Pokaż pełną wersje : Zagadki na intelgencje
Michalek1994
23-08-2007, 01:05
Witam : ) .. mam do was pytanie :P .. czy znacie może jakieś fajne zagadki na inteligencje ? .. np.
karzesz dla kogoś mówić ciągle "rzydelec" .. i w pewnym momencie pytasz sie go czym jesz żupę? " .. jeżeli sie nie kapnie powie widelec xD .. :P
Z takim czyms fajnie sie brecha z kolegów :P
Nie widzialem na forum takiego tematu xD
Dark Sven
23-08-2007, 01:23
Witam : ) .. mam do was pytanie :P .. czy znacie może jakieś fajne zagadki na inteligencje ? .. np.
karzesz dla kogoś mówić ciągle "rzydelec" .. i w pewnym momencie pytasz sie go czym jesz żupę? " .. jeżeli sie nie kapnie powie widelec xD .. :P
Z takim czyms fajnie sie brecha z kolegów :P
Nie widzialem na forum takiego tematu xD
Czy to jest inteligencja 0o?
No to skoro to jest inteligencja, no to znam:
Czym się różni żaba od zwłaszcza?
Żaba jest zielona a zwłaszcza na pysku
Czym się różni gołąb od zwłaszcza?
Gołąb siada na oknie, a zwłaszcza na parapecie
Czym się różni wróbelek?
Że ma jedna nóżke bardziej
Oraz pytania: Biorąc pod uwagę, że 4 letni kot, ma w kłebie 24 cm, i waży 24 kg, oblicz ile waży kilogram kota.
Albo rozdziel przecinkami "mypenisinyourcoffe"
To, co przedstawiłeś na pewno nie jest zagadką na inteligencje. W google tego dużo jest.
http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,52340,1716330.html
Test na inteligencje.
W szkole jest 8 sprzataczek i 1236 dzieci , ile lat ma dyrektor?
Albo to: jest 6 krasnali, 5 słoików z ogórkami i 5 szklanek mleka. Czego nie dostanie szósty krasnal?
Vansider
23-08-2007, 10:28
Nie pamiętam już linku do strony,ale było takie coś (Ponoć jak chciałeś dostać prace w Japoni to dalawi ci to zadanie i sprawdzali twój poziom IQ):
Jest Policjant,więzień.Matka i 2 córki.Ojciec i 2 synów.
Są po 1 stronie rzeki,muszą wszyscy sie przedostać na drugą tratwą,Ale ;] :
Trawa mieści tylko 2 osoby,Policjant nie może sam zostawić więznia z resztą rodziny,Matka nie może zostawić córek z ojcem ani z więzniem,Ojciec nie może sam zostawić synów z Matka ani z więzniem,Tratwa mogą pływać tylko : Policjant,Matka,Ojciec
Ja się męczyłem nad tym około 30min. ;p
@Down Ehh TY!
Rethfing on Aldora
23-08-2007, 10:49
Albo rozdziel przecinkami "mypenisinyourcoffe"
My pen is in your coffe xD
@topic
Jakiś tam pasterz czy kij go wie ma przeprowadzić przez rzekę Owcę, Wilka i Kapustę. Do łódeczki może zabrać tylko jedno z nich. Musi uważać bo gdy zostawic Owcę i Kapustę, Owca ją zje. Gdy zostawi Wilka z Owcą, Wilk zje ją.
Ot, prostsza wersja tego co podał Vansider ;)
Nie pamiętam już linku do strony,ale było takie coś (Ponoć jak chciałeś dostać prace w Japoni to dalawi ci to zadanie i sprawdzali twój poziom IQ):
Nom tez to pamietam i wogole nie chcialo mi sie tego rozwiazywac. ;p Swoja droga w Japoni sie rozne rzeczy wymysla, ale zeby takie metody stosowac jak te powyzyej napisane trzeba byc glupszym od swoich podwladnych. >.>
Ok to teraz moja kolej:
1. Jakiego koloru jest czerwony maluch?
2. musisz kupic glosniki masz do wyboru 2 sklepy. W 1 sklepie te same glosniki, ktore chcesz kupic sa o 20 zl drozsze niz w 2 sklepie. Jaki sklep wybierzesz jezeli drozsze po roku sprzedasz kuplowi o 15zl drozej niz te tansze???
Dark Sven
23-08-2007, 14:36
2. musisz kupic glosniki masz do wyboru 2 sklepy. W 1 sklepie te same glosniki, ktore chcesz kupic sa o 20 zl drozsze niz w 2 sklepie. Jaki sklep wybierzesz jezeli drozsze po roku sprzedasz kuplowi o 15zl drozej niz te tansze???
Żorż debilju busz?
A na moją zagadke z kotem nikt nie odpowiada?
Biorąc pod uwagę, że 4 letni kot, ma w kłebie 24 cm, i waży 24 kg, oblicz ile waży kilogram kota.
Ile waży kilogram kota?
Żorż debilju busz?
A na moją zagadke z kotem nikt nie odpowiada?
Ile waży kilogram kota?
11,5 kilograma? ;)
Dark Sven
23-08-2007, 14:42
A co jest cięższe: Kilogram siana czy kilogram żelaza?
Str4t0s
Rispekt ; >
@up
2 kilogramy sloniny.
Na ilu nogach chodzisz po zapalki do biedronki? Mozesz sie pomyslic o 3.
@down
Gratuluje wygrales. ;p
Wygrales nagrode pocieszenia czyli zestaw ogrodniczy do szukania kasztanow na pustyni.
@up
2 kilogramy sloniny.
Na ilu nogach chodzisz po zapalki do biedronki? Mozesz sie pomyslic o 3.
A płetwy też mogą być? bo jak tak, to na 1337.
2@up
Odp.
NIkt nie chodzi do biedronki !
Ad. biedronki:
Pół Polski kupuje w biedronce. Jest to ta większa czy ta mniejsza połowa?
