zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Powiedz stop zangielszczaniu jezyka polskiego!!

TaH
04-09-2007, 15:15
Istna tragedia jak wyslawia sie mlodziez na tym forum :/ Nie wiem dlaczego panuje moda na uzywanie 50% angielskiego i 50 % polskiego :/ No i co najgorsze te 2 jezyki wystepuja w jednym zdaniu, sa polaczone :/ np:
-"next pytanie"
-"miałem red hp"
-"no coz po tylu dead"

Nie wiem jak to nazwac ... :)

Daramius
04-09-2007, 15:19
STOP ! :D
Ciekawi mnie tylko jak bys chcial to zwalczyć ?

Argen
04-09-2007, 15:20
Mi też się to nie podoba, ale żadna akcja na to nic nie poradzi.
Zauważ, że nikt 'normalny' nie używa tego języka w 'rlu', a jedynie w grze i na forach takich jak te.
Zjawisko mieszania języków, można porównać do równie wkurzającego "xD ;p :D" lub "sk8, w8".

Rada: Zaciśnij zęby, i nie zwracaj uwagi.

TaH
04-09-2007, 15:40
trzeba to zwlaczac :D :/ Ja nie wiem czy ludzie wstydza sie j. polskiego, uwazaja angielski za lepszy?

qq2
04-09-2007, 15:47
Ale ja nei rozumiem 1:
Skoro gramy w tibię, to przecież na bp nie powiemy plecak, bo to śmiesznie brzmi...
Każdy ma swoje skróty pisania i niezależnie od tego będzie pisał tak, jak mu wygodnie.

A czemu miałbym się wstydzić swojego języka ? Nie rozumiem...

A jak już chcecie robić evul akcje, to róbcie takie, które się przydają (np. kaleczenie j. polskiego, 70% tego forum, to dzieci, które nie mogą napisać porządnie słowa nawet nie stwarzającego problemu).

Nie podpiszę się pod tym.

TaH
04-09-2007, 15:49
to nie jest zadna akcja :) ten temat mial jedynie przykuc wasza uwage :)
p.s
wlasnie dedlem na spiderach spadl mi sword a jakis koles sthiefowal mego loota ;/

DRoN
04-09-2007, 16:09
A mnie dzisiaj w Piszczelu, jak robiłem łup-worek zaatakowało dwóch zabójców graczy i atakowali mnie natychmiastową śmiercią. Myślałem, że umrę (w grze), na szczęście przybiegł mój kolega z płatnym kontem na przyspieszeniu i zabił ich królewską włócznią.

raven
04-09-2007, 16:19
@up

buhauhauha :D

Vil
04-09-2007, 16:32
problemem jest nie zangielszczanie jezyka, tylko jego kaleczenie i zdebilanie, np poprzez wpieprzanie "q" i "sh" wszedzie gdzie sie da.

ripper
04-09-2007, 16:47
Czego się czepiasz? Skoro zapożyczaliśmy z łaciny i greki, to możemy i z angielskiego. Byle poprawnie.

Alanus Lutinum
04-09-2007, 16:49
Jakie zangielszaczenie? To przecież język slangowy tibii. Skróty (np. wtf, omg, w8) są popularne i uzywanie ich ułatwia kontakt i wyrażenie emocji.

Gorsze jest kaleczenie języka błędami ortograficznymi i wydłużanie końcówek oraz robienie sh zamiast sz czy zastąpywanie w podwójnym f. Głupie jest też spolszczanie słów anigielskich np sweet słit.

Str4t0s
04-09-2007, 16:52
Jakie zangielszaczenie? To przecież język slangowy tibii. Skróty (np. wtf, omg, w8) są popularne i uzywanie ich ułatwia kontakt i wyrażenie emocji.

Gorsze jest kaleczenie języka błędami ortograficznymi i wydłużanie końcówek oraz robienie sh zamiast sz czy zastąpywanie w podwójnym f. Głupie jest też spolszczanie słów anigielskich np sweet słit.

