zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Prawo karne

Dlugozimek
29-08-2007, 21:38
Mam pytanie z ciekawości więc: Jeśli pobił bym kogoś w własnej obronie ale bym nie miał świadków to groziło by mi jakiś wyrok ?. Bo sobie tak zastanawiam zawsze że jeśli ktoś mnie napadnie i kogoś zbyt mocno pobije to czy będę miał jakaś sprawę ?. Aha i jeszcze jedno, jeśli ktoś kogos okradnie z telefonu albo innej materialnej rzeczy tzw napaść ile może grozić? bo słyszałem ze pewnien chłopak dostał za to 12 lat :O a drugi 6 -,- ?

Arack
29-08-2007, 21:46
wiesz zjak to w naszej kochanej polsce jest korupcja itp. a juz nie wspomne o wladzy..za zajebanie telefonu napewno nie idziesz do wiezenia...a za napasc to ok moga cie wyslac na 2 lata^^ zalezy ejszcze z jakimi skutkami;p a jak ktos chce cie wrobic w pobicie to aj bym sie bronil na maxa^^ hodz jesli to bbylby naprzyklad syn kaczynskiego ciebie pobil to nei wiem czy by ci sie udalo udowodnic ze on zaczol xD

Vanhelsen
29-08-2007, 22:07
Co do obrony - KK przewiduje takie coś jak "Przekroczenie obrony koniecznej" (co moim zdaniem jest całkowitym debilizmem) czyli zbiór wyjątków i ograniczeń co do obrony koniecznej. Np - nie może istnieć za duża dysproporcja między "dobrem obrony" a "dobrem napastnika" czyli obrazkowo, gdy rzuci się na ciebie 7 latek a ty jako 25 latek który spędził ostatnie 15 lat na koksowni zrobisz z malucha miazgę w przenośni i dosłownie, będzie to przekroczenie obrony koniecznej.

Co do drugiego:
Kradzież:
przepis karny art. 278 § 1. K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5

Kradzież z rozbojem:
przepis karny art. 281. § 1. K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od roku do lat 10

Rozbój (kradzież z użyciem siły)
przepis karny art. 280 K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od 2 do 12 lat

p.s. Wszystko masz... na Wikipedii :D

Arack
29-08-2007, 22:09
Co do obrony - KK przewiduje takie coś jak "Przekroczenie obrony koniecznej" (co moim zdaniem jest całkowitym debilizmem) czyli zbiór wyjątków i ograniczeń co do obrony koniecznej. Np - nie może istnieć za duża dysproporcja między "dobrem obrony" a "dobrem napastnika" czyli obrazkowo, gdy rzuci się na ciebie 7 latek a ty jako 25 latek który spędził ostatnie 15 lat na koksowni zrobisz z malucha miazgę w przenośni i dosłownie, będzie to przekroczenie obrony koniecznej.

Co do drugiego:
Kradzież:
przepis karny art. 278 § 1. K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5

Kradzież z rozbojem:
przepis karny art. 281. § 1. K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od roku do lat 10

Rozbój (kradzież z użyciem siły)
przepis karny art. 280 K.k.
grożąca kara pozbawienia wolności od 2 do 12 lat

p.s. Wszystko masz... na Wikipedii :D

lol na poczotku pomyslalem ze pracujesz na policji albo cós xD

Vansider
29-08-2007, 22:14
gdy rzuci się na ciebie 7 latek a ty jako 25 latek który spędził ostatnie 15 lat na koksowni zrobisz z malucha miazgę w przenośni i dosłownie

Lol,kiedy na dorosłego faceta żucałby sie 7-latek?.Ten fragment i tak mnie rozwalił xd

Rybzor
29-08-2007, 22:15
lol na poczotku pomyslalem ze pracujesz na policji albo cós xD

No bo pracuje, nie widzisz tego tajnego agenta przebranego za pomarańczową kukłe w jego avatarze?

@topik
Ten Twój post brzmi jakbyś planował sobie napad na kogoś, czy jakąś zbrodnie:P. Mogłeś sam poszukać, a nie się wyręczać wypisując pytania na które znajdziesz odpowiedź w google.

