niz graczy, serv pada wiecej niz jest online, a balans skilli na privach (w samym WoWie jest on nikły) jest ZEROWY. Np. taki Hunter czy Rogal - overpower totalny, a taki Warlock? Co moze zrobic gdy nie dziala praktycznie podstawowy skill na melele - Fear? Albo gdy Voidwalker jest zbugowany i nie moze tankowac?
Co mozesz mowic o otwartosci swiata, jak spotykasz mniej wiecej tyle samo graczy co gracze GW poza miastem w party?
Gralem na globalu na wielu privach, jednak skonczylem grac, przez to, co Blizzard robi z ta gra, albo wlasciwie czym od poczatku ona byla. Sprzętomania, cyferkomania i 0 balansu PvP. Chcialbym tu przytoczyc przyklad ktory niby udowadnia wyzszosc WoWa nad GW - wielkosci aren pvp, czy rajdy na stolice. Narzekacie ze w GW PvP jest tylko w wyznaczonych miejscach i dzieje sie na małą skale. To w takim razie jak nazwac to co dzieje sie w WoWie? Wyścig szczurów? Bo jak mozna mowic o jakimkolwiek systemie PvP gdy podczas walk, na jednej arenie sciera sie po 60 osob na strone? Gdzie tu taktyka? Bieganie od flagi do flagi jak najwieksza iloscia graczy i wyrzynanie wszystkiego co wpadnie pod miecz. Pozwole sobie porównac tutaj Battlegroudy do Guild vs Guild z GW. Jak już mówilem - na BG chaos, chaos i jeszcze raz chaos! Jak mozna ogarnac sie majac dookoła siebie 120 graczy? Wbiegasz na Battleground, w towarzystwie 59 innych graczy, na przeciw Ciebie biegnie 60 graczy z drugiej drużyny. Dochodzi do starcia - i powiedz mi czy jest sie tam warto ruszać po mapie (poza flagami i ew. uciekaniem) podczas walki? Nie! Bo co to zmieni? Z chaosu mozna wejsc w jeszcze wiekszy chaos. Wezmy hipotetyczna sytuacje na Battlegroundzie: po rozpoczeciu starcia chociazby takie grupki 20v20 (aby w tym samym miejscu walczyla równa ilosc osob, szansa jest praktycznie zerowa, bo w WoWie zawsze wygrywa ta grupa w ktorej jest wiecej osob, ale niech Ci bedzie). Czy ktoras z tych 20 osob jest dowodca? Czy ktoras z tych 20 osob zrobi jakis taktyczny ruch? Nie! Bo nie ma po co! Zawsze mozna wpasc na jeszcze wieksza grupe z reszty graczy na BG. Najlepszym wyjsciem jest stac w jednym miejscu i tłuc sie az do wybicia wszystkich z którejs 20stki. Po czym pobiec do flagi. Dalej. Jak tu szybko reagowac na sytuacje? Kiedy do ogarniecia jest 60 osob? Phi, czy na BG w ogole istnieje takie cos jak postac kierujaca teamem? Bo mozliwe ze jest ona nie potrzebna, bo albo przez 50 osob jest ignorowana, albo poprostu jakiekolwiek ruchy taktyczne na BG nie istnieja, moze ktos powiedziec ze czasami ktos napisze ze potrzebuje pomocy przy jakejs fladze/miejscu - porównajmy to teraz do jakże wg. WoWowcow skromnego GvG - 8vs8. Nie pisalem tutaj o dysbalansie skilli z WoWa, czy sprzęciarstwu. Przytocze to jednak przy GW - tutaj PvP jest proste jak budowa cepa, jednoczesnia tak rozbudowane, jak WoWowcy moga sobie tylko pomarzyc. Tutaj dla 100% armory nie maja specjalnych wlasciwosci dla danej klasy (typu zmniejszenie szansy resista cursa, czy samoleczenie podczas castowania czarow). Kwestia armorow jest jasna - casterzy maja 60, tzw. Midline (np. Assassiny, Dervy) - 70, a tank i paragon - 80 armora. Mozna rowniez do kazdej czesci armora dodac rune i insygnie. Nie sa to jednak jakies overpower bonusy do czarów czy inne zwiekszone szybkosci ruchu. Zasada jest prosta - kazda klasa moze miec insygnie dodajaca energie, zycie lub pancerz. Tak samo jest z runami, jednak runa moze jeszcze dawac plusy do atrybutow, jednak nadal dla kazdej klasy tak samo - runa dajaca +1 do jakiegos atrybutu, nie odejmuje nic, a np. runa dajaca +3 do atrybutu