PDA

Pokaż pełną wersje : Nie Słusznie zbanowany

BrAQ
04-09-2007, 17:44
Witam,
Dziś mój kochany kolega został zbanowany za jakies gówno.Przedstawie Wam calą sytuację:
Pewnego Dobrego wieczoru podczas expienia Goth Wuld'a gadał sobie z swoimi ziomkami na rl chat'cie.W pewnej chwili wpadł temat o filmmiku Wywiad z Tibijczykiem(zapewne Wam znany).No i zaczeli sobie cytowac lepsze teksty.No i Goth zacytował: A mama robi druta(albo cos takiego).Dzien pozniej kiedy wrocil do domu loguje sie i patrzy ?! ban... na 30 dni. O.o
odrazu do mnie zadzwoił i po wytlumaczeniu zajscia poprosil bym zalozyl temat na tibia.com(w dziale gm'ów)

Ogólnie wyszło ze Goth'cik obrazał kogos/cos ?!
A mama robi druta - w sensie druida uh makera(oglodaliscie filmik to wiecie ocb).
daje namiar do tematu na stronie tibii.com
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1810847
jak stronka nie wchodzi znajcdzicie w dziale suport>gm temat "why ban"

Statement: "a mama robi druta ?" (Sep 03 2007, 22:34:40 CEST in 'Reallife Chat')
Comment: Offensive statements are a violation of Tibia Rule 2a
prosze bardzo :)

jest jakas szanse na odbanowanie(nie czekając tych 30 dni) ?
kumpel ten ma dla mnie itemki :>

Vanhelsen
04-09-2007, 18:38
proste i banalne i powiem, że średnio chce mi się to pisać po raz enty:

Gościu napisał obraźliwy tekst, któryś z GMów/STów uznał go za taki i oberwał autor banem. Próby tłumaczenia się autora, że to "tylko cytat" albo, że został on wyjęty z kontekstu nic nie dadzą bo przeciętny user nie wie, że to tylko cytat i że wycięty z kontekstu, tak więc radzę te 30dni spędzić na uczeniu się, na przykład j.polskiego, tym bardziej, że właśnie zaczął się wrzesień i szkoła...
p.s. szans nie ma... o...

Moczymordah
04-09-2007, 19:07
"Drut" to slangowy wyraz na druida... nie powinien dostać bana.

Avallach
04-09-2007, 19:15
chodzilo o to ze na rl channel mowil o tibi

Champus
04-09-2007, 19:20
Hahahahaahahh "Moj kochany kolega" 8o

Vanhelsen
04-09-2007, 20:47
"Drut" to slangowy wyraz na druida... nie powinien dostać bana.Drut ma w slangu parę innych znaczeń... imo, sprawa jest przegrana i niech sobie chłopak daruje...

Moczymordah
04-09-2007, 22:46
Treat other players politely and refrain from insulting anyone. It also does not matter in which language the insult takes place, if you hide it like "F*** y**" or if you express yourself in a non-verbal way, e.g. by ASCII art - it is the intention that counts.

Tak więc jeśli nie użył słowa "drut" w obraźliwym kontekście, w tym wypadku nie użył, nie miał prawa dostać za to bana.

Childish'Thug
05-09-2007, 00:13
Popieram w 100%
Wg mnie GMowie to... sa niesprawiedliwi. Po kiego grzyba czepiaja sie textow dwuznacznych gdzie wiedza ze dana osoba mogla to napisac w sensie obrazliwym lub tez nie. NO HOLERA JASNA, on napisal 'cos obrazliwego' a na dwarfach sami botterzy !!! Chyba cos jest nie tak -.-''''''

@wieszok

Jestes jednym z tych 'wspanialych' gmow ?
-.-'''

Vanhelsen
05-09-2007, 00:21
Tak więc jeśli nie użył słowa "drut" w obraźliwym kontekście, w tym wypadku nie użył, nie miał prawa dostać za to bana.Sorry, ale nie wiadomo w jakim kontekście użył, jak już pisałem (i autor sam napisał) zdanie to wyrwane jest z kontekstu a więc można odczytać je na 3 sposoby a) robi druta w sensie tibijskim, b) robi druta w sensie tym mniej przyzwoitym c) robi druta w sensie dosłownym przy kadzi z ołowiem...
Nie ma żadnego innego wykładnika który by stwierdził, w jakim kontekście poszedł ten tekst = ban...

@Childish'Thug: nie, ja po prostu patrze na sprawę obiektywnie...

Lord Wlodek
05-09-2007, 00:35
Ban słuszny, Dlaczego? Chociażbym taki jeden z drugim zastanowi się trzy razy zanim znów napisze coś na Game-Chat'cie.Myślicie że Gm masz czas stwierdzać czy to był jakiś slang lub cytat? Ban to ban radze wykorzystać koledze a ciekawsze rzeczy...