Czarny ork
04-09-2007, 17:06
Mi też się to nie podoba, ale żadna akcja na to nic nie poradzi.
Zauważ, że nikt 'normalny' nie używa tego języka w 'rlu', a jedynie w grze i na forach takich jak te.
Zjawisko mieszania języków, można porównać do równie wkurzającego "xD ;p :D" lub "sk8, w8".

Rada: Zaciśnij zęby, i nie zwracaj uwagi.

Ja pisze tak tylko dla zaoszczedzenia czasu bo np jak bijesz takie super boskie wypasione dragi to kazda sekunda decyduje o zyciu lub dedzie i jak ktos do ciebie pisze a ty chcesz mu napisac aby poczekał to co wybierasz?? Wkurzające "w8" czy "poczekaj zaraz odpiszę" ? I kłopot rozwiązany :)

DRoN
04-09-2007, 17:09

Multi konto :F

matiiii
04-09-2007, 17:12
Ja tam wam mowIe ze TaQa aqCja nnIc nie da. Poprostu nnnnje rozmawjay z taqeemi OSobaMEe, alb fffOCjAż thy nje pjsh tAaaQ..

Tak więc nic tym nie zdziałasz.

Krizz
04-09-2007, 17:15
- czyścimy.

TaH
04-09-2007, 17:18
Ja pisze tak tylko dla zaoszczedzenia czasu bo np jak bijesz takie super boskie wypasione dragi to kazda sekunda decyduje o zyciu lub dedzie i jak ktos do ciebie pisze a ty chcesz mu napisac aby poczekał to co wybierasz?? Wkurzające "w8" czy "poczekaj zaraz odpiszę" ? I kłopot rozwiązany :)

ja mam na mysli sposob wyrazania sie na forum :)

Erhion
04-09-2007, 17:42
Powiedz stop głupim akcją.!!!

janek@
04-09-2007, 17:45
To namawiaj dalej...
Prawda jest, ze jakies 98% tego forum bedzie mialo to w gdzies z czego 2% zauwazy to, ale i tak wroca do poke slow. =p

Nie zrozum mnie zle, ale takie akcje nie maja sensu to tak jak bys np. chcial zabrac narkotyki narkomanom, a sukcesu nie widac bo do tego wroca.

P.S.
Pokemony sa pokemonami, a inteligentni spia.

ripper
04-09-2007, 17:46
Powiedz stop głupim akcją.!!!

I błędą. Omg.

Erhion
04-09-2007, 17:57
Up.

Straszne. :( I co mam się zapaść pod ziemie ze wstydu?

Slythia
04-09-2007, 17:59
Moim (skromnym) zdaniem nie jest to problemem. Jednak mieszanie sie jezyka obserwujemy tylko w grach lub/i w internecie. To jest normalne zjawisko, dopoki nie przeniesie sie do zycia codziennego. Nikt jednak nie krzyknie na ulicy do ciebie "w8" lub po prostu "wait", tylko polskie czekam. Inaczej bylo by dziwnie.
Niektore slowa przeniknely do jezyka polskiego. Lecz nie mowie w tym momencie o popularnych skrotach, ktore uzywamy w internecie, lecz o slowach, ktore na stale znalazly sie w jezyku polskim. Czestym powodem jest brak polskiego odpowiednika (jak np internet).
W przeszlosci wszelkie makaronizmy uznawane byly jako oznaka wyksztalcenia, a co przez to idzie bogactwa. A ze teraz jezyk angielski jest popularny.. No coz, tak jakos wyszlo. Lecz sam(i) zauwaz(cie), iz uzywanie laciny, nawet w polaczeniu z jezykiem polskim nadal madrze brzmi.
Problem lezy w innym miejscu. Chodzi glownie o kaleczenie jezyka polskiego poprzez bledy ortograficzne oraz dodawanie dziwnych koncowek (jak np blogi - o tu tez uzywamy angielskiego slowa, zamiast.. pamietnika internetowego). Wiec z tym nalezalo by walczyc. Czasem jest mi trudniej zrozumiec polaka w grze, niz kogos mowiacego po angielsku...

Lasooch
04-09-2007, 18:02
Czego się czepiasz? Skoro zapożyczaliśmy z łaciny i greki, to możemy i z angielskiego. Byle poprawnie.