odejmuje -75hp. Tak jest w przypadku kazdej klasy, nie wazne czy jest to runa Strenght dla Warriora czy runa Cursy dla Nekromanty - kazdy ma takie same szanse i mozliwosci - balans. Teraz o samej rozgrywce GvG. W GvG również istnieje takie cos jak flaga, jednak nie jest ona priorytetem rozgrywki, jest wazna lecz nie najwazniejsza. W przeciętnej drużynie GvG (dobranej z gildii, ew. guestow, a nie niemozliwego do ogarniecia 60cio osobowego puga z calego swiata [Battleground]) jest tzw. flagowy i jest to jedyna osoba ktora zajmuje sie flaga. Priorytetem GvG w GW jest zabicie Guild Lorda, ktory jest chroniony przez innych npc i specjalnego npc bodyguarda, w najdalszej czesci terytorium obydwu stron na GvG. Co najwazniejsze GvG w GW to przede wszystkim TAKTYKA, bo do starcia jak w WoW poprostu dojsc nie moze. Cala rozgrywka GvG jest mierzona stoperem, co 2 minuty aktywowany jest rez shrine dla obydwu drużyn. Gdy rez shrine sie aktywuje teleportuje wszystkich (nie wskrzeszonych przez graczy) poległych graczy do siebie i ich wskrzesza - co wiąże się z ponownym znalezieniem sie w "bazie" i musem powrotu do drużyny ktora jest poza "baza". Wiec jesli jest to monk to cofa sie caly team czekajac na rez shrine by ponownie wyjsc z bazy i ruszyc na przeciwnika, albo broniac sie czekajac na dana osobe by móc przejsc do ofensywy. I tu jeden z wazniejszych plusow dla GW - tutaj kazda z 8 osob jest na wagę złota! A kto doceni Twoje osiągi w WoWie na 60cio osobowym Battlegroundzie na ktorym dobrze nie wiadomo kto jest kto a już nie wspomne o kontakcie takim jak ventrillo czy teamspeak. Mowiac dalej o taktyce - kazdy z Guild Hallow (siedziba gildii w ktorej tocza sie GvG) ma odmienne wlasciwosci i efekty otoczenia (enviroment effects), wiem, wiem w WoWie niektore BG tez maja enviroment effect, nie wplywa to jednak na rozgrywke tak znaczaca jak w Guild Wars, bo co komu z jednego poległego gracza gdy zostaje jeszcze 59. Guild Halle więc, zmuszaja do ciaglego ruchu i odpowiedniego dobrania kolejnosci ataku profesji, czy dobraniu celu. Otóż podczas GvG nie ma tak, że każdy tłucze tego kogo chce, czy tego kto jest najważnejszy. Jak już mówiłem, postaci najważniejszych nie ma. Tutaj, zazwyczaj kazdej 8 osobowej grupie towazyszy lider, ktory na biezaca wydaje polecenia na ventrillo czy teamspeak i jest słuchany przez caly 8 osobowy team. Lider przewaznie wybiera cel, mowi kiedy ruszac z flaga, czy wracac sie do bazy, czy rushowac, czy pressowac. I nastepna kwestja - ataki skoordynowane, tzw. spike. Zaloze sie ze w WoW na 100% to by nie przeszło. Otóż spike polega na tym, że lider wybiera cel i odlicza (od umówionej liczby), tak by wszystkie postacie wybrane do spika zaatakowaly wybranymi skillami w tym samym czasie, by nie dac healerom czasu na uleczenie danej osoby. Czy spike udał by sie w WoWie? Oczywiscie ze nie, bo po 1 tak czy siak na BG pojedynczy gracze sie nie licza, po drugie nikt by nie zapanowal nad 60 graczami przekrzykujacymi sie nawzajem na TS. Dalej. Rajdy na stolice czy inne miasta, to samo. Mowiles ze tutaj liczy sie umiejetnosc grania dana klasa. Moze i tak ale w bardzo malym stopniu, bo wiekszosc i tak zalezy od ilosci graczy aktualnie bedacych w danym miejscu czy ew. czasami tego czy grupa rajdowa zna na pamiec taktyke na danego bossa, czy "burmistrza" danego miasta, bo dobieranie taktyki do aktualnych wydazen jest raczej nie mozliwe, bo tak jak powiedzialem - duza czesc osob albo by w ogole nie usylszala, albo by sie nie zastosowala, albo zrobila cos zle. A wsrod 60 graczy naprawde jest to mozliwe.

