zaloguj się

Pokaż pełną wersje : Jaki typ serwera wybrać?

Dwimenor
06-09-2007, 14:52
Każdorazowo podczas tworzenia nowej Tibijskiej postaci trzeba wybrać nie tylko imię czy płeć, ale także świat gry, na którym będzie ona żyła. Z pewnością decyzja ta będzie zależała od kraju w którym mieszkasz, ale będziesz także musiał zdecydować na jakim rodzaju serwera chcesz grać. Możesz wybrać 3 różne typy serwerów. Różnią się one od siebie stopniem zezwalania na zabijanie innych graczy. W tej chwili posiadamy 14 serwerów Non-PvP, 58 PvP i 2 serwery PvP enforced.

Serwery Non-PvP

Podobnie jak na wyspie nowicjuszy, Rookgardzie, tak i na tych serwerach nie możesz zabijać innych graczy. Druidzi i czarodzieje tworzący plecaki pełne run nie muszą się obawiać player killerów, zabijających jedynie dla zabawy. Można przespacerować się ulicami Carlin lub Thais bez żadnego ekwipunku i nikt nawet nie dotknie Cię palcem. Jedyne, czego powinni się obawiać tutejsi gracze to potwory. Zdarza się, że niektórzy gracze usiłują zabić innych lurując na nich groźne kreatury. Takie zachowanie narusza jednak Tibia Rules, a złapani na gorącym uczynku będą ukarani.

Serwery Non-PvP są zalecane dla spokojnych osób, wolących rozwiązywać spory rozmową zamiast mieczem lub księgą czarów. Z drugiej strony nie można na nich zaatakować drugiego gracza, nawet jeśli ten przeszkadza nam w grze, choćby poprzez zabijanie naszych potworów czy kradzież lootbaga. Takie przypadki nie naruszają Tibia Rules, więc gracze muszą znajdywać inne sposoby na rozwiązanie podobnych problemów. I rzeczywiście, istnieją takie sposoby. To, że gracze stwarzający innym problemy nie mogą zostać zranieni nie znaczy, że na serwerach Non-PvP będą mieli łatwe życie. Są pewne sposoby na radzenie sobie z nimi. Jeśli odkryjesz, że Twoje imię znalazło się na Black lub Grey List, będziesz miał kłopoty ze znalezieniem gildii, drużyny na questa czy gracza, który zgodzi się z Tobą handlować. Istnieje także kilka innych zmian, które w znacznym stopniu wpływają na grę na serwerach Non-PvP. Nie zranisz innych graczy jeśli użyjesz czaru obszarowego, jak Ultimate Explosion lub runy obszarowej, jak Great Fireball. Dzięki temu możesz się skoncentrować jedynie na walce z potworami i nie musisz się obawiać, że przez przypadek zranisz postacie stojące w pobliżu. Runy typu Field i Bomb, jak Fire Bomb lub Fire Field działają przez znacznie krótszy czas i nie powodują obrażeń, jeśli inny gracz stanie na nich. Także trenowanie z przyzwanymi potworami lub innymi graczami jest niemożliwe, jako że nie można ich zaatakować. Z tego powodu zawsze będziesz potrzebował dzikich potworów, jeśli zechcesz trenować swoje umiejętności władania broniami czy tarczą. Co więcej, nie możesz uleczyć żadnej dzikiej kreatury, co skutecznie zapobiega zabijaniu graczy mających kłopoty z pokonaniem jakiegoś potwora.

Ten typ serwerów przyciąga głównie tych graczy, których nie interesuje zabijanie innych. Wielu z nich to miłośnicy RPG lub ludzie lubiący działać w i dla społeczności Tibijskiej. Ci, których interesują różne jej aspekty powinni wybrać właśnie ten typ serwera. Jednak z pewnością znajdziesz elementy RPG i miłą społeczność także na serwerach PvP.

http://images.tibia.pl/news/pvp_vs_nonpvp.jpg

Serwery PvP

Serwery z normalnym trybem PvP pozwalają graczom zabijać inne postacie w ograniczony sposób. Zabijanie graczy jest regulowane przez system oznaczeń czaszkami. Jeśli jakaś postać jest oznaczona czaszką, możesz zabić ją bez żadnych negatywnych konsekwencji. Oznaczenie otrzymuje się w momencie zaatakowania lub zabicia gracza bez czaszki, lub gdy jest się w tej samej drużynie z inną postacią. Jednak zabijanie postaci bez czaszek jest ściśle ograniczone. Takie zabójstwa zwane są nieuzasadnionymi.

Gracze, którzy osiągnęli poziom 3/5/10 nieuzasadnionych zabójstw w ciągu dnia/tygodnia/ miesiąca otrzymają oznaczenie czerwoną czaszką na 30 dni. Posiadając ten znak podczas śmierci traci się cały ekwipunek, nawet mając cenny Amulet of Loss. Z tego powodu postacie z czerwoną czaszką nie używają swojego najlepszego wyposażenia podczas polowań, jako że szansa jego utraty jest ogromna. Będą więc otrzymywali więcej obrażeń od potworów, co może spowodować, że będą nawet zmuszeni do zrezygnowania ze swoich ulubionych miejsc polowań. Na dodatek jest kilka innych niedogodności. Czerwona czaszka to jasny sygnał dla innych, że jest ta postać jest agresywna wobec innych i nie ma żadnych skrupułów przed zabijaniem. Wielu graczy będzie starało się ograniczyć swoje kontakty z czerwonymi czaszkami, więc oznaczone nią postacie będą miały kłopoty ze znalezieniem partnerów do treningu lub na questa. Co więcej, tacy gracze często mają problemy ze znalezieniem gildii. Zabijanie graczy stwarza wiele problemów, których nie akceptuje większość gildii na normalnych serwerach PvP.

Jeśli gracz z czerwoną czaszką nadal zabija innych, może zostać nawet zbanowany, gdy przekroczy granicę 6/10/20 nieuzasadnionych zabójstw w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca. Na serwerach PvP większość graczy nie zabija bez powodu, jako że przekroczenie tych ograniczeń może doprowadzić do surowych kar, w tym nawet do usunięcia całego konta w przypadku ciągłego łamania zasad.