Dark Sven
23-08-2007, 15:43
Ad. biedronki:
Pół Polski kupuje w biedronce. Jest to ta większa czy ta mniejsza połowa?
Ile razy wam mam mówić debile, że nie ma mniejszej i większej połowy. Połowy są równe, a jak zwykle większa połowa forum mówi inaczej ; (((.
OnlyShadow
23-08-2007, 17:13
Polecam idiot test 4.
Marcin24
23-08-2007, 17:35
http://www.teksty.jeja.pl/nowe,4,testy-na-inteligencje.html
Coś dla inteligentniejszych:
Do pokoju wchodzi 2 ojców i 2 synów. W pokoju na stole leży 12 zł. Wszyscy podzielili się równo po 4 zł, czy jest to możliwe?
Możliwe, ponieważ do pokoju wszedł syn, jego ojciec i dziadek więc 12/3=4 :)
Jeszcze nikt nie rozwiązał mojej zagadki :D
Krasnale nie istnieją
W Kazordoon nie byłeś?
http://www.teksty.jeja.pl/nowe,4,testy-na-inteligencje.html
Coś dla inteligentniejszych:
Do pokoju wchodzi 2 ojców i 2 synów. W pokoju na stole leży 12 zł. Wszyscy podzielili się równo po 4 zł, czy jest to możliwe?
Też problem. Do pokoju weszli dziadek, ojciec, i wnuk.
moje
Z 24 zapalek 7 kwadratow uloz
tez smieszne
Albo to: jest 6 krasnali, 5 słoików z ogórkami i 5 szklanek mleka. Czego nie dostanie szósty krasnal?
Sraki <rispekt for me>
Ile razy wam mam mówić debile, że nie ma mniejszej i większej połowy. Połowy są równe, a jak zwykle większa połowa forum mówi inaczej ; (((.
"Połowa idzie w lewo, połowa idzie w prawo, a połowa za mną"
kolejne pytania:
dlaczego mówi się szewc i krawiec, a nie krawc i szewiec?
ten kto odkrył że krowa daje mleko, czego on tam do cholery szukał?
"Połowa idzie w lewo, połowa idzie w prawo, a połowa za mną"
Hihi, "było sobie trzech braci, jeden poszedł w lewo, drugi w prawo, a trzeci podążył za nimi."
Dark Sven
23-08-2007, 20:04
ten kto odkrył że krowa daje mleko, czego on tam do cholery szukał?
Pytaj Lasoocha, on coś o tym wie.
Walekifa
23-08-2007, 20:50
Na polowanie poszło dwóch ojców i dwóch synów. Upolowali 3 zające,którymi bez trudu się podzielili. Jak to zrobili?
Edit:
Ech,dopiero zauważyłem, że jest tutaj podobna. Ale niech już zostanie.
Wyobraź sobie że jesteś pilotem.Wylatujesz z 10-cioma pasażerami z Pragi do Londynu,gdzie wysiada dwóch i wsiada pięciu pasażerów,Nastepnie lecisz do Rejkiawiku,gdzie wysiada sześciu pasażerów,a wsiada jedenastu.Z Rejkiawiku lecisz do Los Angeles,gdzie nikt nie wysiada,a dosiada się ósemka pasażerów,z Los Angeles lecisz do Ankary,gdzie wysiada pięć osób. Ile pilot ma lat?
Wyobraź sobie,że lecisz z ekipą nad oceanem.W pewnym momencie jeden z twoich kolegów zrzuca z samolotu worek śmieci,i worek ziemniaków.Który spadnie pierwszy?
Ojciec Li Ma cztery córki. Jedna ma na imie Naa,Druga Nea, a trzecia Nja, jak ma na imię czwarta?
Wyobraź sobie że Biegniesz w wyścigu,właśnie wyprzedzasz drugiego zawodnika,na którym miejscu jesteś?
Yoh Asakura
23-08-2007, 21:06
@Walekifa:
Ad. zagadki z pilotem - pilot ma tyle lat, co osoba zgadująca. W końcu miała sobie wyobrazić, że nim jest.
Ad. Ojca Li - czwarta córka ma na imię Li.
Ad. wyścigu - drugie.
Wszystkie te zagadki były w CDA, a poza tym są banalnie proste.
@Edit:
Gdzie był Mojżesz gdy mu zapałka zgasła ?
sraczki :>
@Walekifa:
Ad. zagadki z pilotem - pilot ma tyle lat, co osoba zgadująca. W końcu miała sobie wyobrazić, że nim jest.
Ad. wyścigu - drugie.
@Edit:
w ciemnościach
z tym że zrzuca śmieci to nie spadnie na ziemie bo lecą nad oceanem
Necromantor
23-08-2007, 22:04
A dlaczego ala ma kota?
Yoh Asakura
23-08-2007, 22:05
A dlaczego ala ma kota?
Bo sierotka Marysia :<
Walekifa
23-08-2007, 22:11
@Walekifa:
Ad. wyścigu - drugie.
@Edit:
Wszystkie?
Tylko ta z córką i wyścigami O.o
@ DOWN
Luz,tylko do czego ty dążysz? :P
Yoh Asakura
23-08-2007, 22:14
Wszystkie?
Tylko ta z córką i wyścigami O.o
Va banque te wszystkie zagadki były w CDA i to chyba w tym samym numerze.
Nikast Shynix
23-08-2007, 22:14
z tym że zrzuca śmieci to nie spadnie na ziemie bo lecą nad oceanem
Tak to jest jak się nie czyta dokładnie ;] Jest napisane "Który spadnie pierwszy?". Co ma do tego to, że lecą nad oceanem. Przecież spadną. Gdzie by nie lecieli, to te worki spadną ;]
Necromantor
23-08-2007, 22:19
O czym mysli zawalowiec przed stosunkiem? he?