A ja od siebie dodam, że w przypadku Tibii są to często nazwy własne i słowa ze swoistego slangu. To tak, jak ziomek mówi, że bałnsował z dupencjami na imprze. Też slang.

Lecz sam(i) zauwaz(cie), iz uzywanie laciny, nawet w polaczeniu z jezykiem polskim nadal madrze brzmi.

Zależy, czy jest to 'polska, k*rwa, łacina', czy łacina ^^'

Dark Sven
04-09-2007, 18:03
Lecz sam(i) zauwaz(cie), iz uzywanie laciny, nawet w polaczeniu z jezykiem polskim nadal madrze brzmi.

Ale nie zapominaj, że quidquid latine dictum sit altum videtur ; p.

A co do zangielszczaniu języka... Nie mam nic przeciwko. Ja bym się bardziej bronił przed wdzierającą się drzwiami i oknami amerykanizacją.

Descartes
04-09-2007, 18:04
IMO większym problemem jest brak znajomości angielskiego przez graczy w Tibię (oprócz hi/buy/yes)...

Slythia
04-09-2007, 18:13
Zależy, czy jest to 'polska, k*rwa, łacina', czy łacina ^^'
Lacina lacina, a nie polskie przeklenstwa ; )
Ale nie zapominaj, że quidquid latine dictum sit altum videtur ; p.

Mowilam, ze madrze brzmi ; P. Tylko... Nie uwazalam jakos na lekcjach i nie rozumiem. Moglbys napisac nawet jakies glupoty i tak by fjanie wygladalo. Przynajmniej mi sie podoba.
A co do zangielszczaniu języka... Nie mam nic przeciwko. Ja bym się bardziej bronił przed wdzierającą się drzwiami i oknami amerykanizacją.
Jestem za, jesli to dotyczy tylko bezmyslnego zamieniania slow w normalnym zyciu, nie w grze, ani ogolnie w internecie. Lecz osobiscie sie z tym nie spotkalam w takim stopniu, by moglo mnie to razic.

Aroonia
04-09-2007, 18:14
Up.

Straszne. :( I co mam się zapaść pod ziemie ze wstydu?

A powinieneś, bo wypowiadasz się w temacie dotyczącym kaleczenia języka polskiego. Takie podstawy to w trzeciej klasie podstawówki uczą.

Usprawiedliwiam, jeśli aktualnie uczęszczasz do drugiej.

Glamri
04-09-2007, 18:18
Oj tam, problemy macie. Trzeba być przeca otwartym na zachód. Tak bynajmniej twierdzi nasz rząd. A co rząd powie to święte, więc zamknąć szczekaczki i pozostańmy posłusznymi pudlami Ameryki! ; P

Erhion
04-09-2007, 18:25
A powinieneś, bo wypowiadasz się w temacie dotyczącym kaleczenia języka polskiego. Takie podstawy to w trzeciej klasie podstawówki uczą.

Usprawiedliwiam, jeśli aktualnie uczęszczasz do drugiej.

Może się wypowiadam w takim temacie. Ale nie daje gwarancji, że piszę bez błędów i nie mam zamiaru się niczego wstydzić. To jest temat, o "zangielszczaniu" polskiego, a nie jego kaleczeniu ortografią i błędami. To różnica.

Dwimenor
04-09-2007, 19:10
Quidquid tibiane dictum sit, malum videtur.

Maggic
05-09-2007, 01:05
Maybe we should begin conversations in english language?

Hellraiser
05-09-2007, 01:49

Tja, też tak myśle.

Sozemego
05-09-2007, 03:04
chcecie sie naprawde zalamac?
http://www.sweetbrokacik.fora.pl/ (gg:http://www.sweetbrokacik.fora.pl/)

Xyriela
05-09-2007, 03:31
Marz deda =DDD

King Mati
05-09-2007, 04:50
a mi sie to podoba

nie rób takich stupid postów

OjciecChrzestny
05-09-2007, 09:01
Ja mowie stop twojej starej.

popieram ~!

stop ! haltuj!!! muckerfuckerze