Podsumowując, serwery PvP pozwalają Ci się obronić w krytycznych sytuacjach lub zaatakować gracza, którzy przeszkadza Ci w grze. Jako że system czaszek ogranicza liczbę nieuzasadnionych zabójstw które może dokonać jeden gracz, jest więc tam bezpieczniej niż na serwerach PvP enforced.

Serwery PvP enforced

Gracze, którzy wolą rozwiązywać spory w grze za pomocą miecza niż słów, powinni wybrać serwer PvP enforced. Na tych serwerach zabijanie innych graczy zawsze będzie legalne. Nie ma żadnych limitów ile postaci możesz zabić. Co więcej, dostaniesz nawet punkty doświadczenia, jeśli zabijesz gracza którego poziom doświadczenia pomnożony przez 1.1 i zaokrąglony w dół będzie wyższy niż Twój własny poziom. Na przykład, postać na poziomie 40 dostanie punkty doświadczenia tylko wtedy, jeśli jego przeciwnik ma poziom 38 lub wyższy.

Przykład: gracz na 40 poziomie zabijający graczy na poziomach 36, 37 i 38.
36 x 1,1 = 39.6 zaokrąglenie w dół do 39, 39 < 40 = brak doświadczenia
37 x 1,1 = 40.7 zaokrąglenie w dół do 40, 40 = 40 = brak doświadczenia
38 x 1,1 = 41.8 zaokrąglenie w dół do 41, 41 > 40 = otrzymanie doświadczenia

http://images.tibia.pl/news/pvp_enforced.jpg

Zabijanie członków Twojej drużyny nie dostarczy Ci żadnych punktów. Ilość otrzymanych punktów doświadczenia zależy od proporcji pomiędzy poziomami Twoim i twojej ofiary i ilością doświadczenia posiadaną przez przeciwnika. Im wyższy jest poziom drugiego gracza w porównaniu do Twojego, tym więcej punktów zdobędziesz. Na przykład gracz na poziomie 20 zabijając gracza, który właśnie osiągnął 50 poziom zyska 64655 punktów doświadczenia, podczas gdy postać na 51 poziomie uzyskałaby jedynie 7389 punktów doświadczenia za to same zabójstwo.

Największą wadą tych serwerów jest to, że możesz zostać zabity praktycznie w każdej chwili. Nie można kupić tam Amulet of Loss by ocalić swój drogocenny ekwipunek. Nie istnieją błogosławieństwa, by zredukować straty doświadczenia podczas śmierci. By zapewnić uczciwe walki, opóźnienie przy rzucaniu atakujących czarów obniżono do jednej sekundy. Rzucenie zaklęcia Cancel Invisibility może zniszczyć aktywny Stealth Ring. By przetrwać na takim serwerze powinieneś posiadać dobre umiejętności walki i grupę wspierających Cię przyjaciół. Z tego powodu serwery PvP enforced są zalecane dla graczy utalentowanych w walce z innymi.

W ten sposób przedstawiliśmy trzy obecne typy serwerów. Jednak możliwe jest utworzenie także innych rodzajów światów w przyszłości. Z tego powodu chcieliśmy w naszej nowej ankiecie (http://www.tibia.com/community/?subtopic=feedbackform) zapytać graczy jakie nowe typy serwerów mogliby sobie wyobrazić i na jakich chcieliby grać.

Oryginał: tutaj (http://www.tibia.com/news/?subtopic=latestnews&id=566)
Tłumaczenie: Kojotes (http://forum.tibia.pl/member.php?u=21465)

Ameriov
06-09-2007, 15:21
Podobnie jak na wyspie nowicjuszy, Rookgardzie <-Brak jednego "a" z niewiadomych przyczyn często się zdarza więc przemilczmy...

A jeśli chodzi o sam topic, przydało sie bo nigdy nie wiedziałem jak oblicza sie exp za zabitego człowieka na pvp-enfo, oraz o braku blessów O.o

--Cienius--
06-09-2007, 15:41
na pvp enfo nie jest tak zle jak myslicie tam jest atmo0sfera like pvp tylko n00by sie zabijaja. Jezeli bedziesz szanowac innych to mozesz grac w 80% bezpiecznie (20 % to random pk)

Amber_blink
06-09-2007, 15:54
Jeśli gracz z czerwoną czaszką nadal zabija innych, może zostać nawet zbanowany, gdy przekroczy granicę 6/10/20 nieuzasadnionych zabójstw w ciągu dnia/tygodnia/miesiąca.

z Tibia.com :
If a player with a red skull keeps killing other characters, he will be banished if he accumulates 6/10/20 unjustified character kills in one day/week/month.

Więc o ile pamiętam i zgodnie z tym co pisze na Tibia.com
to juz gromadząc 6/10/20 unjustified character kills w ciągu day/week/month wystarczy do zbanowania, ale to tylko szczegół.
Pozdrawiam

LolnY
06-09-2007, 16:08
Chciałbym skłonić całe forum, aby głosowała na nowe serwery. Moją propozycją byłaby wtedy nowa opcja "duel" (działająca podobnie jak "party", ale żeby można było bezpiecznie sprawdzać loot - brak możliwości zabicia swojego blokera). Wyzywałoby się innego gracza, a jeśli ten zaakceptowałby to, mogłoby się z nim walczyć. Co do czaszek jestem w tym wypadku obojętny. Prosiłbym również aby jakaś osoba znająca biegle język angielski przetłumaczyła to w ten sposób, żeby CipSoft był pewny o co chodzi :D

I want a server on which: możliwością atakowania innych graczy, ale tylko w trakcie pojedynku.

Mniej więcej coś takiego.

Myślę, że takie serwery szybko zostałyby zapełnione.

@Edit

Wasze głosy są potrzebne po to, żeby CipSoft zobaczył, że pomysł będzie się podobał. Wiele takich samych próśb raczej nie zostanie niezauważona.

dartra111
06-09-2007, 16:15
Moim zdaniem typy są spoko już i nie trzeba dodawac nowych, ale przydało by się postawic nowe servery, zwłaszcza non- pvp (3-2) pvp (1) i jak cipsoft chce pvp-e (chociaz w pvp-e nie ma takiej potrzeby bo i tak mało ludu ;[)

Szybki'Byll
06-09-2007, 16:16
E tam, pvp rlz :)

Childish'Thug
06-09-2007, 16:25
No naresazcie ktos napisal cos takiego a nie co chwile nubbi zaklada temat a jaki server wybrac -.-

bombek
06-09-2007, 16:38
Nareszcie CIPSOFT zrozumiał, że bardzo dużo osób drażni duży spadek skili(myśle że to najwięcej)/expa/m lev itd

Doszli do wniosku, że bez serwerów zmniejszających straty sie nie obędzie

P.S. GŁOSUJCIE NA TO!!