Arack
29-08-2007, 22:17
Lol,kiedy na dorosłego faceta żucałby sie 7-latek?.Ten fragment i tak mnie rozwalił xd

eh koles prawda jest przerazajaca mieszkam na jednej dzielnicy i jak patrze jeden kolo ktury chodzi do 2 klasy podstawuwki to chyba ma 8 lat jakis dziadek idzie po 50 a ten 8 latek se podchodzi i zzajebie mu z kompa to az zal co sie tutaj dzieje xd ta historia nie jest neistety zmyslona ...

Dlugozimek
29-08-2007, 22:25
eh koles prawda jest przerazajaca mieszkam na jednej dzielnicy i jak patrze jeden kolo ktury chodzi do 2 klasy podstawuwki to chyba ma 8 lat jakis dziadek idzie po 50 a ten 8 latek se podchodzi i zzajebie mu z kompa to az zal co sie tutaj dzieje xd ta historia nie jest neistety zmyslona ...

Ale poćwicz ortografie ;))..

Czyli jesli pare razy mu w ryj naładuje to nic sie nie stanie :) ?

Pramus
29-08-2007, 22:28

Oj zebys sie nie zdziwil. W moim mieście istnieje dzielnica ktora zawsze slynela z "dobrej" młodzieży, a ostatnio traci to miano z prostego powodu - ta młodzież wydoroślała i się uspokoiła. Tyle, że teraz dzieją się takie rzeczy:
- Idzie sobie ktoś do szkoły/wraca z niej, a tu wyskakuje do ciebie 10-12 latek i rzuca tekstem typu "wyskakuj z kasy" lub "dawaj telefon". Normalnie byś takiego typka olał albo potraktował z buta i po sprawie. Problem w tym, że za nim stoi paru "panów bez szyi" i tylko czeka, aż coś zrobisz temu dzieciakowi....

Arack
29-08-2007, 22:30
omg zdaje sie ze tarez najgorsze sa te jeszcze dzieciaki to oni najwiecej sapia do ludzi...

Dlugozimek
29-08-2007, 22:34
Oj zebys sie nie zdziwil. W moim mieście istnieje dzielnica ktora zawsze slynela z "dobrej" młodzieży, a ostatnio traci to miano z prostego powodu - ta młodzież wydoroślała i się uspokoiła. Tyle, że teraz dzieją się takie rzeczy:
- Idzie sobie ktoś do szkoły/wraca z niej, a tu wyskakuje do ciebie 10-12 latek i rzuca tekstem typu "wyskakuj z kasy" lub "dawaj telefon". Normalnie byś takiego typka olał albo potraktował z buta i po sprawie. Problem w tym, że za nim stoi paru "panów bez szyi" i tylko czeka, aż coś zrobisz temu dzieciakowi....

Taa, tak samo jak z cygankami:), Podchodzi do Ciebie taka gówniara i szczeką ze ma biedna rodzine. Każe ci dzac 2 groszy potem 1 zł i tak coraz więcej do 10 zł i zawsze mówi ze odda;s. Jak juz zabierze to trzeba jakos sprytem odzyskac, niestety zawsze wchodzi w tym siła.. i była taka sytuacja że sie wrobiłem w takie coś. Szybko wygiołem ręke i zwiałem, a już patrzyłem ze 5 schabów za mna szło -,-

Radix
29-08-2007, 22:37
Nie mozesz sobie powiedziec "jebne mu pare strzalow i mi nic nie zrobia". Jesli nie ma swiadkow, to koles moze powiedziec, ze to Ty go napadles. Jak udowodnisz, ze tak nie bylo, skoro Ty nie zawiadomiles policji, a "uciekles" z miejsca zbrodni? Wszystko zalezy od podejscia sedziego do sprawy.

Czarna_Mamba
29-08-2007, 22:37
Dlugozimek, kup sobie Kodeks Karny, taki z suchymi paragrafami, ~9 złotych i nie będziesz musiał biegać do komputera aby sprawdzać co jakiś czas, bardzo przydatna rzecz. Ja sama bardzo lubię ową lekturę, o ironio, nawet mnie wciągnęła.

BafiAndDracon
29-08-2007, 22:47
Zajeb huja:evul: , jak coś to powiesz , że to nie ty8o.

Vanhelsen
29-08-2007, 23:49
Ale poćwicz ortografie ;))..

Czyli jesli pare razy mu w ryj naładuje to nic sie nie stanie :) ?To zależy co zrobisz potem i jak na to wszystko zareaguje prokuratura (bo oni wnoszą do sądu akt oskarżenia) czyli to jakie złożysz ty i 'poszkodowany' zeznania.