@Worki nad oceanem
W tym samym czasie.
Dlaczego ludzie do podwójnego cheeseburgera i frytek, zamawiają colę light?!
Ale te zagadki się inteligentne zrobiły...
@Walekifa: spaliłeś to z oceanem. Powinno być 'który pierwszy uderzy o ziemię?'.
Jak chcecie trudnych, logiczno-nielogicznych zagadek, to polecam wam Abstacticę 2. W jedynkę nie grałem, a trójka IMO ssie.
http://victorygames.com.pl/Abstractica2
Zaciąłem się na 54 lvl.
http://www.newgrounds.com/portal/view/365143
Think outside the box.
OnlyShadow
24-08-2007, 13:04
Mowilem juz ze idiot test rządzi i bije to wszystko na głowę. Wszystkie 4 części.
OS daj link do testu idioty
właśnie jak możecie to dajcie link do tego testu :P
OnlyShadow
24-08-2007, 16:36
http://www.i-am-bored.com/bored_link.cfm?link_id=24137
google waszym przyjacielem
Rekin Master
24-08-2007, 17:39
To, co przedstawiłeś na pewno nie jest zagadką na inteligencje. W google tego dużo jest.
http://serwisy.gazeta.pl/edukacja/1,52340,1716330.html
Test na inteligencje.
60 % :( (6/10)
Ja miałem 90%. W dwóch ostatnich strzelałem. ;)
Dark_sven zjadl kanapkę. Byla z pomidorem, ziemniakiem i trawą morską. Czy dark sven to strawi?
ciemne dropsy
25-08-2007, 22:46
Jezeli dwom mezczyznom wykopanie dziury zajmuje cale 6 godzin, to ile zajmie tym samym dwom mezczyznom wykopanie pol dziury?
Jezeli dwom mezczyznom wykopanie dziury zajmuje cale 6 godzin, to ile zajmie tym samym dwom mezczyznom wykopanie pol dziury?
Parafrazując Jachimka: logika podpowiada mi że 3 godziny ale wiem, że ty powiesz inaczej.
pol dziury to tez dziura :]
Michalek1994
30-08-2007, 00:56
Teraz moja
ile to jest
2+2x2
Maciekmon
30-08-2007, 01:14
@up:
super trudne aż 6 :] niestety ja nieznam żadnych ciekawych zagadek.
Sędziwy pasterz pewnego dnia rzekł do swoich synów: “Podaruję wam część swoich owieczek, ale musicie podzielić je sprawiedliwie. Najstarszy z was dostanie połowę, młodszy weźmie czwartą część, a najmłodszemu- piątą” - po czym przyprowadził 19 owiec. Synowie szybko zabrali się do dzielenia prezentu ale natrafili na problem: przecież 19 nie dzieli się anie przez 2, ani przez 4, ani przez 5. Wrócili więc do ojca, przekonani, że starcowi zawodzi intelekt. Gdy jednak ten dowiedział się o ich kłopocie błyskawicznie go rozwiązał.
Co powiedział swoim synom pasterz?
Kto zgadnie dam mu medal :-p
@down
Nie, przykro mi
@Michoss
Dokladnie.
Marcin24
30-08-2007, 03:23
Pasterz powiedział: Idźcie do sąsiadów, aby pożyczyć 1 owieczkę. Wtedy będzie 20 owieczek. 20 : 2 = 10 20 : 5 = 4 20 : 4 = 5 10 + 4 + 5 = 19 Jedną owieczkę można oddać do sąsiadów, żeby się nie strzępili. Ale w tej zagadce jest mały kruczek, 10 nie jest 2 częścią 19, 5 nie jest 4, a 4 nie jest 5.
@Tuba
"Podaruję wam część swoich owieczek"
Pasterz miał ich więcej, więc:
1) Dorzucił ich jeszcze
2) Miało być 20, ale wtedy by została jedna, i już nie chciało mu się przyprowadzać xP.
Dlugozimek
30-08-2007, 04:21
Jesli maciek ma zatwardzenie. Najadł sie jogurtów, popił mleczkiem, + zjadł arbuza i zjadł cała tube musztrady. Czy rozwali mu kiszki czy mu srani pójdzie?
Jeśli śmieciarz musi zdobyć 10 gołebi. Koledzy kazali mu zucić w nie kamieniem. Poczym one odlatuja i latuja 5 metrów dalej i co każda ture odlatują nie parzyscie. Ile jest gołebi ?
Bólu brzucha, bo po mleku i ogórkach reszta będzie się źle czuła.
Emcess.
Shanhaevel
30-08-2007, 13:16
Jesli maciek ma zatwardzenie. Najadł sie jogurtów, popił mleczkiem, + zjadł arbuza i zjadł cała tube musztrady. Czy rozwali mu kiszki czy mu srani pójdzie?
To proste. Maciek ewoluuje w Pikachu.
2.
Gołębi jest dokładnie 4 godziny i 28 minut. Też proste.
Sraczki :S
Ancient900
30-08-2007, 15:49
Czemu Robin Hood? (robin chud)
Bo Jean Michel Jarre (żan miszel żar)
Jest 2 kupcow jeden planuje podwyzke najpierw o 10% a potem o 15% drugi planuje podwyzke o 25% ktory ma wieksza podywke???
odpowiedz: kupiec ktory od razu podwyzszy ceny o 25%
Wziete z mojego podrecznika do matematyki "matematyka wokol nas"
Marcin24
02-11-2007, 15:30
Jest 2 kupcow jeden planuje podwyzke najpierw o 10% a potem o 15% drugi planuje podwyzke o 25% ktory ma wieksza podywke???
Jak się słucha na lekcji, to coś takiego nie jest trudne.
Coś podobnego: W sklepie kurtka potaniała o 50%, za tydzień znowu potaniała, również o 50%, czy to znaczy, że można ją sobie wziąć za darmo?
