zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Polskie prawo: strona internetowa to czasopismo

Bakuo
30-08-2007, 11:09
Witam!

Kiedy przeczytałem ten tekst to aż mnie "zgło" w pół.

Według polskiego prawa strony internetowe aktualizowane częściej niż raz w roku to prasa. Dlatego też należy je rejestrować w sądzie jako czasopisma. W przeciwnym wypadku ich prowadzenie jest nielegalne.

O tym, że polskie prawo jest niedostosowane do współczesnych realiów było wiadomo od dawna. Niestety, zamiast wykonać jakiś krok naprzód, wykonano bardzo duży i niebezpieczny krok wstecz. Sąd Najwyższy w swojej interpretacji zdecydował, że strony internetowe aktualizowane przynajmniej raz w roku powinny być rejestrowane. Jeśli są aktualizowane częściej niż raz w tygodniu, powinny być rejestrowane jako dzienniki. A skoro strona jest prasą, to prowadzący staje się automatycznie redaktorem naczelnym i jest odpowiedzialny za publikacje sprostować oraz za treść wpisów użytkowników. Takim wymogom podlegają więc prawie wszystkie polskie strony, łącznie ze sWeETaśNyMI blOgaSkAMi i zamieszczanymi pod nimi eLo kOmCIamI od koFFanYch loodZIkufF.

Piotr Waglowski ze znanego serwisu prawniczego vagla.pl zwraca uwagę, że w pierwszej kolejności swoje strony powinny zarejestrować organy administracji publicznej. Zapytał Komendę Główną Policji czy zarejestrowała swoją stronę. Jak można się było domyślić, taka rejestracja nie została dokonana. Nie jest to dziwne. Absurdalne przepisy są omijane nie tylko przez zwykłych internautów. Miejmy nadzieję, że szybko zostaną zmienione.

Źródło: Rzeczpospolita

Niedługo będziemy płacić za opalanie się na słońcu oraz za picie herbaty w miejscach publicznych. Szczyt głupoty...

Yoh Asakura
30-08-2007, 11:15
Rotfl, uciekajmy z Tibia.pl zanim nas zamkną...

Meryba
30-08-2007, 11:32
Spoko 40 złoty to nie dużo nie zamkną tibi.pl, ten poniżej jest z dobreprogramy ;]

Według polskiego prawa strony internetowe aktualizowane częściej niż raz w roku to prasa. Dlatego też należy je rejestrować w sądzie jako czasopisma. W przeciwnym wypadku ich prowadzenie jest nielegalne.

O tym, że polskie prawo jest niedostosowane do współczesnych realiów było wiadomo od dawna. Niestety, zamiast wykonać jakiś krok naprzód, wykonano bardzo duży i niebezpieczny krok wstecz. Sąd Najwyższy w swojej interpretacji zdecydował, że strony internetowe aktualizowane przynajmniej raz w roku powinny być rejestrowane. Jeśli są aktualizowane częściej niż raz w tygodniu, powinny być rejestrowane jako dzienniki. A skoro strona jest prasą, to prowadzący staje się automatycznie redaktorem naczelnym i jest odpowiedzialny za publikacje sprostować oraz za treść wpisów użytkowników. Takim wymogom podlegają więc prawie wszystkie polskie strony, łącznie ze sWeETaśNyMI blOgaSkAMi i zamieszczanymi pod nimi eLo kOmCIamI od koFFanYch loodZIkufF.

Piotr Waglowski ze znanego serwisu prawniczego vagla.pl zwraca uwagę, że w pierwszej kolejności swoje strony powinny zarejestrować organy administracji publicznej. Zapytał Komendę Główną Policji czy zarejestrowała swoją stronę. Jak można się było domyślić, taka rejestracja nie została dokonana. Nie jest to dziwne. Absurdalne przepisy są omijane nie tylko przez zwykłych internautów. Miejmy nadzieję, że szybko zostaną zmienione. wiem że to samo xD

..::QRAS::..
30-08-2007, 11:39
jak to w tv puszczali to sie smialem ^^

Erhion
30-08-2007, 11:42
Ale my mamy zajefajny kraj. :D Idę zamknąć moje forum, bo mnie zgarną za "posiadanie niezarejestrowanego dziennika".:D:D:D

Nikast Shynix
30-08-2007, 12:13
Brak słów... Mogę to skomentować tylko w jeden sposób:

O My Gy! Wu Te Ef?

Niepowtarzalne przepisy znajdziesz w Polsce ;]

Wald_Kerius
30-08-2007, 12:21
Takie rzeczy to tylko w Polsce...

Olorion.
30-08-2007, 12:29
Takie rzeczy to tylko w Polsce...