Nie mowie ze WoW jest złą grą, wręcz przeciwnie - podziwiam jej fenomen i ilosc graczy. Ale chciałem tylko udowodnic, ze GW przynajmniej ma przewage w tej jednej (IMO w wielu wiecej, ale o PvE tu pisał nie bede bo to dyskusja nt. wyżsości Bożego Narodzenia nad Wielkanoca) kwestii - Player vs. Player. WoW jest grą bardziej otwartą, przyjazną, na wiele rzeczy w PvP trzeba przymknac oko, co wcale nie oznacza ze nie mozna sie dobrze bawic. GW jest, ze tak powiem dla bardziej harkorowych PvPkowcow, dla ktorych musi byc dopiete wszystko na ostatni guzik, całkowity balans skilli, i przede wszystkim taktyka.

Jesli niektore zdania moga brzmiec dziwnie, lub zawierac bledy ortograficzne, to chyba moge byc usprawiedliwiony pisaniem tego postu o godzinie 01:35 :]

Huh... no to sie troche rozładowałem, sry ze na poczatku moge byc troche nerwowy, ale to co tu czytalem troche mnie zdenerwowalo :P

Pozdrawiam.

Bakura
25-08-2007, 08:40
wszyscy wiedza ze wow jest najlepsy i nie musza powstawac takie sondy bo wiadomo ze WoW najlepszy jest a kto sie z tym niezgadza ten jest noobem i tyle a to ze ta gram a abonament to juz trudno ale ja wole naprzyklad pograc sobie w tego wowa i placic niz np isc do kina bo wow jest super rulez:] a gw suxX(

A grałeś w GW kiedyś? Pewnie gracie w trzy osoby z podwórka na jakimś swoim serverze i bijecie młodsze dzieci co grają w inne gry.

IMO GW jest bardziej rozbudowane, niech se fani wowa uważają co chcą, btw...WoW ma dziwną grafę troche...takie bajkowe klimaty mnie nie kręcą.

GW:EN jest słiiiit. Kasa się sama do mnie klei w tej części;p Polecial green ze statami dwayna's grace więc zarobię z 70k bo to nowy skin.

Ofc stawiam na GW.

^Xard^
25-08-2007, 12:06
Bakura ^^ Co jak co ale Ciebie bym sie tu nie spodziewał xD Ja zrobiłem konto zeby napisac tego jednego (dwa) posty. Rozpracowalem Cie - po kryjomu grasz w tibie! Woaah! Musze to oglosic na GW.pl ^^

Shiray
26-08-2007, 14:57
@Xard
Nie czytałem całego twojego posta - nie chciało mi się. Przeczytałem początek, masz rację priv różni się od normalnego WoWa. Ale na serwie blizzarda (dokładniej the burning legion) grałem ponad 2 miechy. Mogę pokazywać zalety WoWa nawet jeśli w chwili obecnej gram na privie lub w ogóle nie gram.

Edit:
Twoje zdanie o privach opiera się w 99% na starym emu, tzw. Mangosie. Obecnie najwiekszy polski priv korzysta z innego (o wiele lepszego), który ma ciągle nowe updaty, a w składzie gmów są osoby znające się na bazie i potrafiące naprawić to i owo. Nie zaprzeczam, że priv WoWa to co innego niż server blizzarda, ale już na pewno nie w takim stopniu w jakim było kiedyś.
Pozdrawiam

Bakura
29-08-2007, 15:29
Bakura ^^ Co jak co ale Ciebie bym sie tu nie spodziewał xD Ja zrobiłem konto zeby napisac tego jednego (dwa) posty. Rozpracowalem Cie - po kryjomu grasz w tibie! Woaah! Musze to oglosic na GW.pl ^^

Oj kolego, grało się kiedyś i konto zostało ;) A że niedawno ktoś tam na gw.pl pisał, że się "napierdziela" z ludzi grających w tibie na tym forum to wpadłem zobaczyć.