Donpeyot
02-11-2007, 16:52
nie, za 25% pierwotnej ceny , łatwe.
to ja mam takie coś: jest dwanaście identycznie wyglądających kulek ale jedna z nich jest odrobinę cięższa. Mamy też wagę szalkową. Jak w 3 ważeniach sprawdzić która z kulek to ta cięższa ?
@down,@2down: oba rozwiązania ale dobre ale wpadłem tylko na to drugie :)
Ważymy po jednej stronie 6 i po drugiej 6, bierzemy te z niższej szalki i dzielimy na trzy razy po dwa. Teraz ważymy na jednej i drugiej szalce po dwie - jeśli jest równo, to bierzemy dwie pozostałe i ważymy, jeśli nie jest równo, to bierzemy dwie z niższej szalki i ważymy. Cięższa kulka jest cięższa.
Można też inaczej.
Najpierw ważymy 2 grupki po 6. Dzielimy kulki z niższej szalki na 2 grupy po 3 kulki. Ważymy je. Ważymy 2 kulki z niższej szalki. Jeśli jedna jest niżej to znaczy, że jest cięższa, a jeśli obie są na równi, to trzecia kulka (ta nieważona) jest cięższa.
Nie wiem czemu, ale mi się wydaje, że to ten pierwszy...
X+10%X=1,1X 1,1X+15%(1,1x)=1,265X
X+25%X=1,25X
1,265X > 1,25X
Mój geniusz czasami zadziwia nawet mnie.
w polsce mieszka 38 mln osob rownik ma okolo 40 tys km dlugosci mozemy przyjac ze rozpietosc ramion jednej osoby wynosi 120cm Czy wszyscy ci ludzie objeli razem ziemie?
czy chinczycy mogli by nakryc czapkami polske??
liczba chinczykow: 1 mld 200 mln
srednica czapki chinczyka 40 cm
pow. polski 312 tys km2
czy wzystkie mrowki na ziemi waza wiecej niz wszystkie slonie???
liczba mrowek 5*10 (do 15)
liczba sloni 500 tys
ciezar mrowki 0,01 g
ciezar slonia 4 t
czy udzwignol bys 1000zl gdyby dano ci je w monetach jednogroszowych???
1 grosz wazy 1,65g
czy udzwignol bys 1000zl gdyby dano ci je w monetach jednogroszowych???
1 grosz wazy 1,65g
165kilo to nie tak duzo dla kogos kto ma troche dluzszy staz na silowni =O
KrEmAs KAc
03-11-2007, 17:09
165kilo to nie tak duzo dla kogos kto ma troche dluzszy staz na silowni =O
wole podnieść 80kg i poprawnie pisać niż 165kg i robić co 2 wyraz błąd :D
Nie zgrywaj kozaka lamo, bo to ze nie pisze polskich znakow nie jest zadnym bledem. A ty kurwa chciales przykozaczyc, ze ci Firefox podkreslil :/
@edit
Poza tym pisze sie "Wolę" (duza litera i "ę" na koncu ;>), przecinki tez ci nie wyszly, a no i kropki nie widze na koncu zdania :/
100 + 10% = 110
110 + 15% = 126,5
100 + 25% = 125
dziwne macie podreczniki
#up zle zostaly zapisane obliczenia (nie tym sposobem)
Jeszcze to niech ktos rozwiaze takie nietypowe zadanie: ktos napisal na drzewie "lew jest glupi" i lew sie pyta kto to zrobil?
-zebra mowi to nie ja
-malpa mowi to hiena
-hiena mowi malpa klamie
Ktore zwierze mowi prawde?????
nastepne: dwie monety daja lacznie 7 zl choc jedna z nich nie jest dwu zlotowka czy to mozliwe????
Jesli przedwczorajsze jutro wypada w srode to jaki dzien tygodnia bedzie pojutrze????
Eeeh bardzo duzo jest w moim podreczniku tego typu zadan ;p
nastepne: dwie monety daja lacznie 7 zl choc jedna z nich nie jest dwu zlotowka czy to mozliwe????
Jeśli jedna nie jest dwuzłotówką, to druga może nią być, prawda ;p? Czyli 5zł + 2zł.
Chyba, że źle sformułowałeś zadanie.
niech ktos powie jakim sposobem (100 + 10%) + 15% moze byc mniejsze od 100 + 25%, bo nie usne :>
#up zle zostaly zapisane obliczenia (nie tym sposobem)
Jeszcze to niech ktos rozwiaze takie nietypowe zadanie: ktos napisal na drzewie "lew jest glupi" i lew sie pyta kto to zrobil?
-zebra mowi to nie ja
-malpa mowi to hiena
-hiena mowi malpa klamie
Ktore zwierze mowi prawde?????
Jesli przedwczorajsze jutro wypada w srode to jaki dzien tygodnia bedzie pojutrze????
Eeeh bardzo duzo jest w moim podreczniku tego typu zadan ;p
klasa 3 gim, podręcznik "matematyka z +"
strona 239
btw. zebra jest winna
a tak w ogóle nie dokładnie przepisałeś zadanie. Tam pisało że tylko 1 zwierze mówi prawdę.
Jak pada deszcz... To ile kropli spada co godzinę ?
MasterTusk
04-11-2007, 14:36
niech ktos powie jakim sposobem (100 + 10%) + 15% moze byc mniejsze od 100 + 25%, bo nie usne :>
np:
100% = 100pln
10% z 100pln =10pln
100pln+10pln = 110pln
15% z 110pln = 16,5pln
110pln+16,5pln = 126,5pln
^Tutaj zrobilem smieszny blad, post mozna uznac za niewazny. Sorry za zamieszanie
Donpeyot
04-11-2007, 14:55
@up teraz to ja nie zasnę dopóki sie nie dowiem jakim cudem 15% ze 110 to około 7 ^^
juran_se_spychowa
04-11-2007, 15:22
A dlaczego ala ma kota?