Nimir
06-09-2007, 17:22
Ja uznaje za prawdziwych graczy tylko tych z Pvp i Pvp-Enf

Reszta z No-Pvp to Noob'y!!
Co to za przyjemność grać na servie gdzie nie zabijesz jakiegos wk**********o cie Noob'a:)
Albo z nudy zabić pare osób8o

Pvp Rox!
No-Pvp Noob's!

Lasooch
06-09-2007, 17:26
No-Pvp Noob's!

Mówisz, że "No-Pvp (z błędem notabene) Noob is", bądź też 'No-Pvp Noob has'? "Troszeczkę" niepoprawna składnia ; x

@down: skoro jesteśmy w Polsce, to powiedz mi, po jaki chvj on pisze po "angielsku".

Duerroz
06-09-2007, 17:35
@up weź sie nie czepiaj w Polsce jesteśmy i pefałpe a nie pvp

@topic
zawsze grałem na pvp (porucz lekkiej przygody z non pvp ale to szczegół) i uważam że dobże sie gra a jak ktoś jest noob i nie umie o siebie zadbać to wtedy szuka pociechy na non pvp. Pvp i pvp enf nie są dla noobków którzy wyzywają wszystkich w koło "ot tak dla reguły"

Vyohman
06-09-2007, 18:02
Mi tam obojętnie jakie serwery będą, ważne żeby ludzie sie przerzucili z tych przeludnionych :p

DRoN
06-09-2007, 18:15
Niedługo napiszą o tym, że po przejściu rooka stajemy przed Oracle i wybieramy jedną profesję oraz miasto o.O

Istnieją dużo lepsze poradniki.

Przemas
06-09-2007, 18:15
@Nimir
no i znowu gadanina ze non pvp sux bo nie mozna nikogo zabic , bo nooby ... ehhh wez sie zastanow co piszesz dzieciaku .

I jesli myslisz ze na non-pvp nie mozna nikogo zabic ... hmmm to jestes w bledzie :)

Raditz Saiya-jin
06-09-2007, 18:17

Co to za przyjemność grać na servie gdzie nie zabijesz jakiegos wk**********o cie Noob'a:)

Pvp Rox!
No-Pvp Noob's!

masz 11 pala na serwie pvp i myslisz ze jestes pro? zal xd

Omlet
06-09-2007, 18:34
Jednego możemy być pewni, w najbliższym czasie będą nowe servery.

ZonaRomana
06-09-2007, 18:37
Czy to znak, że w niedługim czasie mogą pojawić się new servy? :) Było by miło :) Pvp ofc :) Pozdrawiam

Articuno
06-09-2007, 18:53
Czy to znak, że w niedługim czasie mogą pojawić się new servy? :) Było by miło :) Pvp ofc :) Pozdrawiam

Taa, szczególnie, że serwerów pvp jest aż 85 -.-

DRoN
06-09-2007, 18:58

Prawda.
Jeżeli ktoś chce server se opanować, a umie szybko lvl bić, to niech wbija z ekipą na jakiś pusty pvp.
Na no-pvp gra za dużo ludzi, więc takiego typu servery prędzej postawią, a najpewniej postawią jakiś ultra nowy powah OTS (Oldschool Tibia Server) z Amulet of Life i "pełną balansacją", gdzie wystartuje 90% sorców i druidów.

ZonaRomana
06-09-2007, 19:15

Servów jest 58 a nie 85 naucz się czytać :) Zauważ że ostatnio powstawały same nonpvp więc teraz należałoby postawić pvp :)

kalmuk
06-09-2007, 19:51

Pvp Rox!
No-Pvp Noob's!

Słuchaj ja gram na serwerze non-PvP dlatego, że jestem pokojowo nastawiony na inne osoby i oczekuje tego samego od innych, a jeżeli ktoś mnie wkurza to wole ten konflikt rozwiązać słownie i z pokojowym nastawieniem. Nawet jak grałem na PvP (aldora) to jeżeli mnie ktoś wkurzał to słownie wszystko rozwiązywałem, a nie siłą. Dodam jeszcze że taki jest mój charakter i jeżeli ty lubisz PvP i lubisz okazywać wobec innych agresje to czyń to i nie krytykuj innych za to, że oni są noobami z powodu iż grają na non-PvP, bo każdy z nas jest inny.

DRoN
06-09-2007, 19:58
@ kalmuk

Ja tam PK nie jestem (3 main charami każdy 40 lvl mam łącznie 1 unjust), ale fajnie jest czasem wydać kasę na coś innego niż hunty. Poza tym jest zdecydowanie luźniej i mniej noobów niż na no-pvp.

Servów jest 58 a nie 85 naucz się czytać

Literówka.

Zauważ że ostatnio powstawały same nonpvp więc teraz należałoby postawić pvp

To nie jest żaden powód. Na no-pvp gra więcej ludzi (w stosunku do ilości serverów), są kolejki itp. Na wielu pvp godziny szczytu to ~600-700 graczy.
Równie dobrze mogę powiedzieć, że dawno nie dodawali świata e-pvp albo premium.

Nimir
06-09-2007, 20:41
@up
A tam Pier******e8o
Nob to Nob:D

A wiesz czego mówie ze No-Pvp to Shit!

Mam kumpli i jest taka akcja...

Wpadaja do nas jak gramy w piłke i pierwsze pytanie:
"Ile razy padłeś...?"
Moja odpowiedz:
"Ku**a człowieku ja gram na Pvp i tu ded to normalkaX("
2 Pytanie:
"Gdzie Huncisz...?"
Odpowiedz:
"Ziomek ty masz przecie 60 lvl i Pacc, a ja raptem 41 miałem i nie miałem problemów z terenem do huntów..."

TO SA NOOBy Z NO-PVP!!