Reflux
30-08-2007, 00:12
Hehe ja w tym roku zimą miałem zabawną sytuację stoję sobie na przystanku rano chcę jechać do szkoły. A tu podchodzi do mnie na oko 15-nasto letni dresik w cienkiej kurteczce z rękami w kieszeni trzęsie się jak cholera i do mnie: "Wyskakuj z kasy!" Ja się rozglądam nikogo w pobliżu nie ma ,on sam trzęsie się jest na dobrym dystansie. No to co (uwaga od dawna trenuje sztuki walki) kopa mu na twarz, jak ładnie mordą chodnik prze szorował mówię wam :D No i zaczął uciekać to jeszcze mu na pożegnanie cios w lędźwie sprzedałem tak że aż się wyprostował. A i jak uciekał to zgubił odtwarzacz mp3 (prawdopodobnie łup niedoszłego sprawcy) no i byłem na takim kretynie 90 zł do przodu :P
Jestem prawie jak Chuck Norris :D

ripper
30-08-2007, 00:27
@up
Takich baranów to strach trenować w sztukach walki. Jebnąć komuś to jedno, ale tak się tym podniecać to głupota.

Rybzor
30-08-2007, 00:34
Hehe ja w tym roku zimą miałem zabawną sytuację stoję sobie na przystanku rano chcę jechać do szkoły. A tu podchodzi do mnie na oko 15-nasto letni dresik w cienkiej kurteczce z rękami w kieszeni trzęsie się jak cholera i do mnie: "Wyskakuj z kasy!" Ja się rozglądam nikogo w pobliżu nie ma ,on sam trzęsie się jest na dobrym dystansie. No to co (uwaga od dawna trenuje sztuki walki) kopa mu na twarz, jak ładnie mordą chodnik prze szorował mówię wam :D No i zaczął uciekać to jeszcze mu na pożegnanie cios w lędźwie sprzedałem tak że aż się wyprostował. A i jak uciekał to zgubił odtwarzacz mp3 (prawdopodobnie łup niedoszłego sprawcy) no i byłem na takim kretynie 90 zł do przodu :P
Jestem prawie jak Chuck Norris :D

Haha, gratuluje, szkoda, że tylko odtwarzacz, a ile pamięciuchy?!

DRoN
30-08-2007, 00:43
@ Reflux

Trochę to bajką zajeżdża, szczególnie, że nagle wylootowałeś sobie 90zł.
Ps. Albo masz farta albo to było na OTS'ie, bo takiego dropa to tylko pozazdrościć.

@ Dlugozimek

W moim mieście była taka sytuacja, że dobrze zbudowanego kolesia napadło w nocy 4 dresów, a on ich nalał i sobie poszedł, a oni go zraportowali na policji. Nie wiem jak się sprawa skończyła, ale przykre/zabawne jest to, że można dać wiarę, że jeden koleś napadł grupę.

Offtopic:
Mamy też w Przasnyszu armię baraków-dresów-metalokillerów, która nazywa się "Szeregi Kilińskiego". Malują spreyami po murach "Metal = Wpie**ol", a raz zorganizowali nawet hunta (gonili znajomego po moim osiedlu, a innemu spuścili łomot w parku miejskim, oczywiście godzina 22+). Większość jest z jednego miejsca, które jest niebezpiecznie blisko mojego Liceum, na szczęście z perspektywy domu, PK-area jest za szkołą.
No to się wyżaliłem, teraz już czuję się dobrze.

Hieyan
30-08-2007, 00:53
Haha, gratuluje, szkoda, że tylko odtwarzacz, a ile pamięciuchy?!

90 zł, czyli chińska tandeta (http://www.xxxshop.pl/allegro/eljot/mangotv/m04/3.png) 1GB lub 2GB z marketu.

Duch Niespokojny
30-08-2007, 01:18
Mam pytanie z ciekawości więc: Jeśli pobił bym kogoś w własnej obronie ale bym nie miał świadków to groziło by mi jakiś wyrok ?. Bo sobie tak zastanawiam zawsze że jeśli ktoś mnie napadnie i kogoś zbyt mocno pobije to czy będę miał jakaś sprawę ?. Aha i jeszcze jedno, jeśli ktoś kogos okradnie z telefonu albo innej materialnej rzeczy tzw napaść ile może grozić? bo słyszałem ze pewnien chłopak dostał za to 12 lat :O a drugi 6 -,- ?
Ta kradzież telefonu to też w samoobronie? :p

Zupka_Chinska
30-08-2007, 01:32
#Hieyan:
Tylko ku*** nie chińska tandeta.