*Angel_of_Death*
12-09-2007, 09:37
Ehhh. WoW przegrywa :/

malkolm
12-09-2007, 09:46
@^Xard^
Widać że nigdy nie grałeś premade na bg w wow'ie.

Lord Dreathan
13-09-2007, 11:33
No nie ratujcie..
Nie wiem czy grałeś w GW, ale tam taki super assasin nie rozwali cie gdy jestes np. takim słabiutkim monkiem, bo rzuci np. Guardiana i juz combo do dupy.
1 vs 1 to trudny pojedynek, czesto mozna wygrac fartem, dlatego w party trzeba skupic się na jednym celu.. Tu wazna jest wspolpraca, nei wiem za duzo o WoW-ie ale napewno nie jest tak przemyślany..

Nie mam zamiaru sie klocic, powiem tylko to czego Ty nie dopowiedziales.
W WoWie 1vs1 jest z reguly krotka walka. Z reguly kolo 30 sec, walka jest nastawiona na szybkie reakcje graczy ( co nie znaczy ze trzeba uzywac 11 palcow z 10 dostepnych) Co do PvP iles tam osob vs. iles tam osob, to chyba wiadome ze ludzie beda sie koncentrowac na jednym celu a nie rozdrabniac sie. I teraz UWAGA. Druzyna musi byc zgrana ( moze nie jakos zajebiscie) ale kazdy musi wiedziec co ma robic. Warrior w pvp bez priesta( taki ktos kto leczy ;D) za duzo nie zdziala, bo zawsze idzie w 1 lini ognia. Z drugiej strony patrzac Priest musi byc dobrze chroniony przez druzyne, bo zawsze jest priorytowym celem ( ze wzgledu na bardzo mocne czary leczace). Nie wspomne o polymoprh oraz o sap ( czary/umiejetnosci ktore ogloszaja wroga na X sekund, powodujac ze wrog nie jest w stanie nic robic) ale wystarczy ze ktos go uderzy ( musi to byc ktos z druzyny zioma co uzywl poly/sap) i koles wraca do walki.
Zgranie w WoWie tez jest wazne. Tak jak pisalem wyzej. Nie chce sie klocic, chcialem tylko uswiadomic ze w WoWie zgranie druzyny tez jest wazne ( podajac kilka najprostszych przykladow) Moze nie tak jak w GW ( nie gralem w to nigdy) a moze i lepiej niz w GW. Niewiem bo nie gralem w GW i w najblizszym czasie chyba nie zagram.

*Angel_of_Death*
13-09-2007, 15:34
W WoW'ie każda postać zależy od innej postaci tak jak up powiedział, knight musi być leczony a priest musi mieć ochronę. I w cale nie jest tu tak że mag jest 42532624626 lepszy od warriora. Tutaj jest tak że potęga postaci zależy od gracza.

Fidusss
13-09-2007, 16:22
w GW grałem 3 miechy z czego w nie cały miech udało mi się ukończyć wszystkie
kampanie, potem próbowałem bawić się w pvp, wyfarmiłem prawie całe FoW armor i w pewnym momencie doszedłem do wniosku, że mam dosyć tej gry...
w wow'a gram już przeszło 9 miesięcy i nie wydaje mi się żeby szybko mi się znudził

wow jest lepszy moim zdaniem ;)

lol, ktoś twierdzi, że w gw trzeba mieć większe zgranie w drużynie ?!
to jest niestety w wielkim błędzie...żadna misja w gw nie dorównuje poziomem chociażby 'najłatwiejszego' insta gdzie dropują się epickie przedmioty...