(Jak by na takim servie włączyli na 1 Dzien PVP to by tyle trupów leżało, że Gm by je sprzątałB))

------------------------------

masz 11 pala na serwie pvp i myslisz ze jestes pro? zal xd

Ziom miałem 41 Ed'a:D
Ograniczał mnie tylko internet(a raczej jego brak:P)
Najlepsze jest to ze byle jaki noob nie wyskoczy Ci z wierszykiem Ty **** jak Cie złapie z kumplami to masz **********xD
Bo sie miało swoich kumpli:PP
I sie z nimi chodziło na Hunt'y

Lasooch
06-09-2007, 20:41
@up
A tam Pier******e8o
Nob to Nob:D

Co to nob :o

A wiesz czego mówie ze No-Pvp to Shit!

A wiesz, że wykrzyknik to nie znak zapytania?

Mam kumpli

o.O

i jest taka akcja...

Wpadaja do nas jak gramy w piłke i pierwsze pytanie:
"Ile razy padłeś...?"
Moja odpowiedz:
"Ku**a człowieku ja gram na Pvp i tu ded to normalkaX("

Fajnie. Jak nie potraficie 5 min bez gadania o Tibii wytrzymać... Poza tym, nawet na e-pvp "ded" to NIE normalka (jeśli się umie grać).

Ziom miałem 41 Ed'a:D

Łał. Wbiłeś cały milion expa!!111

Bo sie miało swoich kumpli:PP

Tylko w Tibii?

I sie z nimi chodziło na Hunt'y

No to zaj*biści kumple. Ja ze swoimi wolę wyjść na dwór/na miasto/gdzieś.

Poza tym... nie dubluj.

adams_killer
06-09-2007, 21:01
Ja osobiście głosował bym na coś w stylu wiecznego test serwera, dla wszystkich, na którym było by zecz jasna pvp-e, jednak przy śmierci nie tracił byś nic z realnej tibii.

Fudge
06-09-2007, 21:18
A można dostać bana za zabijanie na pvp-enforced ?

PandeSin
06-09-2007, 21:22
Najlepsze są światy PvP.
Non-pvp jest dla ludzi, którzy mają stalowe nerwy. Enforced jest dla mnie już raczej servem dla ludzi którzy traktują tibie jako zwykłą nawalanke.
Co do nowych rodzajów; niech zostanie tak jak jest.. a swiat typu; mniejsze ubytki w skilach i mlvl to juz prawdziwy nooblish

Kniht
06-09-2007, 21:24
A jak dla mnie to najlepiej by było, gdyby, bylo coś dla rozrywki, poprostu for fun, gdzie się można pochwalić pvp, itd, może tak, że powstaje serwer na okres między upadami, i jest nie wiem exp x5. Może być tak że wchodzą tylko pacc, i po tych 6 miesiącach, pierwsza 10 ma tam jakiś medal w normalnym świecie i jakiś specyficzny addon. Do tego pomysłu zainspirowały mnie nie ots, jak większość zaraz by zaczęło gadać, tylko gry w stylu mmosg, np są szybkie plemiona, travian, itd, a tą nagrodę to sam wymyśliłem ;p

PandeSin
06-09-2007, 21:29

dokladnie czytaj treść artykułu..

na enfo zabijanie to pełny legal, zero skuli i duperel

Lasooch
06-09-2007, 21:30

Nie. .

@down: EJ SRY PLIS NIE BIJ!111

Thero
06-09-2007, 21:44
Nie. .
Można, jeśli jesteś GM. You Nob!

=Pekin=
06-09-2007, 22:03
Bardzo mądrą decyzja jest granie na non pvp w MMOrpg, rywalizujac z innymi graczmi :D
Chyba w lvlu i w expie :D pozdro dla nubow z non pvp !!11 ja juz w tibie nie gram ale az mnie skreca co ja widze w tej grze ; o

Krzys Nemptor
06-09-2007, 23:28
Moim zdaniem powinni teraz dodać:
-3 serwery pvp-enforced
-1 serwer non-pvp

PvP nie powinni dawać bo i tak jest stanowczo za duzo ich w porownaniu z resztą. :p

Jess Dran
07-09-2007, 13:45
only Pvp :]

Bajazyd
07-09-2007, 16:34
Ja tam prawie nigdy nie grałem na światach PvP. Staram sie nie byc konfliktowym, nigdy nie lubowałem się w PK-owaniu.

Finch
07-09-2007, 17:24
Moim zdaniem powini dodać serwer w stylu oldschool.Oczywiście pvp. Czasy tibi 7,5, ale z nowymi grafikami, brońmi, terenami starą siłą magów i obecna postaci niemagicznych. Z różdzkami ale bez visów i BEZ AIMBOTÓW (WSZYSTKICH)!

Farr
07-09-2007, 18:23
Pvp - żal banda debili z h-lvlami bije tych którzy przebijają się przez lvle 60-70 i tłumaczą sie " On niema protektora " , " I dont have cash " itp itd ;] więc żal dla nich niedziwie sie że większość ludzi gra na n-pvp bo tam niema wojen i żaden pojeb cie nieubije za to że masz brzydki outfit , zbyt duży lvl , jesteś w złej gildii czy masz za dużo kaski ;]

DRoN
07-09-2007, 18:31
Pvp - żal banda debili z h-lvlami bije tych którzy przebijają się przez lvle 60-70 i tłumaczą sie " On niema protektora " , " I dont have cash " itp itd ;] więc żal dla nich niedziwie sie że większość ludzi gra na n-pvp bo tam niema wojen i żaden pojeb cie nieubije za to że masz brzydki outfit , zbyt duży lvl , jesteś w złej gildii czy masz za dużo kaski ;]

Już wiem, co miał na celu ten up. Wkońcu Tibia stanie się takim Diablo, gdzie nooby plixują o stuff (i narazie się ich olewało), a h-lvl mają kupe niepotrzebnej kasy i mogą sobie pozwolić na rozdawanie itemów/kasy cieniasom. Do tego nie będzie huntów za kasę (conajwyżej dla sportu).
Czekać tylko, aż naprawią sorców dając im runy za połowę ceny w sklepach.

Moim zdaniem powinni teraz dodać:
-3 serwery pvp-enforced
-1 serwer non-pvp

PvP nie powinni dawać bo i tak jest stanowczo za duzo ich w porownaniu z resztą.