Ala ma kota a kot ma pałe... Proste
MasterTusk
04-11-2007, 17:07
@up teraz to ja nie zasnę dopóki sie nie dowiem jakim cudem 15% ze 110 to około 7 ^^
No coz, proponuje sobie to rozpisac na karteczce
edit; rozpisalem se i mi wyszlo -.-
No coz, proponuje sobie to rozpisac na karteczce
Kalkulator prawdę Ci powie:
110*(15/100)=16,5.
np:
100% = 100pln
10% z 100pln =10pln
100pln+10pln = 110pln
15% z 110pln ~~7pln
110pln+7pln = 117pln
Rotfl. 10% ze 100 to 10, a 15% ze 110 to 7 :) Genialnie! Genialnie!
Walekifa
04-11-2007, 17:47
Jak pada deszcz... To ile kropli spada co godzinę ?
Miliard.
Nie wiem
MasterTusk
04-11-2007, 18:18
Kalkulator prawdę Ci powie:
110*(15/100)=16,5.
Lol
ale przypal -.- wychodzi na to ze bede musial se zalatwic korepetycje
Sry za zamieszanie, moj glupi blad ;s
Capality
04-11-2007, 19:52
Myślę, że sobota
Theraphosidae
04-11-2007, 19:58
Myślę, że sobota
tez tak sądze
1
Dach domu w przekroju ma kształt trojkata równoramiennego o ramionach 8m i podstawie 14m. jaka jest jego wysokosc? (zrób rysunek przedstawiajacy sytuacje)
Capality
04-11-2007, 20:10
1
Dach domu w przekroju ma kształt trojkata równoramiennego o ramionach 8m i podstawie 14m. jaka jest jego wysokosc? (zrób rysunek przedstawiajacy sytuacje)
http://img218.imageshack.us/img218/1990/domekhc0.png
zrobiłem wam domek, resztę wy róbcie bo mi się nie chce xD
Zadanie nie ma rozwiązania, bo nie wiadomo, w jakiej płaszczyźnie 'przecięto' dach ;<
Ale ponieważ zapewne w takiej, jak to Capality narysował, ma on
7^2+h^2=8^2
h^2=64-49
h^2=15
h=sqrt(15)
Ale to nie zagadka jeno proste zadanie z matmy.
Theraphosidae
04-11-2007, 20:34
24 - jak otrzymac te liczbe uzywajac tylko jeden raz liczb 1 , 3 , 4 , 6 . Mozna dodawac , odejmowac , mnozyc i dzielic .
Tylko 4 podstawowe działania, bez potęg, pierwiastków, itd...
-----
2.
Zagadka,-
http://img111.imageshack.us/img111/9781/watchesay0io2.jpg (http://imageshack.us)
Zegarek nr 1.-godzina 2
zegarek nr 2.- godzina 3
Jaka godzina jest na zegarku nr 3
@down
UZYWAJĄC JEDEN RAZ LICZB, CZYLI KAZDA LICZBA, MA BYC UZYTA JEDEN RAZ
;;o
@up
Wychodzi ~4.
Ale pierwiastków się nie przybliża.
@up 1:
24 = 6*4*1. Nie napisałeś, że muszę użyć wszystkich, więc trójkę zostawiłem.
W czartowie mieszka 400 osob wiadomo ze: conajmniej jeden z mieszkancow czartowa jest uczciwy,z dwoch dowolnych mieszkancow jeden jest nieuczciwy
ilu jest uczciwych mieszkancow czartowa?
Davido16
04-11-2007, 21:30
@Patton
Jak jeden jest nieuczciwy (z dwóch DOWOLNYCH), to ten jeden jest uczciwy.
400 : 2 = 200
200 jest uczciwych.
@Theraphosidae: Zagadka 1
6*4/(3-1)
Mam nadzieję, że nawias jest w grze, jak nie to nie wiem
@Down: Pomyłka, głupia, poprawione
Donpeyot
04-11-2007, 21:47
@up : otrzymałeś 26 a nie 24
zegarki: wychodzi mi że 4 ->pierwsza wskazówka przesuwa się o 10m druga o pół h i mija godzina , potem to samo.
Nie widać która jest mała a która duża , ale pewnie o to chodzi
btw , nie moge z tej zagadki z liczbami , ciągle mi 1 jedynki brakuje, nie zawieruszyła się gdzieś ? ;)
Nikast Shynix
04-11-2007, 21:48
@2up:
6*4+(3-1) to raczej 26, a nie 24.
@up: sekundy ;]
Piotrek~
04-11-2007, 22:14
co do liczby 24 to będzie: 6: (1-3/4)=24 ;)
Capality
04-11-2007, 22:33
Nikt mi nie powiedział, że narysowałem ładny domek z równym dachem ;(
Lord_Piterek
11-11-2007, 13:53
to mialy byc zagadaki a nie zadania z matematyki
O to zagadka:
Kiedy obudzi się rano chodzi na 4 kończynach, potem na 2, a pod koniec na 3- Co to jest za zwierzę? ;)
@down
:O A myślałem, że nikt nie będzie wiedział. correct
Theraphosidae
11-11-2007, 16:42
O to zagadka:
Kiedy obudzi się rano chodzi na 4 kończynach, potem na 2, a pod koniec na 3- Co to jest za zwierzę? ;)
Człowiek
4 konczyny- to dziecko, które chodzi na 2 nogach i 2 rekach
2 - dorosly czlowiek, kiedy chodzi na nogach
3 - starzec, 2 nogi i laska do podpierania
O to zagadka:
@down
Wszyscy czytamy lektury, czytam i ja :-).
O to zagadka:
@down
Przecież ta zagadka ma już kilka tysięcy lat. Jest nawet w lekturach szkolnych.