Childish'Thug
05-09-2007, 00:39
Afffff sorry bardzo ale wg mnie ci.... gmowie powinni sie zajac cave botterami, postaciami ktore kilka miesiecy temu powinny dostac namelocka, multiclientami

JEST WIELE INNYCH LUDZI ZnACZNIE BARdzIEJ LAMIACYCH PRAWO TIBIJSKIE NIZ JAKIES DURNE SZUKANIE PODTEXTU EROTYZNEGO W SLOWIE 'ROBIC DRUTA'

Jerkov Thundersword
05-09-2007, 01:10
"Drut" to slangowy wyraz na druida... nie powinien dostać bana.

Tylko i wyłącznie w języku polskim.
Aby zostać zbanowanym, tekst musiał zbadać polski tutor, a że został on wyjęty z kontekstu przez kogoś, kto śledził rozmowę na rl chacie, nie ma co, ban być może niesłuszny (nie mnie to osądzać), jednak w takiej sytuacji tutor przetłumaczył ten tekst tak jak zrozumiał, bo zapewne gm, który otrzymał raport musiał skonsultować się z tutorem, więc wysłał mu tylko tą wiadomość. Trzeba uważać na to, w jaki sposób dobiera się słowa, niestety...
@Autor
Możesz napisać mail do Customer Support w tej sprawie, ponieważ kolega powinien dostać za pierwszym razem ostrzeżenie. Ban nie zostanie anulowany, jednak jego czas może być skrócony.

chodzilo o to ze na rl channel mowil o tibi

W takim wypadku dostałby bana maksymalnie na 7 dni, a uprzednio musiałby zostać pouczony przynajmniej 1 raz. Z resztą gm sam wyraźnie opisał, że chodzi o tą jedną, wymienioną wiadomość, więc jest to po prostu offensive statement.

King Mati
05-09-2007, 04:43
Witam,
Dziś mój kochany kolega

Przykro mi ale jak to przeczytałem odeszła mi ochota pomagania tobie...

Yugo
05-09-2007, 08:24
Ban widziany z perspektywy polskiego gracza jest niesprawiedliwy jednak ze strony GMa jak najbardziej.
Ale jak wszyscy wiem GM ma zawsze racje a gdy nie ma racji patrz punkt pierwszy:)

Rada na przyszłość:
Tibia to nie życie,nie jest tak trudno zaliczyć przypału gdy tylko zastanowimy sie co piszemy zanim walniemy w enter.

ripper
05-09-2007, 08:33
Kochany kolega, robienie druta... I się dziwi, że zbanowany.

OjciecChrzestny
05-09-2007, 09:56
rzeczywiscie sprawa jest beznadziejna no ale nie licz na to ze konto zostanie odblokowane. Wieszok ma racje sprawa jest z gory przegrana ale zawsze warto powalczyc :)

BrAQ
05-09-2007, 13:50
http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1810847 jezeli bylibyscie tacy mili i dodali swoje komentarze na ów temat moze jakis gm by tam wlazl i oblukal bo moze glos ludu zrobi jakies wrazenie :)

z góry dzięki

Slythia
05-09-2007, 13:58
Afffff sorry bardzo ale wg mnie ci.... gmowie powinni sie zajac cave botterami, postaciami ktore kilka miesiecy temu powinny dostac namelocka, multiclientami

JEST WIELE INNYCH LUDZI ZnACZNIE BARdzIEJ LAMIACYCH PRAWO TIBIJSKIE NIZ JAKIES DURNE SZUKANIE PODTEXTU EROTYZNEGO W SLOWIE 'ROBIC DRUTA'

Naucz sie rozrozniac dwie rzeczy... GM oraz ST. To zdanie zraportowal senior tutor (zapewne polski), zostalo to zaakceptowane przec coustomer support, dlatego tez nie ma mozliwosci odwolania (na tibia.com).
Skoro jestes taki madry to raportuj imiona na help channel, oraz cave boterow etc na forum albo przez ctrl+r. Pomozesz...

Vanhelsen
05-09-2007, 16:46

JEST WIELE INNYCH LUDZI ZnACZNIE BARdzIEJ LAMIACYCH PRAWO TIBIJSKIE NIZ JAKIES DURNE SZUKANIE PODTEXTU EROTYZNEGO W SLOWIE 'ROBIC DRUTA'To zapraszam na help channel i podawaj informację ST/GMom o boterach/nickach, jak jakiś będzie free to na pewno się sprawą zajmie... narzekając na tym forum nic w tej kwestii nie zmienisz...[...] Wieszok ma racje sprawa jest z gory przegrana ale zawsze warto powalczyc :)Patrząc od strony GM/CS nie warto... bo to będzie tylko zajmowanie czasu i tak przegraną sprawą... -.-"http://forum.tibia.com/forum/?action=thread&threadid=1810847 jezeli bylibyscie tacy mili i dodali swoje komentarze na ów temat moze jakis gm by tam wlazl i oblukal bo moze glos ludu zrobi jakies wrazenie :)

z góry dziękiWybacz, ale co chcesz tym zdziałać?... Myślisz, że jakiś GM się tym zajmie bo napisałeś posta na forum?... A jak tu już Childish'Thug pisał, że GMy muszą zająć się nickami, to tylko czekam aż oberwie autor namelocka... tylko moje lenistwo stoi na przeszkodzie, bym sam raportował...