Lipers
13-09-2007, 18:49
sam z przyjemnoscia zagralbym sobie w WoWa ale dla mnie jest za drogi :/

*Angel_of_Death*
13-09-2007, 19:33
Pograj sobie na trialu :)

_WrD_
14-09-2007, 08:49
@up
Ale to tylko 10 dni :P

@Lipers
Pograj na darmowych, prywatnych serwerach. Poszukaj jakiegoś dobrego, z dużą ilością graczy, b. często aktualizowanego, może ci się spodoba ^^

@down
Nie, ja preferuję triala, ale co będzie, jak 10-dniowy trial się skończy? Lepiej mieć namiastkę namiastki prawdziwej gry niż nic.

Btw. Bardzo mądre zdania:
"Trial przynajmniej daje jakąś namiastkę prawdziwej gry, a trial? Trial to namiastka namiastki prawdziwej gry."

Lol xD

Fuzzi
14-09-2007, 18:12
#_WrD_
Heh. Według Ciebie prywatne serwery są lepsze? Gratuluje.
Imo lepiej zagrać na trialu bezstresowo niż grać na privach gdzie nie masz 50% skilli, sporo rzeczy jest niedopracowanych itd.
Trial przynajmniej daje jakąś namiastkę prawdziwej gry, a trial? Trial to namiastka namiastki prawdziwej gry.

lol, ktoś twierdzi, że w gw trzeba mieć większe zgranie w drużynie ?!
to jest niestety w wielkim błędzie...żadna misja w gw nie dorównuje poziomem chociażby 'najłatwiejszego' insta gdzie dropują się epickie przedmioty...

tak, tak. porównuj imo średniawe pve GW do nastawionego głownie na pve WoWa.
Tak. Twierdze, ze w GW trzeba mieć większe zgranie w drużynie.
Np. na gvg bez zgrania to nawet do top 200 nie dojdziesz.

W ogóle to odpuść sobie porównywanie GW do WoWa, bo to są dwie zupełnie inne gry jeśli chodzi o pve i pvp.

Fidusss
15-09-2007, 00:18
#_WrD_
Heh. Według Ciebie prywatne serwery są lepsze? Gratuluje.
Imo lepiej zagrać na trialu bezstresowo niż grać na privach gdzie nie masz 50% skilli, sporo rzeczy jest niedopracowanych itd.
Trial przynajmniej daje jakąś namiastkę prawdziwej gry, a trial? Trial to namiastka namiastki prawdziwej gry.

W ogóle to odpuść sobie porównywanie GW do WoWa, bo to są dwie zupełnie inne gry jeśli chodzi o pve i pvp.
taaa...a w wowie bez zgrania w drużynie to nawet do top 1000 w arenie nie dojdziesz, ale tak, zgadzam się nie warto porównywać tych dwóch gier ;)

Ashlon
15-09-2007, 01:36

Hehe, zeby byc w top200 to trzeba byc w naprawde bardzo dobrej gildii ;)

_WrD_
15-09-2007, 14:56
Też uważam, że porównywanie tych dwóch gier jest bez sensu.
To są zupełnie inne gry, GW jest nastawione na PvP, WoW na PvE.
W GW PvE to 'dodatek'(w PvE w GW chodzi o to, żeby wbić 20 lvl i iść na arenę się bić), a w WoWie PvP to 'dodatek'.
Mało mają wspólnego(łączy je jedynie to, że to MMORPGi - w prawdzie GW to CORPG, ale do MMO też można to zaliczyć), różni ich bardzo wiele.

Fuzzi
15-09-2007, 15:07
Hehe, zeby byc w top200 to trzeba byc w naprawde bardzo dobrej gildii ;)

czy ja wiem?
zeby byc w top 200 to wystarczy około 2 razy zająć jakieś przyzwoite miejsce w AT ; ).

Bluray
17-09-2007, 16:28
@_WrD_
Ile razy jeszcze będziesz pisał że porównywanie tych gier nie ma sensu? 2353452152? Nie chcesz to nie pisz w tym temacie i masz sprawę z głowy.

KrEmAs KAc
17-09-2007, 18:14
GW v WoW
W GW gram rzadko bo nie muszę płacić natomiast w WoWa gram prawie non-stop bo żal mi kasy na to żeby sobie raz na tydzień pograć.
GW ma ciekawsze dodatki i można sobie samemu pograć ale w WoW-ie niema to jak wypad na instancje czy mały rajd na.
W mojej ocenie WoW prowadzi jakieś 60-65% nad GW.