Snopeczek
11-03-2009, 21:46
Zagadka, może większość z was ją zna, ciekawi mnie jednak, czy znacie rozwiązanie Ja z nudów siedziałem nad nią sporo czasu, ale w końcu mi się udało. A wam?
Na dole znajdują się 3 domki, zaznaczone jako kropki. Na górze, znajdują się kolejno; gaz, energia i woda. Waszym zadaniem jest to, aby do każdego z domków dostarczyć wszystkie 3 zasoby. Linie nie mogą się krzyżować czy przecinać w jakikolwiek sposób.
http://i175.photobucket.com/albums/w142/Snopeczek/zagadka.jpg
nie są dozwolone połączenia typu:
http://i175.photobucket.com/albums/w142/Snopeczek/zagadka1.jpg
Zalgadis
11-03-2009, 21:54
Snoopeczek@
Zrobiłem:
http://img16.imageshack.us/img16/8705/zagadkaedm.jpg
Powiększ sobie lewą górną kropkę na maxa bo zapewne nie widzisz.
Zagadka, może większość z was ją zna, ciekawi mnie jednak, czy znacie rozwiązanie Ja z nudów siedziałem nad nią sporo czasu, ale w końcu mi się udało. A wam?
Na dole znajdują się 3 domki, zaznaczone jako kropki. Na górze, znajdują się kolejno; gaz, energia i woda. Waszym zadaniem jest to, aby do każdego z domków dostarczyć wszystkie 3 zasoby. Linie nie mogą się krzyżować czy przecinać w jakikolwiek sposób.
Dwie opcje:
1)
Linie nie krzyżują się ani nie przecinają, jak wiadomo świat okrągły, więc mogę ; ]
http://img17.imageshack.us/img17/3995/rozw1.png
2)
Jeśli nie mogę jak up, to pozostaje tylko położyć na zagadce ch*ja (czyli - nie da się).
http://img17.imageshack.us/img17/7268/rozw2.png
@down: bo to temat z potencjałem jest.
Dziwne, że nikt go nie zbluzgał za odświeżenie tematu sprzed prawie 2 lat ;o.
bo jak zaolzyl osobny temat to mu go skasowali w powodzie dajac link do tego tematu. Jak jakies skargi na to to niecj leca do tompiora.
2min...
http://img23.imageshack.us/img23/9905/izi.jpg
Janek, Józef i Jarosław pracują w dwóch zawodach każdy: zajmują się matematyką, poezją, muzyką, malarstwem, rzeźbą i ogrodnictwem.
Z podanych niżej faktów należy wywnioskować, jakim dwóm zawodom oddaje się każdy z trzech chłopców:
1. Matematyk obraził muzyka, wyśmiewając jego długie włosy,
2. Zarówno muzyk, jak i ogrodnik chodzili na ryby z Jankiem,
3. Malarz odkupił rękawiczki od matematyka,
4. Matematyk zalecał się do siostry malarza,
5. Józek pożyczył od ogrodnika 20 złotych i oddał je poecie,
6. Jarosław lepiej pływa zarówno od Józka, jak i od malarza.
@edit
trudne nie jest, ale zawsze cos ^^
nie wiem, czy dobrze, ale zdaje mi się, że:
Janek=matematyk, rzeźbiarz
Józek=muzyk, malarz
Jarek=ogrodnik, poeta
Snopeczek
11-03-2009, 23:02
@Zalgadis - ŻADNE linie nie mogą się przecinać.
@Lasooch - heheh :D wiem, że ziemia jest okrągla i takie rozwiazanie mogłoby być prawdziwe, no ale załóżmy, że wszystkie linie muszą znajdować się w tym obszarze ;) ale rozwiązanie naprawdę jest! :P
@Ulrik - takie rozwiązanie również nie jest prawidłowe.. Wybaczcie, zaraz zatkualizuję zasady.
@Lasooch - heheh :D wiem, że ziemia jest okrągla i takie rozwiazanie mogłoby być prawdziwe, no ale załóżmy, że wszystkie linie muszą znajdować się w tym obszarze ;) ale rozwiązanie naprawdę jest! :P
Nie uwierzę, dopóki nie zobaczę. Pokaż na pw. : P
Jeżeli jest jakieś rozwiązanie, to pewnie z 'haczykiem'
Do tych z gazowni:
To jest matematycznie niemożliwe.
Nawet jest o tym jakieś twierdzenie.
Dziwne, że nikt go nie zbluzgał za odświeżenie tematu sprzed prawie 2 lat ;o.
bo jak zaolzyl osobny temat to mu go skasowali w powodzie dajac link do tego tematu. Jak jakies skargi na to to niecj leca do tompiora.
A kto powiedzial, ze nie mozna odswiezac starych tematow?
Oczywiscie, ze mozna - jezeli nowy post wnosi cos (sensownego) do tematu.
W tym przypadku, jak jestem temat to zagadek, to po co zakladac nowy? :)
Snopeczek
11-03-2009, 23:33
ejj kuurde! tak popatrzylem na moj rysunek i sie okazalo, że sam coś popieprzyłem... ;p argh! Więc znalazłem pewną alternatywe i zbudowałem mostek!
http://i175.photobucket.com/albums/w142/Snopeczek/zagadka3.jpg
Serio, sorry, skłamałem przez przypadek.. Ale powiedzcie, naprawdę nikt nie zna rozwiązania? Musi jakieś być, tylko naprawdę już nie wiem jakie :P
@Edit. Zalgadis nie rozwiązał. Popatrzcie jak próbował doprowadzić wodę.
Ten rysunek pokazuje, że nie da się tego rozwiązać:
http://img27.imageshack.us/img27/3599/13266311.jpg
Zawsze powstanie pole(pogrubione linie), które odcina trzeci punkt od trzeciego domku. I się smucić będzie.