3 e-pvp? Powinni zrobić server "Megajebudu" i wrzucić tam wszystkie postacie z Inferny i Dolery (uprzednio robiąc sondę na ten temat). Oczywiście domki i GH zostają "spakowane" do DP ich właścicieli.
Po takiej operacji powinni zrobić na tym servie szybszą regeneracje many i brak SP (proszę bardzo, botujcie :D), żeby ściągnąć więcej graczy. Wtedy może na serverze grałoby tyle ludzi, ile na przeciętnym PvP.

Pvp nie dodawać? Prawda. Jest ich sporo i do tego część opustoszała.

Mogliby dodać no-pvp (którego nigdy nie lubiłem) albo jakiś nowy typ servera.

Ufek
07-09-2007, 22:11
Dawno, dawno temu grałem na PVP enfo ale jak tylko wyszedłem ze świątyni to mnie zabijali i tak się uwzieli że jak miałem już zostać zrookowany to czekali aż nabije 2 lvl i znowu dedali. ;( Od tej pory gram nie dość że na NON PVP to jeszcze na rooku. :berserk: przynajmniej mam dużo kolegów a nie wrogów jak na PVP ENFO... :/

Radeko25
07-09-2007, 22:35
@up To na e-pvp można zabijać się na rooku?

~>Salmon<~
07-09-2007, 23:09
To na e-pvp można zabijać się na rooku?
Oczywiście, że można , podobnie jak można zabijać się w depo i temple.
Ironia :~)

@down
Kocham was
:*

dawac mi tu exura gran dla knighta
Tja =)...

Rafx
07-09-2007, 23:51
@up To na e-pvp można zabijać się na rooku?
Oczywiście, że można , podobnie jak można zabijać się w depo i temple.
Ironia :~)

Kocham was!!

Lepiej byscie wszyscy glosowali a nie gadali czy lepsze pvp czy non pvp.
Rozchodzi sie jaki typ servera wybrac, czy dodac jakies zmiany a nie czy non pvp sux.

Nawiazujac do tematu oczywiscie ze normalny pvp rox, mogli by tylko zmienic straty, expa, skilli po dedzie:
Na kazdego typu serverach powinny byc zmniejszone straty expa, skilli, mlvlu po dedzie z reki potwora. Tylko na pvp powinien zostac spadek taki jaki jest teraz pod warunkiem jednak, iz zginie sie z reki czlowieka. (nie ma ze boli :P,wkoncu pvp rox, teraz jeszcze bardziej). Jeszcze fajniej by bylo gdyby dotyczylo to glownie wojen, (wymyslony zostalby system wywolywania wojen) i wtedy kazdy ginacy tracil by expa jak traci sie teraz.

PS.Tak naprawde nie rozchodzi sie czy bedzie jakies nowe pvp czy nie, dawac mi tu exura gran dla knighta i ok:)

Smichael
08-09-2007, 13:15
no jasne ze na PVP-e nie mozna zabijac na rooku i w templu chyba kogos ładnie pogieło albo jest noobem na maxa x) niech nic juz nie mieszaja z tymi serwami bo to juz jest i tak smiech na sali

Vyohman
08-09-2007, 16:33
Może by tak światy non-pvp i pvp-enfo tylko dla pacc? :)

SirPawi
08-09-2007, 17:40
Ja tam gram na non-pvp i mi jest dobrze.... :cup: Nie ma pk i jest bardzo miłe jeśli sobie chcesz poskillowac w SPOKOJU ale niestety jest !!!!!Dużo Noobów!!!!! X(którzy po prostu są chamscy i bija nam potworki... (Chciało by się zabic) ale zawsze pozostają inne metody :> pozbycia sie nieprzepowiadanego Polaka (gram na celscie i jest większość polaków) A polscy gracze są CHAMSCY, nie wszyscy ale są!!!! (Sorry). Wracają do rzeczy druidzi najbardziej korzystają z tego a paladyni tracą :> Cóż tak to już jest :>

Ps. naprawdę można zabijać na pvp-en na rooku? 8o

Duch Niespokojny
08-09-2007, 18:05
Ps. naprawdę można zabijać na pvp-en na rooku? 8o
Nie
O rety. Jak ja z tym będę żył?

KromeX
08-09-2007, 21:16
Wole PVP bo możesz powiedzieć na expowisku 'Leave or died' i juz po sprawie :PP PVP - enforced to lipa =\ wychodzisz z depo ded idziesz poexpic ded i tak dalej a non pvp tez lipa beda ci zabijac potworki i nie mozesz sobie powiedziec Leave Man =\ PVP RLLZ :P

Lasooch
08-09-2007, 21:30
PVP - enforced to lipa =\ wychodzisz z depo ded idziesz poexpic ded i tak dalej

Lmao! .

Tanivupo
09-09-2007, 09:16
Niech zrobia Non-pvp i PVP... xd ja osobiscie wole PVP bo lubie czasem dac komus w pi*** xD a niektore osoby wola spokojna gre na serverach Non-PVP... ;p

gienkos
09-09-2007, 09:18
Wtrącając swoje 3 grosze chciałbym powiedziec ze CipSoft powinien dodac co pewnie jest niemożliwe serwer z clientem 7,2 - 7,6. A czemu ? Bo ta tibia która jest aktualnie jest DO D**Y kazdy moze wbijac szybko lvl co kiedys nie było takiej mozliwosci np. sorcem. Tak samo z PvP klikajac klawisz F1 strzelasz z SD itp co kiedys mozliwosci takiej nie było i to było własnie piekne w tej grze :] Myśle że jakby taki serwer powstał to wszyscy co grali w czasach "lepszej" tibii przeniesli by sie na ten server :)

OtherThanAll
09-09-2007, 12:23

Wiec jak bys gral na pvp i by Cie ktos zabil nie chcialbym wiedziec co bys zrobil ze swoja mama. Czlowieku to jest tylko gra, a zabicie innego gracza to czysta przyjemnosc. A dla takich noobkow z n-pvp jak ty liczy sie tylko lv lvl lv lv skille lv, dla mnie jest to strasznie zalosne. I jezeli twierdzisz ze na pvp pada sie za outfit to jestes w bledzie, duzym bledzie. Wiec wyjdz stad, i wracaj na swoja zalosna harmonie wbijac lv. KThxBye

gienkos
09-09-2007, 13:01
Ja tam gram na non-pvp i mi jest dobrze.... :cup: ale niestety jest !!!!!Dużo Noobów!!!!!