W rosji nie ma internetu

Duke Dran
30-08-2007, 12:42
http://img261.imageshack.us/img261/9126/rotflpljo6.gif (http://imageshack.us)

xdddddddddddd

Aroonia
30-08-2007, 14:32
Eh... w jakim my kraju żyjemy... rząd nie patrzy 'po ludzku' , tylko z perspektywy
zasad, kodeksów. Pamietacie w TV jak dzieci z domu za nogi wyciągali od ojca bo ten "molestował"* ich seksualnie? Tego co oni wyczyniają nikt nigdy nie pojmie.... nawet nasz Romuś.

*Dzieci uciekały od matki do ojca, bo to właśnie ona robiła to, co zarzucano jej mężowi.

DRoN
30-08-2007, 15:18
Zaczyna się rok szkolny. Najwyższy czas rejestrować zeszyty.

Ancient900
30-08-2007, 15:25
;o
a to ci klops!
paranoja.

Bambuko
30-08-2007, 16:01
Eh... w jakim my kraju żyjemy... rząd nie patrzy 'po ludzku' , tylko z perspektywy

Ludzie! Parlament, sądy, rząd, prezydent, policja itd. to nie jest jedno i to samo! Nie można zamiennie używać tych słów, co coraz częściej widzę to na tym forum. Wystarczająco wiele możemy zarzucić rządowi, nie dokładajmy kolejnych przewinień.

Ancient900
30-08-2007, 16:11
Zabiła męża, teraz dostaje po nim emeryturę

"Dziennik Zachodni": Rzecznik praw obywatelskich domaga się zmiany absurdalnych przepisów, dzięki którym kobieta, która zleciła zabójstwo męża, wciąż dostaje po nim emeryturę.

Krystyna P. z Mysłowic odsiaduje 15-letni wyrok za zlecenie zabicia męża. Na jej konto cały czas wpływa emerytura po zamordowanym. Wszystko zgodnie z przepisami.

mihihii fajnie co nie?

Vanhelsen
30-08-2007, 16:58
A co za tym wszystkim stoi?!! Prawo prasowe z PRLu... Prawo nie uwzględnia u nas czegoś takiego jak strona internetowa/blog itp dlatego trzeba było to gdzieś upchać, a skoro strona internetowa jest aktualizowana i zawiera treść pisaną którą ludzie czytają to dlaczego z tego nie zrobić czasopisma?!! I tak oto z powodu braku przepisów dot. mediów elektronicznych mamy taki "bajer" chyba unikatowy w skali światowej 8o Cieszmy się! :>

P.s. a Rząd i Sejm mają ważniejsze sprawy niż nowelizacja prawa do norm społecznych, wolą się nawzajem aresztować, kłócić i zbierać za to jeszcze horrendalne diety... -.-"

OjciecChrzestny
30-08-2007, 17:05
pffff... a niby za co mają budować polskie autostrady?

Vansider
30-08-2007, 18:08
W rządzie są w ogóle pojebani ludzie...

King Mati
30-08-2007, 18:25
Jak widzę takie wiadomości to czasami przestaje tęsknic za Polską

i nie zdziwię sie jak w najbliższych dniach zobaczymy to w zagranicznych wiadomościach i będą mieli następny powód aby sie z polski pośmiać

Bakuo
30-08-2007, 19:32
Tja, i jak tu być patriotą.

Dark Sven
30-08-2007, 20:08
Co wy chcecie? Oprócz krajów gdzie w parlamencie/sejmie/chuj wie w czym idą na gołe klaty, to lepszego kabaretu nie znajdziecie, choć akurat w tym przypadku mówimy o książeczce z dowcipami.

Gogar
30-08-2007, 20:26
i nie zdziwię sie jak w najbliższych dniach zobaczymy to w zagranicznych wiadomościach i będą mieli następny powód aby sie z polski pośmiać

Aktualnie jestem w Chorwacji i w wiadomościach mówili o tym i o aresztowaniu Kaczmarka ;d

Donas
31-08-2007, 13:54
Kocham mój kraj. To dzięki niemu nauczyłem się śmiać z własnych błędów i głupoty.

Tawer Redeye
01-09-2007, 00:10
Polska Roxor. Tych co zmienili ten fragment prawa powinno se wypi*rdolić z polski za głupotę przewyższająca poziom rządu T.T. Jak tylko będe miał 18-stkę wypi*rdalam z takiego państwa. X(
@down Za 4 lata :P narazie mam 14-stkę

ripper
01-09-2007, 00:18
@up
To wy*******aj.
@topic
Ta ustawa jest bez sensu, ale ktoś ten rząd wybrał. Niestety w demokracji dostaje się możliwość wpływu na państwo z głupotą większości, która decyduje z nami.

X-Zero
01-09-2007, 00:38
W chinach dopiero co weszło google, w dodatku które blokuje strony obrażające ich czy coś takiego ;p

Ech...Polska rządzi i wymiata xD

Zuma
01-09-2007, 00:46
Czytając to myslałem, że spadnę z krzesła...
Ci co to wymyslili bez powodzenia mogą rywalizować z IQ konewki ogrodowej...