Rozwiązanie Zalgadisa jest złe, bo linie nie mogły przecinać punktów(zrobiłem tak samo)
Snopeczek
11-03-2009, 23:50
W takim razie - okej. Daję za wygraną i uznaję zagadkę logiczną za nielogiczną :P
2min...
fota
Jakby tak można było, to by mi nie 2 min a 20 sek wystarczyło ;)
http://www.joemonster.org/filmy/4169/Woda_gaz_i_elektrycznosc
Tu macie tą grę bez możliwości oszukiwania.
Jeśli bardzo chcecie wiedzieć - tego się nie da rozwiązać zgodnie z tymi zasadami ;)
Snopeczek
12-03-2009, 02:10
http://i175.photobucket.com/albums/w142/Snopeczek/zagadka2.jpg
pwn.
@up
Bug flasha albo założenie autora.
Prawy przycisk myszy, nic specjalnego
@Ryba
Jest możliwość oszukiwania. Snopeczek to zaprezentował :)
@Ryba
Ja brałem pod uwagę czas potrzebny mojemu komputerowi do otworzenia painta, wklejenia obrazka i zapisania pliku ;p
Lechista
12-03-2009, 17:19
Rotfl. 10% ze 100 to 10, a 15% ze 110 to 7 :) Genialnie! Genialnie!
może i jestem słaby z matmy, ale jak to możliwe, przecież aby obliczyć 15% z 110 to mnożysz 0.15*110=16.5 a 110+16.5 daje 126.5 O.o Ktoś kto czytał 2 strony wcześniej, wie o co kaman
24 - jak otrzymac te liczbe uzywajac tylko jeden raz liczb 1 , 3 , 4 , 6 . Mozna dodawac , odejmowac , mnozyc i dzielic .
Tylko 4 podstawowe działania, bez potęg, pierwiastków, itd...
-----
2.
Zagadka,-
http://img111.imageshack.us/img111/9781/watchesay0io2.jpg (http://imageshack.us)
Zegarek nr 1.-godzina 2
zegarek nr 2.- godzina 3
Jaka godzina jest na zegarku nr 3
@down
UZYWAJĄC JEDEN RAZ LICZB, CZYLI KAZDA LICZBA, MA BYC UZYTA JEDEN RAZ
;;o
1 to chyba łatwe 1+3=4
4*4=16
16+6=24
(1+3)*4+6
@Edit a 16+6 to 22 xDD
Nie bardzo ten : to oznacza dzielenie tak?
6/(1-3/4)=6/(-2/4)=6/-0.5=-12/ Nie wiem jak mogło wyjść 24
Arka_Sath_Wielki
12-03-2009, 17:44
Nie bardzo ten : to oznacza dzielenie tak?
Najpierw mamy dzielenie :)
6: (1 - 3/4) = 6 : 1/4 = 6*4 /1 = 24/1 = 24 :*
@down
Szybszy :D i co teraz? no no ? kozaku? :D
Kolejność wykonywania działań, plx? W nawiasie najpierw dzielenie, potem odejmowanie, czyli 6/(1/4)
Lechista
12-03-2009, 18:13
dobra, dobra xDD
W impossible quiz 32 lvl i mi się odechciało :P
To teraz ja pozwolę sobie zarzucić zagadkę ;]
Na pewnej wyspie mieszkają tylko prawdomówni i kłamcy. Kłamcy zawsze kłamią, a prawdomówni zawsze mówią prawdę. 25 ludzi ustawiło się na tej wyspie w kolejkę. Wszyscy oprócz pierwszej osoby powiedzieli "osoba stojąca bezpośrednio przede mną to kłamca", zaś pierwsza osoba powiedziała 'wszyscy stojący za mną to kłamcy". Ile kłamców jest na tej wyspie?
Powodzenia ... ;]
13 klamcow
12 prawdomownych
a=b |*a
a^2=ab |+a^2
2a^2=a^2+ab |-2ab
2a^2-2ab=a^2-ab
2(a^2-ab)=1(a^2-ab) |/(a^2-ab)
2=1
Znajdźcie błąd. Mega proste, mi zajęło pół minuty, no ale z braku laku ; )
@down: dopsz.
Nie mozna dzielic przez to rownanie jezeli nie jestes pewien, ze nie wynosi ono 0, a jezeli a=b,
to (a^2-ab) jest rowne 0
To teraz ja pozwolę sobie zarzucić zagadkę ;]
Na pewnej wyspie mieszkają tylko prawdomówni i kłamcy. Kłamcy zawsze kłamią, a prawdomówni zawsze mówią prawdę. 25 ludzi ustawiło się na tej wyspie w kolejkę. Wszyscy oprócz pierwszej osoby powiedzieli "osoba stojąca bezpośrednio przede mną to kłamca", zaś pierwsza osoba powiedziała 'wszyscy stojący za mną to kłamcy". Ile kłamców jest na tej wyspie?
Powodzenia ... ;]
Kangur, kategoria Junior? ; > Wypadałoby podawać źródło zagadek.
semilunaris
22-03-2009, 11:36
Są różne gatunki ptaszków na gałęzi.
Wszystkie oprócz dwóch to wróble,
wszystkie oprócz dwóch to sroki,
wszystkie oprócz dwóch to kruki.
Ile jest ptaków na gałęzi? Banalnie łatwe, nie wiem, czy było.
I z kangura: uzupełnij ciąg liczb:
1/3 | x | 1/5
x = ?
Są różne gatunki ptaszków na gałęzi.
Wszystkie oprócz dwóch to wróble,
wszystkie oprócz dwóch to sroki,
wszystkie oprócz dwóch to kruki.
Ile jest ptaków na gałęzi? Banalnie łatwe, nie wiem, czy było.
1/3 | x | 1/5
x = ?
1.Na gałęzi są 3 ptaki, po 1 z każdego gatunku.