Jak jestes taki mądry i wyzywasz od noobow to powiedz co wogle oznacza słowo NOOB :]

Lasooch
09-09-2007, 16:01
Jak jestes taki mądry i wyzywasz od noobow to powiedz co wogle oznacza słowo NOOB :]

A jak Ty jesteś taki mądry to powiedz co oznacza 'wogle'.

Michnik of Celesta
09-09-2007, 20:03

I ty niby jesteś tym prawdziwym graczem ? Żal.pl , pro z ciebie taki jak z kwadratu koło.

Ta ty tym swoim 11 palkiem na pewno kogos zabijesz muahaah. Chyba że jakiegoś 8 lvla ale co to za satysfakcja...

Pvp Rox!
No-Pvp Noob's!
Zmienisz zdanie jak cię dorwie jakiś pk , dziecko. Teraz lepiej wyjdź i nie trzaskaj drzwami byś się dalej nie ośmieszał...

Wiec jak bys gral na pvp i by Cie ktos zabil nie chcialbym wiedziec co bys zrobil ze swoja mama. Czlowieku to jest tylko gra, a zabicie innego gracza to czysta przyjemnosc. A dla takich noobkow z n-pvp jak ty liczy sie tylko lv lvl lv lv skille lv, dla mnie jest to strasznie zalosne. I jezeli twierdzisz ze na pvp pada sie za outfit to jestes w bledzie, duzym bledzie. Wiec wyjdz stad, i wracaj na swoja zalosna harmonie wbijac lv. KThxBye
Grałem na furorze 99% to pl , serv pvp i miałem hunta za nick bo jakiś dresiarz miał podobny. Przestałem tam grać bo miałem dość tego pieniactwa , ubijania summonów oraz niemożności spokojnego robienia runek bez obawy o jakiegoś pk. A ty graj se na tej pytherze czy innym takim , niech ci się nooby wpieprzają do cave'a , mów im "leave" a oni albo niech cię ubiją albo jakiś kolega h-lvl pisze , że masz hunta bo "zupa była za słona". Niestety noobów jest pełno zarówno na pvp i n-pvp , tyle , że na pvp są bardziej wkurzający.

PandeSin
09-09-2007, 23:13
Zmienisz zdanie jak cię dorwie jakiś pk , dziecko. Teraz lepiej wyjdź i nie trzaskaj drzwami byś się dalej nie ośmieszał...

up..

właśnie dlatego pvp jest dla prawdziwych graczy! mnie też pekowali, ale jak ktoś jest twardy to potrafi odrobić level; nie mówie że non-pvp to noobownia bo tam też trzeba być dobry zeby zebrać lootbaga, ale najlepszym typem świata jest pvp (ktos zabiera ci lootbaga ty go zabijasz; śmierć za free? mówi sie trudno i trzeba level odrabiać)

Vaxasus
10-09-2007, 09:09
@ALL:
Ci z was co piszą że all grający na n-pvp to nooby to sami jesteście noobami.
Każdy wybiera na jakim świecie gra.Sama ta osoba sobie wybiera świat.

Ja osobiście wole światy n-pvp fakt są nooby ale lepiej się expi jak dla mnie.Poza tym ja wole spory załatwiać słowem przez dyskusję a nie mieczem.

A teraz prosze by TYLKO skomentować mojego posta, A NIE MNIE ZBLUZGAĆ.
Dziękuję.

Hilarionn
10-09-2007, 10:01
PVP i PVP E. ROX
non pvp = all wydygane noobs

xD

Duch Niespokojny
10-09-2007, 12:16
PVP i PVP E. ROX
non pvp = all wydygane noobs
/me wzdycha głęboko
Ludzie, czy wy macie jakieś kompleksy na punkcie non-pvp? Jakoś nikt z non-pvp na temat graczy z pvp się tu nie wypowiada, a ci z pvp natomiast cały czas raczą nas swoimi "głębokimi przemyśleniami". A pewnie większość z was nawet nigdy na non-pvp nie grała. Równie dobrze ja na podstawie zacytowanej wyżej wypowiedzi mógłbym powiedzieć, że wszyscy gracze ze światów pvp i pvp enforced nie potrafią mówić poprawnie po polsku...

Slythia
10-09-2007, 12:59
Zgadzam sie ze swoim przedmowca. Poza tym, nie ma gorszych i lepszych serwerow. Kazdy rodzaj ma zarowno wady, jak i zalety. Zadaniem gracza jest wybor najlepszego dla siebie serwera. Jesli komus odpowiada non-pvp to niech tam idzie.. Taki wybor wcale nie znaczy, ze dana osoba jest nobem. Jesli zas woli pv, lub pvp-enf - to czemu mialby co innego wybrac? Na kazdym swiecie, zarowno non-pvp, jak i pvp czy tez pvp-enf sa nobki. Ich ilosc nie zalezy od rodzaju swiata...

Osobiscie zaczelam gre na pvp-enf i juz tam pozostane, mimo slabych umiejetnosci walki pvp. Nauczylam sie ja omijac.

Michnik of Celesta
10-09-2007, 16:16
właśnie dlatego pvp jest dla prawdziwych graczy! mnie też pekowali, ale jak ktoś jest twardy to potrafi odrobić level; nie mówie że non-pvp to noobownia bo tam też trzeba być dobry zeby zebrać lootbaga, ale najlepszym typem świata jest pvp (ktos zabiera ci lootbaga ty go zabijasz; śmierć za free? mówi sie trudno i trzeba level odrabiać)
Gram na non pvp i z tego powodu nie jestem prawdziwym graczem... chyba pójdę się powiesić...
Pvp: ktoś ci zabierze lootbaga , zabijesz go a potem masz hunta od jego h-lvl kumpla (nie zawsze ale często , a jak już jakiś noob ukradnie zabijesz go i co ? I gówno się nauczy , dalej będzie) - na non pvp myślą , że nic im nie zrobisz jednak są w błędzie (co prawda , więcej złodziei jest na takich serwerach) A co do random pk: padłem przez takich parę razy , ale nie narzekałem , grałem dalej.
Dlatego też , jak na non pvp największe wady to przeludnienie i większa liczba potencjalnych złodziei , to na pvp , w szczególności podczas wojen itp. może uwziąść się na ciebie typek , zabije cię i każe płacić haracz albo inaczej rook , za nick , outfit itd.