Dlugozimek
30-08-2007, 03:02
Ta kradzież telefonu to też w samoobronie? :p

Nie, poprostu ukradziono telefon to co innego ;x

BlueMaster
30-08-2007, 09:24
Niezła akcja ze szkoły:
Wychodzę z klasy,idąc po kurtkę jakiś koleś mnie wali z całej siły,w ścianę poleciałem i spadłem ze schodów....Wstaje,cały łeb we krwi i ręce myślę:Co za pierd***** h*j.Wezwałem kolegów,rąbnęliśmy mu wszyscy kopa w ryj,położył się i go dobiliśmy,ja nic nie dostałem,obrona własna rox,kolega dostał 1 rok poprawczaka i odszkodowanie w wysokości 2400

Andrealfus
30-08-2007, 09:57
najlepsze co widizalem w szkole :
Akcja Zelki :

Na jednej z przerw banda przyglupow zwinela pudelko zelek ze sklepiku szkolego, gdy wyszlo najaw kto to zrobil oddali kase za zelki i przeprosili, wlascicielka sklepiku nie miala nic przeciwko i wszystko bylo w porzadku, a nasza cudowna pani pedagog co? policja, sąd, rozprawa xD jak z naszej szkoly pedagog dzwoni na policje to udaja ze na komisariacie nie ma nikogo :P

@topic

Chyba za obrone wlasna nic ci nie zrobia

BlueMaster
30-08-2007, 10:38
Akcja Zelki :

Na jednej z przerw banda przyglupow zwinela pudelko zelek ze sklepiku szkolego, gdy wyszlo najaw kto to zrobil oddali kase za zelki i przeprosili, wlascicielka sklepiku nie miala nic przeciwko i wszystko bylo w porzadku, a nasza cudowna pani pedagog co? policja, sąd, rozprawa xD jak z naszej szkoly pedagog dzwoni na policje to udaja ze na komisariacie nie ma nikogo :P

@topic

Tja,ale jak wyciągniesz spluwę i strzelisz mu to już dostanie

Macqren
30-08-2007, 13:07
Jestem ciekaw ile jest prawdy w tych Waszych bohaterskich opowieściach...

Donas
30-08-2007, 13:22
A ja szedłem sobie spokojnie ulicą, gdy napadła mnie cała dzielnia dresów i mówię wam, na serio, jednym pociągnięciem rozwaliłem nie tylko napastników ale i pół Gdańska!!!11oneone

Omg, jak widzę posty, w których ludzie się przechwalają, jacy to oni są hardzi, mężni i silni, to mi się rzygać chce.

@topic
Jeśli pobiłbyś kogoś w obronie własnej, to lepiej natychmiast po tym złożyć o tym zawiadomienie na policję i opowiedzieć prawdę. Czasem bywa tak, że jakieś kamery w okolicach obiektów chronionych mogą nawet przypadkiem podchwycić zdarzenie. Poza tym, jeśli to ty złożysz owe zawiadomienie jako pierwszy i nie machniesz ręką, to najprawdopodobniej ty będziesz uznawany za poszkodowanego - a słowa poszkodowanego są bardziej honorowane niż oskarżonego.

Druga sprawa, za rozbój (czyli typowe krojenie na ulicach) grozi do 12 lat więzienia. Czyli można dostać i 6, i 12, zależy od szkodliwości czynu ;)

Onori
30-08-2007, 13:51
Aż tak bardzo szkoda, kasy na gaz pieprzowy?

Dlugozimek
30-08-2007, 15:10
Aż tak bardzo szkoda, kasy na gaz pieprzowy?

Jeśli to ten gaz który ma taki sam ksztalt jak dezodorant to chce to kupić(ale inne ma funkcje of course)

Własnie nie wiem, co zrobić z tym fantem :| gdy ktoś mnie już zaczepi bo może byc kozak że dostał po ryju i sie popłacze i pobiegnie do Mamy. Więc nie wiem co zrobić -.- gdy byłaby taka sytuacja ;O Albo w nogi albo w ryj ;/ tylko jak on mnie naparzy :S

Dlugozimek
30-08-2007, 15:14
Akcja Zelki :

@topic

To masz inteligentnych kolegów -.- ja bym to zrobił przez posrednika i bym mówił ze nie znam ich tylko mnie na ulicy zaczepili żebym oddał:D. Omg więcej rzeczy wynosza ze sklepów wiele więcej. Nawet raz udało sie okraść Mc Donald:)).