2. Czy to jest przerobione zadanie, w którym trzeba było zaznaczyć na osi 1/4 ? ;d Jeśli nie to x=1/4. ;]
To ja też zadanie z kangura ;D
Iloczyn czterech różnych dodatnich liczb całkowitych jest równy 100. Ile wynosi suma tych liczb? ;D
semilunaris
22-03-2009, 15:54
@up: zagadka z ptakami rozwiązana poprawnie :D
2. Czy to jest przerobione zadanie, w którym trzeba było zaznaczyć na osi 1/4 ? ;d Jeśli nie to x=1/4. ;]
Nii, to był ciąg liczb. Oś nie ;p
spoil:
1 liczba: 1/3
druga: x
trzecia: 1/5
Wspólny mianownik: 15.
1: 5/15
2: x
3: 3/15
x=4/15
(Masz 13 lat i o ciągach arytmetycznych pewnie będziesz miał za kilka klas, jeżeli nie zreformowali tego :P)
To ja też zadanie z kangura ;D
Iloczyn czterech różnych dodatnich liczb całkowitych jest równy 100. Ile wynosi suma tych liczb? ;D
x1*x2*x3*x4=100
x1+x2+x3+x4=?
x=1,x2=2,x3=5,x4=10
1*2*5*10=100
1+2+5+10=18
Dobrze? : D
Dobrze ;p
A to rozwiązanie 1/4 właśnie zbyt proste mi się zdawało i wątpiłem, że to poprawna odpowiedź,bo tak jak mówiłeś ciągu liczb jeszcze nie miałem ;D
1/3 | x | 1/5
x = ?
Nie da się rozwiązać, dopóki nie napiszesz, jaki to ma być ciąg. Ale pobawię się:
Arytmetyczny:
a1=1/3
a3=1/5
{a1=1/3
{a1+2r=1/5
2r=1/5-1/3
2r=3/15-5/15=-2/15
r=(-2/15)/2
r=-1/15
a2=a1+r=1/3-1/15=5/15-1/15=4/15
Geometryczny:
a1=1/3
a3=1/5
a1*q^2=1/5
1/3*q^2=1/5
q^2=(1/5)/(1/3)
q^2=(1/5)*3
q^2=3/5
q=sqrt(3/5)
q=sqrt(15)/5
a2=a1*q=1/3*(sqrt(15)/5)=sqrt(15)/15
Czyli jeśli arytmetyczny, x=4/15, jeśli geometryczny - (pierwiastek z 15)/15. Chyba, żem się machnął gdzieś po drodze, ale umieć umiem, a sprawdzać mi się nie chce ; )
edit:
@down: ale tylko Zamkowe mocne. Swoją drogą, dla geometrycznego może jeszcze być -(pierwiastek z 15)/15. sqrt(q^2) to q v -q. A co potęgę minus zmienia znak, więc też się zgadza xP
semilunaris
22-03-2009, 23:12
Lasooch, zgadza się ;p. Masz rację, powinienem dopisać, że arytmetyczny ;p. Kiedyś postawię Ci piwo i będziemy kwita :D
Może i głupie ale jak ktoś nie pomyśli tylko palnie od razu to na 90% się pomyli :P
ile jest liczb wymiernych między 3 a 7 ?
Nieskończenie wiele ;]
To teraz ja taka prościzna ;p:
Jaka liczba wymierna stoi najbliżej 0 na osi liczbowej, a jaka najbliżej 1? ;D
Nieskończenie wiele ;]
To teraz ja taka prościzna ;p:
Jaka liczba wymierna stoi najbliżej 0 na osi liczbowej, a jaka najbliżej 1? ;D
Najbliżej 0 pewnie 1/n
1
lim -----
n->oo n
oo - nieskończoność
Koło jedynki... analogicznie 1 + 1/n?
Oczywiście to samo z -1/n (dla 0) i 1 - 1/n (dla 1).
Druga możliwość - nie da się określić. Ale szczerze mówiąc nie wiem, tylko improwizuję : P
edit:
0,(9) jest wymierne, ale z kolei jest równe 1 (co można udowodnić choćby przy pomocy szeregu geometrycznego)
0,(9)=0,9 + 0,09 + 0,009 + 0,0009 + ...
q=0,09/0,9=1/10
S=a1/(1-q)=0,9/(1-0,1)=0,9/0,9=1
... lub prościej
x=0,(9) |*10
10x=9,(9) |-x
9x=9,(9)-0,(9)=9 |/9
x=1
Dobrze chociaż mi chodziło raczej o to, że nie da się określić i to miało być takie banalnie podchwytliwe ;d
btw. Dzięki, że wyjaśniłeś dlaczego 0,(9)=1, bo nam nauczyciel na matmie ostatnio powiedzał, że tak jest ale nie chciał tłumaczyć dlaczego. ;D
To ja jeszcze dwie takie prościutkie zagadki ;p
1. Jeśli cegła waży 2kg i pół cegły to ile waży cegła ? ;]
2. Z Kangura:
Parę liczb całkowitych nazywamy "dobrą", jeśli ich suma jest równa ich iloczynowi.Ile jest dobrych par liczb i jakie to są ?
P.S. Sorki, że napisałem nowego posta a nie zedytowałem ale chciałem żeby temat był na górze strony, bo gdy jest na dole to chyba mało kto tutaj zagląda ;D
To ja jeszcze dwie takie prościutkie zagadki ;p
1. Jeśli cegła waży 2kg i pół cegły to ile waży cegła ? ;]
2. Z Kangura:
Parę liczb całkowitych nazywamy "dobrą", jeśli ich suma jest równa ich iloczynowi.Ile jest dobrych par liczb i jakie to są ?
P.S. Sorki, że napisałem nowego posta a nie zedytowałem ale chciałem żeby temat był na górze strony, bo gdy jest na dole to chyba mało kto tutaj zagląda ;D
1. 4kg ?
2. 1 para? 2+2 ?
vBulletin® v3.7.0, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.