Articuno
10-09-2007, 17:02
Mam rozumieć, że Tripida, MDW to też nooby, bo grają na non, a wy takie kozaki z 30- lvl, bo na pvp? Żal mi was. Ja gram na non, bo nie wytrzymuje z graczami na pvp, którzy czasami na każdym kroku potrafią zabić.

Harth_Nir
11-09-2007, 17:11
Na serwerach PvP większość graczy nie zabija bez powodu

Kompletna bzdura. xP

Slythia
11-09-2007, 18:08
Kompletna bzdura. xP

To na pvp-enf nie zabijaja bez powodu, a na pvp tak? Ciekawe ;P (nie mowie oczywiscie o random pk przed dp w thais/carlin oraz innych zabawach 15 lvl).

DRoN
11-09-2007, 20:12
Pvp: ktoś ci zabierze lootbaga , zabijesz go a potem masz hunta od jego h-lvl kumpla (nie zawsze ale często , a jak już jakiś noob ukradnie zabijesz go i co ? I gówno się nauczy , dalej będzie)

Głównie na serverach pełnych PA. Koleś wysyła kolegę albo sam idzie noobcharem i kogoś gnębi, a jak go pobijesz/zabijesz, nagle wpada koleś z level Twój + 20-30 i rząda haraczu albo dead.

Często jednak zdarza się, że "niezniszczalny noob" dostaje jednego strzała albo zobaczy skulla i szybko go nie zobaczysz. Wyglądają jakby to były nooby z no-pvp (nooby z no-pvp =/= wszyscy gracze z no-pvp).

na non pvp myślą , że nic im nie zrobisz jednak są w błędzie (co prawda , więcej złodziei jest na takich serwerach)

A myślisz, że jak ja rozwiązuje problemy? Lurnę DS'a, bloknę go i nub leży (po co frag?). Nie można traktować tego tak, jakby grało się na no-pvp, tylko nikt nie rzuca się na lootbaga i na potwory tak bezczelnie jak na no-pvp?

Dlatego też , jak na non pvp największe wady to przeludnienie i większa liczba potencjalnych złodziei

Czy na pacc area też 90% społeczeństwa to złodzieje expa, lootbagów itp.?
Bo co do mainlandu, to się zgadzam.

A pewnie większość z was nawet nigdy na non-pvp nie grała.

Trzech moich kolegów grało wyłącznie na no-pvp (wbijali ~40 lvl). Wszyscy twierdzili zgodnie, że pvp, to dead za deadem. Gdzie się nie ruszysz dead. Wszyscy na Ciebie tylko czekają, żeby zabrać itemy itp.
Dwóch z nich zagrało na pvp (mój server). I co ich spotkało?
Jeden chwilę po zalogowaniu się (kupił 13 druida od kolegi za 5zł) został zabity przez PK team. Drugi grał od początku i nie mógł dojść do 9 lvla, bo co chwila ktoś go dedał.

Z jednej strony brak umiejętności. (Tak, wiem że dla 60% tego forum pvp to hotkeye, ale jakoś ja uciekłem z kopalni przed 8 PK, a niektórzy po oberwaniu z SD stoją w miejscu, jakby dostali zawału.)
Z drugiej pech.

w szczególności podczas wojen itp. może uwziąść się na ciebie typek , zabije cię i każe płacić haracz albo inaczej rook , za nick , outfit itd.

Prawda, że dresy ogarniają internet. I prawda, że lepiej wolniej poexpić/zarobić (no-pvp), niż nie móc wychodzić z dp (pvp).

Poza tym ja wole spory załatwiać słowem przez dyskusję a nie mieczem.

W obu przypadkach "rozwiązywanie problemów", to próba bycia zrozumianym przez trolla. Normalny człowiek robi conajwyżej random PK, a w innym wypadku bez powodu kogoś nie ruszy, więc nie ma nic do rozwiązywania na pvp. A na no-pvp raczej nie wytłumaczysz noobkowi, żeby nie kradł lootbaga/expa (bo większość, to noobchary), tak jak nie wytłumaczysz neo-kidowi z pro-high-lvl, że chcesz sobie pograć i nic do niego nie masz.

Duch Niespokojny
11-09-2007, 23:26
A na no-pvp raczej nie wytłumaczysz noobkowi, żeby nie kradł lootbaga/expa (bo większość, to noobchary), tak jak nie wytłumaczysz neo-kidowi z pro-high-lvl, że chcesz sobie pograć i nic do niego nie masz.
I właśnie dochodzimy do sedna sprawy. Na non-pvp noobów jest dużo i skutecznie utrudniają życie, ale wystarczy ich olać i da się spokojnie grać. Na pvp natomiast jest ich mniej, ale za to jeśli akurat uweźmie się na ciebie taki, który ma wysoki level lub kumpli z takowym, to już o graniu na danym serwerze możesz zapomnieć...

confuse
11-09-2007, 23:50
http://img513.imageshack.us/img513/3568/killedcrohn47lvlvo7.png

Duch Niespokojny
11-09-2007, 23:52
48 -- 22 Win
Jaki win? Jest 2:1 dla niego :p

--Cienius--
12-09-2007, 09:22
Dla mnie powwini dodac duza liczbe swiatow npvp bo teraz jest ich malo i duze bardzo kolejki i zaludnione i w ogole ...

rawr
12-09-2007, 11:33
to teraz ja cos dodam od siebie (prosze ni krytykowac za bledy jestem dyslektykiem :)) no to tak ja uwazam ze wszystkie servery (non-pvp,pvp-pve-e) sa dobra(zalezy jak kto grac lubi).jesli gra ktos na non-pvp to wcale nie oznacza ze jest noobem (mdw np)to ze entersl oblivion (czy jak to sie pisze ) gra na pvp to oznacza ze jest lepszy od mdw? nie wiec czemu wszyscy (no prawie wszyscy ) uwazaja ze ludze na non -pvp to nooby .

ja tez gram na non pvp (zagralem kiedys na pvpv ale jak mnie zrookowali to mi sie odechcalo .