Jesli chodzi o sprawe tutaj jakąs: Nie raz dostawałem po ryju za nic. Ide sobie po Pietrynie a patrze jakies kolesie sie na*****aja za nic:) więc życie.

Aha i jeszcze jedno nie dygajcie po 1 strzału w ryj. Bo to tak zwani "jedno strzałowce"

Ojciec Dyrektor
30-08-2007, 17:03
...Druga sprawa, za rozbój (czyli typowe krojenie na ulicach) grozi do 12 lat więzienia. Czyli można dostać i 6, i 12, zależy od szkodliwości czynu ;)

Trzecia sprawa, 90% wypowiadających sie tutaj jest nieletnia.

Reflux
30-08-2007, 17:56
Hehe co do mojej sprawy to autentyk. Możecie sobie wierzyć lub nie ja i tak wiem swoje :P A co do tego mp3 racja to tandeta była 1GB taki sobie i żebyście wiedzieli że chiński :) . Były tutaj zarzuty że się przechwalam, gdybym się przechwalał to bym nowy temat założył :P Owszem zachowałem się trochę głupio powinienem sobie po prostu pójść dalej ale jak oberwał to może na drugi raz się gnojek zastanowi zanim kogoś zaczepi. I wcale nie jestem z siebie dumny bo źle zrobiłem i nie będę się usprawiedliwiał bo nie mam nic na swoją obronę. Ale co racja to racja tutaj w większości nie letni się wypowiadają ale oni także podlegają karze nie chcę mi się teraz tego szukać w kodeksie karnym. Może później coś znajdę.

Dlugozimek
30-08-2007, 23:50
Hehe co do mojej sprawy to autentyk. Możecie sobie wierzyć lub nie ja i tak wiem swoje :P A co do tego mp3 racja to tandeta była 1GB taki sobie i żebyście wiedzieli że chiński :) . Były tutaj zarzuty że się przechwalam, gdybym się przechwalał to bym nowy temat założył :P Owszem zachowałem się trochę głupio powinienem sobie po prostu pójść dalej ale jak oberwał to może na drugi raz się gnojek zastanowi zanim kogoś zaczepi. I wcale nie jestem z siebie dumny bo źle zrobiłem i nie będę się usprawiedliwiał bo nie mam nic na swoją obronę. Ale co racja to racja tutaj w większości nie letni się wypowiadają ale oni także podlegają karze nie chcę mi się teraz tego szukać w kodeksie karnym. Może później coś znajdę.

A nie pomyślałes ze za ulica albo za blokiem stoi jakis haban i czeka tylko na zaczepke? miałes wielkie szczescie:)

ripper
31-08-2007, 00:22
Były tutaj zarzuty że się przechwalam, gdybym się przechwalał to bym nowy temat założył
Och, to się nazywa logika. To w utworzonym przez kogoś temacie chwalić się już nie można?
może na drugi raz się gnojek zastanowi zanim kogoś zaczepi. I wcale nie jestem z siebie dumny bo źle zrobiłem i nie będę się usprawiedliwiał
Przeczysz sam sobie.

Reflux
31-08-2007, 12:23
@up no racja troszkę się zamotałem :P tak to bywa przyznaję się ;) tak to jest jak ma się chaotyczny tok myślenia :)
@2xup Hehe akurat ten przystanek był w takim miejscu że nie musiałem się obawiać że zza rogu wyskoczy 10 wyrostków i będę musiał spier****.

Donas
31-08-2007, 13:47
Trzecia sprawa, 90% wypowiadających sie tutaj jest nieletnia.
Od 13 lat ponosisz odpowiedzialność karną (sąd rodzinny). Od 15 możesz zostać osądzony przez sąd dla nieletnich. W wieku 17 lat możesz być sądzony jak dorosły, z wyłączeniem kary dożywocia, jeśli zabiłeś kogoś przed pełnoletniością. Możliwe, że pomyliłem się sądem dla nieletnich, albo od 15, albo od 16. Tak więc jeśli skroisz kogoś albo pobijesz, to tylko poniżej 13 lat tobie ujdzie na sucho, bo twoi rodzice poniosą jakieś koszta (odszkodowanie itp.).