osobisce uwazam ze non pvp to wybor dla lodzi co lubia pogadac przy huncie czy cos albo runki porobic przed dp i nikt sie o to ciebie nie czepia . mam kolege na pvp -e to mowi ze jak ma sie tam teama (czy jak to sie pisze :)) to jest spoko.koleg stawi monka a on se na nim skiluje i est git a jak ktos przyjdze to s isie czepia to go postrasza (trzasna z 2 hity)(oczywisce jak jest slabszy bo kto by sie no silniejszego zaczynal ):) i jest git

z powazaniem RawR(jacol predator ,harmonia ,carlin )

crusty
15-09-2007, 12:46
Ja zawsze grałem na PvP bo nie ma tak dużej przyjemności na Tibii jak sobie powalczyć z "myślący" graczem (chociaż z tym ostatnim to różnie bywa :D )

Irwin546
15-09-2007, 13:55
OTS wybrać OTS! tam jest najlepszy balanze postaci :P
tak na serio: wybrać epvp, pvp ale nie nopvp, a najlepiej wybrać real lifeworld serwer :P

Necmul
16-09-2007, 17:36
hmm tak kazdy gada ze n-pvp sux itp ale tylko z 10% osob wypowiadajacych sie miało kiedykolwiek moze lvl juz nie 100 ale 75. Prawie nikt, same noobki sie wypowiadaja. Grałem na kilku serwerach, all pvp Danubia/Thoria/Azura/Pandoria i roznie mi sie powodzilo ( 139 ms/80 ek/99 rp/ 39 ed/ ). Obecnie gram na n-pvp i jest fajnie i sux. Ale wypowiedzi typu non-pvp sux to tylko stwierdzenie dzieci co graja na pvp maja 30 lvl i szczyca sie ze zabija 15 druida -.- zal.pl

btw.
Pvp - serwer jak serwer wiecej ich nie potrzeba bo po co ? Zmian na nich tez zbytnio nie wprowadzac bo nie ma jak. System skulli dziala idealnie.

E-pvp - nigdy nie gralem wiec nie wypowiem sie na ten tema :P

Non-pvp - serwery sa fajne bo mozesz sobie spokojnie zwiedzac wszystko bez obawy ze nie zginiesz jak wejdziesz komus na respa :evul: ale z 2 strony bez zabijania jest nudno. Tak wiec uwazam osobiscie ze CIP'y powinny wprowadzic cos takiego zeby mozna bylo sie zabijac. Powinna to byc jakis przedzial czasowy od godziny XX dp YY kazdego dnia lub jakis dzien tygodnia. Mozna tez dorzucic WAR system. Gildia wypowiada wojne innej gildia, po zaakceptowaniu wszystko dzieje sie jak na swiecie PVP tym ze zaden noob/ktos kto nie jest w WAR nie moze zginac. Takie zmiany w non-pvp znacznie by uatrakcyjnily gre na takim serwie.

New world - a na co to komu? Te 3 systemy sa dobre i powroty do tego co bylo to glupota. Farmy uh i sd makerow w tibi7,6. X(

I bez zadnych glupich komentarzy posta od strony dziec -.- ( less then <14 )

Dr. Oma~ i reszta moderatorow. Jak bedziecie sporzadzac opinie dla CIP ujmijcie wzmianke na temat non-pvp.

Mam nadzieje ze ludzie z non pvp sie ze mna zgadzaja ;)

Pozdr

______
Necmul

Mruu
23-09-2007, 05:28
Grałem na serwerach typu (PvP,PvP-Enfo,N-PVP)szcerze mowiac wole serwery pvp od pozostalych ;) Nie wiem dlaczego moze dlatego ze zaczynalem na nich grac i na nich sie wychowalem ;) Na non pvp bardzo wkurza mnie to ze nie da sie poexpic :[ Zajmuje sobie poh wpada 90 palek mowie ze ja hunce ->ok-> wpada 100~rp i mowi ok i bije moje gsy i wszystko co sie rusza>.> na pvp nie kozaczyl by tak bo pewnie nigdy nie gral. A ci co grali na pvp i przezucili sie na non-pvp to gdyby im tak dac chara do pkowania to zapomnieliby jak to sie pkuje:baby: A wiec polecam pvp. Pozniej non-pvp a na sam koniec PvP Enfo ;)

Slythia
23-09-2007, 15:56
Grałem na serwerach typu (PvP,PvP-Enfo,N-PVP)szcerze mowiac wole serwery pvp od pozostalych ;) Nie wiem dlaczego moze dlatego ze zaczynalem na nich grac i na nich sie wychowalem ;) Na non pvp bardzo wkurza mnie to ze nie da sie poexpic :[ Zajmuje sobie poh wpada 90 palek mowie ze ja hunce ->ok-> wpada 100~rp i mowi ok i bije moje gsy i wszystko co sie rusza>.> na pvp nie kozaczyl by tak bo pewnie nigdy nie gral. A ci co grali na pvp i przezucili sie na non-pvp to gdyby im tak dac chara do pkowania to zapomnieliby jak to sie pkuje:baby: A wiec polecam pvp. Pozniej non-pvp a na sam koniec PvP Enfo ;)

A dlaczego pvp-enfo na koncu? : (

Rybzor
23-09-2007, 16:48
A dlaczego pvp-enfo na koncu? : (

Bo tam panuje agresja, zło i przemoc! :< :<

Slythia
23-09-2007, 16:49
Bo tam panuje agresja, zło i przemoc! :< :<
Nieprawda ;(. Ja tam jestem!. I to powinno ci wystarczyc, by sie przylaczyc.

Breejv
25-09-2007, 13:07
Tak wiec uwazam osobiscie ze CIP'y powinny wprowadzic cos takiego zeby mozna bylo sie zabijac. Powinna to byc jakis przedzial czasowy od godziny XX dp YY kazdego dnia lub jakis dzien tygodnia.

Według mnie powinni wprowadzić coś w rodzaju party w którym można by było walczyć ze sobą :]

o4x
26-09-2007, 22:53
Czesc . Moim zdaniem lepiej grac na swiatach no-pvp bo np kiedy idziemy z lootem albo mamy red hp na hihg lvlu to niepodejdzie jakis noob ci nas niedednie.Moi wszyscy koledzy graja na No-pvp :D